محمدرضا پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: قیمتی که دولت برای دلار در لایحه بودجه ۹۶ در نظر گرفته با رویکرد تنظیم بازار خوب است اما با واقعیت ۴۰۰۰ تومانی فعلی تفاوت دارد و  در لایحه دولت با نرخ واقعی باید مدیریت شود؛ یعنی دولت یا باید نرخ بازار را متعادل کند و به عدد ۳۳۰۰ تومان که در بودجه پیش‌بینی کرده برساند و یا اینکه این نرخ را مبنا قرار دهد. وی در ادامه افزود؛ کار عاقلانه این است که عرضه و تقاضایِ بازار را مدیریت کنیم.
 محمدابراهیم میانجی/  پس از گذشت چندین ماه از اجرایی شدن برجام که قرار بود پس از عملیاتی شدن آن تمام تحریم‌های ظالمانه علیه کشور لغو شود، در مهرماه سال جاری بود که اوفک(OFAC) مجوز فروش هواپیمای مسافربری به ایران را به شرکت‌های ایرباس و بوئینگ صادر کرد. طبق این مجوز قرار است که شرکت بوئینگ ۱۰۰ فروند هواپیما و شرکت ایرباس ۱۱۸ فروند هواپیمای جدید را به صورت غیر نقدی و لیزینگ به ایران بفروشد. سپس نمایندگان ایران‌ایر در طول ماه‌های بعد از آن، ملاقات‌های متعددی با نمایندگان شرکت بوئینگ انجام دادند و با برگزاری بیش از ۱۰ جلسه مذاکره فشرده با نمایندگان بوئینگ، سرانجام در روز یکشنبه 21 آذر ماه سال جاری قرارداد خرید 80 فروند هواپیما از این شرکت را به ارزش 16 میلیارد و 600 میلیون دلار برای تحویل هواپیما در یک دوره 10 ساله به امضا رساندند. 
عقد این قرارداد با توجیه ایجاد هشت هزار شغل در صنعت هوایی کشور در شرایطی که کشور به دلیل رکود تورمی با تعطیلی بیش از هفت هزار واحد تولیدی و صنعتی مواجه است که راه‌حل خروج از این وضعیت، بنا به اظهارات مسئولان امر در دولت، تزریق 16 هزار میلیارد تومان سرمایه به این واحدها می‌باشد تا روند تولید و اشتغال در آنها سامان یابد، جای بسی تأمل دارد؛ چراکه عباس آخوندی وزیر راه‌وشهرسازی پس از عقد قرارداد با این شرکت آمریکایی، آن را گامی در جهت نوسازی ناوگان حمل‌ونقل هوایی دانست و عنوان کرد: «صرفاً طی قرارداد با بوئینگ، در صنعت هوانوردی بیش از هشت هزار شغل شامل مشاغل فنی خلبانی، مهمانداری، مهندسی و تعمیرات ایجاد خواهد شد» و این در حالی است که برآوردها نشان می‌دهد با عملیاتی شدن این قرارداد با شرکت بوئینگ، حداقل 100هزار شغل برای صنعت هوا و فضای آمریکا ایجاد خواهد شد. 
هرچند نمی‌توان تنها دستاورد این قرارداد را ایجاد اشتغال دانست و بی‌شک توسعه حمل‌ونقل هوایی نیز از جمله دستاوردهای آن به شمار می‌رود، ولی با تأمل در اقدامات اقتصادی دولت در این شرایط و در نظر نگرفتن اولویت‌ها، شائبه بهره‌برداری انتخاباتی از آن پر رنگ می‌شود؛ چرا که اقداماتی از این دست در دولت مغایر با منویات رهبر معظم انقلاب و تذکرات واضح و شفاف معظم‌له به دولت می‌باشد. ایشان در دیدار خردادماه سال جاری خود با مسئولان و دست‌اندرکاران نظام فرمودند:  «در تصمیم‌گیری‌هایی که ما در زمینه‌ مسائل اقتصادی می‌کنیم، اولویّت‌ها را باید در نظر بگیریم. گاهی یک کاری خیلی مهم است، خیلی لازم است، امّا [دارای‌] اولویّت نیست؛ یعنی از آن کارِ لازم‌تری وجود دارد. این خیلی به نظر من مهم است... حالا فرض کنیم که پول‌های ما در بانک‌های بیگانه آزاد شد که البتّه آزاد نشده، معلوم هم نیست کِی آزاد خواهد شد، حالا [به آن مطلب‌] خواهم رسید بنا است صرف چه چیزی بکنیم؟ این خیلی مهم است. اولویّت‌ها را باید رعایت کرد. خب، حالا من یک مثال بزنم، البتّه این مثال را به خود وزیر محترم هم به نظرم گفتم؛ فرض کنید ناوگان هوایی ما نوسازی بشود؛ خب، خیلی کار مهم و لازمی است امّا اولویّت است؟ آیا این اولویّت کشور است؟ فرض کنیم مثلاً سیصد هواپیما بخریم؛ این معلوم نیست اولویّت باشد. این باید بررسی بشود؛ من نظر کارشناسی نمی‌دهم، من تذکّر می‌دهم برای اینکه کار کارشناسی بشود؛ من تذکّر می‌دهم که اولویّت‌ها باید رعایت بشود. این یکی از مسائل بسیار مهم است.
ضروری است دولت محترم با درک شرایط حساس کشور در حوزه مسائل اقتصادی، منابع ناچیز ارزی موجود را با درایت و تعقل بیشتری برای رفع مشکلات اساسی اقتصادی کشور هزینه کند و با اقدامات مناسب اشتغال را احیا کرده و از بیکاری روزافزون افراد شاغل جلوگیری نماید. دست‌اندرکاران امر با مطالعه و بررسی مناسب می‌توانند زمینه‌های ایجاد اشتغال و درآمد پایدار را با استفاده از منابع موجود رقم بزنند. برای نمونه با اختصاص چهار هزار میلیارد تومان از منابع موجود که در دست دولت قرار دارد، می‌توان راه‌آهن چابهار ـ مشهد را تکمیل کرد. که با تکمیل این پروژه و به سرانجام رسیدن کریدور شمال ـ جنوب سالیانه بیش از هفت میلیارد دلار درآمد نصیب کشور خواهد شد. این درآمد صرفاً از طریق ترانزیت بار نصیب ایران می‌شود. علاوه برآن به دلیل توانایی و ظرفیت‌های موجود در صنعت ریلی، اشتغال زیادی بر اثر تولید واگن، ریل و صنایع وابسته در داخل کشور ایجاد خواهد شد.
نمونه دیگری از این قراردادها که به اولویت‌های اساسی کشور در آن توجه نشده و در مغایرت کامل با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است که به امضای دولت رسیده است، قرارداد ساخت کشتی با شرکت کره‌ای است که با وجود ظرفیت عظیم کشتی‌سازی در داخل کشور، ساخت کشتی به یک شرکت خارجی واگذار شده است. 
این در حالی است که ساخت کشتی با ظرفیت ۱۴۰۰۰ کانتینر و نفت‌کش ۱۳۰ هزار تنی در کشور انجام شده است و هیچ محدودیتی در ساخت کشتی، نه در تناژ و نه در ابعاد طول و ارتفاع در این حوزه در کشور وجود ندارد. ظرفیت ساخت کشتی در مجتمع بزرگ کشتی‌سازی جمهوری اسلامی ایران که در بندرعباس مستقر است، فراهم است. در این مجتمع کشتی‌سازی ۵۰۰۰ فرصت شغلی به صورت مستقیم و حدود ۴۰۰۰۰ فرصت شغلی به صورت غیرمستقیم وجود دارد، در حالی که این قرارداد جدید، تعداد زیادی از کارگران و افراد مرتبط با این صنعت را بیکار خواهد کرد، دولت باید در این‌باره پاسخگو باشد و نسبت به این قرارداد تجدیدنظر نماید و از پیامدهای نامناسب آن در این شرایط اجتناب کند.
انتظار این است که مسئولان و دست‌اندرکاران ظرفیت‌های موجود در کشور را به خوبی شناسایی کنند و حمایت لازم را از آنها انجام دهند و به توان داخلی باور داشته باشند؛ چرا که تنها راه برون‌رفت از این مشکلات و معضلات اقتصادی تکیه به توان داخلی و باور توانمندی جوانان این کشور است و لا غیر.

   سعيد مهدوي/ ارقام بودجه نهادهاي نظامي در هر لايحه از مهم‌ترين و حساس‌ترين ارقام به شمار مي‌آيند. از گذشته تا امروز بسیاری از کشورها بیشتر توان مالی خود را به عرصه نظامي معطوف کرده‌اند؛ زیرا اگر کشوری قدرت و توان نظامی نداشته باشد، امنيت و آسايشي براي مردم آن كشور وجود ندارد و منابع در اختيارشان از دست‌درازي كشورهاي استكباري در امان نيست. جمهوری اسلامی ایران از نظر موقعیت، میزان وجود منابع انرژی و همچنین به لحاظ موقعیت ارتباطی بین شرق به غرب آسیا و اروپا، یعنی خاورمیانه (غرب آسیا و شمال آفریقا)، در وضعيت بسيار حساس و مهمي قرار دارد و از سویی نه تنها با غرب و آمریکا در چپاول دارایی‌های ملت‌های مستضعف همسو نیست؛ بلکه تنها پرچم‌دار مخالفت با این تفکر است. پرواضح است که داشتن نیروی نظامی گسترده و با تجهیزات نظامی به‌روز، نه‌تنها برای چنین کشوری واجب است؛ بلکه از نظر بسیاری از کارشناسان، داشتن توان نظامی بالا برای ایران، از همه چیز واجب‌تر و لازم‌تر است و باید در اولویت باشد؛ چرا که در صورت هر گونه تهاجم نظامی از سوی کشوری به ایران، این توان نظامی و نیروی نظامی مجهز است که می‌تواند کشور را از هر آسیبی مصون بدارد. بودجه نهادهاي نظامي براي لايحه سال 96 روند رو به رشدي داشته كه در ادامه با مقايسه آن با بودجه سال 95، ارقام آن ذكر می‌شود.
- بودجه ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران هفت‌ هزار و ۷۷۲ میلیارد تومان پيشنهاد شده كه در لايحه سال 95 مبلغ آن شش هزار و 104 میلیارد تومان است.
- بودجه ستاد مشترک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لايحه 96، مبلغ  ۱۳ هزار و ۲۴۵ میلیارد تومان پيشنهاد شده که بودجه قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء هم جزء آن است.
- براي سازمان بسیج مستضعفین نیز در لایحه 96، یک هزار و ۱۵۵ میلیارد تومان بودجه پیشنهاد شده كه در لايحه سال 95 مبلغ آن يك هزار و 70 ميليارد تومان است.
- بودجه ستاد فرماندهی کل نیروهای مسلح سه هزار و ۲۱ میلیارد تومان پیشنهاد شده، این در حالی است که در لايحه سال 95 مبلغ آن دو هزار و 50 ميليارد تومان است.
بودجه نیروی انتظامی نیز در سال ۹۶ هفت هزار و ۱۵۸ میلیارد تومان پیشنهاد شده که این بودجه در سال ۹۵ شش هزار و ۳۳۲ میلیارد تومان است. البته ناگفته نماند كه دولت یازدهم در لایحه بودجه 96 در پیشنهادی موضوع حذف پنج هزار میلیارد تومان از بودجه نیروهای مسلح را مطرح کرده بود که این پیشنهاد مورد تایید اعضای کمیسیون تلفیق مجلس قرار نگرفت و طبق روال گذشته این پنج هزار میلیارد تومان برای بودجه دفاعی کشور باقی بماند.
در حال حاضر، آمریکا بیشترین بودجه را در جهان صرف ابعاد نظامی خود می‌کند و پس از آن کشورهای چین، عربستان و روسیه در رتبه‌های بعدی قرار دارند. اگرچه آمار دقیقی از میزان بودجه دفاعی کشورهای جهان به ترتیب میزان تخصیص یافته وجود ندارد؛ اما بودجه‌هایی که کشورها به طور علنی در حوزه دفاعی و امنیتی صرف می‌کنند، قابل توجه است. گفتنی است، یکی از محاسن بودجه دفاعی کشور، این است که بیشتر تجهیزات مورد نیاز نیروهای مسلح در داخل کشور تولید می‌شود و این خودش سبب می‌شود ارز کمی برای خرید تجهیزات و لوازم نظامی هزینه شود.

 مخالفت وزیر مسکن
 با مسکن مهر
عباس آخوندی وزیر راه ‌و شهرسازی با انتقاد از هزینه‌های صرف شده برای طرح مسکن مهر، گفت: «با این طرح از همان روز اول وزارتم مخالف بودم و وی بیان کرد: همچنان بر موضع خودم درباره منافات طرح مسکن مهر با منافع ملی و همچنین هدر رفت بودجه کشور اصرار دارم. به مخالفتم با این طرح ادامه می‌دهم و هزینه آن را هم می‌پردازم.» آخوندی افزود: «۱۰۰ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در مسکن مهر انجام شده است؛ اما هنوز ۳۰ درصد از جمعیت شهری ایران در وضعیت بد مسکنی به سر می‌برند.»

تشکیل بزرگ‌ترین بانک جهان اسلام
مسئولان کشور قطر تصمیم گرفتند سه بانک مطرح این کشور را با هم ادغام کنند. قرار است این سه بانک با ادغام شدن با یکدیگر به منزله بزرگ‌ترین بانک اسلامی در کشورهای شورای همکاری به مشتریان خدمات بهتر و متنوع‌تری ارائه دهند. میزان سرمایه این بانک‌ها بالغ بر 44 میلیارد دلار است. این در حالی است که چندی پیش «علی دیواندری» رئیس پژوهشکده پولی و بانکی ایران در زمینه طرح برخی ایده‌ها درباره ادغام بانک‌ها به منظور کاهش هزینه‌های مترتب بر بانکداری ایران مطالبی عنوان کرده بود.

بانک‌های خصوصی ایران در راه هند
فدراسیون سازمان‌های صادراتی هند از رزرو بانک این کشور خواسته است اجازه دهد بانک‌های ایرانی که برخی از آنها  از حدود پنج سال پیش برای گشایش شعب جدید درخواست داده‌اند، شعبه‌هایی را در هند ایجاد کنند. گفتنی است، پنج بانک ایرانی (پاسارگاد، سامان، پارسیان، سرمایه و اقتصاد نوین) برای ایجاد شعبی در هند درخواست داده بودند؛ اما این فرآیند به دلیل تحریم‌های اقتصادی به تأخیر افتاده است. در حال حاضر، بیشتر این بانک‌ها تراکنش‌های مالی خود را از طریق بانک «یو‌سی‌ای» انجام می‌دهند.

 سید فخرالدین موسوی/ گویا قصه تکراری برخورد دوگانه رسانه‌های اصلاح‌طلب با یک موضوع پایانی ندارد و این بار بر سر نقل قول یک نماینده مجلس شورای اسلامی درباره سخنان ظریف در کمیسیون امنیت ملی بروز و ظهور یافت! پس از آنکه کریمی قدوسی، نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی سخنان محمدجواد ظریف در زمینه اشتباهش درباره اعتماد به آمریکایی‌ها در جریان توافق هسته‌ای را علنی کرد، قریب به اتفاق رسانه‌های کشور، به ویژه منتقدان برجام موضوع اشتباهات ظریف را در کانون توجه قرار دادند. چنان‌که «وطن امروز» با تصویر بزرگی از وزیر امور خارجه دولت یازدهم در حالی که دست‌هایش را گره کرده و سر به زیر افکنده است، تیتر درشت «ظریف: اشتباه کردم» را برای صفحه اول خود انتخاب می‌کند و می‌نویسد: «باز هم محمدجواد ظریف، باز هم برجام و باز هم سخن از اعترافات مهمی که نه در پیشگاه مردم، بلکه در خفا و در جمع اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس انجام شده است. گویا پس از ماجرای اذعان سه سال قبل ظریف به اشتباه بودن مکالمه طولانی‌مدتش با جان کری و گفت‌وگوی تلفنی روحانی با اوباما، حالا یک بار دیگر بخشی از محتوای جلسه ظریف با اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی منتشر شده است.»
روزنامه «کیهان» نیز با تیتر درشت «اعتراف می‌کنم اعتمادم به جان کری اشتباه بود» بر صفحه اول خود به این مسئله می‌پردازد و به نقل از جواد کریمی قدوسی، نماینده مردم مشهد می‌نویسد: «آقای ظریف در جلسه روز دوشنبه ۲۹ آذر ماه با صراحت گفت که من اعتراف می‌کنم که اشتباه کردم و به حرف جان کری اعتماد کردم، اگر استراتژی خودم را دنبال می‌کردم، اکنون با مشکل مواجه نمی‌شدم، می‌پذیرم که اشتباه کردم و مسئولیت آن را قبول می‌کنم، ما با صحبت و قول آقای کری اظهارنظر کردیم، به جان کری بعد از نقض عهد اخیر که درخواست مذاکره در ایتالیا را داشت، گفتم که شما کاری کردید که حضور من با شما در یک شهر غیرممکن است.» روزنامه «جوان» نیز تحت عنوان «ظريف: اعتراف مي‌کنم اشتباه بزرگي کردم» به شرح ماوقع حضور ظریف در کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی می‌پردازد. آنچه شایان توجه است، اینکه روزنامه‌های اصلاح‌طلب به جای توجه به اصل سخنان ظریف و تأکید بر این موضوع که از ابتدا نیز اعتماد به آمریکا اشتباه بود، تلاش کردند به کریمی قدوسی به دلیل رسانه‌ای کردن سخنان وزیر امور خارجه حمله کنند! 
در همین راستا، «آفتاب یزد» تیتر «سیلی به صورت حقیقت» را با روتیتر «برای دومین بار محتوای جلسه محرمانه توسط یک نماینده دلواپس افشا شد» در صفحه اول خود درج کرد «آرمان امروز» «غیب‌گویی نماینده غایب علیه ظریف» را انتخاب کرد و «اعتماد» و «پشت پرده انتشار محرمانه‌های ظریف» را در حالی که کلمه محرمانه را با رنگ قرمز نوشته بود، در صدر صفحه اول خود جای داد. 
موضوعی که واکنش کاربران فضای مجازی را برانگیخت که چرا اصلاح‌طلبان تنها زمانی افشاگری و برملا شدن محرمانه‌ها را مجاز و قهرمانانه می‌خوانند که به نفع آنها و علیه جریان مخالف باشد؟! چرا از یاشار سلطانی که اسناد محرمانه درباره املاک شهرداری را منتشر کرده است، را قهرمان جلوه می‌دهند؛ اما کریمی قدوسی را محکوم می‌کنند؟! چرا هنگامی که بیت منتظری یک فایل صوتی را که جزءِ، اسناد فوق‌محرمانه بود، در فضای مجازی منتشر می‌کند، هیچ گونه برخورد با وی را برنمی‌تابند؛ اما اگر نماینده‌ای اظهارات وزیر امور خارجه را در جلسه‌ای که محرمانه هم نیست، در رسانه‌ها مطرح کند تا این حد به او هجمه می‌شود! چرا زمانی یک نماینده مجلس بدون توجه به مصالح عمومی به قول خود درباره حساب‌های قانونی قوه‌قضائیه با تشویق همین رسانه‌ها روبه‌رو می‌شود؛ اما کریمی قدوسی از سوی این رسانه‌ها محکوم شده و مورد سرزنش قرار می‌گیرد! و نمونه‌های فراوانی دیگر که نشان‌دهند تناقض ممتدی است که در میان جریان اصلاحات، وجود دارد و انگار نمی‌توان نقطه پایانی را برایش فرض کرد.


شبکه‌های اجتماعی و سلامت ـ ۹
 مهدی فرهادی/  امروزه، کم نیستند خانواده‌هایی که زندگی خود را برای به‌به و چه‌چه دیگران به نمایش می‌گذارند و می‌خواهند شادی‌های‌شان را به رخ دیگران بکشند؛ از این رو هر روز به شیوه فضای مجازی هر روز حساب جدیدی باز می‌کنند. پژوهش‌ها نشان می‌دهد، بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی دچار اختلال شخصیت ‌خودشیفتگی هستند؛ در روان‌شناسی، خودشیفتگی یا نارسیسیسم بیانگر عشق افراطی به خود و تکیه بر خودانگاشت‌های درونی است. نارسیسیسم از ریشه لغت یونانی‌شده نارسیس(اسطوره نارسیسیوس) گرفته شده‌است. در روانپزشکی نارسیسیسم افراطی بر اساس خصیصه‌های روانی و شخصیتی در عشق بیش از اندازه به خود و خودشیفتگی بی‌حد و حصر شناسایی می‌شود ونوعی اختلال روانی به شمار می‌آید.
کسانی که در شبکه‌های اجتماعی خودشیفته شده‌اند، توهم محبوبیت را صرفاً بر اساس کمیت تعداد دوستان خود در نظر می‌گیرند. مطالعات محققان دانشگاه دانمارک نشان داده است، زوج‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی پست می‌گذارند، افسرده هستند و از اختلالات فکری و روانی رنج می‌برند که در بیشتر موارد خود فرد این مسئله را نمی‌داند و همین موضوع، یعنی ناآگاهی فرد به سلامت روانی‌اش آسیب بیشتری وارد می‌کند. تحقیقات انجام شده بر روی 800 مرد نشان می‌دهد، افرادی که از زندگی خود مرتب عکس می‌گیرند و دغدغه اشتراک‌گذاری آنها را دارند، دچار خودشیفتگی و اختلالات فکری و روانی هستند و هر چه عکس مورد نظر برای جلب رضایت دوستان شبکه‌های اجتماعی، بیشتر رتوش شود، شدت اختلالات فکری و روانی افزایش می‌یابد. این مسئله برای خانم‌ها نیز صدق می‌کند. گفتنی است، مطالعات محققان دانشگاه دانمارک نشان داده، زوج‌هایی که از شبکه‌های اجتماعی، نظیر فیس‌بوک و اینستاگرام دوری می‌کنند و تصاویر لحظات زندگی خود را به اشتراک نمی‌گذارند، زندگی شادتر، بی‌تنش‌تر و عادی‌تری دارند.