لاله افتخاری، نماینده سابق مجلس با بیان اینکه حجاب برای آزار زنان نیست؛ بلکه در راستای کرامت و عفت زنان است، گفت: کشورهایی نظیر آمریکا کنوانسیون رفع تبعیض می‌نویسند؛ اما خود با این ادعا که ما قانون برتر داریم، اسنادی همچون ۲۰۳۰ را امضا نمی‌کنند. در قرآن به حجاب برتر و چادر اشاره شده، بنابراین حجاب برای آزار زنان نیست؛ بلکه در راستای کرامت و عفت زنان است.
گزارشی از وضعیت وخیم بیمار مبتلا به «ای‌بی» در یکی از بیمارستان‌های دولتی تهران منتشر شد. «نفیسه» بیمار مبتلا به «ای‌بی» به‌دلیل پیشرفت بیماری خود و عفونت فراگیر در بدن به انجام عمل‌های پیشرفته و تخصصی نیاز داشت؛ برای همین لازم بود که به یک بیمارستان تخصصی منتقل شود. با وجود این، مسئولان بیمارستانی از پذیرش این بیمار به بهانه‌های مختلف سر باز زدند و در نهایت صبح روز 21 تیرماه به دلیل حاد بودن نوع بیماری این دختر 27 ساله جان خودش را از دست داد. تنها ساعتی پس از انتشار خبر مربوط به این بیمار، سردار سرلشکر پاسدار عزیزجعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در جریان موضوع قرار گرفت و بلافاصله معاون بهداشت و امداد و درمان و آموزش پزشکی خود را مأمور پیگیری و رسیدگی به وضعیت این بیمار و کمک به خانواده وی کرد. در همین راستا صبح همان روز سردار دکتر احمد عبداللهی، معاون بهداشت و امداد و درمان و آموزش پزشکی سپاه با حضور در خانه کودکان پروانه‌ای با مسئولان این مرکز دیدار کرد و در جریان مشکلات آنها قرار گرفت. حجت‌الاسلام هاشمی، مسئول خانه «ای‌بی» در این دیدار بر مشکلات فراوان پیش روی این بیماران اذعان کرد و گفت: «تنها مشکلی که از ما حل شده است، همین مسئله پانسمان‌هاست؛ اما در بسیاری از موارد از جمله بستری و دسترسی به خدمات درمانی و تیم‌های پزشکان متخصص با مشکلات فراوانی رو‌به‌رو هستیم.»
وی با اشاره به مشکلات پیش‌آمده برای نفیسه دختر 27 ساله‌ای که در بیمارستان فوت کرد، گفت: «چهار روز بود که پزشک متخصص این بیمار درخواست مشاوره تخصصی و انتقال آن به یک بیمارستان مجهز را داده بود؛ اما با تمام اینها بیمارستان‌ها از پذیرش این بیمار خودداری می‌کردند. از طرفی بسیاری از پزشکان و پرستاران با این بیماری ناآشنا هستند و همین لزوم توجه به ارائه خدمات تخصصی یک مرکز خاص برای بیماری پروانه‌ای را دوچندان می‌کند.»
در ادامه این دیدار سردار عبداللهی از دستور اکید فرمانده کل سپاه برای رسیدگی به مشکلات خانواده نفیسه و دلجویی از آنها خبر داد و گفت: «سردار جعفری با قید فوریت خواست به این بیمار رسیدگی شود؛ تمامی امکانات نیز در بیمارستان تخصصی سپاه برای پذیرش وی فراهم شده بود که متأسفانه به‌دلیل وخامت حال وی این امر میسر نشد.»
وی در ادامه افزود: «سردار جعفری تأکید کرد از خانواده این بیمار فوت‌شده دلجویی شود و تمام هزینه‌های مربوط به درمان فرزندشان چه در زمان بیماری و چه هم‌اکنون که فوت کرده است، پرداخت شود.»
عبداللهی با بیان اینکه «با وجود امکانات گسترده درمانی موجود در کشور نباید شاهد چنین اتفاقاتی باشیم»، گفت: «ما در بیمارستان‌های تخصصی خود در سراسر کشور آمادگی پذیرش همه این بیماران را داریم و در همین ارتباط نیز بر حسب نیاز بیماران دو تا سه تخت بیمارستانی مرکز تخصصی و فوق‌تخصصی حضرت بقیه‌الله(عج) در تهران را به بیماران پروانه‌ای اختصاص می‌دهیم که از این پس پذیرش آنها بدون مشکلات و روند اداری حال حاضر با معرفی خانه «ای‌بی» به‌آسانی صورت پذیرد.»
وی ادامه داد: «سپاه نهادی برخاسته از متن مردم و برای خدمت به مردم در کمک‌رسانی به درمان این بیماران و دیگر بیماران نیازمند از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد.»
وی گفت: «یکی از افتخارات سپاه داشتن کارکنان و پزشکان متعهد و متخصص و بنام است که همه اینها کنار امکانات و تجهیزات درمانی پیشرفته، بستر را برای ارائه خدمت به این بیماران نیازمند میسر کرده است.
وی همچنین اضافه کرد: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با برپایی بیمارستان‌های صحرایی و با حضور کادر درمانی تخصصی و فوق‌تخصصی پزشکی اقدام به ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در مناطق محروم و کم‌برخوردار می‌کند.»
معاون بهداشت و درمان و آموزش پزشکی سپاه با اعلام مساعدت و حمایت همه‌جانبه از کودکان پروانه‌ای، از مسئول خانه «ای‌بی» خواست طی 24 ساعت آینده همه نیاز‌های این مرکز را برای دریافت خدمات به ایشان ارائه دهد.
وی اظهار داشت: «پس از دریافت فهرست نیازهای این مرکز تا آخر همین هفته جلسه دیگری خواهیم داشت و راه‌حل‌های برون‌رفت از این وضع موجود را بررسی و اجرایی خواهیم کرد.»
در ادامه سردار عبداللهی طی تماس تلفنی با پدر این دختر فوت‌شده مراتب تسلیت و دلجویی فرمانده کل سپاه را به این خانواده داغدار اعلام کرد و در جریان مشکلات درمانی و سختی‌هایی که این خانواده در روند درمان فرزندشان متحمل شده‌اند، قرار گرفت.
حجت‌الاسلام هاشمی، مسئول خانه «ای‌بی» با تقدیر از اقدام عاجل فرمانده کل سپاه گفت: «اینکه تنها چند ساعت پس از درج مشکل این بیمار در رسانه‌ها، یک مقام عالی‌رتبه دست به کار شود و به این سرعت موضوع را رسیدگی و اقدام کند، بسیار جای تشکر دارد.»
وی در پایان افزود: «این بیماران در نظام سلامت دیده نشده‌اند و حتی آنها را به مثابه یک بیماری خاص هم نمی‌شناسند. چندین بار درخواست‌های مختلفی برای خاص شدن این بیماری ارائه کرده‌ایم؛ ولی تا به امروز هیچ جواب مثبتی از سوی مسئولان نداشتیم. امیدوارم این اقدامات سبب باعث کاهش درد و رنج و آلام این کودکان به شدت مظلوم شده و قطعاً دعای خیر آنها و خانواده‌شان همراه شما خواهد بود.»

   محمد علیان/
الف‌ـ هدیه مسجد 
به زوج‌های جوان
با اطلاع‌رسانی اهالی مسجد هر جوانی که در محل ازدواج می‌کند، امام جماعت و جمعی از اهالی مسجد با یک جعبه شیرینی گل و هدایایی چون؛ کتاب مفاتیح‌الحیات و مبلغی پول در پاکت، به در خانه آن زوج جوان می‌روند و ضمن تبریک، هدیه را به زوج جوان می‌دهند.
توضیح تفصیلی
حسن عبدالصمد درباره این ایده می‌گوید: «فرض کنیم جوانی که تا به حال پایش را در مسجد نگذاشته است، وقتی می‌بیند که بعد از ازدواج‌شان از طرف مسجد آمده‌اند و هدیه‌ای برای‌شان آورده‌اند، یقیناً آن جوان حس بسیار خوبی به مسجد و اهالی آن پیدا می‌کند. همچنین اهدای کتاب‌هایی با موضوع خانواده و... می‌تواند نقش زیادی در زندگی این دو جوان ایفا کند. هدیه مسجد برای زوج‌های جوان، هم خاطره‌ای خوش برای ایشان ایجاد می‌کند، هم می‌تواند شروعی خوب برای زندگی مشترک‌شان باشد.
مسئله: تبلیغ زیبای توآم با دعوت می‌تواند موجب جذب جوانان به مسجد باشد.
دستاوردهای ایده:
۱ـ ایجاد الفت و دوستی بین جوانان محل و مسجد؛
۲ـ ترغیب زوج‌های جوان به حضور در مسجد؛
۳ـ جهت‌بخشی به مسیر زندگی زوج‌های جوان.
زمینه‌سازی
پیش از رفتن به خانه زوج‌های جوان، به منظور هماهنگی، حتماً تماسی صورت بگیرد. اگر زوج جوان اهالی مسجد مانند امام جماعت را به خانه دعوت کرد، بپذیریم و بیشتر از ۱۰ دقیقه در خانه نمانیم.
بایدها
۱ـ این ایده را به اطلاع عموم نمازگزاران برسانیم تا تازه زوج‌ها را به امام جماعت معرفی کنند. ۲ـ انتخاب هدایای مناسب برای آغاز زندگی مشترک زوجین جوان، مانند کتاب‌های مطلع عشق از رهبر معظم انقلاب و مفاتیح‌الحیات آیت‌الله جوادی‌آملی.
نبایدها
ـ بین هدیه زوج‌ها تفاوتی قائل نشویم.
اقدامات
۱ـ مزین کردن هدیه به مبلغی پول با عنوان تبرکی برای زندگی مشترک؛ ۲ـ این هدیه می‌تواند هزینه سفر زیارتی به مشهد مقدس برای آغاز زندگی مشترک باشد؛ ۳ـ پیشنهاد برگزاری مراسم عقدکنان در مسجد به زوج‌های جوان.
پشتوانه نظری: امام خامنه‌ای در بخشی از پیام نوزدهمین اجلاس سراسری نماز فرمودند: «مسجد بايد رابطة خود را با جوانانى كه ازدواج مي‌كنند... و حتى با نوزادانى كه متولّد مي‌شوند، برقرار و مستحكم كند.» (20/07/1389)

ب‌ـ کاسب امین محله
واسطه‌گری مسجد در تهیه جهیزیه نوعروسان محله با کمک کاسبان امین و معتمد محله
مشروح ایده
مسجد محل در راستای کمک به نوعروسان بی‌بضاعت برای تأمین جهیزیه، می‌تواند با کاسبان محله که سابقه زیادی برای سکونت در محله دارند، ارتباط گرفته و از ایشان دعوت کند تا به خانواده‌های نیازمند کمک کنند. بیشتر این کاسبان به دلیل آشنایی با خانواده‌ها و میزان استطاعت مالی ایشان، می‌توانند امین نیازمندان محله باشند. هر کسبه می‌تواند یک قلم کالای ضروری را به نوعروس هدیه کند.
بایدها و نبایدها
۱‌ـ امام جماعت خانواده‌های نیازمند را به کاسبان محله معرفی کند. ۲ـ ارائه تخفیف و امکان خرید قسطی کالا برای خانواده‌ها از کسبه و اصناف.
دستاوردهای ایده:
۱ـ ترویج ازدواج آسان در جامعه؛ ۲ـ حل مشکلات جوانان با تأمین لوازم اولیه زندگی.
 سابقه اجرای ایده: 
مسجد و خیریه امام جواد(ع) تهران. 

 مهدی پرچمی‌پور/ «نارندرا مودی» اولین نخست‌وزیر هند بود که به تازگی به سرزمین‌های اشغالی رفت و با مقامات صهیونیستی دیدار کرد. این در حالی است که هند همواره از تشکیل کشور فلسطین حمایت کرده است، اما مقامات هندی تلاش کرده‌اند هرگونه تغییر در سیاست خارجی خود در قبال فلسطینیان را در چارچوب تلاش هند برای برقراری رابطه بهتر با دولت‌های مختلف تعبیر کنند.
البته در گذشته برخی از مقامات هندی به اراضی اشغالی آمده بودند؛ از جمله «پرناب موکرجی» رئیس‌جمهور هند، که در اواخر سال ۲۰۱۵ میلادی با مقامات صهیونیستی دیدار کرده بود؛ اما با توجه به سیاست هند در قبال فلسطینی‌ها و حمایت هند از تلاش‌های فلسطینیان و در نظر گرفتن جمعیت حدود ۲۰۰ میلیونی مسلمانان هند، مقامات این کشور همواره تلاش کرده‌اند در این دیدارها هم با مقامات صهیونیستی و هم از سرزمین‌های فلسطینی دیدار کنند.
رژیم صهیونیستی و هند در سال‌های اخیر روابط خود را در سطوح مختلف، به ویژه نظامی و راهبردی گسترش داده‌اند، به گونه‌ای که بنا به برآورد منابع سیاسی جهان، هند با خرید یک میلیارد دلار تسلیحات طی سال‌های اخیر به مشتری شماره یک تسلیحات نظامی و خدمات امنیتی و اطلاعاتی رژیم جعلی صهیونیستی تبدیل شده است.
تحولات منطقه‌ای، هند را در محور تحولات سیاسی، اقتصادی و نظامی قرار داده است و این مسائل می‌تواند یکی از محورهای اصلی تلاش هند برای توسعه رابطه خود با رژیم غاصب صهیونیستی و بهره‌وری از پیشرفت‌های صنایع کشاورزی و نظامی آن باشد. در چارچوب رقابت‌های هند با چین و تلاش مقامات دهلی نو برای حضوری مستمر و فعال در اقیانوس هند به دولت جعلی صهیونیستی به منزله تأمین‌کننده تجهیزات نظامی و فناوری‌های پیشرفته دفاعی که به آنها در بازارهای آمریکایی و اروپایی دسترسی آسانی وجود ندارد، می‌نگرد. 
از طرفی مقامات جانی صهیونیستی هم با ملاحظه موقعیت راهبردی هند در منطقه، طی سال‌های اخیر تلاش کرده‌اند روابط خود را با این کشور توسعه دهند؛ چرا که هند را دروازه‌ای برای ورود به منطقه جنوب آسیا و نیز نفوذ در گروه‌های تروریستی این منطقه به منظور مقاصد اطلاعاتی و امنیتی خود می‌بینند. برای تبیین بیشتر جایگاه هند در نزد مقامات صهیونیستی، مرور اظهارات بن گوریون، نخستین رئیس دولت جعلی صهیونیستی در زمینه این کشور بسیار راه‌گشاست. بن گوریون درباره هند می‌گوید: «به زعم ما، هندوستان بهترین پایگاهی است که می‌توانیم از آنجا عملیات بر ضد مسلمانان را هدایت کنیم.» برخی از تحلیلگران صهیونیستی، همچون «آبراهام سیگال» و «هری ایسریگ» در این باره معتقدند، هند برای رژیم صهیونیستی حکم «گردوی بزرگی» را یافته است که رژیم صهیونیستی خیز برداشته است تا آن را بشکند.
عادی‌سازی روابط و مناسبات دیپلماتیک میان هند و رژیم جعلی صهیونیستی در سال 1993 آغاز و به تدریج وارد حوزه همکاری‌های نظامی شد و در حال حاضر ابعاد همکاری‌های امنیتی، ماهواره‌های فضایی و اطلاعاتی، موشکی، اتمی و تسلیحات استراتژیک را نیز شامل شده است. اگر چه تهدیدات پیش روی هند و رژیم صهیونیستی از یک جنس نیستند؛ اما هر دو به دنبال اهداف و مقاصد خود از یکدیگرند.
به هر جهت توسعه روابط و مناسبات میان هند و رژیم صهیونیستی از مؤلفه‌های متعددی برخوردار است و از چشم‌انداز راهبردی دو طرف به منزله اقدامی سودمند که منافع دو طرف را تأمین می‌کند، به آن نگریسته می‌شود. رژیم غاصب صهیونیستی به بازار گسترده و رو به رشد تسلیحاتی در هند و نفوذ در کانون‌های گروه‌های تندرو اسلامی منطقه جنوب آسیا چشم دوخته است. متقابلاً دولت هند نیز به رژیم جعلی رژیم صهیونیستی به منزله مهم‌ترین مؤلفه در توسعه قدرت نظامی خود می‌نگرد.

طلبه جوان پاکدشتی در گفت‌وگو با صبح صادق
 اکبر کریمی/  عسل یکی از پرفایده‌ترین نعمات الهی است که خواص دارویی و درمانی فراوانی برای آن ذکر شده است. در قرآن کریم از عسل نام برده شده و روایات فراوانی از ائمه(علیهم‌السلام) درباره فواید آن نقل شده است. همچنین این ماده شفابخش مورد تأکید هر دو طب سنتی و نوین است.
توصیه حسن مهدوی‌نیا به کسانی که به دنبال راه‌اندازی شغل دوم کم دردسر و زودبازده می‌گردند، پرورش زنبور عسل است. حسن 30 ساله در کنار تحصیلات حوزوی و دانشگاهی، به تدریس و فعالیت در حوزه‌های فرهنگی نیز اشتغال دارد و برادر 27 ساله‌اش نیز شغل ثابت اداری دارد. فرهنگ کار در خانواده مهدی‌نیا سبب شده تا طلبه جوان پاکدشتی فعالیتش را به حوزه و منبر و محراب خلاصه نکرده و به همراه برادرش زنبورداری را شغل دوم و منبع درآمد قابل اتکا برای تأمین بخشی از هزینه‌های زندگی انتخاب کنند.

چرا زنبورداری؟
از حسن پرسیدم چرا این فعالیت را به عنوان شغل دوم انتخاب کردی؟، گفت: «دوست داشتم لطمه‌ای به فعالیت‌های فرهنگی و علمی‌ام وارد نشود و از طرفی بتوانم با وقت محدودی که دارم یک حرفه تولیدی مفید راه‌اندازی کنم. با تحقیق و پرس‌وجویی که انجام دادم فهمیدم که حرفه زنبورداری وقت کمتری از فرد می‌گیرد و می‌توان آن را برای شغل دوم انتخاب کرد. به همین دلیل با برادرم این حرفه را انتخاب کردیم و پیش یکی از دوستان‌مان که تجربه زیادی در این حرفه دارد، به مدت یک دوره پرورش زنبور که حدود هفت ماه طول می‌کشد، آموزش عملی دیدیم.»
شغل زنبورداری در مشاغل فصلی دسته‌بندی می‌شود. بیشترین فعالیت در این حوزه شامل شش ماه ابتدایی سال است. زنبور مدتی از ایام سال را به خواب زمستانی می‌رود و در این مدت به غذا و رسیدگی مستمر نیاز ندارد. حسن در شش ماه اول سال معمولاً هفته‌ای دو تا سه روز و در شش ماه دوم سال هفته‌ای یک روز و در هر روز کاری به طور میانگین سه ساعت برای رسیدگی به زنبورها وقت می‌گذارد. 
کارشناسان شروع این فعالیت برای افراد کم‌تجربه را از حدود 5 تا 10 کندو مناسب می‌دانند، ولی حسن و حسین فعالیت زنبورداری را با 30 کندو شروع کرده‌اند. حسن در این باره می‌گوید: «هر چند این سطح از شروع کار ریسک خودش را داشت و در صورت شکست، احتمال ضرر اقتصادی بالا وجود داشت، ولی این سطح از نگهداری زنبور در تسریع آموزش ما نقش بسیار زیادی داشت و ما خودمان را مجبور و ملزم کردیم که کار را جدی‌تر بگیریم.»

از کجا زنبور بخریم؟
برخی شهرها مثل دماوند، گلپایگان و خوانسار و برخی روستاهای کشور قطب زنبورداری کشور هستند. با مراجعه به این مناطق می‌توان با زنبورداران بزرگ آشنا شد و کندوها را از آنان خریداری کرد. علاوه بر این برخی از زنبورداران در پایگاه‌های اینترنتی و شبکه‌های اجتماعی فعال هستند و محصولات خود را تبلیغ می‌کنند که از این طریق نیز می‌توان با نژادهای مختلف و ویژگی‌های هر یک آشنا شد و انتخاب درستی داشت.
این دو برادر نیز با گرفتن مشورت از چند زنبوردار منطقه و کسب شناخت لازم از نژادهای مختلف زنبورها و نقاط قوت و ضعف هر یک، نژاد اصیل ایرانی را انتخاب کردند. حسن درباره ویژگی‌های این نژاد می‌گوید: «نژاد ایرانی با زیست‌بوم ایران سازگارتر است و مقاومت بالاتری در برابر بیماری‌های مختلف دارد.» البته، این برادران پس از یک دوره پرورش زنبور ایرانی، به سمت پرورش نژادهای دیگر نیز روی آورده‌اند. زنبور کارنیکا یکی از این نژادهاست که با وجود حساس و آسیب‌پذیر بودنش به نسبت زنبور ایرانی، به دلیل خرطوم بلندی که دارد عسل بیشتری تولید می‌کند.

تولید عسل طبیعی
هدف اصلی برادران مهدوی‌نیا تولید عسل مرغوب و بدون ساکاروز است که در اصطلاح به آن عسل طبیعی گفته می‌شود. تشخیص درصد طبیعی بودن عسل برای مردم و حتی بسیاری از زنبورداران، ممکن نیست. بهترین روش تهیه عسل طبیعی، آزمایش درصد ساکاروز موجود در آن یا خرید عسل طبیعی از افراد مطمئن است.
پرورش عسل طبیعی به تخصص و علاقه‌مندی زنبوردار بستگی دارد. زنبوردار برای تولید عسل طبیعی بیشتر، باید زنبور را در طول دوره تولید عسل، در شرایط آب و هوایی مختلف جا‌به‌جا کند. در هر ماه و فصلی از سال، گل‌های خاصی می‌رویند و مناطق خاصی از کشور نیز مرکز گل‌ها و گیاهان دارویی است. زنبوردار با شناخت این مناطق و دوره رشد این گل‌ها زنبورهایش را به آن مناطق می‌برد و با اتمام گل‌های هر منطقه زنبورهایش را به منطقه دیگری جابه‌جا می‌کند. برادران پاکدشتی نیز زنبورهای‌شان را در طول سال چهار تا پنج مرحله جابه‌جا می‌کنند. عسل طبیعی نیز انواع مختلفی دارد که شامل عسل بهارنارنج، خارشتر، گون، آویشن، اقاقیا و... می‌شود که هر یک از آنها کیفیت، خواص و طعم و مزه مختلفی دارند و با تفاوت قیمتی از 60 تا 90 هزار تومان در بازار به فروش می‌رسند. حسن می‌گوید: «دوره برداشت عسل طبیعی از اواسط اردیبهشت تا اواخر شهریور ماه است و استاندارد عسل‌دهی هر کندو از نژاد ایرانی 15 کیلو در طول یک سال می‌‌باشد.»
برادران مهدوی‌نیا با داشتن 70 کندو، سالیانه به طور متوسط 900 کیلو عسل طبیعی تولید می‌کنند و درآمدی 60 میلیونی از این شغل دارند.
معیار و مرجع مشخصی برای تعیین درصد مرغوبیت و طبیعی بودن عسل در کشور وجود ندارد؛ بسیاری از مصرف‌کنندگان راغب به خرید و مصرف عسل ارزان قیمت هستند و امکان فروش عسل طبیعی نیز با قیمت عسل‌های کارخانه‌ای یا شکری برای زنبورداران مقرون به صرفه نیست و یکی از دغدغه‌های بزرگ آنان فروش محصول می‌باشد، اما برادران مهدی‌نیا برای فروش این حجم از عسل تولیدی‌شان نگرانی ندارند. آنها طی دو سال فعالیت خود اعتماد فامیل و آشنایان را جلب کرده‌اند، به طوری که سفارش خرید را پیش از آماده شدن عسل می‌گیرند.
برای تهیه گزارش از فعالیت‌های اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981 برادر اکبر کریمی تماس بگیرید.

دانسته‌ها و بایسته‌های حقوقی ـ 46
در ادامه آشنایی با مفاهیم و اصطلاحات حقوقی، چند نمونه دیگر از این اصطلاحات را بررسی خواهیم کرد.
اتلاف: اتلاف از بین بردن مال دیگری را گویند، چه قسمتی از یک مال باشد و چه تمام آن. با اتلاف مال دیگری برای اتلاف‌کننده مسئولیت مدنی ایجاد می‌شود، چه تلف عمدی و چه غیر عمدی باشد؛ یعنی فرقی نمی‌کند کسی عمداً خانه دیگری را آتش بزند یا با روشن کردن آتش بیش از حد متعارف در حیات منزل خود بدون آنکه قصد آتش‌سوزی منزل دیگری را داشته باشد، آتش به خانه دیگری سرایت کرده و موجب اتلاف شود.
جرم: هر فعل یا ترک فعلی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد، جرم محسوب می‌شود.
مباشر جرم: کسی است که جرم را مستقیم و بدون واسطه انجام می‌دهد.
مسبب جرم: کسی است که جرم را غیر مستقیم انجام می‌دهد؛ مانند استفاده از حیوانات.
معاون جرم: در تسهیل وقوع جرم مؤثر است؛ مانند نگهبانی دادن باز کردن گاوصندوق و... .
شریک جرم: اجماع بیش از یک نفر، یعنی دو نفر کمتر نباشد، شرکت هر دو در عملیات مجرمانه.
اقرار: اگر شخصی خبری را اعلام کند که مفاد آن به ضرر خودش و به نفع دیگری باشد، «اقرار» نام دارد. به شخصی که اقرار می‌کند، «مقر» گویند. اگر مفاد این خبر به نفع خودش و به ضرر دیگری باشد، ادعا و اگر به نفع دیگری و به ضرر شخص ثالثی باشد، شهادت نام دارد.
اقدامات تأمینی: تدابیری است که دادگاه برای جلوگیری از تکرار جرم درباره مجرمان خطرناک اتخاذ می‌کند؛ مانند نگهداری مجرمان دیوانه در تیمارستان.
امور حسبی: به اموری گفته می‌شود که دادگاه‌ها باید بدون ملاحظه اینکه درباره آنها اختلاف و مرافعه‌ای وجود دارد یا نه، وارد رسیدگی و اتخاذ تصمیم می‌شوند؛ مانند رسیدگی به اموال متوفای بلاوارث، تعیین سرپرست برای دیوانه‌ای که ولی یا قیم ندارد.
اماره: هر چیزی که حکایت از چیز دیگری داشته و در پرونده‌های مدنی و کیفری ظاهراً جنبه کاشفیت از واقع دارد، مانند تصرف شیئی که در ظاهر کاشف از مالکیت متصرف است. البته ممکن است خلاف آن نیز ثابت شود. برای نمونه ممکن است شیئی که در تصرف الف است، در مالکیت ب باشد که الف به طور امانی آن را در اختیار گرفته است.
التزام: تعهد کردن گاهی در قراردادها وجهی به عنوان وجه التزام آورده می‌شود که به منظور تأمین خسارت عدم انجام تعهد یا تأخیر آن مقرر می‌شود.
تمتع: عبارت است از اینکه شخص قانوناً شایستگی و توانایی بهره‌مندی و دارا شدن حقی را داشته باشد.
استیفا: عبارت از قابلیتی است که قانون برای افراد شناخته تا بتوانند حق خود را اجرا کرده و خود را متعهد کنند.
احوال شخصیه: عبارت از عناوینی است که سبب ظهور یا وجود ویژگی و حالاتی در شخص نسبت به شخص دیگر می‌شود که بر آن اثر قانونی مترتب شده است؛ مانند ازدواج.