به گزارش بصیرت؛ افزایش نرخ بنزین همواره یکی از تصمیمات و سیاستهای پردردسر و چالش برانگیز در ایران بوده است بخصوص در وضعیتی که تورمهای بالا در اقتصاد وجود دارد و مردم نالان از تورم نگران تداوم این رویه هستند. عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در گفتگو با بصیرت چند راهکار عدم افزایش تورم ناشی از بالا بردن نرخ بنزین را به دولت پیشنهاد داده است.
جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی بصیرت در خصوص راهکارهای جلوگیری از فشار تورمی ناشی از بالا بردن نرخ بنزین بر معیشت جامعه به چند نکته اساسی اشاره داشت و گفت: افزایش قیمت بنزین میتواند آثار و پیامد تورمی داشته باشد بنابراین دو وهله اول دولت محترم نباید به خودی خود فقط و فقط به دنبال افزایش نرخ بنزین باشد بلکه میتواند چند راهکار اساسی را در دستور کار قرار دهد تا بدین واسطه بتواند مانع تورم افسار گسیختهای شود که به دلیل افزایش نرخ بنزین ایجاد میشود.
وی در این باره یادآور شد: به نظر میرسد اولین راهکار برای جلوگیری از افزایش نرخ بنزین جلوگیری از قاچاق بنزین بخصوص مرزهاست چرا که آمارهای متفاوت، اما بالایی درخصوص قاچاق بنزین از مرزها به دست میرسد بنابراین این موضوع میتواند یک راهکار برای جبران ناترازی بنزین باشد.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی یادآور شد: به عنوان اولین راهکار دولت محترم میتواند در مرزها براساس مصوبات شورای اقتصاد سریعاً تعداد قابل توجهی ایستگاه سیانجی مستقر کند و با عرضه زیاد سیانجی بهانه را از مرزنشینان بگیرد.
جعفر قادری نماینده مجلس و استاد اقتصاد شیراز معتقد است: بیتردید با عرضه سیانجی نیازی به تامین بنزین برای مرزنشینان نیست با توجه به این نکته بسیار مهم که سیانجی قابلیت قاچاق کردن ندارد پس این موضوع میتواند راهکاری برای جبران بخشی از ناترازی بنزین باشد.
نماینده مردم شریف شیراز و ورزقان در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: راهکار دوم میتواند این باشد که دولت در شهرهای آلوده کشور، یعنی شهرهای بزرگ و کلانشهرها که میزان آلایندگی بالایی دارند دولت باید سریعاً خودروهای عمومی برقی وارد کند تا نیازی به مصرف سوخت بنزین نباشد، اگر این موضوع در دستور کار دولت قرار بگیرد قطعا نرخ حمل و نقل عمومی افزایش نمییابد و از این جهت رضایت خاطر عموم جامعه و استفاده کنندگان از حمل و نقل عمومی فراهم میشود.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در ادامه بحث تصریح نمود: سومین راهکار میتواند این موضوع باشد که دولت دقیقا بیاید و قیمت بنزین را تصاعدی کند یعنی ۶۰ لیتر اول و ۶۰ لیتر دوم را همان ۱۵۰۰ و ۳ هزار تومان نگه دارد یعنی نرخ این میزان بنزین را افزایش ندهد، اما وقتی نوبت به مصارف بالاتر از ۱۲۰ لیتر میرسد این میزان را به متقاضیان با نرخ روز محاسبه و عرضه کند.
این استاد اقتصاد دانشگاه شیراز و نماینده مجلس شورای اسلامی یادآور شد: دولت به هر نفر باید یک کارت بنزین بدهد یعنی اگر افرادی پیدا میشوند که دو یا چند خودرو دارند نباید به آنها کارتهای متعدد سوخت بدهد؛ به بیان بهتر دولت به افرادی که بیش از یک خودرو دارند اجازه ندهد با کارتهای خودروهای دوم و سوم یا الی آخر خود بتوانند بنزین را با قیمت یارانهای دریافت کنند.
جعفر قادری استاد اقتصاد معتقد است: بیتردید روشهای بسیار زیادی برای عدم تحمیل فشار تورمی به مردم وجود دارد که اگر دنبال شود به نوبه خود میتواند کارساز باشد. با توجه به اینکه مردم نگران آثار تورمی ناشی از افزایش نرخ بنزین هستند دولت در وهله اول با در نظر گرفتن این موارد که فشار تورمی به مردم وارد نمیشود باید این راه را دنبال کند.
کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی و مسائل منطقه یادآور شد: آثار و پیامدهای تورمی بسیاری از مسائلی که در دولت تصمیمگیری میشود به عنوان اولین رکن مهم باید در دستور کار و بررسی قرار بگیرد چرا که قرار نیست و نباید تورم بیش از این بر زندگی مردم تحمیل شود و مشکلات مردم افزایش بیابد، بلکه بایدبه دنبال راههایی باشیم که ضمن کاهش مصرف نیازی به واردات بنزین و خروج ارز از کشور وجود نداشته باشد.