گری سیک با اشاره به اهداف برجام در ایران نوشت : بعد از برجام نگرانی‌هایی در مورد هژمونی منطقه‌ای ایران جای تهدید هسته‌ای را گرفته است. اولین چیزی که می‌تواند پیامدهای برجام را مشخص کند، نتایج انتخابات پیش رو است. انتخابات آزمون قدرت سنجیخواهد بود.


 محمدرضا مرادی/ رژیم آل‌خلیفه که به نوعی همانند یکی از استانداران آل‌سعود فعالیت می‌کند، در چند هفته اخیر دامنه اشتباهات راهبردی خود را به شدت گسترش داده و همین امر سبب شده است تا کارشناسان روزهای پرتنش‌تری را برای مردم بحرین پیش‌بینی کنند. در این ارتباط دستگاه قضایی بحرین ضمن صدور حکم انحلال نهایی جمعیت الوفاق، اعلام کرد که این حکم شامل مصادره و فروش اموال این جمعیت می‌شود. بنا بر حکم دادگاه، اموال و دارایی‌های مصادره شده الوفاق باید به خزانه دولتی واریز و منتقل شود. 
وزارت دادگستری بحرین پیشتر در 25 خرداد امسال فعالیت الوفاق را به حالت تعلیق درآورده بود. این حکم ناعادلانه و به نوعی خنده‌دار سبب اعتراض حامیان آل‌خلیفه نیز شد. بوریس جانسون، وزیر خارجه انگلیس در واکنش به انحلال الوفاق اعلام کرد، کشورش درباره این حکم دادگاه در بحرین بسیار متأسف است. روزنامه «نیویورک تایمز» نیز انحلال جمعیت وفاق ملی اسلامی بحرین را سرکوب بی‌حد و مرز توصیف کرد. این روزنامه به نقل از «براین دولی» مدیر برنامه مدافعان حقوق بشر در سازمان «حقوق بشر اول» نوشت: این تصمیم شدیدترین اقدام سرکوبگرانه دولت بحرین در طول پنج سال گذشته به شمار می‌رود. وی افزود: این تصمیم اشتباه که هیچ روزنه واقعی را برای خواسته‌های مسالمت‌آمیز در بحرین باقی نمی‌گذارد، خطرناک است. سازمان ملل نیز این اقدام دادگاه عالی بحرین را محکوم کرد. شیخ‌علی سلمان، دبیر کل جمعیت اسلامی وفاق ملی هم‌اکنون در زندان به سر می‌برد. مقامات بحرین همچنین محاکمه «شیخ‌عیسی قاسم» روحانی برجسته این کشور را اوایل ماه آگوست آغاز خواهند کرد. گفتنی است، رژیم آل‌خلیفه ماه گذشته تابعیت آیت‌الله شیخ‌عیسی قاسم، رهبر شیعیان بحرین را لغو کرد؛ اما به‌راستی این رفتار آل‌خلیفه چه معنایی دارد؟
در پنج سال گذشته انقلابیون بحرینی با اتخاذ شیوه‌های مسالمت‌آمیز سعی کرده‌اند از دست زدن به اقدامات خشونت‌آمیز پرهیز کنند؛ اما در مقابل این مشی و روش مبارزاتی، آل‌خلیفه قدم به قدم در حال حذف انقلابیون و سوق دادن آنها به سمت مبارزه مسلحانه و خشونت‌آمیز است. انحلال جمعیت الوفاق در حالی است که این حزب در نزد مردم جایگاه ویژه‌ای دارد و بزرگ‌ترین حزب بحرین است که در سال ۲۰۰۱ تأسیس شد. این جمعیت توانست تمام ۱۸ کرسی مجلس بحرین در انتخابات ۲۰۱۰ را که به شیعیان اختصاص داده شده بود، به دست آورد.
الوفاق در حالی که پایگاه اجتماعی بسیار بالایی دارد، در پنج سال گذشته همواره خواستار و حامی مبارزه از طریق فعالیت‌های مدنی بوده است. در واقع، این حزب به همراه شیخ‌عیسی قاسم، رهبر شیعیان بحرین بزرگ‌ترین عامل و دلیل صلح‌آمیز بودن انقلاب بحرین بوده‌اند. در این شرایط آل‌خلیفه در عوضِ تقویت احزاب مدنی به قلع و قمع آنها پرداخته است. این امر سبب شده است تا بسیاری از کارشناسان این اقدام را تعمدی بدانند. به اعتقاد این کارشناسان، آل‌خلیفه سعی دارد با کشاندن انقلابیون به روش‌های خشونت‌آمیز و مسلحانه بهانه لازم را برای سرکوب همه‌جانبه آنها به دست آورد. 
در واقع، آل‌خلیفه به کمک نیروهای سپر دفاع جزیره توانسته است تاکنون از تغییرات انقلاب‌های عربی ایمن بماند، اما گویا رژیم‌های دیکتاتوری همواره به دلیل مشروعیت نداشتن خطر سقوط و قیام را در کنار خود احساس می‌کنند. از این رو، آل‌خلیفه مترصد فرصتی برای قلع و قمع مخالفان است؛ اما این تصمیم آل‌خلیفه بسیار خطرناک است و می‌تواند موج سهمگین انقلاب مسلحانه مردم بحرین را به راه بیندازد. آل‌خلیفه به دلیل رفتارهای مسالمت‌آمیز مردم بحرین در پنج سال گذشته تصور می‌کند که مردم بحرین توانی برای انقلاب مسلحانه ندارند؛ به همین دلیل این رفتار آنها را نشانه ضعف می‌داند؛ اما این پادشاهی باید بداند قیام 80 درصد مردم یک کشور می‌تواند هر نظامی را به زانو دربیاورد. 

 امیر هیری/ نخستین اجلاس جهانی شوراها و شهرداران 2016 با هدف آگاهی از آخرین دستاوردهای علمی و تخصصی جهان در عرصه مدیریت شهری، با حضور حدود 2000 نفر از اعضای شورای اسلامی شهر‌ها و شهرداران سراسر کشور، رؤسای شورای شهر و شهرداران از کشورهای روسیه، هندوستان، لبنان، کرواسی، ترکیه و گینه در مرکز همایش‌های برج میلاد با حضور رئیس‌جمهور برگزار شد. رئیس‌جمهور در نخستین اجلاس جهانی شوراها و شهرداران 2016 با تأکید بر اهمیت استفاده از معماری‌های اسلامی در شهرها گفت: «ایران دارای اقوام و سلایق مختلف و اقلیم متفاوت است، به همین دلیل، باید از نظرات مردم در شهرسازی استفاده کنیم تا هدف از تشکیل شوراها نیز به صورت کامل محقق شود.» وی با طرح مقدمه‌ای خوب و بجا در بخش دوم سخنانش با نگاه سیاسی و به نوعی حذف رقیب احتمالی این‌گونه سخن گفت: «همان‌طور که نگاه ما به آسمان است که خدا روزی برساند، شهرداری‌ها نیز نگاه‌شان به بلندمرتبه‌هاست که بالاتر بروند تا بتوانند پول تراکم بگیرند. نمی‌خواهم به شهرداری یا شورای شهر نقد کنم، مشکل وجود دارد، باید دست به دست هم دهیم و مشکل را حل کنیم و برای اینکه مردم از زحمات شوراها و شهرداران احساس لذت بیشتری داشته باشند، باید از تجربه‌های کشورهای دیگر نیز استفاده کرده و بهره‌برداری کنیم.»
حسن روحانی با تأکید بر اینکه امروز با وجود آنکه در شهرها، به‌ویژه تهران کارهای بزرگی انجام شده و پل‌ها، تونل‌ها، بزرگراه‌ها، قطار شهری و بوستان‌های متعددی احداث شده است، افزود: «هنوز هم مردم احساسی را که در برابر این همه کار باید داشته باشند، ندارند؛ چون وقتی می‌خواهیم یک پل یا تونل درست کنیم، گاهی از تراکم استفاده می‌کنیم و گاهی از تغییر کاربری اراضی. ما مشکلاتی برای شهر به وجود می‌آوریم تا بزرگراهی را ایجاد کنیم؛ در ‌حالی که پول احداث بزرگراه از چند برج بلند می‌رسد و سپس همان جمعیت برج به بزرگراه‌ها می‌آیند و رفت‌وآمد کند می‌شود. در موردی دیگر برای ایجاد یک بوستان و کاشت نهال در این بوستان یک باغ با درختان چندین ساله را از بین می‌بریم؛ یعنی از یک طرف نعمتی درست شده و از طرفی نقمت.»
چند نکته را در این زمینه ملاحظه کنیم:
۱ـ نباید موضوعات صرفاً داخلی را مقابل چشم خارجی‌ها، آن هم در یک اجلاس بین‌المللی مطرح کنیم. البته این چندمین بار است که دارد اتفاق می‌افتد.
۲ـ طرح مسائل جناحی و سیاست داخلی در سخنرانی‌های بین‌المللی آن هم اگر بهره‌برداری‌های سیاسی و انتخاباتی برای پیشبرد اهداف داخلی و تخطئه‌ رقبای بالقوه و احتمالی پیش از هنگام باشد، جای تأمل جدی دارد. به نظر می‌رسد، رئیس‌جمهور با این تلقی که شهردار تهران رقیب اوست خیلی زود وارد رقابت‌های انتخاباتی شده و دست به اقدامات پیشدستانه زده است. 
۳ـ خود دولت به خوبی می‌داند که چه میزان بدهی به شهرداری دارد. معمولاً کسی که بدهکار است باید یک‌سری ملاحظات هم داشته باشد. شاید با پرداخت بموقع بدهی دولت به شهرداری دیگر بسیاری از نابسامانی‌ها که رئیس‌جمهور آنها را در یک جمع بین‌المللی بیان می‌کند، از بین می‌رفت و کار به تراکم‌فروشی نمی‌رسید. طی گزارش مفصلی بدهی 14 هزار میلیارد تومانی شهرداری برای دولت ارسال شده است و آقای جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور نیز دستور پیگیری موضوع با تشکیل کمیته مشترک را داده است.
۴ـ همگی به این نکته واقفند، حتی جناح رقیب شهردار تهران بارها در جمع‌های عمومی اعتراف کرده‌اند که عملکرد شهرداری در این چند سال در حوزه‌های حمل‌ونقل، فضای سبز، ساخت بزرگراه‌ها، پل‌ها و تونل‌ها و... بسیار موفقیت‌آمیز بوده است و تازه این کارها را با دستان بسته انجام داده است.
۵ـ از آنجا که اجلاس در حد بین‌المللی بود و بسیاری از مخاطبان فهمیم و صاحب‌نظر در آن شرکت داشتند، رئیس‌جمهور با مشورت با صاحب‌نظران این حوزه برای پیشرفت مدیریت شهری ادبیاتی سازنده و کاربردی داشتند و از سخنانی که شائبه مناقشات سیاسی می‌دهد، پرهیز می‌کردند. افزون بر همه اینها حمایت یکپارچه و تمام‌قد جریان و حامیان دولت، به‌ویژه رسانه‌های حرفه‌ای از این سخنرانی نکته تأمل‌برانگیز دیگر بود. 

چرا نگفتید رأی من را پس بده!
مسعود ده‌نمکی، از کارگردانان سینما در همایش سالیانه دفتر تحکیم وحدت با اشاره به پدیده آقازاده‌ها، گفت: در آینده آقازاده‌هایی که در خارج از کشور تحصیل کرده‌اند و به منابع مالی دسترسی دارند، جلودار گفتمان‌های فرهنگی خواهند شد و تلاش می‌کنند فرهنگ اشرافی را به گفتمان عمومی تبدیل کنند. وی همچنین با تأکید بر موضوع فیش‌های حقوقی، از واکنش جامعه و مسئولان با آقازاده‌ای که از تریبون مجلس گفت ما سهم خود را سفره انقلاب برداشتیم، انتقاد و این پرسش را مطرح کرد که چرا پس از حرف‌های این نماینده هیچ کسی نگفت رأی من را پس بده!

بازماندن روحانی از کمیسیون ولایت 
ترکیب اعضای هیئت‌رئیسه کمیسیون‌های مجلس خبرگان رهبری با رأی نمایندگان این مجلس مشخص شد. بر اساس رأی نمایندگان مردم در مجلس خبرگان، «حسن روحانی» که از اسفند ماه 1391 تا کنون مسئولیت کمیسیون‌های سیاسی- اجتماعی و بررسی راه‌های پاسداری و حراست از ولایت فقیه را برعهده داشت، از کسب مجدد کرسی ریاست باز ماند و به جای وی حجج الاسلام حسن عالمی و عبدالمحمود عبداللهی ریاست این دو کمیسیون را با رأی اعتماد خبرگان منتخب ملت بر عهده گرفتند.

مهم‌ترین دستاورد در آستانه لغو
«نیویورک تایمز» طی گزارشی نوشت: وکلای صنعت هوانوردی و تحلیلگران می‌گویند، توافقات منعقده از سوی ایران برای خرید بیش از ۲۰۰ فروند هواپیما از بوئینگ و ایرباس، که از برجسته‌ترین نتایج اجرای برجام به شمار می‌رود، با تأخیرهایی مواجه است که می‌تواند موجب کاهش حجم خریدها یا حتی لغو آنها شود؛ چرا که با وجود مجاز بودن فروش هواپیما به ایران بر اساس برجام، مصوبه‌ای که در روز هفتم جولای از سوی مجلس نمایندگان آمریکا به تصویب رسید، بر سر راه توافقات چند میلیارد دلاری با بوئینگ و ایرباس مانع ایجاد خواهد کرد. 

یک‌سالگی برجام و فرار سرمایه
 در نخستین سال پس از برجام و با وجود آنکه طبق اعلام سازمان توسعه تجارت، 150 هیئت خارجی از پنج قاره جهان به تهران آمدند؛ اما روند سرمایه‌گذاری خارجی در کشور برای سومین سال پیاپی در مسیر کاهش قرار گرفته است؛ به گونه‌ای که از عدد پنج میلیارد دلار در آخرین سال فعالیت دولت دهم به دو میلیارد و پنجاه میلیون دلار در سال جاری رسیده است. این در حالی است که وضعیت سرمایه‌گذاری خارجی ایرانیان در خارج از  کشور طی سال‌های فعالیت دولت حسن روحانی افزایش چشمگیری داشته و از 89 میلیون دلار در سال 2014، به 139 میلیون دلار در سال 2015 رسیده است.

افزایش بدهی‌های خارجی کشور
بر اساس گزارش جدید بانک مرکزی از شاخص‌های اقتصادی کشور در سال 1394، بدهی‌های خارجی کوتاه‌مدت ایران با رشد جهشی همراه شده و به رقم دو میلیارد و 19 میلیون دلار افزایش یافته است. به عبارتی، در سه ‌ماهه پایانی سال 94، تقریباً بدهی‌های خارجی کوتاه‌مدت کشور پنج برابر گذشته شد.

«دام عسل» زنان صهیونیست 
مجله انگلیسی تایمز در گزارشی به استفاده بدون اجازه از پاسپورت سفرهای غربی ویژه نظامیان ارتش رژیم صهیونیستی توسط عناصر سرویس جاسوسی موساد پرداخته نوشت: موساد معمولاً از زنان جاسوس برای به دام انداختن طعمه‌های خود استفاده می‌کند و این افراد جهت رسیدن به اهداف خود با طعمه هایی که عمدتا غربی هستند، رابطه برقرار می‌کنند تا بتوانند آنها را برای ورود به ارتش اسرائیل و خدمت نظامی در ارتش قانع کرده و به این ترتیب پاسپورت‌های آنها در اختیار فرماندهان ارتش قرار بگیرد.


راهکار حذف بسته متورم مدیران دولتی
شهریار زرشناس گفت: «ما هر چه بتوانیم وزن اجتماعی‌مان را بالا ببریم و هوادار پیدا کنیم، ممکن است بتوانیم جلوی تحرکات مفسدان اقتصادی را بگیریم و توازن ایجاد کنیم، در غیر این‌صورت نمی‌توانیم.»
این استاد دانشگاه افزود: «یک حلقه بوروکراتیک از لحاظ مالی بسته بسیار متورم ایجاد می‌کند که اینها روی تمام کانون‌های تولید سرمایه، تجارت و خدمات خیمه می‌زنند و دقیقاً در بده‌بستان‌های‌شان به هسته‌های یک طبقه تبدیل می‌شوند. اصلاً طبقه نوظهور سرمایه‌داری سکولار پس از انقلاب ایران به این شکل به وجود آمد. از سال 1368 در دولت مهندس موسوی این افراد در یک پاس‌کاری هفت هشت ساله مسئولیت‌ها را به هم می‌دهند و می‌گیرند و با هم هستند... الآن در جامعه‌ای قرار داریم که نئولیبرالیسم از سال 1368 به بعد به لحاظ اقتصادی حاکم بوده و به لحاظ فرهنگی هم بسیار قوی حضور پیدا کرده است. اگر بخواهید با این جریان که از سال 1390 خود را بازسازی کرده و ظاهر شده است مقابله کنید، تنها راهش این است که گلوگاه‌های اقتصادی اینها را بگیرید و با آنها درگیر شوید؛ یعنی هم باید در حوزه تئوریک با اینها بحث نظری کنید، هم عدالت را به شعار محوری بدل کنید، هم از طریق جاهایی که جامعه حساس است و احساس نیاز می‌کند و از بی‌عدالتی‌ها خشمگین است، ورود کنید و از جامعه در مقابل اینها حمایت کنید.»

سهم دولت از مجلس 35 کرسی!
در حالی که جریانات سیاسی و رسانه‌ای در ابتدا از پیروزی فهرست امید و اعتدال در مجلس سخن می‌گفتند، این روزها با فراکسیون‌بندی مجلس مشخص شد که فراکسیون اعتدال 35 نماینده دارد.
 در شرایطی که اصلاح‌طلبان مطمئن بودند حداقل 103 نفر از نمایندگان در اردوگاه اصلاحات خواهند ماند، هفته گذشته با تشکیل فراکسیون امید تنها 70 نفر در این فراکسیون باقی ماندند. از سوی دیگر، کاظم جلالی، نزدیک‌ترین چهره سیاسی در مجلس به علی لاریجانی که با فهرست امید به مجلس دهم راه یافته بود، با پشت کردن به هم‌فهرستی‌های خود کمیسیون اعتدال را با 35 نفر از یاران لاریجانی و حامیان روحانی کلید زد تا آخرین ضربه به اصلاح‌طلبان از درون فهرست امید وارد شود. مهدی آیتی، افراطی مجلس ششم به روزنامه «آرمان» گفت: دولت چون از آقای عارف حمایت نکرد، فراکسیون امید شکست خورد و آقای عارف به پایین‌ترین سطح سیاسی خود رسید؛ یعنی نه رئیس، نه نایب‌رئیس، نه رئیس کمیسیون و نه رئیس مرکز پژوهش‌ها شد. حتی آقای عارف در ریاست فراکسیون امید هم موفق نبود. در همین حال محمود صادقی، عضو هیئت‌رئیسه فراکسیون امید ترس از ردّ صلاحیت را دلیل پیوستن برخی اعضای «امید» به مستقلین اعلام کرد. البته وی افزود: این ترس بهانه‌ای غیرموجه است؛ چراکه قطعاً شورای نگهبان عضویت یک نماینده در فراکسیونی سیاسی را مبنای ردّ صلاحیت قرار نمی‌دهد.


فشارهای دولت بر نیروی انتظامی
هفته گذشته سردار اشتری گفت: هر که می‌خواهد رأی بیاورد، گشت ارشاد را قربانی می‌کند، در دولت یازدهم قربانی کردن ناجا یکی از راه‌های رفع کسورات حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و حتی فرهنگی است.
 در حالی که این نیرو مسئولیت‌های حاکمیتی دارد، اما متأسفانه دولت درصدد محدود کردن آنهاست، مانند منع نیروی انتظامی از نظارت بر برخی اماکن عمومی، از جمله کنسرت‌هایی که برگزاری آنها متضمن قانون‌شکنی و هنجارشکنی‌های ضد اخلاقی و ضد دینی بوده است. گفته می‌شود، دولت به این ترتیب در کارنامه ناموفق خود، می‌کوشد دوقطبی‌های کذایی بسازد و در انتخابات به جای کارنامه تحویل مردم دهد. سردار سیدمسعود جزایری، معاون ستاد کل نیروهای مسلح ابلاغیه‌ای خطاب به سردار حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی درباره مسائل برخورد با ناهنجاری‌های عمومی صادر کرد و به فرمانده نیروی انتظامی تأکید کرد: مأموریت ناجا در برخورد با ناهنجاری‌های اخلاقی و رفتاری در برخی اماکن، از جمله محل برگزاری کنسرت‌ها باید با جدیت انجام شود. وزارت ارشاد اعلام کرده بود: سرانجام پس از مدت‌ها گفت‌وگو میان وزارت ارشاد و نیروی انتظامی، با اصلاح ماده ۲۰ اداره اماکن نیروی انتظامی، اداره اماکن قانع شد که تنها درباره مسائل انتظامی و ترافیکی اظهارنظر کند. استعلام برای برگزاری هر کنسرت موسیقی را وزارت ارشاد انجام خواهد داد و دیگر هنرمندان به حضور در نیروی انتظامی‌ نیازی ندارند.


به آمریکا گفتیم این محرمانه است!
رسانه‌های آمریکایی سند محرمانه چهارم میان ایران و آمریکا را منتشر کردند. دکتر صالحی درباره انتشار این اطلاعات گفت: برنامه 15 ساله سیر تحول صنعت هسته‌ای کشورمان را تدوین کردیم و به تصویب شورای عالی امنیت ملی کشورمان رساندیم. 
همچنین آن را در چارچوب پروتکل الحاقی به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه کردیم و از آنها خواستیم با توجه به اینکه برنامه صنعت هسته‌ای ما در یک افق بلندمدت است، محرمانه باقی بماند. البته با گروه ۵+۱ توافقی داشتیم مبنی بر اینکه این برنامه را با مشارکت آنها قرار بدهیم و قرار نیست این برنامه منتشر شود. حالا اگر آنها می‌خواهند این کار را انجام بدهند، ما مشکلی نداریم؛ ولی علی‌القاعده ما با اینکه برنامه بلندمدت ما این‌گونه در معرض عموم قرار بگیرد، موافق نیستیم. این سخنان صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی است. آنچه علی‌اکبر صالحی و دولتمردان خواهان محرمانه باقی ماندن آن بودند، نه‌تنها محرمانه باقی نمانده، بلکه در اختیار رسانه‌های آمریکایی قرار گرفته است! حتی به گفته مقامات آمریکایی، در اختیار اعضای کنگره آمریکا نیز قرار گرفته است! حال باید دید رسانه‎های آمریکایی سند محرمانه پنجم با موضوع اقتصادی را که گفته می‎شود، میان نهاوندیان و جک لو، وزیر خزانه‌داری آمریکا توافق شده است، منتشر خواهند کرد؟!

 حسن خدادی/  گفتمان عقلانیت‌محور امام خامنه‌ای (مدظله‌العالی) در تمامی ابعاد و در طول زندگی پربرکت ایشان، گفتمانی فراگیر و مورد قبول تمامی جریان‌های دلسوز و خدمتگزار نظام بوده است. تأکیدات رهبر معظم انقلاب بر مفهوم عقلانیت و تبیین آن در دیدار دانشجویان، یکی از محوری‌ترین مفاهیم در ادبیات انقلاب اسلامی بود؛ ایشان در این‌باره می‌فرمایند: «امروز راجع به عقل و عقلانیّت و عقلا و عقلای قوم و مانند اینها خیلی حرف زده می‌شود؛ [می‌گویند] عقلای دو جناح بنشینند با همدیگر حرف بزنند؛ عقل‌گرایی. خب ما خیلی موافقیم با عقل‌گرایی. قرآن هم راجع به عقل خیلی حرف زده، اسلام راجع به عقل خیلی توصیه کرده، امام بزرگوار یکی از بزرگ‌ترین عقلای عالم بود؛ اهل عقل بود، اهل تعقّل بود، انقلاب هم انقلاب عقلایی بود با مبانی محکم.» (۱۲/۴/۱۳۹۵) عمده‌ترین شاخصه‌های «عقلانیت صحیح» در نگاه رهبری به اختصار در مفاهیم زیر بررسی می‌شود:
۱ـ اصل خدامحوری؛ انقلاب اسلامی ایران مبتنی بر پذیرش واقعیات موجود بود و اینکه مردم ایران مردمی دین‌باور و خدامحور هستند و نظام سیاسی آنان باید با تفکرات دینی و اسلامی آنان همسو باشد. گفتنی است، نظام طاغوت، نظامی ضد ارزش‌های دینی و ضد خدامحوری بود و با تفکر اسلامی و خدامحوری همسو نبود. بنابراین، عقلانیت صحیح بر اساس خدامحوری شکل می‌گیرد.
۲ـ  حق‌مداری؛ در واقع، اساس عقلانیت صحیح و اسلامی «حق‌مداری» است. معظم‌له در این‌باره می‌فرمایند: «با چهره‌ها نمی‌شود حق را تشخیص داد. یک چهره موجه محترم است، اما او نمی‌تواند شاخص حق باشد. گاهی چهره موجهی مثل بعضی از صحابه پیغمبر راه را عوضی می‌روند، اشتباه می‌کنند. باید حق را شناخت.» (2/8/۱۳۸۹)
۳ـ  تسلیم‌ناپذیری؛ رهبر فرزانه انقلاب، تسلیم‌ناپذیری را یکی از شاخصه‌های عقلانیت حاکم بر تصمیمات نظام اسلامی می‌دانند و می‌فرمایند: «بعضی‌ها با نام عقلانیت، با نام اعتدال، با نام پرهیز از جنجال و دردسر بین‌المللی، می‌خواهند از مبانی انقلاب و اصول انقلاب کم بگذارند! این نمی‌شود. این نشانه بی‌صبری و نشانه خسته شدن است.» (19/6/۱۳۸۷)
۴ـ مبتنی بودن بر مصالح ملی و اسلامی؛ در عقلانیت صحیح، منافع ملی و مصالح عالیه اسلامی مغایر با منافع شخصی، حزبی و گروهی است. بنابراین، منافع ملی و مصالح عالیه اسلامی یکی از شاخصه‌های عقلانیت صحیح در ایران اسلامی خدامحور بوده است.
۵ـ عدالت‌طلبی؛ معظم‌له عقلانیت را ضامن سلامت نهضت عدالت‌خواهی معرفی می‌کنند و می‌گویند: «من می‌خواهم این نکته را هم عرض کنم که اگر بخواهیم عدالت به معنای حقیقی خودش در جامعه تحقق پیدا کند، با دو مفهوم دیگر به شدت در هم تنیده است؛ یکی مفهوم عقلانیت است؛ دیگر معنویت.» (همان)
۶ـ  محاسبه‌پذیری؛ «عقلانیت و محاسبه که می‌گوییم، فوراً به ذهن نیاید که عقلانیت و محاسبه به معنای محافظه‌کاری، عقل‌گرایی و تابع عقل بودن است. عاقل بودن و خرد را به کار گرفتن با محافظه‌کاری فرق دارد... اما عقلانیت این‌طور نیست؛ محاسبه عقلانی گاهی اوقات خودش منشأ تحولات عظیمی می‌شود.» (همان)
۷ـ پرهیز از تعصب؛ تداوم انقلاب با تعصب همخوانی ندارد. به عبارتی، تعصب با خدامحوری و فطرت انسانی و ارزش‌های انقلاب همخوانی ندارد و مضافاً اینکه چون ارزش‌های خدامحوری و اسلامیت‌خواهی مورد تأیید عقل انسانی و همسو با آن است، عقلانیت صحیح خارج از تعصب است و با آن همخوانی ندارد.
۸ـ پرهیز از شتاب‌زدگی؛ عقلانیت صحیح با اصول و محاسبات تفکر و اصل مشورت همخوانی دارد. مردم‌سالاری دینی که در کشور ما مشاهده می‌شود، نمونه‌ای از مدل تصمیم‌گیری است که هماهنگی و آینده‌نگری را لحاظ کرده و بر پرهیز از شتاب‌زدگی و داشتن انسجام در تصمیمات تأکید دارد.
۹ـ  مبارزه با سلطه؛ عقلانیت صحیح و اسلامی هرگونه سلطه‌ای را رد می‌کند. نه باید زیر بار سلطه رفت و نه بر دیگران سلطه راند. حتی اگر حرف حقی داشته باشد، آن را با منطق و استدلال پیش می‌برد. با رجوع به بیانات و گفتارهای رهبر معظم انقلاب می‌توان به این نتیجه رسید که «ضدّیت با نظام سلطه» هسته مرکزی دکترین ایشان است.