فرمانده کل سپاه گفت: 80 درصد تجهیزات ستاره خلیج فارس ساخت داخل است و افتتاح آن بار دیگر اثبات«ما می‌توانیم» ایرانی‌ها را به رخ دشمنان کشید.
 سردار سرلشکر  محمدعلی جعفری در بازدید از پالایشگاه ستاره خلیج فارس با قدردانی از همت جهادی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) در ساخت این پالایشگاه گفت: «پالایشگاه ستاره خلیج فارس به منزله نخستین پالایشگاه طراحی شده بر اساس خوراک میعانات گازی در سه فاز 360 هزار بشکه‌ای در کنار پالایشگاه فعلی بندرعباس با همت و تلاش جهادی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) ساخته شده است. این پالایشگاه در حال حاضر 12میلیون لیتر بنزین تولید می‌کند؛ اما ظرفیت تولید روزانه 37 میلیون لیتر بنزین را دارد.»
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی افزود: «خوراک (میعانات گازی) مورد نیاز این پالایشگاه از طریق یک خط لوله به طول بیش از 388 کیلومتر از پالایشگاه‌های گازی عسلویه تأمین می‌شود.» 
سرلشکر جعفری با بیان اینکه این پالایشگاه از نظر وسعت بزرگ‌ترین پالایشگاه جهان است، گفت: «مساحت 700 هکتاری پیش‌بینی شده قابلیت توسعه آن را در آینده فراهم کرده است.» 
وی خاطرنشان کرد: «ساخت این پالایشگاه از بهمن ماه سال 1389 و در اوج تحریم‌های ظالمانه با همت پیمانکاران و مشاوران داخلی و متخصصان و جهادگران قرارگاه خاتم‌الانبیاء(ص) آغاز شد که حدود 80 درصد تجهیزات به کار گرفته شده در آن ساخت داخل است.»
وی افزود: «با راه‌اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس نه تنها در تأمین بنزین مورد نیاز خودکفا شده‌ایم؛ بلکه قادر هستیم صادرات بنزین به کشورهای دیگر را نیز آغاز کنیم.» 
سرلشکر جعفری با بیان اینکه موضوع «اقتصاد مقاومتی» بدون مدیریت جهادی و نگاه انقلابی محقق نمی‌شود، گفت: «کانون اصلی و منشأ این نوع نگاه، اخلاص، فداکاری و روحیه جهادی دوران دفاع مقدس است که امیدواریم با توسعه و تعمیق این نگاه مشکلات کشور مرتفع شود.»
فرمانده کل سپاه ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس را توانمندی ارزشمند و تجربه‌ای گرانسنگ دانست و گفت: «تردیدی نیست که اگر در اجرای این پروژه باور، توان و ظرفیت داخلی و نگاه انقلابی و مدیریت جهادی وجود نداشت، سرنوشت این پروژه مشخص نبود، به همین دلیل شما باید این تجربیات را ثبت و آن را بهینه و کارآمدتر کنید.»
فرمانده کل سپاه در پایان با تأکید بر اینکه افتتاح این پالایشگاه بار دیگر اثبات «ما می‌توانیم» ایرانی‌ها را به رخ دشمنان و آنانی که فکر می‌کنند باید با فشار و تحریم ما را نیازمند خود نگه دارند، کشید، گفت: «به فضل الهی این روحیه انقلابی و مدیریت جهادی دستاوردهای جدیدی را در عرصه‌های دیگر اقتصادی به دنبال خواهد داشت و ثمرات حرکت به سمت اقتصاد مقاومتی و تکیه بر خودباوری بومی را به همگان نشان خواهد داد.»

  علی حیدری/  در بین مسلمانان «بعثت» به نقطه آغاز معروف است؛ روزی که پیامبر اعظم(ص) به رسالت مبعوث شد و شروع فصل جدیدی از تاریخ بشریت به نام تاریخ اسلام رقم خورد. این واقعه سترگ انقلاب بزرگی بر ضد جهالت، گمراهی و ظلم و ستم از یک سو و نویدبخش دنیایی مملو از انسانیت، معنویت و مهر و محبت از سوی دیگر بود. استاد شهید مرتضی مطهری در این باره می‌گوید: «روز مبعث خاتم‌الانبیاء(ص)، روز رستاخیز انسانیت است؛ زیرا در این روز تنها او برانگیخته و مبعوث نشد؛ [بلکه] دنیا به پاخاست؛ انقلابی عظیم و همه‌جانبه بر پا شد؛ انقلابی که در آن واحد در دو جبهه بود؛ در دو جبهه متخالف و متضاد؛ هم برونی و هم درونی، هم اخلاقی و هم اجتماعی، هم معنوی و هم دنیایی.»
رسول و فرستاده خداوند در این روز درباره این رویداد عظیم می‌فرماید: «إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَکَارِمَ الْأَخْلَاقِ؛ به ‌راستی که من مبعوث شدم تا شرافت‌های اخلاقی را کامل کنم و به مردم بیاموزم.» اخلاق از ویژگی‌های بارز انبیای الهی است. آنها همان‌طور که الگوی مردم از جنبه‌ها و ابعاد مختلف هستند، الگو و اسوه اخلاق نیز به شمار می‌روند. در طول زندگانی پیامبر اسلام(ص) در جایگاه حاکم اسلامی نیز به خوبی دیده می‌شود که پایبندی به اخلاق و رشد و تعالی اخلاقی مردم در صدر کار ایشان بوده است.
جایگاه و نقش اخلاق در سیاست و تعامل این دو با یکدیگر یکی از دغدغه‏های اصلی فلاسفه سیاسی و صاحبان اندیشه در طول تاریخ بوده است و به طور کلی در جوامع مختلف، نظام‌های اجتماعی، مبتنی بر زنجیره‏ای از اصول، هنجارها، ارزش‏ها و الگوها هستند که اخلاق نامیده می‏شود و به تعبیر جامعه‏شناسان اخلاق همانند خونی است که به صورت پنهان در پیکر جامعه و نهادهای اجتماعی در جریان است. اخلاق هر جامعه ملاک و معیار بایدها و نبایدهای آن را تعیین کرده و انسان اجتماعی را در مسیر زندگی هدفدار خود در مسیر کمال، فضیلت و سعادت هدایت می‏کند.
در جامعه اسلامی ضرورت توجه به این نکته کلیدی که به جرئت می‌توان گفت غایت بعثت پیامبر اعظم(ص) بوده، بیش از دیگر جوامع احساس می‌شود؛ هم در سطح حاکمان، هم در حوزه مردم از نخبگان تا توده‌های مردم و تردیدی نیست که اخلاق و معنویت باید از مسئولان و زمامداران جامعه نشئت بگیرد و به بدنه جامعه سرایت کند. مردم هر قدر که اخلاق و پایبندی به آن را در مدیران مشاهده کنند، خود نیز در این مسیر حرکت خواهند کرد. این تعهد به اخلاق و اصول و ارزش‌های انسانی در شرایط خاص و ویژه بیشتر خودنمایی می‌کند. رعایت تقوای سیاسی در عرصه زندگی فردی و اجتماعی یکی از عواملی است که به حاکم شدن فضای سالم در جامعه
 کمک می‌کند. 
چالش‌های سیاسی در یک کشور و موقعیت‌هایی مانند انتخابات صحنه آزمون مسئولان و کسانی است که با هم رقابت می‌کنند. در همین زمینه از دیگر اصول اخلاقی، تعهد به عملی کردن شعارها و وعده‌هایی است که به مردم داده می‌شود. در سیاست خارجی نیز ضمن حفظ کرامت انسانی و آداب اخلاقی در تعامل با دولت‌ها باید از عزت و استقلال کشور و از حقوق ملت در برابر قدرت‌های جهانی دفاع کرد. 
خلاصه کلام اینکه، درس بزرگ بعثت برای امروز ما توجه بیش از پیش به اخلاق و حاکم کردن فضای انسانی و ارزشی است تا بتوان در پرتو آن به سوی جامعه‌ای ایمانی و عاری از بی‌اخلاقی
 حرکت کرد.

جانشین فرمانده کل سپاه گفت نیروی زمینی سپاه، چه در عرصه دفاع از مرزهای کشور و چه در جبهه‌های دور و در جبهه‌های مقاومت اسلامی و دفاع از حریم اهل بیت(ع) مجاهدت کرده است.
سردار حسین سلامی جانشین فرمانده کل سپاه در پنجمین همایش بهداشت و درمان سپاه طی سخنانی اظهار داشت: «نیروی زمینی سپاه، چه در دفاع مقدس و چه در عرصه امنیت و دفاع از مرزهای کشور و چه در جبهه‌های دور و در جبهه‌های مقاومت اسلامی و دفاع از حریم اهل بیت(ع) و مسلمانان در اقصی نقاط جهان اسلام مجاهدت کرده است.»
وی فرماندهی را قلمروی همه‌جانبه از تعهدها و مسئولیت‌ها دانست و با بیان اینکه توجه به انسان‌ها از مهم‌ترین ارکان مدیریت یک فرمانده است، گفت: «ما فقط نسبت به آمادگی تجهیزات یا رزم نفرات مسئول نیستیم؛ بلکه نسبت به محیط و همه شئون سربازان‌مان مسئولیت داریم.»سردار سلامی، ادامه داد: «ما رسالت بزرگی بر دوش گرفته‌ایم و آرمان‌های بلندی داریم و دشمنان بزرگی در مسیر داریم که با آنها درگیر شده‌ایم و هنوز هم درگیریم.»
جانشین فرمانده سپاه تصریح کرد: «برای شکستن اراده و دفن سیاست‌های آنها و ناامید کردن سیاستمداران‌شان، نیازمند ساختن قدرتی عظیم هستیم؛ قدرتی که بیش از تکیه بر تجهیزات، بر اراده نیروهای انسانی متکی باشد.»
 وی با بیان اینکه در سپاه، نیروی انسانی نیز مانند تجهیزات مهم هستند، گفت: «ما می‌خواهیم سخت‌ترین لحظه‌های تاریخ نبرد در جهان را روی دوش پاسداران قرار دهیم؛ کسانی که معادلات میدان نبرد را تعیین کرده و از شکست‌ها جلوگیری کنند.»  وی تأکید کرد: «باید تلاش کنیم که انسان‌های‌مان همه شاخصه‌های یک مجاهد شکست‌ناپذیر و نفوذناپذیر در صحنه‌های جهاد را داشته باشند، در غیر این صورت نمی‌توانیم به موفقیت‌های بزرگ برسیم.»
 جانشین فرمانده سپاه افزود: «در این مسیر باید به بهداشت و سلامت جسم نیروها توجه شود و این مهم حتی باید در طراحی تسلیحات مدنظر باشد.»
سردار سلامی خاطرنشان کرد: «رزمندگان ما باید از نظر قوای جسمانی بسیار قوی‌تر از سربازان آمریکایی‌ها باشند.»  وی ضمن تأکید بر لزوم آرام‌بخش بودن محیط پادگان‌ها، گفت: «در عین حال که باید منضبط و در انجام مسئولیت‌ها جدی باشیم، اما لازم است از سختگیری‌های بی‌مورد نیز پرهیز کنیم.»

   مهدي سعيدي/ نظام اسلامي به تمامي انتخابات‌ها به چشم فرصتي براي تقويت ارکان نظام مردم‌سالار اسلامي نگاه کرده و خواهان آن است که انتخابات به شايسته‌ترين شکل ممکن برگزار شود. انتخابات شايسته مؤلفه‌ها و شاخصه‌هايي دارد که رهبر فرزانه انقلاب اسلامي در طول سال‌هاي متمادي آنها را معرفي کرده‌اند. توجه به اين شاخصه‌ها مي‌تواند جهت فعاليت دغدغه‌مندان نظام اسلامي را در انتخابات آتي تعيين کند. در واقع، همه تلاش‌ها و برنامه‌ها بايد با هدف تحقق چنين انتخاباتي صورت گيرد.
حکيم فرزانه انقلاب اسلامي در آخرين بيانات‌شان در ديدار با فرماندهان و کارکنان ارتش جمهوري اسلامي با تأکید بر اينکه همه بايد قدر انتخابات را بدانند، فرمودند: «انتخابات را بايد گرامي بداريد. انتخابات سالم، با امنيت، با سلامت و با گستردگي بايد انجام بگيرد.» معظم‌له با تأکید بر اينکه دشمن در تلاش است تا انتخابات کشور را خراب کند، اظهار داشتند: «ملت ايران با همين بيداري و هوشياري پيش بروند و يک انتخابات گسترده، با نشاط، با شور و شوق و سالم و همراه با امنيت ان‌شاءالله اتفاق بيفتد. اين براي کشور يک ذخيره‌اي خواهد بود! خود اين کشور را مصونيت بسياري خواهد داد.» (30/1/1396)
معظم‌له در سخنان خود هشت مؤلفه را براي انتخابات تراز جمهوري اسلامي برشمردند که به این شرح است: «مشارکت حداکثري، آرامش در انتخابات، سلامت انتخابات، قانون‌گرايي در انتخابات، رقابتي بودن انتخابات، فراگير بودن انتخابات، سلامت رقابت‌هاي انتخاباتي و به قدرت رسيدن گزينه‌هاي اصلح.»
1ـ مهم‌ترين رکن انتخابات را مي‌توان حضور حداکثري و گسترده مردم در پاي صندوق‌هاي رأی دانست. نظام مردم‌سالاري ديني، نظامي مبتني بر رأی و خواست مردم است که با حضور آنها معنا مي‌يابد. هر چقدر اين حضور گسترده‌تر باشد، به همان اندازه پايه‌هاي نظام تقويت شده و مشروعيت آن ارتقا خواهد يافت. 
2ـ يکي از دغد‌غه‌هاي مهم در انتخابات، حفظ آرامش آن است. انتخابات همواره بايد مظهر وحدت و انسجام ملي باشد و لازمه و نشانه آن وجود آرامش در انتخابات است. ايجاد تشنج، درگیری و ناامن‌سازي فضاي انتخاباتي، اقداماتي است که از تبديل فرصت انتخاباتي به تهديد براي انسجام و امنيت ملي کشور حکايت دارد؛ اقداماتي که به طور معمول با تحرکات و سناريوهاي طرح‌ريزي شده در بيرون از مرزها و حمايت ايادي داخلي دشمن و غفلت و سوء‌تدبير جناح‌هاي سياسي داخلي و گاه هواداران نامزدها به وجود مي‌آيد.
3ـ حفظ سلامت انتخابات از ديگر ارکان تحقق انتخابات اصلح است. به واقع رأي ملت امانتي است که در اختيار مسئولان امر قرار دارد و ايشان موظفند با تمام توان در حفظ و سلامت آن بکوشند. سلامت انتخابات، هم به مرحله پيش از انتخابات، هم هنگام انتخابات و هم پس از انتخابات توجه دارد. در واقع، تمام فرایند انتخابات از زمان آغاز فعاليت سياسي جناح‌ها تا اعلام و تأييد نتايج نهايي انتخابات بايد مورد توجه قرار گيرد. حافظ سلامت تنها ستاد انتخابات کشور و شوراي نگهبان نيستند؛ بلکه همه جناح‌هاي سياسي، نامزدهاي انتخاباتي، رسانه‌ها، هواداران و توده‌ رأي‌دهنده در اين ميان نقش خواهند داشت. 
4ـ يکي از ارکان برگزاري انتخابات تراز انقلاب اسلامي، قانون‌گرايي و پايبندي به ضوابط قانوني است. اين قانون‌گرايي نيز از اصولي است که همه فعالان صحنه انتخابات از مجريان و ناظران و نامزدها تا هواداران و انتخاب‌کنندگان بايد به آن پايبند باشند.
5ـ يکي از شاخصه‌هاي انتخابات شايسته نظام اسلامي، رقابتي بودن آن است؛ به اين معنا که با تکثر و تعدد نامزدهاي انتخاباتي، حق انتخابات و گزينش براي رأي‌دهندگان وجود داشته باشد. اين مسئله خود يکي از عوامل مؤثر در جدي شدن انتخابات و پرشور بودن آن است که موجب افزايش اشتياق شرکت‌کنندگان در انتخابات خواهد شد.
6ـ يکي ديگر از مؤلفه‌هاي مؤثر در رسيدن به انتخابات تراز جمهوري اسلامي، فراهم آوردن بستري براي حضور همه استعدادها و گرايش‌هايي است که به قانون اساسي و آرمان‌هاي ملت اعتقاد داشته و براي اداره کشور برنامه دارند.     ادامه در صفحه۲
ادامه از صفحه اول
در واقع، انتخابات شايسته و حقيقي به صرف تعدد نامزدها حاصل نخواهد شد؛ بلکه لازمه اين تعدد، تکثر و تنوع افراد، سليقه‌ها و گرايش‌ها خواهد بود که امکان انتخاب‌هاي مختلف را براي مردم فراهم آورد؛ البته اين تکثر و تنوع بايد چارچوبي داشته باشد که از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامي «اعتقاد به نظام اسلامي، اسلام، قانون اساسي و حضرت امام(ره)» شروط لازم براي آن است. در واقع، اين دايره فراگيري تنها جريان‌ها و گروه‌هاي سياسي را در بر مي‌گيرد كه در نظر و عمل پايبندي خود را به انقلاب اسلامي، قانون اساسي و منافع ملي ثابت كرده باشند كه در قانون اساسي وظيفه تشخيص آن برعهده شوراي نگهبان است. 
7ـ توجه به سلامت رقابت‌هاي انتخاباتي ملاحظه اساسی ديگري است که تحقق آن در گرو رعايت اخلاق در ميدان رقابت‌هاست. مسائلي، از قبيل دروغ، تهمت و افترا، تخريب، بزرگنمايي مشکلات، اسراف، هزينه‌کردهاي غير شرعي، دادن وعده‌هاي غير واقعي، خريد رأي و... دغدغه‌هايي است که پرهیز از آن مي‌تواند متضمن سلامت انتخابات باشد. اين اصول بايد در سطوح مختلف رقابت انتخاباتي، همچون تبليغات، مناظرات و گفت‌وگوها و مصاحبه‌ها با رسانه‌هاي مختلف، يادداشت‌ها و تحليل‌هاي مطبوعات وابسته به جريان‌هاي سياسي و همچنين رقابت نزد طرفداران و هواداران مورد توجه قرار گيرد.
8ـ در نهايت همه اين تلاش‌ها آنگاه کامل می‌شود که نتيجه رأی ملت، به قدرت رسيدن فردي اصلح و شايسته باشد که توانايي مديريت صحيح امور را داشته و با تلاش همه‌جانبه براي رفع مشکلات کشور کوشش کند.


نگاهی به ویژگی‌های رقابت سیاسی در انتخابات از منظر امام خامنه‌ای
 عبادالله صادقی/ در وضعیت حساس منطقه‌ای و جهانی، انتخابات ریاست‌جمهوری را در پیش داریم و دشمنان نیز در صددند از این فرصت استفاده کنند تا به اهداف خود دست یابند؛ رهبر معظم انقلاب در انتخابات‌های مختلف توصیه‌هایی را برای رعایت اخلاق انتخاباتی و همچنین لزوم بزرگداشت نظام اسلامی و مأیوس کردن دشمنان در این جشن سیاسی بیان می‌کنند که بیان، تذکر و عمل به آنها می‌تواند منافع ملی کشور را در پی داشته باشد و سبب اعتلا و سرافرازی میهن اسلامی‌مان شود. در ادامه به برخی از بایدها و نبایدهایی که امام خامنه‌ای (مدظله‌العالی) در انتخابات‌های مختلف بیان کرده‌اند، پرداخته خواهد شد.

الف‌ـ بایدها
۱‌ـ رقابت انتخاباتی در چهارچوب نظام باشد
 این انتخابات‌ها یکی از بزرگ‌ترین محسّناتش این است که از رکود جلوگیری می‌کند. بهترین شکل ادامه‌ یک نظام اجتماعی این است که در عین ثبات، تحول داشته باشد. رکود بد است و ثبات خوب است. ثبات یعنی استقرار؛ یعنی این چهارچوب، این هندسه، در جای خود محفوظ باشد، مستقر باشد، ریشه‌دار باشد؛ در عین حال در داخل این چهارچوب، تحولات، مسابقات و رقابت‌ها وجود داشته باشد. این بهترین شکل است که کشتی نظام در دریاهای طوفانی بتواند بدون دغدغه حرکت کند... اگر چنانچه کسی وارد میدان رقابت انتخاباتی و مسابقه‌ انتخاباتی بشود، اما بخواهد چهارچوب را بشکند، او از قاعده‌ نظام خارج شده است، از قواعد حرکت انتخاباتی خارج شده؛ این غلط است، این درست نیست. باید همه چیز در چهارچوب نظام باشد. این چهارچوب، قابل تغییر نیست.(12/ 6/ 1388)
2ـ به قانون تمکین شود
در مسئله انتخابات و غیر انتخابات، همه باید تسلیم رأی قانون باشند؛ در مقابل قانون تمکین کنند. آن حوادثی که در سال ۸۸ پیش آمد ـ که برای کشور ضرر داشت و ضایعه‌آفرین بود ـ همه از همین ناشی شد که کسانی نخواستند به قانون تمکین کنند؛ نخواستند به رأی مردم تمکین کنند. ممکن است رأی مردم برخلاف آن چیزی باشد که منِ شخصی مایل به آن هستم؛ اما باید تمکین کنم.(1/1/1392)
۳ـ مرزها با دشمن کم‌رنگ نشود
انتخابات مال ملت ایران است، مال جمهوری اسلامی است، مال اسلام است؛ مرزهاشان را با دشمن مشخص و متمایز کنند. من بارها به بعضی از افراد سیاسی که فعالیت‌هایی دارند و گاهی یک مخالف‌خوانی‌هایی می‌کنند، تذکر داده‌ام، نصیحت کرده‌ام؛ گفته‌ام مواظب باشید مرزهای میان شما و دشمن کم‌رنگ نشود؛ پاک نشود. مرز وقتی کم‌رنگ شد، احتمال اینکه کسانی از این مرز عبور کنند، یا دشمن از این مرز عبور کند و بیاید این طرف، یا دوست و خودی غافل شود و از مرز عبور کند و برود به دامن دشمن، زیاد خواهد بود. مرزها را روشن کنید؛ مشخص کنید.(19/10/1386)
4ـ به امنیت ملی پایبند باشید
همه‌ نامزدهای انتخابات و همه‌ هواداران‌شان، خودشان را در مقابل توطئه‌ احتمالی دشمن مسئول امنیت بدانند. انتخابات را متهم نکنند؛ کسی آب به آسیاب دشمن نریزد؛ در تبلیغات، القای فضای اختلاف و ناامیدی نشود، تا ان‌شاء‌الله انتخابات خوبی داشته باشیم.(۱۳۹۰/۱۱/۱۴)
5ـ انتخابات را وسیله‌ای برای ناامیدی دشمن کنید
جناح‌های مختلف، جریان‌های مختلف، گرایش‌های مختلف، با شوق و ذوق و علاقه‌مندی همه‌ عوامل‌شان را بسیج کنند و انتخابات را به عنوان یک هدف عالی، هدف خوب، هدف شیرین مورد توجه قرار بدهند و به دعوا و جنجال و اهانت و پنجه به روی هم کشیدن قضایا را نکشانند. انتخابات را وسیله‌ای بکنید برای اینکه دشمنان را ناامید بکنید و ان‌شاء‌الله این انتخابات هم مثل بقیه‌ انتخابات‌ها مایه‌ عزت روزافزون اسلام باشد.(31/6/1386)
6ـ فقط آنچه می‌توانید انجام دهید به مردم بگویید!
من از نامزدهای انتخاباتی خواهش می‌کنم در تبلیغات، حرف‌های واقعی بزنند و کارهایی که می‌توانند انجام دهند و آنچه واقعاً عقیده‌شان هست، آن را به مردم بگویند. مردم را آزاد بگذارند تا هرکس را خواستند، انتخاب کنند.(۱۳۸۲/۱۱/۲۴)
7ـ تبلیغات انتخاباتی تثبیت‌کننده‌ مواضع عزت‌آفرین انقلاب باشد
در تبلیغات انتخاباتی، در شعارهای انتخاباتی، آنچه که اهمیت دارد، این است که مواضع عزت‌آفرین و صحیح و عاقلانه و حکیمانه‌ انقلاب و نظام تثبیت شود. مبادا در شعارهای‌مان، ما به زید و عمرو در خارج از این مرزها یا آدم‌هایی در داخل مرزها، چراغ سبز نشان دهیم.(6/3/1392)
8ـ در بیان نقاط قوت و ضعف کشور انصاف را رعایت کنید
کارهای مهمی در کشور انجام گرفته است. خدماتی که شده، کارهای زیربنایی‌ای که انجام گرفته، سازندگی‌هایی که انجام گرفته، اینها را نباید ندیده گرفت. اینها در اظهارات نامزدهای محترم، در برنامه‌های دو سه هفته‌اىِ تبلیغات انتخابات، غالباً ندیده گرفته می‌شد. چقدر خوب بود وقتی که مثلاً معضل اقتصادی را بیان می‌کنند، گرانی را بیان می‌کنند، تورم را بیان می‌کنند ـ که البته اینها واقعیت هم دارد ـ در کنارش کارهایی که انجام گرفته است، زحماتی که کشیده شده، اینها را هم بیان می‌کردند. اینجور برخورد کردن، انصاف است. انسان باید هم جهات مثبت را ببیند، هم جهات منفی را ببیند. البته بدیهی است کسی که خود را به مردم عرضه می‌کند، اشکالات موجود را می‌بیند، به مردم هم می‌گوید، این ایرادی ندارد؛ اما در این زمینه نباید مطلق نگاه کرد و فکر کرد؛ نقاط مثبت هم باید گفته شود، نقاط منفی هم گفته شود.(5/4/1392)

ب‌ـ نبایدها
۱ـ وجهه‌ کشور را تخریب نکنید
گروه‌های مختلف، جناح‌های مختلف، سیاست‌ها و جهت‌گیری‌های مختلف، در مقابله با دشمن، باید با هم باشند و کاری نکنند که دشمن سوء‌استفاده کند. اختلاف سیاسی مانعی ندارد؛ اختلاف‌نظر مانعی ندارد؛ مبارزات انتخاباتی به شکل سالم، مانعی ندارد؛ اما خراب کردن یکدیگر، خراب کردن چهره‌ کشور اشکال دارد.(15/1/1371)
در سال‌های طولانی، در دوره‌ مسئولیت‌های مختلف دولت‌ها، هزاران زیرساخت اساسی برای این کشور به وجود آمده است؛ علم پیشرفت کرده است، صنعت پیشرفت کرده است، کارهای زیربنایی پیشرفت کرده است، امور بسیار مهم در زمینه‌های مختلف برنامه‌ریزی و اجرا شده است؛ اینها را نباید از دست بدهند؛ هر کاری می‌کنند، باید از اینجا به بعد باشد. این همه کار را نمی‌شود فقط به بهانه‌ اینکه امروز مشکلات اقتصادی داریم، گرانی و تورم داریم، انکار کنیم؛ اینکه درست نیست. بله، مشکلات اقتصادی هست، تورم هست؛ ان‌شاءالله آن کسی که بعداً خواهد آمد، بتواند حلاّل این مشکلات باشد، این گره‌ها را هم باز کند؛ اینکه آرزوی ملت ایران است؛ اما این معنایش این نباشد که اگر ما یک راه‌حلی برای مشکلات در نظر خودمان داریم، همه‌ آنچه را که امروز انجام گرفته است و وجود دارد، انکار کنیم.(14/3/1392)
۲ـ ذهنیت مردم را تخریب نکنید
خراب کردن ذهن مردم و چهره‌ مسئولان دلسوز، اشکال دارد. ایجاد سؤال و ابهام در ذهن مردم، اشکال دارد. با وحدت و یکپارچگی، «کأنهم بنیان مرصوص»، مثل یک دژ پولادین، در مقابل دشمن بایستید.(15/1/1371)
۳ـ برای پیروز شدن به کارهای ظالمانه متوسل نشوید
یکی از خصوصیات سیاست‌‌‌‌‌ورزی امیرالمؤمنین(ع) این بود که برای پیروز شدن، به ظلم و به دروغ و به کارهای ظالمانه متوسل نمی‌شد. یک عده‌‌‌‌‌ای در اوایل حکومت امیرالمؤمنین(ع) آمدند که آقا شما این افرادی که تو جامعه هستند ـ این متنفذین ـ یک مقداری ملاحظه‌‌‌‌‌ اینها را بکن و سهم بیشتری از بیت‌‌‌‌‌المال به اینها بده، مخالفت اینها را موجب نشو و دل‌های‌شان را جلب کن! فرمود: «أ تأمرونّی ان أطلب النّصر بالجور»؛ شما می‌خواهید من پیروزی را به وسیله‌‌‌‌‌ ظلم برای خودم دست و پا کنم؟ «والله لا اطور به ما سمر سمیر و ما أمّ نجم فی السّماء نجما»؛ امکان ندارد امیرالمؤمنین با ظلم، با راه غلط و خطا، با شیوه‌‌‌‌‌های غیر اسلامی دوست برای خودش درست کند.(20/6/1388)
4ـ دیگران را تخریب نکنید!
از بداخلاقی‌های انتخاباتی باید به شدت پرهیز کنند؛ بدگویی کردن، اهانت کردن، تهمت زدن، برای عزیز کردن خود و یا نامزد مورد نظر خود، دیگران را و رقبا را در چشم مردم خوار کردن، اینها راه‌ها و روش‌های صحیح و اسلامی نیست. رقابت باید باشد؛ رقابت مثبت و پرشور، اما با رعایت موازین اخلاقی.(15/10/1386)
5ـ اختلاف‌نظر را به تنازع نرسانید
در مردم‌سالاری اسلامی، گفت‌وگو با عربده‌کشی و چاقوکشی در بعضی از دموکراسی تفاوت دارد. اینجا گفت‌وگو می‌کنند؛ به قول امام، مثل مباحثه‌های طلبگی. در مجلس و جاهای دیگر مباحثه کنند، حتّی بر سر مسئله دعوا کنند؛ اما کینه از هم به دل نگیرند؛ بعد هم پهلوی همدیگر بنشینند و با هم صحبت کنند. نگذارند اختلاف‌نظر به تنازع برسد. این تنازع موجب فشل و ضعف قوا خواهد شد. دروغ، اهانت، دستگاه‌ها یکدیگر را متّهم کردن، شایعه‌پراکنی، افترا به رقیب، تحریک عصبیّت‌های گوناگون؛ اینها هیچ‌کدام با انتخابات اسلامی سازگار نیست. این خطاب به همه‌ جناح‌هاست؛ خطاب به اشخاص یا جناح معیّنی نیست؛ این وظیفه‌ همه ماست. همه‌ جناح‌ها باید این چیز‌ها را رعایت کنند. همه هم در چارچوب قانون حرکت کنند.(15/5/1382)
6ـ با مطرح کردن نامطمئن بودن انتخابات، آن را تخریب نکنید
انتخابات را نباید خراب کرد. بعضی‌ها خوش‌شان می‌آید و کأنّه عادت دارند که از نزدیکی انتخابات، دائم بر کوس نامطمئن بودن انتخابات بدمند؛ عادت کرده‌اند. این خیلی عادت بدی است، مرض بدی است، چرا؟ انتخابات، انتخابات سالمی است. ممکن است در هر انتخابی، یک تخلّفی در یک گوشه‌ای انجام بگیرد؛ این ممکن است، همیشه هم از این ‌قبیل اتّفاق می‌افتد ـ خب در کارهای خود ما هم، کارهای شخصی و عمومی و خصوصی‌مان ممکن است تخلّفاتی اتّفاق بیفتد ـ امّا تخلّفاتی که نتایج انتخابات را تغییر بدهد، مطلقاً وجود ندارد؛ تخلّف سازمان‌یافته مطلقاً وجود ندارد؛ عدم رعایت مسئولان دولتی و غیردولتیِ انتخابات ابداً وجود ندارد. از اوّل انقلاب تا حالا هم همین‌جور بوده؛ مسئولان، مسئولانه به مسائل انتخابات [پرداخته‌اند و] همه‌ دولت‌هایی که در این بین بوده‌اند. دولت‌هایی که آمده‌اند و رفته‌اند، بعضی‌ها از لحاظ گرایش‌های سیاسی ۱۸۰ درجه با هم تفاوت داشته‌اند، امّا رفتار همه‌ آنها در مورد انتخابات، رفتار درستی بوده. [نباید] کسی ادّعا کند که در این انتخابات خیانت شد یا [تقلّب] شد.(14/10/1394)
7ـ شورای نگهبان را پس از رد صلاحیت تخریب نکنید
بعضی وقتی در شورای نگهبان رد شدند ناراحت می‌شوند؛ این ناراحتی قابل فهم است، قبول است. بنده هم ممکن است اگر چنانچه در یک موردی بگویند «شما صلاحیّت نداری» ناراحت بشوم، امّا آیا وقتی ناراحت شدیم بایستی جنجال بکنیم؟ انسان اگر ناراحت شد، اگر راه قانونی‌ای وجود دارد، باید به آن راه قانونی متوسّل بشود. من تعجّب می‌کنم که بعضی بنا می‌کنند نوشتن در روزنامه و این‌ طرف و آن‌ طرف و از این قبیل کارها علیه شورای نگهبان که چرا ما را رد کردید؛ ما صالح بودیم. خیلی خب، شما صالح؛ اگر چنانچه شورای نگهبان اشتباه کرده باشد، شما بایستی به آنها مراجعه کنید و آنها هم طبق قانون، همان وظیفه‌ای که دارند باید انجام بدهند؛ اگر نشد، نمی‌شود شورای نگهبان را تخریب کرد.(20/12/1394)

   حسین عبداللهی‌فر/ نتیجه بررسی صلاحیت‌ها در شورای نگهبان اعلام شد و انتخابات 96 نامزدهای خود را شناخت. اکنون که مثلث رقابت‌ها شکل گرفته و در یک ضلع آن رئیس‌جمهور با معاون اولش قرار گرفته، در ضلع دیگر دو نامزد از جبهه مردمی نیروهای انقلاب و در ضلع سوم هم دو نامزد با گرایش اصولگرایی و اصلاح‌طلبی حضور دارند، صحنه آرایش سیاسی انتخابات به طور کامل شفاف شده؛ اما نتیجه انتخابات همچنان مبهم و پیش‌بینی‌ناپذیر است که باید با سر انگشتان مردم روشن شود. 
صرف‌نظر از تحلیل‌های عوامانه که با گزاره‌های کلی حکم صادر می‌کنند و معمولاً از دو حالت کاملاً صد درصدی نیز خارج نیستند، پیش‌بینی دقیق آنچه اتفاق خواهد افتاد، برای هیچ یک از تحلیلگران داخلی و خارجی ساده نیست. دغدغه‌های اردیبهشت ماه نامزدها و حامیان مردمی و جریانی آنها اثبات‌کننده این ادعاست که نمی‌توانند از تصمیم ملت آسوده خاطر باشند. 
حضور نامزدها با گرایش‌های مختلف و پیش‌بینی‌ناپذیر بودن نتیجه انتخابات، دو عامل اصلی مشارکت حداکثری مردم هستند که در انتخابات پیش رو وجود دارد؛ اما متأسفانه چند گروه خواسته یا ناخواسته سعی دارند حضور حداکثری به منصه ظهور نرسد؛ از این رو پرسش اساسی این است که چه کسانی و با چه اهدافی به دنبال کاهش مشارکت مردم هستند؟
1ـ غرب و آمریکا
غربی‌ها با این تحلیل که مردم ایران به دلیل مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم‌ها تمایلی به حضور در پای صندوق رأی نداشته و پشتوانه مردمی نظام به ویژه پس از برجام کاهش یافته است، آرزو می‌کنند با کاهش حضور مردم این ادعای‌شان را با ارقام و اعداد به اثبات برسانند.  
2ـ جریان غربگرای داخل کشور
توفیق نداشتن دولت در حل مشکلات معیشتی مردم که قرار بود از طریق برجام و کمک غرب صورت پذیرد، رویکرد به بیرون و دیپلماسی تعامل‌گرا را با بن‌بست مواجه کرده که به احتمال بسیار زیاد بر رأی مردم در انتخابات آتی تأثیر خواهد گذاشت. ابعاد این نگرانی زمانی عمیق‌تر نمایان می‌شود که این جریان همه تخم‌مرغ‌های خود را در سبد نامزد دولتی گذاشته است که در واقع باید پاسخگوی نابسامانی‌های فعلی باشد. این در حالی است که هر چه بر تعداد مشارکت‌کنندگان افزوده شود، کسب 51 درصد آن نیز سخت‌تر می‌شود. 
این جریان راه خروج از کابوس شکست را تخریب رقیب و وانمودسازی پیروزی نامزد خود تشخیص می‌دهد که مانع تحقق مشارکت حداکثری است.  
3ـ ورشکستگان سیاسی
در این میان، عده‌ای که مدعی هستند فقط آنها توانایی شکست دادن دولت مستقر را دارند، برای اثبات ادعای خود، این‌گونه وانمود می‌کنند که نتیجه انتخابات به طور کامل مشخص است و امکان ندارد کسی به جز نامزد آنها بتواند این شرایط را تغییر دهد. اقدام دیگر این گروه «رأی به روحانی» است و می‌گویند، در صورتی که دولت در مناظره‌ها و تبلیغات علیه دولت نهم و دهم سخنی نگوید، می‌تواند رأی آنها را داشته باشد.
اقدام سوم این گروه افزایش آرای باطله و رأی سفید به صندوق‌ها است که به منظور نشان دادن وزن خود دست زدن به چنین رفتارهایی متصور است. 
مخاطره آمیزترین رفتار این گروه تشویق به حضور نیافتن در پای صندوق‌های رأی است که در راستای سرد جلوه دادن انتخابات صورت می‌گیرد. از نظر این گروه، در غیاب آنها حضور حداکثری روی نخواهد داد.  اینکه چنین رفتارهایی از سوی عده‌ای در دستور کار قرار گیرد، متصور است؛ اما مهم این است که نیروهای ارزشی با برخورد هوشمندانه، از تأثیر برنامه‌های این گروه کاسته و اجازه ندهند عزیزانی از مجموعه‌های خود به دلیل ناآگاهی و نداشتن بصیرت در تکمیل جورچین آنها قرار گیرند. 


گزارشي از عملكرد اقتصادي دولت با رنگ و بوي تبلیغاتی
 سعید مهدوی/    با نزدیک شدن به روزهای پایانی عمر دولت دهم و شروع فعالیت‌های تبلیغاتی انتخابات ریاست‌جمهوری، خدمات دولت کنونی نيز رنگ و بوی تبلیغاتی به خود گرفته است. هر چند که دولتمردان دولت یازدهم خود را مخالف اقدامات پوپولیستی و تبلیغاتی معرفی می‌کنند و از این لحاظ به دولت‌های قبلی انتقادهای فراوانی را وارد می‌دانند؛ اما با فعالیت‌ها و اقداماتی کنونی كه در ادامه به چند نمونه آنها اشاره مي‌شود، گوی سبقت را از همه ربوده و یک سنت ناپسند را براي دولت‌هاي بعدي پایه‌گذاری می‌کنند.

 تصمیم دولت یازدهم برای افزایش ۵۰ درصدی حقوق‌ها در آستانه انتخابات
دولت یازدهم در روزهای پایانی سال گذشته مصوبه‌ای را تصویب کرده که راه را برای افزایش 50 درصدی حقوق مدیران و کارمندان ممکن می‌کند. بنابراین افزایش 50 درصدی حداکثر امتیازات برای کارمندان، عملاً به معنای افزایش چشمگیر حقوق کارمندان و به ویژه مدیران در سال جاری است. براساس قانون بودجه امسال، ضریب حقوق کارمندان و بازنشستگان 10 درصد افزایش می‌یابد؛ اما دولت یازدهم پس از چند سال تثبیت امتیازات شغلی، تصمیم گرفته حداکثر امتیازات شغلی حقوق‌بگیران را تا 50 درصد افزایش دهد که در صورت تصویب شورای حقوق و دستمزد به منزله افزایش 30 تا 50 درصدی دریافتی حقوق‌بگیران در سال 96 نسبت به سال 95 خواهد بود.
در بودجه امسال حدود 150 هزار میلیارد تومان اعتبار برای پرداخت حقوق کارمندان و بازنشستگان و سایر حقوق‌بگیران دولتی لحاظ شده که با توجه به افزایش 10درصدی دریافتی‌ها نسبت به بودجه سال 95 بوده است. اما با مصوبه اخیر دولت در افزایش 50 درصدی امتیازات حقوق‌بگیران، دولت به چند ده هزار میلیارد تومان اعتبار مازاد نیازمند است. به یقین بودجه مصوب امسال، تکافوی اجرای این مصوبه را برای همه حقوق‌بگیران ندارد و دولت مجبور به ارائه لایحه متمم بودجه است. البته مهم‌ترین نکته، نحوه تأمین اعتبار این افزایش است و شاید بودجه عمرانی قربانی این افزایش شود.

ياد دولت نجومی‌ها از محرومان در شب انتخابات!
در آخرین روزهای عمر دولت یازدهم و در آستانه انتخابات دوازدهمین دوره ریاست‌جمهوری افزایش سه برابری یارانه نقدی برای اقشار خاص، از جمله مددجویان کمیته امداد و بهزیستی در دستور کار قرار گرفت؛ طرحی که براي اولین بار در فروردين ماه سال جاري عملی شد. بر این اساس، پیش از این خانوارهای یک نفره، مددجو، 53‌ هزار تومان از محل دستگاه اجرایی و 45 هزار تومان از محل هدفمندی یارانه‌ها دریافت می‌کردند که به استناد این ابلاغیه جدید مبلغ 95 هزار تومان به منابع یارانه افزوده می‌شود و مجموع دریافتی یک نفر را به 193 هزار تومان می‌رساند، همچنین این رقم برای خانواده‌های پنج نفره و بیشتر با احتساب یارانه و مستمری معادل 690 هزار تومان خواهد بود.
نکته‌ای که در این میان بسیار مهم و البته خنده‌دار می‌باشد، حرفی است که چند روز پیش ولی‌الله سیف درباره طرح وعده افزایش سه تا پنج برابری یارانه نقدی از طرف برخی کاندیداهای احتمالی ریاست‌جمهوری سال 96 زد، او گفت: «با توجه به ظرفیت اقتصاد ایران، من از طرح این صحبت‌ها تعجب می‌کنم.»
 وعده پرداخت سود سهام عدالت در شب انتخابات
 بحث پرداخت سود سهام عدالت و زمینه‌سازی برای آزاد ساختن خرید و فروش آن پس از ۱۰ سال از اجرای طرح، در سال گذشته مطرح شد و در اسفندماه به طور رسمی کلید خورد. بر این اساس طرح ساماندهی سهام عدالت و پذیرش ۴۹ میلیون نفر سهامدار از 17 اسفندماه سال ۹۵ آغاز شد که تاکنون نزدیک به ۳۰ میلیون مراجعه به سامانه صورت گرفته است. در این مرحله ورود افراد به سامانه سهام عدالت با کد ملی صورت می‌گیرد و به مشمولان صورت حساب ارائه می‌شود. در همين رابطه به تازگی علی اشرف، رئیس سازمان خصوصی‌سازی از آغاز مرحله دوم طرح ساماندهی سهام عدالت خبر داده و تصریح کرده است: «در این مرحله مشمولان با مراجعه به بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری مورد تأیید بانک مرکزی باید شماره شبا بانکی خود را تهیه کرده و در سامانه ثبت کنند.»
از سوي ديگر مدیرعامل تعاونی‌های سهام عدالت استان تهران معتقد است که پرداخت سود سهام عدالت در این ایام یک اقدام پوپولیستی است؛ چرا که هنوز ابهامات برگه‌های سهام عدالت برطرف نشده است. سیدعلی حسینی در واکنش به اقدام دولت مبنی بر اعلام دریافت شماره شبای سهامداران عدالت برای واریز سود سهام عدالت، تأکید کرد: «این اقدام غیر قانونی است.» وی با اشاره به اینکه شرکت‌های حاضر در سبد سهام عدالت دارای سود هستند، افزود: «براساس آیین‌نامه‌ها و مصوبات سهام عدالت باید بعد از 10 سال نسبت به آزادسازی آن اقدام شود و اصل پول سهام باید در این دوره تسویه می‌شد.» حسینی با طرح این پرسش که معلوم نیست پرداخت سود سهام عدالت بر چه اساس و مبنایی قرار است به حساب شخصی افراد واریز شود، گفت: «دریافت شماره حساب به طور مستقیم از مردم برای واریز سود سهام عدالت اقدامی سیاسی در ایام انتخابات ریاست‌جمهوری است.»

 افزایش حقوق بازنشستگان تا ۲۷ درصد
از ديگر اقدامات تبليغاتي دولت مي‌توان به افزایش ۲۷ درصدي حقوق بازنشستگان در روزهاي اخير اشاره كرد. براساس بند ۲ مصوبه هفته گذشته هیئت دولت‏، حقوق بازنشستگان سنوات قبل تا ۲۷ درصد افزایش خواهد یافت. طبق اين مصوبه برای اولین بار در راستای افزایش حقوق بازنشستگان و همسان‌سازی حقوق آنان، میزان دریافتی کل بازنشستگان در مقایسه با سال قبل 15 درصد رشد خواهد داشت که پس از همسان‌سازی، این افزایش برای بازنشستگان سنوات قبل تا 27 درصد نیز خواهد رسید و در سال 96 حقوق بازنشستگان دارای 30 سال خدمت با احتساب ضریب افزایش و همسان‌سازی کمتر از یک میلیون و 150 هزارتومان نخواهد بود. از سوي ديگر همزمان مصوبه افزایش حقوق کارکنان دولت، اساتید دانشگاه‌ها، قضات و شاغلین مؤسسات عمومی غیر دولتی ابلاغ شد و از یکم فروردین ماه سال 96 باید اجرایی شود.

سهم كارگران از اقدامات تبليغاتي دولت چه بود؟
دولت يازدهم براي جمعيت كارگري كشور كه در طول اين چهار سال درگير مشكلات معيشتي بوده‌اند نيز برنامه تبليغاتي دارد. علی ربیعی وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی در حاشیه جلسه اخير هیئت دولت در جمع خبرنگاران اظهار داشت: «با تصمیماتی که گرفته شد، تعداد 200 هزار نفر دیگر به بیمه کارگران ساختمانی اضافه کردیم، این 200 هزار نفر در شرایط فعلی عدد بالایی است که تحت بیمه تأمین اجتماعی قرار می‌گیرند که 100 هزار نفر آنها به ترتیب در فروردین و 100 هزار نفر دیگر در اردیبهشت تحت پوشش قرار خواهند گرفت. همچنين به گفته ربيعي دولت در اردیبهشت‌ماه يك سبد کالا تحت عنوان حمایت غذایی توزیع خواهد کرد.

سهم مردم بيش از اين است
البته، بر كسي پوشيده نيست كه حق خدمت به مردم شريف و فهيم جمهوري اسلامي ایران بيش از اين فعاليت‌هاي شائبه‌دار و تبليغاتي است، ولي حرف مردم اين است كه اگر دولت يازدهم در طول اين چهار سال به جاي دل بستن به مشكل‌گشايي از سوي كشورهاي غربي و اروپايي، اينچنين به مردم خدمت مي‌كرد و بر پتانسيل‌ها و ظرفيت‌هاي داخلي تكيه مي‌كرد، ديگر نيازي به اين اقدامات يك شبه و تبليغي نداشت و تنها عملكرد و كارنامه‌اش براي دور بعدي انتخابات كفايت مي‌كرد، ولي افسوس كه چنان نكرد! و حال چنين مي‌كند!!

 قاسم غفوری/ دولت جدید آمریکا به ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ در حالی با مجموعه‌ای از بحران‌های داخلی و خارجی مواجه شده است که در حوزه سیاست خارجی اقدامی مهم صورت داده است. 
در رویکردی تأمل‌برانگیز «مایک پنس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا در سفری دوره‌ای به آسیا، در اولین مقصد این سفر به کره جنوبی رفته است. وی در ادامه راهی ژاپن شده و بر توسعه روابط دو جانبه تأکید کرده است. سفر به اندونزی و استرالیا نیز در حوزه این سفر دوره‌ای قرار داشته است. 
در همین حال ژنرال هربرت مک‌مستر، مشاور امنیت ملی آمریکا، پس از سفر به افغانستان و دیدار با مقامات دولت وحدت ملی این کشور، 28 فروردین، در سفری غیرمنتظره و از پیش ‌اعلام ‌نشده، وارد اسلام‌آباد، پایتخت پاکستان، شد. وی پس از آن به هند رفت تا بر توسعه مناسبات امنیتی دو کشور تأکید کند. 
در اقدامی دیگر جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا سفر خود به کشورهای خاورمیانه و آفریقا را با سفر به عربستان سعودی آغاز کرد. متیس پس از آن، برای بررسی مسائل امنیتی به مصر سفر کرد. در ۲۰ آوریل، وزیر دفاع آمریکا برای نشست با رئیس و نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به اراضی اشغالی سفر کرد. متیس پس از آن به قطر و جیبوتی رفت.  
نکته مهم آنکه این چهارمین سفر خارجی وی از زمان تصدی سمت وزارت دفاع در ژانویه ۲۰۱۷ به شمار می‌آید و این موضوع نشان از رویکرد نظامی آمریکا به عرصه جهانی دارد که در دو قالب توسعه نظامی‌گری و فروش تسلیحات قابل تعریف است. 
مجموع این تحرکات در حالی صورت می‌گیرد که در حوزه سفرهای صورت گرفته مجموعه‌ای از اقدامات نظامی نیز از سوی آمریکا مشاهده می‌شود. برای نمونه در کره جنوبی استقرار سامانه موشکی تاد با ادعای مقابله با کره شمالی مورد تأکید قرار گرفت. همزمان با سفر مشاور امنیت ملی آمریکا به شبه قاره هند، منابع خبری از اعزام نیروهای جدید آمریکا به افغانستان و نیروهای امنیتی این کشور به پاکستان و هند خبر دادند. آمریکا همچنین ابربمب یا همان مادر بمب‌ها را در افغانستان آزمایش کرد. 
همزمان با سفر متیس به غرب آسیا و آفریقا نیز نیروهای جدید آمریکایی به عراق اعزام شدند و خبرها از حضور نیروهای جدید آن در سوریه خبر دادند. آمریکا همچنان تحرکات نظامی در یمن را تشدید کرده است. نکته قابل توجه آنکه جیبوتی در حالی از محورهای سفر متیس شد که همزمان آمریکا از استقرار نیروهای آمریکایی در سومالی کشوری هم‌مرز با جیبوتی و البته در نقطه مقابل یمن خبر داد. 
مجموع این سفرها در حالی صورت گرفته که نهادهای آمریکایی بر این ادعایند که در این سفرها بر تحکیم پیمان‌های نظامی آمریکا با شرکای راهبردی این کشور در مناطق مختلف جهان استوار است. 
در همین حال آنها بر همکاری‌ها برای مقابله با فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده و شکست گروه‌های تروریستی افراطی و آنچه برهم‌زنندگان ثبات متحدان آمریکا می‌نامند، تأکید کرده‌اند. 
 این ادعاها در حالی مطرح شده که در زمینه امنیت و مبارزه با تروریسم دیدگاه آمریکا، در حوزه‌ای خاص می‌باشد. در حوزه امنیت توسعه حضور نظامی و نیز حرکت کشورهای عربی در راستای منافع این کشور و در نهایت تحقق امنیت رژیم صهیونیستی در اولویت است. در همین حال آمریکا سعی دارد توسعه نظامی در شرق آسیا و نیز شبه قاره هند را در هر شرایطی اجرایی کند. شواهد نشان می‌دهد که آمریکا با این حربه به دنبال محاصره کشورهایی مانند چین، روسیه و ایران است، در حالی که مقابله با کره شمالی و برقراری امنیت جمعی را بهانه این رفتارها قرار داده است. 
در حوزه تروریسم نیز آمریکا هر چند ادعای مقابله با آن را سر می‌دهد، اما در عمل در کنار آن قرار دارد که تجاوز موشکی آمریکا به سوریه خود سندی بر این مدعاست. 
البته باید در نظر داشت که با توجه به اقدامات اخیر آمریکا در عرصه جهانی می‌توان گفت که همچنان اولویت آمریکا شامل غرب آسیا و مقابله با جبهه مقاومت می‌شود که ایجاد فضای همسان برای برخی تحرکات نظامی علیه سوریه و البته کمک به سعودی در کشتار یمن و حمایت از رژیم صهیونیستی برای توسعه اشغالگری از اهداف این طراحی است.
این فرآیند چنان است که در اقدامی قابل توجه وی به کشور ذره‌بینی جیبوتی سفر می‌کند و این امر صرفاً در یک حوزه تعریف می‌شود و آن تشدید نظامی‌گری آمریکا در آفریقا و نیز بهره‌گیری از این کشور برای اجرای اهداف سعودی علیه یمن است، چنانکه جیبوتی در دو سال اخیر نقشی مهم در عملیات ائتلاف آمریکایی سعودی برای کشتار مردم یمن داشته است. 
به هر تقدیر می‌توان گفت سفرهای صورت گرفته از سوی مقامات نظامی و امنیتی و البته معاون رئیس‌جمهور آمریکا برگرفته از رویکرد نظامی آمریکا به صحنه جهانی است که استمرار راهی است که در دوران‌ گذشته، از جمله در زمان اوباما و بوش سپری کرده و ترامپ در حال تکرار آن سیاست‌هاست، هر چند که در ظاهر ادعای پایان نظامی‌گری و ندادن هزینه در این عرصه را سر می‌دهد. شواهد نشان می‌دهد که آمریکا همچنان سیاست نظامی را کانون سیاست خارجی خود دارد که می‌تواند از یک سو برگرفته از تعهدات دولتمردان آمریکا به شرکت‌های اسلحه‌سازی برای کسب منابع مالی برای آنان با ایجاد بحران‌های جهانی و از سوی دیگر تزلزل شدید در ساختار آمریکا باشد که با رویکرد به قوه نظامی و قدرت‌نمایی ظاهری به دنبال پنهان‌سازی بحران‌های داخلی و ناتوانی‌های جهانی است که در قالب هوچی‌گری‌ها و ایجاد فضای تنش‌آلود در سراسر جهان در لوای حمایت از متحدان آمریکا صورت می‌گیرد. 

صبح صادق پیامدهای همه‌پرسی ترکیه را بررسی می‌کند
 محمدرضا مرادی/ عبارت «کتاب ترکیه مدرن برای همیشه بسته شد» تعبیر نشریه آمریکایی فارن‌افرز برای همه‌پرسی اخیر ترکیه بود. همه‌پرسی اصلاحات قانون اساسی در ترکیه روز یکشنبه 27 فروردین با رأی شکننده به سود اردوغان به پایان رسید و وی خود را یک قدم  به ردای امپراتوری در ترکیه نزدیک‌تر کرد. رجب‌طیب اردوغان به تدریج در حال قبضه کردن کامل قدرت است. وی 13 سال پیش با روشی کاملاً دموکراتیک بر سر کار آمد و توانست ترکیه را صاحب رشد اقتصادی چشمگیری کند. (هر چند که در چند سال اخیر سیاست‌های اشتباه منطقه‌ای وی سبب کاهش این رشد اقتصادی شده است.) اما به نظر می‌رسد که اردوغان از همان ابتدای امر به دنبال اقتدارگرایی در ترکیه بوده است. وی در سال‌های اخیر بارها خواستار تغییر نظام سیاسی ترکیه از پارلمانی به ریاستی شده است و به این وسیله به دنبال افزایش قدرت رئیس‌جمهور بوده است. برای این امر وی نیازمند تغییر قانون اساسی ترکیه و تصویب آن در پارلمان بود. تغییر قانون اساسی یکی از محوری‌ترین اقداماتی بود که اردوغان پس از اینکه با رأی مستقیم مردم به ریاست‌جمهوری رسید، قول پیگیری آن را داد و اعتقاد داشت که قوای مقننه و مجریه در ترکیه با توجه به مشکلاتی که در تعریف وظایف نخست‌وزیری و ریاست‌جمهوری وجود دارد، نمی‌توانند جوابگوی نیازهای امروز این کشور باشند. وی در نهایت در دو مرحله؛ ابتدا در پارلمان و سپس در همه‌پرسی موفق به تصویب اصلاحات مدنظر خود شد. اما این همه‌پرسی چه اختیاراتی به اردوغان خواهد داد و پیامدهای آن برای ترکیه چه خواهد بود؟

بررسی اصلاحات
 قانون اساسی ترکیه
اردوغان از سال ۲۰۰۳ تا سال ۲۰۱۴ نخست‌وزیر ترکیه بود و در ماه اوت سال ۲۰۱۴ رئیس‌جمهور ترکیه شد. وی از مدت‌ها پیش به دنبال افزایش قدرت خود در مقام ریاست‌جمهوری بوده و راه‌حل این امر را نیز حذف پست نخست‌وزیری و حاکم کردن شیوه حکومتی ریاستی، همانند فرانسه و آمریکا بر ترکیه می‌داند. در یک سال گذشته اردوغان بیشتر از هر زمان دیگر بر لزوم تغییر قانون اساسی در راستای تغییر نظام سیاسی ترکیه تأکید کرده است. پس از کودتای نافرجام 16 ژوئیه، اردوغان قدرت لازم را برای سرکوب مخالفان به دست آورد و تغییر نظام سیاسی را تنها راه‌حل برقراری امنیت در ترکیه دانست. به همین دلیل نمایندگان ترکیه در بهمن ماه اصلاحات مورد نظر اردوغان در قانون اساسی را بررسی کردند. اردوغان برای تغییر نظام سیاسی از پارلمانی به ریاستی به رأی دوسوم نمایندگان پارلمان بدون همه‌پرسی، یا سه‌پنجم آرای نمایندگان با برگزاری همه‌پرسی نیاز داشت. در این باره، قانونگذاران ترکیه دوم بهمن‌ماه 95 با 339 رأی موافق به طرح اصلاحات قانون اساسی مورد نظر اردوغان رأی مثبت دادند. بنابراین، قانون اساسی جدید ترکیه با تأیید اردوغان باید در همه‌پرسی نیز تصویب می‌شد.

برگزاری همه‌پرسی
 در فضای سرکوب و وحشت
پس از تصویب طرح اصلاحات قانون اساسی ترکیه در پارلمان این کشور، حزب عدالت و توسعه شرایط را برای برگزاری همه‌پرسی مهیا کرد. در این مسیر دولت اردوغان عده زیادی از مخالفان را سرکوب کرد و ضمن تعطیلی صدها رسانه، دستور دستگیری ده‌ها هزار نفر را نیز صادر کرد. با زندانی کردن صلاح‌الدین دمیرتاش رهبر حزب کردها فضایی تک‌صدایی در جامعه ترکیه حاکم شد. سرانجام نیز در همین «فضای بسته» و «تک‌صدایی» همه‌پرسی برگزار شد.
روز یکشنبه حدود 18 اصلاحیه در قانون اساسی ترکیه به همه‌پرسی گذاشته شد و کمیته انتخاباتی ترکیه رأی «آری» در این همه‌پرسی را 41/51 درصد و رأی «نه» را 59/48 درصد اعلام کرد. مهم‌ترین اثر این تغییر، باز شدن راه برای ادامه ریاست‌جمهوری اردوغان تا سال ۲۰۲۹ و حتی فراتر از آن است. در مجموع فاصله کم آرا بین موافقان و مخالفان تغییر قانون اساسی نشان‌دهنده حساسیت و اهمیت موضوع و رقابت نزدیک دو بلوک موافق و مخالف تغییر قانون اساسی یا به عبارت دیگر موافقان و مخالفان حزب حاکم عدالت و توسعه و رجب‌طیب اردوغان است. در این همه‌پرسی نزدیک به 55 میلیون نفر از واجدان شرایط رأی دادند که از لحاظ میزان مشارکت با کسب بیش از 86 درصد از واجدان شرایط، یکی از پرمشارکت‌ترین انتخابات در ترکیه بوده است.
اردوغان با این همه‌پرسی اختیارات ویژه‌ای به دست آورد. مهم‌ترین اثر این تغییر، باز شدن راه برای ادامه ریاست‌جمهوری اردوغان تا سال ۲۰۲۹ و حتی فراتر از آن است. مهم‌ترین تغییراتی که مردم ترکیه روز یکشنبه به آن رأی مثبت دادند، عبارت بود از:
ـ نظام سیاسی ترکیه از پارلمانی به ریاستی تبدیل می‌شود.
ـ با تعریف دو دوره پنج ساله برای حضور رئیس‌جمهور در قدرت، راه برای ریاست‌جمهوری اردوغان تا سال ۲۰۲۹ باز می‌شود.
ـ سمت نخست‌وزیری حذف شده و رئیس‌جمهور اعضای کابینه را معرفی می‌کند.
ـ رئیس‌جمهور می‌تواند بدون دریافت مجوز از پارلمان، سمت‌ها یا وزارتخانه‌های جدیدی ایجاد یا آنها را اصلاح کند.
ـ رئیس‌جمهور می‌تواند بدون دریافت تأییدیه از کابینه، وضعیت اضطراری اعلام کند.
ـ اختیار تدوین بودجه از پارلمان به ریاست‌جمهوری منتقل می‌شود.
ـ هیئت نظارت دولتی که تحت نظر رئیس‌جمهور است، می‌تواند مستقل از قوه قضائیه، برای افراد پرونده تشکیل دهد.
ـ دیوان قانون اساسی، اختیار محاکمه رئیس‌جمهور را خواهد داشت. اما ۱۲ نفر از اعضای این دیوان را رئیس‌جمهور و سه نفر را هم پارلمان تعیین می‌کند.
ـ رئیس‌جمهور اختیار انحلال پارلمان را دارد، اما انحلال پارلمان به برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری منجر می‌شود.
ـ هر چند حداکثر حضور یک فرد در سمت ریاست‌جمهوری دو دوره پنج ساله تعیین شده، اما بر اساس یک تبصره، اگر پارلمان در دوره دوم یک رئیس‌جمهور تصمیم به برگزاری انتخابات زودهنگام بگیرد، رئیس‌جمهور مستقر می‌تواند در انتخابات شرکت کند. این تبصره راه را برای ادامه ریاست‌جمهوری اردوغان، حتی فراتر از سال ۲۰۲۹ باز می‌کند.
بر اساس این همه‌پرسی نظام جدید ترکیه از نوامبر سال 2019 به اجرا گذاشته می‌شود. در آن سال انتخابات ریاست‌جمهوری و پارلمان به صورت همزمان برگزار می‌شود و اردوغان پس از تغییر حاکمیت این کشور می‌تواند به مدت دو دوره دیگر، یعنی تا سال 2029 قدرت را در دست داشته باشد.

پیامدهای پیروزی ناپلئونی اردوغان در همه‌پرسی
اردوغان برخلاف انتظار خود نتوانست در این همه‌پرسی پیروزی قطعی را کسب کند. 49 درصد از مردم ترکیه مخالف قانون اساسی جدید ترکیه هستند و این به معنای ایجاد فضای دوقطبی عمیق در جامعه ترکیه است. به طور طبیعی قانون اساسی در کشورهای مختلف باید مورد پذیرش اکثریت بالای مردم قرار بگیرد؛ چرا که دستورالعمل اداره کشور برای همیشه است و نمی‌توان همیشه برای تغییر قانون اساسی همه‌پرسی برگزار کرد. از این رو ترکیه را باید در سال‌های آینده به میدان نبرد بین موافقان و مخالفان قانون اساسی جدید تشبیه کرد. این مسئله سبب خواهد شد تمرکز مقامات ترکیه از پیشرفت و تلاش برای تحقق منافع این کشور منحرف شده و به مقابله با مخالفان بپردازند. اگرچه اردوغان ضمن اعلام پیروزی در همه‌پرسی آن را پیروزی مردم ترکیه و همه جناح‌های سیاسی اعم از موافق و مخالف خواند، اما اولین برآورد سیاسی از نتیجه همه‌پرسی، تثبیت علنی و آشکار شکاف بزرگ در جامعه و در حاکمیت سیاسی ارزیابی شده است.
این همه‌پرسی نگاه مردم و طبقات اجتماعی و سیاسی را آشکارتر نشان داد و از نگاه تحلیلگران سیاسی، ناپایداری و نارضایتی عمومی مردم در ترکیه را تثبیت کرد. مخالفان اردوغان می‌گویند، همه‌پرسی برای تثبیت قدرت مطلقه رئیس‌جمهور (اردوغان) انجام گرفت و تا سال ۲۰۲۹ حاکمیت و مرکزیت بلامنازع قدرت او را تضمین کرده است. همین مسئله می‌تواند ترکیه را بیش از پیش ضعیف کند. چند سال گذشته اردوغان با اتخاذ سیاست‌های اشتباه در منطقه و حمایت از تروریست‌ها، ناامنی و ترور را به مردم ترکیه هدیه کرده است و منافع این کشور تحت‌الشعاع منافع شخصِ اردوغان قرار گرفته است، پس از همه‌پرسی نیز این وضعیت تشدید خواهد شد.
از سوی دیگر رؤیای ترکیه برای پیوستن به اتحادیه اروپا نیز به پایان خود نزدیک خواهد شد و اتحادیه اروپا ترکیه را در جمع خود نخواهد پذیرفت؛ چرا که پس از همه‌پرسی، آلمان، اتریش و برخی دیگر از مقامات اروپایی خواستار پایان روند الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا شده‌اند.

شکست الگوی
 حکومتی ترکیه
پیامدهای همه‌پرسی اخیر تنها به مسائل داخلی و برخی مسائل کوتاه‌مدت خلاصه نمی‌شود. این همه‌پرسی یک شکست راهبردی برای حامیان شیوه حکومتی ترکیه نیز محسوب می‌شود؛ شیوه‌ای که قرار بود در برابر مردم‌سالاری دینی ایران در جهان اسلام به مردم عرضه شود. انقلاب اسلامي در ايران به دليل ويژگي‌ها و مشخصات ضد استعماري و ضد استكباري خود، از همان ابتداي پيروزي مورد مخالفت و دشمني مستكبران شرق و غرب قرار گرفت و آنان از الگو شدن انقلاب ايران براي ديگر مردم مسلمان جهان به شدت وحشت داشتند؛ لذا از همان روزها، با طراحي توطئه‌هاي مختلف، از جمله، برپايي جنگ‌هاي داخلي و خارجي، ترور، تحريم و... عليه ايران سعي كردند انقلاب اسلامي ایران را در چشم جهانيان ناكارآمد جلوه دهند. بيداري اسلامي اخير مردم مسلمان در كشورهاي عربي، به خوبي تأثير انقلاب اسلامي در حركت و جنبش‌هاي آنان را براي رهايي از وابستگي و استقلال و آزادي به اثبات رساند و همين موضوع سبب شد غربي‌ها به فكر راه چاره برآيند و به زعم خود الگويي جايگزين را مقابل الگوي اسلامي ايران علم كنند. اين الگوي جديد، الگوي اسلام تركيه بود. الگويي سكولار و ليبرال‌مسلك كه سردمداران آن اگرچه مسلمان بوده و شعارهاي آنها نيز اسلام‌گرايي است، اما در عين حال اهل معامله و سازش با غرب و صهيونيست‌ها نيز هستند.
در چند سال اخیر، به ویژه پس از تحولات مربوط به بیداری اسلامی جهان عرب،‌ غربی‌ها از ترس گسترش ماهیت پیام انقلاب اسلامی ایران در منطقه، ‌سعی کرده‌اند نظام سیاسی ترکیه را الگوی انقلابیون جهان عرب بدانند و از سویی شرایط را برای حضور دیپلماسی ترکیه در جهان عرب پررنگ‌تر کنند. حتی این‌گونه محافل پا را از این فراتر گذاشته و بر اتحاد راهبردی اعراب منطقه با ترکیه در مقابل ایران تأکید کردند.
اما به زودی این شیوه حکومتی ترکیه که بر اساس اسلام میانه‌رو و باورهای لیبرالیستی بنا نهاده شده بود، ناکارآمدی خود را به جهان اسلام نشان داد؛ چرا که نتیجه این ظهور دیکتاتوری به نام اردوغان است. در واقع کشورهای منطقه که علیه حکام دیکتاتور خود قیام کرده‌اند، هرگز تن به پذیرش شیوه حکومتی ترکیه نخواهند داد، به این دلیل که این الگوی حکومتی دیکتاتورپرور است. بنابراین همه‌پرسی قانون اساسی ترکیه را باید شکست بزرگی برای حامیان اسلام میانه‌رو و غیر سیاسی در ترکیه دانست.

همه‌پرسی 
و احیای امپراتوری عثمانی
پیروزی هرچند شکننده اردوغان در همه‌پرسی اخیر بار دیگر نگاه‌ها را متوجه طرح نوعثمانی‌گری در ترکیه کرد. اردوغان در چند سال گذشته به مناسبت‌های مختلف از علاقه خود مبنی بر بازگشت به دوران امپراتوری عثمانی سخن گفته است. اردوغان پس از پیروزی در انتخابات پارلمانی سال 2011 طی سخنرانی به نوعی پروژه نوعثمانیسم را مطرح کرد. وی گفت: «امروز از استانبول تا بوسنی پیروز شده، از ازمیر تا بیروت، از آنکارا تا دمشق، از دیاربکر تا رام‌الله، نابلس، کرانه باختری، قدس و غزه پیروز شده، امروز از ترکیه تا خاورمیانه، قفقاز، بالکان و اروپا پیروز شده است.» در واقع اردوغان با دخالت‌های نظامی در موصل و شمال سوریه نشان داد که به خاک کشورهای همسایه طمع دارد. وی اکنون نیز با تثبیت دیکتاتوری خود بیشتر از گذشته به دنبال طرح نوعثمانی‌گری است. البته، این پیروزی اردوغان در نهایت نه تنها قدرت وی را تقویت نخواهد کرد؛ بلکه تشدید مخالفت‌ها در جامعه ترکیه پایگاه اجتماعی وی را تضعیف خواهد کرد. این مسئله نیز به معنای دور شدن اردوغان از طرح احیای امپراتوری عثمانی است.

پایان سخن
پیروزی شکننده اردوغان در همه‌پرسی اصلاحات قانون اساسی ترکیه، وی را به دیکتاتوری کامل تبدیل خواهد کرد. مخالفان نیز معتقدند، دموکراسی ترکیه را باید پایان‌یافته دانست؛ چرا که با وجود اختیارات گسترده اردوغان امکان حیات سیاسی برای مخالفان وجود ندارد. بر اساس نتیجه همه‌پرسی، مجلس ترکیه حذف نشده است، اما از قدرت تصمیم‌گیری در اداره کشور به سطح «اعلام نظر» سقوط کرده است. قوه قضائیه نیز تحت فرمان رئیس‌جمهور قرار گرفته و رئیس‌جمهور قضات دیوان عالی قوه قضائیه را تعیین و با حکم او قدرت و مسئولیت قضاوت پیدا می‌کنند. رئیس‌جمهور عالی‌ترین مقام تصمیم‌گیری و اجرایی خوانده شده است. رئیس‌جمهور اعضای کابینه و وزیران را برای مسئولیت مدیریتی وزارتخانه‌ها تعیین می‌کند و در تشخیص صلاحیت وزیران یا تغییر و حذف آنها، به تصویب مجلس و نمایندگان مردم نیازی ندارد. رئیس‌جمهور، فرمانده کل قوا خوانده شده است که ارتش و همه نهاد‌های انتظامی‌ ـ امنیتی را تحت فرمان خود دارد و مجلس می‌تواند پیشنهادهای خود را در امور اقتصادی یا سیاسی به رئیس‌جمهور ارائه دهد، اما فقط با رد یا قبول او مصوب می‌‌شود.
اما شاید بتوان مهم‌ترین پیامد این همه‌پرسی را پایان شیوه حکومتی ترکیه برای جهان اسلام دانست؛ شیوه‌ای که براساس آموزه‌های لیبرالیستی طراحی شده است. در جریان تحولات جهان عرب ترکیه این شیوه را به کشورهای عربی ارائه داد و حتی هیئت‌هایی نیز از این کشورها در این زمینه به ترکیه سفر کردند. اما این شیوه به دلیل ناهمخوانی با بافت فرهنگی ـ اجتماعی کشورهای اسلامی به زودی کارآمدی خود را از دست داد و همه‌پرسی اخیر ترکیه نیز مهر تأییدی بر پایانِ الگوی اسلامی ـ لیبرالیستی ترکیه زد. اکنون در نتیجه این همه‌پرسی، ترکیه نظام سیاسی ریاستی فرانسه و آمریکا را الگوی خود قرار خواهد داد. البته اردوغان این الگوی جدید را با افزایش اختیارات خود به نوعی به یک الگوی «ریاستی خاص» یا الگوی «ترکی» تبدیل کرده است که قدرت رئیس‌جمهور همانند یک دیکتاتور است. بی‌شک این مسئله ترکیه را وارد دوران پسرفت اقتصادی سیاسی خواهد کرد.

به بهانه طنزِ تلخ نام‌نویسی‌های انتخابات ریاست‌جمهوری
 امیرحسین زین‌الدینی/  نام‌نویسی هزار و 636 نفر برای انتخابات ریاست‌جمهوری، بازتاب‌های زیادی هم در داخل کشور و هم در خارج از مرزها داشته است.
در روزهایی که همه منتظر حضور چهره‌های سیاسی برای نام‌نویسی بزرگ‌ترین انتخابات کشور بودند، حضور مردم عادی بیشتر از همه جلب توجه می‌کرد تا جایی که صدای بعضی از مسئولان، از جمله رؤسای قوای مقننه، قضائیه و دبیر شورای نگهبان هم درآمد.
البته دامنه انتقادات به فضای سیاسی کشور محدود نشد و شخصیت‌های مختلفی در فضای مجازی از این موضوع ابراز ناراحتی کرده و خواستار اصلاح قانون برای جلوگیری از پدید آمدن این وضع شدند.
در اینکه پست ریاست‌جمهوری حائز شرایط و قابلیت‌های زیادی است، هیچ شکی وجود ندارد؛ اما پرسشی که در این بین ایجاد می‌شود، این است که مردم عادی با وجود آگاهی از این شرایط و علم به اینکه صلاحیت نشستن بر کرسی مهم ریاست‌جمهوری را ندارند، چرا دست به نام‌نویسی در انتخابات می‌زنند. کارگر میبدی به عنوان اولین شخصی که برای انتخابات نام‌نویسی کرد، ادعای نبوت می‌کرد و مدعی بود می‌خواهد کشور را نجات دهد، حضور برادران دو قلو در عرصه انتخابات، نام‌نویسی جوانی که برای پیدا کردن شغل می‌خواهد رئیس‌جمهور بشود، زن خانه‌داری که ادعای نوشتن متن مذاکرات هسته‌ای را داشت، لیدر تیم پرطرفدار تبریزی، مشت نمونه خروار خنده‌دار و البته نگران‌کننده‌ای از حضور مردم عادی برای نام‌نویسی در انتخابات ریاست‌جمهوری است. برای این پرسش باید سراغ دلایلی فارغ از مباحث مطرح شده در فضای عمومی کشور رفت. ریخت‌شناسی این افراد می‌تواند کمک شگرفی به چرایی کنشگری برای جلب توجه در مقابل لنز دوربین رسانه‌ها باشد. انسان موجودی ذاتاً توجه‌طلب است. توجه‌طلبی به این معنا که رفتار من در صورت واکنش‌های دیگران معنا پیدا می‌کند. البته هر نوع توجه‌طلبی مذموم و مطرود نیست و دایره این توجه‌طلبی فقط محدود به زندگی در اجتماع نیست؛ زیرا در مقام بندگی در زیستی خدامحورانه، بنده با تضرع و عجز و لابه به درگاه خداوند متعال نیز دنبال توجه ذات احدیت به خود است. از این رو، بندگی و سایر شئون رابطه خالق و مخلوقی را هم می‌توان در ذیل این توجه‌طلبی مخلوق از خالق تفهیم و تحلیل کرد. حال به این مدخل که توجه‌طلبی ذات بشریت در همه اعصار بوده است، می‌توان از دریچه‌ای تازه‌تر به رفتار این جماعت نگاه کرد. 
هر کس به قدر استعداد و کفایت و امتیازات خود می‌تواند متر و میزان توجه به خود را مشخص کند. توجه‌طلبی یک استاد دانشگاه با یک ورزشکار مطلقاً شبیه به هم نیست؛ زیرا از استعداد و قابلیت‌های متفاوتی برخوردارند؛ اما برای کسی که به قدر کفایت حائز کسب توجه و نگاه دیگران به خود چه در زندگی شخصی و چه در زندگی اجتماعی نیست، صحنه نام‌نویسی برای انتخابات ریاست‌جمهوری می‌تواند بهترین فرصت برای ارضای توجه‌طلبی و دیده شدن این افراد فاقد امتیاز در سطح اجتماع باشد. جایی که دوربین رسانه‌های داخلی و خارجی از صبح تا ساعت 18 که پایان کار نام‌نویسی است، روشن و مشغول به سوژه‌یابی و تهیه خوراک است؛ چه جایی بهتر از آن برای خودنمایی از طریق توجه درمانی؛ اما این یک سوی سکه است و روی دیگر آن به رسانه‌ها و کارکرد و شأنیت آن تعلق دارد. رسانه که شأنی بالاتر از آگاهی‌بخشی در جهت بهبود وضعیت مردم ندارد و در ظاهر باید صدای مردم باشد، متأسفانه عمدتاً آلت‌ دست و سخنگوی سیاسیون شده‌اند که برای تصاحب قدرت از هیچ اقدامی فروگذار نیستند. در این شرایط وقتی وظیفه اصلی رسانه از روشنگری و آگاهی‌بخشی به مردم به نمایندگی حزب و سیاستمداران کاسته شود، چه جای تعجب که برای بالا رفتن تعداد بازدیدکننده در این شوره‌زار تخصص و تعهد دست به زرد کردن رسانه بزنند و با پوشش این پلشتی‌ها سطح رسانه را تا اندازه‌ای مبتذل کنند که صدای مردم و مسئولان از هر طیفی بلند شود. اگر توجه‌طلبی مذموم عده‌ای که برای ریاست‌جمهوری نام‌نویسی کردند، علاج و چاره ندارد که آن هم دارد، عاری شدن رسانه از این مهملات قطعاً چاره دارد و آن هم فقط و فقط به تخصصی شدن کار رسانه و قطع شدن پای قدرت‌طلبان از ساحت مقدس آن است.

تحلیلی بر نسل نوین جنگ نرم علیه انقلاب اسلامی ـ قسمت پنجاه‌ویکم
  دکتر سیامک باقری‌چوکامی/ اینکه دشمن با وجود شکست برنامه‌هایش در براندازی نرم نظام جمهوری اسلامی ایران هنوز مأیوس نشده و همچنان برنامه تغییر رژیم را دنبال می‌کند، از باورهای جدی رهبر معظم انقلاب است.(4/8/1389) در واقع، از وقتی غرب به این نتیجه رسید که از طریق اقدامات نظامی قادر به تغییر رفتار و رژیم جمهوری اسلامی ایران نیست، رویکرد جنگ اقتصادی، جنگ نرم و نفوذ را مناسب‌ترین الگوی براندازی نظام در نظر گرفت. در این میان؛ فرصت انتخابات به منزله شرایط استراتژیک تلقی شد. بر اساس تئوری‌های مطرح شده و نمونه‌های تجربی، براندازی با محوریت انتخابات مشروط به تحقق یک‌سری از شرایط ذهنی و عینی در زمان پیش از انتخابات و ایجاد اقدامات و فرایندهایی برای فتنه‌انگیزی پس از انتخابات است. 
 بر اساس این، غرب و مخالفان نظام با توجه به فتنه 88، انتظار فتنه بزرگ‌تری از طریق فضای دموکراتیک ایران را در شرایط انتخاباتی دارند. چنانچه ولید فارِس، مشاور ترامپ در امور خاورمیانه گفت: «به این مسئله خوش‌بینم که مخالفان در ایران بتوانند شورشی بزرگ‌تر از حوادث 88 راه بیندازند.» خواسته مسعود بهنود از ایرانیان نیز مبنی بر اینکه آنها با یک برنامه، انتخابات آینده را به چالش حقوق بشر و قوه قضایی بی‌طرف تبدیل کنند، می‌تواند نشانه‌هایی از قطعه‌های جورچین فتنه‌انگیزی نوینی در آینده باشد. تحرکات برخی از کشورهای عربی منطقه، مانند عربستان در برگزاری نشست‌هایی با ضد انقلاب، مانند منافقین را نمی‌توان نادیده گرفت. با وجود این، مهم‌ترین برنامه‌هایی که بازیگران جنگ نرم پس از آغاز انتخابات دنبال می‌کنند، عبارت است از: 
یک‌ـ قطبی‌سازی
ایجاد فضای روانی دوقطبی‌سازی ساختارشکنانه برای تحرک‌بخشی توده‌های مردمی و هیجان‌سازی هواداران حرکت کلیدی محسوب می‌شود؛ زیرا مبارزه مدنی با محوریت انتخابات برای تغییرات اساسی و بنیادی بدون دوقطبی شالوده‌شکنانه شکل نمی‌گیرد. از این رو، سناریوی دوقطبی‌سازی از پیش از انتخابات با شیب ملایمی آغاز می‌شود و در حین انتخابات شدت می‌گیرد و پس از انتخابات و اعلام نتایج به اوج خود می‌رسد. در واقع، طراحان فتنه با ابزارهای رسانه‌ای، شبکه‌های مجازی، شبکه‌های آموزش دیده‌ای که پیش از انتخابات در جامعه و ستادهای انتخاباتی ایجاد کرده‌اند و زمینه‌های روانی و شخصیتی که نامزدهای انتخاباتی دارند، فضای سیاسی ـ انتخاباتی را به گونه‌ای مدیریت می‌کنند که رقابت‌ها به تخاصم تبدیل شود. مهم‌ترین برونداد این فرایند، دوقطبی‌های حق و باطل و حکومتی و غیر حکومتی است. در این زمینه رسانه‌هاي غربي هم تلاش مي‌كنند جريان حاكم را جريان سنتي، متحجّر، ناكارآمد، غير دموکراتیک و ضد مردمی و در مقابلِ جريان مردمی، كارآمد، دموكراتيك‌، اصلاح‌طلب معرفي ‌كنند. نمادسازی برای این مرزبندی از طریق انتخاب شعار خاص، رنگ خاص و رفتارهای خاص انجام می‌شود. با وجود این، دوقطبی‌سازی مصنوعی سیاست جدی است که در انتخابات ریاست‌جمهوری 96 دنبال می‌شود و رهبر معظم انقلاب نیز در سال 95 هشدار داده‌اند. ایشان فرمودند: «دشمن دارد زخم‌هایی را بر پیکر این انقلاب می‌زند و وارد می‌کند، یکی مسئله‌ دوقطبی کردن‌های مصنوعیِ جامعه است؛ اینها زخم‌هایی است که دارند وارد می‌کنند؛ باید اینها را التیام بخشید.» (6/3/۱۳۹۵)
دوـ سیاست پیش‌داوری
 سیاست پیش‌داوری مجموعه ادعاها و القائاتی است که عاملان جنگ نرم با بهره‌گیری از بازیگران قانون‌گریز برای تبدیل رقابت‌های سیاسی ـ ‌انتخاباتی به فتنه سیاسی دنبال می‌کنند. آنها پیشاپیش به صورت رسمی یا غیر رسمی جريان متبوع یا نامزد مورد نظرشان را به گونه‌ای معرفی می‌کنند که پيروز قطعي انتخابات است. راه‌اندازی کارناوال‌های انتخاباتی یکی از اقدامات برای این منظور است. با توسل به سیاست پیش‌داوری سعی می‌شود افکار عمومی به این نتیجه برسد که نامزد مفروض پایگاه اجتماعی بسیار بالا و بی‌رقیبی دارد و پیروزی او حتمی است.
سه‌ـ تردیدسازی
 این سیاست پیش از انتخابات آغاز می‌شود و تا پایان انتخابات ادامه می‌یابد. سیاست تشکیک‌سازی به نوعی حلقه مکمل سیاست پیش‌داوری است. تردیدسازی در ابعاد مختلفی، از جمله در زمینه برگزاری انتخابات، نظارت بر صندوق‌های رأی، نحوه تبلیغات رقیب و شمارش آرا صورت می‌گیرد. هدف اصلی تردیدسازی آماده‌سازی جریان‌ها و هواداران آنها از نپذیرفتن نتایج متفاوت در انتخابات است. 
 چهار‌ـ حمايت و پشتیبانی
 حمایت بازیگران خارجی از جریان‌های مورد نظرشان به صور مختلف انجام می‌شود. بخشی از آنها از طریق دستگاه‌های تبلیغی و رسانه‌ای است که در شرایط انتخابات به طور کامل در اختیار جریان مورد نظر قرار می‌گیرند جذابیت‌سازی و ایجاد مقبولیت برای جریان مطلوب‌نظر و مشروعیت‌زدایی و ضد مردمی معرفی کردن جریان رقیب و دولت حاکم محور و دال مرکزی این تبلیغات است. نوع دیگر حمایت از طریق ایجاد فشار اقتصادی و فضای تهدید و القای این است که این فشارها ناشی از عملکرد و سیاست‌های نظام است. در این زمینه موضع جیمز ریکاردز از اندیشکده کارنگی قابل توجه است. وی می‌گوید: «تحریم‌های جدید دولت ترامپ علیه ایران برای تأثیرگذاری بر انتخابات ایران و تحریک دوباره جنبش سبز و ایجاد نارضایتی گسترده است.»
پنج‌ـ مدیریت اعتراضات
 دو مقطع اصلی در فرایند انتخابات برای بازیگران جنگ نرم حساسیت بالایی دارد. یکی در هنگام تأیید صلاحیت‌ها و دومی در زمان شمارش آرا و اعلام نتایج. فرصت ردّ صلاحیت‌ها، محملی برای ایجاد تحرکات اجتماعی اعتراضی است. این مقطع اولین خیز طراحان فتنه‌انگیزی برای ایجاد نافرمانی مدنی و تحرکات اعتراضی و مدیریت آن علیه حاکمیت است. 
در زمان شمارش آرا نیز اگر نتایج انتخابات به نفع بازیگران جنگ نرم رقم نخورد، پروژه دوم براندازی نرم از طریق مدیریت اعتراضات مدنی کلید می‌خورد. ادعای مخدوش بودن نتایج انتخابات با شعار تقلب بزرگ و درخواست بازشماري آرا و فشار برای به رسميت شناختن پيروزي مخالفان است. این ادعا با فشارهای رسانه‌ای و مطالبه‌سازی از طریق جمعیت‌های مردمی دنبال می‌شود. در این هنگام اگر حاکمیت بازشماری را بپذیرد، دو حالت متصور است؛ حالت اول اینکه تقلب تأیید شود؛ در این صورت جریان‌های مخالف و طراحان خارجی، نظام سیاسی را با چالش‌های مشروعیت بیشتری درگیر می‌کنند. حالت دوم اینکه بازشماری به نفع جریان تغییر و دگرگونی نباشد، در این صورت برای اینکه ادعای مخالفان به کرسی بنشیند، فراخوان طرفداران برای تحصن، تجمع یا تظاهرات خیابانی با شعار برگزاری انتخابات مجدد در دستور کار قرار می‌گیرد. جریان‌های مخالف با حمایت‌های دولت‌های خارجی این وضعیت را تا جایی ادامه می‌دهند که حاکمیت، تقاضای آنها را بپذیرد. پذیرش حاکمیت، به دنبال خود خواسته جدیدی را به دنبال خواهد داشت و آن، تقاضای حضور ناظران بین‌المللی بر انتخابات است. در این وضعیت، اگر حاکمیت تقاضاها را برنتابد، حرکت‌های نمادین و اردوکشی خیابانی شکل مبارزه خیابانی به خود خواهد گرفت. در این حالت چند روش و سازوکار در دستور کار قرار می‌گیرد؛ از جمله شدت بخشیدن مانور جمعیتی و اردوکشی‌های خیابانی و تبدیل کردن آن به یک حرکت ملی و سراسری، هدایت کردن حرکت‌های اعتراضی به سطوح مختلف حاکمیت و آوردن بخشی از نخبگان حاکم به جمع معترضان، به تعطیلی کشاندن شرکت‌ها و کارخانجات، توسعه نافرمانی مدنی به دوایر دولتی، افزایش تهاجم روانی، تبلیغاتی و دیپلماتیک برای کمک به بزرگ‌نمایی نمایش‌های جمعیتی و اثبات اینکه برتری جمعیتی با مخالفان حکومت است.

دکتر محمدحسین رجبی‌دوانی در گفت‌وگو با صبح‌صادق
مجتبی برزگر/ بعثت پیامبر اسلام یا برانگیخته شدن آن حضرت به مقام رسالت، مهم‌ترین فراز از تاریخ اسلام بوده است و نزول قرآن کریم نیز از این زمان آغاز می‌شود. «بعثت» در لغت به معنای «برانگیخته شدن» و در اصطلاح به مفهوم فرستاده شدن انسانی از سوی خداوند متعال برای هدایت دیگران است. همان‌طور که از روایات اسلامی و مطالعات تاریخی برمی‌آید، مسئله بعثت پیامبر(ص) در ادیان الهی با برخی از ویژگی‌ها و نشانه‌ها، پیش از ظهور آن حضرت، مطرح بوده و بسیاری از اهل کتاب و برخی از اعراب مشرک نیز با آن از پیش آشنایی داشته‌اند. ظهور پیامبر خاتم (ص) به تصریح قرآن در تورات و انجیل بشارت داده شده و حضرت عیسی(ع) نیز پس از تصدیق توراتی که به حضرت موسی(ع) نازل شده بود، به برانگیخته شدن رسول اکرم(ص) بشارت داده‌اند. بنابراین بعثت پیامبر اسلام(ص)، حادثه‌ای بس بزرگ در هدایت بشری بوده و عظمت این امر سبب می‌شد که خداوند متعال به عنوان مقدمه این امر بزرگ، تربیت و پرورش آن حضرت را بر عهده داشته و ایشان را برای آینده دشواری که پیش رو داشتند، آماده سازد. به دنبال همین تربیت الهی بود که پیامبر(ص) در سال‌های پیش از بعثت نیز حالات فوق‌العاده معنوی و مشاهدات روحانی داشته و در نتیجه ایشان تمام این دوران را با پاکی، طهارت و معنویت سپری کرده‌اند. در آستانه سالروز مبعث حضرت رسول اکرم(ص) به سراغ دکتر محمدحسین رجبی‌دوانی استاد دانشگاه و مورخ و پژوهشگر تاریخ اسلام رفتیم و لحظاتی را با وی به گفت‌وگو نشستیم. مشروح این مصاحبه در ادامه از نظرتان می‌گذرد.
* می‌دانید پیامبر اکرم(ص) در سرزمینی مبعوث شدند که دارالجهل و دارالکفر بود؛ رفتار و سیره ایشان برای جذب مخالفان و جاهلان چگونه بود؟
پیامبر اسلام(ص) در محیطی ظهور کرد و آیین بزرگ اسلام را عرضه داشت که این جامعه از نظر فرهنگ، تمدن و اخلاق در سطح بسیار پایینی به سر می‌برد و نسبت به مردم ممالک اطراف آن زمان عقب‌مانده بود. اما آن وجود مقدس با جد و جهد فراوان و تلاشی گسترده بیش از آنچه خداوند از آن حضرت انتظار و توقع داشت توانست تحولی عظیم را در میان این مردم پدید آورد و اسلام را عرضه کند. عامل اصلی موفقیت پیامبر اکرم(ص) که در حقیقت نجات و هدایت مردم به نظر ناممکن می‌آمد بر اخلاق استوار بود؛ یعنی پیامبر اسلام با دو شاخصه اخلاق حسنه و صبر و استقامت موفق شد این حرکت عظیم را پدید آورد و این تحول بزرگ را ایجاد کند.

* سیره پیامبر اسلام(ص) در مواجهه با کفار و دشمنان چگونه بود؟
پیامبر اکرم(ص) طبق فرموده قرآن و همچنین رفتار ذاتی خودشان بسیار برای کرامت انسانی ارزش قائل بودند و برای سعادت مردم تلاش می‌کردند. اما آن وجود مقدس تا جایی‌که امکان داشت فشارها، توهین‌ها و تهدیدها را تحمل می‌کرد تا بتواند با منطق نیرومند خود سبب هدایت بشود. وقتی که مخالفان و کفار عناد و سرسختی را از حد می‌گذراندند طبق فرموده قرآن بسیار سخت و محکم با آنها برخورد می‌کرد. در یک کلام خود قرآن فرموده است: «مُحَمَّدٌ رَسولُ اللهِ وَ الَّذينَ مَعَهُ أَشِدّاءُ عَلَى الكُفّارِ رُحَماءُ بَينَهُم» نسبت به کفاری که به تعالیم او عناد می‌ورزیدند، سخت برخورد می‌کرد و نسبت به دیگران و مؤمنان در کمال رحمت و مهربانی بودند.

*انقلاب پیامبراسلام(ص) نهضتی جهانی بود،حضرت رسول برای تحقق آن چه اقداماتی انجام دادند ؟
دین مبین اسلام آخرین دین الهی است که برای سعادت بشر عرضه شد؛ اگرچه این دین در حقیقت راه سعادت و نجات تمام بشریت است، اما معنایش این نیست که خود آن وجود مقدس وظیفه داشت که اسلام را در سطح کل جهان منتشر و منعکس کند. پیامبر اکرم(ص) با قرآن مجید که معجزه جاودانه و آسمانی است و اصول اساسی اسلام در عرصه‌های مختلف که اعتقادات و فروع عملی و اخلاق باشد، تعالیم اسلام را عرضه کرد و بنا بود که جانشینان بر حق آن حضرت که اهل بیت عصمت و طهارت بودند اسلام را جهانی کنند. اما در عصر خود آن وجود مقدس پس از انعقاد صلح حدیبیه، یعنی زمانی که پیامبر اکرم(ص) برای مدت 10 سال خیالش از بزرگ‌ترین دشمن اسلام آسوده‌ شده بود، برای رساندن پیام اسلام به ممالک و تمدن‌های دیگر اقدام کرد. آن موقع در حقیقت تمدن‌های عظیم شناخته شده‌ای که در دسترس بود؛ ایران، روم، یمن، مصر و حبشه بودند. برخی کشورها هم تابع قدرت‌های بزرگ بودند، همانند دولت حیره در عراق امروز تابع ایران ساسانی و دولت قصرانی در اردن امروز نیز که تابع امپراتوری روم بودند. در حقیقت اسلام پس از رحلت پیامبر اکرم(ص) در سطح گسترده‌ای انعکاس پیدا کرد، ولی با افسوس فراوان نه از سوی اهل‌بیت عصمت و طهارت، بلکه از سوی خلفای غاصبی عرضه شد که من معتقدم مانع شدند تا اسلام آن‌طور که باید و شاید در سطح جهان منتشر و منعکس نشود.

* به جز مؤمنان و کفار گروهی ریاکار منافق هم در اطراف پیامبر(ص) وجود داشتند که بنابر مصالحی تن به اسلام داده بودند؛ پیامبر با این منافقین چه رفتاری داشت؟
آیات فراوانی از قرآن کریم نشان‌دهنده برخورد آن وجود مقدس با منافقان است، منتها این برخورد باید بسیار حساب‌شده و دقیق باشد. منافقان جریانی بسیار خطرناک برای مقابله با اسلام بودند، با این تفاوت نسبت به سایر دشمنان که به ظاهر مسلمان بوده و در زمره مؤمنان قرار داشتند. اما در عین حال از فرصت‌های مناسب برای ضربه زدن به اسلام بهره می‌بردند؛ لذا از این حیث بدترین و خطرناک‌ترین دشمن بودند. چرا که مشرکان و کافران، هم از نظر اعتقادی و هم از نظر مکان و محل استقرار با مسلمان‌ها تفاوت داشتند، ولی منافقان به ظاهر از نظر اعتقادی و استقراری مثل مسلمانان بودند، بنابراین شناخت منافقین و درک قصد و غرض این گروه معاند که مترصد خدشه وارد کردن به بدنه اسلام هستند، بسیار سخت است و جز با بصیرت و تحلیل درست، میسر نخواهد شد. به همین دلیل پیامبر(ص) بنابر رهنمودهای قرآنی تلاش می‌کردند به مردم آن قدرت تحلیل و بصیرت را بدهند تا خودشان منافقین و خطر موجودیت آنها را بشناسند و رسوای‌شان کنند؛ اگرچه آیاتی نازل شده که به منافقین وعده عذاب داده شده و باید بر آنها سخت گرفت، منتها چون داخل مردم بودند و از اصحاب پیامبر(ص) به شمار می‌آمدند؛ لذا پیامبر(ص) بسیار ماهرانه ضمن اینکه رفتار آنها را برای مردم تبیین می‌کردند و می‌خواستند خطوط کلی بدهند تا این اقشار و گروه‌ها را بشناسند، اما از برخورد حذفی هم به دلیل حفظ مصالح مردم خودداری می‌کردند.

* اگر بخواهیم در جامعه امروز پیامبر اعظم را با این همه گستردگی به جهانیان معرفی کنیم، باید چه راهکاری را در دستور کار قرار دهیم؟
پیامبر(ص) مظهر اخلاق، جوانمردی و بزرگواری بود. خود حضرت فرموده‌اند: «إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَكَارِمَ الْأَخْلَاقِ»؛ یعنی من برای تمام‌کردن و عرضه بزرگواری‌ها و جوانمردی‌های اخلاقی مبعوث شدم. اصلاً رمز موفقیت پیامبر(ص)، اخلاق و رفتار آن وجود مقدس بود. خداوند در آیه 159 سوره آل‌عمران می‌فرماید: «در پرتو رحمت خداوند با مردم نرم و مهربان شدی و اگر خشن سخن می‌گفتی و سنگدل بودی مردم از گرد تو پراکنده می‌شدند.» یعنی این رفتار و اخلاق پیامبر باعث شد که چنین گستردگی و نفوذ دعوتی را شاهد باشیم. اگر این اخلاق الهی و آسمانی پیامبر اکرم(ص) به ویژه با بیان مصداق‌هایی که وجود دارد برای جهانیان بازگو شود، همگان با همه وجود و اعتقاد به سوی آن وجود مقدس و پیروی از آیین او سوق پیدا خواهند کرد.

* امروز چطور باید پیامبر(ص) را معرفی کنیم؟ چرا که می‌بینیم در مجالس و هیئت‌های مذهبی به ایشان آن طور که باید و شاید پرداخته نمی‌شود.
ما از کلام معصومان در شناخت پیامبر(ص) باید بهره بگیریم؛ چرا که رفتار، اخلاق و زندگی فردی و خانوادگی و اجتماعی پیامبر(ص) برای ما بزرگ‌ترین الگوست. خیلی از مسلمانان اهتمام کردند تا جزئیات حرکات و سکنات پیامبر(ص)، ثبت و ضبط شود. ما این خصلت‌های ارزشمند را، هم باید بیاموزیم و هم به دیگران یاد بدهیم. امام صادق(ع) می‌فرماید رسول خدا(ص) فرمودند چند خصلت را خداوند به من دستور داده که اینها را در وجودم نهادینه کنم؛ دوست داشتن فقرا و نیازمندان و نزدیک شدن به آنها، صله رحم اگرچه آنها با من قطع رحم کرده باشند. به کسانی که پایین‌تر از من هستند نگاه کنم و به بالاتر از خودم نگاه نکنم. یا در حدیثی دیگر امام صادق(ع) می‌فرماید، پیامبر اعظم(ص) خطاب به اصحاب‌شان می‌فرمایند؛ آیا به شما خبر بدهم کدام‌یک از شما اصحاب بیشتر به من شباهت دارید. آن کسی که اخلاقش بهتر و زیباتر از دیگران باشد و در برخورد با مردم ملایمت و نرم‌خویی داشته باشد و همچنین بیش از همگان به برادران دینی خود مهربانی کند. بر حق صبورتر باشد و  بیش از همه خشم خودش را فرو ببرد و عفو و گذشت او بر دیگران برتری داشته باشد. در حال خشنودی و خشم نیز بیش از همه رعایت عدل و انصاف داشته باشد.

* چرا دشمنان با هتاکی و تمسخر علیه ایشان موضع می‌گیرند و حتی امروز می‌بینیم با تبلیغات وسیع و ساخت فیلم‌های موهن به دنبال آن هستند شخصیت ایشان را زیر سؤال ببرند. تحلیل شما در این باره چیست؟
از زمانی‌که جهان غرب، اسلام را شناختند، چون از اسلام در زمینه ایدئولوژیک، عرصه‌های سیاسی و نظامی شکست خوردند، از همان زمان شروع به تخریب وجهه اسلام و در رأس آن توهین به ساحت مقدس پیامبر اکرم(ص) کردند! یعنی ما هر زمانی می‌بینیم غرب در برابر اسلام احساس ضعف و شکست کرده، این‌گونه رفتار کرده‌اند. هر وقت هم در اثر اختلافات و ضعف مسلمان‌ها غلبه بر غربی‌ها بوده، این مسائل یک قدری آرامش پیدا کرده است. الان هم با وجود اینکه غرب از نظر نظامی، اقتصادی و سیاسی نسبت به مسلمان‌ها برتری دارد، اما به برکت انقلاب اسلامی، اسلام در عصر ما احیا شد و توانست مبادی تمدن غرب را نه تنها به چالش بکشد که با شکست مواجه کند. غرب شکست خود را در مقابل اسلام احساس کرده، از این رو به مانند اجداد وحشی خود چون نمی‌تواند از پس منطق نیرومند اسلام بربیاید، چاره را در توهین و جسارت به مقدسات مسلمان‌ها به ویژه پیامبر اسلام(ص) دیده و این نشانه ضعف، بدبختی و زبونی آنهاست.

گزارشی از فعالیت‌های گروه جهادی امام محمد باقر(ع)
  سعید علی‌بخشی/   بندر لنگه یکی از بنادر مهم جنوب ایران، در استان هرمزگان است که با ارتفاع ۱۴ متر از سطح دریا و تاریخی درخشان و پررونق، هنوز عروس و مروارید خلیج فارس به شمار آمده و قابلیت‌ها و مزیت‌های فراوانی دارد؛ اما با این حال مردم برخی از روستاهای آن با مشکلاتی مواجه هستند که برای رفع محرومیت در این منطقه، گروه‌های جهادی فعالیت‌هایی را آغاز کرده‌اند. گروه جهادی امام محمدباقر(ع) در سال 1390 در غرب استان هرمزگان شهرستان بندر لنگه به صورت خودجوش و مردمی در جهت امور محرومیت‌زدایی در روستاهای مختلف این شهرستان شروع به فعالیت کرد تا به منظور کمک به محرومان و محرومیت‌زدایی از روستاهای محروم که فرمایش رهبر معظم انقلاب است، اقدامات لازم را برنامه‌ریزی و اجرایی کند. این گروه در کمیته‌های آموزشی، فرهنگی، عمرانی، ورزشی، اشتغال و بهداشت و درمان سازماندهی شد و در راستای کم کردن و التیام دردهای مردم محروم روستاهای بخش‌های مختلف برای اجرای برنامه‌های گوناگون برنامه‌ریزی و اقدام شد.
این گروه جهادی در طول پنج سال در ایام نوروز به کمک 150 نفر اردوهایی، از جمله اردوهای یک یا سه روزه و اردوهای جهادی یک هفته‌ای در مناطق برگزار کرده است. باید افزود، به جز مردم جهادگر شهرستان بندر لنگه از دانشگاه‌ها و استان‌های مختلف کشور مانند تهران، مازندران، گیلان و قم در این گروه شرکت کرده‌اند.

بهداشت و درمان
این گروه جهادی در بخش‌های تخصصی بهداشت و درمان 10 پزشک با تخصص‌های مختلف، 25 پرستار، 10 ماما، چهار متخصص اورژانس و متخصص بهداشت محیط را جذب کرده و به منظور امور درمانی که شامل ویزیت رایگان، آموزش بهداشت دهان و دندان، آموزش بهداشت فردی، بهداشت محیط و... می‌شود، اقدامات لازم را انجام داده است. افزون بر این، در طول این سال‌ها حدود 15 اردوی جهادی سلامت انجام شده و 10 میلیون تومان داروی رایگان و حدود 40 میلیون خدمات پزشکی مختلف برای مردم روستاها به صورت رایگان صورت پذیرفته است.

عمرانی
در بخش عمرانی پنج مهندس عمران با هدف انجام امور پروژه‌های عمرانی جذب و سازماندهی شده و تا الآن در طول این سال‌ها در بخش عمرانی یک مدرسه یک کلاسه به مبلغ 30 میلیون تومان ساخته و تجهیز شده است. هفت مدرسه به مبلغ 10 میلیون تومان بازسازی و رنگ‌آمیزی شده و یک خانه محروم به مبلغ 30 میلیون ساخته شده است. همچنین، تعداد چهار خانه محروم به مبلغ پنج میلیون تومان بازسازی شده و چهار چشمه سرویس بهداشتی با اعتبار 12 میلیون تومان ساخته شده است.

آموزشی
در بخش آموزشی 30 مربی در موضوعات مختلف قرآنی، تحصیلی و تربیتی به آموزش دانش‌آموزان و والدین روستاییان برای رشد اعتقادی و درسی و رشد اخلاقی خانواده‌ها پرداخته‌اند و حدود 200 ساعت کلاس برای دو هزار و 300 نفر از دانش‌آموزان و والدین برگزار شده است.

اشتغال‌زایی
در بخش اشتغال‌زایی پنج مربی در حوزه آموزش صنایع دستی در بین خانواده‌های روستا به منظور ایجاد مشاغل خانگی اقدامات لازم را انجام داده‌اند.

مبلغان و روحانیت
در بخش فرهنگی با به کارگیری مبلغان و روحانیت معزز در روستاها به منظور ارتباط‌گیری و اجرای برنامه‌های فرهنگی و تربیتی پیرامون موضوع خانواده و سبک زندگی اسلامی برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفته است. در این زمینه، مبلغان با برگزاری مراسم مذهبی و جشن‌های فرهنگی برای دانش‌آموزان و خانواده‌ها فضای شاد فرهنگی را ایجاد کردند؛ مانند جشن بزرگ وحدت با یک کیک 500 کیلویی، اجرای جشن در اعیاد مختلف در روستاها و شهرستان و برگزاری یادواره‌های شهدا در شهرستان و روستاها.

بسته‌های حمایتی
توزیع بسته‌های حمایتی یکی دیگر از اقداماتی است (شامل برنج، روغن، ماکارونی، سویا و مرغ و حبوبات است) که در دوره‌های مختلف در بین نیازمندان توزیع می‌شود. گفتنی است، ارزش هر بسته حدود 100 هزار تومان است. توزیع 700 بسته حمایتی تحصیلی شامل کیف، نوشت‌افزار، پوشاک و کفش در بین دانش‌آموزان نیازمند از جمله اقداماتی است که برای 700 نفر به مبلغ 21 میلیون تومان انجام شده است.

ورزشی
برگزاری مسابقات مختلف ورزشی، مانند فوتبال، طناب‌کشی و دارت با هدف افزایش روحیه و شادابی در بین جوانان روستا و اهدای جوایز ورزشی مختلف، همچنین برگزاری مسابقات علمی طراحی و ساخت قایق‌های هوشمند در بین دانش‌آموزان شهرستان بندر لنگه و اکران فیلم‌های جشنواره عمار، فیلم‌های شیار 143، بادیگارد، ایستاده در غبار و... از دیگر فعالیت‌های انجام شده به شمار می‌آید.