شرایط این روزهای کشور نشان میدهد که کشورمان در شرایط متفاوت آب و هوایی نسبت به سالهای اخیر قرار دارد و هم اکنون درجه گرما بشدت بالا رفته است. این موضوع در کنار موقعیت جغرافیای کشور باعث کمبود آب در بسیاری از جهات شده است. به طوری که نمودار بارندگیها در کشور طی یک دهه اخیر نشان میدهد که ایران بهصورت مداوم بارندگیهای کمتر از میانگین بلندمدت را تجربه کرده و تقریباً نزولات جوی روند نزولی به خود گرفته است که این شرایط موجب شده ایران در ۱۰ سال گذشته گرفتار کمبارشی شدید و کاهش محسوس منابع آبی شود. این شرایط بصورت محسوس قابل لمس بوده است، بطوری که نه تنها کارشناسان در این حوزه، بلکه مردم عادی نیز تفاوت بارندگیها را در طی یک دهه اخیر متوجه شدند و گاهاً با نگرانی از این موضوع را مطرح میکنند. تداوم این روند باعث مشکلاتی برای مردم و کشور خواهد شد که باید مورد توجه نخبگان و مسئولین قرار گیرد تا بتوانند شرایط پیش آمده را به نحو احسن با برنامهریزی مدیریت کنند.
بررسیها حاکی از آن است که در ۵۰ سال اخیر تنها سالهای آبی ۷۹-۷۸ با ثبت ۱۴۹ میلیمتر و سال آبی ۸۷-۸۶ با ثبت ۱۳۴ میلیمتر بارندگی به مراتب وضعیت نامناسبتری را نسبت به سال آبی جاری تجربه کردهاند و در انتهای جدول بارندگیهای نیم قرن اخیر کشور قرار گرفتهاند. در این بین سال آبی ۷۲-۷۱ نیز با ثبت ۳۴۸ میلیمتر پربارشترین مقطع زمانی کشور طی نیم قرن اخیر بوده و پس از آن سال آبی ۵۵-۵۴ با ثبت ۳۴۲ میلیمتر و سال آبی ۷۵-۷۴ با ثبت ۳۳۹ میلیمتر پربارشترین سالهای نیم قرن اخیر کشور بوده است.
این در حالی است که تقریبا از حدود ۱۰ سال پیش، کشور بهصورت مداوم بارندگیهای کمتر از میانگین بلندمدت را تجربه کرده و گرفتار خشکسالی شده است. از سال آبی ۸۷-۸۶ که کشور بدترین شرایط بارشها را در آن زمان تجربه کرده بود، وضعیت بهگونهای پیش رفته است که تاکنون ایران هیچگاه بارشی فراتر از میانگین بلندمدت را تجربه نکرده و نزولات جوی روند نزولی به خود گرفته است بهطوری که پربارشترین مقطع زمانی یک دهه اخیر کشور مربوط به سال آبی ۹۴ با ثبت ۲۳۷ میلیمتر بارندگی بوده است. میانگین بلندمدت بارشهای کشور حدود ۲۴۲ میلیمتر است که بررسی آمار نزولات جوی ۵۰ سال گذشته نشان میدهد طی نیم اخیر ایران در ۲۳ سال بارندگیهای فراتر از میانگین بلندمدت و ۲۷ سال بارشهایی کمتر از میانگین بلندمدت را تجربه کرده است.