محمدابراهیم میانجی/   در علم اقتصاد دو نوع فعالیت اقتصادی متصور است؛ یکی اقتصاد فیزیکی و فعالیت‌های اقتصادی که در بازه زمانی کوتاه‌مدت و میان‌مدت به سود می‌رسد و دیگری اقتصاد دانایی است. آنچه تاکنون در کشور ما به آن توجه شده است، بیشتر اقتصاد فیزیکی است، زیرا برای دولت یا مؤسسات اقتصادی نتیجه فعالیت‌های اقتصادی فیزیکی قابل لمس است؛ اما اقتصاد دانایی که ایده‌سازی و تجاری کردن آن ایده‌هاست، نادیده گرفته شده یا جدی گرفته نشده است؛ در حالی که منبع اصلی درآمدها در کشورهای توسعه‌یافته از همین اقتصاد دانایی و فروش این ایده‌ها به دیگر کشورهاست.
شرکت‌های دانش‌بنیان عمدتاً با حضور فارغ‌التحصیلان دانشگاهی که ایده‌های محوری داشته و قصد توسعه محصولی را دارند، برای دستیابی به اهداف مهمی، همچون ایجاد زمینه برای به‌کارگیری بنیه علمی دانشگاه و واحدهای پژوهشی در سطح کشور، تجاری‌سازی یافته‌های علمی، ترغیب جامعه دانشگاهی و شخصیت‌های علمی برای شرکت در فعالیت در جهت رفع نیاز کشور و تحول در دست‌یافته‌های اجتماعی با حضور شخصیت‌های علمی در این عرصه، شکل می‌گیرند. 
حرکت بر مدار اقتصاد دانش‌محور مورد مطالبه رهبر معظم انقلاب برای دستیابی به اقتصاد مقاومتی است. معظم‌له در بیانات خود در آغاز سال 1394 در بین زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی ضرورت حرکت به سمت علم و فناوری را چنین بیان فرمودند: «اینکه ما روی علم و فنّاوری تکیه می‌کنیم، فقط به خاطر این نیست که می‌خواهیم نِصاب علمی خودمان را بالا ببریم؛ پیشرفت علم و فنّاوری به پیشرفت اقتصاد کمک می‌کند؛ بنگاه‌هایی که دانش‌بنیان هستند، می‌توانند به اقتصاد ملّی کمک کنند.»
معظم‌له در دیدار با رؤسای دانشگاه‌ها‌، پژوهشگاه‌ها، مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری نیز در بیانات مهمی در زمینه اقتصاد دانش‌بنیان فرمودند: «یک مسئله هم مسئله نقش‌آفرینی در اقتصاد مقاومتی است که اقتصاد دانش‌بنیان پایه آن است.»(20/8/۱۳۹۴)
رهبر فرزانه انقلاب، در نهمین همایش ملی نخبگان فردا نیز به این مهم اشاره فرمودند و گفتند: «یکی از پایه‌های محکم اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش‌بنیان است؛ اساس کار در اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش‌بنیان است؛ [زیرا] اقتصاد مقاومتی اقتصاد درون‌زاست، اقتصادی است که در داخل پایه‌های مستحکمی دارد که تکانه‌های بین‌المللی و جهانی و اقتصادی آن را از جا در نمی‌برد؛ این اقتصاد مقاومتی [است‌]، اقتصاد مقاوم. یکی از اساسی‌ترین پایه‌های این اقتصاد عبارت است از اقتصاد دانش‌بنیان؛ اقتصادی که متّکی باشد به علم، این خیلی مهم است.»(22/7/۱۳۹۴)
رهبر معظم انقلاب در دیدار با مسئولان نظام اسلامی نیز موضوع شرکت‌های دانش‌بنیان را یکی از مسائل بسیار مهم کشور دانسته و بیان کردند: «یک مسئله بسیار مهم، پرداختن به شرکت‌های دانش‌بنیان است؛ این ما را پیش خواهد برد. شرکت‌های دانش‌بنیان، هم علمند، هم اقتصادند. پرداختن به شرکت‌های دانش‌بنیان یکی از اساسی‌ترین کارها است؛ این جزء اولویت‌ها است و باید به این پرداخت.»(۲۵/۳/۱۳۹۵)
پرداختن به موضوع اقتصاد دانش‌بنیان جزء مطالبات رهبر فرزانه انقلاب در تحقق اقتصاد مقاومتی و برون‌رفت از مشکلات موجود در عرصه اقتصاد است. تأسیس شرکت‌های دانش‌بنیان در پارک‌های علم و فناوری به منظور تجاری‌کردن ایده‌ها از نخستین کارهای جدی است که در کشور به منظور عملی شدن تبدیل نوآوری به فناوری صورت گرفته است. هر چند تأسیس چنین شرکت‌هایی گامی مثبت در این زمینه به شمار می‌آید؛ اما هنوز وجود محدودیت‌هایی که در شکل‌گیری چنین مؤسسه‌ها و نهادهایی وجود دارد، ما را از رسیدن به اهدافی که در چشم‌انداز 20 ساله نیز به آن اشاره شده، باز داشته است. این در حالی است که کشور در این شرایط بیشتر از هر چیز دیگری به اقتصاد دانش‌بنیان نیاز دارد.
معافیت از پرداخت مالیات، عوارض، ‌حقوقی گمرکی، سود بازرگانی و عوارض صادراتی به مدت پانزده سال، تأمین تمام یا بخشی از هزینه تولید، عرضه یا به‌کارگیری نوآوری و فناوری با اعطای تسهیلات کم‌بهره یا بدون بهره بلندمدت یا کوتاه‌مدت بر طبق عقود شرعی، اولویت استقرار واحدهای پژوهشی، فناوری، مهندسی و تولیدی شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان در محل پارک‌های علم و فناوری، مراکز رشد، مناطق ویژه اقتصادی و یا مناطق ویژه علم و فناوری است که موضوع قانون مصوب مجلس شورای اسلامی در راستای حرکت به سمت تحقق اقتصاد دانش‌بنیان است.
راهبرد تولید دانش‌بنیان، جایگاه شرکت‌های دانش‌بنیان در اقتصاد مقاومتی و عبور از اقتصاد وابسته به منابع اولیه و متکی بر فروش مواد خام و کم‌فرآوری شده، تنها از مسیر اقتصاد نوآور و تولید دانش‌بنیان میسر است. به ویژه برای اقتصاد کشور ایران که الهام‌بخشی در جهان اسلام و برخورداری از دانش پیشرفته را هدف گرفته است. در شرایطی که تحریم‌های اقتصادی علیه کشور ما شدت یافته است، توجه بیشتر به شرکت‌های دانش‌بنیان و کمک به توسعه و ارتقای توانمندی آنها، با هدف رهایی از فروش منابع طبیعی کشور و حرکت به سمت «تولید دانش‌بنیان» بیش از پیش ضرورت می‌یابد. 
اکنون پس از یک دوره تحریم ظالمانه، در فضای پساتحریم قرار داریم. فضایی که برخی از مسئولان و دست‌اندرکاران عرصه اقتصاد امید زیادی به گشایش اقتصادی در آن دارند و این در حالی است که تجربه 38 ساله نظام و انقلاب اسلامی به ما ثابت کرده است، غرب همواره درصدد دستیابی به منافع خود بوده و حل مشکلات اقتصادی سایر کشورها دستمایه رسیدن به اهداف‌شان بوده است. در این فضای حاکم بر اقتصاد کشور، تنها راه برون‌رفت از مشکلات توجه بیشتر به شرکت‌های دانش‌بنیان و کمک به توسعه و ارتقای توانمندی آنها، با هدف رهایی از مشکلات پیش روی اقتصاد بومی و همچنین فاصله گرفتن از اقتصاد تک‌محصولی است که محور آن خام‌فروشی نفت است و در این راستا حرکت بر مدار تولید دانش‌بنیان بیش از پیش ضرورت می‌یابد. به عبارت دیگر، راه «جهاد اقتصادی» و «اقتصاد مقاومتی» از مسیر «اقتصاد و تولید دانش‌بنیان» می‌گذرد.

 سعید مهدوی/ با روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا بسیاری از محاسبات و شاخص‌های اقتصادی دچار نوسان و افت شدید شدند. وی بلافاصله پس از روی کار آمدن خط‌و‌نشان‌های واهی برای کشور ایران کشید و برخی افراد و شرکت‌ها را برای افزودن به فهرست تحریم‌های یکجانبه رسانه‌ای کرد. با به وجود آوردن چنین شرایطی چند امر محتمل برای اقتصاد آمریکا و دیگر کشورها چون ایران پیش رو
است. 
در روزهای اخیر تصمیمات و موضع‌گیرهای دولت آمریکا موجب تشدید بازارهای جهانی و رشد نسبی قیمت نفت شده است. کارشناسان معتقدند هيچ چيز مانند افزايش درآمد نفتي به دولت آمريكا براي افزايش رشد اقتصادي و كاستن از رشد بدهي‌هاي ملي به ياري ماليات بستن بر شركت‌هاي نفتي كمك نمي‌كند. آمريكايي‌ها زودتر از بقيه از مواهب اين گراني بهره‌مند خواهند شد؛ چراکه فناوري به آنها امكان ورود بسيار سريع‌تر منابع نامتعارف نفتي به چرخه توليد را تقديم كرده است. جايگاه خاص آنها در صدر توليد و عرضه‌كنندگان نفت، امكاناتي شگفت را براي تأثيرگذاري بر آينده نفت به آنها هديه كرده است.
 عکس این قضیه برای رقیب اصلی اقتصاد آمریکا، یعنی کشور چین بسیار متفاوت و سخت می‌شود. واضح است که افزایش قیمت نفت تا چه حد مي‌تواند اثرات ركودي گسترده‌ای بر اقتصاد امروز چين داشته باشد، آن هم در اوضاعی كه چين همه ابزارهاي رونق‌بخشي، سرمايه‌گذاري وسيع ملكي، تحريك مصرف داخلي و اعتباردهي بسيار وسيع را ظرف سال‌هاي گذشته مصرف كرده است. اگرچه چين در طي زمان شوك افزايش قيمت را جبران خواهد كرد، ولي در كوتاه‌مدت واقعيات اقتصاد از توان چانه‌زني آن خواهد كاست، آن هم بدون آنكه آمريكا هزينه سياسي‌بازي با كارت افزايش تعرفه واردات را پرداخته باشد.
از سوی دیگر، دولت آمریکا نبايد نگران رونق صادرات نفتی و افزایش درآمدهای حاصل از افزایش قیمت نفت در کشورهای خاورمیانه و ایران باشد؛ زیرا با درگیری‌ها و جنگ‌های نیابتی عملاً کشورهای منطقه مستعمل شده و کشور ایران که دارای امنیت و ثبات است نیز با وجود تحریم‌های یک‌جانبه نمی‌تواند پول‌های حاصل از فروش نفت را به داخل انتقال دهد، حتی با وجود همین برجام ادعایی!
نکته پایانی که از این فرایند تنشی حاصل می‌شود اینکه، این تنش‌ها و تحریم‌های جدید یک پیام روشن برای جمهوری اسلامی ایران دارد و آن شرایط سخت جذب سرمایه‌گذاری خارجی کشورهای غربی و اروپایی است؛ لذا ایران برای کاهش اثرات این‌گونه اقدامات باید الگوی اقتصاد مقاومتی را پیاده کند و ضروری است عمل به سیاست‌های آن را بیش از گذشته جدی بگیرد و آن را عملیاتی سازد؛ چراکه از مهم‌ترین موضوعات اقتصاد مقاومتی «درون‌زایی» به این معناست که اقتصاد کشور باید برگرفته از درون کشور و مردمی باشد و برای پویایی و رشدش بر نیروها، امکانات و ظرفیت‌های کشور تکیه کند و برای رفع مشکلات اقتصادی چشم به سیاست خارجی نداشته باشد. از سوی دیگر، اقتصاد باید برون‌گرا باشد، به این معنا که با اقتصادهای جهانی تعامل داشته باشد، ولی از موضع قدرت با آنها مواجه
‌شود.

  تراز تجاری منفی
 آمریکا
‏وزارت بازرگانی آمریکا ‏با انتشار گزارشی اعلام ‏کرد: «به علت نبود توازن ‏صادرات و واردات ‏آمریکا با اتحادیه ‏اروپا و چین، کسری ‏تجاری آمریکا در سال ‏گذشته به طور چشمگیری ‏افزایش یافت که از ‏چهار سال پیش تاکنون ‏بی‌سابقه بوده است.‏» ارزش کسری مبادلات ‏تجاری آمریکا با بقیه ‏جهان در سال 2016 به ‏‏502 میلیارد و 200 ‏میلیون دلار رسید که ‏نسبت به سال 2015 ‏چهار دهم درصد افزایش را ‏نشان می‌دهد.

کاهش قدرت خرید ‌بازنشستگان ‌
علی ربیعی، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی اظهار داشت: «قدرت خرید کارگران و بازنشستگان در چندین سال گذشته کاهش یافته و در برخی موارد تورم 63 درصد بر حقوق پیشی گرفته است.» وی افزود: «حقوقی که به کارگران می‌دهیم شایسته نیست؛ ولی یکجا این همه فاصله را نمی‌توان کاهش داد.»

۲۵۰ میلیون تومان
 ‌برای یک شغل پایدار 
فریدون احمدی، نایب‌رئیس کمیسیون صنایع مجلس با بیان اینکه ما باید در افق چشم‌انداز توسعه رشد 8 درصدی را تجربه کنیم، اظهار داشت: «از این 8 درصد 5/2 درصد باید از طریق نظام بهره‌وری حاصل شود و ۵/۵ درصد نیز برای سرمایه‌گذاری در نظر گرفته شده است.» وی افزود: «امروز برای رسیدن به رشد اقتصادی ۵/۵ درصدی در کشور باید سالیانه حدود 200 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری انجام شود. نگاه ما به سرمایه داخلی و خارجی یکسان بوده و به طور یقین مراقبت بیشتری از سرمایه خارجی انجام خواهد شد و وظیفه می‌دانیم که از این سرمایه‌ حمایت کنیم.»

آمار خانه‌های بدون سکنه
با وجود اینکه گفته می‌شود کشور با کمبود مسکن برای دهک‌های پایین روبه‌رو است، بر اساس آخرین برآوردها هم‌اکنون حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد مسکونی خالی در کشور وجود دارد .

  در اوایل رفتن رضاخان که هنوز تکلیف سلطنت در ایران درست معلوم نشده بود، سفیر انگلیس در تهران به کسی که از طرف محمدرضا به او مراجعه کرده بود، می‌گوید، چون بر طبق اطلاعات ما، محمدرضا به رادیو برلین گوش می‌کند و پیشرفت‌های آلمان را پی می‌گیرد، پس مورد اعتماد ما نیست. آن شخص، خبر را به محمدرضا می‌دهد. او هم گوش کردن به رادیو برلین را ترک می‌کند و کنار می‌گذارد! آن وقت سفیر انگلیس می‌گوید: «حالا دیگر عیبی ندارد؛ می‌شود او را برای سلطنت انتخاب کرد.»
 سید فخرالدین موسوی/ یافتن جایگزین برای هاشمی‌رفسنجانی از همان فردای درگذشت او به بحث رسانه‌ها و شخصیت‌های اصلاح‌طلب تبدیل شده است و نام افرادی چون حسن روحانی، ناطق‌نوری و... برای ایفای نقش هاشمی در جریان اصلاحات در میان است، اما مروری بر رسانه‌های اصلاح‌طلب در هفته اخیر نشان از تصمیمی متفاوت در میان سران این جریان برای دوران پساهاشمی دارد، چنانچه در حالی که روزنامه «آرمان امروز» با تیتر «اتومبيل آیت‌الله هاشمي پارك شده است»، نوشت؛ «هيچ شخصيتي مانند آیت‌‌الله هاشمي نمي‌شود؛ جمله‌اي كه بارها و به ‌ويژه پس از ۱۹دي ماه يعني روز رحلت آيت‌الله ‌هاشمي از زبان بزرگان بيان و بر آن تاكيد شده است، اما با اعتقاد كامل به اين جمله، پرسش ديگري مطرح مي‌شود مبنی بر اینکه؛ «آيا بايد ‌هاشمي را به تاريخ سپرد؟» پاسخ اين پرسش به‌ طور حتم منفي است و همگان به اين امر معترفند كه سياست بدون ‌هاشمي معنايي ندارد و به عبارتي آن هنگام است كه بايد سياست را به تاريخ سپرد! سياست‌ورزي ‌هاشمي در طي چند دهه نتايج دلچسبي براي كشور داشته و نقاط اوج سياست در آن مقاطعي بود که آيت‌الله ‌هاشمي فرمان اتومبيل سياست را براي رسيدن كشور به بهترين مقصد در دست گرفت. اكنون اين اتومبيل در گوشه‌اي پارك شده است و سوئيچ آن هم آماده چرخش است، اما مشخص نيست كه چه کسی لايق نشستن پشت فرمان آن است» محمد هاشمی برادر رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت‌وگو با پایگاه اینترنتی خبر آنلاین می‌گوید: «ظاهراً الان در نبود ایشان شخصیت دیگری نیست که آن نوع رابطه‌ای را با رهبری داشته باشد که آقای هاشمی داشتند؛ کسی که بتواند مطالب را در فضای مناسبی مطرح کند. در این شرایط اصلاح‌طلبان به این فکر افتادند که با خلأ وجود آقای هاشمی، خودشان مستقیم و مستقل با آقا ارتباط بگیرند. تا هم مطالب‌شان را به ایشان بگویند و هم مستقیماً مطالبات آقا را بشنوند.» روزنامه «اعتماد» در اولین روز هفته گذشته با انتخاب تیتر «ارتباط نزديك ‌با مقام‌ معظم رهبري» برای تیتر یک خود نوشت: «نایب ‌رئيس فراکسیون امید در مجلس شورای اسلامی می‌گوید باید تلاش کنیم ارتباط نزدیک با رهبری اتفاق بیفتد؛ چرا که این عدم ارتباط برای ما ضعف و خلأ است و از آن طرف باعث سوءاستفاده جریان رقیب می‌شود.» محمدرضا تابش در پاسخ به این پرسش که آیا فرد خاصی قرار است این ارتباط را ایجاد کند، یا اصلاح‌طلبان برنامه خاصی برای برقراری چنین ارتباطی دارند، گفت: «این تقاضا از سوی گروه‌ها و طیف‌های مختلف اصلاح‌طلب خدمت ایشان ارائه شده است، ان‌شاءالله که مورد پذیرش قرار گیرد و مکانیسم آن را نیز باید خود ایشان تعیین کنند که به چه صورتی باشد.» 
اصلاح‌طلبان که به خوبی می‌دانند تحقق چنین امری با وجود سابقه آنها در فتنه 88 امکان‌پذیر نیست، در اقدامی موازی نیز موضوع آشتی ملی را مطرح کردند. الیاس حضرتی نماینده تهران در مجلس و مدیر مسئول اعتماد روز چهارشنبه 20 بهمن در سرمقاله خود با عنوان «٢٢ بهمني با طعم آشتي ملي» چنین نوشت؛ «امكان دارد ما انتقاداتي هم به دولت قبل يا دولت وقت يا مجموعه حاكميت داشته باشيم، اما دليل نمي‌شود كه حادثه ويژه‌اي كه در زندگي‌مان اتفاق افتاده را فراموش كنيم. مگر فرد مي‌تواند تاريخ تولد خودش را فراموش كند؟! اين اتفاق براي ملت يك حركت ويژه است كه نشان‌دهنده اقتدار، تحرك و سرزنده بودن در شكل يك انقلاب جدي همگاني بود.» روزنامه «شرق» نیز تحت عنوان «دعوت ناطق به وحدت» نوشت: «ناطق‌نوري مي‌گويد كه تفاهم در مشترکات ممكن است به شرط تهمت نزدن، دروغ نگفتن و تحمیل نکردن.» این روزنامه در ادامه مطلب خود با تأکید بر اینکه بسياري از نيروهاي سياسي امروز حجت‌الاسلام ناطق‌نوري را اشبه‌الناس به هاشمي‌رفسنجاني مي‌دانند و معتقدند در نبود آيت‌الله هاشمي بار مسئوليتي كه ايشان به دوش گرفته بود به ناطق‌نوري منتقل مي‌شود، نوشت: «ناطق‌نوري هم در ايامي كه از فوت آيت‌الله هاشمي گذشته نشان داده قدم در همان مسيري مي‌گذارد كه آيت‌الله هاشمي آن را مي‌پيمود. وی در گفت‌وگويي با شفقنا بار ديگر گروه‌هاي سياسي را به وحدت بر اصول دعوت كرد.» البته در کنار این مواضع منتشر شده در روزنامه‌ها سخنان افرادی که به دلیل سوابق‌شان در فتنه 88 امکان چاپ تصویر و نام‌شان وجود ندارد در شبکه‌های اجتماعی به صورت گسترده منتشر می‌شود تا پازل این جریان در این زمینه کامل‌تر شود؛ موضوعی که البته هنوز زود است درباره آن قضاوت کرد که آیا تغییر رویکرد است، یا تنها یک ترفند سیاسی؟!

شبکه‌های اجتماعی و سلامت ـ ۱۶
 مهدی فرهادی/  در برشماری انواع آگاهی از خود به مثابه یکی از معضلات شبکه‌های اجتماعی در شماره گذشته، در ادامه به برخی دیگر از انواع خودآگاهی اشاره می‌شود:
۴ـ خود معنوی: باورها و اعتقادات ما به دنیای پس از مرگ، توحید، نبوت، عدل و امامت و حتی سنت‌ها قسمت معنوی ذهن ما را تشکیل می‌دهند؛ در شبکه‌های اجتماعی با توجه به گرایش‌ افراد به شبکه‌های مخالف و موافق، این بعد در حال تقویت یا تضعیف است.
۵ـ خود تاریک: جنبه خاصی از خود است که در برگیرنده اسرار ماست و چون دوست نداریم فاش شود معمولاً انرژی زیادی برای مخفی نگه داشتن آن صرف می‌کنیم. در شبکه‌های اجتماعی با رفتارهایی که از خود بروز می‌دهیم کم‌کم این خود تاریک برای دیگران هم آشکار می‌شود و یک نتیجه‌گیری از شخصیت ما برای دیگران اتفاق می‌افتد.
۶ـ خود آرمانی: این جنبه از خود، برخی از آرزوها و خواسته‌های ما یا برنامه‌ریزی ما برای آینده را در بر می‌گیرد؛ در واقع بخشی از ماست که می‌خواهیم به آن برسیم، برای نمونه دائم در این فکر هستیم که چگونه به نظر می‌آییم؟ با نگاه به زندگی دیگران خودمان را با آنها مقایسه می‌کنیم، سپس در ذهن‌مان تصویری از خود می‌سازیم که دوست داریم آن باشیم.
۷ـ خود واقعی: درونی‌ترین بخش وجود ما خود واقعی است که آن را به خوبی می‌شناسیم، ولی افراد محدودی از آن آگاه هستند. ممکن است از دیگران پنهان کنیم، چون نگرانیم از اینکه اگر دیگران خود واقعی ما را بشناسند، علاقه‌شان را نسبت به ما از دست بدهند.
۸ـ خود تصوری: آن است که ما تصور می‌کنیم هستیم، اما در حقیقت نیستیم. برخی اوقات تصور می‌کنیم آدم محبوب و مهربانی هستیم، در حالی که در عالم واقعیت اینگونه نیست و در شبکه‌های اجتماعی خود تصوری به صورت دامنه‌داری در حال رشد است و هر فردی احساس می‌کند به یک محبوبیت و شخصیت جهانی تبدیل شده است.

یحیی آل‌اسحاق گفت: من به عنوان یک وزیر بازرگانی پس از انقلاب مجبور بودم ۱۰ هزار قلم کالا را وارد کنم؛ اما امروز در اغلب موارد خودکفا و حتی صادرکننده شده‌ایم. اینکه گاهی خودمان را با رقبا مقایسه می‌کنیم و معتقدیم از امکانات استفاده بهینه نشده، انتقاداتی کاملاً بجا  و جدی هستند. ما امروز با وجود این همه داشته هنوز بهره‌وری کافی را در صنعت و تولید نداریم. به عبارتی، کمبود سخت‌افزاری احساس نمی‌کنیم؛ چراکه بالای ۶۰ درصد واردات ما در راستای توسعه صنعتی بوده است.