صبح صادق >>  فرهنگ >> یادداشت
تاریخ انتشار : ۰۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۱:۳۳  ، 
کد خبر : ۳۶۸۹۸۷
به بهانه فیلم زودپز جدید‎ترین ساخته رامبد جوان

دستپخت بد رنگ و بی‌مزه!

پایگاه بصیرت / مهدی امیدی

فیلم سینمایی «زودپز» تازه‎ترین محصول سینمای ایران در هزل و هجو سال‎های انقلاب و دفاع مقدس است. پس از فروش بالا و استقبال از فیلم «فسیل» در سال ۱۴۰۲، موجی از فیلمنامه‎ها شبیه این فیلم متقاضی ساخته شدند. اغلب این فیلمنامه ها کپی نازل‌تر «فسیل» بودند، به همین دلیل هم اغلب آنها مجوز ساخت نگرفتند. در بین آنها یک فیلمنامه خوب و سرپا و با محتوای مطلوب و ملی هم وجود داشت که اتفاقاً به یکی از پدیده‎های چهل و دومین جشنواره فیلم فجر تبدیل شد. این فیلم «آپاراتچی» نام داشت که در ژانر کمدی و بر پایه یک ماجرای واقعی با اقتباس از کتاب خاطرات آپاراتچی، به ماجرای سینمایی مرتبط با انقلاب و همچنین فرهنگ شهادت اختصاص داشت. دیگر فیلمنامه در این دسته که مجوز تولید گرفت، اما به جشنواره فیلم فجر راه نیافت، «زودپز» بود. با توجه به نام نویسنده‎ها و کارگردان فیلم، بسیاری متعجب شدند که این فیلم چطور به چهل‎ودومین جشنواره فیلم فجر راه نیافت! کارگردان «زودپز» رامبد جوان است که یک هنرمند باتجربه کمدی هم در سینما و هم تلویزیون با ۳۰ سال سابقه به شمار می‌‎آید. سرپرست نویسندگان فیلمنامه «زودپز» نیز محسن تنابنده است. او نیز یک طنزپرداز مجرب است که به ویژه با سریال «پایتخت» هم در نقش بازیگر و هم به عنوان فیلمنامه‎نویس، استعداد و توان خود را نشان داده بود، اما حاصل دست پخت این دو کمدین پرسابقه در «زودپز» حاصل چندان خوش رنگ و بویی ندارد. از نظر ساختار روایی و خلق موقعیت‎های کمدی، این اثر در حد «فسیل» است و دستاورد تازه ای ندارد. با این تفاوت که «فسیل» نیش و کنایه‎های تندی را علیه سلطنت و منافقین به تصویر کشیده بود و از این نظر، یک قدم از یک فیلم کمدی صرفاً سرگرم‎کننده جلوتر بود؛ یعنی جنبه و جلوه تاریخ‌نگارانه هم داشت؛ اما «زودپز» یک فیلم ضدجنگ و در جهت تخریب ارزش‎های دفاع مقدس هم به شمار می‎آید. 

این فیلم به ماجرای مرگ فرد خلافکار و گناه‌پیشه‌ای در دوران موشک‎باران شهر‌ها از سوی صدام اختصاص دارد که جنازه‎اش به دست دو نفر از اقوامش به محل موشک‎باران‎ها برده می‎شود تا به عنوان شهید جا زده شود. هر چند در پایان، این کلک نقش بر آب می‎شود؛ اما آنچه فیلم «زودپز» به ذهن مخاطب القا می‎کند، این است که احتمال دارد برخ از افرادی که به عنوان شهید معرفی شده اند، شیاد بوده باشند و با دوز و کلک خانواده و اطرافیان‌شان لقب شهید یافته‎اند!

فیلم «زودپز» به طور کلی، تصویری منفی و ناشایست از جامعه ایران در دوران دفاع مقدس و همچنین رزمندگان و نیرو‌های جهادی نمایش می‎دهد. جای شگفت است که چنین فیلمی چگونه در وضعیت فعلی که مردم نیازمند روح حماسی و جهادی هستند، به نمایش درآمده است؟!

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات