در حالی که چندی پیش و بر مبنای اقامه دعوی آفریقای جنوبی علیه رژیم اشغالگر اسراییل، رسیدگی به جنایت نسلکشی مردم غزه؛ در دیوان بینالمللی دادگستری که رکن قضایی سازمان ملل محسوب میشود آغاز شد و دیوان در بررسی اولیه، ضمن «احراز صلاحیت خود برای رسیدگی به موضوع نسلکشی در غزه»، «جنایت نسلکشی توسط اسرائیل را محرز دانست؛ و بر همین اساس؛ «سه دستور موقت برای توقف جنایت اسرائیل صادر نمود، این بار دیوان کیفری بینالمللی (ICC) به عنوان دادگاه دائمی بینالمللی با صلاحیت رسیدگی به جنایات جنگی، جنایات علیه بشریت و نسلکشی، حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم اسرائیل، یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق وی را صادر کرد و لکه ننگ دیگری بر چهره این رژیم منحوس نهاد.
این نخستین بار است که شخص نتانیاهو یا هر مقام اسرائیلی از سوی دادگاه بینالمللی به دلیل جنگ جاری علیه غزه متهم میشود. دادگاه اعلام کرد که حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت را به دلیل «جنایت علیه بشریت و جنایات جنگی ارتکابی صادر کرده که مربوط به استفاده از قحطی و گرسنگی و هدف قرار دادن عمدی شهروندان غیرنظامی و نابودسازی امکانات پزشکی است.
صدور قرار بازداشت مقامات اسرائیلی ضربهای جبران ناپذیر بر پیکر اسرائیل و محافل بینالمللی حامی او محسوب میشود. این اقدام چنان بر نتانیاهو گران آمد که در واکنش به صدور حکم بازداشتش گفت این یک روز سیاه در تاریخ ملتها است. این دادگاه برای دفاع از بشریت تشکیل شده و به دشمن آن تبدیل شده است.
اسرائیل سالیان متمادی است که از گرسنگی به عنوان سلاح در نوار غزه استفاده میکند و ابعاد جنایت او در قتل و عام زنان و کودکان جنگ اخیر بسیار گسترده و هولناک بوده است. تمام بیمارستانهای موجود در نوار غزه هدف قرار گرفته اند و آمبولانسها و کارکنان مراقبتهای بهداشتی در بمباران تقریباً بیوقفه نوار غزه، مورد حمله قرار گرفتهاند.
بر اساس این حکم ممکن است نتانیاهو و گالانت به سختی بتوانند مانند قبل سفرهای بینالمللی را انجام دهند، چرا که ممکن است دستگیر شوند. زیرا تمامی ۱۲۴ کشوری که اساسنامه دادگاه کیفری بینالمللی را امضا کردهاند، از نظر قانونی موظفند در صورت سفر به آن کشورها، آنها را دستگیر کنند. همانطور که جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرده که این حکم سیاسی نیست و باید توسط اعضای اتحادیه اروپا اجرایی شود. با این حال در عمل باید دید که آیا اروپاییها تن به چنین اقدامی خواهند داد یا همانند گذشته به حمایت سیاسی، مالی و تسلیحاتی خود از این رژیم کودککش ادامه خواهند داد.
البته باید در نظر داشت که به احتمال زیاد دیوان کیفری بینالمللی و کریم خان دادستان آن از عواقب صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت در امان نخواهد ماند. مایک والتز، مشاور امنیت ملی در دولت آینده دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده ضمن دفاع از اسرائیل وعده داد که آمریکا در ماه ژانویه "پاسخی قوی به تعصبات یهودستیزانه" دیوان بینالمللی کیفری و سازمان ملل متحد، خواهد داد. والتز در شبکه اکس (توییتر سابق) نوشت: «دیوان کیفری بینالمللی هیچ اعتباری ندارد و این اتهامات توسط دولت ایالات متحده رد شده است.»
با این حال و به رغم وجود سیاسی کاری، بیعدالتی و ضعف در نهادهای بینالمللی، صدور حکم بازداشت سران رژیم توسط دادگاه کیفری بینالمللی دارای اهمیت فراوانی است، زیرا این حکم نشان میدهد که جامعه بینالمللی مجبور است این جنایات را به رسمیت شناخته و عاملان آن یعنی سران رژیم را مسئول بداند. از طرفی این حکم میتواند به قربانیان فلسطینی امید داده و به تقویت جایگاه حقوق بینالملل کمک میکند. به هر ترتیب جنایات فجیع رخ داده در فلسطین، لکه ننگی بر پیشانی سران جنایتکار رژیم صهیونی است. از این رو جامعه بینالمللی باید با قاطعیت با این جنایات مقابله کند و از تکرار چنین حوادثی در آینده جلوگیری کند.