اکبر کمیجانی قائم‌مقام بانک مرکزی درباره علت وقفه زمانی ابلاغ تا اجرای بخشنامه کاهش نرخ سود و اینکه سبب شد تا بانک‌ها با عقد قراردادهای یک‌ ساله و نرخ‌های بالا سپرده جذب کنند، اظهار داشت: با توجه به وجود 22 هزار شعبه بانکی باید اطلاع‌رسانی لازم انجام ‌شود و اینگونه نیست که اکنون اراده کنیم در سراسر کشور اجرایی شود.
 سعید مهدوی/ اقتصاد هر منطقه جزء لاینفکی است که میزان استقلال و وابستگی آن را به کشورهای همسایه و جامعه بین‌الملل تعیین می‌کند. منابع و درآمدهای اقتصادی به حدی حائز اهمین است که می‌تواند شاخصه‌های دیگری، همچون قومیت، ملیت، زبان و جغرافیا را تحت تأثیر قرار دهد. اقلیم کردستان از جمله مناطقی است که به دلایل متعددی مدعی جدایی از کشور عراق بوده که در ادامه وضعیت اقتصادی آن به همراه ظرفیت‌ها و تهدیدات آن بررسی می‌شود.
همه‌پرسی جدایی منطقه کردستان عراق با وجود فشارهای بغداد، تهدیدهای ترکیه و ایران و هشدارهای بین‌المللی روز دوشنبه (سوم مهر ماه) در مناطقی از شمال عراق، از جمله استان‌های اربیل، سلیمانیه و دهوک و مناطق مورد اختلاف از جمله کرکوک و خانقین برگزار شد. کمیته همه‌پرسی جدایی کردستان اعلام کرد، 72 درصد از واجدان شرایط، در همه‌پرسی استقلال کردستان مشارکت کردند و طی آن 92 درصد از مشارکت‌کنندگان به جدایی این منطقه از عراق رأی دادند. نتیجه این همه‌پرسی الزام‌آور نیست؛ اما به مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان اجازه می‌دهد بر سر جدایی این منطقه با بغداد و دیگر کشورهای همسایه مذاکره کند.

ذخایر نفتی اقليم كردستان
در سال ۲۰۰۵، مجلس عراق خودمختاری اقلیم کردستان را به تصویب رساند و به این ترتیب راه برای سرمایه‌گذاری شرکت‌های نفتی باز شد. شرکت «جنل انرژی» در جولای سال ۲۰۰۲، قرارداد مشارکت در تولید برای میدان تق‌تق را به امضا رساند. سه سال بعد، گروه آداکس سوئیس نیز در تق‌تق سرمایه‌گذاری کرد. در همین حال، شرکت نروژی DNO عملیات‌های اکتشافی را در سال ۲۰۰۴ آغاز کرد؛ امری که به کشف میدان تاکه در آوریل سال ۲۰۰۶ منجر شد. در حالی که پیش از این منابع نفتی اقلیم کردستان ۴۵ میلیارد بشکه تخمین زده شده است، بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی درباره چشم‌انداز عراق در سال ۲۰۱۲، اقلیم کردستان برخوردار از چهار میلیارد بشکه ذخایر تأیید شده است. دیگر ارزیابی‌های انجام شده از سوی کردها یا U.S. Geological Survey  به دلیل در نظر گرفتن ذخایر تأیید نشده و ظرفیت اکتشاف رقم بیشتری را نشان می‌دهد.

میزان صادرات نفت و گاز
  اقلیم خودمختار
سیدحمید حسینی، عضو ارشد اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران اظهار داشت، در حال حاضر اقلیم کردستان روزانه بیش از ۳۵۰ هزار بشکه نفت صادر می‌کند و طبق ادعای کردها تا سال ۲۰۱۹ صادرات نفت این منطقه به دو میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت. در صورت تحقق این امر، سهم بسیار بزرگی از صادرات ۳۰ میلیون بشکه‌ای اوپک به این منطقه اختصاص می‌یابد. حسینی با بیان اینکه کردها معتقدند پنج درصد از ذخیره نفت و گاز جهان در کردستان عراق قرار دارد و میادین بزرگ نفتی، از جمله شیخان و تق‌تق نیز در این منطقه واقع شده‌اند، تصریح کرد: «اقلیم کردستان ۳۰ میدان نفتی فعال دارد که ۱۹ کشور خارجی، از جمله کانادا، آمریکا، روسیه و فرانسه در آن سرمایه‌گذاری کرده‌اند.» به گفته حسینی، برخی از این شرکت‌ها از جمله اکسون موبیل، شورون آمریکا، توتال فرانسه و گازپروم روس به منظور مشارکت در کشف و استخراج نفت در اقلیم کردستان سرمایه‌گذاری کرده‌اند.
همچنین، اقلیم کردستان بر اساس قراردادی که با کشور ترکیه منعقد کرده، روزانه حدود ۱۰ میلیون متر مکعب (نصف ایران) گاز به این کشور صادر می‌کند.

پیامدهای اقتصادی منفی
 مورد انتظار
۱ـ اولین پیامد اقتصادی که برای اقلیم کردستان در انتظار است ممانعت ترکیه از صادرات نفت و گاز است. بن‌علی ییلدریم، نخست‌وزیر ترکیه گفت که آنکارا نتایج این همه‌پرسی را «بی‌اثر و پوچ» می‌داند و رجب‌طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، کردستان عراق را به اعمال تحریم‌های فلج‌کننده تهدید کرد. دولت ترکیه همچنین در پی آغاز همه‌پرسی جدایی، گذرگاه مرزی «خابور» با این منطقه در شمال عراق را که تنها دروازه ارتباط کردهای عراق با جهان غرب است، مسدود کرد.
۲ـ مشکل عمده دیگر این منطقه وابستگی زیاد آن به واردات است که 80 تا 90 درصد کالاها را تشکیل می‌دهند. از آنجایی که کردستان محصور است و به دریای آزاد راه ندارد، بسته شدن مرزهای زمینی ایران و ترکیه و مرزهای هوایی عراق می‌تواند به سرعت موجب افزایش شدید قیمت‌ها یا کمبود کالاهای اساسی، مانند غذا و سوخت شود. در حال حاضر، 20 تا 25 درصد حجم کل صادرات ایران به عراق، به منطقه اقلیم کردستان عراق صادر می‌شود.
3ـ یحیی آل‌اسحاق، رئیس اتاق مشترک ایران و عراق اظهار داشت: «جدایی کردستان آثار اقتصادی سوئی برای این اقلیم و طرف‌های تجاری به دنبال خواهد داشت و همکاری‌های اقتصادی با این منطقه را با چالش جدی مواجه می‌کند؛ چرا که فعالیت‌های اقتصادی به فضایی آرام، آزاد و قابل اعتماد نیاز دارد.» وی افزود: «آثار منفی جدایی اقلیم کردستان عراق بر اقتصاد این منطقه و روابط تجاری با همسایگان بسیار سنگین‌تر از پیامدهای احتمالی مثبت این اتفاق است.» آل‌اسحاق تصریح کرد: «پروژه‌های عمرانی با سرمایه‌گذاری پیمانکاران ایرانی در کردستان عراق انجام شده و بخش عمده مبادلات تجاری با این منطقه نیز به همین واسطه با چالش مواجه خواهد شد.»
۴ـ اربیل تا پیش از این به دلیل برخورداری اقلیم از منابع مختلف معدنی، جمعیت جوان و بازار بیش از پنج میلیونی که مشتاق انواع سرمایه‌گذاری‌ها بود، جذابیت ویژه‌ای برای کشورهای منطقه و فرامنطقه داشت؛ اما محصور شدن اقلیم در مرزهای خودش و اعلام صریح عدم پذیرش همه‌پرسی و نتیجه آن از سوی اتحادیه عرب، شورای امنیت سازمان ملل و چند کشور، مانند ترکیه، ایران، سوریه، مصر، قطر، آلمان و آمریکا (هرچند به صورت اعلامی)، آینده ساکنان این منطقه را با چالش‌های جدی روبه‌رو می‌کند؛ از این رو امید اربیل به تغییر رویه سیاسی کشورها به دلیل پیوندهای اقتصادی کشورهای همجوار با اقلیم یا جذابیت منافع اقتصادی برای کشورهای فرامنطقه‌ای، تنها یک تصور ساده‌انگارانه است؛ زیرا پذیرش نتیجه همه‌پرسی استقلال افزون بر مغایرت با قانون اساسی عراق، می‌تواند زمینه‌ساز برهم ریختن مرزهای منطقه و تسری آن به دیگر حوزه‌های جغرافیایی شود.

اقتصاد نفتی و وابسته 
بارزانی و حزب دموکرات کردستان بر این باورند که همسایگان کردستان، به ویژه ترکیه، این اقلیم را محاصره نکرده یا حداقل برای مدت زمان زیادی این کار را انجام نخواهند داد؛ چرا که از تجارت با کردستان، سود زیادی عایدشان می‌شود؛ اما بسیاری از کارشناسان معتقدند، اقلیم کردستان با در اختیار داشتن منابع نفتی که ذکر شد، اقتصادی به شدت نفتی و وابسته دارد که در مقابل تحریم‌ها و محدودیت‌های دولت مرکزی عراق و کشورهای همسایه آسیب‌پذیر و شکننده است. بر اساس این، موضوع اقتصاد و مسائل مربوط یه آن از مهم‌ترین عواملی است که کردستان مستقل را تهدید کرده و مردم این منطقه را برای آینده خود به راهکاری برای خروج از این وضعیت وامی‌دارد.
 محمد نوری/ اقتصاد ایران ظرفیت‌ها و بسترهای مناسبی دارد که می‌تواند کشور را در مسیر رشد قرار داده و از بحران‌ و رکود اقتصادی دور کند. برخی از این ظرفیت‌ها، همچون جمعیت جوان و آماده به کار، نیروی انسانی ماهر و توانمند، منابع طبیعی قابل استفاده، تنوع آب‌و‌هوایی، ذخایر مناسب انرژی، بازار مصرف مناسب داخلی و... که به توان داخلی کشور معطوف بوده و باید با نگاه به اقتصاد داخلی از آنها در راستای تقویت و مقاوم‌سازی اقتصاد بهره برد.
 در مقابل، برخی ظرفیت‌ها در کشور وجود دارد که خارج از مرزهای کشور تعریف شده و با برنامه‌ریزی و استفاده هدفمند از آنها می‌توان در جهت تقویت و مقاوم‌سازی اقتصاد داخلی گام برداشت که ظرفیت موجود در جهان اسلام و کشورهای مسلمان از آن جمله است.
امروزه، تعامل و ارتباط اقتصادی بین کشورهای اسلامی، یکی از پیش‌شرط‌های توسعه و اقتدار جهان اسلام به شمار می‌رود. آمارها نشان می‌دهد، کشورهای اسلامی با دارا بودن 20 درصد از جمعیت و 23 درصد از مساحت جغرافیایی جهان و همچنین دارا بودن 40 درصد از صادرات مواد خام و 50 درصد صادرات نفت، سهم بزرگی را در مناسبات اقتصادی جهان دارند که اگر این ظرفیت در داخل جهان اسلام مدیریت شود، می‌تواند فرصت مناسبی برای ارتقای جایگاه اقتصادی کشورهای اسلامی ایجاد کرده و اقتصاد داخلی آنها را مقاوم کند.
 در این میان، ایران با داشتن ظرفیت‌های مناسب اقتصادی در داخل کشور و گستره ارتباطاتی که با دیگر کشورهای اسلامی دارد، می‌تواند نقش مهمی در این زمینه ایفا کند و به تبع آن اقتصاد خود را رشد داده
و مقاوم کند.
کشورهای اسلامی با توجه به دارا بودن یک‌پنجم جمعیت جهان موقعیت بسیار خوبی برای مصرف همه نوع کالاها و خدمات دارند. گردش کالا در بازارهای اسلامی افزون بر رونق فعالیت‌های بازرگانی، سبب رشد تولید و ارتقای سطح کیفی تولید و شکل‌گیری صنایع مختلف و ارتقای سطح تکنولوژیکی کشورهای اسلامی می‌شود که در این زمینه نیز مسئولان سیاسی و اقتصادی کشور می‌توانند با نگاه به بیرون و ارتقای سطح تعاملات سیاسی و اقتصادی با حفظ ملاک و معیارهای موجود در نظام اسلامی به منظور تقویت اقتصاد داخلی اقدام کنند.
نکته دیگری که در این باره می‌تواند به رشد و مقاوم‌سازی اقتصادی کمک کند، محور شدن در بازار غذای حلال در جهان است. بنا بر گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، جمعیت مسلمانان جهان تا سال 1400 به حدود 30 درصد کل جمعیت جهان خواهد رسید.
 به این ترتیب، غذای حلال که غذای اصلی مسلمانان به شمار می‌آید، در آینده می‌تواند به سادگی 20 درصد کل تجارت جهانی را در محصولات غذایی به خود اختصاص دهد و ایران به دلیل ظرفیت‌های اقتصادی داخلی پیش گفته، می‌تواند نقش ویژه‌ای را در منطقه و جهان داشته باشد که این مسئله همواره در مسائل اقتصادی ما مغفول مانده است و احیای آن، اقتصاد کشور را با توجه به ظرفیت‌های بیرونی در مسیر مقاوم شدن قرار می‌دهد و می‌تواند سهم مناسبی از 500 میلیارد دلار گردش مالی این حوزه را نصیب
 کشور کند.

 ترکیب دولتی شورای پول و اعتبار
رئیس‌جمهور در تازه‌ترین تصمیم خود محمد نهاوندیان و مسعود نیلی را به شورای پول و اعتبار معرفی کرد. این در حالی است که به استناد ماده ۱۵ قانون برنامه ششم توسعه باید دو کارشناس پولی و بانکی به پیشنهاد رئیس کل بانک مرکزی و تأیید رئیس‌جمهور به عنوان اعضای شورای پول و اعتبار انتخاب شوند. حال با انتصاب دو نفر از دولت در جایگاه کارشناسان پولی و بانکی حاضر در شورای پول و اعتبار، بررسی ترکیب این شورا نشان می‌دهد، در بین اعضای ۱۳ نفره هشت نفر از بدنه دولت انتخاب شده‌اند که استقلال آن را زیر سؤال می‌برد.
 اختلاف فاحش در میزان واردات پوشاک
مجید نامی، عضو هیئت‌مدیره اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران گفت: «در حالی گمرک میزان واردات پوشاک به کشور در سال ۱۳۹۵ را ۶۱ میلیون دلار اعلام کرده است که طبق آمار جهانی در سال گذشته، میزان واردات پوشاک به ایران رقمی معادل یک میلیارد دلار بوده است که این دو عدد اختلاف فاحشی دارند.»
 تعداد واقعی شاغلان کشور
امیدعلی پارسا، رئیس مرکز آمار ایران در نشست بررسی راهکار‌های رونق تولید، ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری در وزارت کشور با بیان اینکه آمارهای به دست آمده از میزان اشتغال و بیکاری از یک‌درصد جمعیت هر استان استخراج شده است، اظهار داشت: «به طور متوسط در کشور ۲۳ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر دارای شغل کامل هستند و ۴۴ ساعت در هفته به صورت استاندارد کار می‌کنند و در تولید مشارکت دارند؛ بر همین اساس نیز سه میلیون و ۱۰۰ هزار نفر بیکار مطلق هستند که حداقل یک ساعت در هفته کار نکرده‌اند.»
 افزایش هزینه خانوار
طبق گزارش بانک مرکزی و بر اساس آمار موجود از بودجه خانوار در سال ۹۵، متوسط هزینه ناخالص سالیانه یک خانوار شهری ۳۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بود که ماهیانه رقمی حدود ۳ میلیون و ۲۷۵ هزار تومان می‌شود. از کل این مبلغ ، 9/22 درصد (حدود ۹۰۰ هزار تومان هر ماه) سهم گروه هزینه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها است کـه نسبت بـه سال ۱۳۹۴ معـادل ۸ درصد افزایش داشته است.


 سید فخرالدین موسوی/ حجت‌الاسلام سیدمحمد موسوی‌خوئینی‌ها از مهم‌ترین سیاستمداران اردوگاه اصلاحات محسوب می‌شود؛ مرد خلوت‌گزین سپهر سیاست، هاله قداست آینده‌اندیشانه در مجمع روحانیون مبارز را داراست و پس از مدت‌ها فراموشی شعارهای ضد استکباری دهه شصتی آنان، در زمانه حملات ترامپ بر روح و جسم برجام، مخزن‌الاسرار «چپ»ها، بر موضع‌گیری ضدآمریکایی پرسابقه‌ترین تشکل سیاسی اصلاحات پافشاری کرد. سیدمحمد موسوی‌خوئینی‌ها با یادآوری بخشی از اقدامات خصمانه آمریکا در قبال ایرانیان، آنان را دشمن همیشگی ایرانیان معرفی کرد و نوشت: «آمریکاییان هم هیچ زمانی دوست ملت ایران نبوده‌اند. در ماجرای نهضت بزرگ ملی شدن صنعت نفت، آمریکا هرگونه کارشکنی‌ای کرد تا این نهضت به بار ننشیند و عاقبت با هم‌دستی انگلیسی‌ها و با کودتای نظامی، دولت قانونی مرحوم دکتر مصدق را سرنگون کرد و شاه ایران را مدیون و مرعوب خود ساخت. او هم برای اینکه به سرنوشت پدرش گرفتار نشود و به تبعید بی‌بازگشت نرود، مطیع بی‌چون ‌و چرای آمریکا شد. همچنین از زمانی که در پی انقلاب اسلامی، برای همیشه دودمان پهلوی و رژیم سلطنتی سقوط کرد، آمریکا حتی یک روز هم با ایران از درِ دوستی وارد نشد. امروز هم رئيس‌جمهور آمریکا در سنگ‌اندازی بر سر راه ایران و ایرانیان گوی سبقت از پیشینیان خود ربوده است» «مجمع روحانیون امروز، همان مجمع روحانیون دیروز است»؛ این مهم‌ترین گزاره دبیرکل قدیمی‌ترین تشکل سیاسی اصلاح‌طلب بود. او از بازگشت به اصالت پیشین این مجمع سخن گفت و اظهار داشت: «مجمع روحانیونْ همان مجمع روحانیون است و همچنان ضد آمریکاست، مگر اینکه آمریکا به فرموده امام خمینی(ره) آدم بشود و این خواسته زیادی نیست. اگر آمریکا حقوق ملت ایران را در اندازه یک ملت مستقل، دارای تمدنی دیرپا و چند هزار ساله، آیینی آسمانی و دارای میلیون‌ها استعداد انسانی بپذیرد و بر این اساس با ایران رفتار کند، آدم شده است و ما هم می‌توانیم باب مخاصمه با او را ببندیم، مجمع روحانیون نه در پی آن است که در تنور مبارزه با آمریکا نانی برای خود بپزد و نه هرگز گمان می‌برد که در دوستی با آمریکا، تا زمانی که دولتمردان آن کشور بر طبل خصومت می‌کوبند، برای ملت ایران خیری نهفته است.» این عبارات بخش‌هایی از خبری است که روزنامه اصولگرای «صبح نو» تحت عنوان «رخ‌نمایی ضد آمریکایی مرد سایه اصلاحات» منتشر کرد، مواضع ضد آمریکایی که حالا در آستانه اعلام پایبند نبودن ایران به برجام از سوی دونالد ترامپ مطرح شده است و بیش از آنکه نشان‌دهنده مواضع این چهره مهم جریان اصلاحات باشد، نشان‌دهنده تناقض رفتاری این جریان است و این پرسش را به وجود می‌آورد که چگونه ممکن است سران اصلاحات این‌گونه بیندیشند؛ اما رسانه‌های اصلاح‌طلب و چهره‌های رسانه‌ای آنها از دوستی تهران و آمریکا مدام سخن به میان آورند. شادی زاید‌الوصف این رسانه‌ها از تماس تلفنی باراک اوباما و آقای روحانی که با تیتر درشت «تماس تاریخی» بر صفحه نشریه اصلاح‌طلب صدا به سردبیری محمد قوچانی نشست و با ده‌ها نوشتار از آن تمجید شد، انتشار تصاویر پیاده‌روی محمدجواد ظریف و جان کری در حاشیه مذاکرات هسته‌ای که بر صفحه اول روزنامه‌های زنجیره‌ای به چاپ رسید، اعتماد ویژه به قول‌های مقامات آمریکایی و تیترهایی، چون «امضای کری تضمین است» بر صفحه اول رسانه‌های اصلاح‌طلب و.. . چه نسبتی با اظهارات امروز چهره‌ای چون موسوی‌خوئینی‌ها دارد؟ رسانه‌هایی که اکنون و حتی پس از بدعهدی‌های فراوان آمریکا و اقدامات دونالد ترامپ همچنان برای‌شان سخت است از قابل اعتماد نبودن آمریکا بنویسند، موضوعی که راز آنها را در بخش دیگری از مطلب روزنامه صبح نو در این زمینه باید جست‌وجو کرد که می‌نویسد: «راز روایت دیر هنگام سخنان سیدمحمد موسوی‌خوئینی‌ها اهداف تازه‌ای است. به نظر می‌رسد سید سایه‌نشین اصلاحات از چشم‌انداز کنش‌های سیاسی اصلاح‌طلبان احساس خطر کرده است. پیرمرد، سیاستمدار زمان‌شناس است؛ سخنان موسوی‌خوئینی‌ها به اثرگذاری رفتار عهدشکنانه آمریکا در قبال  برجام باز می‌گردد؛ چرا که به روایت نظرسنجی‌ها، روحیه ضدیت با آمریکا در جامعه ایرانی افزایش پیدا کرده است و هنگامه موج‌سواری بر افکار عمومی با گزاره‌های ضد آمریکایی مهیا شده است.»
 مهدی فرهادی/ سه شرط برای برقراری ارتباط کامل بیان شده است که عبارتند از:
1ـ اگر معنی مورد نظر در فرستنده پیام به صورتی کامل منتقل شود، ارتباط کامل است. 
2ـ اگر معنی متجلی شده در گیرنده پیام، کوچک‌تر از معنی مورد نظر فرستنده پیام باشد، باز هم ارتباط برقرار خواهد شد، لیکن این ارتباط کامل نیست.
3ـ اگر معنی متجلی شده در گیرنده پیام بر معنی مورد نظر فرستنده پیام برابر صفر شود، ارتباط برقرار نخواهد شد.
لازم است که در اینجا برخی از عواملی که سبب می‌شود پیام ناقص دریافت شود و ارتباط برقرار نشود را می‌آوریم:
الف‌ـ نقص در کدگذاری یا کدگشایی؛ با توجه به اینکه کدگذاری مطالب و پیام در رسانه‌ها و فرهنگ‌های مختلف دارای روش‌های متفاوتی است، هر کدام به گونه‌ای می‌تواند مخاطب را تحت تأثیر قرار دهد؛ نامشترک بودن نشانه‌ها یا استفاده نکردن صحیح از آنها می‌تواند پیام دریافت شده را با سوء‌تفاهم مواجه کند. نشانه‌شناس برجسته ایتالیایی، در مقاله‌ای با عنوان «به ‌سوی کاوش نشانه‌شناختی در پیام تلویزیونی» می‌نویسد: «رمزگشایی انحرافی در رسانه‌های جمعی، قاعده است» زیرا مردم از رمز‌های مختلفی برای فهم پیام استفاده می‌کنند و به ‌همین دلیل تفسیرهای گوناگونی از آن صورت می‌گیرد.
ب‌ـ تداخل در کدگذاری؛ این حالت هنگامی پیش می‌آید که فرستنده و گیرنده پیام هر دو در مجموعه‌ای از نشانه‌ها مشترک هستند؛ اما ارزش‌ها، هنجارها و انتظارات فرهنگی و اجتماعی آنان از جریان ارتباط کاملاً متفاوت است.
ج‌ـ شیوه‌های نامناسب براي ارائه راه‌حل‌ها؛ اگر شیوه‌های نامعمول برای برقراری ارتباط به کار گرفته شود و با درجه اقناع‌پذیری کم مواجه شود، در آن صورت ما در انتقال معنی موفق نبوده‌ایم، مانند انتقال مطلب بدون استدلال عقلی، انتقال مطلب با حالت خشم و عصبانیت، انتقال مطلب در زمانی که مخاطب با پارازیت مواجه است، انتقال مطلب در زمانی که مخاطب آمادگی روحی و روانی ندارد و...