صفحه نخست >>  عمومی >> نبض تحلیل
تاریخ انتشار : ۳۱ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۳  ، 
کد خبر : ۳۳۳۰۵۲

ابعاد تاکتیکی و استراتژیکی واردات سوخت لبنان از ایران/ معادلاتی که آمریکا و اسرائیل تحمل آن را ندارند

از چند ماه گذشته حزب‌الله در تلاش برای حل بحران خفقان‌آور سوخت در لبنان و پیامدهای ناشی از آن در صدد کمک گرفتن از کشورهای دوست و در صدر آنها جمهوری اسلامی ایران است.
پایگاه بصیرت / گروه بین المللی

به نقل از پایگاه خبری الخنادق، تصمیم برای واردات سوخت از جمهوری اسلامی ایران در آستانه فروپاشی اقتصادی لبنان نتایج متعددی به‌همراه دارد که تنها در تأمین بنزین و سوخت مازوت برای بازار لبنان به‌عنوان دو کالای اساسی مورد نیاز مردم متوقف نمی‌شود؛ بلکه دارای ابعاد تاکتیکی و استراتژیکی مختلف و نیز همراه با تحمیل معادلاتی است که آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها نمی‌توانند تحمل کنند.
از چند ماه گذشته حزب‌الله در تلاش برای حل بحران خفقان‌آور سوخت در لبنان و پیامدهای ناشی از آن در صدد کمک گرفتن از کشورهای دوست و در صدر آنها جمهوری اسلامی ایران است.
در ابتدا سفارت آمریکا و مهره‌های داخلی آن در لبنان این ایده را به‌تمسخر گرفتند و به‌دلیل کوته‌بینی خود و مداومت در انحصار بازار سوخت در سایه محاصره شدید آمریکا علیه لبنان که این کشور را به فروپاشی اقتصادی و مالی کشانده است توجه جدی به این مسئله نداشتند و تصور نمی‌کردند که حزب‌الله بتواند محاصره نفتی لبنان را بشکند.
به‌دنبال تشدید بحران سوخت در لبنان و احتکار آن در بازار سیاه خشم عمومی در این کشور بالا گرفت و حزب‌الله پس از مشاهده وضعیت وخیم مردم با جمهوری اسلامی ایران تماس برقرار و مذاکرات در خصوص واردات سوخت از این کشور به لبنان را آغاز کرد. حزب‌الله سپس این تصمیم را با جدیت با احزاب و گروه‌های مختلف لبنانی در میان گذاشت و سپس وارد مرحله تکمیل مسائل لجستیکی واردات سوخت از ایران به لبنان شد.
البته سید «حسن نصرالله» دبیرکل حزب‌الله لبنان تأکید کرد که مسئله واردات سوخت به کشور به‌عهده دولت لبنان است و از هر کشوری که می‌تواند سوخت وارد کند و البته در شرایط اضطراری کنونی روند وارد کردن سوخت از ایران آغاز شده است.
در این زمینه می‌توان نتیجه‌گیری‌های متعددی درباره آثار واردات سوخت ایران به لبنان در ابعاد استراتژیکی و تاکتیکی و همچنین ابعاد داخلی و خارجی آن مطرح کرد.
ابعاد داخلی واردات سوخت از ایران به لبنان
1 ـ در سطح داخلی لبنانی‌ها فارغ از مناطق یا مؤلفه‌های خود و حتی کسانی که وابستگی‌های ضدحزب‌اللهی دارند نسبت به واردات سوخت از ایران ابراز رضایت کرده امیدوار شدند که این مسئله می‌تواند در حل بحران مواد غذایی و دارو و کنترل وضعیت اقتصادی لبنان تأثیرگذار باشد.
2 ـ علاوه بر آن موفقیت سید حسن نصرالله در روند نجات مردم لبنان از بحران سوخت یک بار دیگر وی را به‌عنوان یک ناجی برای همه لبنانی‌ها و رهبری که با جدیت برای حل بحران‌های کشور تلاش می‌کند معرفی کرد، در مقابل چهره واقعی برخی سیاستمداران لبنانی که در همسویی با مواضع غرب و آمریکا در محاصره لبنان و بحران‌آفرینی و فتنه‌افروزی در داخل این کشور نقش دارند نیز برای همگان روشن شد.
3 ـ همچنین با واردات سوخت از ایران احتکار شرکت‌های بزرگ تحت سیطره آمریکا و مزدوران آن در داخل لبنان که بازار لبنان را بدون توجه به وضعیت مردم به احتکار در آورده است و قیمت کالاها را هرگونه که خودشان می‌خواهند تعیین می‌کنند شکسته می‌شود.
4 ـ حزب‌الله نه‌تنها توانست معادله تعامل صرف با کشورهای وابسته به دولت آمریکا در لبنان را بشکند بلکه معادله جدیدی ایجاد کرد که بر اساس آن لبنانی‌ها می‌توانند برای حل بحران اقتصادی خود به شرق روی بیاورند که در صدر آن جمهوری اسلامی ایران است و پس از آن لبنان می‌تواند در زمینه تجاری و اقتصادی آزادانه عمل کند و به‌مرور از سیطره آمریکا خارج شود.
5 ـ این تصمیم همچنین علاوه بر سفارتخانه آمریکا و مهره‌های واشنگتن در داخل لبنان همچون سعد حریری، نخست وزیر سابق و سمیر جعجع، رئیس حزب نیروهای لبنانی که برای جلب توجه آمریکا و عربستان سعودی شروع به موضع‌گیری ضد ایران و حزب‌الله کردند چهره واقعی برخی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را که در محاصره لبنان نقش دارند نیز آشکار کرد.
6 ـ شکستن محاصره آمریکا ضد لبنان از دروازه واردات سوخت از ایران ممکن است دریچه‌ای برای آغاز تجارت لبنان در زمینه مواد غذایی و دارویی و فناوری جمهوری اسلامی ایران باز کند که البته مقدمات آن از مدت‌ها قبل برای کاهش فشار اقتصادی بر ملت لبنان آغاز شده است.
7 ـ زمانی که آمریکایی‌ها شاهد شکست‌های منطقه‌ای و بین‌المللی خود هستند که از عرصه یمن آغاز شده بود و سپس به عراق و افغانستان رسید رویارویی مستقیم جدیدی میان حزب‌الله با سفارت آمریکا و مزدوران آغاز می‌شود، پس از آن مهره‌های داخلی واشنگتن در لبنان خواهند دید که آمریکا تا زمانی از آنها حمایت می‌کند که پای منافعش در میان باشد در غیر این صورت به هیچ یک از متحدان خود وفادار نیست.
8 ـ بعد از ترسیم معادله سید حسن نصرالله برای کشتی‌های ایرانی که آنها را به‌مثابه حاکمیت لبنان اعلام کرد حزب‌الله به‌عنوان یک نیروی فعال وارد عرصه بین‌المللی و آب‌های منطقه می‌شود؛ آن هم در حالی که دولت لبنان در حل بحران سوخت این کشور شکست خورده است و مهره‌های داخلی واشنگتن کنار سفارت آمریکا برای تشدید محاصره علیه مردم لبنان عمل می‌کنند، همین امر خطر بزرگی برای دولت آمریکا و به‌دنبال آن رژیم صهیونیستی به‌شمار می‌رود.


ابعاد استراتژیک ورود سوخت ایران به لبنان
1 ـ در بعد استراتژیک واردات سوخت از ایران به‌معنای شکستن محاصره غرب ضد لبنان است و بر این نکته تأکید می‌کند که کشورهای شرق می‌توانند محاصره آمریکا ضد کشورها را بشکنند و از معادله‌های جدیدی برای سرمایه‌گذاری اقتصادی در لبنان استفاده کنند، علاوه بر جمهوری اسلامی ایران کشورهایی همچون چین و روسیه نیز می‌توانند پس از این نقش فعالی در سطح اقتصادی لبنان ایفا کنند.
2 ـ همچنین واردات سوخت از ایران به لبنان اعتبار آمریکا را از دو جهت درهم می‌شکند؛ به این صورت که در وهله نخست بازارهای بیشتری برای سرمایه‌گذاری ایران باز می‌شود که بعد از شکست محاصره ونزوئلا اکنون محاصره لبنان را نیز شکسته است، در وهله بعدی حرکت کشتی‌های ایرانی به‌سمت لبنان به‌معنای آن است که حزب‌الله محاصره آمریکا ضد ایران را نیز شکست.
3 ـ سید حسن نصرالله درباره هرگونه تعرض به کشتی‌های ایرانی از جانب آمریکا و رژیم صهیونیستی هشدار داده در واقع مسئولیت محافظت از این کشتی‌ها را به‌عهده لبنانی‌ها دانست که به نزدیکی بیشتر دو کشور کمک می‌کند.
4 ـ این امر معادله جدیدی را به رژیم صهیونیستی تحمیل کرد، به‌طوری که نمی‌تواند حتی به تعرض به کشتی‌های ایرانی که به‌سمت لبنان حرکت می‌کنند فکر کند؛ چرا که می‌داند با واکنش قاطع حزب‌الله مواجه خواهد شد، بر این اساس مسئله واردات سوخت از ایران به لبنان تبدیل به یک چالش جدی برای صهیونیست‌ها می‌شود که مدتها محافل امنیتی و سیاسی آن را درگیر خواهد کرد.
5 ـ حزب‌الله توانست رژیم صهیونیستی را در یک وضعیت سردرگم و پیچیده قرار دهد؛ به این صورت که اگر تعرضی علیه کشتی‌های ایرانی انجام دهد مطابق معادله طراحی‌شده توسط سید حسن نصرالله با پاسخ قاطع حزب‌الله مواجه خواهد شد و مهمتر از همه اینکه این بار مردم لبنان نیز بعد از طی کردن یک دوره سخت بحران سوخت وارد این معادله می‌شوند و یک‌صدا مقابل اسرائیل و یا هر طرف دیگری که مانع رسیدن سوخت به لبنان شود خواهند ایستاد. از طرف دیگر عدم واکنش رژیم صهیونیستی به ورود کشتی‌های حامل سوخت ایران به لبنان یک بار دیگر ناتوانی صهیونیست‌ها مقابل مقاومت را اثبات می‌کند و قدرت حزب‌الله باردیگر بر اساس معادله بازدارندگی آشکار می‌شود، هر دوی این موارد موجب نگرانی در محافل سیاسی و نظامی اسرائیل شده است.
6 ـ بعد از تثبیت قدرت زمینی حزب‌الله اکنون نقاط قوت جدیدی برای آن در آب‌های منطقه روشن می‌شود.
7 ـ سید حسن نصرالله که پیش از این سفارت آمریکا در لبنان را مسئول امتداد بحران‌های این کشور دانسته بود در سخنرانی اخیر خود در مراسم عاشورای حسینی(ع) صفت دیپلماسی بین‌المللی را از سفارت آمریکا سلب کرد که این امر در سایه معادله سید حسن نصرالله برای خروج آمریکا از منطقه تهدیدی برای این کشور محسوب می‌شود، علاوه بر آن دبیرکل حزب‌الله همزمان با اشاره به تحولات افغانستان و این‌که آمریکا متحدان خود را یکی پس از دیگری رها می‌کند و هیچ ارزشی برای آنها قائل نیست مهره‌های واشنگتن را نه صرفاً مخالف بلکه دشمن لبنان قلمداد کرد.
بر اساس این موارد واردات سوخت از ایران توسط حزب‌الله یا دولت لبنان یک تصمیم تاریخی و سرنوشت‌ساز نه‌تنها برای لبنان بلکه برای کل منطقه است که نتایج اخلاقی و مادی آن در آینده نزدیک روشن می‌شود.

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات