محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در نامه‌ای به ولی‌الله سیف خواستار پاسخگویی به مشکل ایجاد شده برای گروهی از مردم تا حداکثر آخر هفته شد. سال گذشته در پی ورود مجلس به موضوع مؤسسه اعتباری کاسپین، کمیسیون اقتصادی مجلس از رئیس کل بانک مرکزی در 22 اسفند 1394 دعوت کرد تا در نشست این کمیسیون آخرین توضیحات و اقدامات بانک مرکزی درباره مؤسسه اعتباری کاسپین را جویا شود، اما ولی‌الله سیف به مجلس نرفت و معاونان خود را به کمیسیون فرستاد.
 سعید مهدوی/  دولت یازدهم از یک سال پیش همواره مدعی خروج از رکود و حرکت در مسیر رشد اقتصادی بوده و است؛ اما وضعیت اقتصاد و فعالان بخش‌های خصوصی و همچنین زندگی مردم این ادعا را تصدیق نمی‌کند. حسن روحانی در اولین نشست خبری‌ خود پس از انتخابات ریاست‌جمهوری در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره برنامه‌اش برای خروج از رکود، گفت: «من در یکی از مصاحبه‌های تلویزیونی گفتم که به کار بردن واژه رکود دقیق نیست؛ چرا که ما وقتی دو فصل پشت سر هم رشد اقتصادی مثبت داریم، دیگر رکود معنی ندارد. ما در سال گذشته در همه فصل‌ها دارای رشد اقتصادی بودیم. ما برای اولین بار به همان رشدی رسیدیم که سند چشم‌انداز می‌گوید. همه بخش‌ها از رکود خارج شده جز مسکن که آن هم باید خارج شود. برای رکود، من هم در کتاب برنامه دولت دوازدهم ذکر کردم که ما یک برنامه برای توسعه داریم... همان‌طور که دولت توانست در سال ۹۳ رکود را بشکند و رشد اقتصادی را ادامه بدهد، حتماً با برنامه‌هایش موفق خواهد بود که به سمت رونق حرکت کند.»

اقدامات دولت
 برای خروج از رکود
تیم اقتصادی دولت برای خارج شدن از حالت رکود و همچنین مهار تورم، بسته‌های خروج غیر تورمی از رکود را طراحی و اجرا کرد. به عبارتی، دولت براي خروج از ركود به راه‌هاي كوتاه‌مدت و بسته‌هاي موقتي و فوري بسنده كرده است و متأسفانه انتظار دارد نتيجه اقدامات را در زمان زمامداري خود ببيند كه اين‌گونه سياست‌گذاري و برنامه‌ريزي مي‌كند. اعطای وام 25 میلیون تومانی با نرخ سود 16 درصد به 110 هزار نفر را می‌توان در ذیل سیاست‌های وامی برای خروج از رکود در نظر گرفت. اعطای وام حتی نتوانست خودروسازانی را که در قالب این سیاست دو هزار و 750 میلیارد تومان نقدینگی به آنها تزریق شده بود، نجات دهد؛ به گونه‌ای‌ که نه تنها پس از یک سال از برجام به سود‌دهی نرسیده‌اند؛ بلکه دو برابر سال گذشته بدهی به بار آورده و یک تنه شاخص بورس را پایین کشیدند. يك دليل ديگر اين طرز فكر اين است كه دولت در بسته خروج از ركود اخير (تسهيلات خريد خودرو و كالا) به دنبال تحريك تقاضا است كه آثار مثبت آن هر چند كم است؛ ولي در كوتاه‌مدت بروز می‌کند. حمایت از تحریک اقتصاد از سمت تقاضا هر چند زودتر به نتیجه می‌رسد؛ اما آثار اساسی مثبت کمتری دارد، در حالی‌ که وقتی موانع عرضه برداشته و تولید آسان شود، پس از مدتی افزایش اشتغال، درآمد و ارتقای سطح رفاه عمومی و رونق را به ‌همراه خواهد داشت. 
اثرات رکود اقتصادی معمولاً به اندازه‌ای است که در بخش‌های مختلف اقتصاد، از قبیل رشد تولید ناخالص داخلی، اشتغال، درآمدهای واقعی، تولید صنعتی و قیمت‌های عمده و خرده‌فروشی مشاهده می‌شود؛ اما در حال حاضر در کشورمان، فعالان بخش خصوصی هرجا که تریبونی پیدا می‌کنند، از تعطیلی و تعدیل نیرو و کاهش تولید و البته کاهش تقاضا گلایه می‌کنند و همه واقعیت‌های موجود، شاهدی قوی بر رکود و تداوم آن است.
در خلال تبلیغات انتخاباتی هر یک از چهار نامزد ریاست‌جمهوری نکاتی را مبتنی بر کاهش تورم به بهای تعمیق رکود بیان کردند. این موضوعات در حالی مطرح شد که رئیس‌جمهور و معاون اول وی، اسحاق جهانگیری در جایگاه نمایندگان دولت یازدهم در مناظره سوم تنها به ارائه آماری نادرست از تورم و خروج از رکود اکتفا کردند. یکی از دفاعیات روحانی در زمینه رکود این بود که ما با هم عهد بستیم که از رکود خارج شویم و به رشد اقتصادی برسیم که رسیدیم؛ در حالی که آمار کاهش ظرفیت تولید بسیاری از صنایع، نشان از تعمیق رکود دارد؛ ضمن اینکه طی دو سال گذشته، بیشترین تعداد کارخانه‌های قدیمی ایران که بیش از ۵۰ سال سابقه فعالیت داشتند، تعطیل شده و کارگران و کارکنان آنها به آمار بیکاران کشور اضافه شدند که به نظر می‌رسد، از آثار اصرار دولت به کاهش تورم به بهای رکود است.

تورم تک‌رقمی
 از نتایج رکود است 
تورم پس از سال‌ها تک‌رقمی شد، اما موضوعی که اهمیت بسیاری داشته، افزایش تولید در کشور است که در سال‌های اخیر صعودی نبوده و بنگاه‌های اقتصادی با مشکلات زیادی دست‌وپنجه نرم می‌کنند. اکنون کشور در رکودی است که همه اقتصاد را فرا گرفته و تولیدکنندگان نیز از کمبود نقدینگی رنج می‌برند. دولت اکنون نرخ تورم را کاهش داده که هیچ‌کس نمی‌خواهد این تلاش دولت را زیر سؤال ببرد؛ اما بخشی از این کاهش نرخ تورم ناشی از وضعیت رکودی است که دولت با استفاده از سیاست‌های پولی (در کنار تورم تک‌رقمی!) آن را به اقتصاد هدیه داده است.
نقش منفی شبکه بانکی
 برای خروج از رکود
افزایش نرخ سود سپرده بانک‌ها و کاهش شدید مقدار اعطای تسهیلات از جمله موارد تشدید رکود در اقتصاد در این روزهاست؛ در حالی که نقش اصلی این شبکه تحریک و رونق‌بخشی به اقتصاد از طریق ابزارها و سیاست‌های پولی در اختیار است. حجم نقدینگی مدتی است که از مرز 1300 میلیارد تومان گذشته است. از آنجا که رکود عمیقی بر اقتصاد حاکم است، بیشتر صاحبان این نقدینگی ترجیح داده‌اند پول‌شان را در بانک‌ها بگذارند و به نرخ‌های سود عمدتاً بالای 20 درصد قناعت کنند. در واقع جا خوش کردن نقدینگی مردم در بانک‌ها، دستاورد تورم اسمی پایین را برای دولت رقم زده است. شبکه بانکی در وضعیت کنونی نقش یک مسکن موقت برای حجم بالای نقدینگی در اقتصاد را دارد. این نقش در ماه‌های پایانی سال گذشته و ماه‌های آغازین سال جدید، طبق روال گذشته به شدت از تسهیلات‌دهی جلوگیری می‌کند. حال اگر به این شرایط، بخشش جرایم وام‌های زیر 100 میلیون تومان بانک‌ها را که در ماه‌های اخیر اجرایی شد و حجم بالایی از نقدینگی موجود در بازار را به نظام بانکی برگرداند، اضافه کنیم، خواهیم دید که دولت چه خوابی برای اندک نقدینگی موجود در بازار دیده است. 
از این رو عملاً برای مهار تورم وضعیت به همین منوال ادامه دارد و نقدینگی به بازار به منظور تحریک تولید و افزایش قدرت خرید مردم (اعطای تسهیلات) راه پیدا نمی‌کند؛ دولت نیز همچنان بر طبل توخالی رونق و رشد که ناشی از خام‌فروشی نفت است، می‌کوبد و نقدهای دیگران را نمی‌پذیرد.   

 محمد نوری/ با توجه به میزان درآمد کشورها از تعاملات اقتصادی آنها با کشورهای مختلف جهان، اقتصاد کشورها در معرض شوک‌های خارجی متعددی قرار خواهد گرفت. این شوک‌‌ها که ممکن است دلایل مختلفی داشته باشند، می‌توانند هزینه‌های اقتصادی و غیراقتصادی زیادی به کشورها تحمیل کنند. از این رو، شوک‌های خارجی و نحوه مدیریت آنها در اقتصاد کشورها از اهمیت بالایی برخوردار است. 
اقتصاد تک‌محصولی ایران که وابستگی شدیدی به درآمدهای نفتی دارد، از جمله اقتصادهایی است که شوک‌های خارجی می‌توانند تأثیر زیادی بر روی آن داشته باشند. این شوك در سال‌های گذشته، بارها اقتصاد ايران را تحت تأثير خود قرار داده است. از جمله آنها می‌توان به اشغال ايران در دهه 1320 و قطع درآمد نفتي آن در دوره نهضت ملي شدن صنعت نفت، رشد شديد درآمد نفت در دهه 50، رشد شديد درآمد نفت در سال‌هاي ۱۳۸۷ـ 1384، كاهش قيمت نفت در دوره جنگ تحميلي و دهه 60  و تحريم اقتصادي در سال‌هاي پس از انقلاب اشاره کرد.
اقتصاد ایران از شوك‌هاي مختلف خارجی که عمدتاً نفتي بوده است، تأثیر‌پذیری زیادی داشته است؛ افزايش قيمت‌ها، تغيير رابطه مبادله، نوسان نرخ ارز و... از جمله این تأثیرات اقتصادی است که کشور در سال‌های گذشته و در حال حاضر از آن متأثر بوده است. لذا لازم است كه با توجه به روند تاريخي اقتصاد و نوسانات مختلف، توان دولت و نظام بانكي براي مقابله با شوك‌هاي درآمدي، پولي،‌ مالي و ارزي افزايش يابد.
برخی كارشناسان معتقدند که از جمله راه‌های مدیریت شوک‌های خارجی و کاهش آسیب‌های آن بر اقتصاد کشور این است که دولتمردان و مسئولان امر در هنگام افزایش شدید درآمدها، نبايد اجازه دهند مخارج دولت به صورت نامتناسب افزایش یابد و تورم به اقتصاد کشور تحمیل شود. از سوی دیگر، در صورت کاهش شدید درآمدهای ارزی کشور، مخارج دولت هم به شدت کاهش پیدا کند. دولت موظف است توان سياست‌گذاری خود را در این حوزه ارتقا دهد تا هنگامی که شوک خارجی به اقتصاد داخلی تحمیل شد، بتواند واکنش مناسب نشان دهد. 
شکنندگی بخشی و بین بخشی و سختی يا انعطاف‌ناپذیری سیاستی، دو مسئله اصلی آسیب‌پذیری اقتصاد در مقابل شوک‌های خارجی به شمار می‌روند؛ یعنی از یک سو بخش‌های اقتصاد آنقدر شکننده هستند که در برابر ضربات نرم هم آسیب‌پذیرند و از سوی دیگر، فضای سیاست‌گذاری اقتصادی آنقدر سخت و غیر منعطف است که امکان انعطاف و پاسخ مناسب را از سیاستگذار می‌گیر؛ لذا وظیفه دولتمردان و سیاستگذاران اقتصادی است که یک چارچوب ساختاری برای کاهش آسیب‌پذیری اقتصاد در مقابل شوک‌های خارجی ارائه کنند و موارد خطرناک نوسان بحرانی در اقتصاد که در سه سطح بحران بدهی، بحران بانکی و بحران ارزی بروز می‌کند، کنترل و مدیریت شود.
برای برون‌رفت از این مسئله توجه و عمل به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی سازوکار مناسب و کاربردی است که در دو حوزه تنوع فروش حداقلی نفت و افزایش درآمد‌های غیر نفتی راهکار مناسب ارائه کرده است. کافی است دولتمردان و مسئولان با اقدام و عمل مناسب در خصوص بند 13 این سیاست‌ها، از یک سو با انتخاب مشتریان راهبردی، ایجاد تنوع در روش‌های فروش نفت و مشارکت دادن بخش خصوصی در فروش و از سوی دیگر با خروج از تکیه اقتصاد به فروش نفت و با افزایش صادرات گاز، افزایش صادرات برق، افزایش صادرات پتروشیمی و افزایش صادرات فرآورده‌های نفتی مانع بروز نوسانات منفی حاصل از شوک‌های خارجی در اقتصاد کشور شوند.

 ساخت نخستین نیروگاه سیار خاورمیانه در ایران
برای اولین بار در منطقه خاورمیانه و کشور، نیروگاه‌ ۲۵ مگاواتی سیّار به وسیله گروه مپنا ساخته شد و به بهره‌برداری رسید. این نیروگاه 25 مگاواتی از توان آماده‌سازی، نصب و راه‌اندازی سریع به منظور تولید برق در مدت کمتر از سه ماه برخوردار است. این نیروگاه در اوج مصرف، در کمتر از 25 دقیقه وارد مدار ‌شده و قابلیت کارکرد با هر دو سوخت گاز و گازوئیل را دارد. بهره‌برداری از نیروگاه‌های سیار به دلیل حمل‌ونقل آسان و قابلیت نصب و راه‌اندازی سریع، در بسیاری از کشورها متداول است.
 درآمد دولت از محل واگذاری شرکت‌های دولتی
بر اساس گزارش جدید بانک مرکزی، دولت یازدهم در سال 94 از محل واگذاری شرکت‌های دولتی 9443 میلیارد تومان درآمد داشته است. در همان سال مذکور، درآمد دولت از طریق واگذاری سهام شرکت‌های دولتی (جمعی ــ خرجی) حدود 253 میلیارد تومان بوده است. همچنین بر اساس این گزارش درآمد دولت از محل این نوع واگذاری‌ها در سال 93، بیش از ۴/۱۵ هزار میلیارد تومان بوده است.
 طرح جدید برای ردگیری کالاهای وارداتی
یدالله صادقی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از تعریف و طراحی کدهای شناسایی و رهگیری برای کالاهایی در سه گروه مختلف خبر داد و گفت: «گروه اول این کالاها شامل؛ دارو، تجهیزات پزشکی، تلفن همراه و تجهیزات ارتباطی، گروه دوم شامل؛ لوازم برقی، قطعات مصرفی و یدکی وسایل نقلیه، فرآورده‌های نفت و پتروشیمی، طلا و شمش و مصنوعات زینتی، منسوجات و پوشاک، اسباب بازی، دام زنده (گوشت سفید و قرمز) و در گروه سوم؛ کالاهایی چون محصولات کشاورزی قرار می‌گیرند. این کالاها از تاریخ ۳۱ اردیبهشت ‌ماه ملزم به واردات براساس شناسه مربوطه هستند و این شناسه در مبدأ سفارش داده می‌شوند و برخلاف طرح شبنم، قرار نیست داخل کشور کدی سفارش داده شده یا نصب شود.»     

 سید فخرالدین موسوی/  تغییرات دانشگاه آزاد به موضوع تیتر یک بیشتر روزنامه‌های زنجیره‌ای تبدیل شد. چنانکه روزنامه «آرمان امروز» نزدیک به کارگزاران با انتخاب تیتر درشت «هاشمی‌زدایی از دانشگاه آزاد» در جملات جالبی نوشت: «خبر کوتاه بود؛ یاسر هاشمی‌رفسنجانی برکنار شد. گویی باید عادت کرد که هر از چند گاهی شاهد قدردانی این‌چنینی از بزرگان باشیم که این بار با حذف فرزند یکی از اصلی‌ترین بنیانگذاران دانشگاه آزاد اتفاق افتاد. پس از استعفای طه هاشمی از معاونت فرهنگی ـ دانشجویی دانشگاه آزاد انتظار تغییرات بعدی و کنار گذاشتن یاران آيت‌ا‌لله هاشمی وجود داشت. پس از طه هاشمی نوبت به حمید میرزاده رسید که در جلسه‌ای فوق‌العاده تصمیم به برکناری او گرفته شد. اکنون قطار برکناری‌ها به ایستگاه سوم رسیده و یاسر هاشمی فرزند کوچک آیت‌الله هاشمی هم از ریاست دفتر هیئت امنای دانشگاه آزاد برکنار شده است. باید منتظر ماند که قطار برکناری یاران آیت‌الله چه زمانی توقف می‌کند. با رحلت آیت‌الله هاشمی بسیاری تصور می‌کردند اگر جسم آیت‌الله نیست، سایه اندیشه و عقاید ایشان همواره بر گستره دانشگاه آزاد وجود خواهد داشت. چه مراسم‌هایی که در مدح و بزرگداشت آیت‌الله هاشمی در دانشگاه آزاد برگزار نشد و چه پیام‌های تسلیتی که نفرستادند، اما طولی نکشید که فضا را برای تحقق اهداف خود مناسب دیدند. انتظار می‌رفت در فقدان آن یار سفرکرده، آنچه او برای دانشگاه آزاد برنامه‌ریزی کرده بود با قوت بیشتری اجرا شود، اما شیب تغییرات به اندازه‌ای تند بود که اجازه تحلیل و تفسیر را از همگان گرفت.» به موازات تکرار تیترها و یادداشت‌های اعتراضی به تغییرات در این دانشگاه، روزنامه «اعتماد» از نامه حسن خمینی به حسن روحانی در اعتراض به این تغییرات خبر داد و با تیتر «درخواست سيدحسن خميني از روحاني» تغییرات در دانشگاه آزاد را که آقای دکتر ولایتی، رئیس هیئت امنای آن انجام داده بود، غیر قانونی خواند!
اما این تیترهای اعتراض‌آمیز و غیر قانونی خواندن‌ها پایان ماجرا نبود و با یک روز فاصله روزنامه کیهان در زیر مطلبی با عنوان «اگر خاموش بنشینم گناه است» به نقل از دکتر ولایتی نوشت: «پس از انتصاب اینجانب از سوی مقام معظم رهبری به عنوان رئیس هیئت مؤسس و انتخاب من به عنوان رئیس هیئت امنا، در مسائل متعدد و پیچیده وارد شدم، که این مسائل شامل فسادهای مالی نیز می‌شد. ابتدا تلاش من بر آن بود که به صورت مسالمت‌آمیز این معضلات حل شود. لذا به آقای میرزاده رئیس دانشگاه آزاد اسلامی بابت فسادهای مالی موجود در دانشگاه آزاد تذکراتی داده شد. این فسادهای مالی از زمان حیات مرحوم آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی مطرح شده بود. آقای علی‌محمد نوریان که دبیر کل هیئت مؤسس هستند و از سوی مرحوم هاشمی‌رفسنجانی به سمت بازرسی منصوب شده بودند این موارد را مطرح کرده بودند و بنا به شهادت برخی از اعضای هیئت مؤسس و امنا ( که در صورت لزوم اسامی آنها را خواهم گفت) قرار بود آقای میرزاده عزل شود. اگر لازم شد نام بعضی از مدعیان امروز که خبر تصمیم مرحوم آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی مبنی بر عزل میرزاده را حضوراً به اینجانب گفتند، خواهم گفت. وقتی آیت‌الله هاشمی‌ گزارش این مفسده‌ها را شنید، گفته بود که برخورد با فرد مورد نظر پس از انتخابات صورت گیرد.  بخشی از مشکل اصلی در این میان دخالت فرزندان آقای میرزاده در امور دانشگاه ‌آزاد و دخالت آنها در انعقاد قراردادهای مالی کلان است که اسناد همه اینها موجود است.» روزنامه «وطن امروز» نیز در این باره با انتخاب تیتر «آغاز حسابرسی از د‌انشگاه آزاد» به نامه حسن خمینی واکنش نشان داد و نوشت: «هر چند حسن خمینی عزل و برکناری میرزاده را فاقد وجاهت قانونی خوانده، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد روند برکناری میرزاده نیز همچون برکناری رؤسای سابق این دانشگاه بوده است. طبق گزارش‌های موجود، جلسه فوق‌العاده هیئت‌ امنای دانشگاه آزاد که به برکناری میرزاده منجر شد با درخواست چهار نفر از اعضای هیئت امنای این دانشگاه مطابق تبصره یک ماده 11 اساسنامه دانشگاه آزاد و به ‌شکلی کاملاً قانونی برگزار شده است. در این جلسه اعضای هیئت امنا پس از بحث و بررسی فراوان رأی‌گیری و بنا به تصمیم اکثریت اعضا مقرر کردند حمیدرضا میرزاده طی یک هفته از ریاست استعفا کند و در غیر این‌ صورت خود به خود برکنار خواهد شد.»

شبکه‌های اجتماعی و کودکان
 مهدی فرهادی/ کودکان یکی از گروه‌های فعال عرصه شبکه‌های اجتماعی هستند، این گروه به دلیل وقت زیادی که در اختیار دارد و فرصتی که از آشنایی با دنیای حقیقی در مدرسه در میان همسالان به دست آورده امکان دسترسی‌ بیشتری به شبکه‌های مجازی دارد، اما به دلیل آنکه سواد رسانه‌ای ندارد و نسبت به رفع تهدیدات از خود، آموزش ندیده است، در این فضا به شدت آسیب‌پذیر است. گزارش‌های مختلف در آمریکا و اروپا نشان می‌دهد که یکی از گروه‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی مورد بهره‌برداری و سوء قرار گرفته است، کودکان هستند. نتایج یک تحقیق نشان می‌دهد اروپا به عرصه جهانی نشر تصاویر و ویدئوهای سوءاستفاده از کودکان تبدیل شده است.
خشونت و سوءاستفاده‌ جنسی از کودکان یعنی هرگونه عمل جنسی که شخص دیگری به یک کودک تحمیل کند. سوءاستفاده می‌تواند به دو شکل فیزیکی و غیرفیزیکی دسته‌بندی شود. بیشتر سوءاستفاده‌های اینترنتی با نوع غیرفیزیکی آن شروع شده و بعدها از طریق تهدید و حق‌‌سکوت به سوءاستفاده‌ فیزیکی نیز تبدیل می‌شوند. یک نمونه برای سوءاستفاده‌ غیرفیزیکی این است که از کودک خواسته شود در مقابل دوربین رایانه ژست‌های مشخصی بگیرد.
گزارش سالانه نهاد نظارت بر اینترنت (IWF) در انگلیس نشان می‌دهد که در حال حاضر ۶۰ درصد از مفاهیم غیراخلاقی در فضای مجازی شامل فیلم‌ها و تصاویر مربوط به سوءاستفاده از کودکان در اروپا تهیه می‌شود. طبق آمار این نهاد در یک‌سال گذشته (2016) فضای مجازی اروپا به کانون ترویج و نشر این مفاهیم غیراخلاقی با محوریت سوءاستفاده جنسی از کودکان تبدیل شده است.