روزنامه کیهان **
نتایج آخرین نظرسنجیها درباره انتخابات
نتایج نظرسنجیهای روزهای اخیر، همچنان از پیشتازی سیدابراهیم رئیسی حکایت میکند.
بر اساس نتایج نظرسنجی یک مرکز معتبر دانشگاهی، در حالی که نرخ مشارکت به ۴۵ درصد افزایش یافته، درصد رای فعلی نامزدها به این شرح بوده است:
درصد رای فعلی کاندیداها: رئیسی ۶۷ درصد/ همتی: ۵ درصد/ مهرعلیزاده: ۱/ رضایی: ۷/ جلیلی: ۴/ زاکانی: زیر ۱/ قاضیزاده: ۱/ نامعلوم: ۱۵ (رو به افزایش).
از سوی دیگر مرکز افکارسنجی ایسپا (نزدیک به دولت) از شهروندان پرسیده «اگر الان انتخابات برگزار شود به چه کسی رای میدهید؟»
از میان افرادی که در انتخابات شرکت میکنند و نامزد مورد نظرشان را انتخاب کردهاند، ۸۲/۴ درصد ابراهیم رئیسی، ۵/۳ درصد محسن رضایی، ۲/۷ درصد سعید جلیلی، ۲/۲ درصد عبدالناصر همتی، ۱/۴ درصد امیرحسین قاضیزاده هاشمی، ۰/۶ درصد علیرضا زاکانی و ۰/۲ درصد محسن مهرعلیزاده را برگزیدهاند. ۵/۳ درصد افراد به این سوال پاسخ ندادهاند.
همچنین از بین افرادی که قطعا یا احتمالا در انتخابات شرکت میکنند، ولی هنوز نامزد مورد نظرشان را انتخاب نکردهاند، اگر امروز انتخابات برگزار شود، ۵۳/۳ درصد ابراهیم رئیسی، ۹/۷ درصد محسن رضایی، ۵/۰ درصد سعید جلیلی، ۳/۲ درصد امیرحسین قاضیزاده هاشمی، ۲/۹ درصد عبدالناصر همتی، ۱/۳ درصد محسن مهرعلیزاده، ۰/۸ درصد علیرضا زاکانی را برگزیدهاند. ۲۳/۹ درصد افراد به این سوال پاسخ ندادهاند.
به نظر میرسد با برگزاری مناظرهها و همچنین پخش فیلمهای تبلیغاتی و گفتگوهای تلویزیونی نامزدها، به موازات افزایش احتمال مشارکت، بتوان به ارزیابی دقیقتر درباره رای هر یک از نامزدها نیز دست یافت.
در همین حال رئیس مرکز افکارسنجی ایسپا در گفتگو با جامجم تصریح کرد: ۸۰ درصد رایدهندگان کاری به جناحها ندارند.
مهدی رفیعی بهابادی با بیان اینکه وضعیت نامناسب اقتصادی و احساس ناامیدی، بر میل به مشارکت اثر منفی گذاشته، میافزاید: همه ما با این صحبت رهبر معظم انقلاب که مردم از نامزدها و رئیسجمهوری آینده کار میخواهند موافق هستیم و طبق نظرسنجیها اقتصاد و عدالت در همه حوزهها و در راس آن در حوزه اقتصادی برای مردم بسیار پررنگ و مهم است.
وی درباره گرایش سیاسی مردم هم گفت: در حال حاضر یکی از نتایجی که ما در نظرسنجیها به آن رسیدهایم این است که میزان تمایل مردم به گرایشهای سیاسی اصلاحطلب و اصولگرا به شدت کاهش پیدا کرده است؛ بهطور مثال مجموع گرایش اصولگرا و اصلاحطلب در آخرین نظرسنجی تلفنی به زیر ۲۰ درصد رسیده که البته ممکن است در نظرسنجی حضوری مقداری از این بالاتر باشد در حالی که سال ۹۶ و نزدیک انتخابات، این عدد حدود ۴۳ درصد بوده است.
رئیس ایسپا این را هم گفته که اختلاف رای آقای رئیسی با بقیه بسیار زیاد است و فضای رقابت فعلی داغ نیست. به همین دلیل باید تا زمان مناظرهها منتظر باشیم ببینیم چه اتفاقی میافتد.
گرایش کماکان به سمت آقای رئیسی است و تقریبا نصف کسانی که هنوز در مورد گزینه انتخابی به قطعیت نرسیدهاند، آقای رئیسی را مطرح میکنند؛ یعنی شواهد نشان میدهد حتی کسانی که نسبت به نامزدها دچار تردید هستند، رایشان فعلا بیشتر به سمت آقای رئیسی است.
جروزالمپست: حمله به مقر سیا در اربیل خیرهکننده بود
یک روزنامه صهیونیستی در حالی جزییاتی از حمله پهپادی گروههای مقاومت علیه پایگاه جاسوسی سیا در کردستان عراق منتشر کرد که گفته میشود چند هفته قبل، یک پایگاه جاسوسی اسرائیل در این منطقه هدف حمله قرار گرفته است.
روزنامه جروزالمپست در گزارشی، با اشاره به افزایش قدرت پهپادی نیروهای مقاومت نوشت: در ماه آوریل خبرهایی در مورد حمله پهپادی به فرودگاه اربیل، منتشر شد. اخیرا روزنامه واشنگتن پست، در گزارشی فاش کرد که در آن حمله، شبه نظامیان مورد حمایت ایران، با استفاده از پهپاد، «آشیانه سری هواپیماهای سیا» را در فرودگاه اربیل هدف قرار دادهاند.
هدف قرار گرفتن «آشیانه سری سیا»، نشانهای از برنامهریزی دقیق و تخصص پیچیده ایران و متحدانش در عراق است. این بدان معناست که ایران توانسته هواپیمای بدون سرنشین بفرستد و موقعیت دقیق این مکان سری را که داخل یک تاسیسات شناختهشده آمریکایی قرار دارد، شناسایی نماید و سپس حملات پهپادی را به طور دقیق تنظیم کند.
این نوع پهپادهای تهاجمی، از فناوریی شبیه به آنچه که در حمله به تاسیسات نفتی آرامکو به کار گرفته شده بود، استفاده میکنند و با پهپادهای مورد استفاده حوثیهای مورد استفاده حماس در حمله اخیر به اسرائیل شباهت زیادی دارند. این موضوع نشاندهنده آن است که تهدیدهای پهپادی در سراسر منطقه گسترش یافته است.
اما نکته جالب توجه در مورد حمله پهپادی به آشیانه سیا در این است که پایگاههای آمریکایی در برابر این تهدید شناختهشده و رو به گسترش باید از نوعی تجهیزات دفاعی برخوردار باشند. «کنت مککنزی»، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا (سنتکام)، در ماه مارس سال ۲۰۲۰ با اشاره به تهدید فزاینده پهپادها در منطقه، گفته بود که وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا برای ساخت سامانههای ضد پهپادی، میلیاردها دلار هزینه کرده است.
حمله پهپادی ماه آوریل در اربیل موجب نگرانی بیشتر آمریکا از «تهدید در حال گسترش هواپیماهای بدون سرنشین» در عراق شد.
حمله ۱۴ آوریل نخستین حمله عمده پهپادی بود که در عراق به دست گروههای شبه نظامی انجام شد، اما در هشتم ماه مه ۲۰۲۱، پایگاه هوایی عینالاسد نیز در عراق هدف حمله پهپادی قرار گرفت.
نوع پهپادهای انتحاری مورد استفاده در عراق مشخص نیست، اما احتمالا ممکن است از نوع پهپادهای «ابابیل» یا «قاصف» باشند که حماس آنها را به نام پهپاد «شهاب» میخواند.
ایران در حال جمعآوری اطلاعات مربوط به مواضع امن و مخفی ایالات متحده، آشیانهها و دیگر امکانات نظامی آمریکا در عراق است و از سوی دیگر موشکهای نقطهزن و فناوری پهپادی خود را گسترش میدهد و این میتواند به شدت نگرانکننده باشد.
آفتاب یزد: مشاور بگیر آقای همتی!
روزنامه اصلاحطلب آفتاب یزد از عبدالناصر همتی خواست یک مشاور حقوقی به خدمت بگیرد و از اظهارات بیپایه و اساس پرهیز کند.
این روزنامه در سرمقاله خود نوشت: حال برخی از کاندیداهای انتخابات برای اینکه بتوانند بخشی از جامعه را به خود جلب نمایند شعار رفع فیلتر تلگرام و توئیتر سر میدهند.
اخیرا عبدالناصر همتی که به نظر در صورت پیروزی ادامهدهنده دولت حسن روحانی خواهد بود، در یک رشته توئیت آورده است: حال که حجتالاسلام رئیسی بالاخره بعد از مدتها در شبکههای اجتماعی اکانت رسمی ایجاد کردند برای رفع تبعیض در دسترسی و رفع ظلم فیلترینگ، از ایشان درخواست میکنم از فردا صبح دستور رفع فیلتر توئیتر را صادر کنند تا همه مردم از مطالب ایشان بهرهمند شوند.
اکنون باید خطاب به آقای همتی گفت: وقتی شما به قانون دسترسی ندارید و قانون را نمیدانید (البته این ایراد نیست، قوانین گسترده هستند) حداقل از یک مشاور حقوقی بهره ببرید. لازم است به شما متذکر شویم در قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی تصمیم به فیلترینگ تلگرام و توئیتر یک تصمیم حاکمیتی و مرتبط با امنیت قضایی است و به صورت مستقیم ارتباطی با ریاست قوه قضائیه ندارد. ضمن آنکه رئیس دولتی که عضو آن هستید رئیس شورای فضای مجازی است و بهتر است از دولت خود بخواهید برای ساماندهی فضای مجازی برنامه داشته باشد.
این روزنامه اصلاحطلب، پیش از این هم، با تاکید بر اینکه همتی نمیتواند با جنگ زرگری رای بیاورد، نوشته بود: «از مدتها قبل بسیاری از دولتمردان متوجه این موضوع شدهاند که جدایی از دولت و مسیر دیگری را طی کردن هم عاقبت بهخیری دارد و هم محبوبیت میآورد، چراکه دولت بیبرنامه و بدون تدبیر حسن روحانی تا توانست هم امید را از مردم گرفت و هم محبوبیت را از خود. بسیاری از سیاسیون و اقتصاددانان بر این موضوع اذعان دارند.
به نظر میرسد حال در یک جنگ زرگری دولت برای محبوب نمودن همتی، او را از رئیسکل بانک مرکزی برکنار میکند. اما پرسش اینجاست مگر همتی نبود که با اجرای سیاستهای دولت دلار را نزدیک به ۳۰ هزار تومان رسانید؟
حال که در آستانه برگزاری انتخابات هستیم همتی نیز نمیتواند به سهم خود و ناکارآمدی دولت و دود کردن سرمایههای مردم در بورس، بانک و بازار شریک نباشد. این جنگ زرگری دولتیها برای محبوب کردن همتی کارآیی ندارد. پس بهتر است همتی نیز پاسخگوی عملکرد گذشته خود باشد.»
یادآور میشود نقیضگوییهای همتی قبل و بعد از نامزدی انتخابات درباره طیفی از موضوعات و از جمله بورس، یارانه، FATF و...، موجی از انتقادها در رسانههای طیفهای مختلف برانگیخته است. منتقدان میگویند صداقت و ثبات رای، بدیهیترین شرط مواجهه با مردم و تصدی مدیریت است.
با این اوصاف به نظر میرسد آقای همتی، غیر از یک مشاور حقوقی امین، چند مشاور اقتصادی و سیاسی و اجتماعی و اخلاقی هم لازم دارد.
گزارش شرق از گران شدن ۲ تا ۴ برابری ۲۷ قلم کالا
۲۷ قلم کالای اساسی ظرف یک سال در دولت روحانی، افزایشهای ۲۰۰ تا ۴۰۰ درصدی را تجربه کرد.
روزنامه شرق از روزنامههای حامی دولت، ضمن انتشار خبر فوق میافزاید: در یک سال گذشته کمبود روغن خبرساز شد و پس از آن هم نوبت به کالاهای دیگری مانند مرغ، میوه و برخی مواد دیگر رسید. حالا جدیدترین آمار منتشر شده از سوی وزارت (صمت) نشان میدهد قیمت برخی از انواع خوراک دام و طیور، میوه، حبوبات و برنج، روغن، مرغ زنده و همچنین آهنآلات در سال گذشته بیش از ۱۰۰ درصد افزایش داشته و بین دو تا چهار برابر شده و قیمت ۴۱ کالا نیز ۵۰ تا صد درصد گران شده است.
بر اساس این گزارش، از بین ۹۷ کالایی که تغییرات قیمت آنها از اسفند سال ۱۳۹۸ تا ماه مشابه ۱۳۹۹ منتشر شده، قیمت ۲۷ کالا بیش از صد درصد افزایش یافته و بین دو تا نزدیک به چهار برابر شده است. قیمت مرغ زنده نیز در همین ماه با افزایش ۱۰۱.۱ درصدی نسبت به اسفند سال ۱۳۹۸ به حدود ۱۷ هزارو ۳۰۰ تومان رسیده است. علاوه بر این و بر اساس گزارش ایسنا از روند تغییرات قیمت کالاها در سال ۹۹، سال گذشته قیمت مصوب مرغ در ستاد تنظیم بازار دو بار افزایش یافت و در نهایت قیمت مصوب آن ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان شد؛ اما در اسفند قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ به بیش از ۴۰ هزار تومان هم رسید. در نهایت با وجود اینکه دبیر ستاد تنظیم بازار اعلام کرده بود قیمت مصوب مرغ تا پایان ماه رمضان تغییر نمیکند، دوازدهم فروردین قرارگاه ساماندهی مرغ در اولین جلسه کاری خود نرخ مصوب مرغ را چهار هزار و ۵۰۰ تومان افزایش داد.
بر این اساس، حداکثر قیمت مصوب مرغ گرم برای مصرف کننده کیلویی ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان تعیین شد. هر چند بعد از اعلام نرخ جدید، بازار برای مدتی آرام گرفت، اما در روزهای اخیر مجددا بر طبل گرانی کوبیده میشود و اخباری مبنی بر عرضه مرغ خارج از شبکه و تغییر قیمت از سوی واسطهها اعلام شد. از جمله کالاهای دیگری که قیمت آنها در یک سال بیش دو برابر شده، برخی از انواع میوه، حبوبات، برنج و روغن است؛ به طوری که در اسفند سال قبل قیمت پرتقال ۱۳۶/۴، موز ۱۹۱/۵، حبوبات شامل نخود، لپه و عدس به ترتیب ۱۱۵/۵، ۱۱۴/۱ و ۱۲۷/۲ درصد، برنج پاکستانی، هندی و تایلندی نیز ۱۱۳/۶، ۱۱۱/۱ و ۱۸۵/۴ درصد و کره پاستوریزه ۱۰۰ گرمی، حلب ۱۶ کیلویی روغن نباتی معمولی و روغن نیمه جامد به ترتیب ۹/۱۱۹، ۱۶۲/۹ و ۱۳۱/۱ درصد نسبت به اسفند سال ۱۳۹۸ افزایش یافته است.
تعادل: همتی در عملکرد تورمی و بورسی دولت سهیم است
«همتی بهواسطه نامزدی در انتخابات مایل است از کارنامه نامناسب دولت روحانی فاصله بگیرد.» این تحلیل را روزنامه اقتصادی تعادل (وابسته به الیاس حضرتی مدیرمسئول روزنامه اعتماد) منتشر کرده و افزوده است: همتی در تلاش است با کارنامه افتضاح دولت فاصلهگذاری کند، آیا این تلاش به نتیجه میرسد.
با داغشدن تنور انتخابات ریاستجمهوری و البته افزایش انتقادات کاندیداها و منتقدان به عملکرد دولت، زمزمههایی از افزایش اختلافات میان روحانی و رئیسکل بانک مرکزی مطرح شد با این مضمون که همتی جلوی ارزپاشی روحانی ایستاد و یا اینکه «فشار روحانی به همتی برای انصراف از کاندیداتوری»!
برخی رسانهها معتقدند همتی میخواهد برای ادامه حضور در صحنه انتخابات، از دولت و کارنامه سیاهش فاصلهگیری کند. کارنامه اقتصادی نسبتاً افتضاح دولتِ روحانی مخصوصاً در حوزه نقدینگی، تورم، ارز، بورس و... موجب شده همتی برای فاصلهگیری از دولت، تلاش کند و احتمالاً با همین فرضیه هم، سناریوی برکناری از سوی روحانی توسط مشاوران او کلید زده شده است، آن هم در حالی که همتی بهعنوان رئیسکل بانک مرکزی نقش مستقیم در سیاستهای پولی و ارزی داشته است و آنچه امروز در حوزه تورم و ارزی داریم، بخشی از آن ماحصل سیاستهایی است که او مستقیماً مجری آنها بوده است.
تلاش همتی برای فاصلهگذاری با دولت درحالی ادامه دارد که بررسیها نشان میدهد دولت روحانی در دوره ریاست همتی بر بانک مرکزی، با نرخ تورم سالانه بالای ۴۰ درصد و تورم نقطهای بالای ۶۰ درصدی بهجز سال ۱۳۷۴، رکورددار تورم در ۶۳ سال اخیر (از سال ۱۳۳۸ تاکنون) بوده است.
علاوهبر تورم، سیاستگذاری همتی در حوزه نرخ ارز نیز کاملاً مورد نقد است، نرخ ارز در دوره ۲/۵ ساله مدیریت وی در بانک مرکزی، بالاترین نوسان را در ۴۰ سال اخیر داشته است.
جهش نرخ ارز در سال ۱۳۹۷ حدود ۸۷ درصد و جهش سال ۱۳۹۹ (تا مهرماه) حدود ۱۱۴ درصد بوده است.
از مهمترین نقدها به عملکرد دولت روحانی بورس و ضرر ۸۰ درصدی سهامداران بورسی است که اتفاقاً کارشناسان بورسی بیش از آنکه وزیر اقتصاد را در این ماجرا مقصر بدانند، معتقدند مسبب اصلی وضع موجود بورس، همتی رئیسکل بانک مرکزی است؛ بورسیها میگویند دستکاری نرخ سود موجب شد ریزش بورس آغاز شود.
********************
روزنامه وطن امروز **
ناو خارک غرق شد
به دنبال گسترش آتش در شناور خارک و پس از انتقال کارکنان به ساحل، تلاش شناورها و دستگاههای کشوری و لشکری برای اطفای حریق و نجات این شناور بینتیجه ماند. به گزارش تسنیم، روز گذشته ناو پشتیبانی خارک نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بعد از بازگشت از ماموریت دریانوردی در حوالی بندر جاسک دچار آتشسوزی شد و بهرغم همه تلاشها برای اطفای حریق، ناو خارک غرق شد. آنطور که روابط عمومی منطقه دوم دریایی ارتش در اطلاعیه رسمی خود گفته است سرنشینان این ناو که دانشجویان نداجا نیز جزو آنها بودهاند قبل از غرق شدن خارک از آن خارج شده و همگی در سلامت هستند و خوشبختانه این حادثه بدون تلفات جانی بوده است. مسؤول روابط عمومی منطقه دوم نداجا، اما میگوید ۲۰ نفر از کارکنان ناو دچار سوختگی جزئی شدهاند. هنوز هیچ منبع رسمی علت اصلی بروز این حادثه را اعلام نکرده است، اما برخی منابع دلیل آن را آتشسوزی در برخی سامانههای داخلی ناو خارک عنوان کردهاند.
***
زمان برگزاری مناظرههای انتخاباتی تغییر کرد
پیرو مصوبه جدید کمیسیون تبلیغات نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری، برنامه تلویزیونی مناظرههای نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری تغییر کرد. بر اساس این مصوبه، زمان مناظرههای مذکور برای روزهای شنبه ۱۵ خرداد، سهشنبه ۱۸ خرداد و شنبه ۲۲ خرداد تعیین شد. لازم به ذکر است پیش از این قرار بود مناظرههای انتخاباتی در روزهای دوشنبه ۱۷، جمعه ۲۱ و سهشنبه ۲۵ خرداد برگزار شود. سیداحسان قاضیزاده هاشمی، عضو کمیسیون نظارت بر تبلیغات ریاستجمهوری در جمع خبرنگاران، با اشاره به تغییر زمان مناظرههای انتخاباتی، اظهار داشت: استدلال ما برای برگزاری مناظرهها در زمان پیشین یعنی روزهای ۱۷، ۲۱ و ۲۵ خرداد - یعنی روزهای برگزاری مسابقات مقدماتی فوتبال جامجهانی - این بود که با توجه به شبهایی که مسابقات فوتبال پخش زنده میشد شور و نشاط عمومی در میان جوانان و قشرهای مختلف مردم ایجاد میشد و آن شور ورزشی با شور سیاسی گره میخورد و به افزایش مشارکت در انتخابات کمک میکرد. عضو کمیسیون نظارت بر تبلیغات ریاستجمهوری افزود:، اما استدلال دیگر اعضای کمیسیون برای تغییر زمان برگزاری مناظرههای تلویزیونی نامزدها این بود که این شور باید تفکیک شود و در روز دیگری که همه مخاطبان صرفا تمرکزشان روی مناظره نامزدهای ریاستجمهوری است باشد. در نهایت این پیشنهاد وزیر کشور با موافقت اعضای کمیسیون مواجه شد و از ۵ عضو کمیسیون، اتفاق نظر و اکثریت آرا بر این پیشنهاد وزیر کشور قرار گرفت و تغییر زمان پخش مناظرهها به صداوسیما ابلاغ شد.
***
کاندیداها صادقانه با مردم سخن بگویند
دبیر شورای نگهبان گفت: کاندیداها صادقانه با مردم سخن بگویند و هر یک از آنها که رای مردم را گرفتند باید حق مردم را که همان خدمت صادقانه است، ادا کنند.
آیتالله احمد جنتی صبح دیروز در جلسه این شورا به مساله انتخابات اشاره و با قدردانی از حمایتهای رهبر معظم انقلاب از عملکرد شورای نگهبان در فرآیند بررسی صلاحیتها، خاطرنشان کرد: لازم است مراتب تشکر و قدردانی خود و اعضای شورای نگهبان را از بیانات اخیر مقام معظم رهبری اعلام کنم؛ ایشان همواره از مواضع و عملکرد شورای نگهبان در ادوار مختلف دفاع کردهاند که این امر مایه دلگرمی ما است. آیتالله جنتی در ادامه تصریح کرد: در مرحله تبلیغات نامزدهای احراز صلاحیتشده هستیم و آنها نیز در حال تبیین مواضع و برنامههای خود هستند؛ از این عزیزان میخواهم صادقانه با مردم سخن بگویند و هر یک از آنها که رای مردم را گرفتند باید حق مردم را که همان خدمت صادقانه است، ادا کنند.
وی افزود: عمده مشکل مردم در شرایط کنونی، مشکلات اقتصادی و معیشتی است و طبقات کمدرآمد فشار زیادی را متحمل میشوند که امیدواریم هر شخصی که رای آورد با فوریت به حل مشکلات مردم بپردازد.
***
سخنگوی سپاه:
اجازه خدشه به منزلت اجتماعی سپاه را نمیدهیم
سخنگو و مسؤول روابط عمومی کل سپاه با تقبیح هر نوع ادبیاتی که فرهنگ و شئونات پاسداری را متزلزل کند، گفت: اجازه نمیدهیم منزلت اجتماعی سپاه تحت تاثیر رفتارهای مغایر با اخلاق و آداب اسلامی خدشهدار شود.
سردار سرتیپ دوم پاسدار رمضان شریف، سخنگو و مسؤول روابط عمومی کل سپاه در حاشیه نشست جمعی از پاسداران و رزمندگان لشکر ۱۰ سیدالشهدا (ع) استان البرز اظهار کرد: سپاه و فرماندهان و مسؤولان شاغل و وابسته آن، خود را ملتزم به اخلاق و آداب اسلامی دانسته و اجازه نمیدهند منزلت اجتماعی این نهاد انقلابی و مردمی که ثمره مجاهدتها و فداکاریهای شهدای عزیز است خدشهدار شود. وی ادامه داد: آنچه اخیراً در واکنش به اظهارات و مواضع انتخاباتی برخی اشخاص از سوی یکی دو تن از وابستگان به سپاه - که سالهاست از مجموعه سازمان بازنشسته و منفک شده و دیدگاههای آنها نیز مواضع و دیدگاههای سپاه محسوب نمیشود - شاهد بودیم، اقدامی شخصی بوده که دقت، مراقبت و هوشمندی را به آنان یادآور میشود تا خدای ناکرده اینگونه سخنان به حساب نهاد مقدس سپاه گذارده نشود.
سخنگو و مسؤول روابط عمومی کل سپاه با ابراز ناخرسندی از برخی کوتاهیها و بیتوجهیها در کلام و گفتار افراد گفت: هر اقدامی را که بخواهد چهره پرفروغ سپاه را نزد افکار عمومی متزلزل کند، ناپسند و غیرقابل اغماض میدانیم و به همکاران گذشته و حال که خدمات و مجاهدتهای آنان در دفاعمقدس و عرصههای نیاز انقلاب و کشور از جمله خدمترسانی به مردم در بلایای طبیعی و مناطق محروم قابل تحسین است نیز توصیه میکنیم در کلام و گفتار خود ملاحظات اخلاقی را بهطور جدی مورد مراقبت و مد نظر قرار دهند.
********************
روزنامه خراسان **
قیمت نفت در بالاترین سطح ۱۵ ماهه
ایبنا - با چشمانداز افزایش تقاضای سوخت، قیمت نفت پس از رسیدن به بالاترین سطح ۱۵ ماهه، در همان قیمت بالا باقی ماند. به گزارش رویترز، با وجود انتظارات برای افزایش تقاضای سوخت در فصل رانندگی و تابستان در ایالات متحده همزمان با توافق اوپک پلاس برای افزایش تولید، قیمت نفت بالا رفت، نفت برنت به بالای ۷۱ دلار رسید و در بالاترین نرخ از ماه مارس به معاملات خود ادامه داد. معاملات آتی نفت خام برنت در آگوست ۹۳ سنت یا ۳/۱ درصد کاهش یافت و به ۲۵/۷۰ دلار در هر بشکه رسید. نفت خام وست تگزاس اینترمدیت ایالات متحده در جولای ۴۰/۱ دلار یا ۱/۲ درصد افزایش یافت و به ۷۲/۶۷ دلار رسید.
رشد ۲ هزار درصدی صادرات سوئیس به ایران
ایسنا - اتاق بازرگانی تهران جزئیات جدیدی از تجارت خارجی کشور در دو ماه ابتدایی امسال منتشر کرده که نشان دهنده تحولاتی گسترده در بخشهای مختلف این تجارت است. با کنار رفتن کشور هند، آلمان با وجود کاهش در آمار نهایی، همچنان چهارمین صادر کننده عمده کالا به ایران است و پس از آن سوئیس با رشد قابل توجه ۲ هزار درصد قرار دارد.
محدودیت ورود ارز و طلا به کشور برداشته شد
تسنیم - با تصمیم شورای عالی هماهنگی اقتصادی، واردات ارز و فلزات گران بها از تمامی حقوق و عوارض و مالیات معاف شد. در این بخشنامه آمده است: «ورود ارز به صورت اسکناس به داخل کشور بدون محدودیت مطابق با ضوابط و مقررات بانک مرکزی و مقررات مبارزه با پولشویی، توسط اشخاص حقیقی و حقوقی مجاز است.»
وام ۱۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی ابلاغ شد
مهر - معاون اول رئیس جمهور افزایش وام مسکن روستایی به ۱۰۰ میلیون تومان را به وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن ابلاغ کرد. بر اساس این مصوبه، بانک مرکزی مکلف است درخصوص تعیین بانکهای عامل و سهمیه هر کدام برای به سازی و نوسازی ۲۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی، حاشیه شهرها و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت اقدام کند. نوع ضمانت این تسهیلات، سفته زنجیرهای تعیین شده است. سقف تسهیلات مذکور در سال ۱۴۰۰، ۱۰۰ میلیون تومان و دوره بازپرداخت آن ۲۰ ساله خواهد بود. بر اساس مصوبه مذکور، تسهیلات مسکن روستایی به صورت یارانهای و با نرخ ۵ درصد است.
********************
روزنامه ایران **
نظرسنجی درباره تمایل مردم به شرکت در انتخابات
خبر اول اینکه، میزان تمایل مردم به شرکت قطعی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ براساس آخرین نظرسنجی اعلام شد. بهگزارش ایسنا، بر اساس آخرین نظر سنجی «ایسپا» درباره میزان تمایل مردم به شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، ۳۴.۱درصد گفتند «قطعاً شرکت خواهم کرد»، ۷.۸درصد اعلام کردند «به احتمال زیاد شرکت خواهم کرد»، ۱۶.۳درصد بیان کردند «هنوز تصمیم نگرفتهام» و ۸.۹درصد اعلام کردند «احتمال کمی دارد شرکت کنم». ۳۲.۴درصد اظهار کردند «به هیچ وجه شرکت نمیکنم» و ۰.۵درصد نیز به این سؤال پاسخ ندادند. در برآورد میزان واقعی مشارکت در انتخابات متغیرهای متعددی از جمله تعداد افرادی که با پرسشگران همکاری نمیکنند و نسبت تقریبی مشارکت کسانی که گفتهاند احتمالاً در انتخابات شرکت خواهند کرد مؤثر است؛ ایسپا با در نظر گرفتن این متغیرها و براساس محاسبات برآمده از انتخابات گذشته ریاست جمهوری، در هر مقطع زمانی برآوردی از میزان مشارکت ارائه میکند. براین اساس برآورد ایسپا از میزان مشارکت در ۱۱ خردادماه حدود ۳۷ درصد است. ایسپا موج هشتم نظرسنجی انتخابات ریاست جمهوری را با جامعه آماری افراد بالای ۱۸ سال کل کشور از طریق مصاحبه حضوری در میادین و معابر شهرها و روستاها با اندازه نمونه ۵۱۵۹ نفر در تاریخ ۹ تا ۱۱ خرداد ۱۴۰۰ اجرا کرده است.
خودداری صداوسیما از پخش مستند همتی
خبر دیگر اینکه، مستند انتخاباتی عبدالناصر همتی که قرار بود ساعت ۲۰ سهشنبه روی آنتن برود، پخش نشد. به گزارش «تابناک»، صدا و سیما اعلام کرده بود که این مستند در فرصت مشخص شده به پخش نرسیده است و به همین علت پخش نشد. در واکنش به ادعای صدا و سیما، اما عبدالناصر همتی در توئیترش نوشت: «صدا و سیما مستند انتخاباتی بنده را پخش نکرد؛ در این مستند گفته بودم: اگر عدهای بنده را بانی وضع موجود میدانند، آنها خود وضع موجودند. ضرورت تصویب FATF و ضررهای ناشی از عدم اجرای آن. برخی از دختران ایران بی واسطه حرفهایشان را زده بودند. گفتند حذف کنید، گفتم: من مخالف سانسورم.» محسن رضایی دیگر نامزد انتخابات هم دیروز خبر داد که مستند تبلیغاتی او را نیز صداو سیما پخش نمیکند. او در توئیتی نوشت: «به مستند انتخاباتی بنده نیز که دیشب تحویل صداوسیما شده بود، به علت تنگ نظریها اجازه پخش ندادند. گفتند مصاحبههای مردمی را حذف کنید تا اجازه پخش دهیم. برای شنیده شدن صدای مردم انقلاب کردیم، از صدای مردم نترسیم.» با این حال مستند رضایی از تلویزیون پخش شد. پیش از این هم صداوسیما از ورود علی تاجرنیا نماینده محسن مهرعلیزاده دیگر نامزد انتخابات به ساختمان این رسانه خودداری کرده بود.
بنیاد باران جلسه انتخاباتی نداشته است
شنیدیم که، مدیرعامل بنیاد باران به متن اهانتآمیز منتشر شده در فضای مجازی درباره برگزاری جلسه انتخاباتی با حضور رئیس دولت اصلاحات واکنش نشان داد و گفت: بنیاد باران تاکنون هیچ گونه ورودی به مسأله انتخابات در کشور نداشته و نخواهد داشت و هرگونه تصمیمگیری در این رابطه، از سوی جبهه اصلاحات ایران متشکل از اعضای حقوقی و حقیقی صورت خواهد گرفت. به گزارش جماران، جواد امام افزود: پوشیده نیست اگر اصلاحطلبان بخواهند جلسهای انتخاباتی برگزار کنند، نیازی به پنهانکاری و بازگو کردن مباحث پشت درهای بسته ندارند و مواضع خود را همیشه شفاف و روشن از طریق پایگاههای رسمی و مطبوعات به سمع و نظر عموم مردم رساندهاند. آنچه این روزها تحت عنوان گزارش نشست بنیاد باران پیرامون انتخابات منتشر میشود، بیشتر از آنکه رنگ و بوی بیان حقایق داشته باشد، جنبهای مغرضانه برای تخریب و سوءاستفاده سیاسی یک جریان خاص از فضای کنونی دارد.
توضیح احمدینژاد درباره «هاله نور»
با خبر شدیم که، محمود احمدینژاد که در اولین حضور خود در مجمع عمومی سازمان ملل مدعی شده بود هنگام سخنرانی هاله نوری را مشاهده کرده است، در کلابهاوس در این باره توضیح داد. به گزارش خبرآنلاین، وی با بیان اینکه یک بار برای همیشه این موضوع را توضیح میدهم، افزود: من بعد از سفر نیویورک برای دیدن آقایان به قم رفتم. در ملاقات با حضرت آیتالله جوادی آملی، اول ایشان به من گفت: «که خیال نکنی خودت حرفی زدی، همین طوری رفتی، دور تو را داشته و از تو مراقبت و محافظت میکردند. پیشتیبانیات میکردند.» ایشان این حرف را زد و من در تأیید صحبت ایشان، گفتم که یک نفر از افرادی که در سالن حضور داشت، این حرف را زد. بعد دستگاه اطلاعاتی یا هر کس دیگری که بود، این [صحبتها را]تقطیع کردند و یک چیزی از آن در آوردند. این حرف که به من نمیچسبد. وی ادامه داد: گفتم خودم حس خاصی داشتم. الآن هم این را میگویم. در تمام سخنرانیهای مهم من این حس را دارم و طبیعی هم هست. حالا اگر واقعی این را بحث بکنیم، هر انسانی یک طول موج است (خنده)؛ یعنی هر انسانی یک طول موج و نور است. هرکسی نور خودش را دارد. نمیدانم دانش و اطلاعات بعضیها در چه حد است، ولی فقط میخواهند هُو کنند، در حالی که این حرف را از قول یک نفر دیگری و در تأیید کلام آیتالله جوادی آملی گفته بودم.
توضیح فارس درباره سخنان حداد عادل
دست آخر اینکه، روز دوشنبه خبرگزاری فارس در پوشش سخنرانی غلامعلی حداد عادل به نقل از وی نوشته بود که «اهمیت مشارکت بالاتر از پیروزی نیست.» این خبرگزاری، اما این عبارت را نادرست خوانده و در توضیحی نوشته: بخش کوچک، اما مهمی از آن سخنان که درخصوص لزوم تلاش برای مشارکت حداکثری بود، به دلیل اشتباه سهوی خبرنگار برعکس منعکس شده بود. حداد عادل در این نشست با تأکید بر اهمیت مشارکت حداکثری در عرصه انتخابات، تاکید کرد: هرکس هرجا که هست به هر اندازه که ظرفیت دارد برای افزایش مشارکت تلاش کند و «اهمیت مشارکت بالا کمتر از پیروزی نیست» و انشاءالله پیروزی با مشارکت بالا همراه باشد.
********************
روزنامه شرق**
۱۰ کشته و ۱۲ زخمی در انفجارهای کابل
در رشته انفجارهایی که سهشنبهشب در کابل روی داد، حداقل ۱۰ نفر کشته و ۱۲ نفر زخمی شدند. هنوز هیچ گروهی مسئولیت این انفجارها را بر عهده نگرفته است.
بازداشت یکی از سران حماس
نیروهای ویژه اسرائیلی با ورود به خانه مسکونی «جمال الطویل» در منطقه امالشرائط در شهرستان البیره در مرکز کرانه باختری، او را بازداشت کردند. الطویل از مهمترین سران حماس در رامالله است و پیشتر به مدت ۱۷ سال در زندانهای اسرائیل به سر برده است.
*****************************************