اکبر کریمی/ نان غذای اصلی اکثر مردم جهان و قوت غالب ما ایرانیان است. به طور میانگین سرانه مصرف نان هر ایرانی 150 كيلوگرم در سال ميباشد و به همين دليل تهیه آرد با کیفیت و پخت صحیح و بهداشتی این محصول راهبردی به منظور پيشگيري از بيماريهاي مختلف حائز اهمیت است. امروزه تغییر در سبک زندگی و تغذیه خانوادههای ایرانی و علاقهمندی به مصرف نانهای با کیفیت سبب شده تا انواع نانهای صنعتی جای پای خود را در سفرههای ایرانیان باز کنند.
به همین منظور متناسب با افزایش مصرف این نوع نانها از سوی جامعه شاهد ارتقای کیفیت آن و گسترش نانواییهای صنعتی در کشور هستیم.
تجربه مهمترین عامل موفقیت
محسن نوائی جوان 29 ساله کرمانشاهی است که با این سن نسبتاً کم انواع مشاغل از جمله کشاورزی، مسافرکشی، سوپرمارکتی و... را تجربه کرده است و سرانجام از هفت سال پیش با کار در یک کارگاه پخت نان صنعتی، تجربه پخت انواع نانهای حجیم و نیمهحجیم را کسب کرده است. وی نیز، تجربه بازاریابی و توزیع این نوع نانها را در کارنامه کاری خود دارد.
زحمات و تحمل سختیهای سالهای گذشته از محسن، جوانی کاری و متخصص ساخته است، به طوری که توانسته کارگاه فانتزیپزی خود را از ابتدای سال 95 راهاندازی کند. او روزانه با پخت 600 کیلو آرد، انواع مختلفی از نانهای حجیم و نیمهحجیم از نان باگت (ساندویچی)، نان جو (مخصوص بیماران دیابتی)، نان ذرت، نان تست، نان شیرمال، نان سوخاری، نان پیتزا، نانهای رژیمی بدون گلوتن (برای بیماران سیلیاکی)، کیک یزدی و... را در کارگاهش تولید میکند.
نحوه تأمین منابع
محسن برای راهاندازی کارگاهش حدود 140 میلیون تومان هزینه کرده و این میزان سرمایه را از 20 میلیون پسانداز، فروش ماشین شخصی، قرض از دوستان، دریافت تسهیلات بانکی از سازمان بسیج سازندگی فراهم کرده است. او میگوید: «معرفی دوستان و پشتیبانی آنان در این مسیر کمک بزرگی به من بود.
همچنین کمک و مساعدت کارخانه تولیدکننده دستگاههای نانوایی و کارخانه تولید آرد تهران در تحویل اقساطی محصولاتشان باعث شد تا بتوانم این شغل را راهاندازی کنم. انجام این کار و تأمین هزینههای اولیه بدون در نظر گرفتن این کمکها و همکاریها بعید به نظر میرسید.»
تمامی دستگاههای مورد نیاز برای تولید نانهای صنعتی، به شکل تمام اتوماتیک و نیمهاتوماتیک در داخل کشور تولید میشود. آقای نوائی نیز دستگاههای کارگاهش را از تولیدات داخل کشور و از شرکت پاکاندیشان ارومیه به صورت نقد و اقساط خریداری کرده است.
کارگاه 160 متری آقای نوائی مکانی اجارهای با اجاره بهای ماهیانه دو میلیون و 500 هزار تومان است. محسن با راهاندازی این کارگاه کوچک، افزون بر کسب معاش خود و پدر، برای چهار جوان هم سن و سالش در درون کارگاه و چهار نفر در توزیع و فروش محصولات شغل ایجاد کرده است.
محصولات تولیدی کارگاه فانتزیپزی محسن به دو صورت به فروش میرسد. دریافت سفارش از سوپرمارکتها و فستفودهای سطح شهر و توزیع روزانه نانهای پخت شده که مهمترین روش فروش محصول است. در کنار این، بخشی از محیط کارگاه برای جزئیفروشی به همسایگان و مشتریان محلی در نظر گرفته شده است.
این شغل نیز همچون دیگر مشاغل به گرفتن برخی مجوزهای اداری نیاز دارد. از پروانه کسب گرفته تا تأییدیه بهداشتی. کد بهداشتی، تأییدیه سازمان غذا و دارو برای مجوز سیب سلامت و تأییدیه عنوان تجاری از جمله این مجوزها هستند.
محسن، پروانه کسب این شغل را از امور صنفی خبازان دریافت کرده، ولی به دلیل نداشتن مجوز بهداشتی نمیتواند محصولاتش را با نشانی مشخص بستهبندی کند. به همین منظور با وجود کیفیت بالای محصول و بهداشتی بودن محیط کارگاه، مجبور است محصول تولیدی را به صورت فلهای و در نایلونهای پلاستیکی به فروش برساند.
به همین منظور او به دنبال گرفتن مجوزهای بهداشتی، سیب سلامت و نشان تجاری است تا علاوه بر بستهبندی مناسب، محصول با کیفیتش را با نشان تجاری مشخص به فروش رسانده و بازار مصرف ثابتی برای خود ایجاد کند.
در کارگاه محسن، همچون اکثر کارگاههای فانتزیپزی کشور، برش خمیر به صورت دستی انجام میشود. او برای صنعتی کردن کارگاه فانتزیپزی علاوه بر گرفتن برخی مجوزهای بهداشتی مثل کد بهداشتی و سیب سلامت و بستهبندی بهداشتی محصولاتش، باید مکان بزرگتری اجاره کند و دستگاههای خمیرگیر و قطعهزن نیز داشته باشد.
برای طی این مراحل محسن به تسهیلات بانکی با سود پایین نیاز دارد و این تنها مشکل این جوان نیست بلکه اکثر کارگاههای کوچک تولیدی کشور با مشکل تأمین تسهیلات مواجهند که امید میرود دولت برای رفع این مشکل گام بردارد.
محسن میگوید: «ما مبنای بازاریابی و فروشمان را بر کیفیت محصولاتمان قرار دادیم. به همین دلیل در مدت زمانی کوتاه توانستیم جایگاهمان را در شهر کرمانشاه پیدا کنیم؛ به طوری که امروز درخواستهای مکرری از سوی مشتریانمان برای خرید داریم، ولی به دلیل محدودیت تولید نمیتوانیم پاسخگوی برخی از این درخواستها
باشیم.»
بزرگترین دغدغه محسن اجاره کارگاهش است. نگرانی هر ساله او؛ افزایش اجارهبها، جابهجایی مکان، از دست رفتن مشتریان محلی و بازار خردهفروشی و هزینههای اولیه مجدد برای آمادهسازی مکان جدید است.
برای تهیه گزارش از فعالیتهای اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981 برادر اکبر کریمی تماس بگیرید.