محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیس‌جمهور با تأکید بر ریشه‌کنی فقر تا سال ۱۴۰۰، گفت: سه گروه محروم در کشور وجود دارد؛ خانوارهایی که توانایی کار کردن ندارند، خانوارهایی که توانایی کار کردن دارند؛ ولی کار ندارند و خانوارهایی که هم توانایی کار کردن دارند و هم شاغلند، اما درآمد آنها کافی نیست. دولت از گروه اول حمایت کرده برای گروه دوم نیز شغل ایجاد خواهد کرد و راه‌حل توانمندسازی گروه سوم، رشد اقتصادی و توسعه صادرات است تا درآمدهای کارگران محروم افزایش یابد.
 سعید مهدوی/ کارزار انتخابات دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری با حماسه کم‌نظیر و باشکوه مردم ایران به شکلی غرور‌آفرین و زیبا پایان یافت و بهترین نشانه این حماسه رضایت ولی امر مسلمین حضرت امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی) بود. آحاد مردم با مشارکت خود به درستی به وظیفه شرعی و اجتماعی خود جامه عمل پوشاندند، حالا نوبت مسئولان و در رأس آنها رئیس‌جمهور است که باید به وعده‌ها و برنامه‌های اعلام شده خود عمل کنند. فارغ از اینکه در دوره تبلیغات هر یک از نامزدها برنامه و شعارهای خود را داشتند، در ادامه گزارش تنها به وعده‌های منتخب مردم دکتر حسن روحانی در خلال مناظرات و مصاحبه‌های عمومی پرداخته می‌شود. 
همان‌گونه که در گزارش‌های پیش از انتخابات (در همین صفحه) پیش‌بینی شد، مسائل اقتصادی در جریان رقابت ریاست‌جمهوری به اصلی‌ترین محور طرح برنامه و شعارهای انتخاباتی آنان تبدیل شود، اهمیت موضوع اقتصاد و بهبود وضعیت معیشتی جامعه پیش از انتخاباتی شدن فضای سیاسی برجسته‌ترین گمانه درباره سمت و سوی طرح شعارها و رقابت‌ها بود و پس از مشخص شدن نامزدهای نهایی، بخش مهمی از تبلیغات آنان به تشریح دیدگاه و برنامه‌های اقتصادی معطوف شد. اما وعده‌های حسن روحانی برای دولت دوازدهم چه بود؟

ریشه‌کنی فقر و تأمین بودجه عمرانی با تقویت بانک‌ها
حسن روحانی در آخرین مناظره زنده تلویزیونی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه مهم‌ترین مشکل نظام بانکی از نظر شما چیست و چه برنامه‌هایی برای تسهیل وام‌های هدفمند برای تولید، دارید؟ عنوان کرد: «یکی از ارکان بزرگ اقتصاد امروز و فردای ما بانک‌ها هستند، در بودجه عمرانی هم تصمیم ما بر این است که با تقویت بانک‌ها این سرمایه را افزایش دهیم و طرح‌های عمرانی را عملی کنیم.» وی افزود: «اگر بخواهیم وضع زندگی مردم درست شود و فقر ریشه‌کن شود و اقتصاد ما به عنوان قدرت بزرگ ملی ظهور کند، یکی از راه‌ها تقویت بانک‌ها و گرفتن اعتبار و سرمایه‌ از بانک‌های خارجی است، با طوری که امروز توانستیم با یکی از بانک‌های خارجی برای سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد دلاری به توافق برسیم.»

حذف قاچاق
 با حمایت از رقابت آزاد
روحانی برای معضل قاچاق برنامه رقابت آزاد را دارد، وی در این باره اظهار داشت: «در مسئله قاچاق و مفاسد اولین توجه ما باید این باشد که به ریشه‌های مسئله بپردازیم که چرا اصلاً قاچاق به وجود می‌آید. اگر کیفیت تولید داخلی بالا برود و به قیمت ارزان تولید شود دیگر قاچاقی نخواهد بود، در دنیا دیگر قاچاق معنا ندارد. وقتی حرف قاچاق می‌شود قاچاق یعنی قاچاق اسلحه، مواد مخدر و قاچاق انسانی. در کشور ما باید رقابت آزاد ایجاد شود و برای آن باید به بخش خصوصی مهلت دهیم و نگذاریم دولتی‌ها و گروه‌هایی که حامیان سیاسی و امنیتی دارند، جلوی رقابت آزاد را بگیرند.» روحانی با بیان اینکه با رقابت آزاد باید از قاچاق جلوگیری شود، تصریح کرد: «روستاهای مرزی باید تولیدکننده و استان‌های مرزی صادرکننده شوند. اگر استان‌های ما صادرکننده شوند، جلوی قاچاق گرفته می‌شود.»

ایجاد مشاغل روستایی 
طبق گفته‌های رئیس‌جمهور درباره اشتغال؛ سه تا پنج میلیارد پول باقی‌مانده را هم برای حمایت از فقرا و قشارهای محروم استفاده می‌کنیم. لایحه بودجه و کمک ۵/۱ میلیارد دلاری را به مجلس فرستادیم تا همه روستاییان و مناطق محروم بتوانند با پولی که می‌آورند و ما دو برابر آن را می‌دهیم مشاغل روستایی ایجاد کنند.
برنامه دولت دوازدهم برای یارانه اقشار کم درآمد و پرداخت کارانه
در مناظره زنده تلویزیونی رئیس دولت تدبیر و امید اظهار داشت: «برخی ستادها می‌گویند برنامه ما قطع یارانه است که این مسئله نادرست است. اما ما می‌گوییم این تنها برنامه ما نیست. ما به دنبال نظام تأمین اجتماعی کاملی هستیم که این مسئله در برنامه دولت دوازدهم آمده است.» روحانی افزود: «قدم اول این کار برداشته شده است که مستمری افراد کم‌‌درآمد سه برابر شود و اینک نیز اجرایی شده است و در این رابطه با مجلس توافق شده است که تمام افرادی که در فقر مطلق قرار دارند، می‌توانند در سایتی نام‌نویسی کرده تا حقوق‌شان پرداخت شود. او با بیان اینکه ضروریات افراد ناتوان باید تأمین شود، تصریح کرد: «باید برای افرادی که اشتغال ندارند، شغل ایجاد کنیم. باید حقوق‌های پایین را افزایش دهیم.»

بیانیه اقتصادی دولت دوازدهم
افزون بر برنامه‌ها و گفته‌های شفاهی روحانی، او چند روز پیش از انتخابات بیانیه‌ای اقتصادی حاوی مهم‌ترین محورهای رشد و توسعه کشور (14 محور) صادر کرد. در ابتدای این بیانیه اهم برنامه‌های اقتصادی دولت دوازدهم در دو بخش برنامه‌های حمایتی (5 محور) و برنامه‌های توسعه‌ای (9 محور) توضیح داده شده است. برنامه‌های حمایتی ناظر به سیاست‌ها و اقداماتی است که بهبود وضعیت گروه‌هایی خاص از جامعه، مانند فقرا، بیکاران، روستاییان و... را مد نظر قرار داده و برنامه‌های توسعه‌ای رویکردهایی را شامل می‌شود که افزایش درآمد در کل اقتصاد را هدف قرار می‌دهد.
برنامه‌های حمایتی دولت دوازدهم شامل: 1ـ تحقق عدالت درآمدی و زدودن چهره فقر از کشور؛ 2ـ طرح توانمندسازی روستاییان؛ 3ـ طرح اصلاح ساختار سهام عدالت؛ 4ـ طرح کارورزی و 5ـ اعمال حمایت مالیاتی از کارمندان دولت و بخش خصوصی است.
برنامه‌های توسعه‌ای وی نیز شامل 9 عنوان اصلی: 1ـ اصلاح نحوه مدیریت درآمدهای نفتی؛ 2ـ تبدیل ثروت نفت به سرمایه اشتغال‌آفرین ( تقویت نقش صندوق توسعه ملی)؛ ۳ـ صیانت از کاهش تورم؛ 4ـ تأمین مالی تولید و اشتغال؛ 5ـ اصلاح محیط کسب و کار و نظام بنگاه‌داری (اشتغال درآمد‌آفرین)؛ 6ـ بهبود عدم توازن‌های منطقه‌ای (عدالت منطقه‌ای)؛ ۷ـ مقابله با فساد؛ 8ـ-تقویت زیرساخت‌های اینترنت (توسعه اشتغال مبتنی بر اینترنت) و 9ـ تقویت گردشگری است.
با توجه به عملکرد ضعیف دولت یازدهم در عمل به وعده‌های اقتصادی‌اش و برخی آمار‌سازی‌ها برای جلب آرای مردم که از دید کارشناسان و متخصصان این امر به هیچ وجه پوشیده نبود، آقای روحانی نباید فراموش کند که وعده‌های مهمی در طول تبلیغات انتخاباتی این دوره داده است که از همین حالا باید خود را برای پاسخگویی به آنها خصوصاً وعده‌های اقتصادی آماده کند که جوابگوی شور و حماسه این مردم فهیم خصوصاً اقشار محروم و ضعیف باشد.

 محمد نوری/ انتخابات دوازدهمین دوره ریاست‌جمهوری برای تعیین مسئول اجرایی کشور در حالی به پایان رسید، که مطالبات مردم و رهبری برای رفع معضلات و مشکلات اقتصادی در این دوره از انتخابات نمود ویژه‌ای داشت. اگرچه رئیس دولت یازدهم کارنامه قابل قبولی به ویژه در حوزه اقتصاد و معیشت در دوره گذشته نداشت، اما به هر طریق با شعارهایی که در این دوره مطرح کرد توانست اقبال عمومی را به سمت خود جلب کند.
با به پایان رسیدن رقابت‌های انتخاباتی و مشخص شدن رئیس دولت دوازدهم، رهبر معظم انقلاب خطاب به رئیس‌جمهور و دولت آینده نکاتی را متذکر شدند که به طور حتم باید در سال‌های پیش رو ملاک عمل قرار گیرد تا فرایند حل مشکلات و معضلات اقتصادی و معیشتی مردم تسریع شود. معظم‌له در پیام خود به مناسبت حضور حداکثری و باشکوه مردم در این انتخابات خطاب به رئیس‌جمهور منتخب فرمودند: «به رئیس‌جمهور محترم و همه کسانی که در دولت آینده شرکت خواهند داشت سفارش و تأکید می‌کنم که کار و تلاش پرانگیزه و اندیشیده و جوانانه را برای برطرف کردن مشکلات کشور در پیش گیرند و لحظه‌ای از این خط مستقیم غفلت نکنند. رعایت حال قشرهای ضعیف، توجه به روستاها و مناطق فقیر، در نظر گرفتن اولویت‌ها، برخورد با فساد و با آسیب‌های اجتماعی، باید در صدر برنامه‌ها قرار گیرد.»
به نظر می‌رسد تأکید رهبر حکیم انقلاب بر کار و تلاش پرانگیزه دولت دوازدهم برای حل مشکلات کشور، ‌معطوف به تلاش مضاعف و جدی دولت دوازدهم برای ایجاد اشتغال مولد با نگاه به ظرفیت‌های درونی کشور می‌باشد؛ چرا که بیکاری و عدم تولید و اشتغال آسیب جدی به اقتصاد کشور زده و مشکلات فراوانی را برای ملت به وجود آورده است. برخورد با آسیب‌های اجتماعی که از دیگر مطالبات معظم‌له از این دولت است نیز معطوف به اقدام جدی و اندیشیده دولتمردان دوازدهم در حوزه تولید و اشتغال می‌باشد؛ چرا که به جرئت می‌توان گفت تنها راه برون‌رفت از مشکلات معیشتی و اقتصادی، توجه جدی دست‌اندرکاران و مسئولان اجرایی کشور به تولید و اشتغال و کم کردن نرخ بیکاری است.
رعایت حال قشر ضعیف جامعه،‌ توجه به محرومان و روستاییان از دیگر مطالبات رهبر معظم انقلاب از دولت دوازدهم است. در این باره نیز فراهم کردن زمینه اشتغال در حوزه کشاورزی برای روستاییان و سیاست‌گذاری مناسب در حمایت از تولیدات کشاورزی آنها و همچنین توجه لازم به مشاغل زودبازده در بخش‌ها و شهرهای کوچک می‌تواند در کم کردن دغدغه رهبر معظم انقلاب نقش بسزایی داشته و کاهش بیکاری و رونق تولید و اشتغال را به دنبال داشته باشد.
با توجه به وضعیت نامناسب اقتصادی کشور در حال حاضر،‌ اولویت‌بندی در حوزه برنامه‌ریزی، سیاست‌گذاری و تأمین اعتبار برای برون‌رفت از این وضعیت، می‌تواند تسریع‌کننده بهبود اوضاع نامناسب اقتصادی و معیشتی مردم و رونق اقتصادی کشور باشد.
حال باید منتظر بود و دید که آیا دولت دوازدهم توان رفع مشکلات اقتصادی موجود کشور را با توجه به مطالبات مردم و رهبری دارد، یا اینکه مثل چهار سال گذشته با ندیده گرفتن ظرفیت و توان داخلی تمام فرصت خدمت خود را صرف مسائل کم‌اهمیت و خارج از اولویت و مصالح ملی کشور خواهد کرد.

علت کاهش ارزش یورو
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان با انتقاد از سیاست‌های پولی بانک مرکزی اتحادیه اروپا، گفت: «در حال حاضر، به دلیل سیاست‌های پولی بانک مرکزی اتحادیه اروپا ارزش یورو به شدت کاهش یافته و همین امر سبب شده است قیمت کالاهای آلمانی به طور نسبی کاهش یابد.»
طرح دولت برای توانمندسازی اقشار فقیر
علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه در روز اول دولت دوازدهم، برنامه بهبود محیط کسب‌وکار به صورت نسخه‌های کاملاً کاربردی و با ذکر جزئیات تهیه شده و در هیئت دولت و شورای عالی اشتغال به تصویب خواهد رسید، گفت: «برنامه ما در دولت آینده، توانمندسازی اقشار فقیر مطلق است؛ آنهایی که به هیچ وجه قادر به توانمند شدن نیستند، ظرف چند ماه به سطحی از توانمندی خواهند رسید و در عین حال فضایل انسانی آنها نیز حفظ خواهد شد.»
شفافیت و دسترسی آزاد شهروندان به اطلاعات
دولت یازدهم با توجه به انتشار منشور حقوق شهروندی، تأکید زیادی را بر انتشار آزاد اطلاعات دارد؛ این در حالی است که رسانه‌ها به طور متداول اخباری را در زمینه محرمانه ماندن آمار و ارقام قراردادها و داده‌های تجاری منتشر کرده‌اند. در تازه‌ترین نمونه از پنهان‌سازی داده‌ها، پایگاه گمرک ایران در بخش آمار، اطلاعات مربوط به تجارت خارجی کشور را در شمایلی  محدودتر منتشر کرده است.
امضای ۷۰ قرارداد اجاره نفتکش‎های ایرانی
سیروس کیان‌ارثی، مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران گفت: «شرکت ملی نفتکش ایران هم اکنون با در اختیار داشتن ناوگانی با ظرفیت ۵/۱۵ میلیون تن بزرگ‌ترین شرکت نفتکش در جهان به شمار می‎رود؛ این شرکت نفت خام و فرآورده‌های نفتی ایران را به بازارهای صادراتی انتقال می‌دهد.» وی افزود: «در حال حاضر، با امضای 70 قرارداد اجاره نفتکش با شرکت‌هایی که عمدتاً اروپایی و آسیایی هستند، در حال فعالیت هستیم.»

 سید فخرالدین موسوی/  در حالی که رسانه‌های پر تعداد اصلاح‌طلب و نزدیک به دولت ترجیح دادند از اعتراضات نامزدهای مختلف انتخابات به روند برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهور و همچنین پنجمین انتخابات شورای شهر و روستا چیزی ننویسند، اما رسانه‌ها و شخصیت‌های اصولگرا در اولین روز پس از انتخابات با تیتر وحدت جامعه پیگیری این موضوعات را خواستار شدند. 
روزنامه وطن امروز با تیتر «اعتراض متمدنانه» دراین‌باره نوشت؛ «برخلاف آنچه اوباش سیاسی در سال 88 انجام دادند و بدون داشتن حتی یک سند از تخلف، با ادعای تقلب، طرفداران خود را تحریک به آشوب خیابانی کردند، جبهه انقلاب با داشتن صدها صفحه تخلفات انتخاباتی و داشتن فیلم‌هایی از این تخلفات آشکار در انتخابات، رفتاری متمدنانه در پیگیری تخلفات انتخاباتی در انتخابات 96 دارد.»
 روزنامه کیهان از دیگر روزنامه‌های منتقد دولت نیز دراین‌باره تیتر «تخلفات انتخاباتی دولت/ نجابت معترضان مانع رسیدگی نشود» را برگزید و دراین‌باره نوشت؛ «انتخابات دوازدهمین دوره ریاست‌جمهوری با تمام فراز و فرودهای آن به اتمام رسید ولی آنچه که مشخص شد و کسی را یارای انکار آن نیست، حجم گسترده‌ای از تخلفات انتخاباتی است که تاکنون و در ادوار گوناگون برگزاری انتخابات بی‌سابقه بوده است.
 تأکید بر این واقعیت ضروری است که معترضان به تخلفات گسترده دولت یازدهم در پیگیری اعتراضات خود نجابت به خرج داده و از ملتهب کردن جامعه آنچنان که مدعیان اصلاحات و اصحاب فتنه در سال 88 انجام دادند، خودداری کرده‌اند. این نجابت نباید مانع رسیدگی نهادهای مسئول از جمله شورای نگهبان به تخلفات شود و نتیجه بررسی اعتراضات باید به اطلاع عموم مردم
 برسد.» 
اما فراتر از بحث تخلفات انتخاباتی که در مراجع ذی‌صلاح در حال پیگیری است و مطمئناً برای تکرار نشدن این مسئله باید به طور جدی با متخلفان برخورد کرد، دو تن از تحلیلگران نکاتی را در صفحات شخصی خود مطرح کردند که بسیار حائز اهمیت است. 
مهدی محمدی تحت عنوان «ریاست مجدد روحانی چقدر برای ملت آب خورد؟!» در کانال خود نوشت: «خبرها می‌گوید تخلفات به میزانی نیست که نتیجه انتخابات تغییر کند-یعنی چند میلیون رأی جابجا نمی‌شود، اما حجم تخلفات مقام‌های دولتی و استفاده از اموال و امکانات دولت برای رأی آوری آقای روحانی بی‌سابقه بوده و هرگز در هیچ دولتی شبیه آن تکرار نشده است. 
امروز یک کارشناس مطلع تخمین می‌زد که سرجمع هزینه‌های اعلام شده و اعلام نشده‌ای که دولت در قالب وام، ترفیعات اداری، بخشودگی وام‌ها و مالیات‌ها، کمک‌های نقدی مستقیم و غیر مستقیم، تعهدات ایجاد شده برای آینده، پرداخت به گروه‌های هدف، کمک به بانک‌ها، یارانه، افزایش مستمری‌ها، پرداخت بدهی‌های دولت و... برای انتخاب مجدد روحانی به بیت‌المال تحمیل کرده چیزی حدود ٩٣٠٠٠ میلیارد تومان است.
 از آنجا که آقایان این پول را از جیب ملت پرداخته‌اند حداقل حق مردم-چه آنها که به روحانی رأی داده‌اند و چه غیر آنها، این است که دقیقاً بدانند چه کسانی و به دستور کدام مقام‌ها چنین خرجی روی دست مردم گذاشته‌اند و نهادهای متولی امر خوب است رسماً گزارشی بدهند ریاست مجدد جناب شیخ جمعاً چقدر برای ملت آب خورده است؟!»
عبدالله گنجی، مدیرمسئول روزنامه جوان نیز در کانال خود با هشدار به برخی شایعات در زمینه ایجاد تجمع در شهرهای مختلف از سوی حامیان یکی از کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری، با پرده‌برداری از یک سناریو خطرناک نوشت: «پاک کردن فتنه 88 از اذهان با بدیل‌سازی از طریق جوانان حزب‌اللهی در دستور کار همان اتاق طراحان 1388 است. گزارش تجمعات حامیان رئیسی، کذب محض است. 
حزب‌الله سنگ زیرین آسیاب است و به قانون پایبند است. هوشیاری مسئله اصلی جوانان انقلابی است. ما معتقد به استعاره دیگ و کله‌ای که در آن باید بجوشد، نیستیم. برای مؤمنین قدرت نمی‌تواند اصالت داشته باشد.»

شبکه‌های اجتماعی و سلامت ـ ۲۸
 مهدی فرهادی/
تأثیرات بر رحم
روزانه نزدیک به ۴۰۰ میلیون نفر در سراسر دنیا از اینترنت استفاده می‌کنند. یکی از کاربرد‌های اصلی اینترنت، برقراری ارتباط اجتماعی با دیگران است و شاید عیب اصلی ارتباط‌های اینترنتی آن است که قابلیت کنترل و راستی‌آزمایی ندارد. امروز از یک منبع تغذیه تعریف و تمجید می‌شود و روز بعد در یک شبکه دیگر علیه آن چیزی نوشته می‌شود. بسیاری از مادران باردار در معرض شبکه‌های اجتماعی هستند، شبکه‌هایی که با شایعه، دروغ‌ها و خبرهای تحریک‌کننده باعث مشکلات عدیده‌ای در بین مردم شده‌اند؛ اما این مادران که در سکوت خود وقت زیادی را در این شبکه‌ها می‌گذرانند باید توجه داشته باشند که این رسانه‌ می‌تواند جنین داخل رحم را متأثر از ترشحات هورمونی به دلیل استفاده از شبکه‌های اجتماعی کند. محققان می‌گویند؛ رابطه بین سلامت قلب و ذهن از داخل رحم آغاز می‌شود. به نوشته مجله «روان‌شناسی امروز»، ضربان قلب جنین در رحم با ضربان قلب مادر تنظیم و هماهنگ می‌شود. این هماهنگی حتی پس از تولد هم ادامه دارد، زمانی که قلب کودک هنگام رویارویی چهره به چهره با مادر و پدر، ریتم قلب آنها را می‌گیرد. این تأثیر، شگفت‌انگیزترین تأثیری است که دو انسان بر هم می‌گذارند. ضربان قلب هماهنگ شده در برقراری رابطه بین کودک و مادر بسیار مؤثر است و این امر در شکل‌گیری شخصیت کودک تأثیر بسزایی دارد. عکس این ارتباط هم صادق است. اگر ضربان قلب کودک و مادر به اندازه کافی هماهنگ نباشد و به دلایلی نظیر زایمان زودرس یا افسردگی پس از زایمان مادر، دچار خدشه شود، برای کودک برقراری روابط سالم با دیگران طی سال‌های بعد دشوار خواهد بود. البته این ناهماهنگی به معنای ابتلا به امراض قلبی در کودک نیست، اما نشان می‌دهد تجربیات بین فردی و احساساتی مانند: انکار، خشم و عشق تا چه اندازه سلامت قلب را تحت تأثیر قرار می‌دهد. همان‌طور که کودک بزرگ می‌شود، قلبش همچنان به عشق، اضطراب و درد حساس است و حتی وقوع حوادثی مانند: بلایای طبیعی تا اندازه زیادی سلامت قلب کودک را تحت تأثیر قرار می‌دهد. دانشمندان می‌گویند؛ هر قدر کودکان بیشتر در معرض اضطراب و فشار‌عصبی باشند، احتمال ابتلا به امراض قلبی در آنها بیشتر است.