طرح انتقال مردم غزه از سرزمین مادریشان، موضوعی بسیار عجیب و نشدنی است که رئیسجمهور آمریکا مطرح کرد؛ اما به گفته بسیاری از مقامات آمریکایی تضادهای بسیاری دارد که باید یا رفع شود یا ترامپ سخن خود را اصلاح کند. این طرح خواسته قدیم صهیونیستهاست که از ابتدای اشغالگری بر این مبنا پیش رفتهاند؛ ولی تا امروز نتوانستهاند این مردم غیور را از کشور خود به کلی بیرون کنند؛ اما بعد دیگر این ادعا، مشکلات داخل صهیونیستهاست که پس از طرح این موضوع به کلی رفع شده و همه آنها دیگر یک صدا از این طرح حمایت میکنند. به همین منظور و برای روشن شدن ابعاد این موضوع گفتوگویی داشتیم با «منصور براتی» کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی و با او درباره تأثیرات طرح این ادعا از سوی ترامپ، نقش آن بر وضعیت داخلی سرزمینهای اشغالی و همچنین میزان عملی بودنش سخن گفتیم.
کمی درباره طرحهای گوناگون برای تخلیه غزه برای ما بگویید.
در طول تاریخ ۷۵ سالهای که از عمر رژیم صهیونیستی میگذرد، اساساً اشغالگری رژیم صهیونیستی در فلسطین تاریخی مبتنی بر مجبور کردن بومیان فلسطین به خروج و اخراج آنهاست. در حقیقت، اولین جنگی که بین صهیونیستها و مردم فلسطین رقم خورد، در سال ۱۹۴۷ آغاز شد و از ابتدای تاریخ اشغال تا آن زمان علاوه بر یهودیان بومی، حدود ۷۰۰ هزار نفر به فلسطین مهاجرت کردند و بخش دوم برنامه آنها بیرون کردن فلسطینیان بوده است. در جریان جنگ اول که ۱۱ ماه طول کشید، حدود ۷۵۰ هزار نفر فلسطینی از محل زندگی خود آواره شدند. اگر ما بخواهیم بحث اخراج اجباری فلسطینیها را مبنا قرار دهیم، در طول تاریخ اساساً بخش بزرگی از سیاست رژیم صهیونیستی مبتنی بر اخراج و تخلیه فلسطینیان بوده و یکی از مسائل اساسی که در مذاکرات بین فلسطینیها و صهیونیستها وجود داشته، همیشه مسئله حق بازگشت فلسطینیها به سرزمین خود بوده است. البته یکی از عواملی که نگذاشت مذاکرات سازش به نتیجه برسد، همین مسئله حق بازگشت بود که صهیونیستها هیچ وقت آن را قبول نکردند. در حقیقت طرح ترامپ جدید نیست و پیشتر هم رژیم صهیونیستی بارها سعی کرده است که فلسطینیها را بیرون بکند.
امروز بعد از آتشبس بین فلسطینیها و صهیونیستها، طرح انتقال نوعی از بین بردن توافق قبلی نیست؟
قطعاً همینطور است. اساساً قرار شد که آتشبس انجام بشود و به آتشبس دائمی و بازسازی غزه برای مردم فلسطین منجر شود. البته در غزه جنگ چیز عجیبی نیست؛ ولی این بار حجم ویرانی و شهدا بسیار گسترده است. حالا طرح ترامپ بسیار مبهم است. طرح «معامله قرن» هر چه که بود، خیلی شفاف بود؛ یعنی ما با یک طرح واضح روبهرو بودیم که از نظر حقوقی همه چیز تعریف شده بود. الآن طرح جابهجایی خیلی مبهم است و مجبوریم فقط به سخنان ترامپ استناد کنیم. وی گفته است که ما میخواهیم برای نوار غزه، یک «ریویرا» که جزیرهای در ایتالیاست، بسازیم. اولین قدم برای ساخت چنین جایی، کم کردن جمعیت غزه است که اصلاً شدنی نیست.
کوچاندن مردم غزه، به رسمیت شناختن فلسطین را نقض نمیکند؟
به رسمیت شناختن فلسطین، به ویژه از سوی پنج کشور به این صورت است که آنها تشکیلات خودگردان را به منزله دولت موقت ملت فلسطین به رسمیت میشناسند و «رامالله» را پایتخت میدانند؛ در صورتی که منطقه غزه در دست تشکیلات خودگردان نیست و مقداری شرایطش متفاوت است.
جدای از این طرحها، آیا در کل میتوان مردم غزه را از سرزمین مادری آنها اخراج کرد؟
این خیلی پیچیده است. ۱۵، ۱۶ ماه فلسطینیها در جنگ و زیر بدترین وضعیت زندگی کردند و حدود ۵۰ هزار نفر شهید و بیش از ۱۰۰ هزار نفر زخمی شدند و نزدیک بیش از ۶۰ درصد خانههایشان از بین رفته است. در چنین وضعیتی و در طول این ۱۵، ۱۶ ماه، تعداد افرادی که از غزه خارج شدند، زیر ۱۰۰ هزار نفر بود. بنابراین، این موضوع نشان میدهد، مردم قصد تخلیه ندارند مگر اینکه اجبار پشت قضیه باشد یا محل زندگی ثالث شرایط خیلی مناسبی داشته باشد که خب هزینه بالایی دارد.
نظر رژیم صهیونی درباره این طرح ترامپ چیست؟
صهیونیستها کاملاً موافق هستند و در درون رژیم اثرات بسیار خوبی بر جای گذاشته است. این طرح با اینکه هنوز معلوم نیست اجرایی شود یا نه، ورق را به نفع نتانیاهو برگرداند. این طرح سبب شده است بسیاری از تضادهای داخلی درون کابینه نتانیاهو را به صورت حتی موقت حل و فصل کند. پیش از طرح این موضوع از سوی ترامپ به دلیل قبول آتشبس، کابینه نتانیاهو در حال فروپاشی بود. از سوی دیگر صهیونیستهای داخل سرزمینهای اشغالی نیز برای ادامهدار بودن آتشبس و آزادی اسرا به کابینه فشار میآورند؛ ولی طرح ترامپ سبب شده است تا تقریباً همه به وجد آیند و تمام مشکلات و تضادهایشان را رفع کنند که این بسیار به نفع ساختار آنهاست.