حمید داوودآبادی، رزمنده و نویسنده سال‌های دفاع مقدس و نویسنده کتاب «سیدعزیز» با ذکر خاطره‌ای از سیدحسن نصرالله گفت: سال 1362 بود که به لبنان رفته بودم؛ همان زمان جذب سیدحسن نصرالله شدم. سیدحسن نصرالله ملاحت قشنگی داشت و همان زمان بچه‌های حزب‌الله او را به یک اسم می‌شناختند و به او می‌گفتند: «خامنه‌ای کوچک.» همه ایشان را به آقا منصوب می‌کردند و البته زمانی هم که با ایشان هم‌صحبت می‌شدیم، حس می‌کردیم واقعاً حضرت آقا دارند با ما صحبت می‌کنند.
شاخصه‌های حوزه علمیه انقلابی در گفت‌وگوی صبح صادق با آیت‌الله اعرافی و آیت‌الله کعبی
حسن فلاح/ همین چند روز پیش بود که رهبر معظم انقلاب با مدیران، مدرسان و طلاب حوزه‌های علمیه استان تهران دیدار کردند. حضرت آقا در این دیدار با اشاره به امتیازات و ویژگی‌های دوران حاکمیت نظام اسلامی برای انجام رسالت و وظایف اصلی روحانیت، تأکید کردند: «امروز بشریت به ‌ویژه نسل‌های جوان به ‌شدت نیازمند حرف‌های نو هستند و اسلام حرف‌های نو و جذابی در زمینه‌ انسان، جامعه و سیاست دارد که اگر به گوش جهانیان رسانده شود، قطعاً پذیرنده‌ بسیاری خواهد داشت.» معظم‌له وجود ابزارهای ارتباطاتی و رسانه‌ای فراگیر به ‌واسطه‌ شکل‌گیری فضای مجازی را یکی دیگر از ویژگی‌های دوران کنونی برای رساندن پیام حیات‌بخش اسلام دانستند و فرمودند: «یکی دیگر از امتیازات این دوران، کثرت سؤال‌ها و شبهه‌ها در ذهن‌ها است که همین زیاد بودن سؤال‌ها، ذهن‌ها را برای یافتن پاسخ‌ها فعال و زمینه را برای عبور از مرزهای علم فراهم خواهد کرد.» رهبر فرزانه انقلاب در بخش دیگری از سخنان‌شان حفظ و تداوم هنجارهای انقلابی را دشوار و نیازمند مبارزه دانستند و عنوان کردند: «دست‌هایی که با اصل انقلاب مخالفت و کارشکنی می‌کردند، در مقابل تداوم هنجارهای انقلابی نیز همین‌گونه عمل می‌کنند؛ اما همچنان‌که پیروزی انقلاب نیازمند مبارزه بود، تثبیت هنجارهای انقلاب و ایجاد جامعه‌ اسلامی هم نیازمند مبارزه است.» به منظور تبیین هرچه بیشتر دغدغه‌های حضرت آقا نسبت به طلاب و حوزه علمیه، به سراغ آیت‌الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور و آیت‌الله عباس کعبی، نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری رفتیم و با آنها به گفت‌وگو نشستیم. مشروح این گپ و گفت را در ادامه می‌خوانید:
*با توجه به بیانات حضرت آقا در دیدار با طلاب، حوزه مطلوب انقلاب اسلامی چه شاخصه‌هایی دارد؟
آیت‌الله اعرافی: حوزه در فراز انقلاب یا به تعبیر حضرت آقا حوزه عطف انقلاب شاخصه‌های متفاوتی دارد که مؤلفه‌های آن را می‌توان به این ترتیب نام برد؛ اول اینکه، حوزه‌ای است که از نظر علمی فعال است و تلاش معجزه‌آسای علمی در میان طلاب و استادان کاملاً به چشم می‌خورد و از نظر نظریه‌‌پردازی به عرصه‌های نو و جدید توجه دارد و به نظام‌های اسلامی و پرسش‌های نو توجه می‌کند. دوم اینکه، حوزه‌ای است که از نظر انقلابی و اخلاقی در جایگاه بالایی قرار دارد و فضیلت‌های اخلاقی در آن موج می‌زند. سوم اینکه، حوزه انقلابی، حوزه‌ای است که تمدنی فکر می‌کند و نگاه و رویکرد آن پیاده‌سازی معروف دین و تحقق اندیشه تمدن اسلامی است. این همان چیزی است که در انقلاب اسلامی تجلی پیدا کرده است! چهارم اینکه، حوزه انقلابی حوزه‌ای است که در قبال مسائل اجتماعی و مشکلات مردم بیدار و هوشیار و در قبال نظام اسلامی و ولایت فقیه فعال و مدافع است. همچنین، در قبال مسئولان اجرایی، قضایی و تصمیمی هم خیرخواه و نافع و هم در جای خود منتقد است. در عین حال از مجموعه نظام، حمایت و پشتیبانی دارد. در آخر اینکه حوزه انقلابی حوزه‌ای است که به پرسش‌های نو توجه می‌کند و پاسخ‌های مبسوط و آگاهانه‌ای را ارائه می‌دهد. همچنین، از ابزار قدیم در کنار ابزارهای جدید برای بصیرت کافی و جدی در مسائل سیاسی چه در بحث بین‌الملل و چه در مسائل داخلی نیز بهره می‌برد.
آیت‌الله کعبی: حوزه مطلوب حوزه‌ای است که ضمن نشاط علمی، به معنویت و بصیرت توجه داشته باشد. حوزه انقلابی باید نیازهای زمان را درک کند و به نیازهای دوران معاصر و در سطح جهان امروز پاسخ دهد. حوزه‌ها باید در درون انقلاب اسلامی، فضای مناسبی را برای گسترش مکتب اهل‌بیت(ع) و تحقق تمدن نوین انسانی و اسلامی فراهم کنند. همچنین، در تحقق تمدنی بر‌اساس ایمان و علم و مقاومت پیشتاز باشند. در واقع، در این تمدن نوین اسلامی و انسانی، حوزه انقلاب اسلامی باید یک تمدن برنامه‌ریز، آینده‌نگر، تلاشگر و مقابله‌کننده با دشمنان امت اسلامی باشد. گفتنی است، حوزه هوشمند و حاضر در صحنه دیپلماسی دینی حوزه دارای عمق پژوهش‌های متناسب با بسط حقایق دینی و سوق دادن ایدئولوژی دینی است. حوزه‌ای که چرخه پیام دینی را از تولید تا پالایش و تا مدیریت پیام دینی و تولید آن متناسب با اقشار و مخاطبان گوناگون مدیریت کند و با در نظر گرفتن تحولات دوران معاصر از صحنه ارتباطات فضای مجازی و رسانه‌ای بتواند زبان ‌گویای اهل‌بیت(ع)، نظام و مکتب اسلامی باشد. حوزه‌ای که پرچم اسلام و مکتب اهل‌بیت را در چارچوب خدمت و حمایت از مردم و مقابله با دشمنان مردم و دفاع از هویت دینی و ارزشی مردم به دست بگیرد.

*نسبت حوزه علمیه با انقلاب، مردم و دشمنان چیست؛ لطفاً تبیین بفرمایید؟
آیت‌الله اعرافی: حوزه انقلابی، حوزه‌ای است که هم با مردم متواضع و فروتن است و هم دلسوز و مهربان است و هم ناصح و تذکر دهنده است. نسبت به دشمنان حوزه موضع «اشداء علی‌الکفار»، دارد و ضمن اینکه تبیین‌کننده اندیشه اسلامی است در عین حال موضع قاطع در قبال جریان‌های ضددینی دارد.
آیت‌الله کعبی: انقلاب اسلامی، مولود حوزه‌های علمیه و شبکه عظیم روحانیت و دانشجویان متعهد با محوریت مساجد پشت سر امام و مرجعیت دینی است. در واقع این انقلاب بزرگ اسلامی را همین مردمان تلاشگر به وجود آوردند. حفظ و تدوین الزامات مورد نیاز انقلاب، دولت‌سازی در پایه اسلام، تلاش برای تحقق جامعه نمونه و تلاش برای تحقق تمدن اسلامی، پیشرفت و عدالت، اصلاح الگوها و مناسبات جامعه اسلامی نقش‌آفرینی حوزه‌ها را می‌طلبد. برای تحقق تمدن نوین اسلامی آرمانی، حوزه مطلوب نمی‌تواند نسبت به انقلاب و تحولات ناشی از انقلاب بی‌تفاوت باشد. باید توجهل امروز حوزه‌های علمیه وابسته به خمس، زکات و وجوهات شرعی و کمک‌های مالی است که مردم می‌کنند. در مناسبت‌های دینی حضور روحانیت در کنار مردم خیلی گویاست؛ در قدیم در هر روستا و در هر بخش و شهر، یک روحانی وارسته و با تقوا در محوریت کمک به مردم و ارتباط با مردم و پاسخ به پرسش‌های دینی مردم قرار داشت. ما ۱۰۰ هزار مسجد در سطح کشور داریم که شاید برخی از این مساجد، روحانی ندارند آمایش در زمینه مساجد و توسعه کمی و کیفی مساجد با توجه به نیازهای دانشگاه‌ها و آموزش‌وپرورش این بایسته است که با جدیت، تأمین شوند. با نگاه به ۱۰ سال آینده حوزه علمیه هم به لحاظ کیفی و هم از حیث کمّی باید گسترش پیدا کند و البته به شکل متقابل، نظام هم وظیفه دارد پشتیبانی لازم را از حوزه‌ها داشته باشد. حوزه‌های علمیه پاسدار اسلام و پاسدار هویت دینی مردم و مکتب اهل‌بیت(ع) هستند. امروز آمریکا و صهیونیست، دشمن شماره یک اسلام هستند. پیام دین و اجرای دین در عرصه‌‎های گوناگون زندگی با اتحاد، همبستگی و انسجام است. خداوند متعال در آیات قرآن کریم می‌فرماید: «دشمنان از اجرای دین در پایه تمدن اسلامی وحشت دارند.» امروز دشمنان اسلامی از شکل‌گیری تمدن اسلامی هراس دارند؛ آمریکا و صهیونیست، حتی مخالف ایران هسته‌ای و ایران پیشرفته علمی نیستند، اینها مخالف ایران، محور تمدن نوین اسلامی و انسانی بر مبنای آموزه‌های مکتب اهل بیت(ع) و حفظ ایمان هستند. وظیفه حوزه علمیه در مقابل دشمنان قسم خورده اسلام، یعنی آمریکا و صهیونیست این است که با هوشمندی و بصیرت باید با آنها مقابله کند.

*حوزه علمیه نسبت به فضای سیاسی روز باید چه بسترها و فضاسازی‌هایی را برای خود فراهم کند و به لحظه چه مواضعی داشته باشد؟
آیت‌الله اعرافی: در معنای کلام همان‌طور که اشاره کردم باید جریان‌ها را بشناسد و تشخیص درست بدهد و موانعی که لازم است یا تذکر بدهد و متناسب با اهمیت مسئله، تذکرات خودش را تنظیم کند. با توجه به اهمیت مسائل بر اساس آیین امر به معروف تلاش بکند که حضور مؤثر خود را نشان بدهد. 
آیت‌الله کعبی: حوزه‌های علمیه مطلوب باید گفتمان انقلاب اسلامی را پیش ببرند و در عرصه تبیین و مطالبه‌گری از هیچ کوششی دریغ نکنند. بدون اینکه خودشان را درگیر جریان‌ها، احزاب و جناح‌های خاص کنند.

*حضرت آقا در بخشی از سخنان‌شان وجود وسایل و ابزارهای ارتباطی و رسانه‌ای خاصه فضای مجازی را یکی از ویژگی‌های دوران کنونی برای رساندن پیام حیات‌بخش اسلام، برشمردند. نحوه رفتار با این فضا و نوع برخورد در پاسخگویی به شبهات و به روز بودن طلاب را چطور می‌بینید؟
آیت‌الله کعبی: شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی و رسانه‌ای هم فرصت است و هم تهدید! البته حوزه‌های علمیه به ویژه با حضور طلاب جوان و انقلابی در فضای مجازی و رسانه‌ای این فرصت را مغتنم بشمرند که با تبدیل تهدیدات به فرصت‌هایی ارزشمند، پیام دین را در سطح جهان مخابره کنند. حضور در فضای مجازی و سایبری نهادها در سطح مطلوب و متناسب با فضاهای جدید نیست. اگرچه اقدامات خوبی در نهادهای تبلیغی وجود دارد؛ اما در حد کافی و متناسب با نیاز به ادبیات با این عرصه، نیست و ما باید قدم‌های خیلی مناسب‌تر و جدی‌تری برداریم.

   مهدي سعيدي/ انقلاب اسلامي نهضتي براي «شدن» و تغيير جامعه بود که با ميدان‌داري حضرت امام خمينی(ره) و همراهي ملتي شيفته او آغاز شد. تبديل مطالبه «ضرورت سقوط رژيم پهلوي و جايگزيني حکومت اسلامي» به گفتماني فراگير، بسيج نيروها براي به ميدان آمدن، مديريت صحنه با رهبري و زعامت مرجع عالي‌قدر شيعه و ديگر مؤلفه‌های مؤثر در پيروزي انقلاب، جملگي اقداماتي بودند که موجب فروپاشي حکومتي شد که از سوی تمامي قدرت‌هاي جهاني حمايت کامل مي‌شد. در اين ميان، بی‌شک، مؤلفه کليدي موفقيت داشتن روحيه «مبارزه» و ثبات‌قدم در مبارزه بود که توانست همه اراده‌هاي الهي را تجميع کرده و بر اراده‌هاي شيطاني غلبه دهد.
پيروزي انقلاب اسلامي و در ادامه آن شکل‌گيري ساختار و تثبيت نظام جمهوري اسلامي دو گام اولي بود که در مسير تحقق کامل نهضت اسلامي ملت ايران برداشته شد و کار را به گام سوم که تحقق دولت اسلامي است، رساند. هم اکنون کار دشوار شکل دادن به دولت اسلامي مهم‌ترين رسالتي است که پيش روي انقلابيون و همه دغدغه‌مندان نظام اسلامي است و بايد براي تحقق آن تلاش کرد. رهبر معظم انقلاب اسلامي که سال‌هاست بر اين مهم تأکيد دارند، بار دیگر در ديدار اخيرشان با طلاب و روحانيون فرمودند: «ما جامعه‌ اسلامي نداريم، ما دولت اسلامي هم نداريم! از آن مراحل چندگانه‌اي که ما مطرح کرديم، هنوز در دولت اسلامي‌اش مانده‌ايم؛ بعد از دولت اسلامي نوبت جامعه‌ اسلامي است؛ ما اين مراحل را در پيش داريم. ما توانستيم يک انقلاب اسلامي‌ـ يعني يک حرکت انقلابی‌ـ به وجود بياوريم؛ [بعد] توانستيم بر اساس آن، يک نظام اسلامي به وجود بياوريم؛ خيلي خب، تا اينجا توفيق حاصل شده که خب خيلي هم مهم است؛ لکن بعد از اين، ايجاد يک دولت اسلامي است؛ يعني [ايجاد] تشکيلات مديريتي اسلامي براي کشور؛ ما در اين قضيه هنوز خيلي فاصله داريم تا به مقصود برسيم.»(6/6/1396)
اين تعابير به خوبي حکايت از آن دارد که ما هنوز با تشکيل دولت اسلامي فاصله بسیاری داريم و در اين راه حتماً بايد با همه توان مبارزه کنيم. تداوم راه انقلاب و نايستادن در ميانه راه، نيازمند تقويت روحيه انقلابي و توانايي ايستادن در برابر مشکلات و مبارزه با موانع و دشمني‌هايي است که در مسير تحقق آرمان‌ها وجود دارد. نکته قابل ملاحظه آنکه تلاش براي ساختن دولت اسلامي با دشواري‌هاي بيشتري از مرحله پيروزي و تأسيس برخوردار است. مقاومت‌ها در برابر تحقق دولت اسلامي امروز هم از درون و هم از بيرون وجود دارد که غلبه بر آنها تدبير و توان بيشتري مي‌طلبد.
در جبهه داخلي تفکرات ليبرال گاه چهره خود را  اسلامي نيز جلوه می‌دهند، امروز با قرائت‌هاي التقاطي از دولت اسلامي مواجهیم که با الگوي تفکري حضرت امام(ره) و امام خامنه‌ای در مقام طراحان و راهبران نهضت اسلامي ملت ايران، فرسنگ‌ها فاصله دارد. اين تفکرات هم در مباني و هم در الگو و هم در غايت و ابزارها از مرام و مسلک ديگري پيروي مي‌کنند که نمی‌توان بر آن نام دولت اسلامي نهاد! دولت مطلوب ليبرال‌ها دولتي است که به تحقق عدالت به معناي اسلامي آن معتقد نيست، حمايت از محرومان و مستضعفان را وظيفه خود نمي‌داند، ساختن جامعه اخلاقي در اهداف ايشان جايگاهي ندارد، آزادي را مساوي اباحي‌گري مي‌داند، رسالتي براي هدايت و سعادت اخروي جامعه قائل نيست، سودمحوري و منفعت‌طلبي در آن محور همه واگرايي‌ها و همگرایی‌ها است، در برابر بيگانگان و قدرت‌هاي بزرگ منفعل بوده و بيش از ايستادگي و استقامت بر مدار وادادگي و تسليم حرکت مي‌کند.
دشمنان بيروني نيز به خوبي مي‌دانند که اگر نظام اسلامي بتواند از اين پيچ تاریخی تحقق دولت اسلامي بگذرد و نظامي کارآمد و شايسته‌سالار را به منزله الگويي براي مديريت نظام‌هاي سياسي به جهانيان ارائه دهد، خواهد توانست به محوري براي تحول در نظام‌هايي تبديل شود که هم اکنون در بحران‌هاي دولت‌های ليبرال غرق شده‌اند و راهکاري جايگزين نمی‌یابند. وجود چنين الگويي خواهد توانست روند فروپاشي و زوال تمدن غرب را تسهيل بخشد و نظام اليگارشيک سرمایه‌سالاری غرب را که در پوشش «ليبرال‌دموکراسي» پنهان شده، به چالش بکشاند.
قله بلند تحقق دولت اسلامي جز با ايستادگي و مبارزه فتح نخواهد شد؛ فرايندي که بسترساز تحقق حيات طيبه و جامعه مطلوب اسلام است و مي‌تواند مسير را براي سعادت تک‌تک افراد جامعه فراهم آورد؛ از این رو نبايد فراموش کرد که تنها با ايستادگي و مبارزه است که اين آرمان‌ها تحقق عيني خواهند يافت.

 نگرانی اصلاح‌طلبان
 از عدم وحدت
یک نماینده مجلس می‌گوید: «اصلاح‌طلبان بیش از آنکه به اصلاح‌طلبان فکر کنند باید به اصلاح‌طلبی بیندیشند؛ یعنی تمام سعی بر این باشد که اوضاع کشور را به سمت اصلاح پیش ببرند.» احمد مازنی، نماینده تهران و عضو فراکسیون امید درباره راهکارهای پیشنهادی برای حفظ انسجام و وحدت اصلاح‌طلبان در مقاطع مختلف گفت: «برای حفظ وحدت و سازماندهی تشکیلاتی، رهبری جریان اصلاحات باید همه افراد جبهه را ببیند و این‌طور نباشد که بعضی اشخاص که شأن حقیقی دارند در شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان حضور داشته باشند و حضورشان نیز پر رنگ باشد و بعضی افراد که در قامت یک حزب رسمی کار می‌کنند.»

جمنا در حال
 جمع‌بندی است
پرویز سروری درباره فعالیت جبهه مردمی نیروهای انقلاب گفت: «توسعه ساختارهای «جمنا» در شورای مرکزی در حال بررسی است و قسمت مهمی از آن جلو رفته است که تا چند جلسه دیگر جمع‌بندی می‌شود.» عضو شورای مرکزی جمنا درباره اظهارات و دلخوری «پرویز فتاح» نسبت به عملکرد جبهه مردمی و قرار دادن نام او در فهرست بدون اطلاع اظهار داشت: «به طور طبیعی در حرکت جریانی سیاسی ممکن است نقدهایی به آن وارد و گله‌هایی وجود داشته باشد و اکنون دقیقاً نمی‌دانم فتاح بر چه مواضعی این نقد و گله را دارند.» سروری ادامه داد: «در کل جبهه مردمی در مدت کوتاهی تصمیماتی گرفت و با توجه به وضعیت پرچالشی که وجود داشت، توانست اقدامات مؤثری انجام دهد و هدف‌گذاری‌هایی که در نظر داشت را به نتیجه برساند و انسجام بین نیروهای انقلاب را به وجود آورد.»

برجام داخلی روحانی!
احمد شیرزاد، عضو حزب منحله مشارکت نوشت: «در سیاست داخلی، روحانی می‌تواند وارد یک گفت‌وگو شود و به نوعی برجام داخلی را کلید بزند. او باید از طرف مقابل بخواهد، بیایند و فکر کنند و طرح جامعی ارئه دهند. این مسئله قابلیت اجرا دارد و دولت نباید وارد فاز دعوا و سرشاخ شدن شود. باید با شورای نگهبان بنشینند و با یک گفت‌وگوی سالم و منطقی یک راه‌ حل ملی برای مسائل سیاست داخلی پیدا کنند. به هرحال مسئله برجام داخلی و نظارت استصوابی شورای نگهبان بسیار مهم هستند که باید حل شوند.»

ژن خوب آقازاده‌ها
محمدامین قانعی‌راد، رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران درباره ژن خوب گفت: «این بحث ژن خوب که چند مدتی مطرح‌ شده، یک مفهوم تازه است که در قالب واژه آقازادگی بیان ‌شده است. متأسفانه بده‌بستان‌های سیاسی، در این اواخر باب شده است که افراد برای ثبت موقعیت خودشان، حاضرند که به دیگری باج دهند. این باج دادن از بی‌اعتمادی فرد به جایگاه خودش نشئت می‌گیرد که سعی می‌کند برای تثبیت موقعیت خود، این کار را انجام دهند.» او افزود: «در این میان، فرزندان مسئولان هم به چشم می‌خورند و به ‌واسطه اینکه فامیلی‌ها یکسان است، این مسئله بیشتر به چشم می‌آید، ولی همه قضیه در همین حد نیست، اگر تنها ۵ ـ ۴ نفر از فرزندان مسئولان، در این وضعیت بودند، اوضاع بهتر بود و پذیرش عمومی راحت‌تر می‌شد؛ اما مسئله مهم در اینجا، سطح وسیع این جایگاه‌ها است.»

چه کسی نماینده‌ها را بی‌خبر گذاشت؟!
گفته می‌شود هماهنگی برای رأی اعتماد و معرفی وزرا، از سوی حلقه اعتدال با رئیس دولت اصلاحات و حداکثر برخی اعضای شورای مشورتی وی انجام گرفته است و با وجود این خبر که در کابینه جدید روحانی با رئیس دولت اصلاحات، هماهنگی نداشته است، خبر می‌رسد که هماهنگی جدی با وی صورت گرفته و نظرات وی را دریافت و دخیل کرده‌اند؛ اما از اینکه فراکسیون امید در مجلس را دخالت نداده‌اند، ابا داشته‌اند. همین امر سبب ناراحتی جدی اعضای فراکسیون امید شده است، به طوری که صریحاً اظهار داشته‌اند که «با ما مانند بچه‌ها رفتار کردند و رفتند با بزرگ‌ترها بستند.»

 محمد علیان/ در وضعیتی که کابینه دوازدهم با درصد بالایی از مجلس شورای اسلامی رأی اعتماد گرفت، تحلیل‌ها از نحوه چفت‌وبست دولت، حکایت از آن دارد که روحانی درصدد بوده است؛ طیف‌های مختلف سیاسی در مجلس را راضی نگه دارد تا بتواند کابینه دوازدهم را با آرامش به مقصد برساند. وزن‌دهی اصلاح‌طلبان در این کابینه به اعتقاد افراد اصلاح‌طلب بسیار ضعیف‌تر از گذشته بوده است.
1‌ـ اصلاح‌طلبان درصدد بودند که پیش از اعلام کابینه بتوانند با دیدارها و سخنان خود ترکیب کابینه را به گونه‌ای بچینند که روحانی دوران انتقالی قدرت را برای آنها فراهم کند؛ اما به دلیل مدیریت ضعیف آنها در بیرون و درون مجلس این مهم، فراهم نشد.
2‌ـ بازیگری ویژه روحانی، یکی از مهم‌ترین دلایل اثرگذار بر کابینه بود؛ زیرا روحانی به دنبال آن نبود عنان دولت را به دست اصلاح‌طلبان بدهد، برای همین در همان روزها اعلام کرد که فهرست کابینه با هماهنگی رهبر معظم انقلاب بسته می‌شود که خیلی زود این خبر از سوی دفتر، تکذیب شد.
3‌ـ‌ روحانی در چینش کابینه به دنبال آن بود که کمی از شعارهای دوره انتخابات فاصله بگیرد و واقعیت‌های جامعه را نیز در نظر بگیرد.
4‌ـ کاهش نقش آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در عرصه سیاسی اصلاح‌طلبان، از دلایل تقلیل توجه روحانی به اصلاح‌طلبان و توجه به همه جریان‌های سیاسی کشور است.
5‌ـ افزایش تنش و درگیری میان اصلاح‌طلبان به دلیل مسائلی چون شورای سیاست‌گذاری سبب شد که روحانی با فراغ بال بیشتری از این طیف عبور کند و به لایه‌های معتدل آن دل ببندد.
‌6‌ـ تأکید بیش از اندازه اصلاح‌طلبان بر شعارهای تند سیاسی و احیای فتنه 88 نیز می‌تواند یکی از دلایل عبور روحانی از این طیف و حرکت به سمت آتش‌بس سیاسی باشد.
اگر چه رفتار روحانی در نگاه اولیه صریح، روشن و وضوح بیشتری نسبت به گذشته دارد؛ اما اصولگرایان نیز نسبت به رفتار پر از راز وی، نگرانی‌هایی دارند که اعمال فشارهای جدید به دولت در سطوح پایین‌تر از وزرا یکی از آنها است.
اصلاح‌طلبان اگر چه در سهم‌خواهی حداکثری در کابینه موفق نبودند؛ اما می‌توانند این کابینه را برای تغییرات دیگر تحت شدیدترین فشارها قرار دهند و مانند گذشته موجی از تغییر را تا سطح آبدارچی بخشداری‌ها مدیریت کنند.

امیر سرتیپ امیر حاتمی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگوی اختصاصی با شبکه «العالم» گفت: «مقاومت در فرهنگ جمهوری اسلامی است، ملت ما در انقلاب و همین‌طور در دوران دفاع مقدس آثار دفاع مقدس را دید و از مقاومت نتیجه گرفت.»
امیرحاتمی افزود: «شاید ترس اصلی قدرت‌های استکباری در زمینه رابطه ما و محور مقاومت به این موضوع برمی‌گردد که نمی‌خواهند چنین الگویی در مقابل چشم آنها باشد. مقاومت به مفهوم دفاع در مقابل استکبار و مقابله با ظلم و ستم است. بر اساس تعالیم اعتقادی، ما ظلم، غصب و تعدی را نمی‌پذیریم و به کسانی که در این محور مقاومت می‌کنند، بر اساس همین تعالیم کمک می‌کنیم.» حاتمی همچنین تأکید کرد: «منافع ملی و امنیت ملی ما هم ایجاب می‌کند با ناامنی‌ها در منطقه مقابله کنیم؛ زیرا در غیر این‌ صورت می‌تواند دامن کشورهای بیشتری در منطقه از جمله کشور ما را بگیرد؛ از این رو از محور مقاومت با قدرت، مانند گذشته و حتی بهتر از گذشته ان‌شاءالله حمایت خواهد شد.»

نکته: عجیب‌ترین معلم دنیا بود، امتحاناتش عجیب‌تر. امتحاناتی که هر هفته می‌گرفت و هر کسی باید برگه خودش را تصحیح می‌کرد، آن هم نه در کلاس، بلکه در خانه و دور از چشم همه.
اولین باری که برگه امتحان خودم را تصحیح کردم؛ سه غلط داشتم. نمی‌دانم ترس بود یا عذاب وجدان، هر چه بود نگذاشت اشتباهاتم را نادیده بگیرم و به خودم بیست بدهم.
فردای آن روز در کلاس وقتی همه بچه‌ها برگه‌های‌شان را تحویل دادند، فهمیدم همه بیست شده‌اند به جز من که از خودم غلط گرفته بودم.
من نمی‌خواستم اشتباهاتم را نادیده بگیرم و خودم را فریب بدهم؛ بعد از هر امتحان آنقدر تمرین می‌کردم تا در امتحان بعدی نمره بهتری بگیرم.
مدت‌ها گذشت و نوبت امتحان اصلی رسید، امتحان که تمام شد، معلم برگه‌ها را جمع کرد و برخلاف همیشه در کیفش گذاشت. چهره هم‌کلاسی‌هایم دیدنی بود؛ آنها فکر می‌کردند این امتحان را هم مانند همه امتحانات دیگر خودشان تصحیح می‌کنند؛ اما این بار فرق داشت؛ این بار قرار بود حقیقت مشخص شود که این بار فقط من بیست شدم!
تا می‌توانی غلط‌های خودت را بگیر پیش از اینکه غلطت را بگیرند.
نظر: در ماه‌های اخیر آمارهای مختلفی از دولت درباره آمار اشتغال، بیکاری، تورم و رکود بیان شده است که همه این آمارها نشان از آن دارد وضع جامعه بسیار بهبود یافته است و در برگه‌های تصحیح شده دولت شادی زایدالوصفی از این نمره‌های بیست دیده می‌شود. نمی‌خواهم درباره خوب یا بد این قضیه حرف بزنم، اما هنگامی که معدل این کار را از مردم دریافت می‌کنی، بسیار پایین‌تر از مقداری است که دولتی‌ها به خودشان می‌دهند. حدیثی از مولای متقیان امام علی(ع) داریم که می‌فرمایند: «در زیرکى انسان همین بس که معایب خود را بشناسد.» کاش دولت یک بار معایب خود را می‌دید و به دیکته پر از غلط خود بیست نمی‌داد؛ آن موقع بود که امید داشتیم اوضاع بهبود یابد.

 رایزنی پنهان برای آزادی جاسوس
یکی از مسئولان وزارت خارجه نقل کرده که آمریکا با واسطه‌های متعدد به دنبال آن است که برخی از عوامل نفوذی دستگیر شده در سال‌های گذشته در ایران را به گونه‌های متفاوتی آزاد کند. گفته می‌شود؛ یکی از این مبادله‌ها که بسیار برای آمریکا ذی‌قیمت بوده و حاضرند در مقابل آزادی آنها(دو نفر) برخی امتیازات مالی و تخفیف‌ها را به ایران بدهند. این جاسوس‌های بازداشت شده، داستان اسرارآمیزی در سراسر تاریخ معاصر ایران دارند و همکاری‌های گسترده و پیچیده‌ای را با سرویس‌های غربی داشته و دارند؛ اما خبرهای رسیده حاکی است که به دلیل افزایش تحریم‌های آمریکا علیه ایران و پیگیری خط خصومت با ایران، این مبادله از طرف ایران مسکوت مانده است.

ما کار نکردیم!
«سیدمسافر» از اعضای گروه فاطمیون، گفت: «امروز در جامعه ایران، که ۳۰ سال است جنگ نیست و انقلاب هم شده و به آرامش و ثبات رسیده، اگر از یک نوجوان ایرانی سؤال کنیم که دکتر چمران کیست و بیاید به اندازه یک فیلم «چ» سخن بگوید، ما شکست خورده‌ایم؛ یعنی این افراد را معرفی نکرده‌ایم. چرا چمران و عماد مغنیه و... را کسی نمی‌شناسد. این نشان می‌دهد که ما کار نکردیم و متأسفانه این زبان گلایه من، بزرگواران را بسیار رنجانده است.»

اشتغال‌زایی روحانی برای چینی‌ها
بر اساس گزارش گمرک، واردات از چین در دولت یازدهم نسبت به دولت دهم ۷۱ درصد و نسبت به دولت نهم ۲۱۶ درصد بیشتر شده است. نکته نگران‌کننده‌تر آن است که واردات اجناس چینی در چهار سال دولت یازدهم بیشتر از هشت سال مجموع واردات در دولت‌های نهم و دهم بوده است. در چهار سال دولت نهم ۲/۱۴ میلیارد دلار و در چهار سال دولت دهم ۳/۲۶ میلیارد دلار کالای چینی وارد کشور شده بود. 
بر اساس شاخص میانگین ماهانه واردات اجناس چینی، عملکرد دولت یازدهم ۲/۲ برابر دولت‌های نهم و دهم بوده است. به طور متوسط در دولت یازدهم ماهانه ۹۳۵ میلیون دلار اجناس چینی وارد کشور شده است.