دنیا خود را برای واکسیناسیون گسترده علیه کرونا آماده میکند و برخی کشورهای همسایه نیز از واردات واکسنهای این بیماری طی روزهای آینده خبر دادهاند؛ اما تحریمهای آمریکا تاکنون مانع به نتیجه رسیدن تلاشهای کشورمان برای تهیه این واکسن شده است، اتفاقی که بار دیگر، نقاب انساندوستی آمریکا در برابر مردم ایران را کنار زده است.
چند روز قبل بود که دکتر «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه کشورمان به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: «آمریکا حتی مانع این میشود که ما از پولهای خودمان که در کشورهای دیگر است، برای تولید و تهیه واکسن استفاده کنیم. اگر غیر از این میگویند، دروغ میگویند».
البته این دروغگویی آمریکا درباره تحریم نبودن دارو برای ایران، تازگی ندارد و مصداق اخیرش، تلاشهای مسئولان وزارت بهداشت برای خرید واکسن آنفلوآنزا طی ماههای اخیر بود که آمریکاییها مانع آن شدند و باعث شد این واکسن حیاتی در دوران کرونا، دیرتر از زمان استاندارد و کمتر از میزان نیاز، وارد کشور شود.
حالا هم در روزهایی که مردم ایران همانند دیگر مردم جهان منتظر آمدن واکسن کرونا و نجات جان میلیونها نفر از این ویروس منحوساند، بار دیگر تحریمهای آمریکا سدی مقابل آن شده است؛
اقدامی که دکتر «عبدالناصر همتی» رئیس کل بانک مرکزی جزئیات آن را تشریح کرده است:
* از آنجاکه خرید واکسن کرونا (covax) باید از مسیر رسمی سازمان بهداشت جهانی انجام گیرد، تاکنون هر طریقی برای پرداخت و انتقال ارز موردنیاز، به دلیل تحریم غیرانسانی دولت آمریکا و ضرورت اخذ مجوز اوفک، با مانع مواجه شده است.
* کره جنوبی، بابت انتقال پول از مسیر U-turn دلار برای خریدهای بشردوستانه، نتوانست تضمینی برای عدم مصادره پول بانک مرکزی ایران توسط دولت آمریکا در هنگام انتقال بدهد.
* صندوق بینالمللی پول با فشار و تهدید آمریکا و بهرغم اذعان بهحق ایران و نبود هیچگونه مانع اقتصادی یا حقوقی، حتی جرئت مطرحکردن وام بشردوستانه ایران در هیئت مدیره صندوق را پیدا نکرد.
پیگیری انتقال پول از مسیرهای دیگر
البته رئیسکل بانک مرکزی این نکته را هم گفته است که: «انتقال پول از مسیرهای دیگر تحت پیگیری است که انشاءا... با همکاری و اقدام بهموقع دستگاههای ذیربط به نتیجه خواهد رسید. خرید واکسن از دیگر کشورها نیز در دستور کار همکاران وزارت بهداشت قراردارد و اخبار واصله درخصوص تولید داخلی واکسن کرونا هم امیدوارکننده است».
وضعیت امیدبخش تولید واکسن
در کنار تلاشها برای خرید واکسن کرونا، حمایت از شرکتهای داخلی برای تولید آن هم ادامه دارد. نمایندگان این شرکتها در جلسه اخیر با نمایندگان مجلس و وزارت بهداشت، اعلام کردهاند که اگر موردحمایت قرار بگیرند، با سرعت خودشان را به شرکتهای خارجی رسانده و واکسن را در زمان بهتری تحویل میدهند.
دکتر «ستاری» معاون علمی و فناوری ریاستجمهوری هم شنبه شب اعلام کرد: «نخستین واکسن کرونای ایران مجوز آزمایش انسانی خود را دریافت کرده و به زودی واکسنهای تولیدی ۳ شرکت دیگر نیز وارد این فاز آزمایشی خواهند شد».
«امیرحسن قاضیزاده» نایبرئیس مجلس هم پس از این جلسه در توئیتی نوشت: «همت ما این است که فقط از واکسن تولید داخل استفاده کنیم». خبر خوب دیگر اینکه طبق اعلام قاضیزاده، وزارت بهداشت تمامی واکسنهای تولید داخل را که وارد فاز انسانی شوند خرید تضمینی میکند و منابع مالی لازم را در اختیارشان قرار میدهد.
در همین رابطه، روزنامه خراسان گفتوگویی با دکتر عبدالحسین روحالامینی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی انجام داده است که بخشهای مهم آن در ادامه میآید.
به هر طریق ممکن واکسن کرونا را میخریم/ ۲۰۰ میلیون دلار نیاز ارزی برای خرید واکسن
- خوشبختانه شرکتهای داخلی به مراحل خوبی در تولید واکسن کرونا رسیدهاند و وزارت بهداشت هم حامی آنهاست، همچنین مقرر شد مجلس برای تامین نیازهای مالی و رفع مشکلات آنها همکاری کند.
- امکان تولید واکسن داخلی تا ۶ ماه دیگر یا حداقل تا پایان سال امکانپذیر نیست و به همین دلیل هدفگذاری دیگری هم انجام شده است.
- به دلیل اهمیت امنیت سلامت مردم، تصمیم گرفته شد به هر طریق ممکن واکسن خارجی تامین شود تا بتوانیم از آن برای واکسیناسیون بیماران بدحال، سالمندان و کادر درمان که به طور مستقیم با کرونا درگیر هستند، استفاده کنیم.
- بعد از این موارد اضطراری، واکسن موردنیاز برای واکسیناسیون عمومی تامین شود.
- بر اساس اعلام وزارت بهداشت، برای خرید واکسن کرونا ۲۰۰ میلیون دلار نیاز ارزی وجود دارد که برای تامین آن تلاش خواهد شد و دولت و وزارت خارجه هم باید همه توان خود را به کار بگیرند.
- موضوع تحریم آمریکا برای تبادلات مالی چیز جدیدی نیست و حالا هم مانع خرید واکسن کرونا شده است.
- در جلسه اخیر اعلام کردیم همانطور که تا کنون راه هایی برای تبادل ارز پیدا شده، حالا هم باید به هر طریق ممکن واکسن کرونا خریداری شود.