به مناسبت دومین روز از هفته دفاع مقدس در ستاد فرماندهی کل سپاه برگزار شد
 حسن ابراهیمی/  دومین روز از هفته دفاع مقدس امسال به روز «علم و فناوری، جوانان، سربازان» نام‌گذاری شده است. بر این اساس در مجموعه نیروهای مسلح برنامه‌های ویژه‌ای در این روز برای نیروهای وظیفه تدارک دیده می‌شود. برای پوشش دادن این برنامه خبرنگار صبح صادق به سراغ ستاد فرماندهی کل سپاه، یکی از بزرگ‌ترین مجموعه‌های سپاه، رفت و در مراسم ویژه سربازان این ستاد شرکت کرد، در ادامه گزارشی از این مراسم و برنامه‌های آن می‌خوانید.
شنبه طبق برنامه، مراسم صبحگاه برگزار می‌شود و پس از صبحگاه به مناسبت دهه اول محرم نیروهای پایور به مسجد الغدیر می‌روند تا در مراسم عزای حضرت سیدالشهداء(ع) شرکت کنند. نیروهای وظیفه افزون بر مراسم عزاداری در مراسم بزرگداشت روز سرباز در هفته دفاع مقدس در حسینیه تیپ تأمین شرکت می‌کنند؛ مراسمی که با قرائت قرآن و سپس سخنرانی سیاسی یکی از هادیان همراه می‌شود. 
در این مراسم سردار جواد مقدسی از مسئولان معاونت فرهنگی‌ـ اجتماعی سپاه سخنران بود. 
وی با اشاره به موضوع دفاع مقدس، گفت: «دشمنان انقلاب اسلامی همواره درصدد ضربه زدن به ایران بوده‌اند که بعد از ناموفق بودن در تجاوز به ایران از طریق ارتش بعث عراق ما مشاهده کردیم که در دهه 80 بحث خاورمیانه جدید و تجزیه ایران و سایر کشورهای منطقه را مطرح کردند.»
وی افزود: «تئوریسین‌ها و کارشناسان غربی معتقدند که باید ایران را به هفت کشور تقسیم کرد تا بتوان آن را مهار کرد و این نظریه را در طرح خاورمیانه جدید دنبال می‌کردند و سعی داشتند آن را اجرا کنند.»
وی گفت: «امروز آنها سعی دارند در مردم و در مسئولان اشتباه محاسباتی ایجاد کنند که مثلاً اگر تهدید به حمله یا گزینه‌های روی میز کردند ما مرعوب شویم، در حالی که نباید عراق ده، دوازده سال گذشته را از یاد برد که آمریکایی‌ها آمدند و 6 تریلیون در آنجا هزینه کردند، صدام را برداشتند و بدون شلیک یک گلوله از سوی ما، دوستان و همراهان جمهوری اسلامی در عراق حاکم شدند و عراق امروز یک متحد استراتژیک برای ما شده است.»
وی با اشاره به مانور 20 میلیونی اربعین افزود: «این راه‌پیمایی بزرگ نمادی برای عظمت شیعه در جهان بوده؛ عظمتی که در اثر همین اتحاد ایران و عراق ایجاد شده است.»
مقدسی با اشاره به موضوع آتش به اختیار گفت: «رهبر معظم انقلاب گفتند وقتی ارتباط نیروهای خط با عقبه قطع می‌شود و عقبه نمی‌تواند خوب ارتباط برقرار کند، اینجا نیروهای داخل خط باید آتش به اختیار عمل کنند و در فضای فرهنگی این آتش به اختیار حرکت‌های خودجوش و تمیزی فرهنگی است که از جانب مردم و به خصوص جوانان انجام می‌شود.»
وی تأکید کرد: «امروز هرکس برای امیدوار کردن مردم تلاش کند، یک عمل مجاهدانه انجام داده که در مقابل عمل شیطان است که همواره درصدد ناامید کردن است.»
مقدسی در بخش پایانی سخنان خود گفت: «دفاع مقدس یک پیام مهم به همه ما داد و آن، این بود که باید ایستادگی و مقاومت کرد؛ پیامی که امثال شهید حججی‌ از جوانان نسل امروز دوباره آن را ثابت کردند و ما وظیفه داریم پاسدار واقعی خون‌ آنها باشیم.»
برنامه‌ای با مدیریت خود سربازها
پس از سخنرانی سردار مقدسی بر اساس اقتضای زمان حاضران در مجلس به رسم ادب برنامه عزاداری شهادت سرور سالار شهیدان را برگزار کردند، در این مراسم یکی از نیروهای وظیفه اقدام به مداحی و مرثیه‌خوانی کرد. نکته مهم دیگر مراسم مجری پرتوان و سرباز برنامه بود که از قضا روزهای پایانی خدمت خود را می‌گذراند و با صدایی رسا به اجرای برنامه پرداخت. در برخورد پس از مراسم با او متوجه شدم سابقه گویندگی در رادیو را دارد و به دنبال کار بعد از خدمت سربازی است. تمام برنامه را خود سربازها اجرا کردند. به جز سخنران همه برنامه، یعنی مجری، مداح، پذیرایی و... به همت خود دوستان سرباز اجرا می‌شد.

گفت‌وگو با فرمانده
سردار حاتم عبادی فرمانده دژبان کل سپاه و مسئول ارشد نیروهای وظیفه و یگان تأمین ستاد فرماندهی کل سپاه است. در این مراسم فرصتی دست داد تا گفت‌وگوی کوتاهی در رابطه با وضعیت نیروهای وظیفه در ستاد فرماندهی کل سپاه با وی داشته باشیم.
وی درباره این برنامه گفت: «بنا بر دستورالعمل‌هایی که از طرف ستاد کل نیروهای مسلح ابلاغ شده است، روز دوم از هفته دفاع مقدس امسال به نام سربازان است و باید در این روز در مراسم‌هایی ویژه برای سربازان بزرگداشت مقام سرباز برگزار شود، که ما هم برنامه‌های متنوعی، هم در این هفته و هم در روز خاص سربازان تدارک دیدیم که با همکاری نمایندگی ولی‌فقیه در ستاد و قرارگاه پشتیبانی ستاد فرماندهی کل سپاه این برنامه برای همه نیروهای وظیفه اجرا شد. افزون بر این به تمام نیروهای وظیفه ستاد فرماندهی کل سپاه دو روز مرخصی تشویقی داده شد.
وی درباره به کارگیری جوانان سرباز در تخصص خود در مجموعه‌های سپاه گفت: «ما این تدبیر را داشته‌ایم که نیروهای سرباز را شناسایی و مهارت‌ها و تحصیلات‌شان را در نظر بگیریم و بر اساس آن تا حد امکان در تخصص‌ها و مهارت‌های خود در رده‌ها آنها را به کار بگیریم.
وی درباره مهارت‌افزایی سربازان و سیاست‌های جدید ستاد کل نیروهای مسلح در این زمینه افزود: «در این باره دستورالعمل‌ها به ما رسیده است و در جلساتی که با مجموعه‌های دخیل مثل معاونت آموزش و سایر رده‌های مرتبط داشتیم، در حال برنامه‌ریزی برای اجرای طرح مهارت‌افزایی هستیم تا مدت زمان سربازی یک جوان را به یک فرصت طلایی تبدیل کرده و آنها را برای حضور در بازار کار و جامعه آماده کنیم.»    


سردار حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه گفت: یک زمانی ناوها و ناوچه‌های آمریکایی  برای کشورها موجب ترس بودند، اما امروز برای ما به سیبل‌ها و اهداف در دسترس تبدیل شده‌اند و این چیزی که ما می‌گوییم تبلیغاتی نیست. ما در برابر مادر بمب‌ها که آمریکایی‌ها آزمایش کردند، پدر بمب‌ها را در اختیار داریم. صنایع دفاعی به پیشنهاد نیروی هوافضای سپاه یک بمب 10 تنی ساخته که این بمب‌ها اکنون در اختیار ما است و از هواپیماهای ایلیوشین پرتاب می‌شود و قدرت تخریب زیادی دارد.
  علیرضا جلالیان/ تحریم‌های تصویب شده جدید که از آن به مادر تحریم‌ها یاد می‌شود، چه ناقض برجام باشد و چه نباشد، تنها یک هدف را دنبال می‌کند و آن مهار انقلاب اسلامی و مهار سپاه به مثابه بازوی پرتوان انقلاب است. عمده تلاش‌های ایالات متحده، بر ایران ـ به عنوان تهدید اصلی ـ متمرکز شده است و با بالارفتن توان بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران و سرعت گرفتن گسترش منطقه‌ای انقلاب اسلامی و افزایش عمق راهبردی آن موجب شده تمام تلاش‌های ایالات متحده معطوف به مهار ایران، انقلاب اسلامی و به ویژه سپاه در منطقه شود؛ لذا با نگاه به اهمیت افکار عمومی در جمهوری اسلامی ایران و تأثیر نگاه مردم به تصمیمات مسئولان کشور، راهبردهای بررسی شده در مزاکر فکر و تصمیم‌گیری ایالات متحده سعی دارد با ابزارهای مختلف اقدام به تغییر دیدگاه مردم و در نتیجه تغییراتی هر چند حداقلی در دیدگاه‌ها و راهبردهای مسئولان کشور کند و یکی از نقاطی که در اینجا هدف‌گیری شده است، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است. به این معنا که سیاست تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به بهانه همکاری با گروه‌های مقاومت که از سوی آمریکایی‌ها تروریست شناخته می‌شوند، پی گرفته می‌شود و با این سیاست سپاه پاسداران که یک بعد فعالیتش در حوزه نهضت‌های اسلامی و گروه‌های مقاومت است در دیگر ابعاد دچار مشکل خواهد شد. فعالیت‌های فرهنگی، اجتماعی، سازندگی، دفاعی و اقتصادی سپاه بر این اساس تحت تأثیر تحریم‌ها قرار گرفته است و حتی دامنه تحریم‌ها متوجه مؤسسات مالی و بانک‌هایی خواهد بود که با سپاه در زمینه تأمین مالی پروژه‌ها همکاری می‌کنند. با این اوصاف پس از معرفی سپاه به عامل معضلات به وجود آمده در رسانه مقدمات مهار سپاه به وسیله فشار افکار عمومی را فراهم می‌کنند. اما در مقابل این راهبرد سپاه پاسداران تمام قد ایستاده و به نظر می‌رسد راه دشواری را پیش‌رو دارد. آنچه مسلم است اینکه اگرچه سیاست‌های تحریمی ایالات متحده ممکن است مشکلاتی را برای کشور و سپاه ایجاد کند، اما سپاه پاسداران هم در مقابل این راهبردها باید راهبردهای ویژه‌ای را اتخاذ کند که عمدتاً هم مبتنی بر تأثیر حقیقی بر افکار عمومی است. 
آنچه امروز بازوی سازندگی و عمران سپاه در قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) برای کشور انجام می‌دهد، در حد شرکت‌های بزرگ بین‌المللی است که باید به درستی توانمندی‌ها و خدمات این قرارگاه برای مردم شرح داده شود. موضوع محرومیت‌زدایی و به جنگ محرومیت رفتن سپاه مهم‌ترین موضوعی است که هم باید گسترش یابد و هم اطلاع‌رسانی شایسته درباره آن صورت گیرد. تأمین امنیت نیز مشهودترین خدمت سپاه به کشور است که باید آن را به شکل صحیح به اطلاع مردم رساند. به طور کل در همه شاخه‌های فعالیت سپاه در کشور نکته اساسی برای مقابله با راهبرد دشمن بیان درست حجم و تأثیر خدمت سپاه و کاهش آلام و مشکلات مردم در کشور است تا اولاً، مردم سپاه را درست بشناسند و آن را درک کنند، دوماً راهبرد آمریکایی ناراضی‌سازی مردم از سپاه و انقلاب شکست بخورد. ان‌شاء‌الله

واگویه‌های سردار اسداللهی از شهید ابراهیم خلیلی
 احسان امیری/ شهید ابراهیم خلیلی جانباز و از تخریبچی‌های لشکر عملیاتی 27 محمد رسول‌الله(ص) تهران بزرگ که طی عملیاتی مستشاری برای دفاع از حریم اهل بیت(ع) عازم سوریه شده بود، در شرق حلب به آرزوی دیرینه‌اش رسید و به فیض شهادت نائل شد. داود خلیلی پدر شهید ابراهیم خلیلی نیز در دوران دفاع مقدس و در منطقه دشت‌عباس و همچنین عموی او در دوران هشت سال دفاع مقدس به شهادت رسیده بودند. 
سردار حسین اسداللهی فرمانده لشکر عملیاتی 27 محمد رسول‌الله(ص) درباره شهید ابراهیم خلیلی می‌گوید: «ابراهیم توانمند و بسیار کاربلد بود و همه وجودش را خالصانه وقف راه دفاع از حرم کرده بود. چندین سال بود که با او رفت‌وآمد داشتیم، اما حالا می‌فهمم که هنوز او را درست نشناخته‌ایم، اکثر قریب به اتفاق ما اطرافیان تا روز شهادتش اصلاً نمی‌دانستیم که او فرزند شهید است.
از نظر بنده آقا ابراهیم هرگز برای شهادت به این در و آن در نزد و آن را این‌گونه آرزو نکرد و علتش این بود که یقین داشت شهید می‌شود و این یقین سبب می‌شد که برای شهادت به این در و آن در نزند، تمام هم و غمش کار، مأموریت و مسئولیتی بود که بر ‌عهده‌اش گذاشته شده بود و در تمام لحظات بیشتر از همه غصه همرزم‌هایش را می‌خورد و حواسش به آنها بود.
دفاع از حرم و حریم اهل بیت(ع) باید یک عقبه‌ای داشته باشد که عقبه‌ آن به همان وقایع تاریخ و اتفاقات عاشورا برمی‌گردد. اگر اهل بیت(ع) ثابت کردند که کنار دفاع از حق و حقانیت میزان جانبازی و جهاد کفایت نمی‌کند و در حقیقت تا انتهای جان و تا آخرین قطره خون باید در این راه تلاش، مجاهدت و مواظبت کرد، آقا ابراهیم و امثال او هم به همین فرهنگ، عقبه، همان سیره و کاری که اهل بیت(ع) انجام دادند، تکیه کردند. اهل بیت در مسیر دفاع از دین خدا هرگز متوقف نشدند. ابراهیم هم برای دفاع از دین خدا تنها جانبازی و رفع تکلیف را کافی ندانست، او مجاهدت را تا سرحد جان ادامه داد، پای اعتقاداتش ایستاد و هزینه‌ آن را نیز با نثار خونش پرداخت کرد.
ابراهیم بین بچه‌ها به‌ یک تخریبچی باصفا و ماهر شناخته می‌شد. همه از لحظات کار کردن کنار او لذت می‌بردند، امکان نداشت کسی کنار او کار کند و به میزان تجربه و علم و ظرافت و دقت او در کار اضافه نشود. خیلی‌ها هستند که کنار استادان آموزش می‌بینند، اما نزدیک برخی نشستن را افتخار می‌‌دانند. یکی از کسانی که، به ویژه جوان‌ترها دوست داشتند حتی برای لحظاتی و حتی برای یک نوبت در کار تخریب کنار او تجربه کسب کنند، همین آقا ابراهیم بود؛ چرا که در کارش به‌ تمام‌ معنا ماهر بود.
با اینکه تازه از سفر سوریه در دفاع از حرم برگشته بود، اما وقتی صحبت کردیم می‌گفت آنجا به حضور بیشتری نیاز است و بلافاصله کارهایش را جمع‌وجور کرد و مجدداً برگشت. تخریبچی‌های دیگری هم آنجا بودند، اما در حقیقت حضور ابراهیم حضور همه بچه‌ها را تکمیل می‌کرد. به دلیل توانمندی‌‌های فراوانش همه دوست داشتند که کنارش قرار بگیرند.

«روایت سیدعلی» داستان زندگی جوانی اهل شهر «درچه» اصفهان است که در جبهه‌های مختلف جنگ ظاهر شده و حدود ۲۰ سالگی و با تحصیلات دیپلم تجربی در سِمت «مسئول واحد آموزش عقیدتی سیاسی قرارگاه کربلا» که تمام جبهه‌های جنوب با همه‌ تیپ‌ها و لشکرهای آن را زیر نظر دارد، انتخاب می‌شود و با وجود آنکه هیچ تجربه مسئولیتی پیش از آن نداشته، توانسته مانند یک مدیر مجرب، وظایف خود را به نحو احسن انجام دهد و اهداف خود را پیش ببرد.  کتاب در پنج بخش، زندگی و شخصیت سیدعلی را روایت کرده است. در بخش اول با عنوان «زندگینامه» از آغاز زندگی این شهید در سال 1340 در شهر درچه تا عاقبت به خیر شدن او در ۲۲ سالگی و در منطقه طلائیه را به صورت خلاصه آورده است. «خاطرات» عنوان بخش دوم است که در ۲۱ خاطره شاخص از زندگی سیدعلی از زبان خانواده، دوستان، همکاران و همرزمان به بیان خصوصیت‌های اخلاقی و اجتماعی این شهید می‌پردازد. «یادداشت‌های روزانه» عنوان بخش سوم است که شامل ۴۴ یادداشت بسیار متنوع بجا مانده از شهید مرتضوی است. بخش چهارم با عنوان «یک هفته با دوست» شامل یادداشت‌های کامل روزانه مربوط به یک هفته زندگی شهید مرتضوی در پادگان آموزشی «غدیر» است و در انتها در بخش پنجم با عنوان «از میان نامه‌ها»، پنج نامه از سیدعلی مربوط به سال‌های مختلف از سربازی تا جنگ او، آورده شده و همچنین تصاویر این شهید نیز ضمیمه اثر شده است. بیست‌وهشتمین کتاب از مجموعه راست‌قامتان، مجموعه‌ای از زندگینامه، خاطرات و یادداشت‌های روزانه سردار شهید سیدعلی مرتضوی با نام «روایت سیدعلی» به کوشش «سیدعلی اخباری» گردآوری، نگاشته و از طرف معاونت پژوهش و نشر کنگره ملی بزرگداشت ۲ هزار و ۳۰۰ شهید شهرستان خمینی‌شهر در 164 صفحه با شمارگان یک هزار نسخه و بهای ۹ هزار تومان از سوی نشر ستارگان درخشان روانه بازار کتاب شده است.
در حالی كه ماشین سپاه همیشه همراهش بود؛ اما برای رفتن به شهر از موتورسیكلتی كه داشت، استفاده می‌كردیم. یك‌بار گفتم: چرا ما را با ماشین به شهر نمی‌بری؟ گفت: «ماشین بیت‌المال است و من نمی‌توانم در امانت خیانت كنم.»
 به نقل از سودابه باقری، همسر شهید 
شهید زین‌العابدین احمدپورحورمغان سال 1338 در روستای ساری‌بیگلو ارومیه متولد شد، دوران كودكی را در خانواده‌ای متدین و مذهبی و كم‌درآمد سپری كرد. از شاگردان ممتاز مدرسه بود، برای ادامه تحصیل به مدرسه راهنمایی كارخانه قند در نوشین شهر رفت. توانست دوران راهنمایی را با موفقیت به پایان برساند. برای ادامه تحصیل در دبیرستان به شهر ارومیه رفت. دوران تحصیل او در دبیرستان با اوج‌گیری انقلاب اسلامی همزمان بود. همانند دیگر جوانان غیور ایرانی با شركت در راه‌پیمایی‌ها و فعالیت‌های سیاسی به انقلاب خدمت می‌كرد. با تأسیس كتابخانه‌ای در روستای زادگاهش سعی داشت تا مردم با مطالعه كتب مذهبی نسبت به مسائل روز و انقلاب آگاه‌تر شوند. با پیروزی انقلاب اسلامی سنگر مدرسه را رها كرد و در سال 1358 عضو لشكر 64 ارومیه شد و در پادگان‌های پیرانشهر، جلدیان و پاوه خدمت كرد. همزمان با تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دل شیدای او به پرواز درآمد تا در پادگان مالک‌اشتر لانه کند. لباس رزم سبزی بر تن کرد. پس از گذراندن دوره كوتاه آموزشی در پادگان مالك اشتر، در همان پادگان در سِمت مسئول آموزشی انتخاب شد. در سال 1360 برای پاكسازی مناطق ارومیه و اشنویه راهی منطقه شد. در اشنویه در مرحله اول در جایگاه مسئول پایگاه، و بعدها در سمت معاون عملیات سپاه در خدمت سردارانی همچون شهیدان مهدی باكری، یوسف ولی‌نژاد و ناصر علیزاده بود. فرمانده عملیات سپاه اشنویه شد. سرانجام 9 آذر 1361 در درگیری با ضد انقلاب حزب دموکرات در منطقه عملیاتی اشنویه به شهادت رسید و در قطعه شهدا باغ رضوان ارومیه به خاک سپرده شد.

در دیدار فرمانده نیروی هوایی ارتش عراق با فرمانده نیروی هوافضای سپاه مطرح شد
فرمانده نیروی هوایی ارتش عراق و فرمانده نیروی هوافضای سپاه در محل ستاد فرماندهی نیروی هوافضای سپاه با یکدیگر دیدار کردند و درباره مسائل منطقه‌ای و تداوم همکاری‌ها به تبادل نظر پرداختند.
«سردار حاجی‌زاده» در این دیدار با تبریک پیروزی‌های پی‌درپی علیه تروریست‌های داعش به مرجعیت، ارتش و ملت عراق، با تأکید بر اینکه تعاملات، همکاری‌ها و روابط دو کشور ایران و عراق پس از تهاجم داعش به این کشور، توسعه‌یافته و وارد مرحله جدیدی شده است، گفت: «با درخواست کمک از سوی دولت عراق و حمایت‌های نظامی ایران در ابعاد مستشاری و تسلیحاتی، روابط و همکاری نیروهای نظامی دو کشور نزدیک‌تر شده است.»
وی تصریح کرد: «از روزهای نخست حمله داعش به عراق نیروی هوافضای سپاه با کمک‌های مستشاری و حمایت و پشتیبانی فنی و آموزشی در کنار نیروی هوایی عراق در مبارزه با تروریست‌ها بوده است و این روند تا امروز که تروریسم تکفیری آخرین نفس‌های خود را می‌کشد، تداوم دارد.»
سردار حاجی‌زاده با اشاره به موضوعات مطرح شده در نشست مشترک با «سپهبد انورحمد امین» با تأکید بر اینکه ما در بخش هوایی، ارتباط مستمر و نزدیک با نیروی هوایی ارتش عراق داریم، اظهار کرد: «در این دیدار درباره موضوعات پیرامون وضعیت اقلیم کردستان و پیامدهای منفی اجرای همه‌پرسی در آن و نیز دوران پس از داعش در عراق، گفت‌وگو شد.»
وی در ادامه با برشماری تناقضات رفتاری آمریکا در موضوع تروریسم و مقابله با آن، تصریح کرد: «تناقضاتی از جمله راه‌اندازی و تجهیز داعش و حمایت‌های آشکار و پنهان آمریکا از آن، از سویی و ادعای مبارزه با تروریسم و شوهای تبلیغاتی که در این باره راه انداخته است، موضوع تقابل با داعش را پیچیده‌تر کرد.»
فرمانده نیروی هوافضای سپاه با تأکید بر اینکه داعش تمام می‌شود؛ اما توطئه آن پایان نمی‌پذیرد، گفت:  «آمریکایی‌ها، نابودی داعش را به 10 تا 30 سال آینده موکول کرده بودند؛ اما همگان شاهد بودند که بساط این لکه ننگین دست‌پرورده استکبار و صهیونیسم در سه سال از عراق جمع شد.»
سپهبد انورحمد امین نیز در این دیدار با تأکید بر اینکه کمک‌های جمهوری اسلامی ایران به ویژه همکاری‌های مستشاری، فنی، تخصصی و آموزشی نیروی هوافضای سپاه به ارتش و مردم عراق در مقابله با تروریست‌های تکفیری را هیچ‌گاه از یاد نخواهیم برد، گفت: «ایران و عراق دو کشور همسایه، مسلمان و متحد هستند که اشتراکات و روابط دینی و اجتماعی زیادی با یکدیگر دارند و همکاری آنها در مقابله با داعش به ایجاد صلح و امنیت در منطقه منجر می‌شود.»
فرمانده نیروی هوایی ارتش عراق با اشاره به موضوع برگزاری همه‌پرسی در کردستان عراق گفت: «سال‌ها است که در کشور عراق اقوام و سلیقه‌های مختلف از کرد، عرب و... در کنار هم زندگی می‌کنند و امروز نیز باید با وحدت، حفظ عراق یکپارچه دنبال شود.»
 بنابراین گزارش؛ انجام هماهنگی‌های لازم پیرامون فراهم‌سازی مقدمات و الزامات تأمین امنیت زائران در ایام اربعین حسینی نیز از موضوعات مورد بحث در دیدار فرماندهان نیروی هوافضای سپاه و نیروی هوایی ارتش عراق بود.

مرد زنگ زد و گفت: فردا اثاثیه منزل رو جمع کن و همراه با بچه‌ها بیا. راستی پرونده مدرسه بچه‌ها یادت نره! زن، سوار تویوتای روباز، وسط وسایل خونه با دو سه تا بچه قد و ‌نیم‌قد، از بهشهر راهی اهواز شد. پیرمرد بهشهری توی تاریکی پادگان جعفرزاده اندیمشک تا چشمش به غربت زن و بچه‌ها افتاد، اشکی گوشه چشمش جمع شد، بعد هم زیر لب، لعنتی نثار صدام کرد. 
براساس روایتی از مادرم
جواد صحرایی

مهم‌ترين درس دفاع مقدس چیست؟
در هفته دفاع مقدس پرسش هم‌اندیشی پیامکی تریبون را به موضوع مهم‌ترین درس‌های این اتفاق عظیم برای جامعه امروز اختصاص دادیم که در ادامه به نظرات شما همراهان گرامی جمع‌بندی می‌شود.
مقاومت و ایستادگی/ مقاومت و ایستادگی در پیام‌های همراهانی چون؛ «سميرا فيروزي» از خرمدره، «خيرالنسا قرباني» از املش، «صفافر» از سياهکل، «ايمان‌آباد» از برازجان، «جمال کشاورزي» از خرامه، «کاظمي» از ياسوج، «ابراهيم ديبائيان» از گچساران، «شبانکاره» از بوشهر، «ابراهيم ترکمند» از بوئين‌زهرا، «موسي ارکاني‌فرد» از بجنورد، «کبري شمس‌الديني» از کرمان، «ميثم ولي‌پور» و «سميرا کريمي» از آشخانه، «حسين مؤمن‌نسب» از ياسوج، «غلام رسول‌کريمي» از دلند، «مصطفي اکبري» از داران و «شيرزاد صحرايي» از صحنه مهم‌ترین درس دفاع مقدس مطرح شده است.
ایثار/ برخی دیگر از همراهان، ایثار و از خودگذشتگی را مهم‌ترین درس دفاع مقدس دانسته‌اند که از این میان می‌توان به «معصومه آقايي» از علي‌آباد‌‌ کتول، «ميثم نصرتي» از ميبد، «مهدي پورپيرعلي» از نجف‌آباد، «رضواني» از نرماشير، «جواد شمس‌الدينی» از کرمان، «عباس حسين‌خاني» از رابر، «حسين رضايي‌نژاد» از قاينات، «تکتم يعقوب‌زاده» از بيرجند، «محمدرضا زاهد» از بيرجند، «حميده محمدي کردعليوند» از خرم‌آباد، «پورفتحي» از خرم‌آباد، «ابراهيم نادري» از ياسوج، «حسين حسنوند» از کرمانشاه، «سعيده غفارزاده»  و «ملکي» از تبريز اشاره کرد.
خودباوری/ اما تقویت خود‌باروی و درس «ما می‌توانیم» هم موضوعی بود که «رسول سليماني» از زنجان، «مسعود همرنگ‌هزان» از گرمي و «حسين افضلي» از دامغان مطرح کردند.
تبعیت از ولایت/ از دیدگاه «فهيمه پولادوند» از تهران، «سيدمحمد خدايي» از اردکان، «محمدباقر حسيني‌بمرود» از زيرکوه، «زماني» از بوشهر، «سيدسجاد هاشمي‌کيا» از گچساران، «کمالي» از بوشهر، «ابوذر خداجو» از بندرعباس، «حامد جعفري» از تنگستان، «قاسمي» از گناباد، «شاهچراغ» از دامغان، «رضا خوش‌کلام» از بستان‌آباد، «هادى رضانژاد» از آذرشهر، «علي‌حسن زارعي» از قزوين و «افسانه محمدي» ولایتمداری و تبعیت از ولی فقیه مهم‌ترین درسی است که از دفاع مقدس می‌توان گرفت. 
وحدت/  وحدت و همدلی از دیدگاه «پاک» از تبريز، «خدادوست» از فريمان، «سيدعقيل موسوي» از شهرکرد و «اميرعلي نورياني» از قزوين مهم‌ترین درس دفاع مقدس مطرح شده است. 
مدیریت جهادی و انقلابی/ همچنین «نجفي» از کرمان و «وليزاده» از اروميه به موضوع مدیریت جهادی و انقلابی در دفاع مقدس به مثابه مهم‌ترین درس اشاره کرده‌اند.
دفاع همه‌جانبه/ در این میان «مرتضي اميري‌نژاد» از بوئين‌زهرا، «شادي کلانتري» از ابهر و «جهانگير ديدبان» از مراغه هم موضوع دفاع همه‌جانبه را مهم دانسته‌اند. 
دیگر نظرات/  در این شماره نظرات متفاوتی هم وجود داشت، از جمله «مصطفي صالحي» از کهنوج که گفته شکستن ابهت دو قدرت شرق و غرب. یا «محمد کريم‌زاده» از اصفهان که سه مؤلفه رهبري، مقاومت و ايمان را برشمرده و «زهرا کريم‌زاده» که معتقد است هميشه حق بر باطل پيروز است. «اصغرکنعاني» از بستان‌آباد هم ايمان و تقواي الهي و تن ندادن به خواسته دشمن را بیان کرده و «محمد زارعي‌برآبادي» از خواف، جهاد با نفس، خودسازي و خداشناسي را برشمرده است. «مجيد فياضي‌پور» از دهدشت به تکيه بر توان داخلي و توکل بر خداوند اشاره کرد.
برندگان تریبون 11
«سعيد قبادي» از سنندج / «ابوذر خداجو» از بندرعباس / «حسين افضلي» از دامغان
پرسش تریبون 12
از دیدگاه شما جمهوری اسلامی ایران تا چه زمانی باید به برجام پایبند باشد؟