به گزارش شبکه خبری المنار، علمای بحرین در آستانه زمان قرائت حکم آیت‌الله شیخ‌عیسی قاسم، روحانی برجسته شیعی این کشور از فداییان ایشان خواستند به طور گسترده در مساجد حضور یابند. شهروندان بحرینی ضمن محکومیت محاکمه شیخ‌عیسی قاسم، تأکید کردند تا لحظه مرگ به دفاع از ایشان ادامه خواهند داد. این حکم قرار بود روز 17 اردیبهشت قرائت شود؛ اما رژیم آل‌خلیفه تحت فشار افکار عمومی و هشدار علمای بحرین قرائت این حکم را به روز 31 اردیبهشت موکول کرد.
  علی تتماج /   این روزها غرب آسیا شاهد تحولات جدیدی بوده که بخش عمده‌ای از آن را می‌توان در عرصه سوریه مشاهده کرد. نشست ژنو بر اساس توافقات سوری ـ سوری در حالی برای ششمین مرتبه برگزار شد که ارتش سوریه و متحدانش دستاوردهای جدیدی در مبارزه با تروریسم رقم زده‌اند؛ اما اخبار از تحرکات نظامی آمریکا علیه سوریه حکایت دارد. 
هنوز چند روزی از انتشار اخباری مبنی بر اعزام نیروی نظامی آمریکا به برخی مناطق سوریه، از جمله در رقه و مراکز کردنشین نگذشته بود که یک مقام نظامی آمریکایی حمله جنگنده‌های ائتلاف ضد داعش به سرکردگی این کشور به نیروهای ارتش سوریه را تأیید کرد و گفت، جنگنده‌های ائتلاف تحت رهبری این کشور، یک کاروان نظامی وابسته به ارتش سوریه را هدف قرار داده‌‌اند. این مقام آمریکایی مدعی شد، این نیروها قصد حرکت به نیروهای تحت حمایت آمریکا را داشتند. 
شبکه العربیه با تأیید این حمله به نقل از مخالفان دولت سوریه مدعی شد، جنگنده‌های ائتلاف ضد داعش به سرکردگی آمریکا مواضع نیروهای ارتش سوریه را در گذرگاه مرزی «التنف» واقع در مرز عراق و سوریه هدف قرار داده‌اند. 
این اقدام در حالی صورت گرفته است که به تازگی نیروهای آمریکایی و انگلیسی به بهانه رزمایش مشترک اردن در مرزهای سوریه تحرکات نظامی صورت داده‌اند. در همین حال، مجلس نمایندگان آمریکا نیز چندی پیش طرحی را تصویب کرده است که در صورت تبدیل شدن به قانون، تحریم‌های جدیدی علیه سوریه اعمال می‌شود.
با توجه به این شرایط و در حالی که پیش از این آمریکا ادعا کرده بود بر توافقات با روسیه در قبال سوریه پایبند است، این پرسش مطرح می‌شود که هدف آمریکا از تحرکات مذکور چیست و چه اهدافی را در ورای آن دنبال می‌کند؟ 
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای سفری دوره‌ای راهی منطقه‌ شده است. وی در عربستان در کنار دیدار با سران این رژیم در آنچه اجلاس اسلامی-ـ آمریکایی نامیده می‌شود، حضور می‌یابد. وی در ادامه وارد سرزمین‌های اشغالی می‌شود تا به گفته ناظران سیاسی، ارادت خود را به این رژیم نشان دهد. از سوی دیگر بررسی کارنامه ترامپ نشان می‌دهد، وی با زنجیره‌ای از چالش‌های درونی و بیرونی روبه‌رو است که عملاً حیات سیاسی وی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. در حوزه داخلی ترامپ با مسئله‌ای به نام عدم تمکین نهادهای قضایی و امنیتی درباره قانون مهاجرت مواجه است که البته اعتراض‌های مردمی را نیز باید به آن افزود.
در عرصه بیرونی نیز وضعیت بحرانی ترامپ در داخل و نیز ناتوانی وی در مدیریت تحولاتی، همچون سوریه و عراق تردیدهای بسیاری را در میان متحدان آمریکا مبنی بر توان ترامپ برای تحقق مطالبات‌شان ایجاد کرده است. در واقع، ترامپ در عمل نتوانسته است اعتماد شرکای منطقه‌ای خود را جلب کند و این برای ترامپی که می‌خواهد از این سفر دوره‌ای به منظور فاکتورنویسی برای شرکا و کسب امتیازات از آنها بهره‌ گیرد، چالش‌آفرین خواهد بود.
وضعیت نابسامان ترامپ چنان است که وی برخلاف وعده‌های انتخاباتی‌اش مبنی بر انتقال سفارت آمریکا از تل‌آویو به قدس، اعلام کرده است در سفر به سرزمین‌های اشغالی این موضوع را مطرح نخواهد کرد؛ چرا که اگر بخواهد این طرح را اجرایی کند، با اهدافش در نشست ریاض یا همان نشست به اصطلاح 17 کشور اسلامی با چالش روبه‌رو خواهد شد؛ در صورتی که البته اجرا نکردن این طرح نیز جایگاهش را در میان لابی صهیونیستی تهدید می‌کند. در این شرایط می‌توان گفت، ترامپ با تحرکات نظامی در سوریه از یک سو سعی دارد افکار عمومی را از عرصه داخلی آمریکا و چالش‌های گسترده خود به حاشیه‌ها منحرف کند و از سوی دیگر با حمایت از تروریست‌ها و بحران‌سازی در سوریه، رضایت شرکای منطقه‌ای خود را کسب کند که از اصلی‌ترین آنها فروش تسلیحات به کشورهای عربی و کسب حمایت لابی صهیونیستی است.
به هر تقدیر اقدام ترامپ در سوریه نه از روی قدرت، بلکه برگرفته از چالش‌های درونی و بیرونی است که با این تحرکات سعی دارد آنها را پنهان کند.

   حسین عبداللهی‌فر/  بدون تردید نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان نخستین نماد مردم‌سالاری دینی در جهان موفق‌ترین برنده حماسه‌ای بود که ملت ایران رقم زد. چرا که توانست بعد از نزدیک به چهار دهه از عمر خود بار دیگر به دنیا اثبات کند پشتوانه مردمی خود را حفظ کرده و بی‌نظیرترین دموکراسی زمان خود را به نمایش درآورد. از همین رو، چامسکی در نخستین واکنش به انتخابات اردیبهشت ایران گفت پیروزمند این واقعه سیاسی بزرگ ایران، رهبر این کشور است که توانست از آرای مخالفان نظام در جهت مقاصد کشورش بهره گرفته و آرزوی خود را محقق کند.»
همچنین شکی نیست مردم مسلمان ایران برنده‌ترین نیروی عرصه سیاسی ایران هستند که هم حمایت خود از اسلام و انقلاب را نشان دادند و هم اثبات کردند قدر فرصتی که نظام اسلامی با انتخابات در اختیارشان قرار داده را می‌دانند و با بزرگ‌منشی به دولت در قدرت این امکان را می‌دهند تا مشکلات اقتصادی کشور را حل کرده و به وضع معیشتی مردم رسیدگی کند. 
نکته‌ای که همه نیروهای انقلابی و دلسوزان نظام باید به آن توجه کنند این است که پیروزی ملت و موفقیت نظام در حالی به دست آمده که:
1ـ ملت ایران به ویژه توده‌های محروم جامعه در اوج نارضایتی از وضعیت اقتصادی کشور قرار داشته و در شرایطی به خلق این حماسه پرداختند که همه تحلیلگران خارجی بر طبل کاهش مشارکت کوبیده و بر این گمان بودند، مردم انگیزه‌ای برای آمدن به صحنه نداشته و امیدی به آینده ندارند. 
2ـ این موفقیت در حالی نصیب نظام اسلامی شد که مشخص بودن نتیجه انتخابات با القای اینکه معمولاً رؤسای‌جمهوری در ایران دو دوره هستند، می‌توانست بر روند مشارکت تأثیر منفی داشته و مانع حضور حماسی ملت شود، اما حضور رقبای قوی و رقابت تنگاتنگ آنها سبب شد تا هیچ‌کس نتواند نسبت به نتیجه انتخابات مطمئن باشد.
3ـ رهبر معظم انقلاب اسلامی در شرایطی به این خواسته خود در حضور پررنگ و پرشور مردم دست یافتند که تصور ایجاد این شرایط و ریل‌گذاری برای رسیدن به این مقصود در فرصتی بسیار اندک دور از تصور بود. حداقل دو مانع بزرگ در این مسیر وجود داشت که یکی عدم توفیق دولت در تحقق وعده‌هایش بود و دوم عدم وجود جریان سیاسی که بتواند گزینه مناسبی را برای تغییر فراروی مردم معرفی کند. اما این اتفاق افتاد و یک دوقطبی بسیار نزدیک بین دو روحانی شکل گرفت.
این توفیق نظام و ملت مرهون زحمات شخصیت‌ها، گروه‌ها و تشکل‌های زیادی بود که توجه به آنها نوعی قدرشناسی و ایجاد فرصت برای آینده است. مهم‌ترین این موارد عبارتند از:
1ـ رهبر فرزانه انقلاب اسلامی که حکیمانه برای برگزاری انتخاباتی سالم و امن تلاش کرده و چند روز قبل انتخابات فرمودند: «هرکسی که رأی بیاورد. برنده‌ اصلی نظام جمهوری اسلامی است، برنده‌ اصلی ملّت ایران است. هر کسی که می‌خواهد در رأس قرار بگیرد، آنکه در واقع برنده است، مردمند که توانسته‌اند با رأی خودشان یک نفر را انتخاب کنند. این خیلی باارزش است.»
2ـ کسانی که با زمان‌شناسی دقیق، در شرایطی که اصولگرایان دچار اختلافات زیادی بودند و بعید بود بتوانند فردی به عنوان گزینه نهایی معرفی کنند، اقدام به حرکتی مردمی و انقلابی کردند و توانستند با وجود همه مشکلات، به نامزد نهایی دست یابند و وحدت بی‌سابقه‌ای را در جبهه مخالفان دولت مستقر ساماندهی کنند.
3ـ شخصیت‌های سیاسی که با بصیرت و ایثار پا به میدان رقابت گذاشته و برای رسیدن به اهداف مشترک ضمن کنار رفتن از گردونه رقابت‌ها تا آخرین لحظه به همکاری با دوستان خود پرداختند. 
اوج این بصیرت و ایثارگری را باید در انصراف شخص آقای قالیباف مشاهده کرد که با وجود همه افترائات و تهمت‌ها در آخرین روزها از صحنه رقابت‌ها کناره گرفت و درس بزرگی به مردان سیاست در کشور داد.
4ـ همه کسانی که با دغدغه‌های مقدس و نیات خالص در کنار مردمی که خواهان تغییر بودند، قرار گرفته و با ایجاد فضای رقابتی زمینه حضور حداکثری مردم را فراهم ساختند. بدون کمترین تردیدی این افراد و گروه‌ها در این پیروزی بزرگ سهم به سزایی داشته و نزد ناظر مقتدر یگانه مأجور هستند.

جنگ خیالی
 با ایران
خبرگزاری رویترز با انتشار گزارشی به نقل از مقامات آمریکایی گفته است که کاروانی که روز پنج‌شنبه در سوریه از سوی آمریکا هدف گرفته شده، تحت هدایت ایران بوده است. در این گزارش آمده است: «آمریکا روز جمعه اعلام کرد که معتقد است نیروهای کاروانی را که روز پنج‌شنبه در جنوب سوریه هدف قرار داده است، تحت هدایت ایران بوده‌اند؛ این نشانه‌ای احتمالی از گسترش تنش‌ها میان واشنگتن و تهران در جنگ سوریه است. جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا به خبرنگاران در پنتاگون اعلام کرد که ماهیت حمله آمریکا، دفاعی بوده است. دولت بشار اسد که تحت حمایت ایران و روسیه قرار دارد، این حمله را محکوم کرده است. ادعاهای آمریکا در جنگ خیالی علیه ایران در حالی منتشر می‌شود که این حمله و تأثیرات آن تأیید نشده است.

رونمایی از 
سلاح خطرناک ایران
وبگاه «بوابتی» گزارش داد: «سازمان اطلاعات ملی آمریکا طی گزارشی از سلاح خطرناک ایران رونمایی کرد که به دست حوثی‌ها رسیده است. این سلاح در 20 ژانویه گذشته ناوچه سعودی را هدف قرار داده است.» این وبگاه خبری در ادامه به ادعای مرکز مشورتی «آی‌اچ‌اس» آمریکا ویژه مسائل مرتبط با سلاح پرداخت و افزود: «مرکز مشورتی «آی‌اچ‌اس» خبر داد که مرکز اطلاعات آمریکا بر آن است، ایران شناورهای انتحاری قابل انفجار در اختیار حوثی‌ها قرار داده است که قابلیت کنترل از راه دور برای حمله به اهداف دریایی دارند.» سازمان اطلاعات ملی آمریکا در این باره مدعی شد: «ایران فناوری ساخت پهپاد، شناورهای انتحاری و به‌روزرسانی موشک‌های بالستیک را در اختیار حوثی‌ها قرار داده است.»

اهمیت راهبردی آزادسازی محله القابون
یک سرتیپ ارتش سوریه تأکید کرد، ارزیابی من از واقعیت میدانی این است که یک رویکرد و گرایش واضح برای حل سیاسی و آشتی وجود دارد و می‌توان گفت، 80 درصد افراد مسلح در غوطه سلاح‌های خود را تسلیم دولت کرده و اوضاع‌شان ساماندهی خواهد شد و اندک افراد باقی‌مانده هم به ادلب اخراج خواهند شد. «علی مقصود» کارشناس نظامی و سرتیپ ارتش سوریه درباره اهمیت راهبردی آزادسازی محله القابون در شرق پایتخت گفت: «اهمیت راهبردی محله القابون در این است که دروازه شمالی دمشق را تشکیل می‌دهد و همچنین با آزادسازی آن، بزرگراه بین‌المللی که شاهراه اصلی خارج از پایتخت تا شهرهای مختلف سوریه قلمداد می‌شود، در تسلط کامل دولت قرار می‌گیرد.»

تسلط افزایش نفوذ عربستان در افغانستان
وزیر خارجه عربستان در دیدار با وزیر دارایی افغانستان تلاش کرده است درباره تأمین مالی برخی پروژه‌ها در این کشور پیشنهادهایی را ارائه کند. این رایزنی‌ها در حالی انجام می‌شود که کار ساخت سومین دانشگاه بزرگ اسلامی با هزینه 500 میلیون دلار از سوی عربستان در 15 کیلومتری حاشیه شهر جلال‌آباد جریان دارد. این دانشگاه که در زمینی به وسعت 160 هکتار ساخته می‌شود و ظرفیت بیش از 10 هزار دانشجو را خواهد داشت، کار ساخت دیوار محوطه آن رو به اتمام است و قرار است دروس آن به زبان عربی تدریس شود. هرچند که برخی از علمای افغان و نمایندگان پارلمان از تلاش‌ها برای ترویج وهابیت و افراط‌گرایی در این کشور ابراز نگرانی کرده‌اند؛ اما به نظر می‌رسد که هدف عربستان از تدریس به زبان عربی احتمالاً به منظور استفاده از استادان مورد نظر یا استادان سعودی است.

   حسن خدادی/  اقتصاد مقاومتی به مثابه یکی از نظریات جدید در حوزه اقتصاد در پی راه‌حل‌هایی برای حل مشکلات فعلی اقتصاد و همچنین پویایی اقتصاد در آینده است. این نظریه را که در افواه عام و فضای رسانه‌ای به طور گسترده به آن پرداخته شده است، اولین بار رهبر معظم انقلاب در ایران مطرح کردند. در این نوشتار تلاش می‌شود تا با تحلیل بیانات و پیام‌های ایشان شاخصه‌های اقتصاد مقاومتی استخراج شود.
نظریه اقتصاد مقاومتی / نظریه اقتصاد مقاومتی الگوی بومی و عملی است که تغییرات و پویایی محیط را مفروض می‌گیرد؛ نگاهی بلندمدت به مسائل دارد؛ قابلیت انطباق با شرایط گوناگون را دارد. به عبارتی، اقتصادی منعطف است و ویژگی بارز آن وفاق در زمینه تعریف و ضرورت آن در سطح نخبگان حاکم است. «در واقع یک الگوی بومی و علمی است که برآمده‌ از فرهنگ انقلابی و اسلامی ما است؛ متناسب با وضعیت امروز و فردای ما... این مربوط به وضع کنونی و شرایط کنونی کشور نیست، این یک تدبیر بلندمدت برای اقتصاد کشور است؛... در عین‌ حال پویا هم هست؛ یعنی ما این سیاست‌ها را به صورت یک چهارچوب بسته و متحجر ندیده‌ایم، قابل تکمیل است، قابل انطباق با شرایط گوناگونی است که ممکن است در هر برهه‌ای از زمان پیش بیاید... عملاً اقتصاد کشور را به حالت «انعطاف‌پذیری» می‌رساند؛ یعنی شکنندگی اقتصاد را در مقابل تکانه‌های گوناگون... برطرف می‌کند... .» (02/21/2931)
شاخصه‌های اقتصاد مقاومتی/ امام خامنه‌ای پس از تعریف اقتصاد مقاومتی شاخصه‌های آن را چنین معرفی می‌کنند: «یکی مسئله‌ ایجاد تحرک و پویایی در اقتصاد کشور و بهبود شاخص‌های کلان است... دوم توانایی مقاومت در برابر عوامل تهدیدزا است... سوم، تکیه بر ظرفیت‌های داخلی‌ است... نکته‌ چهارم، رویکرد جهادی است... نکته‌ پنجم، مردم‌محوری است.... مسئله‌ ششم امنیت اقلام راهبردی و اساسی است... نکته‌ هفتم، کاهش وابستگی به نفت است... موضوع هشتم، مسئله‌ اصلاح الگوی مصرف است... نکته‌ نهم، فسادستیزی است... و نکته‌ دهم از مؤلفه‌های سیاست‌های مقاومتی، مسئله‌ دانش‌محوری است.» (02/21/2931)
 1ـ‌ بهبود شاخصه‌های کلان اقتصاد 
به منظور بهبود شاخصه‌های کلان اقتصاد به طور همزمان باید دو شاخصه کلیدی مد نظر قرار گیرد؛ رونق اقتصادی و عدالت اجتماعی است. «یکی مسئله‌ ایجاد تحرک و پویایی در اقتصاد کشور و بهبود شاخص‌های کلان است؛ از قبیل رشد اقتصادی، از قبیل تولید ملی، از قبیل اشتغال، کاهش تورم، افزایش بهره‌وری، رفاه عمومی. در تأمین این سیاست‌ها، تحرکی در اقتصاد کشور و بهبودی در این شاخص‌ها در نظر گرفته شده و از همه‌ این شاخص‌ها مهم‌تر، شاخص کلیدی و مهم عدالت اجتماعی است. یعنی ما رونق اقتصادی کشور را بدون تأمین عدالت اجتماعی به ‌هیچ‌وجه قبول نداریم و معتقد به آن نیستیم.» (02/21/2931)
2ـ مقابله در برابر عوامل تهدیدزا
در این بخش بین دو مفهوم باید تفاوت گذاشت؛ پیوند با اقتصاد جهان و وابستگی به اقتصاد جهانی. لازمه هر اقتصاد پویایی پیوند با اقتصاد جهانی است؛ اما به جای وابستگی باید استقلال خود را حفظ کند، به این معنا که آن قدر بر ظرفیت‌ها و توان داخلی متمرکز باشد و آنها را افزایش داده باشد که تکانه‌های خارجی اعم از تحریم و بحران اقتصادی نتواند به آن آسیب جدی وارد سازد. «برخی از عوارض مؤثر بر اقتصاد کشورها تکانه‌های اقتصادی دنیا است که پیش می‌آید؛ مثل همان چیزی که در این سال‌ها پیش آمد و در برهه‌های دیگری پیش آمده که این تأثیر می‌گذارد بر روی کشورها. ... پس یک عامل برای تأثیرگذاری بر روی اقتصادها همین تکانه‌های گوناگون اقتصادی دنیا است که سرریز می‌شود به کشورها، یک عامل بلاهای طبیعی است که پیش می‌آید و یک عامل هم تکانه‌های تخاصمی است؛ مثل تحریم‌ها و امثال تحریم‌ها.» (02/21/2931)


 جنگ نرم پیچیده‌تر از اخلال‌گری است
«جوزف نای» در مقاله‌ای که اخیراً منتشر کرده است به زوایایی دیگر از جنگ نرم روی آورده است. وی این مقاله «نبرد برای فتح قلب‌ها و ذهن‌ها» نامیده و نوشته است: جنگ اطلاعات می‌تواند به صورت تهاجمی برای تضعیف رقبا استفاده شود و می‌توان از آن تحت عنوان «قدرت نرم منفی» یاد کرد. با حمله به ارزش‌های دیگران، می‌توان از جذابیت آنها و در نتیجه قدرت نرم مرتبط با آن کاست. مدارک موجود حکایت از آن دارد که روس‌ها از سال 2015 مداخله خود در انتخابات ایالات متحده را کلید زده‌اند؛ هدفشان این بود که روند دموکراتیک ایالات متحده را آلوده و بی اعتبار سازند. برگزیده شدن ترامپ که پوتین را ستایش می‌کرد، هدیه‌ای اضافه بود. هر چند جنگ اطلاعات چیز تازه‌ای نیست، اما فناوری سایبری آن را ارزان‌تر، سریع‌تر، در دسترس‌تر، همچنین دشوارتر برای شناسایی و راحت‌تر برای انکار کرده است. اما با وجود اینکه جنگ اطلاعاتی روسیه تا حدودی در بحث‌های اخلال‌گری موفق بوده و تا حدی انتخابات 2016 ایالات متحده را تحت تأثیر قرار داد، اما در جنگ نرم ناکام بوده است. مرکز «مشاوره پورتلند» در لندن اسامی 30 قدرت برتر «جنگ نرم» را منتشر کرده که روسیه رتبه 27 را کسب کرده است. از قضا، جنگ اطلاعاتی روسیه کاهش قدرت نرم روسیه در آمریکا را در پی داشته است.

نشست محرمانه علیه حزب‌الله
به دنبال افزایش قدرت و نقش حزب‌الله در لبنان و سوریه به ویژه مشارکت آن در جنگ سوریه، اخیراً جلسه‌ای محرمانه در واشنگتن به بررسی چگونگی مقابله با حزب‌الله لبنان پرداخت. واشنگتن در روزهای چهارم و پنجم می (14و 15 اردیبهشت) میزبان نشست غیرعلنی و محرمانه بود که در آن میهمانانی از بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکای جنوبی و نیز کشورهای عرب حاشیه خلیج‌فارس و در صدر آن عربستان، کویت، بحرین و قطر حضور داشتند و محور آن بر چگونگی مقابله با حزب‌الله متمرکز بود. شرکت‌کنندگان در این نشست طراحی نقشه بین‌المللی مشترک برای رویارویی با حزب‌الله و فعالیت‌های تجاری و مالی آن را بررسی کردند و در این باره به اعمال فشار بر آن از راه‌های مختلف از جمله تحریم اقتصادی جدید علیه اعضای آن و زیر نظر گرفتن حامیان و نزدیکان حزب‌الله در سراسر جهان اشاره کردند. حاضران در این نشست درباره تصمیم‌گیری در حق مؤسسات نزدیک به حزب‌الله در خارج از لبنان که بیشتر در آفریقا و اروپا فعالیت دارند، به توافق رسیدند زیرا این مؤسسات در حمایت مالی از حزب‌الله مشارکت دارند. کشورهای شرکت‌کننده در این نشست تأکید کردند؛ باید هر بانک و یا مؤسسه واسطه‌ای که در لبنان و خارج از آن هرگونه تسهیلات یا خدمات به حزب‌الله ارائه می‌کند، مجازات شود. 

دستگاه سیاسی ایران تک‌قطبی نیست
مدیر برنامه در انستیتو گزارش جنگ و صلح، مستقر در واشینگتن گفت: «غربی‌ها اغلب نگاه سیاه و سفیدی به انتخابات ایران دارند، به این معنا که رهبر معظم انقلاب در رأس امور است پس هیچ چیز دیگری اهمیت ندارد. اما دستگاه سیاسی ایران اصلاً تک قطبی نیست و انتخابات رقابتی است.» هر چند که رئیس‌جمهور زیر دست آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای، رهبر معظم ایران که حرف آخر را در مسائل خارجی و داخلی ایران می‌زند، کار می‌کند؛ اما رؤسای‌جمهور همچنان از نفوذ قابل ملاحظه‌ای برخوردار هستند. توافق هسته‌ای 2015 را در نظر داشته باشید که طی آن ایران موافقت کرد در ازای برداشته شدن برخی از تحریم‌های بین‌المللی، برنامه هسته‌ای خود را محدود کند. رؤسای‌جمهور می‌توانند دو دوره 4 ساله خدمت کنند. اغلب دور دوم را پیروز می‌شوند، اما کارشناسان می‌گویند رشد آرام اقتصادی باعث افزایش انتقادها از روحانی شده و نسبت به آنچه تصور می‌شد، رقابت شدیدتری به وجود آمده است. تمام شش کاندیدای ریاست‌جممهوری در جریان مناظره‌ها گفته‌اند که به توافق هسته‌ای پایبند می‌مانند. هر چند روحانی بر سر قول خود برای امضای توافق هسته‌ای 2015 ماند، اما خیلی از وعده‌های کارزار انتخاباتی‌اش همچون آزادی‌های اجتماعی متوقف ماند.


تشابه یارانه‌ها‌ در ایران  و سوئیس!
در حالی که دولت در آستانه انتخابات یارانه برخی از دهک‌ها را افزایش داده بود، اکنون رسانه‌های حامی دولت به دنبال آن هستند که به مردم القاء کنند که پیام انتخاب روحانی نه گفتن به یارانه بوده است. سایت عصر ایران در این زمینه نوشت: «به واقع با نتیجه انتخابات ، اکثریت مردم ایران نیز به وعده افزایش یارانه «نه» گفتند؛ و نشان دادند با وعده توزیع پول نمی‌توان اکثریت آرای آنها را به دست آورد. اتفاقی که با استثنا کردن برخی ملاحظات و تفاوت‌ها، می‌توان با رفتار مردم سوئیس که یک سال پیش در چنین روزهایی در همه‌پرسی توزیع یارانه نقدی 2500 دلاری در هر ماه «نه» گفتند. در خرداد ماه سال گذشته 78 درصد از مردم سوئیس به این طرح پیشنهادی در جریان همه‌پرسی «نه» گفتند و در 29 اردیبهشت امسال هم نزدیک به 60 درصد از مردم ایران نیز در انتخاباتی که به دلیل قطبی بودن همانند یک همه‌پرسی بزرگ بود، به نامزدی رأی دادند که به طور اصولی مخالف ایده توزیع یارانه نقدی بوده و در جریان رقابت‌های انتخاباتی نیز با وعده افزایش رقم یارانه نقدی دهک های پایین به شدت مخالفت کرده بود؛ هر چند که همه دلایل و پیامدهای آرای انتخابات را صرفاً نمی‌توان در افزایش یارانه خلاصه کرد، اما این موضوع یکی از محوری‌ترین مباحث و شعارهای تبلیغاتی در جریان انتخابات اخیر بود.

   محمدکاظم انبارلویی/ دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری همزمان با انتخابات شوراهای اسلامی برگزار شد و از نخستین ساعات بامداد روز جمعه (29 اردیبهشت) حتی پیش از اینکه مسئولان ناظر و مجری در محل اخذ رأی مستقر شوند، مردم در صفوف فشرده اشتیاق زاید‌الوصفی برای مشارکت نشان دادند. با اینکه نزدیک به چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی می‌گذرد؛ شاهد حضور گسترده مردم در پای صندوق‌های رأی بودیم که مشارکت وسیع آنها در امر تعیین سرنوشت کشور ستودنی است؛ چرا که سرزندگی و بالندگی خود را حفظ کرده است. ظهور مردم‌سالاری دینی در عصر ما پاسخی به پرسش‌های بی‌جواب فیلسوفان سیاسی درباره دموکراسی است. یکی از مشکلات یا بهتر بگوییم اندوه فیلسوفان سیاسی غرب درباره حکمرانی خوب همین کاهش روزافزون سطح مشارکت سیاسی است. انتخابات در ایران شبیه جشنی ملی است؛ زیرا مردم با حضور گسترده خود امنیت و اقتدار ملی را تحکیم می‌بخشند و نشان می‌دهند به نظام سیاسی خود پایبندند. انضباط برگزاری انتخابات و دقت مجریان و ناظران در حفظ امانت برای مردم هم از ویژگی‌های مردم‌سالاری دینی در ایران است. قانون انتخابات و آیین‌نامه‌های مربوطه به گونه‌ای است که احتمال تقلب را به کمترین حد خود کاهش می‌دهد و مردم با خیال راحت با علم به اینکه آرای آنها در نهایت امانت محفوظ می‌ماند، در انتخابات شرکت می‌کنند. این دوره از رقابت‌ها شش نامزد دیدگاه‌های خود را در معرض داوری مردم قرار دادند. دو نفر از آنها ترجیح دادند به نفع دو نامزد دیگر که یکی رئیس‌جمهور مستقر و دیگری نامزد تازه‌نفس و معتقد به تغییر بود، کنار بروند. انتخابات با حضور چهار نفر نامزد برگزار شد؛ اما رقابت اصلی بین دو نفر بود که یکی به تداوم وضع کنونی اعتقاد داشت و دیگری به تحول و تغییر برای رسیدن سریع‌تر به اهداف چشم‌انداز و برنامه پنج‌ساله ششم و دیگر هدف‌گذاری‌های نظام در حوزه‌های اقتصاد، فرهنگ و مشکلات اجتماعی معتقد بود. آنچه در این میان اهمیت دارد، این است که باید به انتخاب مردم احترام گذاشت، ضمن اینکه به دیدگاه‌های هر طرف رقابت هم احترام نهاد. رئیس‌جمهور هر کس که باشد، باید در درجه اول امنیت و اقتدار ملی را پاس بدارد و در جهت همبستگی ملی و انسجام اسلامی گام بردارد. فصل پس از انتخابات، فصل برادری و رفاقت است و با فصل پیش از انتخابات کاملاً تفاوت دارد. فصل پس از انتخابات با سوگند رئیس‌جمهور مبنی بر پاسداری از مذهب رسمی و قانون اساسی شروع می‌شود و در ادامه ترویج دین، اخلاق و پرهیز از خودکامگی را دربرمی‌گیرد. حال که رئیس‌جمهور مستقر رأی آورده، باید به این سوگند وفادار باشد. رئیس‌جمهور مستقر باید دیدگاه‌های مشفقانه انتقادی رقیب را در دور دوم به کار ببرد و مشکلات مردم را حل کند و به مطالبات توده‌های میلیونی مردم که عمدتاً در حوزه معیشت است، پاسخ مثبت دهد. همچنین، باید پاسخگوی وعد‌ه‌هایی که داده و امیدهایی که آفریده است، باشد. او نباید فراموش کند که چهار سال بعد تمام وعده‌ها و سخنرانی‌های او را مردم در برابرش قرار می‌دهند و وعده‌هایش را مطالبه می‌کنند. رأی بی‌سابقه این دوره که بیشتر نظرسنجی‌ها آن را برآورد کرده بودند، نشان می‌دهد ابعاد مردم‌سالاری دینی، اندازه‌های مشارکت، پهنا و ژرفای دموکراسی در ایران فوق‌العاده است و می‌تواند مورد مطالعه و بررسی دپارتمان‌های علوم سیاسی در دانشگاه‌های معتبر جهان قرار گیرد. اساس تئوری مردم‌سالاری دینی در ایران پاسخگوی پرسش‌های بی‌جواب آنها درباره فلسفه سیاسی است و به راستی دین می‌تواند چارچوب‌های حقیقی دموکراسی را صیانت کند.