محمد نوری/ با تصویب و اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها از آذر ماه سال 1389 قرار بر این بود منافعی که از اصلاح قیمت حامل‌های انرژی به دست می‌آید، در سه بخش مردم، تولید و دولت، مورد استفاده قرار گیرد. به طور مشخص در ماده ۷ این قانون تصریح شده است که حداقل ۵۰ درصد از درآمد حاصل از هدفمندی یارانه‌ها به صورت نقدی بین خانوارها توزیع شود، ۳۰ درصد آن به بخش تولید اختصاص یابد و ۲۰ درصد باقی‌ مانده به دولت واگذار شود تا تعادل را در بازارها ایجاد نماید و از نوسانات قیمتی جلوگیری کند. تا هزینه‌های جاری و عمرانی دولت از این محل تأمین شود.
۷۳ ماه از زمان آغاز اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها می‌گذرد؛ دولت اساساً هدفمندی یارانه‌ها را باری اضافه بر دوش خود تلقی کرده و اعتقاد چندانی نیز به آن نداشت؛ اما ناگزیر از اجرای آن بود. چند ماه پیش بود که علی طیب‌نیا، وزیر اقتصاد دولت یازدهم از پرداخت یارانه‌های نقدی به مصیبت عظمای دولت تعبیر کرده بود. با این وجود تاکنون ۴۱ ماه از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها به همان سبک و سیاق دولت دهم تکرار شده و رویه گذشته توسط دولت یازدهم بدون کوچک‌ترین تلاش در بازگرداندن چرخ‌های هدفمندی یارانه‌ها به مسیر اصلی می‌گذرد. قانونی که براساس آن قرار بود ضمن ایجاد انضباط در توزیع یارانه‌ها در جامعه، موجب حمایت از اقشار ضعیف شود، در دولت یازدهم به سرنوشت نامعلومی دچار شده است. هدفمندی یارانه‌ها که می‌خواست به سال‌ها توزیع یکسان سوبسیدهای دولتی بین مردم پایان دهد، حالا به ابزاری برای توزیع نابرابر درآمدها در جامعه بدل شده است.
با اجرا شدن قانون هدفمندی یارانه‌ها قرار بود قدم بزرگی در کاهش سطح نابرابری اجتماعی و همچنین کوچک‌تر کردن شکاف بین اقشار مختلف جامعه در بُعد اقتصادی و درآمدی برداشته شود؛ اما عملاً چنین اتفاقی نیفتاد و با عملکرد نامناسب دولت‌ها طی این مدت گذشته، در خصوص دخل‌وخرج یارانه‌ها، دوباره بار افزایش قیمت‌ها و گرانی‌های حاصل از واقعی شدن قیمت مصرف انرژی و تأثیرپذیری قیمت سایر اقلام مصرفی از این افزایش‌ها، بر دوش اقشار ضعیف جامعه سنگینی کرد. در این میان بعضاً مسئولان دولت یازدهم اعداد و ارقامی از درآمد و هزینه‌کرد یارانه‌ها ارائه می‌کنند که بیانگر خروج چرخ هدایت این قانون از ریل‌گذاری اولیه آن است.
چندی پیش محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره عملکرد هدفمندی یارانه‌ها از ابتدای تصویب این قانون گفت: «از سال ۸۹ از محل افزایش قیمت بنزین که اکنون ۱۰۰۰ تومان برای بنزین معمولی و ۱۲۰۰ تومان برای بنزین سوپر است و همچنین از بابت فروش گاز و برق و صادرات فرآورده‌های نفتی که مجموعاً چیزی حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان می‌شود به سازمان هدفمندی یارانه‌ها تحویل می‌شود، اما قانون برای همین رقم تکالیفی تعیین کرده که پنج درصد از رقم فروش بنزین به نوسازی لوله‌ها در شرکت نفت، حدود هفت هزار میلیارد تومان برای بهینه‌سازی انرژی، هزار میلیارد تومان برای تولید قیر و جاده‌سازی، 5/14 درصد از این رقم به خود تولید نفت اختصاص می‌یابد که مجموعاً حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان می‌شود. آنچه باقی می‌ماند حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان است که ما باید از خزانه طبق قانون مقداری هم به آن اضافه کنیم تا بتوانیم مبلغ ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان را در هر ماه بین خانوارها توزیع کنیم. بنابراین اگر از این محل بخواهد برای واحدهای تولیدی صرف شود با توجه به اینکه طرح تحول سلامت و شیر مدارس نیز از این رقم بهره می‌برد، دیگر چیزی نمی‌ماند.» 
اما با اظهارات حمیدرضا حاجی‌بابایی، رئیس کمیسیون تلفیق مجلس در این باره چالش‌هایی به وجود آمد. او با نقد عملکرد دولت در هدفمندی یارانه‌ها گفت: «کل هزینه‌هایی که از هدفمندی یارانه‌ها به دست می‌آید 35 هزار میلیارد تومان به مردم می‌رسد و حدود 7 هزار میلیارد تومان هم بابت مالیات بر ارزش افزوده و عوارض شهرداری هزینه می‌شود، در صورتی که طبق کارشناسی‌های انجام شده درآمدها از محل هدفمندی یارانه‌ها در سال 95 رقمی بین 76 تا 80 هزار میلیارد تومان است.»
حاجی‌بابایی اذعان کرد: «از این مبلغ 80 هزار میلیارد تومان، فقط 42 هزار میلیارد تومان تحت عنوان یارانه به مردم پرداخت می‌شود و مابقی این مبلغ به حساب خزانه واریز نشده، در صورتی که طبق قانون باید به حساب خزانه واریز می‌شد، اما این مبلغ را عوامل تولید هزینه کرده‌اند، از اجرای این طرح تاکنون سهم هر فرد ماهانه 45 هزار و 500 تومان بوده که با توجه به افزایش تورم سالانه قدرت مبلغ ۴۵۵۰۰ تومان در حال حاضر فقط هشت هزار تومان است.»
این در حالی است که کارشناسان امر به سخنان ریاست سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی ایرادات اساسی وارد کرده و آن را رد می‌کنند. از جمله آن می‌توان به این موارد اشاره کرد: 
قیری که جناب آقای نوبخت از آن بابت راه روستایی یا شهری نام می‌برد که به وزارت راه یا بنیاد مسکن داده می‌شود، هزینه‌ای ندارد و در سال‌های گذشته نیز این‌گونه بود که پول آن از محل تهاتر وکیوم باتوم VB و نفت خام تأمین می‌شد.
در خصوص موضوع افزایش 5 درصدی قیمت بنزین و فرآورده‌های نفتی که آقای نوبخت عنوان نموده، باید صرف توسعه خطوط لوله شود، باید از وی پرسید، کدام طرح جدید به مصوبه شورای اقتصاد رسیده است که این پول در آنجا هزینه شده باشد؟ به طور کامل مشخص است که تمام پروژه‌هایی که امروز در کشور اجرایی می‌شود، در گذشته به تصویب رسیده است، به طوری که محل تأمین هزینه آنها پیش‌بینی شده، بنابراین دولت هزینه جدیدی برای آنها متحمل نشده است که محل تأمین آن منابع حاصل از هدفمندی یارانه‌ها باشد.
درباره موضوع سهم ۵/۱۴ درصد از نفت خام که جناب آقای نوبخت آن را بیان کرده‌اند نیز باید گفت این سهم هیچ ارتباطی به پالایشگاه‌های داخلی ندارد؛ چرا که شرکت ملی پالایش و پخش رابطه مالی مجزایی با پالایشگاه‌ها دارد که رابطه آن فروش نیابتی است؛ بنابراین موضوع ۵/۱۴ درصد به طور مستقیم به شرکت ملی نفت ایران مربوط می‌شود.
از سوی دیگر عنوان می‌شود که درآمد هدفمندی کاهش یافته، زیرا اولاً شاهد افزایش مصرف هستیم، ثانیاْ قیمت حامل‌ها نیز افزایش یافته است. در یک مقایسه آماری بین سال 95 با سال 90 این نتیجه حاصل شد که قیمت میانگین بنزین از بیش از 400 تومان به بیش از 1000 تومان رسیده است و در عین حال مصرف بنزین در آن سال 68 میلیون لیتر بود که امسال به 73 میلیون لیتر رسیده است که این آمار به روشنی آمار ارائه شده از سوی سخنگوی دولت را رد می‌کند. 
ضروری است دیوان محاسبات و دیگر دستگاه‌های نظارتی مانند مجلس، به صحبت‌های مسئولان دولتی ورود پیدا کنند و  ضمن ایجاد شفافیت لازم در این باره، مردم را در جریان کم‌ّوکیف دخل‌وخرج یارانه‌ها قرار دهند.

   محمدابراهیم میانجی/ اقتصاد ایران در هفته‌های اخیر شاهد نوسانات فراوانی در بازار ارز بوده است، به گونه‌ای که این نوسانات سبب شد نرخ ارز به بالای چهار هزار تومان هم برسد. برخی کارشناسان عرصه اقتصاد معتقدند، نوسانات ارزی کشور در روزهای اخیر مشکلات گسترده‌ای برای اقتصاد ایران به همراه خواهد داشت. در مقابل، برخی دیگر معتقدند، افزایش نرخ ارز می‌تواند به مثابه فرصتی برای اقتصاد ایران تلقی شده و موجب افزایش صادرات و رونق اقتصادی شود. به راستی، افزایش قیمت ارز چه تأثیراتی بر اقتصاد کشور گذاشته یا خواهد گذاشت؟ درباره تحلیل این شرایط اقتصادی می‌توان به چند نکته اشاره کرد؛ 
اول اینکه، نوسانات گسترده‌ نرخ ارز که در چند هفته گذشته در کشور رخ داده است، بی‌شک موجب کاهش ارزش پول ملی شده و این موضوع به دلیل وابستگی بازارها به یکدیگر و نقش کلیدی نرخ ارز در اقتصاد کشور است که تأثیرات زیادی بر بازارهای مختلف می‌گذارد. از سوی دیگر، فقدان ثبات در نرخ ارز، بی‌ثباتی را به سایر بازارها تزریق می‌کند که عدم اطمینان یکی از نتایج آن به شمار می‌رود. 
دوم اینکه، با افزایش نرخ ارز، تورم و کاهش قدرت خرید آحاد جامعه، به ویژه از مجرای تورم وارداتی صورت می‌گیرد. با توجه به وضعیت اقتصاد ایران که وابستگی زیادی از نظر تولید و مصرف به واردات دارد، افزایش نرخ ارز سبب بالا رفتن هزینه کالاهای وارداتی (سرمایه‌ای و مصرفی) می‌شود که این مسئله تأثیر خود را در فرآیند تولید و قیمت تمام شده‌ کالاها نشان خواهد داد.
سوم اینکه، در شرایطی که نااطمینانی و نبود ثبات در بازارهای اقتصادی کشور وجود دارد، سرمایه‌گذار به هیچ وجه نمی‌تواند دوره‌ زمانی بازگشت سرمایه‌ خود را به طور دقیق مشخص کند؛ از این رو رغبت به سرمایه‌گذاری در کشور کاهش پیدا می‌کند که این موضوع اثر خود را در میان‌مدت و بلندمدت بر تولید و اقتصاد کشور نشان خواهد داد.
افزون بر موارد مذکور، می‌توان به تأثیر منفی نوسانات گسترده نرخ ارز در کشور بر روی بودجه دولت اشاره کرد، به گونه‌ای که افزایش قیمت ارز و به تبع آن کاهش ارزش پول ملی می‌تواند به شدت بودجه دولت را تحت تأثیر خود قرار دهد. 
در مقابل این تأثیرات منفی،‌ برخی از کارشناسان معتقدند افزایش نرخ ارز سبب رونق اقتصادی در حوزه صادرات می‌شود، به گونه‌ای که کاهش ارزش پول ملی این مزیت را برای صادرکنندگان داخلی ایجاد می‌کند که بتوانند کالای خود را با قیمت مناسب‌تر و رقابتی‌تر در بازارهای بین‌المللی به فروش برسانند و از سوی دیگر ارزی را که به دست می‌آورند، با قیمت مناسب در داخل به ریال تبدیل کرده و سود قابل توجهی را دریافت کنند. 
شاید در این عرصه به سبب ترغیب بیشتر صادرکنندگان به صادرات در کوتاه‌مدت، این اتفاق در اقتصاد کشور رخ دهد؛ ولی خود میزان صادرات در کوتاه‌مدت ممکن است تغییر محسوسی را نداشته باشد؛ چرا که صادرات زنجیره‌ به هم‌پیوسته‌ای از مجموعه‌ عوامل و الزامات است؛ به ویژه در شرایط تحریمی کنونی که ما در امر صادرات نیز با مشکلاتی روبه‌رو هستیم.
 از این ‌رو افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی در کوتاه‌مدت تأثیر مثبتی البته نه چندان محسوس بر ارزش صادرات خواهد گذاشت؛ چون بخشی از صادرات ما نیز به واردات وابسته است. با توجه به آنکه ما در بسیاری از اقلام و کالاهای واسطه‌ای و سرمایه‌ای واردکننده هستیم، در نتیجه صادرکننده اگر کالاهای واسطه‌ای خود را با قیمت بالا به سبب کاهش ارزش پول ملی وارد کند، به همان نسبت کالاهای صادراتی خود را گران‌تر خواهد فروخت.

 نقدینگی به 1162 هزار میلیارد تومان رسید
بر اساس محاسبه بانک مرکزی، حجم نقدینگی در پایان آبان ماه امسال به 1161 هزار و 820 میلیارد تومان بالغ شده است. این رقم نسبت به آبان ماه سال گذشته 28 درصد و در مقایسه با اسفند ماه پارسال ۲/۱۴ درصد افزایش داشته است. همچنین، حجم اسکناس و مسکوک در دست اشخاص 33 هزار و 360 میلیارد تومان است.

رشد 10 درصدی صادرات پتروشیمی در سال جاری
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی از رشد 10 درصدی صادرات پتروشیمی در سال جاری خبر داد و گفت: «با تجهیز ناوگان لجستیکی، مجتمع‌های پتروشیمی اکنون برای صادرات با مشکلی روبه‌رو نیستند.» عضو هیئت‌مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: «پس از برجام از نظر لجستیک و حمل‌ونقل شرایط برای صادرات محصولات مختلف پتروشیمی تسهیل شده است.»

رشد اقتصادی ترکیه 
و عربستان یک‌سوم شد
بانک جهانی در گزارشی رشد اقتصادی ترکیه در سال‌های 2017، 2018 و 2019 را به ترتیب 3، ۵/۳ و ۷/۳ درصد پیش‌بینی کرده است. همچنین، بانک جهانی رشد اقتصادی عربستان در سال 2016 را تنها یک درصد اعلام کرده که به کمتر از یک سوم سال قبل از آن کاهش یافته است.

24 میلیارد متر مکعب پشت سدهای کشور
بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی شرکت مدیریت منابع آب ایران، از ابتدای سال آبی جاری تا نیمه دی ‌ماه، حجم مخازن سدهای کشور کمتر از 24 میلیارد متر مکعب بوده است. بر اساس این گزارش، با توجه به بارش‌های خوب هفته‌های گذشته، این میزان حجم مخزن در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از 7 درصد افزایش برخوردار بوده است؛ ولی کماکان 53 درصد از مخازن سدهای کشور خالی است.

 سید فخرالدین موسوی/   ساعت، 19:36 دقیقه روز یکشنبه، 19 دی 1395 را نشان می‌داد که انتشار خبری سبب شوک و بهت در فضای رسانه و سطح جامعه شد. خبر کوتاه بود؛ «علیاکبر هاشمی رفسنجانی، به دلیل عارضه قلبی در بیمارستان شهدای تجریش بستری شد!» خبری که در فاصله کوتاهی، جای خود را به پیام‌های تسلیت به دلیل درگذشت رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام داد و فضای سیاسی و رسانه‌ای کشور را کاملاً تحت تأثیر قرار داد. روزنامه «آرمان» روز دوشنبه تیتشرهای انتخاباتی را که از ابتدای هفته بر روی صفحه اول خود قرار می‌داد، فراموش کرد و بر روی عکس بزرگی از رئیس فقید دولت سازندگی  نوشت: «ایران در سوگ امیرکبیر.» «شرق» نیز که از ابتدای هفته توجه ویژه‌ای به موضوع سرنوشت پول‌های بابک زنجانی کرده بود، تنها «خداحافظ مرد مصلحت» را به چاپ رساند و به قلم مهدی رحمانیان نوشت: «آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی با مرگی آرام جهان ناآرام ما را ترک کرد و رفت؛ انسانی که در زندگی نسبتاً طولانی‌ و پرفراز و نشیبش البته مصداق «عاش سعیدا» بود و این‌‌گونه‌ جهان ما را بدرود گفت و مصداق «مات‌ سعیدا» شد که برای اهل معرفت غبطه‌آور است. روزی که تیتر «حالا می‌توانم راحت بمیرم» بر صفحه اول «شرق» ذیل عکس «آیت‌الله» نشست، باورمان نبود که در فاصله کوتاه چندماهه این سخن آیت‌الله عینیت پیدا کند و ما حیران هجرت او شویم و او مشعوف دیدار حق.» 
روزنامه «اعتماد» هم که تمام صفحه اول خود را به عکس هاشمی اختصاص داده بود، «یار روح‌الله به خدا پیوست» را برای صفحه اول خود انتخاب کرد و به قلم جعفر گلابی نوشت: «ارتحال حضرت آيت‌الله هاشمي‌رفسنجاني به غايت غم‌انگيز است. او با دريايي از كار و جهاد و تلاش و دانش و سياست عمر خويش را پربار كرد و آنچنان كه خود به اشارت و صراحت گفت با خيال راحت رفت؛ ولي فقدانش خسارتي بزرگ براي كشور و انقلاب و مردم به وجود مي‌آورد كه به سادگي جبران‌پذير نيست.»
روزنامه «کیهان» نیز که فراز «هوش وافر و صمیمیت کم‌نظیر او تکیه‌گاه مطمئنی برای همه به ویژه اینجانب بود.» را برای صفحه اول خود برگزیده بود، در نوشتاری از سعدالله زارعی نوشت: «رحلت ناگهانی آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی برای رهبر و ملت ایران سخت بود و می‌توان گفت در دو دهه گذشته مرگ هیچ شخصیتی به اندازه مرگ او برای کشور شوک‌آور نبود.
پیام بسیار بلند و پرنکته رهبر معظم انقلاب اسلامی و مقایسه آن با پیام‌های دیگر هم عظمت این تفاوت را به خوبی نشان می‌دهد. مرحوم هاشمی در حالی راهی سفر آخرت شد که در کارنامه 82 ساله او آنقدر نقاط برجسته وجود داشت که بتوان گفت، ان‌شاءالله «راضیه مرضیه» خدا را ملاقات خواهد کرد. البته هاشمی از جمله شخصیت‌هایی بود که تقریباً همواره موافقان بزرگ و مخالفان بزرگی داشت و در هر دو سر طیف هم اهل حقیقت و اهل باطل وجود داشتند و می‌توان گفت از این رو بود که هیچ‌کس از کنار «رحلت ناگهانی» او عبور نکرد و همه مکثی کرده و گواهی دادند که یک شخصیت مؤثر سیاسی جهان از میان رفته است.» روزنامه «وطن امروز» که عکس بزرگی از هاشمی رفسنجانی را در صفحه اول خود قرار داده بود و با کلماتی درشت نوشته بود «درگذشت ناگهانی آیت‌الله»، در سرمقاله‌ای از حسن قدیانی با عنوان «الیه راجعون» با نگاهی متفاوت نوشت: «باورمان نمی‌شود! گمانم این جمله، نخستین واکنش همگان بود به خبری که «ناگهان» عصر «19 دی 95» همه‌جا را پر کرد! دیر نیست و دور نیست نوبت به ما هم برسد! نوبت آخرین نفس من و ما و شما! و دیگر تمام!.... فراموش نکنیم «دنیا»، اگر آمدنی دارد، رفتنی هم دارد!... بر این باورم اگر متأثر از رخداد تلخ 19 دی 95، همه ما اندکی بیشتر مرگ را و یاد خدا را و لحظه وداع را و آخرت را و روز قیامت را به یاد آوریم، ناخواسته از «بزرگ‌ترین خدمت هاشمی به انقلاب» رونمایی کرده‌ایم! «خدمت تذکر»! و «خدمت یادآوری»! آقای هاشمی با رفتن ناگهانی‌شان، اجازه دادند همه ما! همه ما و علی‌الخصوص مسئولان این جمله را بنویسیم و علی‌الدوام به آن نگاه کنیم و آن را بخوانیم که «مرگ به من بسیار نزدیک است!»

شبکه‌های اجتماعی و سلامت ـ ۱۲
 مهدی فرهادی/  یکی از تأثیرات شبکه‌های اجتماعی افزایش فعالیت برخی از هورمون‌ها است. محققان مرکز TollFreeForwarding در بخش دیگری از بررسی‌‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که وقتی صفحه شخصی در شبکه اجتماعی را ملاحظه می‌کنیم، میزان ترشح آدرنالین و برخی هورمون‌ها افزایش می‌یابد و همین مسئله زمینه اعتیاد به این فضای اینترنتی عمومی را فراهم می‌آورد. ترشح این هورمون‌ها به دلیل ایجاد هیجان‌ها است؛ زیرا وقتی که بسیار هیجان‌زده باشید، ناگهان غده‌های فوق کلیوی مقدار زیادی آدرنالین در خون ترشح می‌کنند. که سبب افزایش شدت ضربان قلب می‌شود. این ماده، رگ‌های متصل به ماهیچه‌ها را گشاد می‌کند و علاوه بر آن موجب افزایش غلظت قند خون می‌شود. به این طریق است که بدن خود را با شرایط تطبیق می‌دهد. با تأثیر آدرنالین، خون از چهره به ماهیچه‌ها هجوم آورده و در بخش‌هایی که ضروری‌تر است جریان می‌یابد، به همین دلیل است که هنگام ترس رنگ از رخسارتان می‌‌پرد؛ چرا که این ماده سبب افزایش ضربان قلب، انقباض عروق و انبساط راه‌های هوایی شده و در بروز واکنش جنگ و گریز سیستم عصبی سمپاتیک مؤثر است. زمانی که آدرنالین در بدن ترشح می‌شود، شخص احساس سرزندگی، قدرت و هوشیاری می‌کند. با این حال پس از عبور از آن لحظه، شخص از اثرات کاهش آدرنالین احساس ناراحتی خواهد کرد، به طوری که پس از فروکش کردن موج آدرنالین، عوارضی چون سردرد، بی‌خوابی، عصبانیت و حتی ناراحتی معده ایجاد می‌شود. هرگونه زخمی که در آن مدت به بدن فرد وارد شده است به طور ناگهانی توسط فرد احساس می‌شود. در این صورت فرد باید با انجام فعالیت بدنی آدرنالین را مصرف کند. دویدن، جست‌وخیز کردن و پیاده‌روی، راه‌هایی برای مصرف انرژی هستند. میزان اثرگذاری شبکه اجتماعی روی سیستم هورمونی بدن بسیار گسترده‌تر از تأثیرات حضور در اینترنت است. در سال ۲۰۰۰ میلادی گفته شده بود که ۱۲ ثانیه حضور در اینترنت سبب ترشح آدرنالین در بدن می‌شود، در حالی که بررسی‌های سال ۲۰۱۴ میلادی نشان داد هشت ثانیه حضور در شبکه‌های اجتماعی می‌تواند اثری مشابه بر جا بگذارد. هنوز مردم به شبکه‌های اجتماعی به عنوان یک آرام‌بخش نگاه می‌کنند و به پیامدهای آن توجهی ندارند.


سیدناصر موسوی لارگانی، نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با ابراز تأسف از اینکه برنامه پنجم توسعه کشور و سایر برنامه‌های توسعه اقتصادی در دولت‌ها کمتر از 35 درصد اجرایی شده‌اند، اظهار داشت: با وجود آنکه برنامه پنجم توسعه کشور در بحث اشتغال‌زایی مواردی را به تصویب رسانده بود؛ اما در جریان اجرا شاهد غفلت از سوی دولت بودیم و عملاً ایجاد اشتغال برای جوانان به تعدیل آنان از بازار کار تبدیل شد.