وقتی عزت‌ نفس داری، کينه نمی‌ورزی،
همه را به یک اندازه دوست داری،
خجالت نمی‌کشی، خود را باور داری،
خشمگین نمی‌شوی و همیشه مهربان هستی.
انسان صاحب عزت ‌نفس حرص نمی‌خورد،
همه چيز را کافی می‌داند،
حسد نمی‌ورزد و خود را لايق می‌داند.
عزت ‌نفس باعث می‌شود
برای بزرگداشت خود احتياج به تحقير ديگران نداشته باشید؛ 
زيرا خوب می‌دانید‌ که هر انسانی تحفه الهی است.
انسان صاحب عزت نفس
همه را دوست خواهد داشت، 
و به همه مهر خواهد ورزيد...

امام صادق(ع) فرمود: ابليس گفت پنج نفر هستند که هيچ چاره‌اي براي آنها ندارم، اما ديگر مردمان در مشت من هستند. آن پنج نفر عبارتند از:
1ـ هر که با نيت درست به خدا پناه برد و در همه کارهايش به او تکيه کند.
 2ـ کسي که شب و روز بسيار تسبيح خدا گويد. 3ـ کسي که براي برادر مؤمنش آن پسندد که براي خود مي‌پسندد.
 4ـ کسي که هرگاه مصيبتي به او مي‌رسد، بي‌تابي نمي‌کند. 5ـ هر کسي که به آنچه خداوند قسمتش کرده، خرسند است و غم روزی‌اش را نمي‌خورد.
الخصال، ج 1

نگاهی به فیلم «رگ خواب» به کارگردانی حمید نعمت‌الله
 آرش فهیم/ طی سال‌های اخیر، هم حضور و ظهور زنان در فیلم‌های ایرانی پررنگ‌تر شده و هم نوع نگاه به این بخش از جامعه در آثار سینمایی شکل و گرایش خاصی یافته است، به طوری که هم‌اکنون بیشتر فیلم‌های درحال نمایش، مستقیم یا غیرمستقیم به مسائل زنان می‌پردازند. 
«رگ خواب» را می‌توان یکی از زنانه‌ترین فیلم‌های سینمای ایران در سال‌های اخیر دانست. فیلمی که هم شخصیت اصلی آن یک زن است، هم به برخی از مسائل زنان می‌پردازد و هم اینکه نویسنده فیلمنامه آن یک زن است؛ اما آیا این فیلم در پرداختن به مسئله مدنظر خود، موفق بوده است؟
نعمت‌الله از آن دسته فیلمسازانی است که در بیشتر آثارش، از جمله «بی‌پولی»، «بوتیک»، «آرایش غلیظ» و... تصویر و تصوری خاص و منحصربه‌فرد را از اجتماع و انسان به تصویر کشیده است. مهم‌ترین شاخصه این نوع تصویرپردازی، وجود رنگ و رگه‌هایی از معنویت و اخلاق‌گرایی است؛ اما فیلم جدید وی، در عین جسارت و ساختارشکنی، از ارائه تصویری متفاوت و انتقال حس و معنایی تازه به مخاطب، ناتوان است.
«رگ خواب» قرار بوده با نگاهی آسیب‌شناختی، ملودرامی درباره ازدواج سفید باشد. اما این فیلم هم مانند بسیاری از آثاری که موضوعات زنانه و خانوادگی را دستمایه قرار داده‌اند از دو ناحیه ضربه دیده است؛ اول اینکه ساختار روایی و دراماتیک فیلم بیش از آنکه از منطق دنیای واقعی پیروی کند، تابع نظر و برنامه‌ریزی شخصی خالقان فیلم و فیلمنامه این اثر است؛ یعنی تحولات شخصیت‌ها که اساس و مبنای فراز و نشیب‌های داستان را در این فیلم شکل می‌دهند، به جای اینکه ناشی از کنش و واکنش روان‌شناختی شخصیت‌ها باشد، از سوی نویسنده و کارگردان به فیلم تحمیل می‌شوند. به این معنا که ما در «رگ خواب» شاهد شکل‌گیری یک رابطه عاطفی و به ظاهر عاشقانه میان یک زن و مرد نسبتاً پخته و در آستانه میانسالی هستیم. اولاً؛ هیچ زمینه‌سازی منطقی برای شکل‌گیری و تعمیق این رابطه در فیلم دیده نمی‌شود. برای نمونه، مشخص نیست که مینا (با بازی خوب لیلا حاتمی) چرا این‌چنین شیفته و وابسته مردی می‌شود که اصلاً شناختی از او ندارد و نمی‌داند که جنس روحیه‌اش چیست؟! دوماً؛ هیچ‌کس متوجه نمی‌شود مرد اول فیلم (با بازی کوروش تهامی) چرا یک شبه اخلاقش تغییر می‌کند و از عاشق، به دشمن تغییر موضع می‌دهد!
مشکل دوم، فقدان نگاه تحلیلی و آسیب‌شناختی به مسئله است. به هر حال، هیچ‌کس نمی‌تواند انکار کند که ازدواج سفید، یکی از اثرات رسوخ و رسوب مدرنیته سطحی و وارداتی و بازتاب غلبه سبک زندگی غیر دینی و ضد سنتی در بخشی از جامعه امروز ماست. اینکه در فیلم «رگ خواب» می‌بینیم شخصیت اصلی داستان پس از فرورفتن در باتلاق یک رابطه نامتعارف، دچار فاجعه و بلا می‌شود، یک تمهید محتوایی بسیار کلیشه‌ای و کهنه است. گرفتار شدن به عقوبت گناه، نقش‌مایه‌ای است که یک قرن در سینمای جهان تکرار می‌شود، بی‌آنکه تماشاگران از آنها درس عبرتی بگیرند!
فیلم «رگ خواب» به جای تخطئه سبک زندگی افسارگسیخته و غیر مذهبی، با پنداری شبه فمینیستی به مسئله می‌پردازد. اهریمن‌نمایی مردها و تأکید بیش از حد و افراطی بر تنهایی و مظلومیت زن از نمودهای  شبه‌فمینیستی هستند که در این فیلم به عینه دیده می‌شود. مینا حتی در سخت‌ترین شرایط و در اوج اضمحلال نیز حاضر نیست نامی از خدا ببرد. هیچ معنویتی در فیلم وجود ندارد. حتی نتیجه‌گیری فیلم نیز راهی به رهایی ندارد. فیلم به جای بیداری، به کابوس می‌رسد و ذهن مخاطب را در آشفتگی و تاریکی رها می‌کند و تمام می‌شود!
در مجموع، فیلم «رگ خواب» هم در مسیر بیشتر فیلم‌های زن‌محور سینمای ایران قرار دارد؛ یعنی در این فیلم هم اثری از سبک زندگی پویا و خانواده معیار و زن الگو دیده می‌شود و از طرف دیگر، زنان عموماً در نقش‌هایی غیر زنانه و در وضعیت‌هایی خشونت‌آمیز و فلاکت‌بار به نمایش در می‌آیند.
این نوع تصویرسازی از زنان و خانواده در بیشتر فیلم‌های سینمای ما با واقعیت جاری در بخش بزرگ جامعه در تضاد است. به صراحت باید گفت که فیلم‌های سینمای ایران آینه تمام‌نمای فضای اجتماعی ما نیستند و تنها به روایت و گزارش اقلیت‌ها می‌پردازند. از طرف دیگر، از آنجایی که به هر حال سینما یک رسانه تأثیرگذار است، جهت‌گیری بسیاری از فیلم‌ها تأثیری منفی و مخرب بر فرهنگ عمومی ما خواهد گذاشت.

عربستان: منافع را رها کردی و رفتی
به ما بیخود جفا کردی و رفتی
نگفتی بی‌تو داعش می‌شود زار
از او خود را جدا کردی و رفتی
قطر: تو را با دیگری‌ای شیخ دیدم
کنار جان کری‌ای شیخ دیدم
زمانی که ترامپ آمد تو را من
به فکر سروری‌ای شیخ دیدم
عربستان: تماماً من تو را تکریم کردم
و عشقم را به تو تقدیم کردم
ولی وقتی نمکدان را شکستی
همانجا من تو را تحریم کردم
قطر: اگر چه از تو لایق‌تر نبودم
به قدرت گر چه از تو سر نبودم
ولیکن عشق تو هم ساعتی بود
ـ بلانسبت ـ که من هم خر نبودم
عربستان: برو تا با غم و دردم بسازم
ز دست یار نامردم بسازم
برو تا بعد تو از این امارات
به جایت یک نفر آدم بسازم
قطر: دعایم هست تا تنها بسوزی
به دست انتحاری‌ها بسوزی
برای ازدیاد سوزش تو
روم من سوی ایران تا بسوزی
محمدرضا شکیبایی‌زارع

هنرمندان، سیلی موشکی سپاه را تحسین کردند
چهره‌های فرهنگی و هنری با انتشار مطالبی در فضای مجازی، حمله موشکی سپاه به داعش را تحسین کردند.
رامبد جوان، مجری برنامه «خندوانه» نوشت: «ما جنگ‌افروز نیستیم. ولی قرار نیست آسیب‌پذیر باشیم. داعش پدیده‌ای است که اگر در برابرش سکوت کنیم، جهان را ترسناک و ترسناک‌تر خواهد کرد.»
فقیهه سلطانی، بازیگر سینما و تلویزیون هم نوشت: «ایران، ای بیشه شیران... ای مرز دلیران، پاینده باشی. باشد که ریشه تمام شرارت‌ها و نامردی‌ها در تمام جهان خشکیده شود.»
رضا رشیدپور هم نوشت: «دشمن التهاب ما را خواست، اما اقتدارمان را دید، دست‌مریزاد به شیرمردان سپاه و ارتش ایران.»
بهنوش بختیاری، بازیگر هم در صفحه شخصی خود نوشت: «حمله موشکی سپاه پاسداران به شکل دقیق و موفقیت‌آمیز به تروریست‌های تکفیری در شرق سوریه... ما اینیم... ریخته شدن هیچ خونی بی‌جواب نمی‌ماند در مملکت من ایران... انتقام هموطنان رفته‌ام در هفده خرداد... درود بر مدافعان وطن... یا علی»

واکنش‌های متفاوت به شعر «فتنه»
در نشست ماه رمضان امسالِ شاعران با رهبر معظم انقلاب شعرهایی خوانده شد که به نظر کارشناسان افزون بر ارزش‌های محتوایی، از نظر فنی و ساختاری نیز در سطح بالایی قرار داشتند؛ اما پدیده اصلی این شب شعر، مهدی جهاندار بود که با قرائت شعر «فتنه» توجه بسیاری را به خود جلب کرد.
این شعر با مطلع «فتنه شاید، روزگاری اهلِ ایمان بوده باشد/ آه! این ابلیس شاید، روزی انسان بوده باشد» با واکنش‌های متفاوتی مواجه شد؛ شاعران انقلابی از آن استقبال کردند و آن را امتداد دادند، برای نمونه، محسن ناصحی، از شاعرانی که در نشست امسال شاعران با رهبری شعری را خواند، تضمینی را بر شعر «فتنه» سروده است. قاسم صرافان نیز از شعر؛ «فتنه» استقبال کرد و با وزن و محتوای آن، شعر جدیدی سرود.
اما شعر «فتنه» عصبانیت گروه دیگری را هم برانگیخته است. این گروه که اعتراض شعر مهدی جهاندار را به خودشان گرفته‌اند نیز اشعاری را به سبک و سیاق این شعر؛ اما با محتوای مدنظر خودشان منتشر کرده‌اند.


250 شبکه ماهواره‌ای
 با صداوسیما می‌جنگند
رئیس رسانه ملی گفت: «دشمنان برای جنگیدن با صداوسیما ۲۵۰ شبکه ماهواره‌ای تأسیس کرده‌اند.»
علی عسگری افزود: «شبکه خبیث جم پیشتر ۱۵ شبکه داشت؛ اما الآن ۵۰ شبکه شده و معلوم است که از کجا نشئت می‌گیرد. اینها دشمنی با صداوسیما به حساب می‌آید.»
وی ادامه داد: «هرج و مرج فضای مجازی که از بابت آن هم متأسف هستیم، یک نوع رقابت ناجوانمردانه با رسانه ملی است، با همه این اوصاف در سال ۹۵ هشتاد و سه و یک دهم درصد مردم تلویزیون و ۲۹ و نیم درصد رادیو را دنبال کرده‌اند و این مسئله افتخارآمیز است. در انتخابات هم ۸۰ درصد مردم رادیو و تلویزیون را دنبال کرده‌اند.»

پیشنهاد جانشین قاسم سلیمانی
 به هنرمندان
سردار اسماعیل قاآنی، جانشین فرمانده سپاه قدس گفت: «مجموعه نیروی قدس در جهان فعال است و این موضوع جزء موضوعاتی است که هنر فعالان فرهنگی را طلب می‌کند تا نشان بدهید این انقلاب اسلامی چطور بالندگی خود را حفظ کرده و هر روز رو به جلو حرکت می‌کند.»
جانشین سرلشکر قاسم سلیمانی در هشتمین همایش فعالان جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی اظهار داشت: «شما فعالان رسانه‌ای که در زمینه‌های فرهنگی بسیار فعال هستید، باید بتوانید اقتدار نظام اسلامی را در قالب موضوعات فرهنگی در هنر و رسانه برای مردم خود و مردم دیگر کشورها به خوبی تبیین کنید. اگر توانستیم این صلابت و اقتدار نظام را رو به جلو حرکت بدهیم، آن وقت موفق خواهیم بود.»


فیلم‌های برگزیده
 جشنواره عمار در هلند
همزمان با روز جهانی قدس فیلم‌های برگزیده جشنواره مردمی فیلم عمار در پایتخت و شهرهای مهم هلند برای مردم و علاقه‌مندان نمایش داده شد.
علیرضا رجبی، مسئول انجمن اربعین در اروپا از اکران و نمایش فیلم‌های برگزیده جشنواره مردمی فیلم عمار در پایتخت و شهرهای مهم این کشور، از جمله «آمستردام»، «روتردام» و «لاهه» همزمان با روز جهانی قدس خبر داد.
بر اساس این، انیمیشن‌های «آنتراکت» و «زمین بازی ما» و فیلم‌های کوتاه «ولد»، «پستوی خالی» و «برخورد از نزدیک» به همراه تعدادی از فیلم‌های برگزیده دیگر در دوره‌های مختلف جشنواره مردمی فیلم عمار
 اکران شدند.

نظر کارگردان «قلاده‌های طلا» درباره آتش به اختیار
ابوالقاسم طالبی، خطاب به فیلمسازان جوان گفت: «براساس تجربیاتی که در این سال‌ها به دست آورده‌ام، صادقانه می‌گویم که اگر می‌خواهید برای خدا، حضرت زهرا(س) و اهل بیت(ع) فیلم بسازید، بدانید که کسی شما را تحویل نمی‌گیرد.»
کارگردان فیلم‌های «قلاده‌های طلا» و «یتیم‌خانه ایران» در مراسم افطاری مدرسه سینمایی عمار اظهار داشت: «اگر می‌خواهید ناب بشوید و الماس وجودی‌تان ناب بشود، باید با خدا رفیق شوید و برای خدا کار کنید.»
وی تصریح کرد: «شما یک نفر هستید و «آتش به اختیار» یعنی باید خودتان و قلم‌تان برای خدا باشد و کار
 کنید.»

 مهدی امیدی/ «ایستاده در غبار» یکی از پدیده‌های سینمای ایران و بهترین فیلم سی‌وچهارمین دوره جشنواره فیلم فجر بود که هر شب در قالب سریال از شبکه اول سیما پخش می‌شود. این فیلم زندگی یکی از قهرمانان ملی ما، سردار احمد متوسلیان از کودکی تا ربوده شدن در لبنان را به تصویر می‌کشد. 
ویژگی مهم این فیلم که حالا به سریال تبدیل شده، آن است که آنقدر به واقعیت نزدیک است که برخی دچار این خطا شده‌اند که با فیلمی مستند روبه‌رو هستند. محمدحسین مهدویان، کارگردان جوان این فیلم که امسال هم با «ماجرای نیمروز» درخشید، سبک و سیاق تازه‌ای را برای به تصویر کشیدن ماجراهای مربوط به انقلاب و جنگ تحمیلی به کار گرفته است. «ایستاده در غبار» هم مانند اثر قبلی این کارگردان «آخرین روزهای زمستان» در قالب متفاوت و جدید «مستند‌ـ‌ درام»، پرتره‌ای از احمد متوسلیان را ترسیم می‌کند. «مستند‌ـ‌ درام» یک شیوه روایی جدید و پست مدرن در سینمای جهان محسوب می‌شود که در آن مرز میان فیلم مستند و داستانی از بین رفته است. این ابداع سبب شده است عده‌ای تصور کنند که با یک فیلم مستند مواجه هستند؛ اما این سریال برخلاف ظاهرش، در اصل یک اثر سینمایی داستانی است، بدون حتی یک نما یا صحنه مستند. تنها مؤلفه‌هایی که این فیلم را به یک اثر مستند شبیه کرده، یکی داستان واقعی آن است و دیگری، صدهای افراد حقیقی که روی فیلم گذاشته شده است.
یکی از ویژگی‌های این سریال، بازسازی نزدیک به واقع فضای شهری و اجتماعی ایران در دهه‌های 50 و 60 شمسی است. در حالی که بسیاری از حرفه‌ای‌های سینما و تلویزیون ما به دلیل گاف‌های پی‌درپی خود در بازنمایی محیط و حیات روزمره مردم در سال‌های نخست انقلاب دست انداخته می‌شوند، «ایستاده در غبار» به خوبی از پس این مهم برآمده و تصاویری را از آدم‌ها، حوادث و موقعیت‌های اجتماعی و جنگی نمایش می‌دهد که گویی عین واقعیت هستند. هر چند فیلم، از اواسط کمی دچار افت در قصه‌پردازی می‌شود. بی‌تردید، اگر کارگردانی خوب و برتر فیلم با چند لایه داستانی و اتفاقات دراماتیک بیشتری همراه می‌شد، ارزش هنری فیلم افزوده می‌شد.
وجه معنوی و عرفانی سریال هم در همین رهگذر شکل گرفته است؛ هر سکانس آن فیلم که راوی رشد و بلوغ بیشتر متوسلیان است، با یک نقش‌مایه خاص به تصویر کشیده شده است؛ هر بار قد کشیدن و بزرگ‌تر شدن قهرمان فیلم در قالب عبور او از میان مردم کوچه و بازار است، به این معنی که سلوک شخصیتی چنین قهرمان‌هایی نه در انزوا و خلوت، بلکه در کنار مردم و در کوران جامعه اتفاق می‌افتد.
اما مهم‌ترین ویژگی این سریال، انتخاب شخصیتی اسطوره‌ای و پرجاذبه به نام احمد متوسلیان است. شخصیتی که همه فراز و نشیب‌های زندگی‌اش، ارزش تبدیل شدن به فیلم و داستان را دارد. حتی رفتارهای او، بدون هیچ اغراق و بازسازی و تصنع، وقتی در قاب تصویر یک فیلم قرار می‌گیرد، همه را مجذوب و متحیر خود می‌کند. همانند صحنه اول فیلم که حاج‌احمد با شمایلی خاص و متفاوت، گوشی بی‌سیم را رو به آسمان می‌گیرد و به این ترتیب وارد صحنه نبردی خونین و تمام‌عیار می‌شود.

یوسفم! باد صبا را گفته‌ام
عطر پیراهنت را زودتر از همه به مشامم برساند
آخر؛ می‌خواهم نخستین کسی باشم که همه وجودش غرق رعنای قامتت می‌شود
و چشمانش مسحور لالایی چشمانت...
می‌خواهم ساعت‌ها خیره شوم در نجیب چشمانت آقا و ببویم گلستان وجودت را...
نمی‌دانی؛ خیال دیدارت طربی فکنده در جانم و شرری
می‌دانم! تو می‌آیی و مونس می‌شوی این نیمه‌جان را
آخر؛ محبوب که داشته باشی
همه وجودت به طیران در می‌آید
دیگر احساس بی‌کسی نمی‌کنی
حتی اگر جهانی پشتت را خالی کنند
محبوب‌ترین! می‌خواهم باران چشمانم را فقط زیر چتر شما بریزم
می‌خواهم وقتی از راه رسیدی، خودم گرد ردایت را بزدایم
می‌خواهم آنقدر گرد شمع وجودت بچرخم تا فدایت شوم
می‌آیم آقا، می‌آیم و می‌نشینم سر راهت با یک بغل گل نرگس...

هم اکنون در آرامش کامل در چند بند وصیت‌نامه‌ای تنظیم می‌کنم که بعد از مرگم انگ نامسلمانی بر پیشانی‌ام نچسبانند، باشد که بر آن عمل شود:
ـ با اینکه بعید است روزی بمیرم، اما اگر مردم، من را در ایران دفن کنید که یک بار در عمرم بتوانم به وعده‌ام عمل کرده باشم!
ـ به مردم ایران بگویید رسم چهارشنبه‌سوری را ترک نکنند. ما با آن ترقه‌بازی‌ها خیلی خاطره داریم و حال می‌کنیم، فقط کمی با آن «سوری» مشکل داریم که اگر بشود چهارشنبه زوری یا اسمی دیگر بهتر است؛ به آنها در ادامه بگویید هر وقت از روی آتش پریدند، به یاد من «انفجار من از تو؛ انتحار تو از من» بخوانند.
ـ به فعالان مجازی بگویید من هیچ حساب کاربری و صفحه‌ای در هیچ شبکه مجازی ندارم و همان‌هایی که به اسم من است، فن‌پیج‌های زورکی است. کلاً از این قرتی‌بازی‌ها خوش‌مان نمی‌آید. طوری نشود بعد مرگ‌مان ـ که البته تکرار می‌کنم بعید است ـ عکسم را بر پروفایل‌های‌شان بگذارند، یا از این هشتگ‌مشتگ‌ها برایم برندست؟ ترندست؟ هرچه هست، همان کنند. اصلاً از این لوس‌بازی‌های آبرو ـ داعش ـ ریز درنیاورند که تن‌مان در قبر لرزش می‌گیرد!
ـ به پیکارجویان همرزمم چیزی نگویید، فقط دو تا کشیده آبدار بخوابونید توی گوش‌شان خاک‌برسرها رو. اگر درست جنگیده بودند که من الآن زنده بودم!
فاطمه‌سادات رضوی‌علوی

صبح صادق ابعاد مختلف تحریم‌های« اس 722 » را بررسی می‌کند
 محمدرضا کلهر / در سال‌های اخیر روند تحولات غرب آسیا بسیار پرشتاب بوده است. در این میان کشورهای غربی و به ویژه آمریکا با مداخله در امور داخلی کشورهای منطقه و حمایت از تروریست‌ها یکی از عوامل اصلی بی‌ثبات‌سازی‌های موجود در منطقه هستند. این در حالی است که ایران برخلاف رویه آمریکا طی چند سال اخیر پرچمدار مبارزه با تروریسم بوده و برای بازگرداندن ثبات به منطقه تلاش بسیاری کرده است. این مسئله سبب نفوذ ایران در کشورهای خاورمیانه شده و همین مسئله نگرانی آمریکا را برانگیخته است؛ چرا که ایران در جایگاه بازیگری ضد نظم کنونی حاکم بر عرصه بین‌اللملل شناخته می‌شود، حال آنکه آمریکا به شدت طالب حفظ وضع موجود است. بنابراین کاملاً طبیعی است که این دو کشور همواره در حال برخورد با یکدیگر باشند. اما ایران برای نشان دادن حسن نیت خود حاضر به توافق هسته‌ای با گروه 1+5 موسوم به برجام شد. در این مسیر ایران به تعهدات خود درباره برجام پایبند بود، اما آمریکا در این باره نه تنها به تعهدات خود عمل نکرده است؛ بلکه با تصویب تحریم‌های پی در پی روز به روز اعتبار برجام را زیر سؤال می‌برد. چرا که اساساً آمریکا تنها به دنبال گرفتن چند امتیاز از ایران نیست؛ بلکه فراتر از این خواسته آمریکا تغییر نظام سیاسی است. بنابراین ساده‌انگارانه است اگر بخواهیم خواسته‌های آمریکا را در چند مؤلفه خلاصه کنیم. 
در ادامه بی‌اعتمادی‌های آمریکا، سنای آمریکا به تازگی طرح تحريم‌هاي اس ۷۲۲ موسوم به «قانون مقابلۀ با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ايران ـ 2017» را به تصویب رسانده است. طرح تحریم‌های اس ۷۲۲ جدی‌ترین و جامع‌ترین قانون تحریمی آمریکا پس از اجرای برجام است. طرح تحريم‌هاي ايران موسوم به« اس ۷۲۲» که اوايل فروردين ماه سال جاری سناتور باب کورکر آن را ارائه کرد، پس از آنکه در کميتۀ روابط خارجي سنا مطرح شد و با 18 رأی موافق در مقابل 3 رأی مخالف به تصويب رسید، به صحن سنا آمد و مجلس سناي آمريکا در روز پنج‌شنبه 25 خرداد ماه این طرح را با 98 رأی موافق و 2 رأی مخالف به تصویب رساند. این طرح که برای تبدیل شدن به قانون باید در مجلس نمایندگان آمریکا تصویب شده و به امضای دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا برسد، افزون بر آنکه اشخاص و شرکت‌هاي مرتبط با برنامه موشکي ايران را در معرض تحريم قرار مي‌دهد، به رئيس‌جمهور آمريکا نيز اجازه مي‌دهد به بهانه حمايت از تروريسم و نقض حقوق بشر، تحريم‌هاي جديدي را عليه ايران وضع کند. به همین دلیل برخی از کارشناسان آن را «قانون مادر» می‌نامند؛ زیرا بستر اعمال تحریم‌های دیگر را فراهم کرده است. گفته می‌شود تحریم‌های جدید در سه بخش علیه ایران اعمال خواهند شد:

1ـ برنامه موشک بالستیک
 و تسلیحات متعارف 
بر اساس این طرح، افراد مرتبط با برنامه موشک بالستیک ایران و کسانی که با آنها معامله دارند، تحریم خواهند شد. همچنین تمامی افرادی که در فروش، تأمین قطعه، تعمیر و انتقال تانک، خودروی زرهی، تسلیحات با کالیبر بالا، هواپیماهای جنگی، بالگردهای تهاجمی، کشتی، موشک و سامانه‌های موشکی به ایران، نقش‌آفرین باشند، تحریم می‌شوند و دارایی‌های آنها مسدود می‌شود. 
به طور کلی، تمام شخصيت‌هاي حقوقي و حقيقي که به نوعي در توليد، دستیابی، تصاحب، توسعه، انتقال، پشتيباني مالي يا استفاده از موشک‌های بالستیک و تسلیحات ذکر شده نقش دارند، تمام شخصيت‌هاي حقوقي و حقيقي که به نوعي با يکي از شخصیت‌های بالا همکاري مي‌کنند، تمام شخصيت‌هاي حقوقي و حقيقي که براي دور زدن تحريم‌هاي بالا به اقدام موازي يا تأسيس شرکت‌هاي جديد يا هر کار ديگري دست مي‌زنند، همچنین تمام شخصيت‌هاي حقوقي و حقيقي که هرگونه حمايت مالي، کالايي يا فناورانه را براي يکي از موارد بالا فراهم مي‌کنند، تحریم شده و اموال آنان مسدود خواهد شد. 

2ـ حمايت از تروريسم
یکی دیگر از ابعاد تحریم‌های جدید به مسئله حمایت ایران از تروریسم مرتبط است. جالب است که آمریکا خود را در این زمینه مرجعی برای تروریستی نامیدن کشورها می‌داند. طبق تحریم‌های جدید، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و نیروی قدس که از عملیات تروریستی و چریکی در خاورمیانه و جنوب آسیا همه‌گونه حمایت کالایی، لجستیکی، آموزشی و مالی صورت می‌دهد، برنامه موشک بالستیک را به پیش می‌برد و مرتکب نقض حقوق بشر در خارج از مرزها شده و برنامه بین‌المللی برای اقدامات بی‌ثبات‌ساز دارد، به همراه تمام اعضا و وابستگان داخلی و خارجی‌اش پس از ۹۰ روز از آغاز اجرای این قانون مورد تحریم و مسدودسازی اموال قرار می‌گیرد. این کار طبق دستورهای اجرایی موجود ضد تروریسم و مانند آن صورت می‌گیرد. دولت حامی تروریسم طبق متون وزارت خارجه آمریکا تعریف می‌شود [نه سازمان‌های بین‌المللی یا هر شخص و نهاد دیگر].  این اولین باری است که آمریکا تحریم‌هایی علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به اتهام حمایت از تروریسم اعمال می‌کند. آمریکا پیشتر در سال ۲۰۰۷ نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تحریم کرده بود. 

3ـ نقض حقوق بشر
حقوق بشر و معیارهای دوگانه غرب در این باره نیز یکی از موضوعاتی است که طبق آن ایران تحریم خواهد شد. براساس طرح تحریمی جدید، حداکثر پس از ۹۰ روز از اجرایی‌شدن این قانون، وزارت خارجه آمریکا باید فهرستی از افرادی که مرتکب قتل غیر قانونی، شکنجه یا هر نوع نقض حقوق بشر علیه یکی از دو گروه ذیل شده و می‌شوند، به کمیسیون مرتبط در کنگره ارائه دهد: افرادی که به اقدامات غیر قانونی حکومت ایران اعتراض می‌کنند؛ افرادی که برای دفاع، اجرا یا بهبود وضعیت آزادی‌ها و حقوق بشر، مانند آزادی مذهب، بیان، انجمن، تجمع، محاکمه منصفانه و انتخابات دموکراتیک تلاش می‌کنند.
بند دیگر در این باره این است که هر کس به نمایندگی از یکی از ناقضان حقوق بشر که در بالا اشاره شد، یا از جانب او مرتکب رفتارهای یاد شده شود، مشمول اقدام دولت آمریکا خواهد شد. همچنین مسدود شدن هرگونه اموال که از سوی یکی از افراد بالا یا حتی به نفع یکی از افراد بالا به ایالات متحده یا دارایی یکی از شهروندان ایالات متحده منتقل شود  نیز از جمله بندهای این تحریم جدید است.
در فصل ۹ از متن طرح آمده که رئیس‌جمهور حداکثر پس از ۱۸۰ روز از اجرایی‌شدن آن و پس از آن طی هر ۱۸۰ روز باید گزارشی به کمیسیون مرتبط در کنگره ارائه دهد که در آن تمامی موارد اختلاف بین ایالات متحده و اتحادیه اروپا را در اِعمال تحریم‌های  متنوعی که در این طرح آمده شامل شده و همچنین دلیل هر یک از این موارد اختلافی را شرح داده باشد. بدیهی است هدف طراحان این بوده که به تدریج سازوکار همراه‌سازی اتحادیه اروپا با تمامی تحریم‌های یکجانبه در این طرح را به دست آورده و از آن برای اعمال فشار یکپارچه از سوی اروپا و آمریکا علیه ایران سوءاستفاده کنند.

تحریم‌های جدید
 و برجام
طرح تحريم‌هاي ايران موسوم به اس ۷۲۲ نه تنها با روح برجام در تناقض است؛ بلکه برجام را آشکارا به ویژه در بندهای ۲9 و ۲6 نقض کرده است. بند ۲۹ برجام «هرگونه مصوبه یا اقدام اتحادیه اروپایی و کشورهای عضو و همچنین ایالات متحده آمریکا که می‌تواند تأثیرگذاری منفی و مستقیم بر عادی‌سازی تجارت و روابط اقتصادی با ایران داشته و در اجرای موفقیت‌آمیز برجام خلل ایجاد کند» را منع می‌کند. البته، این بند از برجام را پیش از این نیز بارها آمریکا نقض کرده بود. این مصوبه افزون بر بند ۲۹، بند ۲۶ برجام را هم به طور آشکاری نقض می‌کند. در بند ۲۶ برجام آمده است: «دولت ایالات متحده در چارچوب اختیارات قانونی رئیس‌جمهور و کنگره، از اعمال تحریم‌های جدید مرتبط با هسته‌ای خودداری خواهد کرد.» «ریچارد نفیو»، کارشناس مسائل تحریمی و عضو سابق تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای آمریکا چندی پیش به روزنامه هافینگتون‌پست گفت: «از آنجا که سپاه در بخش اعظمی از مبادلات مالی ایران دخیل است، تحریم‌های جدید شرکت‌های خارجی را از انجام مبادله با ایران هراسان خواهد کرد که این سبب تضعیف وعده رفع تحریم‌ها است که در توافق هسته‌ای به ایران وعده داده شده است.»

تحریم‌های جدید
 و ارتباط با اقتصاد
نکته دیگر در این زمینه اینکه، برخی رسانه‌ها ادعا می‌کنند که این طرح حاوی تحریم‌های اقتصادی نیست، در صورتی که شاید موضوع تحریم یا همان بهانه اعمال تحریم، اقتصادی نباشد؛ اما همه تحریم‌ها فارغ از آنکه برای چه موضوعی وضع شده‌اند، از جنس اقتصادی هستند؛ یعنی تنبیهات در نظر گرفته شده برای آن اقتصادی است. در همین طرح انواع تنبیهات اقتصادی از بلوکه‌شدن دارایی‌ها در خاک آمریکا تا ممنوعیت ارائه خدمات بانکی به فرد یا نهاد تحریمی گنجانده شده است. از سوی دیگر همان‌طور که گفته شد در این طرح با قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در فهرست سازمان‌های تروریستی، به رئیس‌جمهور آمریکا تکلیف شده است که سپاه را مشمول تحریم‌های دستور اجرایی ۱۳۲۲۴ قرار دهد. با قرار گرفتن سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی ذیل دستور اجرایی فوق‌الذکر، تمامی نهادهای سپاه، تروریستی محسوب خواهند شد. این در حالی است که قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) با بیش از ۲۵۰۰ شرکت اقتصادی همکاری می‌کند، که با قرار گرفتن در فهرست تحریمی آمریکا همه این شرکت‌ها مورد تحریم قرار خواهند گرفت. 
از سوی دیگر، افراد و نهادهایی که ارتباط کاری با سپاه دارند، به موجب دستور اجرایی ۱۳۲۲۴ باید تحریم شوند و در فهرست تحریمی آمریکا که با عنوان SDN List شناخته می‌شود، قرار گیرند. وقتی یک فرد یا نهاد ایرانی در فهرست تحریمی SDN قرار می‌گیرد به موجب قانون تحریمیIFCA  2013 مشمول تحریم‌های ثانویه بانکی می‌شود و هیچ مؤسسه مالی اجازه ارائه خدمات بانکی مستقیم یا غیر مستقیم به آن فرد یا نهاد تحریمی را ندارد. با این حال، بانک‌های خارجی از همکاری با بخش عظیمی از شبکه اقتصادی کشورمان منع خواهند شد که همین موضوع سبب می‌شود وضعیت شکننده‌ای که پس از برجام شکل گرفته است، متزلزل شده، ریسک سرمایه‌گذاری خارجی در ایران را افزایش دهد و اقتصاد ایران را با محدودیت‌های بیشتری روبه‌رو کند.

اهداف واقعی آمریکا
 از تحریم‌های جدید
توانمندی موشکی ایران سبب شده است تا موازنه قدرت در منطقه کاملاً به سود ایران تغییر کند؛ چرا که در جهان کنونی دیگر کشورها مایل یا قادر به پیاده کردن نیرو برای مبارزه با دشمنان خود نیستند. از این رو با شلیک موشک به مواضع دشمنان حمله می‌کنند. نمونه واضح در این زمینه حمله موشکی اخیر ایران به مواضع داعش در دیرالزور بود که به انهدام مقرهای داعش منجر شد. در واقع، عملیات اخیر سپاه به خوبی نشان داد که یکی از مؤلفه‌های مهم ایران برای بازدارندگی همان قدرت موشکی است که آمریکا بارها سعی کرده است با روش‌های مختلف مانع از گسترش برنامه موشکی ایران شود. توان موشکی ایران آن هم توان بومی با چرخۀ تولید فراگیر اساسی‌ترین سهم را در قدرت دفاعی کشور دارد. آمریکایی‌ها توان موشکی ایران را نه فقط یک مسئلۀ امنیتی، بلکه یکی از مؤلفه‌های تأثیرگذار بر قدرت ملی و منطقه‌ای ایران می‌دانند و توقف رشد این قدرت را در دستور کار خود داشته و دارند اما جمهوری اسلامی ایران به دلیل قرار گرفتن در منطقۀ شکننده از نظر امنیتی و روبه‌رو بودن با تهدیدات مختلف باید توان دفاعی خود را به ویژه در زمینۀ موشکی تقویت کند. به همین دلیل آمریکا در تحریم‌های جدید بندی را اضافه کرده است که بر اساس آن افراد مرتبط با برنامه موشک بالستیک ایران و کسانی که با آنها معامله دارند، تحریم خواهند شد. این مسئله به خوبی اوج هراس از برنامه موشکی ایران را نشان می‌دهد.
اما یکی از دلایلی که به نظر می‌رسد سبب طرح تحریم‌های جدید در آمریکا شده است به رشد فزاینده جایگاه ایران در منطقه مرتبط است؛ چرا که در سال‌های پس از انقلاب آمریکا تلاش زیادی برای سد کردن نفوذ ایران در منطقه صورت داد که با موفقیت همراه نبود. کشورهای غربی، ایران را در جایگاه بازیگری تجدیدنظرطلب که خواستار تغییر نظم کنونی در جهان است مهم‌ترین دشمن خود می‌شناسند. از سوی دیگر حکام عربی نیز الگوی حکومتی ایران که بر مردم‌سالاری دینی تأکید دارد را برای خود تهدید می‌دانند. از این رو این دو گروه از بازیگران در برابر ایران نوعی «اتحاد طبیعی» دارند و در تلاشند تا از قدرت‌یابی بیشتر ایران در منطقه جلوگیری کنند. اما این تلاش‌ها نتوانسته است در سه دهه گذشته با موفقیت همراه شود و ایران همچنان در حال ارتقای قدرت مادی ـ معنوی خود در منطقه است. در همین راستا هنری کیسینجر وزیر خارجه اسبق آمریکا در مصاحبه‌ای، ایران را قدرت بزرگ خاورمیانه و به لحاظ راهبردی بسیار قوی توصیف کرده است. وی معتقد است که ایران اکنون به لحاظ راهبردی قدرت بسیار زیادی دارد.
باراک اوباما رئیس‌جمهور سابق آمریکا نیز در دوران ریاست‌جمهوری خود درباره جایگاه منطقه‌ای ایران اعلام کرد، ما اکنون با قدرتی منطقه‌ای طرف هستیم که در حملات و تجاوزات نامتقارن و نامتعارف و نیابتی خوب است و این موضوعی است که ما به همراه یکدیگر می‌توانیم با آن مقابله کنیم و آن را متوقف کنیم. طلال‌بن‌عبدالعزیز شاهزاده سعودی در گفت‌وگو با شبکه خبری فاکس‌نیوز که در آلمان انجام شده بود، ضمن اعتراف به قدرت نظامی برتر ایران گفته بود؛ ما به هم‌پیمانان خود اعلام کرده‌ایم که با تهدید و تحریک ایران قمار نخواهیم کرد، چون تمایل نداریم که در‌های آتش جهنم را به ‌روی خود باز کنیم. ایران، یمن نیست و نیروهای ایرانی می‌توانند طی ۲۴ ساعت زیرساخت‌ها و نیروی نظامی عربستان را نابود کنند. این جایگاه منطقه‌ای که در حال ارتقا است سبب شده تا آمریکا و متحدان او تمام تلاش خود را برای سدِ نفوذ قدرت ایران در منطقه به کار بگیرند. بنابراین طرح تحریمی جدیدی را آماده کرده‌اند که به دلیل فراگیری آن به «طرح مادر» معروف است.

پایان سخن
طرح موسوم به «قانون مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران ـ 2017» پس از تصویب در مجلس سنا برای تبدیل شدن به قانون باید در مجلس نمایندگان آمریکا نیز تصویب شود و سپس به امضای «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا برسد.        
طرح جدید سناتورها که در صورت تبدیل شدن به قانون، تحریم‌های غیر هسته‌ای علیه ایران را افزایش می‌دهد، به طور کلی سه محور اصلی دارد: 1ـ تحریم‌های موشک بالستیک؛ که اشخاص دخیل در برنامه موشکی بالستیک ایران و کسانی که با آنها داد و ستد دارند را هدف تحریم قرار می‌دهد. 2ـ تحریم‌های جدید تروریسم؛ تحریم‌هایی مرتبط با تروریسم را علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعمال می‌کند و به طور مشخص قوانینی علیه افرادی تدوین می‌کند که در حال حاضر به بهانه حمایت ادعایی ایران از «تروریسم» تحریم هستند. 3ـ اجرای تحریم تسلیحاتی؛ رئیس‌جمهور آمریکا را ملزم می‌سازد تا دارایی افراد و نهادهای درگیر در فعالیت‌های خاص مرتبط با تأمین، فروش یا انتقال تسلیحات منع شده و مواد مرتبط به آن از ایران را توقیف کند.
با آنکه تهیه‌کنندگان طرح تأکید دارند که لحن پیش‌نویس به نحوی است که در اجرای توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 خللی ایجاد نمی‌کند، اما کارشناسان مسائل تحریمی حتی در آمریکا درباره مغایر بودن آن با این توافق هشدار داده‌اند. برای نمونه، «آدام زوبین»، معاون وزیر خزانه‌داری سابق آمریکا چندی پیش در نامه‌ای خطاب به نمایندگان کنگره هشدار داده بود این پیش‌نویس توافق هسته‌ای با ایران را تضعیف کرده و در روابط آمریکا با متحدانش اخلال ایجاد خواهد کرد. زوبین نوشته این تحریم‌ها «با توجه به اینکه دست‌کم مغایر با روح برنامه جامع اقدام مشترک دیده خواهند شد، موجب واکنش‌های وحشتناکی در داخل ایران و با متحدان ما خواهد شد.» در مجموع، به نظر می‌رسد که آمریکایی‌ها درصدد تحمیل رژیم جدیدی از تحریم‌های موشکی به ایران هستند تا حتی اگر بر پایه الحاقیه دوم قطعنامه 2231 تحریم‌های بین‌المللی ایران در حوزه موشکی پس از هشت سال لغو شد، باز هم همچنان سایه تحریم‌های یکجانبه موشکی بر سر ایران باقی ‌بماند. در یک جمع‌بندی کلی می‌توان طرح جدید تحریمی کنگره علیه ایران را چکیده تمام انتقادات پیشین محافل داخلی آمریکا نسبت به برجام دانست. در حقیقت، آمریکایی‌ها تلاش می‌کنند تا امتیازاتی که به وسیله برجام نتوانستند به دست بیاورند را با این قانون عملی کنند. بنابراین دولت ایران باید نسبت به این طرح اقدامات کاملاً متناسب را انجام دهد؛ چرا که این طرح در صورت تصویب نهایی یکی از بزرگ‌ترین موج‌های تحریم را علیه ایران در پی خواهد داشت.
برخلاف تصور اولیه که تحریم‌های این طرح برای تحت ‌فشار گذاشتن سپاه پاسداران و سوق‌ دادن دولت ایران برای پشتیبانی نکردن از اقدامات منطقه‌ای و فعالیت‌های موشکی این نیروی نظامی است؛ اما جامعیت این قانون به تدریج شامل تمام نهادهای جمهوری اسلامی ایران می‌شود.