سردار رضا طلایی‌نیک گفت: دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران متناسب با موقعیت سرزمینی و ژئوپلیتیکی است که بر اساس آن باید دفاع همه‌جانبه و متوازن داشته باشیم. موقعیت ایران به گونه‌ای است که دفاع زمینی و دریایی، هوایی یا هوافضا (موشکی) باید متناسب با ارتقای قدرت بازدارندگی تنظیم شود. مأموریت‌های نیروهای سپاه و ارتش تفکیک شده و مشخص است؛ از این رو از این نظر متناسب با این ساختار باید صنعت دفاعی خود را در تجهیزات تخصصی دریایی، زمینی، هوایی و موشکی تطبیق دهیم تا متناسب باشد.


  علیرضا جلالیان/ نگاه به وضعیت ارتش جمهوری اسلامی از ابتدای تشکیل تا به امروز نشان می‌دهد که انقلاب اسلامی تحولی اساسی در این تشکیلات ایجاد کرده است. پیروزی انقلاب اسلامی، اگرچه روز افول ارتش سلطنتی ایران بود؛ اما بلافاصله با پویایی بدنه انقلابی ارتش و پاکسازی این تشکیلات از نیروهای نامطلوب و ضد مردمی، به تعبیر امام(ره) ارتش حزب‌الله تبلور یافت. اخراج مستشاران نظامی آمریکایی در ابتدا برای ارتش یک تهدید محسوب می‌شد؛ چرا که این ارتش سر تا پا آمریکایی بود و آنها هم روی ارتش ایران به منزله زیر دستان خود حساب می‌کردند و همواره در پی وابستگی بیشتر ارتش به خود بودند. تجهیزات آمریکایی موجود در ارتش ایران هم نمایانگر این واقعیت‌ها بود؛ اما پس از انقلاب اسلامی و بعد از وقایع سال‌های 58 ورود به دفاع مقدس با فرماندهی بنی‌صدر بر نیروهای مسلح، عرصه را نه تنها بر سپاه و نیروهای مردمی؛ بلکه بر ارتش تنگ کرده بود و تصمیمات بنی‌صدر برای ارتش، تصمیماتی نابودگر بود. فاز جدید ارتش در دفاع مقدس با عزل بنی‌صدر شروع شد. رویش انقلابی نیروهایی چون صیاد شیرازی، بابایی و... در ارتش نشان داد که می‌توان روی این تشکیلات نظامی به منزله حافظ جمهوری اسلامی حساب کاملی باز کرد؛ اما در دو دهه اول انقلاب، ارتش در حال بازسازی و بازشناسی خود بود. در آن دوران همواره تفکیک زیادی بین ارتش و سپاه می‌شد. تسلط فرمانده کل قوا بر مباحث نیروهای مسلح، باعث شد طراحی‌های جدید دفاعی مبتنی بر نبود موازی‌کاری در نیروهای مسلح باشد. این طرح تا امروز به بهترین شیوه پیش رفته و ارتش و سپاه در جایگاه مکمل هم، در مأموریت‌ها شرکت دارند. صلابت نیروهای مسلح باعث شده است تهدید از کشور دور شود و به فرامرزها برود. ارتش جمهوری اسلامی ایران امروز توانسته در مأموریت‌های همتراز، موفقیت‌های چشمگیری داشته باشد. آسمان امن، مرزهای امن، دریای امن و گسترش دریایی ـ نظامی ایران در واقع وجه همتراز نیروهای مسلح بود که به ارتش محول شده و امروز این نقش به خوبی ایفا شده است. 
ارتش جمهوری اسلامی ایران همتراز ارتش‌های جهان در حال نمایش صلابت و اقتدار نیروهای مسلح جمهوری اسلامی است و با تلاقی این صلابت با قدرت نفوذ و اقتدار سایر نیروهای مسلح، امروز ایران امن‌ترین کشور منطقه است.  
در کنار این توانمندی‌ها، امروز با معرفی «امیر موسوی» در جایگاه فرمانده محترم کل ارتش جمهوری اسلامی ایران، به نظر می‌رسد بیش از گذشته شاهد تحقق برنامه‌های راهبردی این مجموعه خواهیم بود؛ چرا که وی از دل ارتش برخاسته و دارای سوابق درخشانی در نیروهای مسلح است. 
در این میان ذکر چند نکته درباره ارتش مهم است: اول؛ تداوم جذب نیروهای انقلابی در این ارگان است که باید با دقت‌ فراوان صورت گیرد. مکمل بودن ارتش و سپاه هم امر مهمی است که در این دوران باید با قوت بیشتری ادامه پیدا کند. وجه بعدی؛ توجه به مکتبی و معنوی بودن ارتش است که این الزام وجه تمایز ارتش جمهوری اسلامی ایران از سایر ارتش‌های جهان است. ارتقای معیشت کارکنان خدوم ارتش و افزایش توفیقات دفاعی در ابعاد مختلف در ارتش هم بایدتوجه جدی شود.

گزارش صبح صادق از سلسله همایش‌های تجلیل از گله‌داران و شبانان کشور
 حسن ابراهیمی/  سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نهادی برای استمرار بقای انقلاب و شجره طیبه‌ای برای حفاظت و صیانت از ارزش‌های انقلابی است که علاوه بر رصد و مقابله با تهدیدات پیش روی انقلاب، هر روز باید در یک انقلاب جدید تکاملی باشد تا انقلاب اسلامی بتواند به هدف اصلی خود، یعنی ظهور و انقلاب جهانی اسلام برسد. در این مسیر چند سالی است که سپاه به طور جدی محرومیت‌زدایی و توجه به قشر محروم جامعه را یکی از اولویت‌های کاری خود قرار داده و توانمندسازی و کمک به رشد اقتصادی مردم را در برنامه داشته است. سرپنجه‌های سپاه در سراسر نقاط کشور گسترده شده و این نهاد مردمی می‌تواند به خوبی شناسنده مشکلات و رافع آنها باشد. شبانان و گله‌داران کشور قشر مهمی از عشایر هستند که می‌توانند نقش بسیار مهمی در امنیت، اقتصاد و محیط‌زیست داشته باشند. 

گله‌داران و چوپانانی که فراموش شده بودند
حضور سپاه در همه جای کشور سبب شده تا بخشی فراموش شده و مهم از نظر تولید، اقتصاد و امنیت امروز مورد توجه قرار گیرد. امروز حجم زیادی از گوشت گوسفند کشور را قشر گله‌داران و چوپانان تولید می‌کند. چوپانان می‌توانند عیون دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی در مناطق مختلف باشد، حضور بسیار زیاد چوپانان در مناطق مرزی کشور بر اهمیت این مسئله افزوده است. افزون بر این، مدیریت برداشت از مراتع همواره از دغدغه‌های مسئولان محیط‌زیست و دلسوزان این حوزه بوده است که بخشی به دلیل چرای غیر اصولی دام‌ها است که عمدتاً هم ناشی از نداشتن مدیریت و حمایت‌های لازم از چوپانان صورت گرفته است که در همه این موارد قرارگاه محرومیت‌زدایی سپاه وارد شده و قصد دارد با حمایت از این قشر محروم به امنیت، اقتصاد و تولید کمک کند.

سلسله همایش‌هایی
 در 10 استان
قرارگاه محرومیت‌زدایی سپاه با همکاری سازمان بسیج عشایر کشور در ده استان عشایرخیز اقدام به سازماندهی و برنامه‌ریزی برای انسجام گله‌داران و شبانان و کمک به آنها برای بهره‌وری بیشتر کرده که در طی حدود چهار ماه این همایش‌ها برگزار خواهد شد. این همایش‌ها تاکنون در استان‌های کرمانشاه و ایلام برگزار شده است.
سخنرانی مسئولان و نیز سخنرانی نمایندگان جامعه عشایری و چوپانان از مهم‌ترین برنامه‌های این همایش‌ها در استان‌ها است تا در یک مجموعه برنامه در قالب چند ساعت بتوان یک جمع‌بندی کلی از وضعیت داشت. در کنار این به هر یک از شرکت‌کنندگان در این همایش بسته‌ای شامل تجهیزات لازم برای چوپانان اهدا می‌شود.

 اقلام اهدایی
پس از بررسی‌های علمی لازم، در این همایش وسایلی چون؛ کفش نیم پوتین، لباس گرم، ظرف آب، چفیه، دستکش، چراغ هشدار، بسته کمک‌های اولیه، رادیو شارژی، کلاه، چراغ قوه شارژی، سجاده همراه، پانچو، بادگیر و کوله‌پشتی در زمینه اقلام مورد نیاز شبانان و چوپانان به آنها اهدا شد.

گام‌هایی تا برگزاری
برای برگزاری چنین همایش‌هایی مهم‌ترین مسئله داشتن جامعه آماری و ایجاد شبکه اطلاع‌رسانی و دعوت است. پس از مشخص شدن اهداف این همایش‌ها دعوت از مسئولان استانی مربوطه، دعوت از جامعه هدف همایش صورت گرفت و پیش از آن هماهنگی‌های دستگاه‌های مربوطه نیز در جلساتی مطرح شد تا بتوان از بستر این همایش به یک جمع‌بندی کلی برای نظم بخشیدن به موضوع اقتصاد، تولید و امنیت غذایی در حوزه گله‌داران و شبانان دست یافت.

نوآوری سپاه
در اولین همایش گله‌داران و شبانان که در استان کرمانشاه برگزار شد، سردار ریحانی فرمانده سپاه نبی‌اکرم(ص) گفت: «برگزاری چنین همایشی جزو نوآوری‌های سپاه در اهمیت دادن به این قشر زحمتکش، پر تلاش، کم‌هزینه، کم‌توقع و در عین حال تأمین‌کننده عمده فرآورده‌های دامی است.»
وی با بیان اینکه عشایر استان در دفاع مقدس 500 شهید تقدیم انقلاب کرده‌اند، این قشر را یکی از آماده‌ترین اقشار در خیزش‌های انقلابی و مردمی دخیل در انقلاب اسلامی دانست و افزود: «ما موظفیم به مشکلات این قشر توجه ویژه داشته باشیم و این مشکلات را شناسایی کرده و در صدد رفع آنها باشیم.»

سربازان خط مقدم اقتصاد مقاومتی
سردار حزنی فرمانده قرارگاه محرومیت‌زدایی کوثر نیز در این همایش با اشاره به تلاش‌هایی که برای برگزاری چنین همایشی در سطح ده استان کشور در حال انجام است، اظهار داشت: «گله‌داران و شبانان سربازان خط مقدم اقتصاد مقاومتی هستند که علاوه بر امر اقتصاد در تأمین امنیت و عمق‌بخشی به نظام مقدس جمهوری اسلامی تأثیرگذارند.»
وی افزود: «این همایش برای ارج نهادن به مقام و منزلت اجتماعی و تأثیرگذاری این قشر است و با اتصال مستقیم بین شبانان و گله‌داران با مسئولان مشکلات آنها شنیده می‌شود و اقدام عملی برای رفع آنها صورت می‌گیرد.»
سردار حزنی رمز موفقیت در تحقق اقتصاد مقاومتی را تغییر نگرش و نگاه مسئولان به روستا و روستائیان دانست و گفت: «با طرح‌های جامع و نوآوری در روش‌های نگهداری و تولید گوشت و فرآورده‌های دامی می‌توان بازدهی و بهره‌وری ملی را افزایش داد و همه ما در این امر مسئول هستیم.»
وی در پایان ضمن تشکر از تلاش تمام مسئولان در اجرای این همایش تأکید کرد: «باید با زدودن غبار محرومیت‌زدایی از استان کرمانشاه و توجه ویژه به عشایر در این استان بنا به منویات رهبر معظم انقلاب بتوانیم باعث خشنودی قلب امام زمان(عج) و رضایت ولی امر مسلمین جهان شویم.»

سخنرانان همایش
سخنرانی آیت‌الله علما نماینده ولی‌فقیه در استان، مهندس شیخ‌ویسی مدیر کل جنگل‌ها و مراتع استان، دکتر پرور مدیر کل دامپزشکی استان، سردار حزنی فرمانده قرارگاه محرومیت‌زدایی سپاه، سردار علی پاشا رئیس سازمان بسیج عشایر کشور، دکتر شهبازی مدیر کل جهاد کشاورزی استان و تعدادی از نمایندگان جامعه عشایری مهم‌ترین برنامه‌های صبح تا ظهر همایش بود.
در شماره‌های آینده صبح صادق اخبار و گزارش‌های مربوط به همایش‌های دیگر استان‌ها را خواهید خواند.

همسر شهید مدافع حرم سیدرضا مراثی
 احسان امیری/  شهید سیدرضا مراثی از پاسداران بازنشسته شهرستان ملکان استان آذربایجان‌شرقی تابستان سال گذشته در نبرد با تروریست‌های تکفیری در سوریه به شهادت رسید. شهید مراثی شانزدهمین شهید مدافع حرم استان آذربایجان ‌شرقی است که در میان رزمندگان در سوریه به «ابوعلی» معروف بود. این شهید پیش از بازنشستگی مسئول هماهنگ‌کننده تیپ مکانیزه امام‌زمان(عج) شهرستان شبستر در استان آذربایجان‌ شرقی بود. سهیلا گلباز همسر شهید، که بیش از 20 سال در کنار شهید مراثی زندگی کرد و خاطرات خوب زیادی از همسرش دارد. می‌گوید:
«حاج‌رضا پسرعمه‌ام بود و به خاطر نسبت خانوادگی از قبل هم را می‌شناختیم. عمه ایشان از من خواستگاری کرد و سال 1372 آشنایی‌های بیشتری صورت گرفت و در نهایت سال 73 ازدواج کردیم. حاج‌رضا در جنگ تحمیلی حضوری فعال داشت و جانباز هم شده بود. از دوران دبیرستان عضو سپاه شده بود. او در مراسم خواستگاری به من گفت هر شرطی را که شما بگذارید قبول می‌کنم، جز اینکه هر وقت کشورم به وجودم نیاز داشت، من برای دفاع به جبهه بروم. من به شجاعت و غیرت‌شان افتخار می‌کردم و می‌دانستم اگر روزی حاج‌رضا به شهادت برسد، افتخار بزرگی نصیبم خواهد شد. آرزو می‌کرد در این راه از دنیا برود. آرزویش رفتن به سوریه و دفاع از حرم حضرت زینب(س) بود. می‌گفت بی‌بی جز ما شیعیان کسی را ندارد و ما باید از حریم اهل‌بیت(ع) دفاع کنیم. عقیده داشت اگر ما امروز کاری نکنیم، آن دنیا نمی‌توانیم جواب اهل‌بیت را بدهیم. او دفاع از حرم را وظیفه می‌دانست. می‌گفت آرزو دارم شهید شوم، چند باری هم گفته بود که من آخر شهید خواهم شد. اوایل به خاطر فرزند کوچک‌مان می‌گفتم نرو؛ اما من پیش از اینکه بخواهم با حاج‌رضا ازدواج کنم، به تمام این مسائل فکر کرده بودم و از همان اولین روز ازدواج و تشکیل زندگی مشترک آمادگی شنیدن خبر شهادت ایشان را داشتم. حاج‌رضا سه بار به سوریه ‌رفت. اولین بار که اعزام شد، 40 روز آنجا ماند و برگشت. بار دوم مجروح شد و در نهایت برای سومین بار در حلب سوریه به شهادت رسید. هر بار که می‌رفت و بعد از 40 روز برمی‌گشت دیگر نمی‌توانست در خانه بماند، می‌گفت حرم و رزمندگان به ما نیاز دارند. می‌گفت اگر بتوانم تا آخرین قطره خون و تا آخرین لحظه برای بیرون کردن تروریست‌ها و دشمنان اسلام تلاش می‌کنم. حسرت می‌خورد که نمی‌تواند همیشه آنجا باشد و زمانی که برمی‌گشت، خیلی بیقرار بود. 
ما سه فرزند داریم. 13 خرداد پارسال که پدرشان به سوریه رفت، قرار بود ما هم به سوریه برویم و ایشان را آنجا ببینیم که متأسفانه حاج‌رضا دو روز پیش از رفتن ما شهید شد و دیدارمان به قیامت افتاد. شهادتش با شب کنکور یکی از پسرهایم همزمان شده بود، پسرم خبر شهادت پدرش را از طریق اینستاگرام متوجه شده بود. ولی به من و برادرهایش چیزی نگفته بود. من به اتاقش رفتم که بگویم برای فردا کنکور شب زودتر بخوابد، در را که باز کردم دیدم گریه می‌کند، فکر کردم گریه‌های او برای امتحان فرداست، پتو را روی سرش کشید و خوابید... او را تنها گذاشتم، فکر کردم شاید این طور بهتر باشد، فردای آن روز که خبر شهادت پدرش را شنیدم تازه متوجه دلیل گریه‌های دیشب او شدم.

کتاب «پنجه در پنجه رئیس‌جمهور» نوشته «جعفر کاظمی» از مجموعه «ستارگان اصناف و بازار» است که به زندگی شهید «سیدمجتبی هاشمی» اختصاص دارد.
این کتاب بخش‌هایی از زندگی شهید را در جریان انقلاب اسلامی، پیروزی آن و جنگ تحمیلی شرح می‌دهد و در هر بخش آن به یکی از ابعاد شخصیتی این شهید پرداخته شده است.
شهید «سیدمجتبی هاشمی» در سال 1319 در محله شاهپور تهران(وحدت اسلامی فعلی) متولد شد. در مبازرات پیش از انقلاب شرکت فعال داشت. در مقابله با ضدانقلاب کردستان هم فعال بود. در سال‌های ابتدایی آغاز تجاوز عراق به کشور به صورت داوطلبانه و مستقل عازم جنوب کشور شد و در مدرسه فدائیان اسلام، واقع در شهر آبادان مستقر شد و به این ترتیب اولین نیروی نامنظم برای مقابله با تهاجمان بعثیون در آبادان و خرمشهر به وجود آمد که به گروه فدائیان اسلام معروف شد که سیدمجتبی فرمانده آن بود. در قسمتی از کتاب می‌خوانیم: «قریب ظهر عاشورا بود که برادر یزدانی، کربلایی شد. سرش را هم داده بود که درست مانند شهدای کربلا شده باشد. آقا سیدمجتبی جنازه‌ بی‌سر او را آورد و گفت: «آماده شوید برای نماز». فاصله‌مان با عراقی‌ها ۱۰۰ متر بود. صدای فریادهای‌شان را می‌شنیدیم. بارش گلوله به قدری بود که نمی‌توانستی از پشت خاکریز تکان بخوری. با این حال، سید مثل همیشه روی نماز اول وقت تأکید داشت. قبل از نماز ظهر و عصر، نماز شهید یزدانی را به جا آوردیم. خود آقا جلو ایستاد و بقیه اقتدا کردند. به خواست خدا در آن لحظات عرفانی هیچ گلوله و ترکشی به طرف نمازگزارها نیامد و این یکی از آن عنایت‎‌های ویژه‌ خداوند بود که همواره به امداد ما می‌آمد. این نماز، زیباترین، عرفانی‌ترین و خالص‌ترین نماز عمرمان بود.» «پنجه در پنجه رئیس‌جمهور» به کوشش «جعفر کاظمی» در 192 صفحه مصور تدوین و از سوی «نشر فاتحان» در 1000 نسخه منتشر شده است.

در محاصره بودیم و روحیه گردان به شدت پایین آمده بود. ناگهان دیدم یک خمپاره 60 بین اسماعیل قهرمانی و معاونش به زمین خورد. ترکش خمپاره، سر و صورت‌شان را مجروح کرد. ناگهان دیدم اسماعیل معاونش را بغل کرد و با صدای بلند شروع کرد به خندیدن. بچه‌ها از این حرکت روحیه گرفتند. آن روز اسماعیل، حتی اجازه نداد امدادگران صورتش را پانسمان کنند و می‌‌گفت: «با این کار بچه‌ها از مجروح شدن من با خبر می‌‌شوند و روحیه‌شان تضعیف می‌‌شود.»
به نقل از همرزمان شهید اسماعیل قهرمانی‌اردهانی
شهید اسماعیل قهرمانی 23 اردیبهشت 1340 در شهر «سراب» به دنیا آمد. خانواده‌اش در دوران کودکی او به شهر «گنبدکاووس» مهاجرت کردند. اسماعیل در شهر گنبد به دبستان رفت و مقاطع ابتدایی را در دبستان «کاووس» و راهنمایی را در مدرسه «آرش» و متوسطه را در دبیرستان «ولی‌محمدی» شهر گنبد با موفقیت گذراند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و مقاومت در برابر ضدانقلاب داخلی که دو جنگ داخلی را در شهر گنبدکاووس رقم زدند، شهید قهرمانی نقش مؤثری داشت. او در سال 1359 به عضویت سپاه درآمد و راهی سپاه «شاهین‌شهر» اصفهان شد. با شروع جنگ تحمیلی در تیپ «نجف اشرف» حضور داشت، آنجا در جریان دوستی‌هایش با سردارانی چون حاج ابراهیم همت آشنا و به تیپ 27 حضرت محمد رسول‌الله(ص) منتقل شد. سه مرتبه مجروح شد و برای مدتی در پادگان دو کوهه مأمور تشکیل گردان «انصارالرسول» شد. پس از آن اسماعیل به همراه چند نفر از دوستانش برای کمک به مردم بی‌دفاع لبنان به آن کشور رفت. پس از بازگشت از لبنان حاج همت، اسماعیل را در سِمت جانشین تیپ محمد رسول‌الله(ص) معرفی کرد. در مرحله سوم عملیات رمضان مسئولیت محور را برعهده داشت، در حالی که سوار موتور بود در 30 تیر ماه سال 61 در 21 سالگی در اطراف پاسگاه زید، آسمانی و پیکر مطهرش مفقود شد.

در محیطی صمیمی و پر از خاطره
  سیدمهدی حسینی/ چهارمین جلسه انس و مودت پیشکسوتان دانشگاه بقیه‌الله‌الاعظم(عج) به همت کانون بازنشستگان این دانشگاه در مجتمع «ولایت» برگزار شد. در این مراسم یک روزه، بعد از تلاوت آیاتی چند از کلام‌الله مجید سردار نجاری، مسئول کانون بازنشستگان دانشگاه با خیرمقدم به پیشکسوتان و تبریک اعیاد قربان و غدیر توضیحاتی درباره فعالیت‌های کانون و نیز رسیدگی کانون به مسائل اداری و مشکلات پیشکسوتان داد و به پرسش‌های شرکت‌کنندگان پاسخ گفت.
در ادامه این همایش، به ترتیب آقایان دکتر متقی درباره امور معیشتی و اقتصاد، دکتر آزاددریان درباره روش‌های کاهش اضطراب، دکتر محمدپور درباره مهارت‌ها و سبک زندگی و آقای علیزاده درباره نهضت آگاه‌سازی امور حفاظتی به صورت جداگانه مطالبی را که مورد نیاز پیشکسوتان بود، ارائه دادند. 
مداحی و ذکر مصیبت حضرت مسلم‌بن‌عقیل دیگر برنامه‌ای بود که به فضای معنوی مراسم کمک کرد.
برای تنوع‌بخشی به برنامه، همایش ساعت 11 پایان یافت و پیشکسوتان توانستند از امکانات مختلفی که برای بهره‌برداری مهیا شده بود، استفاده کنند.
محل مشاوره و درمان با موضوعات روانشناسی و طب سنتی از مهم‌ترین این امکانات بود که عمده بازنشستگان برای استفاده از آن استقبال کرده و با مراجعه به غرفه‌ها نسبت به بیان مشکلات جسمی و روحی و نحوه درمان، راهنمایی‌های لازم را دریافت ‌کردند.
دیگر امکان این زمان، مسابقات ورزشی بود. در این میان استقبال از تیراندازی، بیشتر از دیگر ورزش‌ها بود. سایر امکانات هم بنا به ذوق خود بازنشستگان در محل وجود داشت و هر گروه مشغول به یک ورزش و تفریح بودند. محیطی به دور از اضطراب و یادآور سال‌های گذشته، در کنار همکاران برای پیشکسوتان ایجاد شده بود که شادابی و نشاط بین شرکت‌کنندگان، گواه این بود.
صحنه‌های جالب حلقه‌های گپ‌وگفت و تبادل اطلاعات و تحلیل‌های مختلف از مسائل و آدم‌های مختلف هم به سبب وجود فضای سبز بسیار عالی و سایه‌سار درختان سر به فلک کشیده مجموعه ولایت هم توجه برانگیز بود.
ماجرای جالب را باید در پذیرایی‌ها دانست. برای پذیرایی شربت بیدمشک تهیه دیده شده بود و در محل تهیه نیز برای فرهنگ‌سازی بهتر استفاده از این نوع نوشیدنی‌ها، در قالب یک کاغذ، خواص آن معرفی می‌شد که این هم راهی برای ایجاد سبک زندگی سالم اسلامی ‌ـ ایرانی است. بیدمشک منور کننده قلب و تقویت‌کننده اعصاب است.
در انتها هم پیشکسوتان پس از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر و صرف ناهار، محل برنامه را برای ادامه زندگی در دوران بازنشستگی ترک کردند.

کدام ویژگی دولت شهید رجایی می‌تواند سرمشق دولتمردان امروز باشد؟
در حالی که هفته دولت و سالروز شهادت شهید رجایی و شهید باهنر را پشت سر گذاشتیم، پرسش تریبونی را به ویژگی‌هایی از دولت دوم جمهوری اسلامی از شما جویا شدیم که می‌تواند سرمشق همه دولت‌های پس از انقلاب باشد.
ساده‌زیستی/ ساده‌زیستی اولین شاخصه‌ای بود که «تاجبر» از لنگرود، «سامنی» از تهران، «مرتضی امیری‌نژاد» از بوئین‌زهرا، «رسول سلیمانی» از زنجان، «کمیجانی» از قم، «حسینعلی سخنگو» از کاشان، «مهدی شمس‌‌الدین‌نژاد» از سیرجان، «حسین پورشاهرودی» از مشهد، «علی لرستانی» و «مجید فیاضی‌پور» از دهدشت، «علی‌حسن زارعی» از قزوین، «محمدحسین‌آهار» از یزد، «ایمان آباد» از برازجان، «علی پورفتحی» از خرم‌آباد، «محمدرضا زاهد» از بیرجند، «هادى رضانژاد» از آذرشهر، «تکتم یعقوب‌زاده» از بیرجند، «حيدربكاء عين‌الدين» از بستان‌آباد، «عباسی» از گناباد، «عباس حاتمی» از فسا، «محی‌الدین انصاری» از بندرعباس، «قنبری» از داراب، «علی آبدونی» از بوشهر، «شکوفه سلیمی» از خارگ، «عظیم مردانی» از لنگرود، «آیت رستمی» از جوانرود، «حسنوند» از کرمانشاه، «محمدحسین خداویسی» و «منیره درستان» از صحنه و همچنین «مصطفی اکبری» از داران آن را مطرح کرده‌اند.
ولایت‌مداری/ موضوع دیگری که برخی از همراهان روی آن تأکید دارند، ولایت‌مداری است. بر اساس این، «محمد عباسقلی‌پور» از املش، «محمد علیزاده» از سوادکوه، «مهران جعفریان» از لنگرود، «حمزه جعفری» از اصفهان، «عباس حسین‌خانی» از رابر، «شفیعی» از فارس، «جهانگیر دیدبان» از مراغه، «رضا خوش‌کلام» از بستان‌آباد، «سیدمهدی حسینلر» از اهر، «علی مجیدی» از آذرشهر، «حسین رضایی‌نژاد» از قاینات، «محمدهادی عرفانی» از باشت، «ایرج حسن‌پور» از یاسوج و «جمال کشاورزی» از خرامه چنین نظری را بیان کرده‌اند.
استکبارستیزی/ اما عده‌ای هم روی استکبارستیزی شهید رجایی تأکید دارند که «ريحانه عباسي» از نقده، «ابراهیم ترکمند» از بوئین‌زهرا»، «فرهادی» از قم و «جعفر مرادی» از همدان از جمله این همراهان هستند.
توجه به محرومان و خدمت به مردم/ «کریمی‌دلند» از گلستان، «یزدانی» از نکا، «حمیده محمدی‌کردعلیوند» از خرم‌آباد، «امین فتاحی» از کرمانشاه، «مهدی الیاسی» از ثلاث‌باباجانی، «رضا شمسی» از شازند، «عیسی ترک» از قزوین، «مهران نظری» از زنجان، «شیرزاد صحرایی» از صحنه، «مرضیه احمدی» از داران، «محمد فرخی» از تهران، «علی محرمی‌محمدی» از چالدران، «رضا گودرزی» از بروجرد و «مصطفی نظیفی» از کاشمر در پیام‌های خود روی موضوع توجه ویژه شهید رجایی به محرومان و خدمت به مردم تأکید داشته‌اند. 
انقلابی‌گری/ «شهربانو اکبری» از کرج، «یدالله محمدحسینی» و «صغرا عباسقلي‌پور» از املش، «محیا عباسی» از ارومیه، «یدالله محمدحسینی» و «اکبر بزرگی‌ماکرانی» انقلابی بودن دولت شهید رجایی را الگویی برای دولت‌های بعدی بیان کرده‌اند.
مردمی بودن/ «محمدباقر حسینی‌بمرود» از زیرکوه، «جلیل مقدم» و «عباسی» از ابهر و «قاسمی» از گناباد دولت شهید رجایی را از جنس مردم می‌دانند.
سایر دیدگاه‌ها/ «مريم وفايى» زود به محل كار آمدن و دير از محل كار رفتن را الگویی برای دولت‌های بعدی دانسته و «پاک» از تبریز بر مقلد امام بودن دولت رجایی تأکید کرده است. «شبانکاره» از بوشهر هم به پرهیز از اسراف و رانت اشاره کرده و «محمد شیرزادفر» از ملایر هم صداقت را مطرح کرده است.
برندگان تریبون دهم
«حمزه جعفری» از اصفهان، «عباس حسین‌خانی» از رابر، «شفیعی» از فارس
پرسش تریبون 11
مهم‌ترین درس دفاع مقدس چیست؟

روی ویلچر بود. والفجر ۸ جانباز شده بود. اسوه اخلاق و مدیریت جهادی بود. با ویلچر آماد سپاه رو مدیریت می‌کرد. توی تهران به چندین مسجد رفت و آمد داشت. شب‌ها هم به این مسجدها سر می‌زد. 
به بیت‌المال خیلی حساس بود، حتی مأموریت رو هم با هزینه خودش می‌رفت. تازه با همان ویلچر به جبهه هم می‌رفت.
 او یک فرمانده اسوه بود. عاقبت پس از فوت امام(ره) نتونست دوام بیاره و مرداد سال 68 شهید شد؛ شهید حاج‌حسن شوکت‌پور چنین مردی بود.