واکاوی ابعاد سفر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به ترکیه
 حسن ابراهیمی/ سردار سرلشکرمحمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در جایگاه عالی‌ترین مقام ستادی در نیروهای مسلح پس از قرار گرفتن در این سمت اقدامات فراوانی را مبتنی بر مفاد حکم انتصاب خود از سوی فرمانده معظم کل قوا برای ایجاد تحول در نیروهای مسلح در دستور کار قرار داد. در همین راستا، وی با دعوت مقامات ترکی هفته گذشته سفری را به کشور ترکیه داشت و با چهار مقام ارشد نظامی و سیاسی این کشور دیدار و درباره موضوعات مهم منطقه‌ای و دو‌جانبه رایزنی کرد. در ابتدای این سفر سه روزه وی مورد استقبال رسمی ارتشبد حلوصی آکار، رئیس ستاد ارتش ترکیه قرار گرفت. این اولین سفر سرلشکر باقری در این سمت و در واقع اولین سفر یک هیئت عالی‌رتبه نظامی از ایران در دو دهه اخیر است که نشان‌دهنده ابعاد جدیدی از تحولات در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و شروعی برای ایجاد یک دیپلماسی فعال و قدرتمند نظامی و امنیتی در سطح منطقه است.

همراهان رئیس ستاد کل
 نیروهای مسلح
در این سفر تعدادی از فرماندهان نیز رئیس ستاد کل نیروهای مسلح را همراهی کردند. همراهان سرلشکر باقری در این سفر سردار محمد پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه، سردار قریشی معاون آماد وزارت دفاع، سردار محرابی معاون قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا(ص)، سردار قاسم رضایی فرمانده مرزبانی ناجا، امیر محمدحسن باقری معاون آموزش ستاد کل نیروهای مسلح، امیر رحیم‌زاده معاون طرح و برنامه ارتش و تعداد دیگری از فرماندهان بودند.
دیدار با چهار مقام عالی‌رتبه
دیدار با رجب‌طیب اردوغان رئیس‌جمهور، ارتشبد حلوصی آکار رئیس ستاد ارتش، نورالدین جانیکلی وزیر دفاع و هاکان فیدان رئیس سازمان اطلاعات(میت) ترکیه و بازدید از برخی اماکن مذهبی و تاریخی ترکیه در برنامه سفر سرلشکر باقری بود. در کنار این برنامه‌ها، دیدارهای جنبی نیز از سوی فرماندهان همراه سرلشکر باقری با مقامات مربوطه و انجام مذاکرات در مسائل مشترک صورت گرفت.  

روابط دوستانه چند صد‌ساله
سرلشکر باقری در بدو ورود به آنکارا طی سخنانی با بیان اینکه ترکیه یکی از همسایگان مهم جمهوری اسلامی ایران است که جایگاه مهمی در منطقه و جهان اسلام دارد، اظهار داشت: «ما دارای روابط دوستانه چند صدساله با کشور ترکیه هستیم و مرزهای امن و آرامی داریم؛ اما لازم بود این سفر برای تبادل‌نظر و همکاری بیشتر درباره موضوعات نظامی و مسائل مختلف منطقه‌ای، مسائل مربوط به امنیت دو کشور، امنیت مرزها و مقابله با تروریسم انجام شود.
همکاری برای امنیت در مرزها
با توجه به حضور فرمانده نیروی زمینی سپاه و سردار رضایی، فرمانده مرزبانی ناجا رایزنی درباره موضوعات مرزی و امنیت مرزهای مشترک ایران و ترکیه، از جمله مباحث مهم در این گفت‌وگوها بوده است. انسداد مرز و برخورد با قاچاق در انواع مختلف و برخورد با تروریست‌ها در مناطق مرزی در این مذاکرات مطرح شده است.
مقابله با تروریسم
موضوع مهم این دیدار‌ها مقابله با تروریسم بود که به همکاری‌های اطلاعاتی، آموزشی، عملیاتی و تبادل اطلاعات و تجربیات نیاز دارد. در این میان، مسئله سوریه از مسائل اصلی است که درباره آن بحث شده است. در جریان دیدار رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان با مقامات ترکیه درباره هماهنگی دو کشور در برقراری آرامش و امنیت در سوریه در ابعاد مختلف که بر مبنای ساز و کار آستانه دنبال می‌شود تبادل‌نظر شد؛ از این‌رو بر اساس مذاکرات کارشناسی که در تهران و آنکارا بین مقامات سیاسی و کارشناسان انجام می‌شود، فرایند صلح سوریه دنبال خواهد شد. همراهی ترکیه در اجرای مفاد مذاکرات آستانه برای پایان دادن به بحران سوریه اهمیت دارد.

تأکید بر مخالفت با استقلال اقلیم کردستان عراق
موضوع برگزاری همه‌پرسی استقلال در اقلیم کردستان عراق نیز که قرار است در اوایل مهرماه برگزار شود، ازجمله موضوعات گفت‌وگو میان مقامات ایرانی و ترک در این سفر بوده است.
دو طرف بار دیگر تأکید کردند، چنانچه این همه‌پرسی اتفاق بیفتد، مبنایی برای آغاز یک سری تنش‌ها و درگیری‌ها در داخل کشور عراق خواهد بود که پیامدهای آن دامنگیر کشورهای همجوار خواهد شد.
بنا بر اعلام سرلشکر باقری، مقامات دو کشور ایران و ترکیه تأکید دارند، چنین کاری امکان‌پذیر نیست و نباید صورت بگیرد.
به اذعان کارشناسان، پیامدهای این رخداد دامن کشورهای ایران، عراق و ترکیه را خواهد گرفت و این در حالی است که عربستان و رژیم صهیونیستی اصلی‌ترین حامیان برگزاری همه‌پرسی در اقلیم کردستان عراق هستند.
همکاری‌های دانشگاهی
 در حوزه دفاعی
سرلشکر محمد باقری در دیدار با نورالدین جانیکلی، وزیر دفاع ترکیه نیز، با اشاره به پیوندهای عمیق فرهنگی، تاریخی و ژئوپلیتیکی میان دو کشور، گفت: «مرزهای ایران و ترکیه طی400 سال گذشته همواره مرزهای دوستی بوده و امیدوارم این سفر علاوه بر افزایش همکاری‌های دوجانبه، نقطه عطفی در گسترش همکاری‌های دفاعی طرفین باشد.»
در این دیدار مقرر شد، پیش‌نویس سند تفاهم‌نامه همکاری‌های پژوهشی ـ دانشگاهی در صنعت دفاعی تهیه و برای امضای وزرای ذی‌ربط دو کشور در دوره پیش‌ رو آماده شود.

تبادل دانشجو و اعزام ناوگروه
 به سواحل دو کشور
سرلشکر باقری در گفت‌وگویی پیرامون نتایج عملی سفر خود به ترکیه نیز گفت: «درباره مسائل نظامی بین دو طرف موافقت شد که همکاری آموزشی با هم داشته باشیم و تبادل دانشجو صورت گرفته و دوره‌های آموزشی مشترک برگزار شود.»
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح همچنین تصمیم بر رفت‌وآمد ناوگروه‌های دو طرف به کشورهای یکدیگر، اعزام ناظر به رزمایش‌های دو کشور و نیز هر گونه اقدامات لازم برای همکاری‌های نظامی را از جمله نتایج این سفر ذکر کرد.
در واقع، این گام مهمی برای رسیدن نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران به اهداف بلندمدت خود خواهد بود.
سرلشکر باقری، در مجموع سفر به ترکیه را بسیار موفق ارزیابی کرد و گفت: «در جریان این سفر بسیاری از مسائل مهم در ابعاد نظامی، دفاعی و امنیتی بین دو کشور مهم منطقه پایه‌گذاری شد و این روند ادامه پیدا خواهد کرد.»

دیدارهای متقابل
بنا بر اخبار اعلام شده، از رئیس ستاد مشترک ارتش ترکیه برای سفر به تهران و ادامه همکاری‌ها دعوت به عمل آمده و اعلام شده است که رجب‌طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه نیز به‌زودی در صدر هیئتی به تهران سفر خواهد کرد.
این سفر با هدف توسعه روابط اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و همچنین نظامی دو کشور انجام خواهد شد.


محرومیت‌زدایی در سپاه به همت دو قرارگاه، یکی قرب محرومین کوثر تحت امر قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) و دیگری قرارگاه مرکزی محرومیت‌زدایی سپاه تحت امر فرمانده کل سپاه شکل گرفته است. گفتنی است، قرارگاه کوثر در شعاع 70 کیلومتری پروژه‌های عمرانی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) و قرارگاه مرکزی محرومیت‌زدایی در همه نقاط کشور، به ویژه مناطق محروم مرزی اقدام می‌کند. سپاه با همه تیپ، لشکر و قرارگاه‌ها به محرومیت و فقر حمله می‌کند. همه مجموعه سپاه وارد موضوع محرومیت‌زدایی شده تا محرومیت کاهش یابد و سپس ریشه‌کن شود. 
  علیرضا جلالیان/ دیپلماسی جنبه‌های مختلفی دارد و در واقع نگاه در این موضوع به ارتباطات بین دولت‌ها و نیز ارتباطات برون‌مرزی است که این ارتباطات می‌تواند در قالب روابط بین دولت‌ها یا روابط دولت‌ها در قالب پیمان‌های مشترک و معاهدات باشد. گاهی هم روابط ملت‌ها با ملت‌ها و دیگر دولت‌ها را شامل می‌شود. 
جمهوری اسلامی ایران امروز یک قدرت منطقه‌ای به شمار می‌آید و اصلی‌ترین دشمن قدرت‌های فرا‌منطقه‌ای در غرب آسیا معرفی شده است. این میزان تضاد منافع قدرت‌های فرامنطقه‌ای با یک قدرت منطقه‌ای به واسطه میزان نفوذ و پذیرش مردمی انقلاب اسلامی در کشورهای منطقه بوده است که این موضوع ناشی از نوعی دیپلماسی است که با مدیریت نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایجاد شده و بعضاً آن را «دیپلماسی نهضتی» می‌دانند. گفتنی است، میزان و نوع عملکرد آن را می‌توان در کارآمدی آن در مقابل دیپلماسی دولتی دید که عمدتاً وزارت امور خارجه هر کشوری آن را اجرا می‌کند. امروز تفکر برآمده از دل انقلاب اسلامی در قالب دیپلماسی نهضتی توانسته است بروندادی به نام جبهه مقاومت را ایجاد کند که حاصل اتحاد جریان‌های ضد استکباری و ضد صهیونیستی در کشورهای منطقه است که نتایج این نوع دیپلماسی امروز در عراق و سوریه به خوبی دیده می‌شود. قدرت نفوذ مستشاران نظامی ایران به منزله بخشی از رزمندگان این جبهه به حدی است که عملاً فرماندهی میدان نبرد بر عهده سرداران و یادگاران دفاع مقدس است و نیروهای نظامی کشورهای درگیر و هم راستا با جبهه مقاومت ابایی از بیان فرماندهی سرداران سپاه بر خود ندارند. دیپلماسی نهضتی که ابتکار رزمندگان نیروی قدس سپاه بوده، به مردم منطقه اثبات کرده است رزمندگان ایران به هیچ وجه به دنبال کشورگشایی یا تصاحب کشورشان نیستند و اهداف بلندمرتبه‌ای را در راستای مبارزه با تروریسم، حمایت از مظلومان عالم، مبارزه با استکبار و آماده‌سازی زمینه ظهور امام زمان(عج) دارند؛ از این‌رو امروز به خوبی مشاهده می‌شود که نیروهای ارتش کشورهایی، همچون عراق و سوریه روی مستشاران نظامی ایران در مقام قهرمانان نجات خود حساب باز کرده‌اند. به عبارتی، امروز می‌توان به خوبی تعاملات فرماندهان سپاه را با فرماندهان نظامی عراق و سوریه مشاهده کرد که به نظر می‌رسد در آینده نزدیک به ایجاد پیمان‌های مشترک دفاعی منجر شود. از سویی همکاری‌های نظامی نیروهای مسلح ایران به ویژه در مسئله مقابله با تروریسم با کشورهایی، همچون روسیه و چین هم رو به گسترش است. 
روابط نزدیک ارتش عمان و ارتش جمهوری اسلامی ایران هم همواره وجود داشته و حضور ناو گروه‌های عملیاتی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در آب‌های آزاد هم توانسته است ابعاد جدیدی از همکاری‌های نظامی بین کشورها را نوید دهد. در واقع، امروز ترکیبی از نمایش قدرت دفاعی ایران در دوران دفاع مقدس و برقراری امنیت در مرزهای داخلی، دیپلماسی نهضتی، تعاملات دفاعی با کشورهای قدرتمندی، همچون چین و روسیه و گسترش نیروی راهبردی دریایی ایران زمینه‌ساز برقراری روابط جدید دفاعی در قالب «دیپلماسی دفاعی» است که تجربیات وزیر دفاع جدید کشورمان هم می‌تواند بر این مسئله افزود. 

همسر شهید مدافع حرم جمال رضی
 احسان امیری/ شهید جمال رضی 14 فروردین ماه سال 1395 در مأموریت مستشاری در سوریه در منطقه حلب بال پرواز گشود و آسمانی شد. خانم «زینب ربیع‌پور» همسر این شهید بزرگوار از سال‌های زندگی با او می‌گوید: 
«در جلسه خواستگاری گفت با شغلم ازدواج کرده‌ام، مطلب دوم اینکه دوست دارم وقتی وارد منزل می‌شوم، همسرم با لبخند در را باز کند و خودم نیز همیشه سعی بر این دارم که خستگی‌هایم را پشت در خانه بگذارم و به منزل بیایم تا مشکلی پیش نیاید»؛ با همین روحیه و آرامش، فرزندان‌مان را تربیت می‌کردیم.
برای انجام مراسم ازدواج‌مان تصمیم داشتیم با هم به کربلا برویم و مراسم نگیریم؛ اما زمینه‌اش فراهم نشد و چون خانواده تمایل داشتند مراسم بگیریم، مراسم و جشن ازدواج‌مان را برگزار کردیم. چند وقت بعد از عقدمان همسرم برای ادامه تحصیل به دانشگاه امام‌حسین(ع) تهران رفت.
احترام به بزرگ‌ترها برای جمال اصل مهمی بود و در این زمینه هیچ وقت کم نمی‌گذاشت. توجه خاصی برای جلب رضایت والدین داشت و فرقی هم بین والدین خودش و من نمی‌گذاشت. هر کاری از دستش بر‌می‌آمد، انجام می‌داد و با میل و رغبت و شادی، در کمال راحتی و با جان و دل، به پدرها و مادرهای‌مان خدمت می‌کرد. هر کاری از دستش برمی‌آمد، برای دیگران انجام می‌داد. «عاشق رفتن به مأموریت» بود. کار و تحرک و همچنین فعالیت مستمر و سخت را دوست داشت، گویا این نوع زندگی با خونش عجین شده بود.
وقتی نبود که هیچ، ولی وقتی در کنار خانواده بود، چند برابر همت به خرج می‌داد تا جبران نبودن‌هایش شود.
خدا به ما محمدطاها را داد. هنگامی که فرزندمان «محمدطاها» با ما در نماز جماعتی که در منزل اقامه می‌کردیم، شرکت می‌کرد و نماز می‌خواند، همسرم نمازش را خیلی کوتاه می‌کرد تا فرزندمان خسته و دل‌زده نشود.
زمانی که «محمدطاها» حرف می‌زد و من مطلبی می‌گفتم، هرگز حرفش را قطع نمی‌کرد یا با من حرف نمی‌زد، همه حواسش به حرف بچه بود. معتقد بود نباید غرور و عزت او زیر سؤال برود و به من هم رعایت این نکات را تذکر می‌داد. همیشه می‌گفت: «نمی‌توانیم این شعارها را بدهیم و عمل نکنیم، شعارهای «لبیک یا حسین(ع)»، «لبیک یا زینب(س)» و «لبیک یا علی(ع)» باید به عرصه ظهور برسد و نشان‌دهنده شعور و درک انسان باشد؛ والّا صرف حرف زدن از یک موضوع، دردی را دوا نمی‌کند.»  پشت ماشینش نوشته بود: «ما را مدافعان حرم آفریده‌اند.» از همان روزهای اولیه‌ای که جنگ در سوریه آغاز شد، به دنبال رفتن به سوریه و پیوستن به جبهه مقاومت بود، تا اینکه بالاخره توانست سال 93 برای اولین‌بار به سوریه اعزام شد، دومین باری که به سوریه اعزام شود. 58 روز آنجا بود تا اینکه به درجه شهادت رسید. همیشه به جمال می‌گفتم: «همانند سردار همدانی که دوران دفاع مقدس در صحنه جنگ بود و بعد در سوریه به شهادت رسید، دوست دارم شما هم به همه مراحل برسی و همه توان و آنچه را که از لحاظ تجربه نظامی و... اندوخته‌ای، به کار بگیری و بعد هم عاقبت به خیر شوی (شهید شوی).»

«شرف خاک» عنوان کتابی از «مهدی خدادادی» است که طی آن به زندگی «شهید داوود مجیدی» پرداخت شده است. این کتاب در قطع جیبی منتشر شده که به همین دلیل باید آن را در شمار  رمان‌های کوتاه آورد. نثر این کتاب ساده و روان است و  لفاظی‌های معمول هنری را در خود ندارد. کتاب بیشتر از آنکه به شهید پرداخته باشد، به دلتنگی‌ها و انتظار‌ مادر شهید پرداخته است که با رسیدن استخوان‌های پسر شهیدش این انتظار به سر می‌رسد.
نویسنده سعی کرده با موجزنویسی اصل واقعه را برای مخاطب بازروایی کند. هر چند این کتاب به شدت داستان‌ محور است، اما بر اساس مستندات و مصاحبه با خانواده و همرزمان شهید مجیدی تنظیم و نوشته شده است.
در بخشی از کتاب می‌خوانیم: «درب تابوت توسط پرسنل معراج کنار زده شد و نگاه‌ها مبهوت درون تابوت شد. چندپاره استخوان به همراه تسبیح و مهر تربت هدیه مادر و جوراب‌های پشمی دستباف عمه به برادرها اطمینان قلبی داد که این پیکر پسر ماه‌جبین خانم است؛ پیکر داوود.
رحمان دل تو دلش نبود، خبر بازگشت داوود در محله و مسجد پیچیده بود. بعد از هشت سال قرار بود دیدار این دو دوست تازه شود. ساک داوود را به دست گرفت و خود را به پیکر رفیقش رساند. پیکر روی دستان جمعیت موج می‌خورد و به سمت منزل پیش می‌رفت. رحمان آخرین حرف‌هایی که بین خودش و داوود رد و بدل شده بود را مرور می‌کرد و اشک می‌ریخت.
رحمان به ارواح خاک پدرت من می‌خوام شهید بشم، تو چی؟
من؟! من حرکتم رو کردم اومدم، ولی اگه بگم دوست دارم شهید بشم دروغ گفتم. من حرکت کردم به سمت خدا، حالا هر چی خودش بخواد.» «شرف خاک» را نشر «نارگل» در 104 صفحه و در 3000 نسخه به قیمت ۶ هزار تومان منتشر کرده است.

علیرضا بسیار مهربان و دلسوز بود، بسیار کم حرف می‌زد، خیلی کم‌ادعا و کم‌توقع بود، اصلاً از خودش تعریف نمی‌کرد، با اینکه به او در مناسبت‌های مختلف تعداد زیادی لوح تقدیر داده بودند، حتی یکی از آنها را به ما نشان نداد، پس از شهادتش وقتی کمد او را نگاه می‌کردم، فهمیدم این لوح‌ها را به او داده‌اند و تا آن وقت من از این موضوع بی‌خبر بودم.
به نقل از پدر شهید علیرضا جنتی
شهریور ماه 1347 در همدان به دنیا آمد. از همان دوران کودکی روحیه کنجکاوی و پرسش‌های کودکانه‌اش جلوه‌ای از آینده درخشان او را در مقابل دیدگان‌مان ترسیم می‌کرد. همان وقت‌ها با مسجد و نماز و مفاهیم اعتقادی اسلام آشنا شد. دوران تحصیل او از دبستان عارف آغاز شد. دوران راهنمایی را هم در مدرسه عطار نیشابوری گذراند. در این دوران با شهید ملک حسین بیاتی آشنا شد. به راستی، دوستی این دو کبوتر سبکبال پیوندی بود که با شهادت گره خورد. 
در دوران دبیرستان و در بسیج و انجمن اسلامی فعالیت‌های چشمگیری داشت. در طول دوره دبیرستان بارها در مسابقات علمی رتبه ممتازی را احراز کرد و در کنکور سراسری سال 66ـ65 یکی از نفرات ممتاز شد. آخرین تابستان عمر پر برکتش یک دوره به آموزش نظامی در پادگان شهید شکری‌پور رفت و در دوره دوم به علت صلاحیتی که در او دیدند، او را برای کادر آموزش انتخاب کردند. علیرضا به دانشگاه اصفهان رفت و تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته مهندسی الکترونیک آغاز کرد. سپس به طور داوطلبانه از طریق بسیج دانشگاه اصفهان عازم جبهه‌های حق علیه باطل شد. در جبهه او دیده‌بان و خمپاره‌انداز بود تا اینکه در نهایت 23 دی ماه سال 65 در عملیات کربلای 5 به درجه شهادت نائل آمد.

در مراسم گرامیداشت شهید بی‌سر مدافع حرم مطرح شد
در کشاکش درگیری‌های رسانه‌ای جریانات انقلابی و غرب‌‌گرای کشور بر سر سلفی حقارت در مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری، خبر اسارت یکی از رزمندگان مدافع حرم و دعا برای آزادی او، یک دفعه توجهات را باز به عملیات مقدماتی نبرد آخرالزمان در سرزمین شامات برد. حماسه عاشورایی شهید حججی اتفاق افتاد و او با سر بریده که نشان از سربلندی در پیشگاه سرور آزادگان جهان حضرت سیدالشهداء(ع) بود، حماسه‌ای عاشورایی آفرید و محیط کشور برای عاشورائیان دوباره عاشورایی شد. در تهران مراسم بزرگداشت این شهید عاشورایی در حسینیه حضرت فاطمه‌الزهرا(س) پادگان حضرت ولی عصر(عج) سپاه تهران برگزار شد.
سخنرانی حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان، حضور فرمانده کل سپاه و سردار مقاومت سرلشکر قاسم سلیمانی و سایر فرماندهان عالی‌رتبه نظامی کشور و نیز حضور پرشور جوانان در این مراسم، نشان از اهمیت و بزرگی شهادت این شهید بی‌سر داشت. جالب اینکه پنج شهید گمنام مدفون در ورودی این حسینیه هم بی‌نصیب از مراسم این شهید نیستند و فاتحه حضار در مراسم، نصیب آنها نیز می‌شود.
 اسوه‌های صبر
تجلیل از خانواده این شهید در مقام اسوه‌های صبر این زمان، شاید مهم‌ترین بخش این مراسم بود. بوسه‌ای که سردار جعفری بر دست پدر این مدافع حرم بی‌سر زد، نشان از اجر عظیم صبوری این خانواده در ماجرای شهادت فرزندشان بود. روحیه‌ها همه عاشورایی بود و این وسط تنها دم یک مداح لازم بود تا چشم‌ها گریان شود. 
اما سخنرانی حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان هم بخش مهمی از این مراسم محسوب می‌شد. او که پنج‌شنبه‌ها در همین حسینیه نماز مغرب و عشا را می‌خواند و بعد سخنران هیئت شهدای گمنام است، از قضا امروز باید دوبار بر منبر این حسینیه بنشیند. ابتدا در مراسم شهید حججی منبر و روضه داشته باشد و بعد در هیئت شهدای گمنام.  
 کار شهید با مشاعر انسان است نه عواطف
حجت‌الاسلام پناهیان گفت: «شهید حی است و حضورش در جامعه قطعی است. به او گفتند شهید چون شاهد است. همچنین شهید حجت و دلیل و تمام‌کننده است برای اثبات حقانیت اسلام. شهید مشاعر انسان را باز می‌کند نه اینکه احساسات را به غلیان بیندازد و اگر شهید نتوانست کسی را روشن کند، یعنی آن فرد صم بکم هست و هیچ چیز او را بیدار نخواهد کرد. همچنین اگر کسی شهید را مسخره کند هر پیامبری بیاید و او را به بهشت و جهنم هم ببرند باز مسخره خواهد کرد.»
 سیاستمداران ما
 به اندازه تو احساس تکلیف می‌کنند؟
وی ادامه داد: «اصلاً جای جدل و بحث هست که شهید مدافع حرم برای امنیت کشور به سوریه می‌رود؟ شهید حججی خود می‌گوید؛ من این راه را انتخاب کردم. شهید کوتاه‌کننده مسیر رسیدن به سعادت است.»
حجت‌الاسلام پناهیان با اشاره به پرورش شهید حججی در خانواده‌ای دینی و مذهبی گفت: «من از جوان‌ها تقاضا می‌کنم زندگی شهید حججی را مرور کنید. بعد از شهادت برخی از اقوام‌شان با من تماس گرفتند. نه نفر از اقوام نزدیک‌شان از علمای بزرگ هستند. همچنین شهید حججی باطن داشت. اهل اردوی جهادی و رسیدن به فقرا بود. بگو شما در جایگاه یک جوان ٢٠ ساله چرا اینقدر احساس تکلیف می‌کردی؟ آیا سیاستمداران ما اندازه تو احساس تکلیف می‌کنند؟
وقتی زندگی‌نامه‌اش بیرون بیاید، تازه معلوم می‌شود چرا چشم‌های پر نفوذش این قدر دل‌ها را آتش زد. شهدای مدافع حرم واقعاً خاطرات عجیبی دارند. پدیده‌هایی عجیب‌تر از دوران دفاع مقدس، آن هم در این زمان. این قدر هوشمندی و دقت؟»
 پدر و مادرش چگونه او را تربیت کردند؟
شهید حججی می‌دید کجا می‌رود اگر نه با فرزندش آن‌گونه خداحافظی نمی‌کرد. بسیاری از شهدا در شب قدر دیدند جایگاه‌شان کجاست. شهدای ما قابل قیاس با شهدای کربلا نیستند؛ اما چه شهدای دلنشینی هستند. دلم می‌خواهد با مادر محسن صحبت کنم که چگونه او را تربیت کردید؟ اگر لقمه حرام داده بودید این‌گونه نمی‌شد. از پدرش بپرسند چگونه پول در می‌آوردی و به همه تاکسی‌دارها بگویند.

 جمع‌بندی تریبون۹
در حالی که کابینه دوازدهم در مجلس شورای اسلامی مشغول بحث و احراز صلاحیت بود، از شما درباره کلیت کابینه معرفی شده نظر خواستیم که در ادامه به جمع‌بندی نظرات همراهان گرامی می‌پردازیم.
همان کابینه قبلی است/ عده‌ای معتقدند که این همان کابینه قبلی است و چند تغییر کوچک در کلیت کابینه تغییری ایجاد نکرده. از این میان می‌توان به «علی ابدونی» از بوشهر، «جمال کشاورزی» از خرامه، «مجید فیاضی‌پور» از دهدشت، «حمیده محمدی» از خرم‌آباد، «رضا گودرزی» از بروجرد، «امیر رجبی‌فرد» از کاشان، «محمد نخعی» از بيرجند، «احمد محمدی» از آبیک، «محمد فرخی» از تهران، «مصطفی اکبری» از داران و «ابراهیم ترکمند» از بوئین‌زهرا اشاره کرد.
تیم ضعیف اقتصادی/ اما عده‌ای با تأکید روی موضوع مهم اقتصاد، تیم اقتصادی دولت را یک تیم ضعیف دانستند که از این میان همراهانی همچون خیرالنسا قربانی از املش، «امیرحسین احمدی» از زنجان، «وحید سلوکی» از تهران و «حسین رضایی‌نژاد» از قاینات بر این نظر تأکید داشتند.‌
ضعیف‌تر شده/ عده‌ای نیز با معیار قرار دادن عملکرد کابینه یازدهم، اعضا معرفی شده جدید را ضعیف قلمداد کرده و کابینه دوازدهم را کابینه‌ای ضعیف دانسته‌اند که می‌توان به «صاحب‌نظر» از اصفهان، «محمد صابری‌فر» از کردکوی و «رسول پاک» از تبریز اشاره کرد.
بهتر شده/ اما عده‌ای مخالف نظر قبل را دارند و این کابینه را از کابینه قبلی قوی‌تر می‌دانند که «مريم وفايى» از زرين‌شهر، «آیت رستمی» از جوانرود، «محمدرضا شعبانی» از هندیجان و «محمد کریم‌زاده» از اصفهان بر این نظر هستند. «یاسر اکبری» از ایلام هم گفته است که این دولت سال اول موفق خواهد بود؛ اما سه سال بعد با کسری بودجه مواجه می‌شود. 
دیگر نظرات/ «دادآفرین» از یزد معتقد است؛ پیری و فرسودگی این کابینه موجب فرصت‌سوزی می‌شود. «محمد صالح‌نیا» از تبریز چهار سال بدون برنامه را در کشور پیش‌بینی و «الهام عباسقلي‌پور» از املش وجود نداشتن افراد متخصص در کابینه را بیان کرده. پیر و ضعیف بودن کابینه نسبت به قبل هم از طرف «یزدانی» از نکا بیان شده است. حاکمیت تفکر لیبرال توسعه‌گرا در کابینه دوازدهم هم مورد تأکید «محمدحسین رضوانی» از گیلان است که باعث ناکارآمدی می‌شود. توجه نکردن به شایسته‌سالاری، سهم‌خواهی‌ها و نگاه به خارج مورد تأکید «وحیدی» از گرمسار است. «مالک بازدار» از سیرجان رغبت نداشتن دولت به تغییر روش را بیان کرده است. بها ندادن به جوانان هم از سوی «آهار» از یزد اشاره شده است. جناحی بودن، پیرگرایی و توجه نکردن به آرمان‌های انقلاب در پیام «محمد زارعی» برآبادی از خواف اشاره شده است. «محمدرضا زاهد» از بیرجند دولت دوازدهم را ناتوان در برآورده کردن وعده‌هایش دانسته، «حسینی‌بمرود» از زیرکوه سهم‌خواهی‌ها را نشان ناکارآمدی دولت می‌داند. مسن، کم‌تحرک و کم‌طرفدار صفت‌هایی است که «علی پورفتحی» از خرم‌آباد برای این کابینه برشمرده. بدون حرکت جهادی و خسته را «عابد امینی» از زیباکنار بیان کرده است. سلیمی از خارک استفاده نکردن از وزیر زن را ناکارآمدی دولت دانسته و «اصغر رشیدپور» از بوشهر این ناکارآمدی را نبود وزرای جوان متخصص و متعهد می‌داند. لقب دولت سالمندان از سوی «فرامرز الیاسی» از ثلاث باباجانی داده شده است و حاشیه‌سازی و ناکارآمدی را «اعظم پناهی» از کرمانشاه مطرح کرده، «جلیل مقدم» از ابهر هم به این صفات پرمدعا بودن تحت لوای تفکرات لیبرالی را هم افزوده است.
 برندگان تریبون9
«ابراهیم ترکمند» از بوئین‌زهرا/ «جلیل مقدم» از ابهر/ «خیرالنساقربانی» از املش
پرسش تریبون10
کدام ویژگی دولت شهید رجایی می‌تواند
 سرمشق دولتمردان امروز باشد؟