آیت‌الله علی‌اکبر رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: رهبر انقلاب شخصیتی با ابعاد متنوع دارند که با بزرگان شیعه قابل مقایسه است. ایشان فقیهی مقتدر، جامع‌نگر و نوگرا هستند. ایشان نگاه گره‌گشا برای حکومت و فقه دارند. پویایی و دقت در تحلیل واژگان و لغات‌شناسی امتیاز دیگر ایشان است. وی تأکید کرد: از ویژگی‌های فقه ایشان دستگاه‌وار دیدن و نظام‌مند بودن فقه است.
تبیین توصیه‌های اخیر رهبر معظم انقلاب در گفت‌وگوی صبح‌ صادق با حمیدرضا آصفی و کاظم جلالی
مجتبی برزگر/ همین چند روز پیش بود که رهبر معظم انقلاب در دیدار با نخبگان، بر هفت نکته‌ مهم درباره‌ قضایای اخیر مربوط به برجام تأکید کردند و در بخشی از بیانات خود گفتند که تا طرف مقابل، برجام را پاره نکند، ما آن را پاره نمی‌کنیم؛ اما اگر برجام را پاره کنند ما آن را ریزریز می‌کنیم. همچنین فرمودند: «آنهایی که موشک و سلاح اتمی دارند، ملت ایران را از داشتن موشک دو یا سه هزار کیلومتری نهی می‌کنند، این موضوع و دیگر مسائل مربوط به ایران به شما چه ربطی دارد؟» افزون بر این، خطاب به اروپا اشاره کردند: «از هم‌صدایی با آمریکایی‌ها در مسائلی، نظیر قدرت دفاعی ایران و حضور ایران در منطقه بپرهیزند؛ چرا که ما مطلقاً هم‌آوازی اروپایی‌ها با زورگویی‌های آمریکا را قبول نمی‌کنیم.» به بهانه تبیین این رهنمودهای حکیمانه و در عین ‌حال مقتدرانه رهبر فرزانه انقلاب به سراغ حمیدرضا آصفی، کارشناس ارشد سیاست ‌خارجه و سفیر اسبق ایران در پاریس و کاظم جلالی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی رفتیم و در این باره به گفت‌وگو نشستیم. مشروح این مصاحبه در ادامه از نظرتان می‌گذرد:
*در شروع بحث بفرمایید با توجه به اینکه اظهارات جنجالی دونالد ترامپ با واکنش‌های جدی و صریح مسئولان بلندپایه جمهوری اسلامی مواجه شد و نقطه عطف آن رهنمودها و توصیه‌های مهم رهبر معظم انقلاب بود، تحلیل شما از این مواجهه قاطعانه با اظهارات رئیس‌جمهور آمریکا چیست؟
آصفی: همواره شاهد بوده‌ایم که رهبر معظم انقلاب در مقاطع ضروری با بیانات خودشان هم نیروهای داخل را راهنمایی می‌کنند و هم چراغ راهی را مقابل مسئولان و مردم قرار می‌دهند تا آنها بدانند که باید چگونه حرکت کنند. از سویی به دوستان و دشمنان ایران در خارج از کشور نیز پیام پرصلابت خودشان را می‌رسانند. به نظرم این بیانات در مقطعی انجام شد که جهانیان منتظر شنیدن مواضع جمهوری اسلامی ایران در عالی‌ترین سطح بودند و رسانه‌های خارجی، از جمله انگلیسی‌ها، اروپایی‌ها، رسانه‌های عربی، منطقه‌ای و حتی آمریکایی آن را پوشش دادند. این گستردگی رسانه‌ای حاکی از این بود که جهان منتظر شنیدن مواضع ایران است و به همین دلیل آن را با دقت و با گستردگی فراوان منعکس کردند.  
جلالی: رهبر معظم انقلاب در مقام سکان‌دار نظام و انقلاب اسلامی هرگاه احساس کنند که مردم و مسئولان نیازمند تذکر و راهنمایی هستند، رهنمودهایی اندیشمندانه ارائه می‌دهند. از سوی دیگر، اگر بخواهند در مقابل خارجی‌ها هم واکنش متناسبی داشته باشند، آن را مطرح می‌کنند. امام خامنه‌ای در دیدار با نخبگان سخنان جامعی داشتند؛ به ویژه در حوزه مربوط به مسئله خوداتکایی و توجه به اقتصاد مقاومتی که فرمودند، باید از توان ملی استفاده کنیم و در برابر توطئه‌های خارجی دقت داشته باشیم و فریب دشمن را نخوریم. معظم‌له اشاره کردند: «درست است که رئیس‌جمهور آمریکا حرف‌های ابلهانه می‌زند، ولی نباید غافل بود که چه طراحی‌هایی هم پشت این حرف‌ها وجود دارد.» معظم‌له تأکید کردند: «به هر حال بیشتر نگاه باید به درون کشور باشد و بدانیم مسائل‌مان در داخل، قابل جمع است و نه اینکه دیدمان متمرکز اجنبی باشد و حتی اجنبی‌های غیر دشمن که به اصطلاح برای این کشور دلسوزی می‌کنند، این یک خیال خام است.» به نظر من، این نکاتی که معظم‌له فرموده‌اند، بسیار ارزشمند و دقیق است.

*سخنان رهبر معظم انقلاب ابعاد و زوایای گوناگونی داشت که هم مردم و هم مسئولان مخاطب آن بودند؛ وظیفه مسئولان و مردم در قبال توصیه‌های هفت‌گانه‌ای که رهبر معظم انقلاب داشتند، چیست؟
آصفی: به نظرم رهبر معظم انقلاب در این سخنرانی از مواضع مسئولان تقدیر کردند. البته سخنان ایشان افزون بر تشکر و تقدیر، یک پیام نهفته هم داشت که مسئولان باید بر اساس همان عمل کنند؛ یعنی در مواضع دیپلماتیک بدون لکنت زبان و با صلابت حرکت کنند. به نظر بنده، این نکته یکی از نکات مهم پیام ایشان بود؛ زیرا وقتی در روابط بین‌الملل محکم و از موضع اقتدار صحبت کنید، طرف مقابل هم برای شما احترام بیشتری قائل می‌شود و دست از زیاده‌خواهی‌هایش برمی‌دارد. نکته دیگری که رهبری بر آن اشاره داشتند و به نظرم خیلی بجا بود، افزون بر موضع صریح در برابر آمریکایی‌ها، اعلام این موضوع بود که بودن یا نبودن برجام ما را نگران نمی‌کند و اگر شما بخواهید آن را پاره کنید، ما آن را ریزریز می‌کنیم و پیش از این هم از تعبیر آتش ‌زدن استفاده کرده بودند. معظم‌له در عین حال به اروپایی‌ها هم اشاره‌ای داشتند و هم از مواضع اروپا که بر پایبندی‌شان به برجام اصرار دارند، تشکر کردند و هم به آنها گوشزد کردند که نباید تنها به مواضع کلامی اکتفا کنند و وقتی آمریکا یک توافقی را نقض می‌کند، آنها باید بایستید نه فقط با وعده، بلکه در عمل! 
جلالی: ضروری است مسئولان هرچه سریع‌تر راهکارهای عملیاتی برای عمل به این توصیه‌های جامع و کامل بیابند تا بیانات دیده‌بان اصلی نظام و انقلاب بر زمین نماند؛ چرا که در وضعیت فعلی نسخه شفابخش ما عمل به این توصیه‌ها و باور آن از عمق وجود است. همچنین ثانیاً در قوای سه‌گانه کشور، مسئولان باید برای آن برنامه‌ریزی کنند. البته عمل به توصیه‌های رهبری نباید به معنای جزیره‌ای نگاه کردن باشد؛ یعنی هر کسی نگاه کند که این توصیه‌ها را در جزیره خودش چگونه می‌تواند عمل کند؛ بلکه باید نگاه جامع و کاملی داشته باشیم تا بتوانیم هم از نظر صیانت از استقلال و منافع ملی کشور و هم از نظر رونق اقتصادی و رضایتمندی مردم تلاش‌های جامعی را انجام دهیم؛ البته مردم تاکنون وظایف خودشان را به خوبی انجام داده‌اند و همیشه آنچه را که رهبری فرموده‌اند، با جامعیت فراوان گوش داده‌اند. در حال حاضر، باید بدانیم که کشور به هوشیاری و مواظبت همراه با بصیرت، وحدت و هم‌گرایی نیاز دارد. به راستی، همه بر روی یک کشتی سوار هستیم و اینکه دشمن و اجنبی یک بخشی از کشتی را سوراخ کنند و انفکاک ایجاد کنند، چیزی جز از فریب نیست. ما باید پشت سر رهبری انقلاب، محکم، با اقتدار و مملو از وحدت و انسجام در مقابل دشمن خارجی و یاوه‌گویی‌های رئیس‌جمهور آمریکا بایستیم. ملت ایران باید بدانند که اینجا فقط بحث برخی از نهادهای برآمده از انقلاب مانند سپاه نیست، اینها می‌خواهند ما را شقه شقه کنند و در مقابل همدیگر قرار دهند؛ از همین رو باید هوشیار باشیم. 

*اگر مسئولان توصیه‌هایی که رهبر فرزانه انقلاب پیش از مذاکرات و در حین انعقاد تفاهم‌نامه برجام داشتند، به طور جامع و کامل گوش می‌دادند، آیا چنین اتفاقاتی می‌افتاد و کار به اینجا می‌رسید؟
آصفی: این سؤال را شاید بتوان به وقت آن موشکافی کرد. به راستی، اگر آن توصیه‌های نه‌‌گانه رهبری همان موقع به طور کامل و جامع اجرا می‌شد، این اتفاقات نمی‌افتاد. وقتی رهبری تأکید می‌کردند که نامه کتبی از رئیس‌جمهور آمریکا بگیرید، برای همین روزها بود. درست است که رئیس‌جمهور آمریکا عوض شد؛ ولی داشتن این نامه دست ما را برای زیر فشار قرار دادن طرف مقابل بالاتر می‌برد. حالا اگر به آن توصیه‌ها عمل می‌شد قطعاً شرایط این‌گونه نبود. البته به نظرم الان وقت پرداختن به این موضوع نیست و باید تیم مذاکره‌کننده، دولت و مسئولان را حمایت کنیم تا بتوانیم چالش و توطئه آمریکا را خنثی کنیم.
جلالی: در موضوع برجام دو بحث جزئیات و کلیات مطرح است. در بحث جزئیات خود معظم‌له تذکراتی دادند که در برخی از نکات غفلت‌هایی صورت گرفته است؛ اما در بحث کلیات برجام همه وحدت ‌رویه داشتیم. امروز این دشمنان ما هستند که خلع سلاح شدند و چهره واقعی جمهوری اسلامی را که چهره‌ای عقلانی، اهل گفت‌وگو، تعامل و متعهد به حقوق بین‌الملل است، به رخ جهانیان کشیدند. امروز آن کسی که در ماجرای برجام محکوم می‌شود، رئیس‌جمهور آمریکاست. جمهوری اسلامی ایران مذاکره کرده و آژانس بین‌المللی هسته‌ای هم در برهه‌های مختلف و حتی در پاسخ به سخنان ترامپ اعلام کرد که ایران هیچ‌گونه انحرافی نداشته و همه تعهداتش را عمل کرده است. بر اساس این، شرایط اقتضا می‌کند با وحدت پیش برویم.

*تحلیل‌ شما از ادامه برجام چیست؟
آصفی: به نظرم برجام ادامه پیدا می‌کند؛ حتی به صورت یک پوسته. آمریکایی‌ها از برجام بیرون نمی‌آیند؛ چرا که‌ می‌دانند اگر برجام از بین برود، با ما باید در شرایطی که به چند برابر سانتریفیوژی که قبلاً‌ داشتیم دست پیدا کرده‌ایم، صحبت کنند. اصولاً اقتدار ما آمریکا را به تعظیم و احترام به حقوق هسته‌ای ایران مجبور کرد. آنها می‌دانند که این اندیشه و تفکر ساخت انرژی هسته‌ای، در مغز دانشمندان و در فکر جوانان ما وجود دارد. اگر روزی برجام از بین برود، به گونه‌ای که طرفین از برجام خارج شوند که به نظر من آمریکا به یک گونه‌ای دوفاکتو خارج شده و اصطلاحاً در کلام بیشتر در برجام مانده، آن وقت چیزی را در مقابل جمهوری اسلامی نمی‌توانند پیش‌بینی کنند. از این رو من تصور می‌کنم برجام می‌ماند؛ ولی روز به روز تضعیف می‌شود.
جلالی: برجام یک تعهد بین‌المللی چندجانبه است که طبیعتاً جمهوری اسلامی ایران بر اساس آموزه‌های دینی‌اش و همچنین نرم بین‌الملل و حقوق بین‌الملل به تعهدات خودش عمل کرده و خواهد کرد. این به معنای آن نیست که اگر آمریکایی‌ها و طرف‌های دیگر، برجام را نقض کنند، جمهوری اسلامی ایران دست روی دست می‌گذارد. در واقع، در این وضعیت، هم راهکارهای قانونی وجود دارد و هم در دستورالعملی که رهبر معظم انقلاب پس از تصویب برجام فرمودند، رویکرد برون‌رفت از این اتفاق بیان شده است. البته در هیئت نظارت بر برجام هم مسئولان درباره این موضوع جلسات مفصلی برگزار کرده‌اند؛ اما ما پیش‌قدم نمی‌شویم و به تعهدات‌مان پایبند هستیم؛ اما زیر سؤال بردن این تفاهم‌نامه سبب می‌شود که جمهوری اسلامی هم راهکارهای خودش را به مرحله اجرا بگذارد.

   مهدي سعيدي/ چندين ماه است که توصيه رهبر معظم انقلاب اسلامي مبني بر ضرورت فعاليت گروه‌هاي خودجوش در عرصه‌هاي مختلف علمي، فرهنگي، اجتماعي و... مبتني بر راهبرد «آتش به اختيار»، شور و شوقي را در ميان جوانان کشور به راه انداخته و اقشار مختلف جامعه و تشکل‌هاي گوناگوني که سال‌هاست مظلومانه و گمنام در اقصا نقاط کشور بي‌هيچ مزد و منتی مشغول به فعاليت بوده‌اند، جان دوباره يافته‌اند و با انگیزه‌ای دوچندان در حال تکاپو و برنامه‌ريزي هستند. 
اگر بخواهيم براي راهبرد «آتش به اختيار» مخاطبانی درجه اول بيابيم، بی‌شک در صدر همه، دانشجويان و نخبگان علمي دانشگاهي کشور هستند که رسالتي تاريخي را در راستاي توسعه و پيشرفت کشور بر عهده دارند. اين اولويت‌بندي را مي‌توان در بررسي رهنمودهاي چندين سال اخير رهبر حکيم انقلاب اسلامي يافت که بارها از جنبش نرم‌افزاري و ضرورت توليد علم بومي و استقلال علمي در جمع دانشگاهيان سخن گفته‌اند. همچنين طرح راهبرد «آتش به اختيار» برای اولین بار در جمع دانشجويان نيز از تقدم اين قشر از جامعه حکايت دارد.
اما در اين ميان نخبگان کشور در معرض تهديدات و انحرافاتي هستند که بايد نسبت به آن حساس بود. شايد مهم‌ترين تهديد در اين ميان، از دست دادن خودباوري و انفعال در برابر ديگران باشد که ناشي از شناخت فاصله‌ها و عقب‌ماندگي‌ها در برخي از عرصه‌هاي علمي است. اين انفعال آنجايي فعال می‌شود که کمبودها و موانع پيش‌رو، نوعي سرخوردگي را در فرد ايجاد کرده و از سوی ديگر مقايسه شرايط و فاصله‌هاي موجود بين وضع کنوني کشور و آنچه در غرب وجود دارد، وي را در وضعيت خودباختگي قرار مي‌دهد.
اين نگراني را مي‌توان در کلام رهبر معظم انقلاب اسلامي در آخرين ديدارشان با نخبگان دانشگاهي نیز مشاهده کرد. معظم‌له در اين مجلس خطاب به مستمعان چنين توصيه مي‌کنند: «نخبگان عزيز خودشان از خودشان مراقبت کنند؛ از خودتان مراقبت کنيد. يکي از عزيزان اشاره کردند که جنگ است و در جنگ، هم شهيد داريم، هم جانباز داريم. راست مي‌گويند؛ جنگ است. از ترور جسمي خطرناک‌تر، ترور مغزي و فکري است. گاهي دانشمندان ما را ترور کردند، شهيدشان کردند‌ـ ديديد ديگر‌ـ امّا از آن بدتر و تلخ‌تر اين است که دانشمند ما را اسير کنند؛ دانشمند ما اسير نبايد بشود.»
اسارت نخبگان چيزي جز دلباختگي و وادادگي و انفعال در برابر غرب نيست. تعبير غربزدگي به خوبي حکايت از وضعيتي دارد که ساليان سال نخبگان اين سرزمين و بسياري از کشورهاي جهان سوم با آن درگير بوده‌اند. البته انقلاب اسلامي تحولي بود که بار ديگر روح خودباوري و عزت را در جوانان منطقه و جهان اسلام احيا کرد و با ارتقای اعتمادبه‌نفس و تقويت غرور ملي، زمينه تحقق شعار «ما مي‌توانيم» را فراهم ساخت، اما از سوی ديگر تهاجم فرهنگي دشمن همچنان فعال است تا از اين عزت ملي بکاهد و جوانان کشور را به وضعيت انفعال و سرخوردگي گذشته ارتجاع دهد، که بايد در برابر آن هوشيار بود و اجازه نداد تا چنين سياستي اثر بگذارد.
در اين ميان در گام اول، مسئولان علمي و دانشگاهي هستند که بايد تلاش کنند فضاي علمي‌ـ پژوهشي را آنچنان براي نخبگان کشور فراهم آورند که ميل و رغبت ايشان براي جهاد علمي بیشتر و تقويت شود. بخش عمده‌اي از کاستي‌ها نه به واسطه ضعف اقتصادي و کمبودهاي مالي، بلکه به دليل سوء مديريت‌ها در سرمايه‌گذاري و تشخيص اولويت‌ها است و کارآمدي سيستمي را کاهش مي‌دهد که حاصل آن اتلاف سرمایه‌های کشور و سرخوردگي نيروي انساني است.
در اين ميان بخشي از این وظيفه بر عهده استادان انقلابي است که از جايگاه برتر معلمي، دانشجويان را به استقلال سوق دهند و آنها را خودباور بپرورانند. متأسفانه بخش عمده‌اي از معضلات کشور در اين زمينه ناشي از وجود استادانی است که خود اعتقادي به اين مهم ندارند و برعکس مروج غرب‌زدگي به شمار مي‌آيند. علم سکولار امروز نيز نانوشته و نامحسوس ذهن‌ها و ذائقه‌ها را به سمت غربزدگي و جهان‌بيني مادي سوق مي‌دهد که اين مهم نيز نيازمند يک انقلاب علمي بزرگ است.
و سرانجام خودسازي انقلابي نخبگان کشور ضرورتي انکارناپذیر براي طي مسيري است که آينده کشور و پيشرفت و تعالي جامعه ايراني در گرو دستيابي به آن است. در اين مسير هر چند همراهي نهادهاي مختلف و فراهم بودن مسير مي‌تواند سرعت دستيابي به اهداف را فراهم سازد، اما نبايد فراموش کرد که مبتني بر منطق آتش به اختيار، نبود اين شرايط نيز جوان مؤمن و انقلابي را نبايد از انجام وظيفه و تحقق رسالت تاريخي خود باز‌دارد؛ بلکه او با اميد به وعده نصرت الهي و تکيه بر بضاعت‌هاي ملي و باور به توانايي و استعدادهای دروني بايد به وظيفه خود عمل کند.


 آیا نمی‌توانید؟
رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) با انتقاد از حجم بالای ورود کالای قاچاق به کشور خطاب به رئیس‌جمهور گفت: «شما که می‌روید شبانه دو داعشی را که در روستایی در کرمانشاه پنهان شدند، جزغاله می‌کنید؛ نمی‌توانید جلوی ورود دو کانتینر قاچاق در روز روشن را بگیرید؟» فتاح در بخش دیگری از صحبت‌های خود خطاب به رئیس جمهور گفت: «حداقل 20 میلیارد دلار میزان قاچاق شماست که اگر 50 درصد آن مهار شود، 10 میلیارد دلار کمتر قاچاق به کشور می‌آید، آیا نمی‌توانیم جلوی آنها را بگیریم؟»

نگرانی‌های مشترک
خبرگزاری فرانسه در گزارش اخیر خود از افزایش تماس‌های پشت‌پرده میان مقامات رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی به دلیل نگرانی‌های مشترک دو طرف بر سر افزایش قدرت و نفوذ منطقه‌ای ایران خبر داده است. شماری از کارشناسان و مقامات می‌گویند؛ اینکه کشورهای عربی به زودی اسرائیل را به رسمیت بشناسند امری بعید به نظر می‌رسد؛ اما همکاری‌های پشت صحنه آنها در زمینه‌های متعددی آغاز شده است. در این زمینه ایوب کارا، وزیر ارتباطات رژیم صهیونیستی به خبرگزاری فرانسه گفته است: «روابط ما هنوز مخفیانه و غیر رسمی است؛ زیرا فرهنگ خاورمیانه به این موضوع حساس است.»

فشار را ادامه می‌دهیم
سیگال ماندلکر گفت: «مقابله با فعالیت‌های مخرب ایران فراتر از سپاه پاسداران است. ما همچنان به هدف قرار دادن سازمان‌هایی که با نهادهای تحت نظارت سپاه دادوستد دارند و از تروریسم حمایت می‌کنند، ادامه می‌دهیم.» این مقام آمریکایی با ادعای اینکه تا زمانی که ایران دست از حمایت تروریسم برندارد، باید در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی بماند، گفت: آمریکا در تمامی این کارهای مهم با متحد بزرگش، یعنی اسرائیل همکاری خواهد کرد.»

جاماندگی در تاریخ
رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا در گفت‌وگو با شبکه سی‌ان‌ان با تکرار ادعاهای همیشگی آمریکا علیه فعالیت‌های منطقه‌ای ایران حدود 40 سال پس از انقلاب اسلامی و تشکیل جمهوری اسلامی با رأی مردم مدعی شد: «تلاش ما این است که از صداهای معتدل در ایران حمایت کنیم، از دموکراسی‌خواهی و آزادی‌طلبی آنها حمایت کنیم، به این امید که روزی مردم ایران کنترل حکومت این کشور را بازپس بگیرند!»

از واشنگتن دور نمی‌شویم
یک مقام اروپایی که نامش اعلام نشد، به رویترز گفت: «این اتحادیه بدون اینکه بخواهد خود را به صورت کامل از واشنگتن دور کند، به دنبال این موضوع است که در گام بعدی، انتقاد از برنامه موشک‌های بالستیک ایران و نقشی را که از دید غرب نقش بی‌ثبات‌کننده در خاورمیانه است، بررسی کند.»

برخلاف ادعاها
«فاطمه راکعی»  با حکم محمدعلی نجفی در سمت مشاور شهردار تهران در امور بانوان انتخاب شده است؛ این در حالی است که اظهارات و مواضع جنجالی راکعی و همکارانش چون فاطمه حقیقت‌جو در مجلس ششم در زیر سؤال بردن ارکان و نهادهای نظام و دهن‌کجی به ارزش‌های انقلابی هنوز از یادها نرفته است. ضمن اینکه شهردار تهران مدعی است نباید در شهرداری تهران انتصاب‌ها و حرکات سیاسی وجود داشته باشد.

 محسن فخری/ سفر سرلشکر باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به سوریه و حضور او در خط مقدم مبارزه با داعش، خبری بود که توجه بسیاری از رسانه‌های داخلی، منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای را به خود جلب کرد؛ سفری که شامل بخش‌ها و برنامه‌های مختلفی می‌شد، اما، نه حضور وی در میان نیروهای مقاومت، نه برگزاری نشست خبری و نه حتی دیدار وی  با رئیس‌جمهور سوریه، موضوعاتی که اگر چه بسیار بااهمیت بودند؛ ولی نمی‌توان از آنها به نقطه طلایی این سفر یاد کرد؛ بلکه نقطه طلایی این سفر تسلیم پیام رهبر معظم انقلاب به بشار اسد بود؛ نامه‌ای که اگرچه خبری درباره محتوای آن منتشر نشده است؛ اما پس از نامه تشکرآمیز رئیس‌جمهور سوریه به رهبر معظم انقلاب که متن آن نیز در رسانه‌ها منتشر شد، معنایی دوچندان دارد. 
 هنگامی که بشار اسد در نامه خود خطاب به رهبر معظم انقلاب پس از آزادسازی دیرالزور نوشت؛ جمهوری عربی سوریه و جمهوری اسلامی ایران جنگ را علیه ظلم و تجاوزگری و از بین بردن خطرات تروریسم و مشارکت در برپایی نظام منطقه‌ای و بین‌المللی براساس عدالت، برابری و کرامت همسان برای تمامی ملت‌ها و کشورها ادامه می‌دهند، اینجانب به نام مردم جمهوری عربی سوریه و به نام شخص خود، والاترین مراتب تشکر و قدردانی را به حضرت‌عالی و مردم ایران تقدیم می‌کنم و از خداوند مسئلت دارم گام‌های ما را در راه خیرخواهی برای دو ملت و دو کشورمان و تمامی بشریت مشدد کند. و حالا سردار باقری در سمت رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، نامه رهبری انقلاب را در پاسخ این نامه برای بشار اسد می‌برد؛ اقدامی که معانی فراوانی در پس خود دارد، معانی‌ای که آینده‌ای روشن را در برابر محور مقاومت و ملت‌های منطقه در برابر استکبار جهانی و دست‌نشاندگان منطقه‌ای آن قرار می‌دهد.

 تصمیم کمیته احیای فتنه
سردار نجات گفت؛ چهره‌های تندرو اصلاحات چند ماه پیش کمیته‌ای تشکیل دادند که ما نام آن را «کمیته احیای فتنه» گذاشتیم. اینها ابتدا بحث حصر را مطرح کردند و خواهان رفع حصر شدند؛ اما از آن استقبالی نشد و اکنون این کمیته تصمیم گرفته تا مجدداً خاتمی را محور بازی‌های سیاسی جدید کند که به وی تذکر داده شد. وی گفت؛ البته (رئیس‌جمهور اصلاحات) بعدها در جلسات متعدد گفته بود که «تقلب در انتخابات 88 را قبول ندارم و با فراخوان موسوی و کروبی برای راه‌پیمایی بهمن 89 مخالفت کرده بودم و بیانیه آنها را هم امضا نکردم.»


اعمال تحریم‌های جدید
مجلس نمایندگان آمریکا هفته آینده درباره اعمال تحریم‌های جدید علیه برنامه موشکی بالستیک ایران و همچنین تحریم‌هایی علیه جنبش مقاومت «حزب‌الله» لبنان، رأی‌گیری خواهند کرد.
 «کوین مک‌کارتی» رهبر جمهوریخواهان مجلس نمایندگان آمریکا با اعلام این خبر گفت؛ قصد دارند بدون تضعیف توافق هسته‌ای، فشار بیشتری به ایران بیاورند.

امارات به دنبال تجزیه یمن
27 سال بعد از اتحاد یمن جنوبی و شمالی در قالب کشور یکپارچه یمن، با تحریک امارات متحده عربی یمن جنوبی در آستانه جدا شدن از یمن قرار دارد تا به این ترتیب، اماراتی‌های مغرور از ثروت نفتی، بخش دیگری از برنامه خود برای تسلط بر مجموعه بنادر مهم منطقه خاورمیانه را عملی کنند. در این راستا یکی از مقامات یمنی در گفت‌وگو با الجزیره مدعی شده است که امارات متحده عربی، سه میلیارد دلار برای برنامه‌های زیرساختی در جنوب یمن هزینه نموده و هزینه بیشتری را صرف مسلح کردن نیروهای یمن جنوبی به سلاح‌های سبک و سنگین کرده است.

نکته: سیدجمال‌الدین را نزد شاه می‌آورند، شاه به او می‌گوید که چیزی از ما بخواه، سید در جواب گفته بود دو گوش شنوا از شما می‌خواهم، که باعث عصبانیت شاه شده بود. سیدجمال‌الدین تسبیحش را در دست گرفته و با آن بازی می‌کرد که یکی از حاضران اعتراض کرد که نزد شاه با تسبیحت بازی نکن و ایشان گفته بود؛ شاه با 16 کرور آدم بازی می‌کند، من با تسبیح خودم بازی نکنم!
نظر: برجام یکی از نقاط عطف تاریخ انقلاب اسلامی برای شناخت دشمن و همچنین شناسایی کسانی است که به وعده‌های دشمن دل خوش کرده‌اند؛ زمان زیادی از برجام نمی‌گذرد که سخنان و دغدغه‌های منتقدان و حامیان آن از یاد برود. در همین مدت دو سال با وجود اینکه تمام سرمایه و وقت دولت برای برجام خرج شد، اگر فرد نخبه و انقلابی یا دردمندی از دولت انتقادی را مطرح می‌کرد، با شماتت و عصبانیت دولتی‌ها مواجه شده و انواع و اقسام تهمت‌ها مانند بی‌سواد، دروغ‌پراکن، ترسو، بزدل، عقب‌مانده، کاسب تحریم، عصر حجری، بیکار، متوهم، هوچی‌باز، تازه انقلابی، کودک و... نثارش می‌شد. اگر دولت دو گوش شنوا برای شنیدن حرف منتقدان داشت و به جای گرفتن ایراد از منتقدان و ناسزا گفتن به آنها اندکی به حیله‌های دشمن توجه می‌کرد، شاید وضعیت برجام اینگونه نمی‌شد. 

گزارشی از سفر هیئت عالی نظامی ایران به سوریه
هفته گذشته در حوزه دیپلماسی دفاعی یکی از مهم‌ترین اتفاقات این حوزه برای نیروهای مسلح کشورمان رقم خورد و سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در یک سفر رسمی در رأس یک هیئت عالی‌رتبه نظامی وارد دمشق شد. اگرچه پیش از این، حضور فرماندهان ارشد نظامی ایران در سوریه، از جمله سرلشکر باقری در مسئولیت قبلی‌اش سابقه داشته؛ اما این سفر از نظر رسمی بودن آن و مسئولیت فعلی سرلشکر باقری اهمیت دارد. سرلشکر باقری در جریان سفر چهار روزه به سوریه، با رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، وزیر دفاع و رئیس‌جمهور سوریه دیدار کرد و در سفر به حلب، ضمن بازدید از جبهه‌های عملیاتی مبارزه با تروریست‌ها، با رزمندگان مدافع حرم هم دیدار داشت.
این سفر با تأکید بر موضوعات «مبارزه با تروریسم»، «ارتقای همکاری‌های دفاعی و نظامی ایران و سوریه» و «بررسی راهکارهای ثبات و امنیت منطقه» انجام شد.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان روز سه‌شنبه 25 مهر مورد استقبال سرلشکر اسامه خضور، مدیر اداره سیاسی ارتش سوریه قرار گرفت و وارد دمشق شد.

تأکید بر رویارویی
 با دشمن مشترک
دیدار وی با رئیس ستاد ارتش سوریه در دومین روز سفر انجام شد. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان در پایان این دیدار در جمع خبرنگاران اظهار داشت: «جمهوری اسلامی ایران در برابر خطر تروریستی که سوریه را تهدید می‌کند، در کنار دولت و ملت سوریه بوده و در آینده هم خواهیم بود تا تروریست‌ها را از بین ببریم و نقشه‌های دولت‌های حامی آنها را خنثی کنیم.»
وی افزود: «ما در دمشق هستیم تا بر هماهنگی و همکاری خود در رویارویی با دشمن مشترک‌مان، یعنی رژیم صهیونیستی و تروریست‌ها تأکید کنیم.»
 سرلشکر باقری همچنین گفت: «راه‌های تحکیم روابط در آینده را بررسی و برنامه‌های وسیعی برای این همکاری ترسیم کرده‌ایم. ایران با تجاوز دشمن صهیونیستی به خاک سوریه مخالف است و بر تمامیت ارضی کشور سوریه تأکید دارد.»

تقویت نقش محور مقاومت
سپهبد علی عبدالله ایوب، رئیس ستاد ارتش سوریه نیز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: «مذاکرات ما با همتای ایرانی در سطح گسترده صورت گرفت. تحولات جاری روند روابط دوجانبه بین ارتش دو کشور و تمایل مشترک برای تقویت این روابط را به صورت مفصل مورد بحث‌ و بررسی قرار دادیم.»
وی گفت: «پروژه تروریستی‌ـ تکفیری رو به زوال است و مبارزه با تروریست‌ها تا نابودی کامل آنها و تأمین امنیت و آسایش در تمام اراضی سوریه ادامه خواهد داشت.»
سپهبد ایوب در ادامه افزود: «تجربیات نظامی نقش مهمی در روند از بین بردن تروریسم دارد. ما مطمئن هستیم که نقش محور مقاومت تقویت می‌شود و قدرت آن برای رویارویی با چالش‌های مختلف افزایش خواهد یافت.»

مشورت کارشناسان هیئت‌ها
سرلشکر باقری در همان روز با ارتشبد «فهد جاسم‌الفریج» وزیر دفاع سوریه نیز دیدار کرد. در مشورت‌های مستمر بین هیئت‌های نظامی، فرماندهان و کارشناسان دو کشور، برای برداشتن آخرین گام‌های مبارزه با تروریسم نیز مورد تأکید و توافق طرفین قرار گرفت.
مقامات عالی‌رتبه نظامی ایران و سوریه به موضوع توطئه جدید دشمنان امنیت منطقه و جهان اسلام در زمینه رویکردهای تجزیه‌طلبانه نیز گفت‌وگو کرده و هرگونه اقدام علیه حاکمیت ملی و خلاف وحدت سرزمینی و جغرافیایی کشورها به ‌ویژه عراق و سوریه را به‌ شدت محکوم کردند.

ابلاغ پیام کتبی فرمانده معظم کل قوا به بشار اسد
در سومین روز از سفر نیز مهم‌ترین دیدار رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان صورت گرفت که دیدار با رئیس‌جمهور سوریه بود. در این دیدار سرلشکر باقری پیام کتبی رهبر معظم انقلاب اسلامی را به بشار اسد تقدیم کرد. در ادامه سرلشکر باقری پیروزی اخیر ارتش و نیروهای مسلح سوریه را به رئیس‌جمهوری سوریه تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد که تروریسم هر چه سریع‌تر از سراسر خاک سوریه ریشه‌کن شود. وی همچنین بر ادامه حمایت‌های جمهوری اسلامی ایران از ملت و دولت سوریه تأکید کرد.
 رئیس‌جمهوری سوریه نیز در این دیدار از حمایت‌های همه‌جانبه رهبر معظم انقلاب و دولت و ملت جمهوری اسلامی ایران از سوریه در مبارزه با تروریسم قدردانی کرد.

بازدید از محورهای عملیاتی
در آخرین روز از سفر، سرلشکر باقری با سفر به استان‌های حلب و لاذقیه، از مناطق عملیاتی جبهه مقاومت بازدید کرد. وی همچنین در جریان این بازدید با رزمندگان و مدافعان حرم دیدار و گفت‌وگو کرد.
وی در جمع رزمندگان جبهه مقاومت و مدافعان حرم اظهار داشت: «به لطف خدا شاهد موفقیت‌های چشمگیر جبهه مقاومت و رزمندگان مدافع حرم علیه گروهک‌های تروریستی هستیم.»
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با تأکید بر اینکه پایان عمر این گروهک‌های تکفیری فرا رسیده است، ابراز امیدواری کرد که روند پیشروی‌ها ‌و پیروزی‌های جبهه مقاومت با شجاعت و رشادت دلاورمردان مدافع حرم ادامه یابد.
سرلشکر باقری همچنین رمز موفقیت‌ها و پیروزی‌های پی‌‌د‌ر‌پی و درخشان علیه دشمنان و گروهک‌های تروریستی را وحدت و انسجام رزمندگان جبهه مقاومت و مدافعان حرم و نیز ایمان و اعتقاد به نصرت الهی و سلحشوری و خودباوری آنها عنوان کرد که رزمندگان جمهوری اسلامی ایران آنها را در هشت سال دفاع مقدس تجربه کرده‌اند.

یادداشت تفاهم
در این روز یادداشت تفاهم همکاری‌های نظامی میان ایران و سوریه به امضای سرلشكر باقری و سپهبد «علی عبدالله ایوب» رئیس ستاد کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه رسید.
سرلشکر باقری پس از ترک دمشق و پیش از عزیمت به سمت تهران در نخستین و آخرین لحظات حضورش در سوریه به زیارت حرم حضرت زینب(س) در زینبیه دمشق رفت.