صفحه نخست >>  عمومی >> نبض تحلیل
تاریخ انتشار : ۰۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۷:۳۳  ، 
کد خبر : ۳۴۹۲۳۰

ماجرای نفتکش بریجتون و تحقیر تاریخی آمریکا

در اواخر تیرماه 1366 آمریکا بزرگ‌ترین نفتکش آن روز دنیا را که کویتی بود و الرخاء نام داشت، به بریجتون تغییر نام داد و با پرچم ایالات متحده راهی کویت کرد. در این عملیات شش ناو فریگیت آمریکایی محافظ این سوپرتانکر بودند.
پایگاه بصیرت / گروه بین‌الملل

دوم مرداد ماه، سالگرد انفجار سوپر نفتکش بریجتون است. در تابستان سال 1366 که جنگ نفتکش‌ها در خلیج فارس بالا گرفته بود، اعراب دست به دامان شوروی و آمریکا شدند. ابتدا روس‌ها برای اسکورت نفتکش‌ها قبول مسئولیت کردند؛ اما زمانی که واحد شناوری تحت فرماندهی «پرویز قوسی» از نیروی دریایی سپاه بوشهر در اردیبهشت 1366 علناً به کشتی تجاری ایوان کورتیف حمله کرد، شوروی با وجود اولتیماتوم 48 ساعته به ایران، برای همیشه ناوگانش را از خلیج فارس خارج کرد و آمریکا برای دفاع از اعراب ثروتمند خلیج فارس یکه‌تاز شد.

در اواخر تیرماه 1366 آمریکا بزرگ‌ترین نفتکش آن روز دنیا را که کویتی بود و الرخاء نام داشت، به بریجتون تغییر نام داد و با پرچم ایالات متحده راهی کویت کرد. در این عملیات شش ناو فریگیت آمریکایی محافظ این سوپرتانکر بودند. دستور قاطع برای برخورد با این نفتکش آمریکایی صادر شد. ابتدا قرار بود این نفتکش در تنگه هرمز با موشک ضد کشتی هدف قرار بگیرد که به دلایل فنی عملیات لغو شد و در عملیات دوم قرار بود غواصان به آن مین بچسبانند که آن هم ناموفق بود.

مسئولان نظامی جمهوری اسلامی باز هم انجام عملیات را به نیروی دریایی بوشهر سپردند. نادر مهدوی و نیروهایش با چند قایق موتوری و 10 مین متعلق به جنگ جهانی دوم که از نیروی دریایی ارتش تحویل گرفته بودند، راهی آب‌های بین‌المللی شدند. چند مایل محدوده‌ای بود که بریجتون احتمال عبور از آنجا را داشت، اما با توجه به معدود بودن مین‌ها، در 3 کیلومتر که بیشترین احتمال عبور کاروان وجود داشت، به فاصله هر 300 متر مین‌ها ریخته شدند.

نتیجه کار شگفت‌انگیز بود؛ نفتکش بریجتون که حامل 150 خبرنگار و پوشش رسانه‌ای گسترده بود و شش ناو جنگی آن را اسکورت می‌کردند و چند هلیکوپتر اطراف آن گشت می‌زدند تا از حضور احتمالی نیرو‌های ایرانی مطلع شوند، با مین برخورد کرد و حفره‌ای به مساحت 43 متر مربع در بدنه سمت راست آن ایجاد شد؛ آمریکا رسماً شکست خورده بود. این عملیات به پرستیژ بین‌المللی آمریکا ضربه‌ای جدی وارد کرد و پیروزی بزرگی برای ایران به شمار آمد تا جایی که تمام اعضای دخیل در عملیات به دیدار امام خمینی دعوت شدند.

نکته جالب عملیات انفجار کشتی بریجتون، آنجا بود که شب قبل از انهدام این نفتکش، عملیات گسترده مین‌روبی در آب‌های نزدیک به کویت انجام شده بود و هواگرد‌های آمریکایی به طور مداوم تحرکات سپاه را رصد می‌کردند؛ اما ناوگروه نادر مهدوی عملیات را طوری زمان‌بندی کرده بودند که تنها سه ساعت قبل از رسیدن بریجتون، مین‌ها را در نقطه مورد نظر رها کردند تا فرصت عکس‌العمل از نیروی دریایی آمریکا سلب شود،؛همچنین نیروی دریایی سپاه با این عملیات نشان داد که می‌تواند از سلاح‌های کوچک و ابتدایی، اما با بهره‌گیری از خلاقیت و تاکتیک‌های نوین نامتقارن، نتایج استراتژیک و قابل توجهی بگیرد.

 

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات