محمد صرفی/  اگرچه رهبر معظم انقلاب به تازگی خطاب به جوانان در عرصه نبرد فرهنگی از عبارت آتش به اختیار استفاده کردند، اما نگاهی به فراز و نشیب‌هایی جمهوری اسلامی ایران طی چهار دهه گذشته نشان می‌دهد، این الگوی فکری و عملی از همان ابتدای پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی کاربرد داشته و به نوعی سرلوحه جوانان و فعالان انقلابی بوده است. 
وقوع جنگ تحمیلی در شهریور سال 1359 را می‌توان سرآغاز تبلور و آزمونی بزرگ و البته دشوار برای فرمان «آتش به اختیار» دانست. جنگ در حالی بر ایران تحمیل شد که کشور از چند نظر درگیر و تحت فشار بود. ساختارهای جدید اداره کشور هنوز آنچنان که باید و شاید پا نگرفته بودند. از سوی دیگر برخی نقاط کشور به خصوص در غرب کشور، گروهک‌های جدایی‌طلب سر به شورش برداشته و کشور را دچار ناامنی کرده بودند. تسخیر لانه جاسوسی و مسائل متعاقب آن، جمهوری نوپای اسلامی ایران را در سطح بین‌الملل نیز درگیر کرده بود. خرابکاری، ترور سران انقلاب و کودتاهای نافرجام از دیگر مواردی است که هر یک از آنها برای فلج کردن یک کشور انقلابی کافی است.
اما وضعیت خاص ارتش را می‌توان یکی از مهم‌ترین عوامل در این قضیه دانست. با وقوع انقلاب و ساختار معیوب ارتش رژیم پهلوی، بسیاری از سران ارتش یا فرار کرده یا اعدام شده بودند. به دلیل وضعیت آشفته ارتش، از انحلال آن سخن گفته می‌شد که امام راحل با بینش عمیق خود اجازه چنین اقدامی را ندادند و به بدنه ارتش که از فرزندان همین مردم انقلابی بودند، اعتماد کردند.
بسیاری از حماسه‌های بزرگ دوران دفاع مقدس را نیز می‌توان از دریچه «آتش به اختیار» فهم و تحلیل کرد. ایستادگی 34 روزه جوانان خرمشهری در مقابل چند تیپ و لشکر ارتش صدام، آن هم با دست خالی، حماسه‌ای است که کمتر به آن پرداخته شده است. صدام آمده بود تا ظرف چند روز کل خوزستان را اشغال کند و سپس به تهران برسد؛ اما جوانان مؤمن و انقلابی خرمشهری ارتش زبده عراق را در خرمشهر زمینگیر کردند. 
پس از سقوط خرمشهر، در حالی که ارتش عراق می‌رفت تا آبادان را نیز به اشغال خود درآورد، حرکت خودجوش و خدایی یک اوراقچی ساده آبادانی مانع از سقوط شهر شد. دشمن از کوی ذوالفقاری در حال رخنه بود که «دریاقلی سورانی» متوجه شد و با دوچرخه به سمت شهر حرکت کرد تا مسئولان سپاه را خبر کند و همان‌طور که رکاب می‌زد، فریادکنان مردم را به سمت ذوالفقاری هدایت می‌کرد. مردم نیز با شنیدن فریادهای التماس‌گونه او از خانه‌ها بیرون آمدند و برای مقابله با دشمن با هر چه در دست داشتند، به سمت ذوالفقاری حرکت کردند. دریاقلی با وجود پنچر شدن دوچرخه‌اش، دوید تا خود را به سپاه آبادان رساند و با شرح ماوقع، نیروهای سپاه و بسیج دست به کار شدند و از سقوط آبادان جلوگیری کردند.
سورانی سپس پیاده به سمت مقر هنگ ژاندارمری دویده و نیروهای خودی را از حمله عراقی‌ها آگاه می‌سازد. وی در کشاکش این ماجرا بر اثر ترکش خمپاره مجروح می‌شود و در راه پشت جبهه در قطار به شهادت می‌رسد. 
شهید بزرگوار مصطفی چمران در این زمینه نمونه و اسوه دیگری است. در حالی که او دانشمندی برجسته در سطح جهانی بود و در کشور نیز مسئولیت‌های متعدد و مهمی داشت، وقتی احساس کرد که باید در میدان نبرد حاضر شود، تمام عناوین و پست‌ها را به کناری نهاد و پای در عرصه کارزار گذاشت و ستاد جنگ‌های نامنظم را برای مقاومت در مقابل ارتش متجاوز دشمن تشکیل داد. گروهی که رزمندگانش اغلب جوانانی بدون تجربه نظامی بودند، اما این بی‌تجربگی مانع نشستن آنها نشد و اگر فعالیت آنان نبود و سرعت تجاوز ارتش صدام کند نمی‌شد، شرایط جنگ در سال‌های آینده بی‌شک بسیار دشوارتر می‌شد.
نمونه‌های اینچنینی در دوران دفاع مقدس بسیارند. نکته مهم درباره شرایط ابتدای جنگ آن است که رئیس‌جمهور کشور فردی با ویژگی‌های بنی‌صدر بود؛ فردی که سیاست و عملکرد وی دقیقاً 180 درجه مخالف گفتمان آتش به اختیار بود. او نه تنها به جوانان و تشکل‌های مردمی و خودجوش کمکی نکرد؛ بلکه حتی در مسیر فعالیت آنان نیز سنگ انداخت. نامه مشهور علی شمخانی ـ فرمانده وقت سپاه استان خوزستان ـ که به نامه «به داد ما برسید» مشهور شده، برای فهم این وضعیت عجیب و غریب مفید است. او در بخشی از نامه خود می‌نویسد: «ما بر پا دارندگان کربلای سی روزه خونین‌شهریم، ما بهشت را در زیر سایه شمشیر‌ها می‌بینیم، شهدای ۲۵ روزه ما هنوز دفن نشده‌اند. به داد ما برسید. ما نیاز به اسلحه و امکانات داریم.»
کوتاه سخن آنکه پیروزی جمهوری اسلامی ایران در جنگ تحمیلی و نابرابر هشت ساله، مدیون پیروی از الگوی معجزه‌آسای «آتش به اختیار» بود؛ الگویی که امروز هم می‌تواند در عرصه‌های خطیر پیش ‌روی انقلاب اسلامی، به مثابه نسخه‌ای امتحان پس داده، سرنوشت‌ساز باشد. 


حسین سازور و ابوذر بیوکافی در گفت‌وگو با صبح صادق
حسن فلاح/ کوی و برزن در ایام محرم با بیرق و عَلم سیاهپوش می‌شود. همه دغدغه عزاداری حضرت سیدالشهداء(ع) را دارند؛ اما زمانی که این شور عزاداری با شعور سیاسی و اجتماعی و درس‌آموزی توام می‌شود، بصیرت و معرفت ایجاد می‌کند. از این منظر، عزاداری و هیئت‌داری علاوه بر کارکرد مذهبی، آثار اجتماعی و سیاسی نیز دارد. امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی) درباره ابعاد سیاسی مداحی می‌فرمایند: «مدّاحی ضمن اینکه مدح بهترین خلایق عالم است ـ موضوعش مدح بهترین خلایق عالم است که اهل ‌بیت(علیهم‌السّلام) باشند؛ لذا شأن و رفعت والایی دارد؛ مدّاحی به‌ طور طبیعی این است ـ امّا شما نگاه کنید ببینید مثلاً شاعری مثل دعبل خزاعی در قصیده‌ «مدارس آیات» چه دارد می‌گوید؛ قصیده‌ «مدارس آیات» آن قصیده‌ای [است] که حضرت [رضا (سلام‌الله‌علیه)] تشویق کردند و به او کسوه (جامه و لباس) دادند و صله دادند. این قصیده‌ای است که اصلاً بساط بنی‌عبّاس را، فلسفه‌ وجودی بنی‌عبّاس را زیر سؤال می‌برد و آنها را محکوم می‌کند؛ یعنی سیاسی محض است؛ فقط این نیست که یک روضه‌خوانی محض و مرثیه‌خوانی محض باشد؛ نه، مرثیه‌خوانی لازم است امّا همان کاری که در کنار مرثیه‌خوانی انجام می‌گرفته، مورد توجّه ائمّه(علیهم‌السّلام) است. قصیده‌ دعبل، قصیده‌ کُمیت، قصاید گوناگون که شعرای آن ‌وقت می‌گفتند، دیگران هم می‌خواندند و انشاد می‌کردند؛ یعنی مثل شما که با صدا می‌خوانید، چه خود شاعر، چه دیگری، می‌آمدند و آنها را با صدا برای مردم می‌خواندند؛ وسایل تبلیغات جمعی عبارت بود از همین‌ها؛ امروز شما از همین‌ها می‌توانید استفاده کنید؛ از وسایل تبلیغات جمعی بهره‌مند بشوید و مردم را هدایت کنید؛ این به نظر من کار بسیار اساسی‌ای است.»(11/1/1395) در ذیل گفت‌وگوهایی با مداحان اهل بیت برادران حسین سازور و ابوذر بیوکافی که در استان گیلان و هیئت ثارالله فعالیت می‌کند، صورت گرفته است. گفتنی است، این دو مداح بر نقش بصیرت‌آفرین هیئت‌ها و مداحی‌ها تأکید دارند. با وجود مشغله‌های زیاد این دو مداح لحظاتی را به گفت‌وگو با هفته‌نامه صبح صادق اختصاص دادند و درباره فضای مداحی کشور و این روزهای داغ ستایشگری صحبت کردند که در ادامه می‌خوانید.
در اردوگاه امام حسین(ع)
 کسی نگران نجات نباشد 
حسین سازور درباره اینکه هیئت‌ها و مستمعان باید چه بسترهایی را برای عزاداری عظیم اهل ‌بیت(ع) که محرم حسینی باشد، فراهم کنند، می‌گوید: «مصداق بارز آن روایت امام صادق(ع) است که فرمودند: «هرکس در روز عرفه در عرفات باشد، شک بکند که بخشیده شده، کافر است.» از ایشان سؤال کردند حتی غیر از شیعیان. فرمودند: حتی غیر از شیعیان! ولی چون از عرفات بیرون می‌آید، دوباره از روی اعتقاد ضعیف، گناه به سراغش می‌آید. باید این طور بگویم تا در اردوگاه و هیئت امام حسین(ع) هستید، نجات پیدا می‌کنید و هیچ نگرانی ندارد. این نگرانی برای بعد از محرم
است.»

 باید با مسئله امام حسین(ع)
 اعتقادی برخورد شود
وی با اشاره به اینکه یک مستمع چطور باید خودش را به آمادگی مطلوب یک عزاداری واقعی برساند، افزود: «اگر با مسئله امام حسین(ع) اعتقادی برخورد شود، همه‌چیز مستحکم خواهد بود و در صورت رفتار احساسی، به نتیجه مقطعی دست پیدا می‌کنیم. اگر با هیئت، مداح، سینه‌زن و اطعام امام‌حسین(ع) اعتقادی عمل شود، همچون کوه، استوار و محکم خواهد بود؛ یعنی در صورت برخورد احساسی و کسب نتیجه مقطعی، پاسخ لازم از این موضوع به دست نمی‌آید یا به معنای واقعی آن مطلوبیت مورد نظر به منصه ظهور نخواهد رسید.

چرا با اهل‌ بیت(ع)
 معامله می‌کنیم؟!
این مداح برجسته کشور در ادامه اضافه کرد: «متأسفانه، شاهد هستیم گاهی کسی گلایه می‌کند که ما به هیئت رفتیم و از امام حسین(ع) رفع حاجت و گرفتاری طلب کردیم؛ اما توفیقی حاصل نشد. باید در پاسخ این کج‌فهمی‌ها بگویم اعتقادی پا به هیئت نگذاشتید و دامن اهل ‌بیت(ع) را از روی احساس و معامله گرفتید! یا عزیزی می‌گفت برای استجابت‌ دعایی خدمت حضرت علی‌بن موسی‌الرضا(ع) در مشهد رفتیم، ‌اما کارم درست نشد؛ اینجا باید گفت شما امتحان کردید که اهل‌بیت مستجاب‌الدعوه هستند یا اینکه برخی این نظر را داشتند که برویم ببینیم این کشتی نجات است!»
 پس از فتنه 88
 هیئت‌ها به‌روزتر و هوشیارتر عمل می‌کنند
سازور در پاسخ به این پرسش که برای اجرای رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در هیئت‌های مذهبی کشور باید چه اقداماتی انجام شود، تأکید کرد: «حضرت‌ آقا می‌فرمایند آن حرف‌ها و توصیه‌هایی را که باید اعلام می‌شد، انجام داده‌ایم؛ به واقع «در خانه اگر کسی هست یک حرف هم زیاد است.» هرکسی که می‌خواست این موضوعات را متوجه شود، بارها بر آن تأکید شده است. مگر کسی می‌تواند هیئت‌دار باشد و بگوید این مفاهیم و معارف را درک نکرده است. الآن خیلی از هیئت‌ها به ویژه بعد از فتنه 88 خودشان را با مسائل روز تطبیق می‌دهند. برای اینکه آن فتنه در بسیاری آگاهی ایجاد کرد.»
هیئت‌ها فعالانه 
در میادین مختلف حضور دارند
وی افزود: «آن مطالبی که امام خامنه‌ای درباره هیئت‌ها فرمودند؛ هرچه زمان می‌گذرد این واقعیت طلوع بیشتری می‌کند و همه‌گیر می‌شود؛ از این رو بسیاری از هیئت‌ها در همه مسائل موضع‌گیری‌های به روزی دارند و نسبت به مسائل کلان جامعه خودشان را دخیل می‌دانند. در حال حاضر، شهدا را به میدان می‌آورند. همین حاجیان جان باخته در منا را آوردند و چه فعالانه حضور پیدا کردند. در زمینه مسائل هسته‌ای هم این هیئت‌ها وارد کار می‌شوند. در واقع اگر یک مسئله سیاسی مهم پیش می‌آید که باید موضع‌گیری در پی داشته باشد، اینها موضع‌گیری می‌کنند. 

 اول تربیت
دوم آموزش!
ابوذر بیوکافی درباره انتقال بهتر دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب درباره عمق‌بخشی معارف اسلامی در هیئت‌ها به جوانان مستمع هیئت ثارالله رشت، تصریح کرد: «سربازی در راه ولایت ایجاب می‌کند از بیانات و توصیه‌های رهبر معظم انقلاب غافل نشویم و برای تحقق آن از هیچ کوششی دریغ نکنیم. تعمیق‌بخشی درخواستی نیست که حضرت آقا امسال آن را بیان کرده باشند؛ بلکه مطالبه‌ای است که ایشان سال‌ها آن را مطرح می‌کنند. برای تحقق نگاه و نظر حضرت آقا دو نکته اساسی وجود دارد که بنده نیز در این راستا اقداماتی انجام داده‌ام؛ اول تربیت و دوم آموزش.

مداح ما باید با تربیت
خودسازی کند
وی تأکید کرد: «یکی از مشکلاتی که امروز در مداحی به چشم می‌خورد، نداشتن تربیت مناسب برخی از هیئتی‌ها و ذاکران ماست. منظور از فعالیت تربیتی، تربیتی است که عارف و اسوه اخلاقی همچون آیت‌الله قاضی در حق شاگردانش انجام داده است. مصداق بارز آن حاج‌علی انسانی و حاج‌منصور ارضی دو مداح بزرگ ما هستند که پای درس بزرگان و علما تربیت شدند و خودسازی کردند. اگر این خودسازی صورت گیرد مقدمه‌ای خواهد بود بر ایجاد آموزش. حقیقتاً راه نجات بشر در خودسازی و تربیت در سه حوزه عقلی، قلبی و جسمی است.

مداحی پایه جدی
 تحولات اجتماعی و مذهبی
بیوکافی در پاسخ به این پرسش که مداح چه نقشی می‌تواند در بصیرت‌افزایی مردم ایفا کند؟ گفت: «برای دانستن نقش مداح در معرفت‌افزایی و بصیرت‌افزایی مردم باید به تأثیر مداحی در شکل‌گیری انقلاب اسلامی و سقوط حکومت فاسق پهلوی، موفقیت تبلیغ حرکت مقدس رزمندگان در جنگ هشت ساله و همچنین دفاع از حریم ولایت در روز 9 دی توجه داشته باشیم. حتی اگر کسی گذرا از کنار این همه تأثیر بگذرد،‌ ریشه کنش‌ها، واکنش‌ها و تقویت گرایش‌های مذهبی مردم را در مداحی پیدا می‌کند که به واقع این ابزار مهم تبلیغ اسلام ناب محمدی امروز به یکی از پایه‌های بسیار جدی تحولات اجتماعی و مذهبی ما تبدیل شده است.»

مداح اعتقاداتم
هستم!
وی در پاسخ به این پرسش که برای بصیرت‌افزایی چه اقداماتی انجام داده، خاطرنشان کرد: «اولاً، سعی کردم مداحِ اعتقاداتم باشم؛ اعتقاد مذهبی و انقلابی... به عبارت بهتر، در کنار روضه‌های اهل‌بیت با ابزار شعر، روشنگری کردم، چه در زمان فتنه که بنابر وظیفه باید در دفاع ولایت و رهبری، ستایشگری می‌کردم و چه بعد از آن در حفظ انسجام و وحدت میان شیعه و سنی، جنگ با صهیونیسم و توافق نکردن با ستمگران نغمه‌سرایی کردم.»

روضه‌هایی از جنس اشک سیاسی!
این مداح جوان در پایان گفت: «حتی سعی کردم روضه‌هایی که می‌خوانم، پیامی را مخابره کند. مثلاً ماجرای شهادت حضرت مسلم‌بن‌عقیل را با ربط به موضوع ولایت فقیه و نایب امام، تبیین کردیم؛ همان اشک سیاسی که حضرت امام(ره) بر آن تأکید کردند. به نظرم در جامعه امروز دیگر مداحی صرف عاشقانه و حالی جواب نمی‌دهد. بحمدالله مردم هم با این روش‌ها ارتباط برقرار نمی‎‌کنند. امروز مداحی براساس علم و اعتقاد، بسیار تأثیرگذار و جهان‌شمول است.

فاضل نظری، شاعر و معاون هنری حوزه‌ هنری گفت: رهبر فرزانه انقلاب در دیدار امسال با شاعران فرمودند، که در این روزگار حتی می‌شود چهره‌هایی را برتر از حافظ و سعدی دید. این رهنمود یک انتظار است. این انتظار را شخصی مطرح می‌کند که درباره شعر از گذشته تا امروز اطلاع دارد، با بسیاری از شاعران دم‌خور بوده، بسیار مطالعه‌ ادبی دارد و بسیاری از این شاعران را به اسم‌ و رسم می‌شناسد. به این سخنان باید از منظر پیش‌بینی‌های کارشناسانه‌ ادبی نگاه کرد و آن را از منظر رهبر جریان‌ ادبیات فارسی باید در نظر گرفت.
 نمایش محبوبیت
 در مراسم ختم!
مراسم وداع با پیکر مرحوم «آیت‌الله راستی‌کاشانی» در حسینیه جماران برگزار شد. در حاشیه این مراسم ، تصاویری منتشر شده است که سیدمحمد خاتمی (از سران فتنه 88) را کنار رئیس مجلس و رئیس صداوسیما نشان می‌دهد. آبان دو سال پیش هم کرباسچی عکس مشابهی را از خاتمی‌ـ به بهانه حضور در مراسم روضه در خانه قدرت علیخانی‌ـ کنار وزیر اطلاعات گرفت. تدارک‌کنندگان این تصاویر تصور می‌کنند که از این طریق می‌شود به ممنوعیت‌زدایی از خاتمی پرداخت. نشستن لاریجانی و عسکری کنار یکی از سران فتنه، حتماً خطایی بزرگ و ظلم به جمهوری اسلامی است. پیش از این کرباسچی، دبیر کل حزب اشرافی کارگزاران، با اسم بردن از لاریجانی، خواستار سربازگیری از اردوگاه رقیب شده بود؛ اما خیانت سران فتنه هم با چنین صحنه‌سازی‌هایی، پاک نمی‌شود.
خودرو 
ضد گلوله ملی
«سردار حسین نجات» که در یک مقطع 10 ساله فرماندهی سپاه ولی امر را عهده‌دار بود گفت: «خودرویی که رهبر معظم انقلاب استفاده می‌کردند، خودرو مدل ۷۵ یا سال 63‌ـ62 بود … حاج‌محسن رفیق‌دوست رفته بود خارج از کشور که اوج ترورها بود، تعدادی خودرو آورده بود، آن روزی که ما خودرو را آوردیم و خواستیم که ایشان سوار شوند، به ما خیلی ایراد گرفتند که چرا شما این خودرو را آوردید. ایشان گفتند که آقای نجات اگر پیکان قابل ضد گلوله شدن بود، من به شما می‌گفتم که پیکان برای من بیاورید استفاده کنید، من یادم است مدت‌ها رفتم ایران خودرو و به نتیجه هم رسیدیم که بتوانیم خودرو سمند را گیربکس و موتورش را تقویت کنیم و ضدگلوله کنیم و با مسئول آن موقع ایران خودرو هم به توافق رسیدیم و پکیج آن را هم آماده کردند که من موقعی که به رهبر معظم انقلاب خبر دادم، خیلی خوشحال شدند. ایشان گفتند؛ خیلی هم خوب است که یک خودرو ایرانی را شما ضدگلوله کردید و می‌توانید به بقیه مسئولان کشور هم بدهید. مسئول ایران خودرو عوض شد و ما موفق نشدیم آن پروژه را به نتیجه برسانیم.»
آیا در خواب غفلت هستیم؟!
حساسیّت‌ها و دغدغه‌های فراوانِ رهبر معظم انقلاب درباره‌‌ «انقلاب» و «انقلابی ماندن»، ریشه در واقعیّت‌هایی دارد که ایشان می‌بینند و نمی‌توانند نسبت به آنها، بی‌تفاوت و خاموش باشند. مقصودِ ایشان از تعبیرِ لطیفِ «سکولاریسمِ پنهان» این است که نیروهایی در عرصه‌ سیاسی و اجتماعی، می‌خواهند مغز و جوهرِ انقلاب را متلاشی کنند و فقط پوسته و جسمی بی‌تأثیر از آن به جا نهند. اگر چنین شود، نه ‌تنها حرکتِ تکاملیِ انقلاب، متوقف خواهد شد؛ بلکه انقلاب از دست خواهد رفت. آیت‌الله خامنه‌ای در مقام ولیّ فقیه و رهبرِ معظم انقلابِ اسلامی، چون حفاظت و پاسداری از ایدئولوژیِ انقلاب را برعهده دارد‌ـ و از این‌رو، به تعبیر استاد شهید مطهری، ولایتِ فقیه بیش از هر چیز، ولایتِ ایدئولوژیک است‌ـ باید نسبت به آنچه که بر انقلاب می‌گذرد، حساس و دغدغه‌مند باشند و اگر خطری را مشاهده یا پیش‌بینی می‌کنند، آن‌قدر به آن اشاره کند و از آن سخن بگوید که دیگران از خوابِ غفلت برخیزند و آن را دریابند.
 عاقبت 
یک قمار سیاسی
قمار همه‌پرسی اقلیم نمی‌تواند با باخت «عراق امروز» یا با باخت هم‌پیمانان عراقی پایان یابد؛ چراکه عراقی که توانسته است بر داعشی که نزدیک بود در یک نصف روز بر کل کردستان عراق مسلط شود، پیروز گردد، به راحتی می‌تواند بر مدافعان جدایی از عراق، پیروز شود. توطئه جداسازی کردستان از عراق اولاً، یک توطئه بین‌المللی با محوریت آمریکا و ثانیا،ً یک دسیسه منطقه‌ای با محوریت رژیم صهیونیستی است و پرواضح است که ایران نمی‌تواند اجازه دهد چنین فتنه‌ای شکل بگیرد. کشوری مانند ایران که در طول این 40 سال هدف اصلی توطئه‌های پیچیده‌ای بوده که از سوی آمریکا و هم‌پیمانان آن طراحی و اجرا شده است، نمی‌تواند همه‌پرسی اقلیم را یک موضوع خارجی تلقی کند و منتظر بماند که چه خواهد شد.

بازتاب نمایش اقتدار دفاعی ایران در رسانه‌های جهان

 محمد علیان/  رونمایی از موشک دوربرد «خرمشهر» که موفقیت به شمار می‌آید، برای جمهوری اسلامی، پیام‌های دردناک خود را به رژیم صهیونیستی مخابره کرد. فرمانده نیروی هوافضای سپاه درباره خصوصیت‌های این موشک گفت: «موشک خرمشهر با برد دو هزار کیلومتر قابلیت حمل چند کلاهک جنگی را دارد.» سردار امیرعلی حاجی‌زاده در حاشیه رژه ۳۱ شهریور نیروهای مسلح در جمع خبرنگاران با اشاره به رونمایی از موشک جدید برد بلند خرمشهر، گفت: «این دستاورد از سوی وزارت دفاع طراحی و تولید شده و دو هزار کیلومتر برد دارد.» وی ادامه داد: «این موشک، سر جنگی را تا هزار و ۸۰۰ کیلوگرم حمل می‌کند.» فرمانده نیروی هوافضای سپاه تأکید کرد: «ویژگی این موشک این است که به جای یک کلاهک می‌تواند چند کلاهک را برای هدف قرار دادن چند هدف، حمل کند.» 
شبکه 10 تلویزیون رژیم صهیونیستی در اولین واکنش به این موشک با نشان دادن تصاویری از آزمایش موشک خرمشهر ایران که بردی دو هزار کیلومتری دارد، اعلام کرد: «موشک بالستیک خرمشهر ایران، چالش پیچیده‌تری برای سامانه رهگیری موشک (گنبد آهنین) ما (رژیم صهیونیستی) به شمار می‌رود.»
شبکه خبری «سی‌ان‌ان» در گزارشی به رونمایی از موشک بالستیک خرمشهر اشاره کرد و گفت: «این موشک با برد دو هزار کیلومتر به راحتی قادر است رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی را هدف قرار دهد.» نشریه آمریکایی «نیوزویک» در گزارشی نوشت؛ «ایران با نمایش موشک بالستیک جدید خود به صورت ترامپ و اسرائیل، سیلی زده است.» نیوزویک در ادامه نوشت: «ایران در اقدامی مغایر با تهدیدهای رئیس‌جمهور دونالد ترامپ، در جریان یک مراسم رژه از یک موشک بالستیک برد بلند خود که قابلیت هدف قرار دادن مواضعی در خاورمیانه از جمله اسرائیل را دارد، رونمایی کرد.» جدیدترین موشک بالستیک ایران، موسوم به «خرمشهر» در مراسم رژه نیروهای مسلح در تهران با حضور مقامات عالی‌رتبه نظامی رونمایی شد. «رابرت آینهورن» مشاور رئیس‌جمهور سابق آمریکا درباره اقدام ایران برای رونمایی از این موشک گفت: «اقدام ایران در رونمایی علنی از این موشک، تا حد زیادی پاسخ تهران به هدف اعلام ‌شده دولت ترامپ، به منظور اعمال فشار بر تهران برای پذیرش محدودیت‌هایی در زمینه برنامه موشکی خود بود.» این مقام سابق آمریکایی همچنین با اشاره به اظهارات حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران در مراسم رونمایی از این موشک به نیوزویک گفت: «روحانی، عمیقاً تأکید کرده که برنامه موشکی ایران چیزی نیست که در میز مذاکرات مطرح باشد.» «الجزیره» نیز نوشت: «ایران در یک رزمایش نظامی از یک موشک بالستیک جدید رونمایی کرد که «خرمشهر» نام دارد و حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران گفت که کشورش به تقویت توان نظامی خود ادامه می‌دهد.» پایگاه خبری «اخبار الساعه» نوشت: «ایران از ورود موشک خرمشهر خبر داد، موشکی که کشورهای خلیج(فارس) و منطقه را به رعب و ترس انداخت و توان طی کردن مسافت دو هزار کیلومتری را دارد.» روزنامه انگلیسی «دیلی‌استار» هم در پایگاه اینترنتی خود نوشت: «پس از سخنرانی «جاهلانه» ترامپ در سازمان ملل، ایران از موشکی با برد دو هزار کیلومتر رونمایی کرد.»

 ممنوع‌الخروج شده‌ایم
فائزه هاشمی گفت: «پنج نفر از اعضای خانواده ما ممنوع‌الخروج شده‌اند و مدام به دادگاه احضار می‌شویم. خب قبلاً من آن‌قدر پرونده نداشتم؛ قبلاً کم‌وبیش؛ داشتم ولی در چهار پنج ماه گذشته مدام احضاریه می‌فرستند که وقتی می‌رویم عمدتاً گزارش‌های کذب است و واقعیت ندارد. شاید تصور می‌شود ما اسنادی را از اسرار نظام در اختیار داریم که می‌خواهیم منتشر کنیم؛ در حالی ‌که چنین چیزی نیست؛ آقای‌ هاشمی عاقل‌تر و با تدبیرتر و سیاستمدارتر از این بود که بخواهد اسنادی را برای ما به جا بگذارد. حداقل من یکی که هیچی ندارم.»

رهنمودها طبقه‌بندی می‌شود
هاشمی‌شاهرودی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید رهبر معظم انقلاب درباره؛ تشخیص شرعی، اولویت‌بندی سیاست‌ها و مهم‌تر از همه بحث نظارت بر حُسن اجرای سیاست‌ها را برای آینده کار مجمع بسیار مهم دانست و گفت: «دبیرخانه باید به صورت دقیق مطالب، تأکیدات و رهنمودهای ایشان را طبقه‌بندی کند و برای تحقق آن برنامه‌ریزی مناسب انجام دهد و به صحن مجمع بیاورد.»

شیعه انگلیسی دست به کار شد
با توجه به فرا رسیدن ماه محرم، شیعه انگلیسی با در اختیار داشتن ده‌ها شبکه ماهواره‌ای درصدد نشان دادن جلوه‌ای خشن و خونبار از شیعه است و به شدت از سوی انگلیس حمایت می‌شود. روحانیون مورد حمایت انگلیس در این شبکه‌ها ـ متشکل از مراکز فرهنگی، حوزه‌های علمیه و شبکه‌های ماهواره‌ای ـ با ترویج افکار و اعتقادات افراطی از یک سو شیعیان را به لعن و برائت از اهل سنت دعوت و تشویق می‌کنند و از سوی دیگر مجاهدان شیعه در مبارزه با تروریست‌های تکفیری را با زشت‌ترین الفاظ خطاب می‌کنند تا تروریست‌های مورد حمایت غرب به جنایات خود ادامه بدهند.



  دکتر یدالله جوانی/ برجام یا همان توافق هسته‌ای میان ایران و اعضای گروه 1+5، به دلیل مواضع غیر منطقی دولت جدید آمریکا، به یکی از موضوعات اصلی در مجمع عمومی سازمان ملل در هفته گذشته تبدیل شد. دونالد ترامپ رئیس‌جمهور ایالات متحده، در سخنرانی خود با مواضع تهاجمی علیه برجام، برای نقض کامل این توافقنامه بین‌المللی زمینه‌سازی کرد. ادبیات ترامپ در این باره، به گونه‌ای بود که بسیاری از شخصیت‌های سیاسی و رهبران جهان و اصحاب رسانه را به واکنش واداشت. سخنان برجامی ترامپ در سازمان ملل را می‌توان در گزاره‌های زیر خلاصه کرد: 
1ـ «ما نمی‌توانیم توافقی را بپذیریم که پوشش لازم را برای نهایی کردن برنامه هسته‌ای فراهم می‌سازد.»
2ـ «توافق با ایران، یکی از بدترین و یک‌جانبه‌ترین معاملاتی است که تاکنون ایالات متحده در آن وارد شده است.»
3ـ «صادقانه بگویم، این توافق برای ایالات متحده آمریکا خجالت‌آور است و فکر نمی‌کنم که حرف آخر را در این باره شنیده باشید.»
گزاره‌های فوق، ترجمه صحبت‌های ترامپ است؛ صحبت‌هایی که تنها خریدار واقعی‌اش در سازمان ملل، نخست‌وزیر رژیم کودک‌کش صهیونیستی بود. نتانیاهو هم با صحبت‌هایی مشابه، حرف‌های ترامپ را تکمیل و اعلام کرد؛ با برجام، ایران به کره شمالی دیگری تبدیل خواهد شد. در نقطه مقابل این اظهارات، یک روز بعد دکتر حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران، از برجام به یک توافق بین‌المللی یاد کرد و نقض آن را خطرناک دانست. سخنان برجامی آقای روحانی را در گزاره‌های زیر می‌توان خلاصه کرد:
1ـ «برجام حاصل بیش از دو سال مذاکره فشرده است که نتیجه آن، مورد حمایت شورای امنیت سازمان ملل و جامعه جهانی قرار گرفته است و به صورت بخشی از قطعنامه 2231 شورای امنیت درآمد. برجام متعلق به یک کشور یا دو کشور نیست، برجام سند شورای امنیت و متعلق به کل جامعه بین‌الملل است.»
2ـ «برجام ایجاد یک تعامل نو در مناسبات جدید جهانی است؛ تعاملی مبتنی بر مشارکت و سازندگی دوجانبه، میان ما و جهان.»
3ـ «به صراحت می‌گویم که جمهوری اسلامی ایران، اولین کشوری نخواهد بود که برجام را نقض کند، ولی در مواجهه با نقض آن عکس‌العملی متناسب و قاطع نشان خواهد داد. اگر این توافق به دست نااهلان عرصه سیاست از بین برود، مایه تأسف است و دنیا فرصت بزرگی را از دست خواهد داد؛ اما چنین اقدامی هرگز قادر نخواهد بود جمهوری اسلامی ایران را از مسیر پیشرفت و تعالی بازدارد.»
4ـ «دولت جدید آمریکا با پیمان‌شکنی و نقض تعهدات بین‌المللی، فقط اعتبار جهانی خود را می‌شکند و اعتماد دولت‌ها و ملت‌ها نسبت به هرگونه مذاکره و تعهدات آینده را از دست می‌دهد.»
سخنان رؤسای‌جمهور آمریکا و ایران در سازمان ملل در یک موضوع با دو رویکرد کاملاً ‌متفاوت، برجام را به یک موضوع اصلی در نشست مجمع عمومی تبدیل کرد و حواشی بسیاری را پدید آورد. نکته بسیار مهم، همراه نشدن رهبران جهان با مواضع ضد برجامی ترامپ در جایگاه رئیس‌جمهور ایالات متحده بود. آمریکایی‌ها قصد داشتند با هزینه‌های ایران برجام را زیر پا گذاشته و جمهوری اسلامی را ناقض برجام معرفی کنند، اما اظهارات ضد برجامی ترامپ در جمع رهبران جهان در مجمع عمومی سازمان ملل از یک سو و سخنان آقای روحانی در خصوص ضرورت پایبندی همگان به برجام به مثابه یک سند بین‌المللی از سوی دیگر،‌ این واقعیت را آشکار کرد که دولت جدید آمریکا، ‌نه تنها هیچ تمایلی به انجام تعهدات کشورش در قبال برجام ندارد؛ بلکه برای خروج از آن در حال مقدمه‌چینی و زمینه‌سازی است. اکنون در سراسر جهان، این سؤال مطرح است که آیا آمریکا از برجام خارج خواهد شد، یا خیر؟ اگر چنین اتفاقی رخ دهد، بدیهی است که هیچ‌کس واکنش قاطع و متناسب ایران در قبال نقض برجام را، نه تنها سرزنش نخواهد کرد؛ بلکه این واکنش را طبیعی و حق ملت ایران می‌داند.
 البته، برخی از رسانه‌های غربی و برخی از شخصیت‌های سیاسی جهان، نقض برجام از سوی ایالات متحده را، به معنای تقویت احتمالی جنگ در منطقه غرب آسیا ارزیابی کرده و بر همین اساس، هشدارهایی را دادند. اما واقعیت آن است که آمریکا نه تنها در موقعیت ورود به جنگ قرار ندارد؛ بلکه اگر با اشتباه محاسباتی چنین ریسکی را بپذیرد، قطعاً آمریکا پس از پایان جنگ بسیار متفاوت با آمریکای پیش از جنگ خواهد بود. آمریکایی‌ها باید واقع‌بین باشند و بپذیرند که دوران امپراتوری آنان در جهان و به ویژه در منطقه راهبردی غرب آسیا پایان یافته است. با توجه به اهمیت موضوع، به مواردی از اظهارنظرها که نشان‌دهنده انزوای مواضع ضد برجامی ترامپ است،‌ اشاره می‌شود:‌ 1ـ «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهور فرانسه: «محکوم کردن توافق هسته‌ای با ایران، اشتباه بزرگی خواهد بود و بی‌احترامی به توافق هسته‌ای به جهنمی در منطقه منجر خواهد شد.» 2ـ «لاوروف» وزیر خارجه روسیه: «همه با نگرانی شاهد این هستند که تحریم‌های مداوم ایالات متحده علیه ایران،‌ که اثرات فراسرزمینی هم دارند، ‌اجرای برجام را به خطر انداخته است.» 3ـ وزیر خارجه آلمان با اعلام اینکه برلین خواهان ادامه اجرای توافق هسته‌ای با ایران است، گفت: «در چند هفته آینده همه ما تلاش خواهیم کرد تا آمریکایی‌ها را متقاعد کنیم که زیر سؤال بردن این توافق، کمک به افزایش امنیت نخواهد کرد.» 4ـ «موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: «این یک توافق بین‌المللی و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است، پس اختیار آن در دست یکی از طرفین توافق نیست و به همه جامعه بین‌الملل تعلق دارد و همان طور که اروپایی‌ها تضمین خواهند داد، این توافق پابرجا می‌ماند.»
برخلاف تصور ترامپ و همفکرانش، مواضع ضد برجامی دولت جدید آمریکا با استقبال دیگر کشورها و حتی متحدان اروپایی ایالات متحده مواجه نشد. حال سؤال این است که با این مواضع تند و تیز و خجالت‌آور داشتن برجام برای آمریکا،‌ آیا ترامپ به ایده خروج از برجام عمل خواهد کرد؟ اکنون بسیاری از آمریکایی‌ها نگران عواقب چنین تصمیمی هستند. به یقین خسارت اصلی خروج از برجام متوجه ایالات متحده خواهد شد. شرایط برای بازگشت ایران به دوران پیش از برجام فراهم است و به طور قطع تصمیم مسئولان در این زمینه، حمایت قاطع ملت ایران را در پی خواهد داشت. بنابراین، ‌احتمال تمرکز بر بازنگری به جای خروج قوت دارد. آمریکایی‌ها پیش از این،‌ موضوع بازنگری در بندهایی از برجام را مطرح کرده‌اند. شاید بتوان گفت، تهدید به خروج برای پذیرش ایده بازنگری در برجام از سوی ایران باشد. موضع جمهوری اسلامی ایران در این زمینه،‌ کاملاً روشن و قطعی است. جمهوری اسلامی ایران هرگز به ایده بازنگری در برجام تن نخواهد داد. در این صورت، احتمال سپردن تصمیم‌گیری به کنگره از سوی ترامپ قوت پیدا خواهد کرد. آقای ترامپ، تنها از این طریق و براساس پندارهایش می‌تواند آبروی نداشته خود را حفظ کند.