دومین گروه دانشجویان اتریشی دانشکده طب سنتی، وارد دوره کوتاه‌مدت آشنایی با گیاهان دارویی در طب ایرانی شدند؛ این گروه برای طی کردن دوره کوتاه‌مدت آشنایی با گیاهان دارویی در طب سنتی ایرانی با همکاری آکادمی طب سنتی اروپایی اتریش، از نهم اردیبهشت ماه دوره تئوری خود را در دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران آغاز کردند. دکتر کاظمی، معاون بین‌الملل دانشکده طب سنتی تهران در این باره گفت: تاکنون 15 دانشجوی اتریشی که بیشترشان پزشک و داروساز هستند، برای گذراندن دوره‌های کوتاه‌مدت طب ایرانی در این دانشکده پذیرش شدند.
 احسان رستمی/ سمبل اقتصادی یکی از استان‌های کشور که نیم قرن تجربه دارد در وضعیتی قرار گرفته است که زندگی برخی از کارگران این استان را تهدید می‌کند. قند یاسوج اگر چه در سالیان گذشته همواره سبب شیرینی کام ملت عزیزمان می‌شد، اما اکنون طعم تلخ آن در کام نیروهای زحمت‌کش این کارخانه کشنده شده است و گویا کسی قرار نیست برای حل مشکل مردم این استان کاری انجام بدهد. در دو سال گذشته به دلیل دست به دست شدن این کارخانه و مشکلات صاحبان قبلی و فعلی آن مشکلاتی برای کارگران و اشتغال این استان به وجود آمده است؛ اما کارگران آبرومند این کارخانه با حفظ حرمت، بارها به صورت محترمانه درصدد حل مشکلات خود از مبادی رسمی برآمده‌اند، ولی شرایط روز به روز بدتر شده است. بدهی 65 میلیاردی این کارخانه سبب شده است که کارگران که سهامداران آن هستند، امیدی به بهبود وضعیت آینده نداشته باشند.
کارگران سهامدار شرکت ضمن حمایت از سرمایه‌گذاری در استان به ویژه حضور بخش خصوصی اهلیت‌دار برای کار و تولید در استان خواستار شفاف‌سازی معامله‌ها نیز هستند؛ چرا که به دلیل شفاف نبودن، مسئولان قبلی و فعلی حاضر نیستند مشکلات به وجود آمده را بپذیرند و برای حل آن قدمی بردارند.
کارگران ضمن اعتراض به رفتارهای تندی که طی این مدت با آنها صورت گرفته، از شیوه حضور برخی افراد در کارخانه که هیچ‌گونه مسئولیتی ندارند، به شدت ابراز ناراحتی کرده و می‌گویند بدترین رفتارها با کارگران صورت می‌گیرد.

اخراج کارگران از محل کار و منازل
کارگران کارخانه که هم اکنون ساکن منازل کارگاهی کارخانه هستند، از شکایتی که علیه آنان برای تخلیه منازل‌شان شده به شدت شوکه شده‌اند و می‌گویند؛ طی۵۰ سال عمر کارخانه طبق قانون کارگران به استناد قانون کار به خصوص ماده ۱۴۹ قانون کار کارگر از منازل کارگری استفاده کرده، اما هم اکنون امنیت روح و روان آنان را نشانه رفته‌اند.
یکی از این افراد معترض گفت: «کارگری که ۲۵ سال سابقه کار دارد را نباید اخراج کرد، می‌گویند از کارخانه بیرون بروید، بعد حقوق‌تان را پرداخت می‌کنیم.» یکی دیگر از کارگران نیز چنین بیان کرد: «ما فقط از این نگرانیم و خجالت می‌کشیم که بگویند در نظام جمهوری اسلامی ایران کارگران نان قرضی می‌خرند. ما تابع نظام مقدس اسلام و رهبر معظم انقلاب هستیم،‌ حتی اگر ایشان فرمان دهند با داعش می‌جنگیم.» 
تأسف‌بارتر اینکه حال که از کار اخراج شده، حقوق و مزایای‌شان را نیز نداده‌اند، به جای تلاش برای راه‌اندازی کارخانه به دنبال تخلیه منازل ۱۲۰ کارگر این کارخانه هستند.
حدود ۱۲۰ نفر از کارگران و بازنشستگان کارخانه قند دو سال مطالبات معوق از این کارخانه دارند؛ مطالباتی که رقم آن برای هر کارگر و بازنشسته حدود ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون می‌شود. حدود 70 تا 80 نفر از کارگران کارخانه با سابقه ۵، ۱۰ و ۱۵ سال کار از کارخانه اخراج شده‌اند و هنوز حقوق و مزایای آنها پرداخت نشده و همگی خواستار رساندن مشکلات و درد دل‌های خود به مقامات ارشد استان هستند. این کارخانه اکنون دو سال است که تعطیل است و به دلیل اختلافات فروشنده (بانک تجارت) و خریدار آقای لهراسب باقری مدیر عامل کارخانه قند، کارگران وضعیت مشخصی ندارند.

مشکلات معیشتی کارگران
یکی از کارگران سالخورده کارخانه قند نیز با اشاره به فرمایش پیامبر اکرم(ص) که تا عرق کارگر خشک نشده باید حقوقش را پرداخت کرد، اظهار داشت: «در ایام عید هیچ عیدی به ما داده نشد و الان مجبوریم از نانوایی‌ها نان قرض کنیم.» وی افزود: «دو سال است که هیچ پولی به ما نداده‌اند، آرزو داشتیم شب عید یک کیلو شیرینی یا لباس برای بچه‌های‌مان بخریم تا حسرت بچه‌های همسن و سال خود را نخورند.»
 وی گفت: «هنگامی که یک زلزله یا سیل در شهرهای دیگر رخ می‌دهد فوری از منابع مختلف کمک می‌خواهند، اما به این کارخانه که وضعیت آن از سیل و زلزله بدتر است، هیچ کمکی نشده است. آرزوی گوشت و میوه داریم، بچه‌هایمان سوء تغذیه گرفته‌اند. ما باید این‌ حرف‌ها را به چه کسی بگوییم، صداوسیما که یک نهاد مستقل است از مشکلات ما تصویربرداری کرد، ولی جرئت پخش را نداشت. نصف حق کارخانه مال کارگران است که سهام دارند، باید اول سهام کارگران را می‌دادند و بعد کارخانه را به سرمایه‌گذار واگذار می‌کردند. هر ده روز یک بار نامه تخلیه منازل را می‌د‌هند و می‌گویند اگر تخلیه نمی‌کنید، به زور آن را تخلیه می‌کنیم.

سوء‌مدیریت
مشکلات مدیریتی این کارخانه یکی از دلایلی است که شوک‌های میلیاردی هم نمی‌تواند آن را به روزهای خوش خود برگرداند. مدیر بخش کشاورزی کارخانه قند یاسوج می‌گوید: «با فعالیت کارخانه قند صنایع مکمل این کارخانه نیز در استان فعال می‌شود و از این کارخانه ۷۵۰ نفر می‌توانند نان بخورند، اما سوء‌مدیریت، کارخانه قند یاسوج را نزدیک به سه دهه است که به نابودی کشانده است.» هجیر کریمی می‌افزاید: «می‌توان کارخانه قند را در طول سه سال به نقطه ایده‌آل و اوج شکوفایی رساند، به طوری که بخش‌های مکملی مانند کشاورزان، کامیونداران و صاحبان ادوات کشاورزی نیز فعال باشند.»
مهرداد کرمی دادستان یاسوج هم می‌گوید: «در دیداری که با مالک جدید آن داشتیم، از او تعهد گرفتیم که کارخانه را سرپا نگه دارد و به اشتغال استان کمک کند و مالک نیز تعهد داد ضمن فعال کردن همه ظرفیت کارخانه، آن را گسترش نیز می‌دهد.»

پلمپ کانون قرآن کارخانه قند
مؤسسه فرهنگی ـ قرآنی گل نرگس فاطمیه با بیش از ۲۰ سال سابقه کار، ۶ سال پیش برای پر کردن اوقات فراغت بانوان (همسر و دختر کارگران و کارکنان کارخانه قند یاسوج)، در این مرکز صنعتی فعالیت خود را شروع کرد تا محلی برای ترویج فعالیت‌های قرآنی و دینی باشد و همسران و دختران شاغلان در این کارخانه بتوانند از این ظرفیت مذهبی بهره ببرند. اما متأسفانه مدیران جدید در‌های این مکان فرهنگی ـ مذهبی را به هم جوش داده‌اند!

نتیجه‌گیری
تعطیلی زنجیره‌ای این کارخانه‌ها خود نشانی از ناآشنایی مسئولان فعلی در حل مشکلات صنایع بزرگ و کوچک کشور است؛ دولت نه تنها در این زمینه فعالیت اثرگذاری از خود بروز نمی‌دهد؛ بلکه با کاهش تعرفه واردات ظرفیت‌های بزرگی برای شرکت‌های خارجی با هدف ارسال و فروش کالا به ایران ایجاد کرده است.

   پوریا بگری/ شجره طیبه صالحین نظام تربیت اسلامی جامعی به شمار می‌آید که به دنبال تربیت مدیران و افراد کارآمد و دغدغه‌مند در همه عرصه‌ها است. در طرح هسته‌های امداد تلاش می‌شود نیروهای صالحین به صورت خودجوش معضلات محله را بررسی و آنها را برطرف کنند. از جمله اهداف صالحین این است که نیروهای صالحین همواره در راستای مشکلات و معضلات محله پیش‌قدم باشند و نسبت به رفع آنها اقدام کنند.
تاریخچه‌ای از طرح
در این طرح که صالحین لرستان آن را ارائه داده‌اند؛ یکی از پایگاه‌های مقاومت شهر خرم‌آباد اعضای حلقه صالحین خود را به هسته‌های چند نفره تقسیم کرد و به این ترتیب هر یک از این هسته‌ها مسئول بررسی یکی از مشکلات و معضلات محله شدند. در این طرح 21 عضو حلقه در قالب هسته‌های سه نفره تقسیم شده و کار بررسی معضلات محل و رفع آنها را با همکاری سرگروه حلقه انجام می‌دهند. برای نمونه، هسته مربوط به معضلات اجتماعی محل برای مقابله با آسیب‌های شبکه‌های ماهواره‌ای بر بنیان خانواده به منظور روشنگری خانواده‌های محل اقدام کردند که از طریق اعضای یکی از هسته‌های حلقه صالحین پایگاه توانستند ۲۰ دستگاه ماهواره را از خانواده‌ها تحویل بگیرند.
فصل اول
اهداف:
ـ تقسیم‌بندی متربیان به هسته‌های امداد برای پیگیری و رفع معضلات محله؛ ـ ارتقای سطح مهارتی متربیان عضو حلقه‌های صالحین؛ ـ مقابله اعضای صالحین با آسیب‌های محله؛ ـ حضور و تربیت نیروهای صالحین در عرصه‌های مختلف؛ ـ آشنایی جوانان با کار و ایجاد ارتباط صمیمانه میان مردم و آنان؛ ـ ایجاد امید به زندگی و نشاط اجتماعی در بین مردم؛ ـ تقویت روحیه ایثار و از خود گذشتگی در بین جوانان و مردم؛ ـ ایجاد حس خوش‌بینی در بین مردم نسبت به بسیجیان و ترویج فرهنگ بسیجی در میان مردم.
تعاریف  و اختصارات
اختصارات:
ـ هسته‌های امداد: تقسیم‌بندی متربیان عضو حلقه صالحین به هسته‌های سه نفره؛ ـ کارگروه: سرگروه حلقه صالحین مجری طرح هسته‌های امداد که کارگروه این هسته‌ها است.
تعاریف:
هسته‌های امداد به منظور پرورش و آمادگی نیروهای صالحین برای مقابله با تهاجم فرهنگی و معضلات محله است.
دستورهای اجرایی: 
«خدمت‌رسانى مادى و خدمت‌رسانى معنوى؛ از این مهم‌تر، خدمتى است که شما به خودتان می‌کنید؛ استعدادهاى درونى خودتان را فعال می‌کنید؛ به بالقوه‌هایی که در وجود شما هست، فعلیت می‌بخشید؛ تجربه پیدا می‌کنید؛ با زندگى مردم آشنا می‌شوید.» (امام خامنه‌ای، ۸۹/۶/۳۱)
«روحیه‌ جهادی را بر روحیه‌ تافته‌ جدا بافته بودن ترجیح بدهید. روحیه جهادی یعنی کار را برای خدا انجام دادن، کار را وظیفه‌ خود دانستن، همه‌ نیروها را در راه کار درست به میدان آوردن؛ این روحیه‌ جهادی است. برای اینکه این روحیه‌ جهادی در شما تقویت بشود، حضورتان در اردوهای جهادی خیلی خوب است.» (امام خامنه‌ای، ۹۴/۷/۲۲)
مدت و زمان اجرا:
این طرح را یکی از حلقه‌های صالحین پایگاه مقاومت به صورت مقطعی در محله برگزار می‌کند.
مرحله اول: تقسیم‌بندی متربیان یکی از حلقه‌های صالحین پایگاه به هسته‌های سه نفره(21 عضو به هفت هسته) و مأموریت میدانی به آنها از سوی کارگروه با هدف مقابله با معضلات و آسیب‌های محله.
مرحله دوم: انجام اقداماتی به منظور آگاهی خانواده‌ها از معضلات و آسیب‌های محله، از جمله نصب بنر و پوستر در سطح محله.
محتوای آموزشی:
ـ اطلاع‌رسانی از طریق پوستر در محله به منظور آگاهی از معضلات و آسیب‌های محله؛ ـ روشنگری برای مردم در نماز جماعت از طریق سخنرانی یا پخش بروشور.
اهداف مورد انتظار:
ـ تحقق اهداف صالحین در راستای ارتقای سطح مهارتی متربیان؛ ـ برطرف شدن معضلات و آسیب‌های محله.

فعال اقتصاد مقاومتی در گفت‌وگو با صبح صادق
 اکبر کریمی/  توت‌فرنگی ملکه میوه‌ها در آسیا شناخته می‌شود. این میوه طی سال‌های اخیر به ذائقه ما ایرانیان خوش آمده است و هر ساله شاهد افزایش تولید این میوه و محصولات فرآوری شده آن در کشور هستیم.
یکی از افراد موفق در عرصه تولید توت‌فرنگی گلخانه‌ای، طاهر امانی جوان 27 ساله زنجانی است. او دانشجوی کارشناسی‌ارشد کشاورزی با گرایش ترویج و آموزش کشاورزی است. طاهر در دوره دانشجویی پرورش قارچ دکمه‌ای را در مرکز رشد و فناوری دانشگاه زنجان تجربه کرده بود و در حال حاضر نیز این فعالیت را با قوت و وسعت بیشتر در سالن 250 متری ادامه می‌دهد. افزون بر این فعالیت، یکی از فعالیت‌های منحصر به فردی که آقای امانی طی سال‌های پس از 91 به اقدام و عمل رسانده، راه‌اندازی گلخانه سه هزار متر مربعی پرورش توت‌فرنگی به روش هیدروپونیک در شهر زنجان است. کشت هیدروپونیک (آبکشت) شیوه کشت بدون خاک است؛ در این نوع کشت نیازهای غذایی گیاه اندازه‌گیری شده و به جای خاک با استفاده از آبی که به گیاه داده می‌شود با افزودن عناصر ماکرو و میکرو و نگه داشتن گیاه با مواد نگهدارنده بی‌اثر، مانند پرلیت عملاً نیاز به خاک منتفی می‌شود.

علت و نحوه شروع فعالیت
رهبر معظم انقلاب سال 91 را سال «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» نامیدند. طاهر این نامگذاری را علت اصلی تصمیم خود برای راه‌اندازی شغلی هم‌راستا با رشته تحصیلی‌اش عنوان می‌کند. او با پول حاصل از تشویق بازنشستگی پدر، زمینی به مساحت شش هزار متر مربع در اطراف شهر زنجان خریداری کرده و با تسهیلات بانکی به ارزش 140 میلیون تومان، افزون بر پرورش قارچ دکمه‌ای، گلخانه سه هزار متری را راه‌اندازی و شروع به پرورش نشا و میوه توت‌فرنگی کرده است. طاهر می‌گوید:
«توت‌فرنگی در طول سال حدود پنج ماه رشد رویشی و شش ماه دوره میوه‌دهی دارد. تقریباً از مهر و آبان، نشای توت‌فرنگی را کشت می‌کنیم و از اسفند ماه نوبرانه میوه شروع می‌شود و تا مرداد ماه سال بعدی میوه‌چینی ادامه می‌یابد. در حال حاضر، سالیانه 30 تن توت‌فرنگی با درآمد خالص 42 میلیون تومان دارم.»

نحوه یادگیری
طاهر به معلومات دانشگاهی خود برای راه‌اندازی گلخانه‌اش اکتفا نکرده و برای افزایش دانش خود، دوره یک ماهه آموزشی پرورش توت‌فرنگی را در یکی از آموزشگاه‌های تهران گذرانده و افزون بر این در حین کار در دوره‌های جهاد کشاورزی استان نیز شرکت کرده است. وی می‌گوید: «زمانی که ما این کار را شروع کردیم همزمان با ما دو گلخانه دیگر نیز در استان زنجان برای پرورش توت‌فرنگی ایجاد شد؛ ولی الآن به واسطه آموزش‌های ما و ترویج این رشته کشاورزی، شاهد فعالیت 48 گلخانه پرورش توت‌فرنگی در استان زنجان هستیم.» وی به علاقه‌مندان فعالیت‌های کشاورزی توصیه می‌کند: «علاوه بر آموزش‌های تئوری حتماً دوره‌های کارآموزی نیز بگذرانید تا ریسک آسیب‌پذیری در فعالیت خود را کاهش دهید. به هیچ‌وجه بدون تجربه و آموزش کافی دست به تولید نزنید و شیرینی عرصه‌های تولیدی را برای خود تلخ نکنید.»
در طول سال و به طور میانگین، 15 نفر از گلخانه و سالن پرورش قارچ آقای امانی کسب روزی می‌کنند.
طاهر برای طراحی گلخانه‌اش به صورت میدانی تحقیق کرده و مدل‌های مختلفی را دیده است. گلخانه نایلونی وی طرح فائو با ارتفاع شش متر است که فضای مفید وسیعی را برای پرورش ایجاد کرده است. به گفته او، این سازه برای پرورش توت‌فرنگی ایده‌آل است. گفتنی است، نزدیک به 90 درصد گلخانه‌های سطح کشور نایلونی هستند که شکست نور کمتری نسبت به مدل‌های‌ شیشه‌ای دارند.
طاهر از اولین تجربه پرورش توت‌فرنگی می‌گوید: «پیشنهاد دوستان پرورش خیار و گوجه گلخانه‌ای بود؛ ولی من تحقیق کردم و فهمیدم که هزینه گرمایشی پرورش خیار و گوجه خارج از فصل در زنجان خیلی بالاست. خیار برای رشد به دمای بالای 15 درجه در شب و 25 درجه در طول روز نیاز دارد و زنجان آب‌وهوای کوهستانی دارد. افزون بر این کشور ما آب‌وهوای چهار فصل دارد و در فصول پاییز و زمستان، این دو محصول در استان‌های جنوبی کشور تولید می‌شود و با قیمت مناسب به دست مصرف‌کننده می‌رسد. طی تحقیقاتم متوجه شدم آب‌وهوای زنجان برای کشت توت‌فرنگی مزیت مناسبی دارد.»

چرا کشت هیدروپونیک؟
کشت هیدروپونیک هزینه اولیه بالاتری نسبت به کشت خاکی داشته؛ ولی در مقایسه با آن ده برابر عملکرد بالاتری دارد. مصرف آب در روش کشت خاکی بالا بوده و به دلیل داشتن بیماری‌های موجود در خاک، عملاً مصرف کود و سم در این روش نیز بالاتر است. به علت نبود این مضرات در کشت هیدروپونیک، طاهر این بستر کشت را انتخاب کرده و استفاده از آن را در میان همکارانش رواج داده است.

نگرانی‌ها و انتظارات از مسئولان
طاهر می‌گوید: «با افزایش گلخانه‌های پرورش توت‌فرنگی، شاهد افزایش بیش از پیش عرضه محصول در بازار هستیم. به دلیل نبود زیرساخت‌های صادراتی این محصول و مشتقاتش اعم از شربت، مربا، مارمالاد و میوه خشک در کشور، امکان افت شدید قیمت در سال‌های آینده و ضرردهی تولیدکنندگان وجود دارد؛ از این رو از وزارت کشاورزی انتظار داریم، همان‌طور که به دلیل کمبود آب، تولیدکنندگان عرصه کشاورزی را به استفاده از روش‌های آبیاری صنعتی و مکانیزه یا پرورش گلخانه‌ای تشویق می‌کند، خود را مسئول پیگیری و مدیریت محصولات تولیدی کشور نیز بداند و همزمان با صدور مجوز بهره‌برداری، جلوی تولید انبوه یک نوع محصول را در گلخانه‌ها بگیرد.»
بزرگ‌ترین گلایه این تولیدکننده مربوط به تسهیلات اعطایی از سوی بانک‌هاست. او می‌گوید: «بانک‌ها افزون بر دریافت سود بالا، فقط در سود پیش‌بینی شده طرح‌های تولیدی مشارکت دارند و در میزان ضرر فعالیت‌های اقتصادی شریک نیستند.»
برای تهیه گزارش از فعالیت‌های اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981 برادر اکبر کریمی تماس بگیرید.

دانسته‌ها و بایسته‌های حقوقی ـ 37
 شهریار اقتصاد/ 
صلاحیت 
صلاحیت، از حیث مفهوم، عبارت از تکلیف و حقی است که مراجع قضاوتی (قضایی یا اداری) در رسیدگی به دعاوی، شکایات و امور به خصوص، به حکم قانون، بر عهده دارند.
تعیین صلاحیت مراجع قضایی، با توجه به نوع و ماهیت آنها، علی‌الاصول، در مقرراتی پیش‌بینی می‌شود که ناظر به سازمان قضاوتی ایران است. به عبارت دیگر، قانونگذار، با تأسیس مراجع، تشکیلات آنها را مقرر کرده و اصولاً دعاوی و امور داخل در صلاحیت آنها را، در همین دسته از مقررات تعیین می‌کند. 
صلاحیت ذاتی: صلاحیت ذاتی مراجع حقوقی، حق و تکلیف این مراجع با توجه به صنف، نوع و درجه آنها در رسیدگی به دعاوی و صدور رأی به حکم قانون است. پس برای تشخیص این امر که دعوا یا امر به خصوصی از جهت صلاحیت ذاتی مراجع در چه مرجعی باید مطرح شود، باید صنف، نوع و درجه مراجع مورد ملاحظه و بررسی قرار گیرد. 
صنف مرجع: برای تشخیص صنف مرجع صالح باید توجه داشت که در حال حاضر واحدهای قضاوتی (مراجع) تشکیل‌دهنده سازمان قضاوتی ایران در یک طبقه‌بندی کلی به دو صنف، یعنی مراجع قضایی (حقوقی به مفهوم اعم یعنی مدنی و کیفری) و مراجع اداری تقسیم می‌شوند. بنابراین در تعیین مرجعی که از حیث صنف صالح است، باید به این موضوع توجه داشت که دعوا یا امر مورد نظر باید در مراجع اداری مطرح شود، یا در صلاحیت مراجع قضایی است.
نوع مرجع: مراجع حقوقی به مفهوم اخص (مدنی) نیز از نظر نوع به مراجع عمومی و مراجع استثنایی تقسیم می‌شوند. در حقیقت در هر صنف، ماهیت مرجع قضاوتی، یعنی خصوصیت آن از این نقطه‌نظر که مرجعی عمومی یا مرجعی استثنایی است، باید مورد توجه قرار گیرد.
مرجع عمومی: در هر صنف مرجعی وجود دارد که صلاحیت رسیدگی به کلیه امور، جز آنهایی که صریحاً در صلاحیت مراجع استثنایی آن صنف قرار گرفته را دارا می‌باشد.
مرجع استثنایی: در هر صنف مرجعی است که صلاحیت رسیدگی به هیچ امری را ندارد، جز آنهایی که صریحاً در صلاحیت آن قرار گرفته باشد.
درجه مرجع: در هر نوع از مراجع (عمومی یا استثنایی) و از هر صنفی که باشد (قضایی یا اداری) درجاتی وجود دارد که مرجع قضاوتی در سلسله مراتب در آن قرار دارد و به این ترتیب مرجع حقوقی بدوی (درجه اول) از مرجع حقوقی تجدیدنظر (درجه دوم) متمایز است. 
صلاحیت نسبی:پس از اینکه قواعد مربوط به صلاحیت ذاتی اعمال شد. باید بررسی شود که از بین تمام مراجع همان صنف، همان نوع و همان درجه کدام‌یک باید به دعوا رسیدگی کند.
بنابراین اگر با اعمال قواعد مربوط به صلاحیت ذاتی مشخص شد که دعوا در صلاحیت مرجعی از «صنف» حقوقی از «نوع» عمومی بوده و از «درجه» بدوی می‌باشد که در حال حاضر دادگاه عمومی است، باید از بین تمامی دادگاه‌های عمومی که در سراسر ایران تشکیل شده‌اند با توجه به قواعد مربوط به صلاحیت نسبی، دادگاهی که صالح است، مشخص شود. 
منبع: دکترعبدلله شمس، آیین دادرسی مدنی، جلد اول

 ابوذر احمدی/ چندی پیش سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی سازمان ملل متحد (یونسکو) با صدور قطعنامه‌ای «قدس» را اشغالی دانست و بر عدم حاکمیت رژیم غاصب صهیونیستی تأکید کرد. این قطعنامه که با وجود مخالفت آمریکا و ۹ کشور دیگر به تصویب رسید، «بیت‌المقدس» را متعلق به ادیان توحیدی سه‌گانه اسلام، یهودیت و مسیحیت دانست و انضمام قدس اشغالی به رژیم اشغالگر صهیونیستی را به رسمیت نشناخت. از طرفی، این قطعنامه همچنان رژیم غاصب صهیونیستی را یک طرف «اشغالگر» در همه آنچه مربوط به قدس است، توصیف کرد.
این در حالی بود که این قطعنامه یونسکو با واکنش تند صهیونیست‌ها و در رأس آنها بنیامین نتانیاهو روبه‌رو شد. وی با «احمقانه» خواندن قطعنامه یونسکو مدعی شد: «اسرائیل طی چند روز گذشته تماس‌های زیادی با رهبران و وزرای خارجه کشورهای عضو یونسکو داشته است. این مسئله در کاهش تعداد کشورهایی که از این قطعنامه حمایت کردند، تأثیر داشت. اسرائیل به تلاش‌های خود برای فشار آوردن بر کشورهای عضو یونسکو ادامه می‌دهد تا درصد رأی‌گیری در قطعنامه‌هایی که اسرائیل را محکوم می‌کنند، به صفر برساند.»
منابع خبری رژیم غاصب صهیونیستی هم به میدان آمدند و برای تحت‌الشعاع قرار دادن قطعنامه یونسکو بر نکته‌ای انحرافی دامن زدند. به همین منظور روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» در گزارشی نوشت: «کشورهای عربی و فلسطین امتیازهای زیادی در قطعنامه اخیر داده‌اند که از جمله آن نام نبردن مسجدالاقصی و قدس شریف در متن و بندهای آن است.»
با وجود اینکه نهادهای فرهنگی و به ظاهر بشردوستانه سازمان ملل متحد، از جمله «یونسکو» در برابر اشغالگری و جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی در اراضی اشغالی فلسطین تنها به صدور چند قطعنامه بسنده کرده‌اند؛ اما از این نظر که موضوع «قدس اشغالی» و مسئله «اشغال فلسطین» در فضای بین‌المللی موضوعیت می‌یابد و مطرح می‌شود، بسی جای شکر دارد. مقامات جانی صهیونیستی همواره تلاش کرده‌اند با دامن زدن به مسائل منطقه‌ای، از جمله تهدیدزایی علیه جمهوری اسلامی ایران، مسئله اشغالگری خود را کم‌رنگ و اشغال فلسطین را از اولویت‌های امنیتی منطقه غرب آسیا خارج کنند؛ از این رو به بهانه صدور قطعنامه یونسکو جای دارد در شرایطی کنونی در زمینه فلسطین اشغالی، به چند مسئله حیاتی توجه شد که در ادامه آن را شرح خواهیم داد.
نخست، در حالی که چهاردهم ماه جاری میلادی(می) سالروز اشغال ناجوانمردانه فلسطین به دست جریان تروریستی صهیونیسم و حامیان غربی آنهاست، رژیم غاصب صهیونیستی در حرکتی هوشمندانه و پیش از موعد با تبلیغاتی همه‌جانبه به پیشواز جشن روز استقلال (بخوانید اشغال) دولت غاصب صهیونیستی رفته و با گرامیداشت یاد کشته‌شدگان جانی خود، سعی دارد به نوعی ضمن تحت‌الشعاع قرار دادن مسئله اشغال فلسطین، برای موجودیت جعلی خود مشروعیت‌سازی کند. 
دوم، مقامات و عوامل صهیونیستی در شرایط کنونی که بیش از پیش موقعیت راهبردی و حیاتی رژیم جعلی اسرائیل به مخاطره افتاده است، در حال رایزنی با کاخ سفید در زمینه سفر قریب‌الوقوع «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور تازه به دوران رسیده آمریکا به اراضی اشغالی هستند. گذشته از اهداف و مقاصد این سفر تبلیغاتی، مقامات جانی صهیونیستی درصددند به بهانه سفر دست‌نشانده خود، یعنی «ترامپ»، به موضوع انتقال سفارت ایالات متحده از تل‌آویو به قدس اشغالی پایان دهند و با آوردن سفارت آمریکا به بیت‌المقدس، زمینه پایتخت قرار دادن قدس اشغالی را فراهم کنند. 
نکته پایانی اینکه این روزها شاهد سفر ابومازن، رئیس خودخوانده تشکیلات فلسطین به آمریکا و دیدار با ترامپ بوده‌ایم. صرف نظر از ماهیت سیاسی این اقدام ابومازن که به باور تحلیلگران آزاداندیش منطقه به منزله خودکشی سیاسی وی است، دیدار ابومازن با ترامپ هدفی جز انحراف از مسئله شهرک‌سازی‌های رژیم غاصب صهیونیستی در مناطق فلسطینی‌نشین و برجسته کردن روند باطل مذاکرات صلح در پی نداشته است.