منصور معظمی رئیس هیئت عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران گفت: بزرگ‌ترین شرکت ایرانی در سال ۹۴، فروشی در حدود ۱۱ میلیارد دلار داشته است، در حالی که فروش شرکت‌های اول جهانی حدود ۸۰۰ میلیارد دلار بوده است. مجموع فروش ۱۰۰ شرکت اول در ایران اختلاف زیادی با شرکت‌های جهانی دارد که این امر نشان‌ می‌دهد شرکت‌های ایرانی در بحث رقابت، کوچک هستند و باید راهکاری برای ایجاد فضای رقابتی و بزرگ کردن شرکت‌های داخلی در نظر گرفت. 


 محمد نوری/ با مدرک دکترای تخصصی توسعه و برنامه‌ریزی اقتصادی از دانشگاه Strathclyde انگلستان و عضو هیئت علمی بازنشسته دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران از استادان شناخته‌شده درس «توسعه» در دانشگاه‌های مختلف است. این استاد توانمند عرصه اقتصاد در ششمین همایش مشترک هادیان و مسئولان سیاسی میهمان ویژه این همایش بود. آنچه در پی می‌آید اهم مباحث مطرح شده از سوی این استاد ارزشمند است که به اختصار تقدیم می‌شود.
یکی از موضوعات تأمل‌برانگیز در نظام تصمیم‌گیری، سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی هر کشوری رشد اقتصادی است. نداشتن درک صحیح از این موضوع یا مغلطه‌های پیرامون آن سبب شده تا از ابتدای انقلاب و به خصوص پس از جنگ و از زمان برنامه اول تاکنون، یکی از نقاط ضعف نظام تصمیم‌گیری، برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری‌های کشور، تعیین نرخ رشد اقتصادی باشد؛ چرا که نرخ رشد اقتصادی شاخصی برای ارزیابی صحت و درستی نظام برنامه‌ریزی است که آیا آنچه پیش‌بینی می‌شود با آنچه محقق شده، تطبیق دارد یا خیر.
با بررسی عملکرد دولت‌های گذشته تا به امروز، به وضوح می‌توان دریافت که یکی از انحرافات دولت‌ها این بوده است که نرخ‌های رشد برنامه‌ریزی شده با نرخ‌های رشد محقق شده آنها تفاوت چشمگیری داشته است. برای نمونه نرخ رشد هشت درصدی برای برنامه پنجم پیش‌بینی شده بود؛ اما طبق گفته رئیس دولت یازدهم نرخ رشد محقق شده منفی 4/5 درصد بوده است. در واقع، قرار بود در این برنامه از نظر توان تولید و قدرت اقتصادی هشت پله رشد داشته باشیم، اما (درصورت پذیرش حرف رئیس‌جمهور) نه تنها این امر اتفاق نیفتاد، بلکه در پایان برنامه پنجم، پنج پله هم پایین‌تر رفتیم. تفاوت این دو نرخ 4/13 درصد است که این عدد برای رشد اقتصادی انحراف بالایی است. این در حالی است که در سطح جهان نرخ‌های رشد محقق شده ۱ تا ۲ درصد با نرخ‌های پیش‌بینی شده تفاوت دارد؛ اما برای ما 4/13 درصد انحراف داشته است. 
نرخ رشد اقتصادی مهم‌ترین شاخص ارزیابی کارآمدی دولت و حتی نظام اقتصادی یک کشور است. در محاسبه نرخ رشد اقتصادی، درصدی از تغییرات تولید ناخالص ملی بین سال پایه و سال مورد نظر است. درصد تغییرات تولید ناخالص ملی، هر سال باید افزایش یابد، اگر افزایش نیافت و به همان میزان تولید سال پیش بود؛ یعنی تولید صفر یا همان حفظ وضع موجود خواهد بود.
بسیاری از دولت‌ها تمایل دارند با بازتعریف نرخ‌های رشد آن را بالاتر جلوه دهند، تا کارآمدی خود را در حوزه اقتصاد به اثبات برسانند، در حالی که واقعیت چیز دیگری است. نرخ رشد اقتصادی شاخص تمام‌عیاری برای بررسی توانمندی و تأثیرگذاری بر متغیرهای کلان اقتصادی و غیر اقتصادی است. برای نمونه اشتغال با موعظه، نصیحت و پند ایجاد نمی‌شود، بلکه ریشه در تولید ناخالص ملی دارد؛ یعنی اگر تولید ملی افزایش یابد، به فرصت‌های شغلی افزوده می‌شود. همچنین سطح رفاه ملی، سطح درآمد ملی و میزان سرمایه‌گذاری متأثر از شاخصی به نام نرخ رشد اقتصادی است. بنابراین توجه به شاخص نرخ رشد اقتصادی پیش‌شرط مهمی به شمار می‌رود. صرف اینکه دولتی بگوید نرخ رشد اقتصادی بالاست، اما رفاه، اشتغال و حتی سطح درآمد ملی آن افزایش نیافته باشد، نمی‌توان آن را نرخ رشد واقعی و علمی دانست.
در زمینه نرخ رشد اقتصادی، یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه داشت این است که نرخ رشد با چه شیوه‌ای محاسبه شده است. رشد اقتصادی اگر از خام‌فروشی نفت به دست آمده باشد، تولید ناخالص ملی محسوب نمی‌شود، بلکه از فروش دارایی‌ها و ثروت ملی حاصل شده است. در حالی که نرخ رشد اقتصادی، یعنی درصد تغییرات تولید ناخالص داخلی. برخی به اشتباه یا به عمد از این کار به تولید نفت تعبیر می‌کنند، در حالی که این موضوع تولید نفت نیست؛ بلکه استخراج نفت است. استخراج و فروش نفت خام کار تولیدی محسوب نمی‌شود. اگر چه با فروش نفت، درآمد به دست می‌آید و در افزایش درآمد ملی نقش دارد؛ اما نرخ رشد اقتصادی درصد تغییرات تولید ناخالص ملی است، نه افزایش درآمد.
مهم این است که نرخ رشد بالای اقتصادی به چه شیوه‌هایی و با چه هزینه‌ای ایجاد شود. اگر دولتی با تهی‌سازی منابع طبیعی و خدادادی و برداشت‌های بی‌رویه از ثروت‌های ملی به دنبال کسب نرخ رشد بالای اقتصادی باشد، دچار انحراف خواهد شد که متأسفانه ما این موضوع را در دولت‌های گذشته و حال دیده‌ایم. 
افزایش نرخ رشد اقتصادی باید سبب ارتقای رفاه ملی شود و شرط ارتقای این رفاه نیز ارتقای درآمد ملی و شرط رشد درآمد ملی نیز تولید ناخالص ملی پویا و مستمر است. برای دستیابی به نرخ رشد اقتصادی باید این روند اتفاق بیفتد و به صورت پویا و مستمر هم ادامه داشته باشد. با تزریق نقدینگی به سبب افزایش درآمد مقطعی کشور، به نرخ رشد اقتصادی که به افزایش رفاه ملی منجر شود، نمی‌توان دست پیدا کرد. در هر کشور، رفاهی اصالت دارد که در تولید ملی ریشه داشته باشد. از طریق تولید ملی باید به درآمد ملی دست یافت.
بخش زیادی از افراد کشورهایی که اقتصاد آنها به درآمد نفتی گره خورده است؛ یعنی با درآمد حاصل از فروش نفت کشور خود را  اداره می‌کنند، ارتباط‌شان با درآمد ملی قطع می‌شود و این امر موجب بروز اختلاف شدید طبقاتی در آن کشور می‌شود. بیکاری در آنها رو به افزایش خواهد گذاشت و پیامدهای نامناسب اقتصادی گریبان این کشورها را خواهد گرفت.
می‌توان چنین نتیجه گرفت که نرخ رشد اقتصادی در صورتی مفید است و به رفاه ملی می‌انجامد که در تولید ناخالص ملی ریشه داشته باشد، نه اینکه از رشد درآمدهای حاصل از خام‌فروشی نفت به دست آید. وقتی درآمد ملی از طریق افزایش تولید ملی در سه حوزه صنعت، کشاورزی و خدمات مولد، افزایش یابد، به توزیع این درآمد در بین مردم کشور منجر شده و رفاه ملی را ارتقا خواهد داد.

   سعيد مهدوي/ توافق تجارت آزاد T.P.P در سال 2016 و پس از حدود هفت سال مذاکره بین 12 کشور آمریکا، ژاپن، مالزی، ویتنام، سنگاپور، برونئی، استرالیا، نیوزیلند، کانادا، مکزیک، شیلی و پرو، که این کشورها در مجموع 40 درصد کل اقتصاد جهانی را در دست دارند، به امضا رسید. این توافق با هدف افزایش مناسبات اقتصادی از طریق کاهش تعرفه‌های گمرکی بین کشورهای عضو، بهبود استانداردهای اشتغال و زندگی و همچنین حفظ حقوق پدیدآورندگان نوآوری‌ها در کشورهای عضو این پیمان منعقد شد. از دیگر اهداف راهبردی این پیمان محدود کردن گسترش نفوذ اقتصادی و سیاسی چین در منطقه و جهان بوده
 است.
دونالد ترامپ نامزد پیروز حزب جمهوریخواه انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری آمریکا طی یک ویدئو که در آن درباره اقدامات اولیه خود با آغاز دوره ریاست‌جمهوری سخن می‌گفت، اعلام کرد: «خارج کردن آمریکا و لغو همکاری با کشورهای عضو توافق موسوم به «شراکت ترانس پسیفیک»، از جمله مهم‌ترین اولویت‌های وی خواهد بود.»
پیش از این نیز ترامپ اعلام کرده بود در اولین روز به دست گرفتن قدرت، آمریکا را از توافق تجارت آزاد (شراکت ترانس پسیفیک) خارج می‌کند. ترامپ طبق وعده‌ای که داده بود، در اولین روز کاری خود دستور خروج آمریکا از توافق تجارت آزاد ترانس پسیفیک را امضا کرد. 
جدایی از توافق تجارت آزاد اقیانوس آرام، یکی از وعده‌های اصلی ترامپ در سخنرانی‌های انتخاباتی بود که اکنون به واقعیت تبدیل شده است. این اقدام ترامپ به نوعی اعلام جنگ اقتصادی از سوی وی علیه کشورهای شرقی توصیف شده است. وی پس از امضای این دستور اجرایی، گفت: «مدت زمان زیادی در خصوص این مسئله گفت‌وگو کردیم. خروج از این پیمان ۱۲ کشوری، به سود کارگران آمریکایی خواهد بود.» ترامپ افزود: «دستور کار من بر اساس یک مبنای ساده شکل گرفته و آن هم منافع آمریکا است.» وی همچنین در این ویدئو خواستار ایجاد توافقات دوجانبه عادلانه با دیگر کشورها شد که اشتغال و صنعت را در آمریکا تقویت می‌کند، ترامپ تأکید کرد: «چه در حوزه تولید فولاد و خودرو و چه در درمان بیماری‌ها، من می‌خواهم نسل آینده تولید و نوآوری در خاک آمریکا شکل 
بگیرد.»
برخی کارشناسان معتقدند، ترامپ با صدور دستور اجرایی برای جدایی از توافق تجارت آزاد اقیانوس آرام، در راستای تقویت اقتصاد و منافع ملی کشورش گام مهمی برداشته است. اگر رئیس‌جمهور جدید آمریکا، واقعاً در  زمینه رونق صنعت و ایجاد اشتغال در کشورش دغدغه داشته و به دور از منفعت‌طلبی جریانی و سیاسی و در راستای تأمین منافع ملی آمریکا در حوزه اقتصاد قدم برداشته باشد، می‌توان مدعی شد که بیش از برخی دست‌اندرکاران اقتصادی کشور ما که راهبرد اقتصاد مقاومتی را تئوریزه و به جهان معرفی کرده است، این سیاست‌ها را فهم کرده و درصدد اجرایی کردن آن است. این نکته قابل توجه متولیان عرصه اقتصاد کشور در دولت یازدهم قرار گیرد که طرف مقابل آنها در مذاکرات هسته‌ای افزون بر تعطیلی صنعت هسته‌ای کشور، اقدام و عمل در عرصه اقتصاد مقاومتی را نیز برای تأمین منافع ملی خود به ارمغان
 بردند.

سهم ال‌جی از بازار ایران
كارشناسان مي‌گويند، سهم بازار لوازم خانگي كشور معادل ۲۰ هزار ميليارد تومان است كه ۱۵ هزار ميليارد تومان آن در اختيار برندهاي خارجي است. اين در حالی است كه سهم اين صنعت از كل ارزش‌‌افزوده صنعت 1/1 درصد و از اشتغال 1/67 ‌درصد است. در اين ميان، سهم ال‌جی از بازار لوازم خانگي ایران قابل توجه است و بيش از 7 هزار ميليارد تومان را شامل می‌شود.

سود کلان از دل ضرر
سامسونگ در گزارش مالی سه ماهه چهارم سال 2016، از دستیابی به 8/7 میلیارد دلار سود خبر داد. این افزایش میزان سود در حالی رخ داده است که سامسونگ سال گذشته به دلیل آتش‌سوزی جدیدترین نسخه تلفن همراه خود، با ضرر بسیاری روبه‌رو شد. سود اجرایی این شرکت در سه ماهه آخر سال گذشته میلادی، 25/4 میلیارد دلار بود که در مقایسه با سال 2015 افزایش 77 درصدی را نشان می‌دهد.

نقش مالیات در برنامه ششم 
سیدکامل تقوی‌نژاد، معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه در حال حاضر نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در کشور حدود ۷ درصد است که در مقایسه با کشورهای توسعه‌یافته و پیشرفته رقم پایینی به شمار می‌رود، گفت: «پیش‌بینی این نسبت در پایان برنامه ششم توسعه ۱۱ درصد است.

اقدام و عمل ترامپ!
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور جدید آمریکا گفت: «در حال حاضر قصد داریم مالیات طبقه متوسط و کارخانه‌ها را به شکل قابل توجهی کاهش دهیم. کار بزرگ‌تر آن است که می‌خواهیم از مقررات دست‌وپا گیر هم به طور گسترده بکاهیم.» وی در ادامه اظهار داشت: «فکر می‌کنم می‌توانیم مقررات را تا ۷۵ درصد و شاید هم بیش از ۷۵ درصد کاهش دهیم.» 

 سید فخرالدین موسوی/ صفحه نخست روزنامه‌های اولین روز از اولین هفته بهمن ماه، بازتابی بود از بهت و حیرت جامعه ایران از اتفاق ناگوار قلب تهران، فرقی هم نمی‌کرد متعلق به کدام جناح یا تفکر بوده و حامی کدام خط فکری بودند، همه سوگوار حادثه پلاسکو بودند و داغدار از دست دادن آتش‌نشانان عزیز و عده‌ای از هموطنان‌مان که در زیر آوار و آتش برج ۵۴ ساله محبوس شده بودند. روزنامه «جام جم»، متعلق به صداوسیمای جمهوری اسلامی؛ «ایران در سوگ آتش‌نشانان» را بر رو عکسی تمام‌صفحه از آوارهای برج پلاسکو به چاپ رساند، روزنامه «شرق»، «سوگ سیاوشان» را در صفحه اول خود قرار دارد، «وطن امروز» هم مانند بسیاری از روزنامه‌ها با اختصاص عکسی تمام‌صفحه تیتر «پرواز ققنوس‌ها» را بر تارک صفحه اول خود نشاند، روزنامه «اعتماد» در اقدامی مشابه، جمله «آتش به جان‌ها» را برای صفحه اول خود انتخاب کرد و «کیهان» نیز «آتش‌نشان‌های جانفشان سنگ تمام گذاشتند» را برای صفحه اول خود برگزید. در سطح شهر هم مردم با حضور در ایستگاه‌های آتش‌نشانی، با اهدای گل و تشکر از نیروهای آتش‌نشان صحنه‌های زیبایی از سپاسگزاری و قدرشناسی را رقم زدند.
اما در میان این همه بهت و همدردی، بودند رسانه‌ها و جریان‌هایی که به جای مرهم نهادن بر این زخم، در پی بهره‌برداری سیاسی از این اتفاق تلخ بودند. روزنامه «آرمان امروز» از جمله همین رسانه‌ها بود که در همان روز اول هفته با تیتر جهت‌دار «آینده مبهم تهران» سعی کرد مدیریت شهری را عامل اصلی این فاجعه معرفی کند و نوشت: «پلاسکو سوخت و فرو ریخت؛ این اتفاق شوکه‌کننده که پیش از ظهر روز پنج‌شنبه ۳۰ دی در قلب پایتخت ایران رخ داد، به سرعت به خبر اول رسانه‌های داخلی و خارجی تبدیل شد؛ اتفاقی که هنوز بعد از ساعت‌ها از وقوع آن تعداد دقیق قربانیانش مشخص نیست و مانند بسیاری از اتفاقات این چنینی که جای حادثه باید از تعبیر فاجعه برای آن استفاده کرد، به پاسخگویی روشن و استعفای مسئولان مربوطه منجر نشده است. حدود ۴۸ ساعت بعد از فرو ریختن اولین برج مدرن ایران در منطقه‌ای از تهران که پیش از این بار‌ها شاهد چنین حوادثی بوده و در یکی از موارد اخیر آن سه سال پیش درست در چنین روز‌هایی به قربانی شدن دردناک دو زن کارگر در خیابان جمهوری تهران منجر شد، هنوز شهروندان ایرانی که از هر طریق به دنبال دریافت اطلاعات درست و دقیق از این ماجرا هستند، پاسخ روشنی برای ابهامات خود نمی‌یابند.» این روزنامه، روز دیگر؛ «شهرداری مسئول حادثه پلاسکو است» را بر صفحه اول خود نشاند و در یکی دیگر از شماره‌های خود در هفته گذشته، این روزنامه نزدیک به کارگزاران، در نوشتاری خواستار استیضاح شهردار تهران می‌شود و می‌نویسد: «در قانون آمده، می‌توان هزینه باز‌سازی و ساخت این‌گونه ساختمان‌ها را مطالبه کرد؛ موضوعی که مدیران شهری از انجام آن طفره رفته‌اند و نتیجه ‌شد آنچه نباید می‌شد. حال که تخلف شهرداری تهران از وظایف قانونی محرز شده، پسندیده آن است از خانواده‌های آسیب‌دیده، خصوصاً آتش‌نشانانی که از امکانات لازم برای مهار آتش برخوردار نبوده‌اند، عذرخواهی شود و شهردار تهران رسماً استعفا دهد، البته اگر قالیباف صندلی شهرداری تهران را صندلی خدمت دائمی خود به مردم تهران نمی‌داند‍! اعضای شورای شهر هم باید درجهت استیضاح وی گام بردارند و با انجام این اقدامات، مدیری پاسخگو را در رأس مدیریت شهر تهران قرار دهند. اگر اصلاح‌طلبان بر این عقیده هستند که مردم نامحرم نیستند، باید گام‌های جدی در این زمینه برداشته شود.»؛ خطی که در شبکه‌های اجتماعی نیز خبرنگاران و برخی از همفکران همین رسانه‌های فرصت‌طلب دنبال کردند و تلاش داشتند هشتک # قالیباف_استعفا را فراگیر کنند که یکی از شفاف‌ترین نوشتارها در این زمینه را محمدعلی آهنگران، از نزدیکان رئیس دولت اصلاحات و عضو بنیاد باران نوشت که البته بسیار زود مجبور به حذف آن شد، مبنی بر اینکه، فروپاشی پلاسکو به فرو ریختن آخرین سنگر اصولگرایان منجر خواهد شد! موضع‌گیری‌ها و نوشته‌هایی از این دست برای سوءاستفاده سیاسی از حاثه پلاسکو کم نبود و بار دیگر مشخص کرد برخی جریان‌های سیاسی و طرفداران‌شان به جای تلاش برای حل مشکلات، در اوج بحران‌ها و حادثه‌ها به دنبال دستیابی به اهداف سیاسی خود هستند و هیچ ارزشی برای جان و مال مردم و خدمتگزاران در سازمانی مثل آتش‌نشانی قائل نیستند.

 ما برای خاطر خدای تبارک و تعالی این نهضت را دنبال کردیم و ملت ما بحمدالله با رشد ایمان و با قدرت الهی این انقلاب را به پیش می‌برد... امیدواریم که این انقلاب یک انقلاب جهانی بشود و مقدمه برای ظهور حضرت بقیه‌الله (ارواحنا‌له‌الفداء) باشد.
 امام خمینی(ره) اول فروردین ۱۳۶۱


شبکه‌های اجتماعی و سلامت ـ ۱۴
 مهدی فرهادی/  گسترش بی‌حد و اندازه شبکه‌های اجتماعی و اتصال دائم گوشی‌های همراه به اینترنت نوع جدیدی از بیماری را به نام «بی‌موبایل هراسی» ایجاد کرده است. این افراد زندگی بدون موبایل را به نیستی خود یا گم شدن معنی می‌کنند، آنها هنگامی که به موبایل دسترسی ندارند، زندگی‌شان دچار اختلال می‌شود و نمی‌توانند وظایف خود را انجام دهند؛ آنها خودباوری لازم را برای پا گذاشتن در راهی که موبایل همراه‌شان نباشد، ندارند؛ از این‌رو احساس گم‌گشتگی در فضای واقعی به دلیل دسترسی نداشتن به فضای مجازی برای آنها به مثابه یک ترس ایجاد می‌شود. امروزه، موبایل برای برخی عادت نیست، بلکه یک تکیه‌گاه است؛ به گونه‌ای که اگر روزی احساس کند که از موبایل دور است یا اینکه شارژ ندارد، دچار استرس، اضطراب و سردرد هم می‌شود. تحقیقات حاکی از آن است که بیشتر مردم بدون موبایل نمی‌توانند به زندگی ادامه دهند و بیش از نیمی از کاربران موبایل از نوعی بیماری روانشناختی به نام «NOMOFOBIA» یا بی‌موبایل هراسی رنج می‌برند. در این بررسی‌ها مشخص شده است، 70 درصد زنان و 61 درصد مردان از بی‌موبایل بودن ترس دارند و 73 درصد از افراد با تلفن همراه خود می‌خوابند. همچنین، 53 درصد افراد وقتی باتری یا شارژ اعتبارشان تمام شده یا شبکه تلفن همراه از دسترس خارج شود، دچار اضطراب می‌شوند و 68 درصد افراد لرزش یا آهنگ گوشی تلفن خود را پیش از تماس تلفنی احساس می‌کنند. جالب اینجاست که بر اساس نظرسنجی‌های صورت گرفته از کاربران تلفن همراه، 43 درصد کاربران آیفون حاضرند یک هفته را بدون کفش بگذرانند؛ اما به طور موقت هم از موبایل‌شان دور نمانند و 22 درصد کاربران موبایل ترجیح می‌دهند به خاطر موبایل از مسواک زدن به دندان‌های‌شان صرف‌نظر کنند.