صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۶  ، 
کد خبر : ۳۳۷۴۵۲

اخبار ویژه روزنامه‌های ۲۶ اردیبهشت

 

روزنامه کیهان**

محکمات خط امام(ره)را فدای مطامع غربگرایان نکنید.

سید حسن خمینی گفت: امروز همه مسائل به سیاست خارجی گره خورده است(!)
وی در دیدار چند نفر از دیپلمات‌های سابق اظهار داشت: یکی از ویژگی‌های مؤمن که در شخصیت امام هم متجلی و همه ما آن را باید در خودمان پررنگ کنیم این است که هیچ وقت «وسیله» به جای «هدف» نمی‌نشیند؛ این مسئله به‌طور خاص در حوزه سیاست خارجی بسیار معنی دارد.
وی با بیان اینکه سیاست خارجی و کار دیپلماسی صرفاً مسیر وصول به اهداف است و فی‌نفسه تقدسی ندارد، ادامه داد: هدف فراتر از این مسیر است. اگر مسیری را رفتید و به نتیجه نرسید، باید سریعاً آن مسیر را عوض کنید و مسیرهای دیگری را بروید.

قدرت یک دیپلمات و دستگاه دیپلماسی این است که هنگام مواجه‌شدن با بن بست در یک مسیر، بتواند در کمتر از 24 ساعت راه جدیدی را باز کند؛ ولو اینکه آن راه‌حل با مسیر به ظاهر 180 درجه مخالف، اما در واقع در راستای هدف باشد.
سید حسن خمینی با اشاره به سیره امام راحل گفت: به نظر من یکی از سرمایه‌های امام، «ثبات قدم» ایشان در اهداف بود، اما عظمت این ویژگی، جلوه ویژگی دیگر ایشان یعنی «توانایی تغییر راه‌ها و مسیرها» را کمرنگ کرده است.

ایشان در پایان جنگ می‌گویند، تا دیروز می‌خواستیم جنگ کنیم و امروز از صلح سخن می‌گوییم. در همین زمینه مثالی دیگر هم وجود دارد؛ روزی که امام آن بیانات بسیار تند را بعد از حج خونین علیه آل‌سعود گفتند و آنها را تکفیر کردند، من برای اقامه نماز جماعت خدمتشان رفته بودم. ابوی ما هم آمدند. به امام گفتند با وجود این تعبیر شما (کافر خواندن سعودی‌ها) چه‌طور بعداً با آنها رابطه برقرار کنیم؟! امام گفتند: مگر با بقیه کفار رابطه نداریم؟! اینها هم مثل آنها هستند!
وی با بیان اینکه هیچ‌کس نمی‌تواند بگوید در همه حوزه‌ها کارشناس است و از همین رو، طبیعتاً خرد جمعی باید کار را به پیش ببرد، گفت: پتانسیل درونی و قدرت کارشناسی جمهوری اسلامی بسیار قوی است و واقعاً ناشکری است که از توانایی مجموعه مدیریتی این چهار دهه استفاده نکنیم. این مجموعه قدرت و توان حل مشکلات در حوزه اقتصادی و سیاست خارجی را دارد.
وی در پایان تأکید کرد: امروز همه مسائل کشور به حوزه سیاست خارجی گره خورده و باید گره این حوزه را باز کرد و توان مدیریتی و خرد جمعی جمهوری اسلامی ایران که طی این چهل و سه سال با آزمون و خطا ساخته شده، می‌تواند این کار را انجام بدهد.
این اظهارات از جهات متعدد، مخدوش است. نخست اینکه نه امام و نه رهبری به حکم عقل و شرع، هرگز نگفتند همه مسائل کشور به سیاست خارجی گره خورده است! بلکه سیره امام و رهبری این بوده که از اتکای سیاست داخلی به خارج که سیره دست‌نشاندگان اجنبی بود، کاسته شود و انجام مسئولیت‌های داخلی با بهانه‌جویی، به دیپلماسی حواله داده نشود.
از سوی دیگر حضرت امام (ره)، ادبیات صریحی درباره نرفتن زیر بار تحریم‌ها و برخورد رمضانی و عاشورایی با تحریم‌کنندگان و تهدید‌کنندگان دارند که از اساس با نسخه قلابی طیف غربگرای مدعی اعتدال و اصلاحات در تقابل و تعارض است.
نکته سوم این است که حضرت امام با درایت تمام، آمریکا را شیطان بزرگ نامیدند و با نامه آقای ‌هاشمی درباره لزوم مذاکره و رابطه با آمریکا صراحتاً مخالفت کردند. همان‌روز هم جریان تجدیدنظرطلب ادعا می‌کرد گره مشکلات کشور به واسطه رابطه با آمریکا حل می‌شود!
البته آمریکا و اروپا در چند دهه اخیر، بارها در دولت‌های‌هاشمی و خاتمی و روحانی، کلاهبرداری کردند و پس از آنکه خرشان در هر مذاکره از پل گذشت، به ملت ایران خیانت کردند و آخرین آن عهدشکنی‌ها، ماجرای عبرت‌آموز برجام و چند برابر شدن مشکلات اقتصادی در اثر سوء‌مدیریت جریان خوش‌بین به آمریکا بود که متاسفانه جناب حسن خمینی، به آن نمی‌پردازد. در حقیقت ادعای گره‌خوردن مشکلات داخلی به سیاست خارجی و احتمال گشودن گره مشکلات اقتصادی از طریق مذاکره با آمریکا، ادعایی تاریخ مصرف گذشته و ابطال شده در پیشگاه واقعیات روز است.

به همین دلیل هم عجیب است که سید حسن خمینی، همان ادعای ابطال شده را به تقلید از غربگرایان مامور و معذور تکرار می‌کند. ایشان حتی اگر کارشناس دیپلماسی هم نبود که قطعاً نیست، می‌توانست به عنوان یک شهروند عادی، عبرت‌های آدرس غلط غربگرایان را ببیند. اما متاسفانه تقلید از آن جریان ناصالح و فاقد صداقت، موجب روایت غلط از واقعیت شده است.
نهایتاً اینکه مشفقانه باید به نوه حضرت امام توصیه کرد مکتب صریح و سدید آن حضرت را که برآمده از اسلام ناب محمدی (ص) است، فدای مطامع جریان انحراف و تحریف آرمان‌های انقلاب اسلامی نکند؛ جریانی که اتفاقا نقاب اصلاحات و اعتدال و حتی خط امام بر چهره داشت، اما در اوج بدمستی‌های قدرت، به عبور از جمهوری اسلامی و مشارکت در پروژه‌ای براندازی رضایت داد و پادوهای رسانه‌ای آن علناً لاف پایان دوره امام و ضرورت به موزه سپردن آن مرام را پیش کشیدند و البته کارشان به مذلت تمام انجامید.

دو کلمه هم از صدای آمریکا درباره قدرت نظامی رژیم پهلوی!

صدای آمریکا در تحلیلی مطایبه‌آمیز نوشت: اگر انقلاب نشده بود، ایران اکنون قدرت نظامی اول منطقه بود(!)
پایگاه اینترنتی صدای آمریکا نوشت: «در دهه ۵۰ خورشیدی و مطابق با برنامه مدرن‌سازی ایران و تبدیل ایران به قدرت نظامی اول منطقه، تجهیز و بهینه‌سازی نیروهای نظامی ابتدای دهه در دستور کار قرار گرفت. در سال ۱۳۴۸ ایران ۱۶۱ هزار نیروی نظامی داشت که در سال ۱۳۵۷ این آمار به ۴۱۵ هزار نفر رسید.
تا پیش از انقلاب، نیروهای نظامی ایران تعریف متعارف داشت. پس از انقلاب، و با تشکیل سپاه و بسیج، در اصل سه شاخه و در مقطعی نیروهای نظامی ایران دوشاخه شد. عنوان «شبه‌نظامی»‌ هم اضافه شده که می‌شود سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. مشکل هم اینجاست که هیچ‌کدام از فعالیت‌های نظامی مرتبط با سپاه قابل دسترسی نیست.
در سال ۱۳۵۷ پس از پیروزی انقلاب، انقلابیون توافق نظامی ایران با آمریکا که بسته‌ای معادل ۱۲ میلیارد دلار بود را لغو کردند. قرار بود طبق آن توافق ظرف چهار تا پنج سال، ایران به قدرت نظامی اول منطقه تبدیل شود. در صورت اجرای آن قرارداد، ایران صاحب ۱۶۰ فروند جنگنده اف-۱۶، هفت بوئینگ تجسسی آواکس مجهز به رصد رادار به ارزش ۱.۳ میلیارد دلار، دو ناوشکن جنگی، ۲۰ فروند جنگده اف-۴ و ۴۰۰ موشک فونیکس شود. ایران همچنین از بسته خرید نظامی از سوی اروپا هم خارج شد که معادل سه میلیارد دلار بود و اصلی‌ترین طرف‌های آن بریتانیا و آلمان غربی آن زمان بودند. آن بسته شامل ساخت کشتی، تجهیز نیروی دریایی،‌تانک و موشک و زیردریایی‌های کوچک ساخت آلمان غربی بود و اگر به قدرت فعلی نیروی دریایی ایران که نگاه کنید، می‌بینید که این بخشی است که اختلاف جدی کیفیت و کمیت بین دو دوره مورد مقایسه سال ۵۷ و سال ۱۴۰۰ را نشان می‌دهد. نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران و یا سپاه، قایق‌های تندرو دارد ولی خبری از ناو جنگی و یا ناو هواپیمابر نیست.
تحریم‌هایی که از سال ۱۹۹۲ میلادی از سوی آمریکا و در دولت بیل کلینتون وضع شد خرید و فروش و به‌روزرسانی تسلیحاتی جمهوری اسلامی رو با مشکل جدی رو‌به‌رو کرد. این تحریم‌ها با قطعنامه ۲۲۳۱شورای امنیت بیشتر شد.

به دلیل دو مورد قبلی که‌ اشاره شد، جمهوری اسلامی پس از پایان جنگ با عراق بر تولید موشک متمرکز شد و به‌ویژه در یک دهه گذشته روی پهپاد متمرکز شده و تولیدات‌ خود را در آن زمینه هم گسترش داده و هم به گروه‌های نیابتی خود در یمن، عراق، لبنان و سوریه می‌دهد. توان پهپادی هم از دیگر مواردی است که ساخت و توزیع آن از سوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی انجام می‌شود».
تحلیل صدای آمریکا، در حالی منتشر شده که ارتش رضاخانی در برابر ارتش متفقین سه روز بیشتر مقاومت نکرد و ارتش محمدرضا پهلوی هم صرفا در سرکوب ملت ایران یا حضور در مأموریت‌های منطقه‌ای آمریکا و صهیونیست‌ها ایفای نقش می‌کرد. در عین حال و در حالی که ایران ژاندارم منطقه معرفی می‌شد، بحرین با فشار انگلیس و آمریکا و تایید شاه، از ایران جدا شد! از سوی دیگر، عمده مأموریت‌های مهم در ارتش توسط مستشاران آمریکایی انجام می‌شد که هم حق توحش می‌گرفتند و هم نظامیان رده بالای ایران را تحقیر می‌کردند.
در زمینه قرارداد‌های خرید منعقده نیز برخی از این قراردادها توسط دولت موقت ملغی شد و پول برخی دیگر از آنها مانند قرارداد با انگلیسی‌ها مورد کلاهبرداری طرف غربی قرار گرفت. اما امروز؛ براساس گزارش 130 صفحه‌ای آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا (DIA) وابسته به پنتاگون، ایران بزرگ‌ترین قدرت نظامی منطقه و بزرگ‌ترین تهدید برای آمریکا در منطقه محسوب می‌شود.

این قدرتمندی تا بدان حد است که موشک‌های نقطه زن ایران پایگاه عین‌الاسد را با دقت شخم زدند و جهنم واقعی را به‌ اشغالگران ‌تروریست در عراق نشان دادند. بدتر اینکه گزارش‌های متعدد منابع آمریکایی می‌گویند ایران در حال تهاجم در جنگ‌ترکیب علیه آمریکاست و توانمندی‌های پیشرفته نظامی را با نفوذ عمیق در منطقه و گروه‌های متحد و نیابتی‌ ترکیب کرده است.

سنگ پای کاسبان برجام بعد از ثبت رکورد 1500 تحریم!
سایت حق‌العمل کار در خدمت مدیریت ‌اشرافی مدعی اصلاحات و اعتدال، ضمن اعتراض به دولت رئیسی پرسیده که چرا باید تحریم علیه مردم ایران ادامه یابد؟
«عصر ایران» در تحلیلی نوشت: تصمیم‌گیری‌های ناشیانه و ضداقتصادی برخی مسئولان در حوزه سیاست داخلی و خارجی که مانع از رونق تولید و رشد اقتصادی ایران می‌شود با کدام منطق قابل بررسی و هضم است؟ دولت در حال اجرای برنامه افزایش قیمت آرد مصرفی صنایع و نانوایی‌های صنعتی است که البته منجر به افزایش قیمت کالاهایی مانند ماکارونی و نان فانتزی هم می‌شود.

استدلال دولت در این‌باره این است که چون تفاوت قیمت آرد در داخل و خارج بسیار است در نتیجه آرد داخلی به سمت قاچاق به کشورهای همسایه حرکت می‌کند. همچنین این روند باعث می‌شود دولت سالانه یارانه بسیاری ارائه کند اما این یارانه صرف کالاهای قاچاق شده به همسایگان می‌شود.
حال سؤال اینجاست که چرا این منطق در سایر بخش‌ها و تصمیمات دولت جایی ندارد و چرا تنها محدود این موضوع شده است؟ مثلا چرا و با چه منطقی ایران و دقیق‌تر مردم ایران باید تحت تحریم‌های شدید اقتصادی باشند و این تحریم ادامه یابد؟ با کدام منطق اقتصادی، مسئولان از برداشته شدن تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی علیه مردم ایران ناتوان هستند؟
با کدام منطق اقتصادی، مذاکرات هسته‌ای 20 سال ادامه دارد و به دنبال آن تحریم‌های گسترده‌ای علیه زندگی و کسب‌وکار مردم ایران اعمال شده است؟ آیا محدودیت‌ها در زمینه سرمایه‌گذاری‌های خارجی، منطق اقتصادی دارد؟ مسئولان نمی‌توانند تصمیمات ضدمنطق اقتصادی بگیرند و روندی ضدمنطق اقتصادی را دنبال کنند و در کنار زدن تحریم‌های اقتصادی علیه مردم ایران ناتوان باشند و همزمان درباره نان و بنزین، مدعی منطق اقتصادی باشند».
این تظاهر به طلبکاری از دولت در حالی است که تحریم‌ها در دولت مورد حمایت همین طیف، از 700 مورد به بیش از 1500 مورد رسید و بر هزینه‌های و خسارت‌های هنگفت برجام اضافه شد. در واقع سؤال درست این است که کاسبان برجام توضیح دهند چرا هر وقت با غرب (چه دو دهه قبل و چه در سال 94) توافق کردند، فقط امتیازات نقد دادند و با گرفتن وعده‌های نسیه، مردم را فریب دادند و پس از مدتی معلوم شد که آمریکا و اروپا صرفا می‌خواسته‌اند زمان بخرند و در اثر توافق‌های بی‌تضمین، فشارها را تشدید کنند؟!
تمام آمار و ارقام نشان می‌دهد که دولت مدعی تدبیر، با ادعای لغو تحریم‌ها و رونق اقتصاد، سر کار آمد اما هنگامی که دوره هشت ساله آن به پایان می‌رسید، در کنار دو برابر شدن تحریم‌ها، اغلب شاخص‌های اقتصادی هم منفی شده است. این هم البته از هنرمندی عناصر رندی است که هم می‌توانند چنان خسارت بی‌نظیری را سر سفره مردم بگذارند و هم سنگ مردم را به سینه بزنند!

جنجال قابل پیش‌بینی کاسبان سوءتدبیرهای اقتصادی
کسانی که از آشفته‌بازار شرایط اقتصادی کاسبی می‌کنند، طبیعی است که جلوی اصلاحات اقتصادی دولت بایستند.
روزنامه رسالت در سرمقاله خود، با اشاره به تصمیم دولت برای اصلاحات اقتصادی نوشت: دولت گذشته با اعلام ارز 4200 توماني به عنوان ارز تك‌نرخي آن‌هم براي همه كالاها قيمت ارز را 8 برابر، قيمت طلا را 10 برابر، قيمت مسكن را 7 برابر، قيمت خودرو را 6 برابر و قيمت بقيه كالاها را تا 300 درصد افزايش داد.
تيم رسانه‌اي دولت گذشته، رفع اين بي‌ساماني‌ها را در گرو توافق با غرب مي‌دانست . در توافق اوليه برجام هرچه امتياز غرب مي‌خواست داد و حتي يك امتياز هم نگرفت و در اواخر دوره رئيس‌جمهور، مي‌خواست باز تتمه امتياز درخواستي غرب را بدهد كه با مصوبه هوشمندانه مجلس روبه‌رو شد. لذا دولت كه تغيير كرد قرار شد اگر مذاكره‌اي شد تحريم‌ها برداشته شود، طرف مقابل تضمين دهد بازي درنمي‌آورد و زير عهد و پيمان خود نمي‌زند و اين دو شرط طي يك دوره راستي‌آزمايي محك زده شود تا از يك سوراخ 10 بار گزيده نشويم. آمريكا امروز متوجه قدرت هوشمند ايران شده است. فعلا پاپس‌ كشيده، دم به تله مذاكرات نمي‌دهد.

امروز كساني كه در برابر آشفتگی قيمت‌ها در دولت گذشته سكوت كرده بودند زبان باز كردند و هرچه مي‌‌خواهند عليه دولت نوپاي رئيسي مي‌زنند كه جمع جبري حرف‌هاي آن‌ها را در سرمقاله مسيح مهاجري در روزنامه جمهوري اسلامي و توييت‌هاي محمد مهاجري سردبير خبرآنلاين مي‌شود رصد كرد.
برخي رسانه‌هاي اصلاح‌طلب هم‌صدا با رسانه‌هاي دشمن از تكنيك بزرگ‌نمايي مشكلات، كوچك‌نمايي توفيقات دولت، تكنيك سياه‌نمايي و تكنيك تزريق ويروس نااميدي و بدبيني زير پوست جامعه همچنان استفاده مي‌كنند.
نقد غيرمنصفانه دولت، نشان مي‌دهد اين دسته از منتقدين از حريم و حرم انقلاب حداقل حمايت از جمهوريت نظام مهاجرت كردند و براي ارتش رسانه‌اي آمريكا و رژيم صهيونيستي و قارون‌هاي عرب در ايران‌اينترنشنال خوراك تهيه مي‌كنند. اين جماعت چشم خود را از تورم جهاني و خصومت‌ورزي آمريكا عليه ملت ايران در تشديد تحريم‌ها، اثرات ناشي از جنگ اوكراين، قاچاق كالا از كشور به بيرون از مرزها و ارث و ميراثي كه دولت قبل از خزانه خالي نه بلكه از بدهي‌هاي نجومي براي دولت رئيسي به جاي گذاشته مي‌بندند.

كمكي كه به دولت و مسئولين نمي‌كنند چوب لاي چرخ دولت هم مي‌گذارند. در اين ميان نفوذي‌هاي آنها در دولت كه هنوز جاي خود را به مديران جديد نداده‌اند در ناكارآمد نشان دادن دولت، سنگ‌تمام مي‌گذارند. اين جماعت بر طبل مطالبه‌گري خوارجي، خيال‌انگيز، كاريكاتوري و غيراخلاقي مي‌كوبند، حاضر نيستند مصالح و منافع باندي، حزبي و گروهي خود را فداي مصالح و منافع ملي كنند.
كساني‌كه از اين اوضاع آشفته كاسبي مي‌كنند بي‌ترديد جلوي اصلاحات اقتصادي مي‌ايستند دولت بايد با كرامت و بزرگواري از آنها عبور كند.

 

***************

 روزنامه جوان**

ستون روزنامه جمهوری اسلامی در اختیار متهم امنیتی!

روزنامه مسیح مهاجری (جمهوری اسلامی) با تجربه ۴۱ سال مدیرمسئولی او، حالا سال‌هاست خواننده چندانی ندارد و اگر بازتاب انتقادی به یادداشت‌های تند او نباشد، همین تعداد اندک هم اندک‌تر می‌شوند. شاید از همین روست که مهاجری ۷۵ ساله، روز به روز تندتر می‌نویسد تا از سر چنین بازتاب‌هایی حس دیده شدن مطالبش به او دست دهد! علاوه بر این، او می‌تواند یادداشتی به قلم یک متهم امنیتی فراری را هم در روزنامه‌اش منتشر کند و آب از آب تکان نخورد!
روز گذشته روزنامه جمهوری اسلامی یادداشتی به قلم کاوه مدنی در مورد وضعیت خشکسالی در ایران منتشر کرد. محتوای آن یادداشت فی الحال موضوع ما نیست، بلکه سؤال این است که یادداشت یک متهم امنیتی فراری در روزنامه باقی مانده از حزب جمهوری اسلامی چه می‌کند؟
زمستان سال ۹۶ که شبکه‌ای جاسوسی در قالب فعالان محیط زیستی کشف و اعضایی از آن دستگیر شدند (کاووس سید امامی، مراد طاهباز، هومن جوکار، نیلوفر بیانی و...)، نام کاوه مدنی هم در محافل سیاسی و فضای مجازی به عنوان یکی از متهمان این پرونده پیچید. او در آن زمان معاون عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط زیست دولت روحانی بود و کلانتری با انتقاد از وارد کردن اتهامات به مدنی، او را فردی «نخبه و متشرع» می‌نامید!
در همان زمان، تصاویری از حضور کاوه مدنی در مجالس مختلط رقص و عیش و نوش در رسانه‌های غیررسمی و شبکه‌های اجتماعی منتشر شد و رسانه‌های اصلاح‌طلب اعلام کردند که این تصاویر برای قبل از دوران مسئولیت مدنی است و هیچ ارتباطی به زمان حال ندارد.
جریان سیاسی حامی او ابتدا تلاش کرد بازداشت و سپس فرار مدنی را مرتبط با همین عکس و فیلم‌ها بداند، اما روشن شد که اتهامات او امنیتی است. آن‌ها سپس روی فرار نخبگان از کشور مانور دادند. اما سوابق کاوه مدنی چیست؟
کاوه مدنی عضو برنامه «هنری هارت رایس» در زیرمجموعه برنامه مطالعات ایران در مرکز مک‌میلان دانشکده علوم سیاسی دانشگاه ییل است. هنری هارت رایس، یک یهودی صهیونیست، غول حوزه املاک و مسکن در نیویورک و از حامیان مالی بزرگ اسرائیل بود که با سرمایه خود این برنامه را در مرکز مطالعات ایران دانشگاه ییل راه اندازی کرد.
مرکز مک‌میلان را چند تن از یهودیان صهیونیست از قبیل «دیوید بریون دیویس»، «ریچارد گیلدر» و «لوئیس لرمن» راه‌اندازی کردندکه هر سه از متنفذان جریان جمهوریخواهان صهیونیست امریکا هستند و بخش عمده بورس‌ها و گرنت‌های این مرکز هم به اتباع رژیم صهیونیستی تعلق می‌گیرد. از این رو، مسئولان و دست‌اندرکاران و هیئت علمی این مرکز را عمدتاً یهودیان تشکیل می‌دهند.

در برنامه «مطالعات ایران» مرکز مک‌میلان، یکی از چهره‌های محوری، «عباس امانت»، استاد بهایی دانشگاه ییل است. دانشگاه «ییل» در کنار دانشگاه «هاروارد»، از مراکز اصلی همکار سازمان اطلاعات مرکزی امریکا در پروژه‌های دانشگاهی حوزه اطلاعات و امنیت ملی امریکا است و یکی از مراکز اصلی تأمین نیرو‌های متخصص و کارشناسان آکادمیک سیا، دانشگاه ییل است. کاوه مدنی در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷، با «برنامه حمید و کریستینا مقدم برای مطالعات ایران» در دانشگاه استنفورد همکاری داشت. این برنامه، ذیل بخش مطالعات ایران استنفورد، تحت مدیریت «عباس میلانی»، از چهره‌های ضدانقلاب و از کارشناسان پای ثابت بی‌بی‌سی فارسی و تلویزیون صدای امریکا اداره می‌شود که رادیکال‌ترین مواضع را علیه جمهوری اسلامی ایران می‌گیرد.
این پروژه، یک برنامه تحقیقاتی برای ارزیابی منابع استراتژیک ایران در حوزه‌های مختلف از قبیل کشاورزی، آب و انرژی است و قطعاً سفارش‌دهنده این تحقیقات نمی‌تواند یک فرد عادی باشد، بلکه قطعاً پای نهاد‌های حکومتی امریکا و به طور خاص نهاد‌های اطلاعاتی این کشور در میان است. مدیر «پروژه ایران ۲۰۴۰»، پویا آزادی است که تخصص او حوزه «آب» است. آزادی به همراه حسن دهقان‌پور، مهران سهرابی و کاوه مدنی، پژوهشی را برای پروژه ایران ۲۰۴۰ در حوزه نفت و ذخایر نفتی ایران انجام داده‌اند!

**************

روزنامه خراسان**

آمار خودروهای ناقص 2 خودروساز مشخص شد
ایسنا – بر اساس آمار ارائه شده توسط دو خودروساز بزرگ کشور، ۶۰ درصد محصولات تولیدی ایران‌خودرو و ۹۰ درصد محصولات سایپا کامل تولید می‌شوند و مقرر شده به زودی این میزان برای هر دو به ۱۰۰ درصد برسد.
 
تولید و فروش نان‌های فانتزی ۵۰ درصد کاهش یافت
مهر - رئیس اتحادیه نان‌های حجیم و نیمه حجیم تهران با اشاره به این که جدا کردن نان های سنتی و فانتزی در بحث اصلاح یارانه اشتباه بوده است از کاهش ۵۰ درصدی تولید و فروش این نوع نان خبر داد. محمدجواد کرمی با اشاره به ۱۰ برابر شدن قیمت آرد صنف و صنعت و به دنبال آن افزایش قیمت نان‌های فانتزی گفت: با توجه به وضعیت معیشت مردم، کاملاً طبیعی است که آن ها برای صرفه جویی در هزینه‌ها، نان‌های سنتی را جایگزین کنند ضمن این که حتی در برخی از ساندویچ فروشی‌ها نیز نان لواش به جای نان باگت استفاده می‌شود که این هم از دیگر معضلات اجرای چنین طرحی است.
 
توزیع ۱۶۰ هزار تن برنج و شکر با قیمت مصوب
ایسنا – مدیر کل توزیع و فروش شرکت بازرگانی دولتی ایران از توزیع ۱۰۰ هزار تن انواع برنج وارداتی و ۶۰ هزار تن شکر در کشور با هدف حفظ آرامش بازار و ثبات قیمت‌ها خبر داد.

 

**************

 روزنامه ایران**

سرلشکر باقری به جمهوری تاجیکستان سفر می‌کند

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در رأس هیأت بلندپایه نظامی و به دعوت رسمی وزیر دفاع جمهوری تاجیکستان امروز عازم این کشور خواهد شد. به گزارش روابط عمومی ستاد کل نیروهای مسلح، در راستای تحقق و عملیاتی کردن توافقات حاصله در اولین کمیسیون مشترک همکاری‌های نظامی دوجانبه ایران و تاجیکستان، سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح امروز عازم دوشنبه پایتخت این کشور خواهد شد. بر اساس این گزارش، دیدار با مقامات بلندپایه سیاسی و دفاعی و مذاکره پیرامون همکاری‌های دوجانبه و منطقه‌ای و همچنین بازدید از مراکز نظامی و پروژه‌های دفاعی نیروهای مسلح جمهوری تاجیکستان از برنامه‌های مهم رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران در این سفر خواهد بود.

درخواست ترکیه و عراق برای تمدید واردات گاز از ایران

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: مذاکره برای تمدید قرارداد صادرات گاز به ترکیه و عراق در جریان است، البته این دو کشور درخواست افزایش میزان صادرات گاز را دارند. به گزارش تسنیم، مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در حاشیه بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: مذاکره‌هایی در مورد ادامه صادرات گاز با کشور ترکیه داشته‌ایم و آنها علاقه‌مند به تمدید قرارداد بودند. همچنین درخواست افزایش ظرفیت واردات گاز از ایران را دارند که با توجه به امکاناتی که وجود دارد تلاش خود را برای این افزایش ظرفیت به کار خواهیم گرفت. معاون وزیر نفت با بیان اینکه «موضوع پیگیری ادامه صادرات گاز به ترکیه در حال انجام است و در مذاکره تشکیل کارگروهی برای این امر مطرح شد که ضمن افزایش ظرفیت، تمدید قرارداد را نیز دنبال می‌کند»، گفت: جلسه نخست برای تمدید قرارداد برگزار شده و باقی کارها هم دنبال می‌شود. مدیرعامل شرکت ملی گاز در خصوص وضعیت صادرات گاز به عراق گفت: عراق هم درخواست تمدید قرار داد داشته است. وی ادامه داد: سال آینده قرارداد صادرات به عراق به اتمام می‌رسد که آنها نیز درخواست تمدید قرارداد داشته‌اند و در سفر اخیر کارگروهی برای تمدید قرارداد راه‌اندازی شد تا این مسأله مورد بررسی قرار گیرد. معاون وزیر نفت با بیان اینکه «تلاش لازم را برای فعال‌شدن تجارت گاز به کار می‌گیریم»، گفت: پیگیری‌های لازم برای صادرات گاز به جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و عراق انجام خواهد شد.

سنگ‌اندازی‌های جدید عربستان برای حجاج ایرانی

رئیس سازمان حج و زیارت دیروز در فراکسیون حج و زیارت مجلس حاضر شد و از ممانعت عربستان از پذیرش زائرانی که واکسن برکت زده‌اند، خبر داد. صادق حسینی گفت: عربستان واکسن برکت را نمی‌پذیرد و وزارت بهداشت برای ۶ هزار و ۵۰۰ نفری که واکسن برکت تزریق کرده‌اند، باید چاره‌اندیشی کند و ما هم به حدود ۴ هزار نفر که واکسن تزریق نکرده‌اند، پیامک دادیم تا برای این حج واکسن بزنند. سازمان حج و زیارت همچنین اعلام کرده مسافران حج تمتع از ۱۹ ایستگاه به عربستان پرواز خواهند کرد. بر‌اساس برنامه‌ریزی انجام شده، اولین پرواز ۲۳ خرداد ماه و آخرین پرواز در ۷ خرداد ماه انجام خواهد شد. با این حال این سازمان گفته سفر حج را از ۳۸ روز به ۲۸ روز کاهش داده است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بر‌اساس آماری که حسینی رئیس سازمان حج و زیارت ارائه داده، ۳۰ هتل در مکه و ۱۲ هتل در مدینه درنظر گرفته شده و تفاهمنامه‌ای هم برای آن آماده شده است. او گفت که ایران اجازه ارسال دارو به عربستان را پیدا نکرده و باید داروهای مورد نیازش را در عربستان تهیه کند.

آمادگی ایران برای برپایی سه‌هزار موکب
معاون فرهنگی و مشارکت‌های مردمی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات گفت: با توجه به برنامه‌ریزی‌های انجام‌گرفته و برپایی نشست‌های مختلف، در صورت بازگشایی مرزهای زمینی، آمادگی برپایی سه‌هزار موکب در خاک ایران و عراق برای پذیرایی از زائران را داریم. یوسف افضلی در گفت‌و‌گو با ایرنا ادامه داد: در صورت موافقت دولت عراق برای بازگشایی راه زمینی عتبات عالیات، پیش‌بینی‌های لازم برای ارائه بهترین خدمات به زائران حضرت سیدالشهدا(ع) در دست بررسی و برنامه‌ریزی است.
معاون فرهنگی و مشارکت‌های مردمی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات اظهار داشت: مجوزهای یک‌ساله برای متقاضیان جدید اخذ پروانه فعالیت موکب‌ها صادر خواهد شد و برای افرادی که مدت زمان مجوز آنها به پایان رسیده، مجوزهای سه‌ساله صادر خواهیم کرد. گفتنی است، دولت عراق از ابتدای شیوع بیماری کرونا با هدف جلوگیری از گسترش این بیماری مرزهای زمینی خود را به روی زائران مسدود کرد و تاکنون با وجود پیگیری‌های مسئولان ایرانی همچنان بسته است.

**************

روزنامه شرق**

دلالان قیمت اوراق وام مسکن را در یک ماه گذشته به دوبرابر رساندند

موج سفته‌بازی در بازار مسکن

قیمت وام مسکن تقریبا دو برابر شد. حالا میانگین نرخ هر برگه وام مسکن به حدود ۱۳۷ هزار تومان رسیده است. این موضوع در حالی رخ می‌دهد که بهای آن در اولین روزهای پس از تعطیلات فروردین امسال به حدود ۷۸ هزار تومان رسیده بود.‌ با این حساب برای دریافت سقف ۴۸۰ میلیون تومانی وام مسکن، افراد ناچار هستند رقمی بیشتر از ۱۳۲ میلیون تومان از وام خود را به خرید اوراق اختصاص دهند و در واقع حدود یک‌چهارم ارزش وام مسکن از بین رفته است.

بازار خرید وام مسکن سال گذشته پرتلاطم بود. آن‌قدر که نرخ هر برگه اوراق وام مسکن که در ابتدای سال ۱۴۰۰ در کانال ۵۰ هزار تومان بود، در اواخر بهمن پارسال رکورد تاریخی خود را شکست و به کانال ۱۷۰ هزار تومان وارد شد و در واقع بهای وام مسکن حدود سه‌ برابر رشد کرد.

جهش غیرمنتظره قیمت اوراق وام مسکن در حالی رخ داد که بانک مسکن در آذر سال گذشته برای مهار رشد قیمت اوراق وام وارد عمل شد و طرحی با عنوان خرید وام نیم‌بهای مسکن را در دستور کار گذاشت. براساس این طرح افراد می‌توانستند وام مسکن را با نصف قیمت بخرند اما در عوض به جای ۱۲ سال وام را در ۸ سال تسویه کنند و سود وام هم به جای ۱۷.۵ درصد ۱۸ درصد محاسبه می‌شد.

طرح فروش وام نیم‌بهای مسکن تا پایان اسفند اعتبار داشت اما این طرح هم نتوانست مانع از صعود بی‌وقفه قیمت اوراق شود؛ به‌طوری‌که بهای هر برگه وام مسکن در آخر بهمن سال گذشته به نرخ بی‌سابقه ۱۷۴ هزار تومان رسید.

چرا اوراق وام مسکن گران شد؟

برای جهش قیمت اوراق وام مسکن دلایل متعددی مطرح شد. برخی معتقد بودند کمبود منابع و اعتبارات بانکی عامل کاهش عرضه اوراق به فرابورس است و قیمت به‌همین‌دلیل صعودی شده است. ادعایی که بانک مسکن زیر بار آن نرفت و اعلام کرد که میزان عرضه اوراق تغییری  نکرده است.

برخی دیگر این موضوع را به افزایش تقاضای خرید مسکن نسبت دادند و به آمارهای صعودی تقاضا برای خرید مسکن اشاره کردند و دسته سوم این مسئله را به سفته‌بازی در فرابورس نسبت داده و مدعی شدند که برخی شرکت‌های بزرگ بورسی حجم زیادی از اوراق را خریده و قیمت‌ها را در بازار دستکاری می‌کنند.

معاملات مسکن باعث گرانی اوراق شد؟

در فروردین سال ۱۴۰۰ که قیمت اوراق مسکن در نیمه کانال ۵۰ هزار تومان قیمت داشت، مطابق گزارش بانک مرکزی دو هزار و ۱۰۰ واحد مسکونی در تهران معامله شد و در بهمن سال گذشته که نرخ هر برگه وام مسکن رکورد شکست و به کانال ۱۷۰ هزار تومان وارد شد مطابق گزارش بانک مرکزی تعداد خانه‌های معامله‌‌شده در تهران به هشت‌هزارو ۵۰۰ واحد مسکونی رسید که در واقع حاکی از رشد حدود چهار برابری تعداد معاملات واحدهای مسکونی در بهمن پارسال نسبت به ابتدای همان سال است.

با این حال تعداد معاملات مسکن از اسفند رو به کاهش گذاشت. به طوری که گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد تعداد آپارتمان‌های مسکونی معامله‌شده تهران در اسفندماه به شش‌هزارو ۸۰۰ واحد کاهش داشته است و در فروردین امسال شمار تعداد معاملات مسکن نسبت به اسفند ماه تقریبا نصف شد و به سه‌هزار‌و ۴۰۰ واحد رسید.

هم‌زمان با این اتفاق بهای اوراق وام مسکن هم تقریبا نصف شد و در فروردین امسال به کانال ۷۰ هزار تومان برگشت اما دوباره قیمت اوراق سرکش شد و تقریبا دو برابر رشد کرد.

نقش سفته‌بازان بورسی در رشد قیمت وام مسکن

به جز رشد معاملات، برخی از فعالان بازار مسکن به نقش سفته‌بازی بورسی‌ها در رشد قیمت اوراق مسکن اشاره می‌کنند. فعالان بازار مسکن می‌گویند یکی از دلایل مهم جهش قیمت اوراق وام مسکن در سال گذشته نوسان‌گیری از این اوراق بود.

آنها توضیح می‌دهند براساس مقررات فرابورس، فروش اوراق تسهیلات مسکن تا چهار ماه پس از خرید ممنوع است؛ اما این ممنوعیت شامل همان روز خرید نمی‌شد؛ بنابراین سفته‌بازان با خرید این اوراق در ابتدای روز و سپس فروش آن در همان روز با سقف دامنه نوسان، اقدام به نوسان‌گیری می‌کردند که از ابتدای اسفند نوسان‌گیری اوراق تسهیلات مسکن لغو شد و امکان فروش این برگه‌ها در همان روز وجود نداشت.

موضوعی که عباسعلی حقانی‌نسب، کارشناس ارشد بورس، تأیید می‌کند و به «شرق» می‌گوید نرخ بالای بهره بانکی و در مجموع تورم دورقمی فسادهای زیادی در اقتصاد کشور رقم زده است که از تشکیل صف‌ها و احتکار و دلالی تا نوسان‌گیری از اوراق وام مسکن را ایجاد کرده است.

او می‌گوید در سایر کشورهای جهان نرخ بهره بانکی مرتب تغییر می‌کند و مثلا بانک‌ها اعلام می‌کنند که اگر امسال نرخ بهره ۱۰ درصد است سال آینده نرخ بهره به پنج درصد می‌رسد اما در اقتصاد ایران بانک مسکن ۱۲ سال وام مسکن را با بهره ۱۸ یا ۲۰ درصد و حتی بالاتر در اختیار مشتریان می‌گذاشت و مشخص است که این دست سیاست‌گذاری‌ها فساد ایجاد می‌کند.

حقانی‌نسب تأکید می‌کند: با این شرایط صف وام بانکی درست می‌شود و دست بسیاری از افراد از وام‌های بانکی کوتاه می‌شود. درحالی‌که در کشورهای توسعه‌یافته تا ۹۰ درصد هزینه خرید مسکن را به‌صورت وام پرداخت می‌کنند و معمولا به خاطر تورم پایین ۲، ۳ درصدی تقاضای زیادی هم برای آن وجود ندارد.

به گفته این کارشناس در ایران اما تورم دورقمی نه‌تنها موجب آشفتگی در وضعیت پرداخت تسهیلات بانکی شده است که مسکن از کالای مصرفی تبدیل به کالای سرمایه‌ای شده و بازار نابسامان فعلی را ایجاد کرده است.

افراد برای اینکه بتوانند وام مسکن بدون سپرده‌گذاری و نوبت دریافت کنند، باید به‌ازای هر یک میلیون تومان وام، دو برگه اوراق مسکن خریداری کنند و زوجین تهرانی برای دریافت سقف ۴۸۰ میلیون تومان وام مسکن باید ۹۶۰ برگه وام مسکن خریداری کنند.

با میانگین قیمت فعلی هر برگه وام مسکن باید گفت که قیمت تمام‌شده وام ۴۸۰ میلیون تومانی مسکن چیزی حدود ۱۳۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تمام می‌شود و در واقع ارزش سقف وام مسکن فقط حدود ۳۴۸ میلیون تومان است.

میانگین قیمت هر مترمربع مسکن تهران در فروردین ۱۴۰۱ و مطابق گزارش بانک مرکزی حدود ۳۴ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان بوده است که به این ترتیب سقف وام مسکن با خرید اوراق، فقط کفاف خرید ۱۰ مترمربع مسکن را می‌دهد.

 

**************************************************************

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات