علی طیب‌نیا وزیر اقتصاد گفت: در شرایط رکودی، می‌توان تولید را بدون نیاز به سرمایه‌گذاری جدید و با استفاده از ظرفیت‌های استفاده نشده موجود و تأمین سرمایه در گردش بنگاه‌های اقتصادی افزایش داد و دولت هم با تدابیر بانک مرکزی در این باره، نسبت به این کار مبادرت کرد و در حقیقت، اولویت خود را از سرمایه‌گذاری جدید به استفاده از سرمایه‌های موجود تغییر داد.
 سعيد مهدوي/ نظام بانكي با استفاده از ابزارهاي پولي و نقش واسطه‌گري نهادهاي مالي تأثير بسزايي بر اقتصاد دارد. اين نقش آنچنان پر رنگ است كه کارکردهای پس‌انداز، سرمایه‌گذاری، تولید، اشتغال و رشد در اقتصاد ملی تحت‌ تأثیر تصمیمات، اقدامات و عملیات بانک‌ها قرار دارد. با وجود این، نظام بانكي كشور به دلايل مختلفي كه در ادامه گزارش آورده مي‌شود هنوز نتوانسته است به جايگاه سازنده و محرك خود دست يابد و گاهی نقش مخرب و مانع را در مؤلفه‌هاي مذکور بازي مي‌كند و به تعبيري به بنگاه‌داري خودش مشغول است.

اذعان وزير اقتصاد
 به وجود مشكلات جدي نظام بانكي 
علي طیب‌نیا، وزير اقتصاد در اولین جلسه کاری سال جدید با مدیران بانک‌ها، بیمه‌ها، بازار سرمایه و سازمان‌های تابعه وزارت اقتصاد در محل این وزارتخانه که رئیس کل و معاونان بانک مرکزی و اعضای شورای معاونان این وزارتخانه نیز حضور داشتند، بخشي از سخنان خود را به مشكلات كنوني نظام بانكي اختصاص داد. وی در این باره گفت: «هم اکنون وارد مرحله‌ای شده‌ایم که اولویت ما اصلاحات ساختاری و بلندمدت اقتصاد کشور است و خوشبختانه راه حل و برنامه عملیاتی و زمان‌بندی شده آن هم آماده اجرا است.» طیب‌نیا افزود: «از مهم‌ترین حوزه‌های این اصلاحات ساختاری، اصلاح نظام مالی، آن هم در شرایطی است که نظام مالی کشور شامل نظام بانکی و بازار سرمایه برای تأمین نیاز بنگاه‌های اقتصادی چالش‌های بسیاری دارد.» وزیر اقتصاد اظهار داشت: «نظام بانکی با مشکلات جدی مواجه است، ولی می‌توان این مشکلات را با به‌کارگیری بهینه منابع کشور حل کرد.» وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه دولت خود را مقید و مکلف به بازپرداخت بدهی خود به نظام بانکی می‌داند، گفت: «رقم 20 هزار میلیارد تومان از بدهی دولت به نظام بانکی در حال تسویه حساب است.» طیب‌نیا در پایان تأکید کرد: «باید قدم‌های مؤثری در جهت اصلاح نظام مالی کشور برداشته و وظایف خود را در قبال میهن‌مان ایران برداریم.»

دولت بدهکار اصلی است
این روزها بدهکاری به بانک‌ها به یکی از مشکلات اساسی نظام مالی و پولی کشور تبدیل شده است؛ این معضل وقتی بدتر می‌شود که یکی از بدهکاران بزرگ بانکی دولت باشد!
تازه‌ترین روایت رسمی بانک مرکزی از آمارهای اقتصادی نشان می‌دهد، میزان بدهی بخش دولتی با 20 درصد رشد نسبت به اسفند ماه سال 1394، به رقم 20867 هزار میلیارد ریال رسیده است. بر اساس این و در مدت زمان مشابه میزان بدهی بخش غیر دولتی به نظام بانکی نیز با ۳/۱۹ درصد افزایش، رقم 87825 هزار میلیارد ریال را ثبت کرده است. بانک مرکزی همچنین در این گزارش مانده سپرده بانک‌ها و مؤسسات اعتباری در 10 ماهه نخست امسال را با ۸/۱۹ درصد رشد نسبت به اسفند ماه سال گذشته، 12893 هزار میلیارد ریال اعلام و تأکید کرده است این رقم نسبت به دی 1394، 212 درصد رشد یافته است. در مدت زمان مشابه میزان سپرده‌های بخش دولتی نزد بانک مرکزی نسبت به اسفند ماه سال گذشته، با ۲/۸ درصد افزایش به 3658 هزار میلیارد ریال رسید.

تأثير بدهي دولت به بانك‌ها
بانک‌ها یکی از طلبکاران عمده دولت هستند؛ اما چون نمی‌توانند برای وصول مطالبات‌شان به دولت فشار بیاورند، از نظر توان مالی به‌‌شدت ضعیف شده‌اند و بیشترین فشار را به تولید‌کنندگان وارد می‌کنند. بانک‌ها افزون بر اینکه در پرداخت تسهیلات جدید به واحد‌های تولیدی بی‌رمق تشنه نقدینگی ناتوانند، برای وصول طلب‌های خود به بخش‌های تولیدی فشار زیادی وارد می‌کنند. امروز تعداد زیادی از واحد‌های تولیدی به دلیل مطالبات بانک از آنها، غیر فعال شده‌اند یا با توانی کمتر از ظرفیت اصلی خود فعالیت می‌کنند که موجب دامن زدن به بیکاری و رکود گسترده شده است. وزیر امور اقتصادی و دارایی فروردین امسال در مجلس با اشاره به این موضوع از بدهی بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی دولت به نظام بانکی کشور خبر داد و گفت: «بانک‌ها نمی‌توانند تأمین‌کننده منابع لازم برای تولید باشند. گرچه انتظار می‌رود دولت خود بزرگ‌ترین حامی تولید داخل باشد، اما در واقع بدهی دولت به سیستم بانکی به صورت غیر مستقیم با تضعیف سیستم بانکی کشور، گلوی تولید بی‌جان داخل را می‌فشارد.» در این میان نکته قابل ملاحظه این است که مقدار بدهی دولت هر سال هم به شکل چشمگیری افزوده می‌شود! 

دو بانک ورشکسته و چند بانک
 در مرز  ورشکستگی
با وجود وضعيت نابسامان نظام بانكي كشور افزون بر عدم توان تقويت و تحرك در اقتصاد كشور، برخي از بانك‌ها خود ورشكسته و زيان‌ده هستند. به گزارش خبرگزاري فارس، بررسی وضعیت برخی بانک‌های کشور و تطبیق آن با برخی استانداردهای مالی و قانونی، نشان‌دهنده پدیدار شدن حالت ورشکستگی در برخی بانک‌هاست. قوانین ورشکستگی بانک‌ها در حالی با فراز و نشیب‌های بسیار مواجه بوده و به زعم عده‌ای نمی‌توان به قانونی در این باره استناد کرد که بر اساس اصل 141 قانون تجارت، هم اکنون نسبت سرمایه به زیان دو بانک کشور به 108 درصد و 209 درصد رسیده و زیان برخی بانک‌ها نیر به خط قرمز‌های ورشکستگی نزدیک شده است.

نسبت‌هاي غير مطلوب
 در تسهيلات اعطايي بانك‌ها  
از ديگر معضلات و مشكلات نظام بانكي اين است كه تسهيلات اعطايي با نسبت‌هاي استاندارد و مطلوب بانك مركزي فاصله دارند.در حال حاضر، دارایی کل نظام بانکی کشور مطابق آخرین برآوردهای بانک مرکزی، بیش از یک هزارو 200 هزار میلیارد تومان است که از این میزان، مانده تسهیلات اعطایی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیر بانکی در آذر 1395 به بخش غیر دولتی در کل اقتصاد بیش از یک هزارو 214 هزار میلیارد تومان است. مطابق آخرین آمار بانک مرکزی، توزیع تسهیلات از سوی شبکه بانکی کشور به گونه‌ای است که از کل تسهیلات، ۲/۷ درصد در اختیار بخش کشاورزی، ۹/۱۳ درصد در اختیار بخش صنعت و معدن، ۹/۳۳ در اختیار بخش ساختمان و مسکن، ۱/۰ درصد در اختیار بخش صادرات و ۹/۴۴ در اختیار بخش بازرگانی داخلی و خدمات قرار گرفته است؛ این در حالی است که نسبت‌های توصیه‌ای و مطلوب بانک مرکزی به نظام بانکی در زمینه توزیع تسهیلات نظام بانکی به گونه‌ای که بتواند به طور مطلوب از رشد اقتصادی در کشور در همه بخش‌ها پشتیبانی کند، به صورت زیر است:
20 درصد برای بخش کشاورزی و آب، 37 درصد برای بخش صنعت و معدن، 25 درصد برای بخش مسکن و ساختمان، 10 درصد برای بخش صادرات و تنها هشت درصد برای بازرگانی داخلی و خدمات. مقایسه ارقام فوق به خوبی توزیع نامناسب تسهیلات بانکی را به ویژه در بخش‌های کشاورزی، صنعت، صادرات و بازرگانی داخلی نشان می‌دهد که این امر در بلندمدت به بروز ضعف‌های ساختاری در اقتصاد ملی و نیز ناهمگونی‌های بخش‌های مختلف اقتصادی و بروز مشکلات بعدی منجر می‌شود.

وظيفه نظام بانكي 
در مسير اقتصاد مقاومتي
یکی از شاخصه‌هایی که رهبر معظم انقلاب در دیدار خود با دست‌اندرکاران نظام براي ايفاي نقش بانك‌ها در مسير اقتصاد مقاومتي تعريف کردند، هدایت سپرده‌های ارزی و ریالی مردم با استفاده از مشوق‌‌ها به ‌سوی تولید است تا از این طریق، منابع مورد نیاز برای تحقق اقتصاد مقاومتی تأمین شود. با توجه به اين تعريف، اگر اقتصاد مقاومتي را نقشه راه اقتصاد كشور بدانيم، باید قبول كنيم كه بیشتر بانك‌ها و مؤسسات مالي و همچنين قوانين حاكم بر نظام بانكي كشور، از جمله نرخ بالاي سود تسهيلات و رقابت بانك‌ها در اعطاي سود بيشتر به سپرده‌گذاران، در اين مسير حركت نمي‌كنند. از سوي ديگر، جذب نقدينگي موجود در بازار از اين طريق و اختصاص به فعاليت‌هاي غير مولد براي توليد و اقتصاد كشور نيز مانع و مشكل به شمار می‌آیند.

 محمد نوری/ یکی از عرصه‌های مهم و تأثیر‌گذار در حوزه اشتغال، عرصه کشاورزی است. به اعتقاد دست‌اندر‌کاران عرصه اقتصادی کشور، هزینه ایجاد شغل در بخش کشاورزی بسیار پایین‌تر از بخش‌های اقتصادی است. با توجه به ظرفیت موجود در این بخش، امکان ایجاد 700 هزار شغل در عرصه کشاورزی وجود دارد که متأسفانه با اعمال سیاست‌های غلط در این عرصه، این ظرفیت یا مغفول مانده و بروز و ظهور پیدا نکرده یا بنا به دلایل متعدد تضعیف و فرصت‌سوزی شده است.
بر مبنای بررسی‌های کارشناسی انجام شده، در سال‌های اخیر سرعت و گستره واردات محصولات کشاورزی شتاب مضاعف گرفته و آسیب فراوانی به اشتغال در این بخش وارد کرده است، به گونه‌ای که بخش قابل توجهی از کشاورزان، عرصه تولید در این بخش را رها کرده و به سراغ دیگر حوزه‌های درآمدی رفته‌اند. در این زمینه سیاست‌های مقطعی مسئولان امر، مانند تنظیم بازار بر ارزش‌هایی چون دغدغه امنیت غذایی و خودکفایی، برتری یافته و روند تضعیف عرصه اشتغال را در حوزه کشاورزی تسریع کرده است.
در سالی که «اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال» نام‌گذاری شده است، اقتضا دارد برای فائق آمدن در عرصه جنگ تمام‌عیار اقتصادی که سال‌های سال است دشمن با هدف اعمال فشار اقتصادی بر ملت برای دلسرد و دلزده کردن مردم نسبت به نظام اسلامی به راه انداخته است هم برای مقاوم‌سازی اقتصاد، هم برای تولید و هم برای اشتغال توجهی مضاعف به بخش کشاورزی صورت گیرد و تحول مهم اقتصادی که مورد مطالبه رهبر معظم انقلاب است، در این بخش به وقوع بپیوندد. مصادیق تحول مهم اقتصادی در عرصه کشاورزی می‌تواند موارد زیر را در برگیرد:
ـ افزایش تعرفه واردات محصولات کشاورزی در راستای حمایت از تولیدکنندگان بخش کشاورزی و جلوگیری از تضعیف و نابودی فرصت‌های شغلی موجود در بخش کشاورزی؛
ـ حمایت عملی و کاربردی مسئولان امر در اصلاح الگوهای کشت در بخش کشاورزی با هدف استفاده بهینه از امکانات، ظرفیت‌ها و منابع موجود و رسیدن به کشت مرغوب و متناسب با نرم‌های جهانی؛
ـ برنامه‌ریزی و حرکت به سمت خودکفایی در تولید محصولات راهبردی کشاورزی که گام مهمی در مقاوم‌سازی اقتصادی است؛
ـ گسترش صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی و واگذاری مدیریت آن به نیروهای بومی در مناطق و قطب‌های کشاورزی؛
ـ ایجاد سازوکار لازم به منظور تشویق کشاورزان به بازگشت به عرصه تولید در این بخش و ریشه‌کن کردن فقر در جامعه کشاورزان و روستاییان؛
ـ مبارزه جدی و اساسی با قاچاق محصولات کشاورزی در راستای حمایت از تولید داخلی.
در سال‌های گذشته، با اجرای سیاست‌های غلط اقتصادی و تقویت واردات محصولات کشاورزی، آسیب‌هایی به این بخش وارد شده است که در صورت تداوم آن، در چند سال آینده در این بخش بحران ایجاد خواهد شد. این موضوع با توجه به نقش بخش کشاورزی در اشتغال، تولید ناخالص ملی و...، همچنین ایجاد ارزش‌افزوده با کمترین اتکا به درآمدهای نفتی و تأمین امنیت غذایی به منزله یکی از مهم‌ترین شاخصه‌های امنیت ملی، اهمیت بسزایی دارد و می‌طلبد که مسئولان اجرایی کشور تحول مهم اقتصادی را از این عرصه آغاز کنند.

  گروکشی دولت هند
وزیر نفت هند به نماینده شرکت ملی نفت ایران اطلاع داد که کشورش واردات نفت از ایران را به 190 هزار بشکه در روز که معادل یک پنجم است، کاهش می‌دهد. یک مقام آگاه هندی به خبرگزاری «رویترز» گفت: «اگر ایران توسعه میدان گازی فرزاد بی را به این کشور واگذار نکند، هند میزان واردات خود از ایران را 20 درصد کاهش خواهد داد.»
ابهام در سود سهام عدالت
موسوی لارگانی، نماینده مجلس و نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی با تشریح نشست کمیسیون اقتصادی، گفت: «طبق گزارش ارائه شده در جلسه، اکنون دولت معتقد است کسانی که می‌خواهند یک میلیون تومان را سهام داشته باشند، باید 450 هزار تومان دیگر را هم پرداخت کنند، البته تا شهریور سال جاری فرصت پرداخت این مبلغ را دارند؛ در غیر این‌صورت، همان 530 هزار تومان سهام را خواهند داشت.»
منابع درآمد دولت در سال 95
نوبخت، سخنگوی دولت در نشست خبری خود با اشاره به اینکه در سال گذشته 94 درصد درآمدهای دولت محقق شده، گفت: «از محل واگذاری‌های سرمایه‌ای (فروش نفت) 79 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی درآمده شده بود که 74 هزار میلیارد تومان آن محقق شد. به جز مالیات و حقوق گمرکی، منبع سوم درآمدهای دولت واگذاری دارایی‌های مالی و انتشار اوراق و اسناد مالی است که پیش‌بینی می‌شد از این راه 58 هزار میلیارد تومان کسب شود که 60 هزار میلیارد تومان کسب شد.»
اشتغال‌زایی برای آمریکایی‌ها‌
شرکت بوئینگ اعلام کرد قراردادی به ارزش سه میلیارد دلار برای خرید 30 هواپیمای 737 مکس با شرکت هواپیمایی آسمان به امضا رسانده است. شرکت هواپیمایی آسمان قصد دارد 30 هواپیمای 737 مکس را که بر اساس فهرست قیمتی به سه میلیارد دلار می‌رسد، از این شرکت خریداری کند. این توافق‌نامه همچنین حق خرید 30 فروند هواپیمای دیگر 737 مکس را میسر می‌کند. بر اساس وزارت خزانه‌داری آمریکا، فروش این هواپیماها تقریباً 18 هزار فرصت شغلی در آمریکا ایجاد ‌یا آن را حفظ می‌کند.

 سید فخرالدین موسوی/ بعد از توقف تقریباً طولانی سرانجام روزنامه‌های کشور از روز 14 فروردین بار دیگر بر پیشخوان روزنامه‌فروشی‌ها نشستند، اما در همان هفته اول نصف و نیمه کاری آنقدر رویدادها و خبرهای جنجالی رخ داد که سردبیر روزنامه‌های جریان‌های مختلف کشور را برای انتخاب تیتر یک روزنامه‌ها دچار دردسر کرد. از اعلام نامزدی افراد مختلف، تا نشست خبری عجیب رئیس‌جمهور سابق و نام‌نویسی آقازاده‌ها در مجلس و زلزله در استان خراسان رضوی و... اما آنچه در این میان بسیار واضح بود، آرایش کامل انتخاباتی تیتر‌های رسانه و شروع فعالیت توپخانه‌های رسانه‌ای جریان مختلف علیه یکدیگر و تحلیل مداوم حرکات جبهه رقیب بود. چنانچه روزنامه‌های اصلاح‌طلب از همان روز دوشنبه نامزدهای احتمالی اصولگرایان را بررسی کردند؛ در همین زمینه روزنامه «شرق» در هفته گذشته به قلم صادق زیباکلام در تحلیل آرایش اصولگرایان و احتمال نامزدی سیدابراهیم رئیسی نوشت: «اغراق نیست اگر گفته شود تا اینجا مهم‌ترین و حساس‌ترین مسئله درباره انتخابات ریاست‌جمهوری پیشِ‌رو، موضوع آمدن یا نیامدن تولیت آستان قدس رضوی در عرصه این رقابت است. این فقط اصولگرایان نیستند که همه هوش و حواس‌شان متوجه اعلام کاندیداتوری آقای رئیسی است، اصلاح‌طلبان نیز به دقت و در عین‌ حال وسواس، منتظر تصمیم‌گیری او هستند؛ اما چرا این موضوع این میزان حساسیت‌برانگیز شده است؟ درحالی‌که چنین وضعیتی درباره هیچ‌یک از نامزدهای دیگر اصولگرا مطرح نبوده؛ آنچه باعث اهمیت‌یافتن این موضوع شده، تبعات ورود او به این رقابت است... برخی از این تبعات را با وضوح بیشتری می‌توان ملاحظه کرد؛ برای مثال، نخستین و مهم‌ترین نتیجه آمدن ایشان، خارج‌کردن اصولگرایان از بحران است؛ چرا که کمتر از ٤٠ روز به انتخابات مانده، هنوز مشخص نیست نامزد اصلی اصولگرایان کدام چهره خواهد بود؟... اما سؤال اینجاست که اساساً در صورت آمدن ایشان، وضعیت انتخابات به کدامین سو خواهد رفت؟ به عبارت دیگر شانس آقای رئیسی برای موفقیت در برابر دکتر روحانی چقدر است؟ بگذارید این‌گونه پاسخ دهیم که اگر تولیت آستان قدس، نامزد انتخابات نشود، تکلیف انتخابات تا حدی روشن است و هر فردی از اصولگرایان عملاً شانسی برای موفقیت نخواهد داشت؛ اما اگر آقای رئیسی وارد میدان انتخابات شوند، کار به این سادگی‌ها نخواهد بود.» موضوعی که در صفحه نخست روزنامه «آفتاب یزد» با تیتر «فرجام دوئل دو روحانی» نیز به وضوح قابل مشاهده بود، شرایط در اردوگاه جریان مقابل نیز با تحلیل و بررسی عملکرد دولت حسن روحانی که به نظر می‌رسد اصلاح‌طلبان چاره‌ای جز حمایت از وی ندارند، قابل مشاهده بود! روزنامه «وطن امروز» به بهانه تشکیل جبهه جماران تیتر «نجات ملت از دولت کم‌کار و خسته» را بر صفحه اول خود می‌نشاند و در سرمقاله خود به قلم علی‌اکبر عباسی می‌نویسد: اوضاعی که دولت یازدهم در این چهار سال در کشور به وجود آورده، علاوه بر اینکه از نظر اقتصادی و معیشتی مردم را تحت فشار قرار داده، از منظر سیاسی و گفتمانی نیز پیامدهای خسارت‌باری بر نظام تحمیل کرده است. به شرط انصاف، دولت در عرصه اقتصادی اقدام درخوری را انجام نداده و شرایط در چهار سال گذشته به گونه‌ای پیش رفته که حتی برخی حامیان دولت و چهره‌های اصلاح‌طلب هم نتوانسته‌اند این واقعیت را انکار کنند. مواضع چند روز پیش «مسعود پزشکیان» نایب‌رئیس مجلس-و یکی از همان کسانی که برخی رسانه‌های اصلاح‌طلب از او به عنوان ضربه‌گیر روحانی در انتخابات پیش رو نام برده بودند نمونه‌ای از همین واقعیت است: «مردم و حزب می‌توانند مشتری روحانی باشند که از او شاکی هستند؛ آن کسی که به من رأی داده، مشتری من است و از من انتظار دارد، بنابراین اگر بعد از رأی دادن به او توجه نکنم و دنبال کار و زندگی‌ام بروم، آنها مجدد از من حمایت نخواهند کرد. روحانی کار ساده‌ای پیش‌رو ندارد؛ چرا که از یک سمت مشکلات متعددی را به پای این دولت نوشته‌اند و از سوی دیگر مشکلات داخلی در بین حامیانش دارد که این نکات می‌تواند نقاط ضعفی برای او باشد» تا بتوان در همین روزهای ابتدای سال 96 شاهد یک شروع طوفانی در کارزار انتخابات دوازدهم ریاست‌جمهوری باشیم.
شبکه‌های اجتماعی و سلامت ـ ۲۱
 مهدی فرهادی/ 1ـ در این حالت فرد تصور می‌کند کسانی با او دشمنی دارند و می‌خواهند به او صدمه بزنند، یا تصور می‌کند اعضای خانواده یا اطرافیانش می‌خواهند او را مسموم کنند، یا بکشند.‏‏  2ـ بیمار خود را آدم مهم و بزرگی می‌داند. در این حالت بیمار اسکیزوفرنی تصور می‌کند فرد یا افرادی او را کنترل می‌کنند، افکارش دست خودش نیست، یا می‌تواند افکار دیگران را بخواند و در ذهن دیگران تأثیر بگذارد.  ‏3ـ در این وضعیت فرد به بهداشت لباس، نوع غذا، تحصیل یا شغل خود اهمیت نمی‌دهد، برای نمونه اگر محصل است به یکباره یا تدریجی و در زمان کوتــاه، دچار تنبــلی و بی‌توجهی به درس‌هایش می‌شود، یا یک کارمند در عملکرد شغلی خود دچار مشکل می‌شود. 4ـ به مرور زمان علائم مثبت در بیمار از میان می‌رود و علائم منفی افزایش می‌یابد. 
افزون بر حالات فوق فرد اسکیزوفرنیک دچار اختلالات فرهنگی نیز می‌شود که برخی از نشانه‌های آن به شرح زیر است:1ـ ایجاد ابعاد ناهمسو و آشتی‌ناپذیری در زندگی فرهنگی؛ 2ـ ایجاد دوپارگی‌ها و بلکه صدپارگی‌های فراوان در نظام باوری افراد متصل به شبکه‌های اجتماعی؛ 3ـ زیر سؤال بردن عقاید دینی افراد؛ 4ـ وجود یک نوع انشقاق و چند پارگی شخصیت؛ 5ـ احساس بدبینی نسبت به آداب و رسوم و ارزش‌ها.
اگرچه در شبکه‌های اجتماعی نوعی اشتیاق برای اتصال وجود دارد و این علائم به سرعت بروز نمی‌کند، اما فردی که به این بیماری دچار می‌شود در طولانی مدت تغییرات رفتاری او برای اطرافیان قابل درک است، در حالی که در وجود خودش نه تنها چنین احساسی ندارد.
برای درمان این بیماری در ابتدا باید زمان اتصال او به شبکه‌های اجتماعی کوتاه‌ شود و سپس قدم‌های زیر برداشته شود: 1ـ در جلسات مذهبی و اعیاد، شرکت در جلسات آموزشی شرکت کند. 2ـ وظایف زندگی بین او و دیگران تقسیم شود، البته باید به وی مسئولیت‌هایی سپرده شود که ارتباطی با شبکه‌های اجتماعی و فضای تلفن همراه نداشته باشد. 3ـ دوستانه پیگیر باشید که وظایف یاد شده به موقع و به نحو مطلوب انجام شود.‏ 4ـ از انتقاد و سخنان کنایه‌آمیز که باعث جبهه‌گیری او می‌شود، خودداری کنید. 5ـ فردی که به چنین مشکلی دچار شده است در همه جنبه‌ها مشکل ندارد، او ممکن است رفتارهای مثبت نیز داشته باشد، بنابراین سعی کنید ابتدا آن رفتارها را کشف کنید، سپس با کمک او آنها را تقویت کنید.