در طرح کارورزی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکنون بیش از 60 هزار نفر نام‌نویسی کرده‌اند؛ طبق این طرح قرار است فارغ‌التحصیلان دانشگاهی با نام‌نویسی در سامانه اعلام وزارت کار، جذب بنگاه‌های مختلف شوند. بنگاه‌هایی که این افراد را جذب کنند، از معافیت‌های مختلف بهره‌مند خواهند شد که یکی از این تسهیلات، معافیت پرداخت حق بیمه سهم کارفرما در بیمه تأمین‌اجتماعی است. طرح کارورزی دولت بدون در نظر گرفتن سایر بیکاران، تنها فارغ‌التحصیلان دانشگاهی را مدنظر قرار داده و برای این قشر عمده تدبیری اندیشیده نشده است.
 شیرین زارع‌پور/ در ادامه مباحث مربوط به سند 2030 مسئله دیگر گزارش‌دهی به سازمان ملل به وسیله فرم‌هایی است که این سازمان و نهاد مرتبط با آن، یعنی یونسکو آماده کرده است.
با این تعریف، جزئی‌ترین آمار آموزشی کشور به راحتی و با تکمیل کردن این فرم‌ها در اختیار سایتی انگلیسی زیر نظر سازمان ملل قرار می‌گیرد که عبارت است از؛ آمار مدارس و کلاس‌ها، دانش‌آموزان، زیرساخت مدارس و از جمله اینکه کدام مدارس روی گسل است یا نیست، مناطق زلزله و سیل‌خیز و بقیه اطلاعات شناسایی در اختیار دشمن قرار می‌گیرد.
در بند 57 بیانیه اینچئون، تضمین بازبینی کتب درسی، نظارت بر فعالیت معلمان، تغییر محتوای درسی و گزینش معلمان سکولار و لیبرال قید شده است.
در تفاوت و مغایرت هدف چهار همین کافی است که بگوییم 157 مورد مغایرت با اسناد بالادستی و سند تحول بنیادین در این هدف  موجود است.
هدف بعدی، توانمندسازی زنان و دستیابی به تساوی جنسیتی است. معاونت امور زنان ریاست‌جمهوری در همین راستا بانک اطلاعات زنان را راه‌اندازی کرد که کار آن، دادن گزارش و آمار زنان به سازمان‌های بین‌المللی است.
سایتی راه‌اندازی شد به این نام و زنان برای کاریابی و توانمند شدن، تمام اطلاعات فردی خود و سوابق تحصیلی‌شان را وارد سایت کردند. اولویت برای کسانی بود که زودتر ثبت‌نام می‌کردند و یکی از تسهیلاتی که به ظاهر در اختیار متقاضیان قرار می‌گرفت، این بود که شغل مناسب خودشان در اختیارشان قرار می‌گرفت و افراد تشویق می‌شدند هرگاه تغییری در وضعیت زندگی یا تحصیل‌شان ایجاد می‌شود، آن را در این بانک اطلاعاتی وارد کنند و این سایت به‌روزرسانی هم می‌شد.
با وارد شدن اطلاعات جدید، به‌روزترین اطلاعات فردی نیز از کشور خارج شده است.
اختصاص صندوق‌های اعتباری در روستاها و به زنان روستایی، از دیگر کارهای معاونت زنان برای پیشبرد اهداف 2030 است. بحث توانمندسازی زنان روستایی و همزمان تشکیل مهدکودک‌های روستایی و القاء اینکه زنان، باید احساس برابری با مردان داشته باشند و هیچ تفاوتی بین زن و مرد نیست، حقوق یکسان دارند و تاکنون زنان روستایی از این حقوق محروم مانده‌اند، ما آمده‌ایم تا حقوق از دست رفته را به زنان برگردانیم.
تغییر و بحث‌های ژنتیکی و ژنومی، متوقف شدن رشد اقتصادی کشور، گازهای گلخانه‌ای، توقف رشد جمعیت، آموزش غیرمستقیم عدم کشاورزی و در مقابل آن آموزش صنایع دستی به زنان روستایی، تحت‌الشعاع قرار گرفتن اکوسیستم، محیط‌زیست، رودخانه‌ها، جنگل‌ها و هدایت چشمه‌ها به خارج از کشور تنها بخشی از اتفاقاتی است که در اهداف 17گانه سند 2030، باید به مرحله اجرا برسد و در این مجال فرصت پرداختن به آنها را نداریم.
در اختیار قرار دادن بانک اطلاعات ژنتیکی کشور و ژنوم گیاهی که در حقیقت حساسیت فوق‌العاده‌ای دارد از این جهت که ژنتیک، مطالعه جامع اطلاعات ژنتیکی یک سلول یا موجود زنده است و ژنومیک به بررسی اطلاعات ژنتیکی برای فهم بهتر بیماری‌های چند عاملی مثل آسم، دیابت، بیماری‌های قلبی و سرطان نیز کمک می‌کند.
با خارج شدن این بانک اطلاعاتی از کشور، باید منتظر اتفاقات تازه‌ای در حوزه سلامت و دستکاری ژنتیکی هم باشیم.
در پس قول و قرارهای داده شده، داده‌ها و اطلاعات در زمینه تمام اهداف 17گانه سند 2030، از کشور خارج شد، چنانچه به تصریح وزیر علوم، این اطلاعات، سالیانه باید از کشور خارج شود و اینجاست که باید پرسید روی چه حسابی آمار کشور باید در اختیار سازمان‌های جاسوسی دشمن قرار گیرد و آیا ما پیش از این یک نمونه‌اش را در شناسایی و ترور دانشمندان هسته‌ای خود نداشته‌ایم؟
مهم‌ترین ویژگی سند 2030، سلب اختیار از حاکمیت کشور است، نسخه فریدمن، اقتصاددان آمریکایی که با عنوان «آموزش همگانی» و خصوصی‌سازی آموزش، که فقط شامل آموزش‌وپرورش نیست و تمام بخش آموزشی کشور را تحت پوشش قرار می‌دهد. «دادن گزارش از زیرساخت‌های کشور» و «تمام اطلاعاتی که لازم است دشمن بدون زحمت و ورود به کشور استخراج کند.»
نکته فاجعه‌بار اینجاست که این سند خیانت و نقض حاکمیت ملی، باید در سایه بی‌توجهی و بی‌اهمیتی شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی، تا این حد پیش روی داشته باشد که رهبر معظم انقلاب، آن را مطرح و مردم و دولت را متوجه این امر کنند، و این در حالی است که سند تحول بنیادین آموزش‌وپرورش در حال خاک خوردن است و عده‌ای در پی اجرای فوری و وجهه قانونی بخشیدن به سند خیانت!

   پوریا بگری/
 مقدمه/ شجره طیبه صالحین در کلام حضرت آقا این‌گونه بیان شده است که صالحین در تکمیل بسیج قرار دارد. با توجه به اینکه همکاری پاسداران  در این امر بسیار مهم است، طرح پاسدار معین به منظور همکاری بیشتر و نقش سازنده پاسداران در جایگاه متولیان صالحین اجرا می‌شود. در این طرح بر همکاری بیشتر و نقش سازنده‌تر کادر پاسداران ناحیه مقاومت یا سپاه استانی در اجرای دقیق‌تر نظام تربیت ولایی شجره طیبه صالحین تأکید می‌شود.
تاریخچه‌ای از طرح:
 این طرح پیشنهادی به منظور نقش تعامـلی و اثرگذار کادر سپاه ناحیه مقاومت بر عملکرد صالحین رده زیرمجموعه انجام می‌شود؛ این‌گونه که هر پاسداری که در هر منطقه سکونت دارد، در مقام پاسدار معین صالحین پایگاه مقاومت بسیج و مسجد محل انتخاب می‌شود؛ فرمانده ناحیه با صدور حکمی وی را منتصب می‌کند او می‌کوشد ضمن سرکشی از حلقه‌های صالحین موانع و اختلاف‌های احتمالی بین هیئت امنا و کانون‌های فرهنگی و پایگاه‌های مقاومت بسیج را برطرف کند. در این طرح افزون بر تعمیق همکاری و گسترش فعالیت‌ها از نظر بررسی سپاه پاسداران منطقه شاهد ارتقای سطح کیفی حلقه‌های صالحین خواهیم بود، همچنین در این طرح امکان بهره بردن از پاسدار شب ناحیه مقاومت نیز وجود دارد،که این روش به خودی خود حرکتی مؤثر در راستای اهمیت دادن به مسئله صالحین است.
فصل اول
اهداف
1- نقش تعاملی و سازنده کادر سپاه (پاسداران) با حلقه‌های صالحین؛2- تعیین پاسدار  معین صالحین هر محله بر اساس نوع سکونت پاسدار؛3- برطرف کردن موانع و مشکلات از طریق  پیگیری‌های پاسدار معین صالحین؛4- ارتباط نزدیک کادر سپاه ناحیه از فعالیت‌های حلقه‌های تربیتی؛5- بررسی مشکلات و اختلافات احتمالی به عنوان موانع امر شجره طیبه صالحین در مسجد محل؛6- بررسی صدق برگزاری حلقه‌های صالحین با پیگیری پاسدار شب مستقر در ناحیه مقاومت.
تعاریف و اختصارات
اختصارات:
1-کادر ناحیه: پاسداران بخش‌های مختلف ناحیه مقاومت بسیج در شهرستان؛2-  معین صالحین: پاسداری که در مسجد محله خود به عنوان معین صالحین انتخاب می‌شود؛3- پاسدار شب: پاسداری که در شیفت شب مسئول حراست ناحیه مقاومت است.
تعاریف:
طرح پاسدار معین صالحین به منظور نقش تعاملی و سازنده پاسداران ناحیه مقاومت با صالحین صورت می‌گیرد.
جمعیت هدف: حلقه‌های صالحین پایگاه‌های مقاومت بسیج و پاسداران ناحیه مقاومت؛
فصل دوم
دستورهای اجرایی:
کسانی که با انقلاب دشمنی می‌کنند، با آنچه در بهمن ‌ماه 1357 اتفاق افتاد، دشمن نیستند؛ آنها با یک موجود زنده‌ دشمن و مخالفند، پس انقلاب تداوم و حضور دارد.امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی) می‌فرمایند: «این حلقه‌های صالحین از کارهای بسیار خوب و برجسته است که گسترش کمّی و کیفی آن باید مورد توجه قرار گیرد و ان‌شاءالله در تکمیل بسیج قرار دارد و روز به روز باید آن را کامل‌تر کرد.»
مدت و زمان اجرا:
این طرح به صورت مقطعی اجرا می‌شود و در طول ایام هفته پاسدار معین برگزاری حلقه‌ها در سطح مسجد محل را بررسی می‌کند.
مرحله اول:تشکیل جلسه‌ای در ناحیه مقاومت بسیج به ریاست فرمانده ناحیه و دبیری معاونت تعلیم و تربیت و انتخاب پاسداران معین صالحین هر محله و تعیین مسئولیت برای آنها؛مرحله دوم:پیگیری و حضور پاسدار معین در مسجد محل و بررسی حلقه‌های صالحین و برطرف کردن موانع و اختلافات احتمالی میان هیئت امنا و کانون فرهنگی و پایگاه بسیج؛مرحله سوم:پاسدار شب ناحیه مقاومت نیز از طریق تلفن براساس تقویم جلسات صالحین مساجد صدق برگزاری این حلقه‌ها را بررسی می‌کند.محتوای آموزشی: افزایش سطح آگاهی مدیران بسیج و تفهیم اهمیت صالحین.
اهداف مورد انتظار:1- پررنگ شدن نقش تعاملی پاسداران ناحیه مقاومت در برنامه‌های صالحین؛2- بر‌طرف کردن موانع برگزاری حلقه‌های صالحین در مساجد با همت پاسدار معین.

 ابوذر احمدی/ در حالی که محافل صهیونیستی از عادی‌سازی روابط با کشورهای عربی سخن می‌گویند، یک روزنامه صهیونیستی فاش کرد بخش کلانی از قرارداد تسلیحاتی امضا شده میان آمریکا و عربستان، سهم شرکت‌های رژیم جعلی صهیونیستی خواهد شد.پایگاه خبری ـ اقتصادی «دِمارکر» در گزارش اخیر خود نوشت: «قراردادهای امضا شده میان آمریکا و عربستان، جهشی در تولیدات شرکت‌های اسرائیلی[صهیونیستی] ایجاد خواهد کرد و با توجه به حجم بالای تقاضا که باید در مدت مشخص تحویل داده شود، برنامه‌های تولیدی این شرکت‌ها گسترش خواهد یافت.»
این پایگاه صهیونیستی در ادامه نوشت: «که قراردادهای هنگفتی که میان ریاض و واشنگتن امضا شد، قدرت رقابت شرکت‌های تسلیحاتی اسرائیلی در آمریکا را افزایش خواهد داد؛ زیرا این قراردادها فرصت‌های شغلی گسترده‌ای ایجاد می‌کنند و با توجه به نیاز شرکت‌های آمریکایی به همکاری با شرکت‌های اسرائیلی، این شرکت‌ها، برای تأمین بسیاری از تقاضاهای این قراردادها، فعالیت خواهند کرد.»این در حالی است که ژنرال بازنشسته (ایرانی‌تبار) «مهران فروزانفر»، مشاور مالی و اقتصادی سابق ستاد کل ارتش اشغالگر قدس به همین منظور، از دستاورد دیگری برای این رژیم گفت و خاطر نشان کرد: «هر چند قراردادهای تسلیحاتی میان عربستان و آمریکا، تأثیری بر برتری تسلیحاتی اسرائیل نمی‌گذارد؛ اما در عوض، بهانه لازم را می‌دهد تا از دولت آمریکا بخواهد سلاحی ویژه به اسرائیل بدهد که تاکنون به این رژیم نداده است.»
فروزانفر در گفت‌وگو با روزنامه «دِمارکر» تصریح کرد، قراردادهای تسلیحاتی آمریکا و عربستان ضامن «آمریکایی شدن» منطقه است و این به نفع رژیم صهیونیستی است؛ اما اگر ریاض به جای آمریکا، از روسیه سلاح خریداری می‌کرد، این می‌توانست خبر بدی برای تل‌آویو باشد. حال آنکه رسانه‌های صهیونیستی به طور گسترده بر مواضع سران عرب و اظهارات علنی و غیر علنی آنان درباره رژیم صهیونیستی متمرکز شده‌اند و جالب‌تر اینکه «نتانیاهو» همواره بر روابط نزدیک تل‌آویو با بیشتر کشورهای عربی اعتراف داشته است؛ افشای سود کلان شرکت‌های تسلیحاتی صهیونیستی از قراردادهای تسلیحاتی عربستان و آمریکا وجه دیگری از پروژه صهیونیستی ـ آمریکایی «عادی‌سازی روابط اسرائیل و اعراب» را به تصویر می‌کشد که جا دارد با نگاهی موشکافانه بررسی شود؛ به همین منظور ذکر چند نکته مهم ضرورت می‌یابد که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد. 
نخست اینکه، امضای قرارداد تسلیحاتی میان ایالات متحده و رژیم تکفیری سعودی افزون بر آنکه سود هنگفتی را عاید مقامات کاخ سفید کرده و به هشت سال رکود حاکم بر فعالیت‌های صنایع نظامی آمریکا پایان داده است، از نظر راهبردی و اقتصادی نیز تأثیرات مثبتی روی رژیم غاصب صهیونیستی خواهد گذاشت که مهم‌ترین وجه آن رونق بازار تسلیحاتی این رژیم است که انبارهای گروه‌های تکفیری را مملو از سلاح‌های صهیونیستی می‌کند.
دوم اینکه، بنا بر اعلام منابع امنیتی صهیونیستی این قرارداد تسلیحاتی مقدمه اجرا و تکمیل پروژه «اتمی شدن» عربستان سعودی است که در راستای تهدید هر چه بیشتر جمهوری اسلامی ایران  به امضا رسیده است. البته باید به خاطر داشت که اذعان ترامپ در دیدار با مقامات تکفیری سعودی مبنی بر تشکیل ائتلاف ناتوی اسلامی علیه ایران، حقیقت چرایی اتمی شدن عربستان را بیشتر نمایان می‌کند.
و در پایان باید این نکته مهم را لحاظ کرد که حضور شرکت‌های تسلیحاتی صهیونیستی در تأمین تسلیحات، تجهیزات و سامانه‌های جنگی عربستان آن هم در قالب قراردادهای همکاری رژیم سعودی با شرکت‌های آمریکایی، از انتقال فناوری‌های نظامی که رژیم صهیونیستی دوست ندارد در اختیار عربستان قرار گیرد، جلوگیری خواهد کرد؛ دسیسه‌ای که صهیونیست‌ها همواره در امضای قراردادهای تسلیحاتی غرب با دول خودفروخته عربی منطقه در پی اجرای آن بوده‌اند.

پای صحبت‌های تولید کننده نان صنعتی
 اکبر کریمی/ نان غذای اصلی اکثر مردم جهان و قوت غالب ما ایرانیان است. به طور میانگین سرانه مصرف نان هر ایرانی 150 كيلوگرم در سال مي‌باشد و به همين دليل تهیه آرد با کیفیت و پخت صحیح و بهداشتی این محصول راهبردی به منظور پيشگيري از بيماري‌هاي مختلف حائز اهمیت است. امروزه تغییر در سبک زندگی و تغذیه خانواده‌های ایرانی و علاقه‌مندی به مصرف نان‌های با کیفیت سبب شده تا انواع نان‌های صنعتی جای پای خود را در سفره‌های ایرانیان باز کنند.
به همین منظور متناسب با افزایش مصرف این نوع نان‌ها از سوی جامعه شاهد ارتقای کیفیت آن و گسترش نانوایی‌های صنعتی در کشور هستیم. 

تجربه مهم‌ترین عامل موفقیت
محسن نوائی جوان 29 ساله کرمانشاهی است که با این سن نسبتاً کم انواع مشاغل از جمله کشاورزی، مسافرکشی، سوپرمارکتی و... را تجربه کرده است و سرانجام از هفت سال پیش با کار در یک کارگاه پخت نان صنعتی، تجربه پخت انواع نان‌های حجیم و نیمه‌حجیم را کسب کرده است. وی نیز، تجربه بازاریابی و توزیع این نوع نان‌ها را در کارنامه کاری خود دارد. 
زحمات و تحمل سختی‌های سال‌های گذشته از محسن، جوانی کاری و متخصص ساخته است، به طوری که توانسته کارگاه فانتزی‌پزی خود را از ابتدای سال 95 راه‌اندازی کند. او روزانه با پخت 600 کیلو آرد، انواع مختلفی از نان‌های حجیم و نیمه‌حجیم از نان باگت‌ (ساندویچی)، نان جو (مخصوص بیماران دیابتی)، نان ذرت، نان تست، نان شیرمال، نان سوخاری، نان پیتزا، نان‌های رژیمی بدون گلوتن (برای بیماران سیلیاکی)، کیک یزدی و... را در کارگاهش تولید می‌کند.

نحوه تأمین منابع
محسن برای راه‌اندازی کارگاهش حدود 140 میلیون تومان هزینه کرده و این میزان سرمایه را از 20 میلیون پس‌انداز، فروش ماشین شخصی، قرض از دوستان، دریافت تسهیلات بانکی از سازمان بسیج سازندگی فراهم کرده است. او می‌گوید: «معرفی دوستان و پشتیبانی آنان در این مسیر کمک بزرگی به من بود. 
همچنین کمک و مساعدت کارخانه تولیدکننده دستگاه‌های نانوایی و کارخانه تولید آرد تهران در تحویل اقساطی محصولات‌شان باعث شد تا بتوانم این شغل را راه‌اندازی کنم. انجام این کار و تأمین هزینه‌های اولیه بدون در نظر گرفتن این کمک‌ها و همکاری‌ها بعید به نظر می‌رسید.»
تمامی دستگاه‌های مورد نیاز برای تولید نان‌های صنعتی، به شکل تمام اتوماتیک و نیمه‌اتوماتیک در داخل کشور تولید می‌شود. آقای نوائی نیز دستگاه‌های کارگاهش را از تولیدات داخل کشور و از شرکت پاک‌اندیشان ارومیه به صورت نقد و اقساط خریداری کرده است. 
کارگاه 160 متری آقای نوائی مکانی اجاره‌ای با اجاره بهای ماهیانه دو میلیون و 500 هزار تومان است. محسن با راه‌اندازی این کارگاه کوچک، افزون بر کسب معاش خود و پدر، برای چهار جوان هم سن و سالش در درون کارگاه و چهار نفر در توزیع و فروش محصولات شغل ایجاد کرده است.
محصولات تولیدی کارگاه فانتزی‌پزی محسن به دو صورت به فروش می‌رسد. دریافت سفارش از سوپرمارکت‌ها و فست‌فود‌‌های سطح شهر و توزیع روزانه نان‌های پخت شده که مهم‌ترین روش فروش محصول است. در کنار این، بخشی از محیط کارگاه برای جزئی‌فروشی به همسایگان و مشتریان محلی در نظر گرفته شده است.
این شغل نیز همچون دیگر مشاغل به گرفتن برخی مجوزهای اداری نیاز دارد. از پروانه کسب گرفته تا تأییدیه بهداشتی. کد بهداشتی، تأییدیه سازمان غذا و دارو برای مجوز سیب سلامت و تأییدیه عنوان تجاری از جمله این مجوزها هستند.
 محسن، پروانه کسب این شغل را از امور صنفی خبازان دریافت کرده، ولی به دلیل نداشتن مجوز بهداشتی نمی‌تواند محصولاتش را با نشانی مشخص بسته‌بندی کند. به همین منظور با وجود کیفیت بالای محصول و بهداشتی بودن محیط کارگاه، مجبور است محصول تولیدی را به صورت فله‌ای و در نایلون‌های پلاستیکی به فروش برساند.
 به همین منظور او به دنبال گرفتن مجوزهای بهداشتی، سیب سلامت و نشان تجاری است تا علاوه بر بسته‌بندی مناسب، محصول با کیفیتش را با نشان تجاری مشخص به فروش رسانده و بازار مصرف ثابتی برای خود ایجاد کند.
در کارگاه محسن، همچون اکثر کارگاه‌های فانتزی‌پز‌ی کشور، برش خمیر به صورت دستی انجام می‌شود. او برای صنعتی کردن کارگاه فانتزی‌پزی علاوه بر گرفتن برخی مجوزهای بهداشتی مثل کد بهداشتی و سیب سلامت و بسته‌بندی بهداشتی محصولاتش، باید مکان بزرگ‌تری اجاره کند و دستگاه‌های خمیرگیر و قطعه‌زن نیز داشته باشد. 
برای طی این مراحل محسن به تسهیلات بانکی با سود پایین نیاز دارد و این تنها مشکل این جوان نیست بلکه اکثر کارگاه‌های کوچک تولیدی کشور با مشکل تأمین تسهیلات مواجهند که امید می‌رود دولت برای رفع این مشکل گام بردارد.
محسن می‌گوید: «ما مبنای بازاریابی و فروش‌مان را بر کیفیت محصولات‌مان قرار دادیم. به همین دلیل در مدت زمانی کوتاه توانستیم جایگاه‌مان را در شهر کرمانشاه پیدا کنیم؛ به طوری که امروز درخواست‌های مکرری از سوی مشتریان‌مان برای خرید داریم، ولی به دلیل محدودیت تولید نمی‌توانیم پاسخگوی برخی از این درخواست‌ها 
باشیم.»
بزرگ‌ترین دغدغه محسن اجاره‌ کارگاهش است. نگرانی هر ساله او؛ افزایش اجاره‌بها، جابه‌جایی مکان، از دست رفتن مشتریان محلی و بازار خرده‌فروشی و هزینه‌های اولیه مجدد برای آماده‌سازی مکان جدید است. 
برای تهیه گزارش از فعالیت‌های اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981 برادر اکبر کریمی تماس بگیرید.

دانسته‌ها و بایسته‌های حقوقی ـ 40
دعوای منقول:
اگر موضوع دعوا به دست آوردن مال منقول باشد، این دعوا را دعوای‌منقول می‌نامند. دعاوی‌منقول شامل؛ حقوق عینی و دینی هردو می‌شود مانند؛ خودرو یا اسناد دینی همچون اسناد تجاری اعم از سفته، چک و برات. 
در دعاوی راجع به اموال منقول، قانونگذار به صاحب حق اختیار داده است که به دادگاهی مراجعه کند که عقد یا قرارداد در آنجا واقع شده، یا دادگاهی که باید تعهد در آنجا انجام شود. 
دعوای غیرمنقول:
اگر موضوع دعوا مال غیرمنقول باشد، دعوا را غیرمنقول می‌نامند. دعاوی راجع به غیرمنقول در دادگاهی اقامه می‌شود که مال غیرمنقول در حوزه آن واقع است، اگرچه مدعی و مدعی‌علیه هم در آن حوزه مقیم نباشد.
دعوای مالکیت:
دعوا در صورتی دعوای مالکیت محسوب می‌شود که موضوع حق منشأ آن مالکیت خواهان یعنی رابطه‌ای باشد که بین شخص و چیز مادی به وجود آمده و قانون آن را محترم شمرده است و به شخص توانایی دائمی و انحصاری و مطلق انتفاعات ممکنه از آن را می‌دهد.
دعوای تصرف:
دعوا در صورتی از دعاوی تصرف محسوب می‌شود که موضوع حق منشأ آنها تصرفات قبلی خواهان یعنی در اختیار داشتن عملی مال یا حق موردنظر باشد. بنابراین در دعاوی تصرف ادعای ذی‌حقی خواهان مبتنی بر استفاده عملی یا در اختیار داشتن شیئی یا حق موردنظر باشد و در این مقام به وجود یا نداشتن حق قانونی ماهوی خواهان در این استفاده توجهی نمی‌شود.
در حقیقت قانونگذار از جمله به متصرف قبلی مال غیرمنقول که ملک عدوانا از تصرف وی خارج شده، این حق را اعطا کرده است که بدون نیاز به ارائه دلایل مالکیت، به صرف اثبات تصرف قبلی خود، تحت شرایطی، از دادگاه حکم به رفع تصرف متصرف فعلی را تحصیل کند حتی اگر متصرف فعلی، مدعی مالکیت باشد و دلایلی نیز ارائه کند. با توجه به مقررات مربوطه، بنابراین اشخاص از خارج کردن املاک از تصرف متصرف ممنوع هستند و قانونگذار از تصرف و متصرف در برابر تصرف عدوانی حمایت کرده حتی اگر متصرف عدوانی، مالک ملک باشد.
در قانون سه نوع دعوای تصرف پیش‌بینی شده است: دعوای تصرف‌عدوانی، دعوای مزاحمت و دعوای ممانعت از حق.
دعوای تصرف عدوانی:
دعوای تصرف عدوانی عبارت است از؛ ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری بدون رضایت او مال غیرمنقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست می‌کند.
دعوای ممانعت از حق:
دعوای ممانعت از حق عبارت است از؛ تقاضای کسی که رفع ممانعت از حق ارتفاق یا انتفاع خود را از ملک دیگری بخواهد.
دعوای مزاحمت: 
دعوای مزاحمت عبارت است از؛ دعوایی که به موجب آن متصرف مال غیرمنقول درخواست جلوگیری از مزاحمت کسی را می‌کند که نسبت به متفرعات او مزاحم است بدون اینکه مال را از تصرف متصرف خارج کرده باشد.
در دعاوی تصرف عدوانی، ممانعت از حق و مزاحمت، خواهان باید ثابت کند که موضوع دعوا حسب مورد، قبل از خارج شدن ملک از تصرف وی یا قبل از ممانعت و یا مزاحمت در تصرف یا مورد استفاده او بوده و بدون رضایت او یا به غیر وسیله قانونی از تصرف وی خارج شده است. 
منبع: آیین دادرسی مدنی، جلد اول، دکتر شمس، عبدالله.