سالروز شهادت حضرت امام موسی کاظم(ع) بابالحوائج را بر عموم شیعیان تسلیت می گوییم
حجتاله فرزانی کارشناس و تحلیلگر بانکی و اقتصادی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی بصیرت در خصوص راهاندازی سامانه ارز تجاری و کارکردهای آن به ما گفت: به نظر میرسد اقدام صورت گرفته از سوی بانک مرکزی در خصوص پایان دادن به سامانه نیما و راهاندازی بازار تجاری ارز مثبت است به این خاطر که اگر روزی قصد تک نرخی کردن ارز را داشته باشیم این اقدام بانک مرکزی یعنی راهاندازی بازار تجاری ارز میتواند زمینهساز تک نرخی کردن ارز باشد.
وی در این باره تاکید کرد: بازار تجاری ارز میتواند نمایانگر نرخ واقعی ارز باشد با توجه به مکانیزم عرضه و تقاضا در این بازار که تعیین کننده است. حال این پرسش مطرح میشود آیا بازار تجاری ارز میتواند نیاز ارزی تمامی متقاضیان را برآورده کند، پاسخ منفی است بنا به دلایلی.
فرزانی در این باره توضیح کاملی داد و گفت: در حال حاضر اتفاقی به نفع کاهش تحریمها رخ نداده که ذیل آن بتوانیم سیاستها را تغییر دهیم؟ با توجه به اینکه همچنان محدودیتهای ارزی کشور مرتفع نشده و محدودیتهای صادراتی و بانکی به قوت خود باقی است و ورود ارز به کشور همچنان محدودیت دارد و ذیل تحریمها سخت است لذا نمیتوان انتظار داشت بانک مرکزی بتواند نیاز تمامی متقاضیان به ارز را در سامانه تجاری ارز برطرف کند.
حجتاله فرزانی کارشناس و تحلیلگر بانکی و ارزی معتقد است: دولت و بانک مرکزی در شرایط تحریمی موظف به دستهبندی ارز وتخصیص ارز براساس نیازسنجی است. با توجه به اینکه حجم نیازهای ارزی کشور مشخص است دولت باید در وهله اول نیازهای مهم را مرتفع کند بعد از آن میتواند سایر ارزهای حاصل از صادرات را به نیازهای دیگری اختصاص دهد به این خاطر است که در شرایط تحریم بانک مرکزی مجبور به استفاده از سیاست جیره بندی ارزی است.
وی در این باره تصریح نمود: بانک مرکزی براساس اولویت بندی خود ارز تخصیص میدهد. به عنوان مثال اولین اولویت دولتها و بانک مرکزی تخصیص ارز به کالاهای اساسی یا همان کالاهای استراتژیک است تا معیشت مردم دچار خدشه نشود؛ بنابراین بانک مرکزی و دولت مجبور به تخصیص ارز و در نظر گرفتن سیاست اولویت بندی برای حفظ رفاه جامعه هستند.
فرزانی یادآور شد: در این شرایط بالاجبار به جز نرخ ارزی که در سامانه ارز تجاری داریم، ارزهای دیگری نیز در بازار وجود دارند مثل ارز با نرخ آزاد. به هر حال دولتها باید خدمات عمومی برای حفظ قیمت کالاها در شرایط تورمی را داشته باشند و سیاستهای این چنینی اتخاذ کنند تا جامعه دچار تنگنا نشود لذا باید منتظر فرصتهای آتی برای حرکت به سمت تک نرخی کردن ارز باشیم.
وی در ادامه بحث تاکید کرد: بیتردید دسترسی ما به منابع ارزی اگر باز شود و اگر محدودیتهای ارزی برداشته شود آن زمان بانک مرکزی با سهولت بیشتری میتواند به سمت تحقق سیاست تک نرخی کردن ارز حرکت کند؛ این موضوع از واقعیت دور نیست لذا امیدواریم به سرعت شاهد تک نرخی کردن ارز و خروج سفتهبازان از بازار ارز باشیم.