آیت الله ایمانی، امام جمعه شیراز اظهار داشت: همه جا بحث بر سر این است که مسائل دینی کم‌رنگ شود. اخیراً قطار گردشگری با تعدادی توریست خارجی مرد و زن به پاسارگاد رفته و مقابل اینها حدود بیست نفر از دختران این استان را با بهترین لباس و شکل آورده‌اند تا مقابل چهار تا توریست خارجی دولا و راست شوند! مگر می‌خواهید کالا بفروشید؟ اینها جز شکستن حریم عفت چیز دیگری است؟ بعد که اعتراض می‌کنیم هم آقای فرماندار و میراث فرهنگی می‌گویند ما که نبودیم!
  محمد گنجي/ در نظام مردم‌سالاري ديني بنيان رأي و انتخاب بر داشتن «حجت شرعي» بنا نهاده شده است. براي شناخت و تشخيص گزينه اصلح و رأي دادن به وي بايد حجت شرعي داشت و نباید مبتني بر معيارهاي ناصواب يا نداشتن شناخت و تحقيق و تنها مبتني بر ظواهر و احساسات و فارغ از معيارهاي غيرعقلي عمل کرد. لذا رهبر معظم انقلاب اسلامي با صراحت مي‌فرمايند: «بايد بگرديد، بين خودتان و خدا حجت پيدا كنيد؛ يعني بتوانيد از راهي برويد كه اگر خداي متعال پرسيد شما به چه دليل به اين فرد رأي داديد، بتوانيد بگوييد به اين دليل. بين خودتان و خدا، دليل و حجتي فراهم كنيد و بعد با خيال راحت برويد
 رأي بدهيد.»(31/2/76) 
آنچه مي‌تواند يک انتخاب را به حجتي شرعي بدل کند، تصميم‌گيري مبتني بر ضوابط شرعي و با محوريت عقلانيت است. به واقع، اگر کسي در بررسي افراد مبتني بر ضوابط شرعي عمل کرد و در تشخيص اين ضوابط با افراد با محوريت عقل پیش رفت و عواطف و احساسات و حب و بغض‌ها و منافع و تعلقات ديگر را کنار گذاشت، مي‌توان گفت که انتخابي در تراز حجت شرعي انجام داده است. مسير فوق از دو طريق حاصل مي‌شود:
راه اصلي و اولين گام در اين مسير آن است که فرد خود به تحقيق و تفحص به يقين برسد. در اين مسير بايد به سه نکته توجه شود: 1ـ معيار و ملاک‌هاي انتخاب اصلح پيش رو باشد؛ 2ـ-از افراد حاضر در صحنه حداقل شناختي اجمالي وجود داشته باشد؛ 3ـ کارنامه افراد را به معيارها و ملاک‌ها ارجاع داده و به آنها نمره داده شود.
با تحقق اين سه گام طبيعي است که شناختي براي فرد حاصل مي‌شود که مي‌تواند معيار عمل و انتخاب وي قرار گيرد.
دومين گام زماني است که فرد خود به تنهايي توان و علم لازم براي شناخت را ندارد. در اينجاست که زمينه براي رجوع به کارشناسان و مشورت‌گيري از ايشان فراهم آمده است. طبيعي است که حجت در شرع در اين زمينه از طريق رجوع به افراد امين و صاحب صلاحيت فردي حاصل مي‌شود. رهبر معظم انقلاب بر اين مسئله چنین تأکید داشته‌اند: «اگر مي‏توانيد، تشخيص بدهيد؛ اگر نمي‏شناسيد، از ديگري كه مي‏تواند امين باشد، سؤال كنيد.» (28/2/80)
با وجود اين دو راه، ديگر زمينه‌اي براي سرگرداني و سردرگمي افراد در مسير انتخاب نخواهد ماند و رأي‌دهند‌گان حتي اگر در اين مسير هم دچار اشتباه شوند، مأجور خواهند بود.
رهبر معظم انقلاب اسلامي در ديدار با اقشار مختلف مردم نيز با صراحت به اين مسئله اشاره داشتند و فرمودند: «شوراي محترم نگهبان، خب مردماني پرهيزکار، متقي و آگاهند؛ طبق قانون تشخيصي مي‌دهند و عده‌اي به عنوان افرادي كه صالحند، معرفي مي‌شوند؛ من و شما بايد نگاه كنيم ببينيم در بين اين صالح‌ها كدام صالح‌ترند، كدام بيشتر به درد مردم مي‌خورند، كدام بيشتر مي‌توانند اين بار سنگين را بر دوش بكشند و با امانت كامل اين راه را ادامه دهند و پيش ببرند؛ اين را بايد من و شما نگاه كنيم، ببينيم، بشناسيم. از افرادي كه ممكن است ما را هدايت كنند، راهنمایی كنند، كمك بخواهيم؛ بالاخره خودمان را به حجت شرعي برسانيم. اگر انسان بر طبق حجت شرعي كار كرد، چنانچه بعداً غلط هم از آب دربيايد، باز سرفراز است، مي‌گويد من تكليفم را عمل كردم؛ اما اگر بر طبق حجت شرعي عمل نكنيم، بعد خطا از آب دربيايد، خودمان را ملامت خواهيم كرد؛ عذري نداريم، حجتي نداريم.»(۲۵/۲/۹۲)

   حسین عبداللهی‌فر/ تعداد هموطنانی که مناظره دوم را از قاب تلویزیون پیگیری کردند، به سه علت نسبت به مناظره اول افزایش چشمگیری داشت؛ اول نزدیک شدن به زمان انتخابات که هر چه به این تاریخ نزدیک می‌شویم، تعداد بیشتری از مردم نسبت به آن حساسیت نشان داده و خواستار پیگیری مسائل مرتبط با آن می‌شوند. دوم موضوع مناظره که برای افکار عمومی مهم و سرنوشت‌ساز بود و سوم نتایج و بازتاب مناظره اول در مردم که عده دیگری را به پای تلویزیون کشاند. به این ترتیب؛ می‌توان گفت برآوردهای تخمینی صداوسیما تعداد بینندگان مناظره اول را اندکی بیش از پنجاه میلیون ذکر کرده بود که اکنون این تعداد به حدود 60 میلیون رسیده است.
بنابراین، اولین تأثیر مناظره اول را باید افزایش مشارکت و شور انتخاباتی در کشور توصیف کرد؛ اما درباره تأثیر این مناظره بر شفاف شدن صحنه رقابت‌ها و برنامه یک جریان سیاسی برای طرح مسائلی خلاف مصلحت کشور و نظام می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 
1ـ مطالبی که اتاق فکرهای جریان‌های پشت پرده نامزدها تهیه کرده بودند و آنها مکلف شده بودند که بدون توجه به سؤال مجری برنامه، متن تهیه شده را قرائت کنند، نشان داد کسانی که تا دیروز می‌گفتند نامزدشان یک تنه 50 نفر را حریف است، اکنون به شدت ترسیده‌اند و احتمال باخت خود را بسیار بالاتر از حدی می‌دانند که فکرش را می‌کردند؛ از این رو در این مرحله از مناظره‌ها به نامزدهای خود توصیه کرده بودند از هیچ ابزاری برای رأی‌آوری چشم‌پوشی نکنند.
2ـ یکی از ابزارهای نامشروع در انتخابات، دوقطبی‌سازی بین ملت ـ حاکمیت و دوقطبی جنگ و صلح و مواردی از این دست بود که برای دستیابی به آن باید برخی سیاست‌های نظام را که از حیطه اختیارات دولت خارج بوده است، را زیر سؤال ببرند؛ از جمله این موارد می‌توان به زیر سؤال بردن توان دفاعی و توان موشکی کشور اشاره کرد.  
3ـ ابزار نامشروع دیگر حمله به سپاه به منزله مانع دولت در مسیر استفاده از برجام و هزینه کردن از رهبر معظم انقلاب بود که یکی از نامزدها به زبان آورد.
۴ـ حمایت از فتنه‌گران، ممنوع‌التصویری‌ها، هنرمندان معلوم‌الحال و... مورد دیگری بود که برخی نامزدها به منظور بقا در قدرت ناگزیر به زیر سؤال بردن سیاست‌های نظام شدند.
۵ـ نمونه دیگر از کسب رأی به هر قیمت، وصل کردن رقیب اصلی به سپاه و متهم کردن این نهاد به مخالفت با آزادی دانشگاه‌ها بود تا دوقطبی خود با حاکمیت را تحت متهم کردن رقیب به فردی دیکتاتور و مخالف آزادی نشان دهند.
۶ـ دامن زدن به مسائل قومیتی و مذهبی و تحریک اقلیت‌ها به منظور خرید آرای‌شان، از جمله موارد خلافی بود که نامزدها مطرح کردند.
۷ـ تلاش برای نشان دادن مردم بر سر دو راهی خطرناکی که با یک رأی به نامزدهای جدید می‌تواند آینده‌ای تاریک و مبهم را به همراه داشته و تحریم و فشارهای بیشتر تا سایه جنگ را ترسیم می‌کند. 
۸ـ مورد خلاف اخلاق دیگر، تخریب رقیب با دروغگو خواندن، بی‌تجربه، کپی‌بردار، بی‌برنامه و ندانم‌کاری، نداشتن تخصص در سیاست خارجی و کم اطلاع در مباحث هسته‌ای از جمله موارد غیر اخلاقی بود که برخی نامزدها برای کسب رأی مطرح کردند.

 نقطه مشترک در مناظره!
روزنامه «واشنگتن‌پست» در مطلبی ضمن بازتاب مناظره دوم نامزدهای ریاست‌جمهوری کشورمان، نوشت: «تمام شش نامزد ریاست‌جمهوری ایران بر حفظ توافق هسته‌ای تأکید کردند.» واشنگتن‌پست با اشاره به اینکه مناظره روز جمعه دومین مناظره از سومین مناظره زنده تلویزیونی نامزدهای ریاست‌جمهوری ایران بود، افزود: «هر شش نامزد وعده دادند که در صورت پیروزی در انتخابات به اجرای توافق هسته‌ای وفادار خواهند بود.» به نوشته این روزنامه، افزون بر مسئله هسته‌ای بخش بیشتر مناظره درباره دیدگاه نامزدهای ریاست‌جمهوری در زمینه جایگاه ایران در جهان بود. این در حالی است که برخی نامزدها به شیوه اجرا نیز انتقاد داشتند.
نگرانی بی‌بی‌سی
بی‌بی‌سی هم نتوانست وعده‌های برجامی روحانی را بپوشاند و در این زمینه با اشاره به مشکلات اقتصادی مطرح در جامعه ایران که در مناظره دوم تلویزیونی نیز نمود روشنی داشت، نوشت: «اقتصاد به مثابه فاکتور حیاتی و موضوع اصلی در انتخابات ریاست‌جمهوری ایران سر برآورده است. آقای روحانی هم روی اموری، چون رشد تولید ناخالص داخلی و کاهش تورم تأکید کرده است؛ اما انتظارات بالا هستند و مقصر این وضع خود روحانی است؛ زیرا وعده‌هایی داده بود که تصور می‌شد پس از لغو تحریم‌ها معجزه ایجاد می‌شود. روحانی در مناظره محافظه‌کار و آرام بود. جهانگیری نیز تدافعی عمل کرد و در اقدامی نامناسب، مطالب خود را از روی متن خواند که وجهه خوبی نداشت. روحانی و جهانگیری نتوانستند پایگاه رأی خود را گسترش دهند. رئیسی و قالیباف با تکیه بر مسائل اقتصادی در مناظره، در حال گسترش پایگاه رأی خود هستند.»
کارت محرومیت
خبرگزاری «بلومبرگ» در گزارشی از فضای انتخاباتی ایران نوشت: «ایرانی‌ها همچنان منتظر دریافت عواید برجام هستند. رأی‌دهندگان سرخورده، شاید روحانی را از ریاست‌جمهوری دوباره محروم کنند. برخی از افرادی که در انتخابات سال 1392 به روحانی رأی داده‌اند، حالا درصدد حمایت از قالیباف هستند.»
ادکلن‌های برجام
ماهنامه آمریکایی «نیویورک‌ریویو» در تحلیلی از دستاوردهای برجام نوشت: «معجزه اقتصادی که دولت روحانی قول آن را به مردم داده بود، اصلاً محقق نشد و امیدواری حاصل از رفع تحریم‌ها به حل مشکلات معیشتی شهروندان ایرانی نینجامید. البته اوضاع برای قشر مرفه جامعه تفاوتی نکرده است؛ آنها با خرید و فروش ارز خارجی و سپرده‌گذاری در بانک‌ها مانند همیشه اتومبیل‌های لوکس خود، از قبیل «پورشه» را به‌‌روز می‌کنند، ادکلن‌های 300 دلاری می‌خرند و بهترین رستوران‌ها را برای سرو شام رزرو می‌کنند.» این ماهنامه آمریکایی در پایان نوشته است: «تهدید اصلی برای روحانی، بیشتر از جانب دولت ترامپ و اکثریت جمهوریخواه کنگره است که راه ورود سرمایه‌گذاران به ایران را سد کرده‌اند. اگر وضع به همین منوال ادامه یابد، روحانی مردی در تاریخ ایران ثبت می‌شود که برنامه هسته‌ای کشورش را به ادکلن‌های اروپایی فروخت!»
چه نیازی به احمد شهید داریم؟
احمد توکلی درباره اظهارات حسن روحانی در زمینه اقلیت‌های مذهبی نوشت: «وقتی رئیس‌جمهور مستقر می‌گوید حقوق اقلیت‌های مذهبی رعایت نمی‌شود و تفکیک جنسیتی داریم، دیگر غرب به احمد شهید چه نیازی دارد.»
دو دلیل آسیب‌پذیری روحانی
اندیشکده انگلیسی «چتم‌هاوس» با اشاره به آسیب‌پذیر بودن روحانی در جریان مناظره‌ها نوشت: «دو عامل سبب شده است که روحانی در برابر حملات اصولگرایان آسیب‌پذیر باشد: 1ـ قطره‌چکانی بودن روند سرمایه‌گذاری خارجی در ایران و 2ـ افزایش محدود رشد اقتصادی.»

   حسن خدادی/
الف‌ـ اصل حضور مردمی در انتخابات/ از دیدگاه رهبر معظم انقلاب مشارکت در عرصه انتخابات و رأی‌دهی فراتر از یک حق حقوقی و قانونی محض است که در دموکراسی‌های غربی به آن تکیه می‌شود. از منظر امام خامنه‌ای، رأی دادن افزون بر یک عمل عبادی و فریضه‌ای الهی، یک کنش امنیّت‌ساز به شمار می‌آید: «عمده‌ حرف بنده با مردم است. مردم عزیز ما باید بدانند که حضور آنها در عرصه‌های مختلف، تعیین‌کننده است. تعیین‌کننده‌ چه؟ تعیین‌کننده‌ امنیّت ملّی. اگر مردم در صحنه حضور داشته باشند، کشور در امنیّت باقی خواهد ماند. اینکه شما می‌بینید دشمن‌های پُررو و وقیح و گردن‌کلفت در مقابل جمهوری اسلامی از هر عمل سختی اجتناب می‌کنند، به ‌خاطر حضور مردم است؛ می‌ترسند، به ‌معنای واقعی کلمه می‌ترسند؛ اینها تحلیل نیست، اینکه عرض می‌کنم، واقعیّاتی است که مستندهای آنها جزء مسلّمات است. وقتی ملّت حضور پیدا می‌کند، دشمنی که می‌خواهد با این نظام مبارزه بکند، مجبور می‌شود عقب بنشیند و تعرّض نکند؛...گاهی می‌شنویم و در گذشته شنفته‌ایم که بعضی‌ها فرض کنید گفته‌اند «ما که آمدیم مسئولیّت پیدا کردیم، توانستیم سایه‌ جنگ را از سر کشور [برداریم]»؛ نه، این حرف‌ها، حرف‌های درستی نیست؛ از بنده بشنوید، آنچه سایه‌ جنگ را، سایه‌ تعرّض دشمن را در طول این سال‌های متمادی از سر این کشور رفع کرده، حضور مردم بوده است»(11/2/96)
ب‌ـ مشارکت حداکثری در انتخابات/ دومین دغدغه رهبر فرزانه انقلاب در این حوزه را باید در میزان مشارکت عمومی در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی و به ویژه میدان انتخابات دنبال کرد. از دیدگاه ایشان، صرف حضور مردم پای صندوق‌های رأی کفایت نخواهد کرد و آنچه در این مجال به مثابه یک راهبرد اساسی، نظام اسلامی را بیمه می‌کند عبارت است از حضور حداکثری و نمایش شور و اشتیاق بی‌حد و حصر مردم برای رقم زدن انتخابی مسئولانه. از همین‌رو ایشان در دیدار هزاران نفر از کارگران و کارآفرینان در آستانه روز کارگر، می‌فرمایند: «خب، این حضور چه‌جوری نشان داده می‌شود؟ مهم‌ترین مظهر این حضور، انتخابات است؛ عرض من به مردم این است. من به مردم نمی‌گویم فلان‌کس را انتخاب بکنید، فلان‌کس را انتخاب نکنید؛ این را هرگز به مردم نخواهم گفت، امّا به مردم عرض می‌کنم و اصرار می‌کنم که حتماً در پای صندوق رأی حاضر بشوید و رأی بدهید، به هر کسی که تشخیص می‌دهید؛ این باید اتّفاق بیفتد. هر کس کشور را دوست دارد، هر کس نظام را دوست دارد، هر کس امنیّت را دوست دارد ـ از آحاد مردم ـ باید بیاید وارد میدان انتخابات بشود، بیاید پای صندوق؛ شرّ دشمن را این کم می‌کند.»(همان)
ج‌ـ انتخاب اصلح/ گذشته از اصل حضور حداکثری و پرشور مردم پای صندوق‌های رأی، مؤلفه دیگری نیز در این میان اهمیت فراوانی دارد و آن، انتخاب اصلح از میان داوطلبان و نامزدهایی است که خود را به مردم ارائه کرده‌اند: «مطلب دیگری که به مردم می‌خواهم عرض بکنم، این است که مردم سرسری به مسئله‌ انتخابات نگاه نکنند؛ رأی را از روی فکر و از روی تأمّل بدهند؛ فکر کنند. وقتی ما بر اساس یک منطقی فکر کردیم، یک انتخابی کردیم و رأی‌مان را بر اساس آن انتخاب تنظیم کردیم، پیش خدای متعال معذوریم؛ ممکن هم هست اشتباه کنیم، [ولی] باز پیش خدای متعال معذوریم. اگر بی‌ملاحظه، بی‌دقّت، بی‌تفکّر عمل کردیم، پیش خدا که مسئولیم هیچ، پیش خودمان هم مسئولیم»(همان)
د‌ـ بایسته‌ها و اخلاق انتخاباتی/ رهبر معظم انقلاب نیز روی این موضوع بسیار حساسند؛ ایشان در این باره می‌فرمایند: «یک عرض هم به نامزدهای محترم داریم؛ حالا شش نفر از آقایان محترم، نامزدها هستند. اولاً من به نامزدهای محترم عرض می‌کنم نیّت‌های‌تان را خدایی کنید؛ برای قدرت نباشد، برای خدمت باشد. اگر کسی برای خدمت به مردم، به خصوص خدمت به طبقات ضعیف، وارد میدان مبارزه بشود، هر حرکت او، هر کلمه‌ او، هر حرف او حسنه است، پیش خدای متعال اجر دارد. با این نیّت وارد بشوید؛ با نیّت خدمت»(همان)

 خودکفایی در گندم به شیوه واردات!
در حالی که دولت ادعا می‌کند که در تولید گندم به خودکفایی رسیده‌ایم، بررسی آمار نه ماهه واردات و صادرات کشور به ویژه در حوزه کالاهای اساسی نتایج قابل توجهی را به دنبال دارد. محصولات عمده وارداتی بخش کشاورزی و مواد غذایی در 9 ماه ابتدای سال 95 از نظر قیمت دلاری به ترتیب عبارتند از: ذرت، دانه سویا، برنج، کنجاله سویا، گندم، موز، شکر خام، گوشت گاو، روغن پالم و چای. بنابراین گندم با قرار گرفتن در رتبه پنجم واردات محصولات کشاورزی همچنان از کالاهای عمده وارداتی کشور محسوب می‌شود. براساس آمار گمرک، دولت در 9 ماهه اول سال 95 یک میلیون و 370 هزار تن گندم به ارزش 350 میلیون دلار وارد کرده است. در همین زمینه عبدالمجید شیخی مشاور وزیر اسبق کشاورزی هم گفته است که «اطلاع موثق و گزارش‌های میدانی در اختیار دارم که محموله‌های گندم در حجم وسیعی از بندر امیرآباد وارد کشور شده است و دولت این گندم‌ها را تحت عنوان گندم‌های تولید شده در داخل در آمار تولید گندم محاسبه کرده است.» همچنین چندی قبل یزدجردی رئیس هیئت‌مدیره کانون صنایع آرد کشور هم با انتقاد از ادعای خودکفایی گندم گفته بود؛ «خود کفایی که وزارت جهاد و دولت از آن صحبت می‌کنند، خودکفایی کامل و کافی نیست، چون در بخش کیفی به خودکفایی نرسیده‌ایم و هنوز گندم‌های‌مان برای پخت نان از نظر کیفی مناسب نیستند.»


دفاع از مظلوم 200 میلیونی!
اسحاق جهانگیری در مناظره روز گذشته در دفاع از دختر دانش‌آشتیانی، وزیر آموزش‌وپرورش دولت یازدهم که به دلیل کشف محموله واردات پوشاک ایتالیایی در ویلایش خبرساز شده بود، گفت: «من تا روز چهارشنبه فکر می‌کردم وزیر دیگری این موضوع برایش پیش آمده که روز چهارشنبه مشخص شد وزیر آموزش‌وپرورش این مشکل برایش پیش آمده، مظلومیت این دولت را ملت ببینید. به یکباره گفته می‌شود در خانه یک وزیر قاچاق بوده است، دختری این وزیر دارد که فوق‌لیسانس است، کار شرافتمندانه‌ای انتخاب کرده که آن واردات است و 200 میلیون کل ارزش مبلغی است که این فرد از گمرک و به صورت قانونی وارد کرده است و حالا این می‌شود موضوع مصاحبه ما در مناظره. آیا این درست است و این وضعیتی است که امروز
 پیش آمده.»
  اما دفاع بد معاون اول رئیس‌جمهور از وزیر کابینه دولت یازدهم واکنش‌هایی را در فضای مجازی به همراه داشت و حتی صدای کارشناس بی‌بی‌سی فارسی را هم درآورد. رضا حقیقت‌نژاد کارشناس این شبکه در توئیترش نوشت: «جواب جهانگیری خیلی بد بود؛ دختر بیکار رفته 200 میلیون کالا وارد کرده؛ اسحاق، گل به خودی زدی!»

ارتقای توان موشکی سیاست نظام است
سخنگوی ارشد نیروهای مسلح با بیان اینکه توان موشکی هیچ ارتباطی با برجام ندارد، گفت: «نامزدهای انتخابات دوازدهمین دوره ریاست‌جمهوری از ورود مناقشه‌آمیز به مسائل نظامی و دادن آدرس‌های نادرست به مردم اجتناب کنند.» سردار سیدمسعود جزایری سخنگوی ارشد نیروهای مسلح به اظهارات یکی از نامزدهای ریاست‌جمهوری که در مناظره روز جمعه گذشته به موضوع توان موشکی اشاره کرده بود، پاسخ داد. وی ضمن بی‌ارتباط دانستن توان موشکی با موضوع برجام، اظهار داشت: «ارتقای توان موشکی جمهوری اسلامی در راستای سیاست‌ها و تدابیر کلان نظام در حال انجام است و بنابر اعترافات صریح استراتژیست‌ها و کارشناسان نظامی و سیاسی داخلی و خارجی، وجود پایگاه‌های زیرزمینی و موشکی یک عامل مهم بازدارندگی دفاعی برابر تهاجمات دشمن قسم‌خورده انقلاب اسلامی و ملت ایران محسوب می‌شود.» سردار جزایری تصریح کرد: «ما مجدداً به نامزدهای انتخابات دوازدهمین دوره ریاست‌جمهوری تأکید و توصیه می‌کنیم که از ورود مناقشه‌آمیز به مسائل مهم و حساس نظامی و دفاعی کشور و دادن آدرس‌های نادرست به مردم اجتناب ورزند.» در دومین مناظره انتخاباتی نامزدهای ریاست‌جمهوری حسن روحانی به اظهاراتی در زمینه توان موشکی و ارتباط دادن آن با برجام پرداخت. 

باران بیانیه بر سر مناظره
مناظره دوم نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در حالی به پایان رسید که در حین برگزاری آن انبوهی از اطلاعیه‌ها و بیانیه‌های سازمان‌های دولتی در واکنش به سخنان دیگر نامزدها منتشر شد. در حین برگزاری این مناظره که با حضور دو نماینده از دولت مستقر، یعنی حسن روحانی در جایگاه رئیس‌جمهور و اسحاق جهانگیری در جایگاه معاون اول وی برگزار شد، کابینه دولت در بیرون از محل مناظره‌ها با صدور بیانیه و پاسخ در پی حمایت از دولت یازدهم برآمدند. سیدمصطفی میرسلیم که در مناظره دوم با لحنی صریح‌تر از مناظره قبلی ظاهر شد، نوک پیکان انتقادات خود را متوجه دولت یازدهم گرفت و با انتقاد از سیاست‌های هسته‌ای دولت در موضوع برجام گفت: «چگونه می‌توان حقوق ملت ایران را در چارچوب برجام احقاق کرد، با توجه به اینکه طرف‌های مقابل هیچ یک به تعهدات خود عمل نکرده‌اند. بسیاری از تأسیسات را تعطیل و دانشمندان را بیکار کرده‌ایم، اما تحریم‌ها سر جای خود باقی مانده است. بلافاصله پس از اظهارات میرسلیم و در حالی که مناظره ادامه داشت، سازمان انرژی اتمی با صدور بیانیه‌ای به اظهارات میرسلیم واکنش نشان داد. وزارت امور خارجه هم با صدور بیانیه‌ای نسبت به سخنان نامزدها در نقد برجام معترض شد. وزارت علوم هم با صدور بیانیه‌ای اعتراض خود نسبت به اظهارات نامزدها و حمایت از عملکرد دولت یازدهم را اعلام کرد. همچنین عباس آخوندی، طیب‌نیا و معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد نیز در حرکتی هماهنگ بیانیه‌هایی صادر کردند.


   حسين معيني/ در حاشيه انتخابات رياست‌جمهوري، انتخابات ديگري نیز برگزار می‌شود که اهميت آن براي جريان‌هاي سياسي کمتر از اولي نيست؛ به ویژه آنکه موفقيت در انتخابات شوراها به ضرورتي تاريخي براي اصلاح‌طلبان بدل شده است. 
اصلاح‌طلبان که خود را پايه‌گذار شوراها مي‌دانند، در اولين دوره انتخابات شوراها که با مديريت دولت اصلاحات برگزار شد، توانستند در بیشتر کلان‌شهرها به ویژه در پايتخت پيروز انتخابات شوند و مديريت شهري را بر عهده بگيرند. در آن دوره چهار ساله آنقدر مناقشات در شوراي شهر تهران بالا گرفت که عملاً نه تنها فرصت مديريت بهينه تهران از دست رفت؛ بلکه کارنامه‌اي غير قابل قبول در پرونده اين جريان ثبت شد که حاصل آن بی‌اعتمادی 15 ساله به اين جريان بود! از اين نظر تلاش براي بازگشت به قدرت در حوزه مديريت شهر تهران به آرماني براي اصلاح‌طلبان بدل شده است تا بتوانند با وجود تجربه ناکام اول، صلاحيت خود را براي اين امر به اثبات برسانند.
اين تلاش همه‌جانبه اصلاح‌طلبان را بيش از آن که در کارکرد شوراهاي شهر جست‌وجو کنيم، بايد در تلاش براي کسب کرسي شهرداري تعريف کنیم. ميزان اختيارات و اثرگذاري مديريت کلان‌شهري، همانند تهران آنچنان در ساختار قدرت در کشور اثرگذار است که جريان‌هاي سياسي نمي‌توانند نسبت به آن بي‌تفاوت باشند. 
اصلاح‌طلبان از منظر ديگري نيز به اين ميدان مي‌نگرند! آنان معتقدند اگر بتوانند مديريت شهري را در پايتخت در اختيار بگيرند، خواهند توانست زنجيره قدرت را پس از در اختيار داشتن مجلس تکميل کرده و به رياست‌جمهوري 1400 با فراغ بال بينديشند. ضمن آنکه کسب قدرت در اين عرصه را در ارتباط مستقيم با آن انتخابات تحليل مي‌کنند.
در اين مسير اصلاح‌طلبان با همه توان به ميدان رقابت انتخاباتي شوراها آمده‌اند. سازوکار ناقص نظارتی نيز به مثابه فرصتي براي اين جريان است و بسياري از افراد که صلاحيت پذيرش مسئوليت در نظام اسلامي را به دليل جرایم مختلف نداشتند، متأسفانه در اين فرایند تأیید صلاحيت شده‌اند.
آخرين بازي اصلاح‌طلبان در اين مسير تلاش براي جذب آرای اهل سنت در تهران است! که برخي افراد اين جريان، از جمله محمدجواد حق‌شناس آن را علني کرده‌اند. وي به تازگی اظهار داشته است: «من مي‌خواهم توجه دوستان شوراي سياست‌گذاري و اعضاي شوراي عالي را به اين مسئله جلب کنم که اين اتفاق بسيار مبارکي است که تعدادي از دوستاني که از نيروهاي متخصص و با سابقه و از اهالي بلوچستان، غرب کشور، از مناطق کردنشين، از استان کرمانشاه، کردستان و از استان آذربايجان غربي ثبت‌نام کرده‌اند که قبلاً هم سابقه مديريتي داشته‌اند و سابقه حضور در مجلس شوراي اسلامي را داشتند و چهره‌هاي نزديک به جريان اصلاحات بودند... من اميدوارم اين دوستان با توجه به تحصيلات و سوابق‌شان و تخصص و رويکرد اصلاح‌طلبانه‌اي که دارند، ان‌شاءالله از امتيازات لازم براي حضور در فهرست نهايي اصلاح‌طلبان برخوردار باشند و فرصتي باشد براي اينکه اين عزيزان هم بتوانند در موقعيتي قرار بگيرند که شهر تهران هم از خدمات، تجربه و دانش آنها در حوزه مديريت شهري بهره‌مند شود.»
اين اظهارات به خوبي حکايت از آن دارد که اصلاح‌طلبان از همه توان‌شان براي کسب قدرت بهره خواهند جست و در اين مسير محدوديتي ندارند. در مشي پراگماتیسمی معطوف به قدرت، همواره هدف وسيله را توجيه کرده است!