رسول سنائی‌راد/ نیکی‌هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل که از چهره‌های نزدیک به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور کاباره‌ای آمریکا به شمار آمده و برای پشتیبانی از سیاست‌های جنجالی او از هیچ خوش‌رقصی فروگذار نکرده است،‌ با نمایش قطعاتی از آنچه که باقیمانده یک موشک شلیک شده از یمن به عربستان نامید، مدعی شده است، ایران سازنده موشک‌هایی است که در یمن و مناطق دیگر یافت می‌شود و این نقض قطعنامه صادر شده از سوی شورای امنیت سازمان ملل است؛ از این رو او این پرونده را به شورای امنیت سازمان ملل خواهد کشاند. 
همزمان با این شوی سیاسی خانم نیکی‌هیلی، پارلمان اروپا نیز در بیانیه‌ای با تکرار اتهامات واهی، از ایران خواسته است وارد فعالیت‌های موشکی که نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل هستند، ‌نشود.
البته این ادعای خانم نیکی‌هیلی را مقامات نظامی آمریکا رد کرده‌اند که نشان‌دهنده شتابزدگی حامی سناریوهای جنایتکاران آل‌سعود و توجیه‌ساز سیاست‌های بدون منطق دونالد ترامپ برای ارائه ادعاهای فاقد هرگونه ارزش و اعتبار حقوقی است. 
شاید ورود مقامات دفاعی و نظامی آمریکا به این عرصه ناشی از نگرانی آنها برای احتمال تکرار سناریوی حمله به عراق پس از ادعاهای واهی مقامات دولت بوش کوچک و همراهی تونی بلر، نخست‌وزیر وقت انگلیس باشد که با ادعای وجود تسلیحات کشتار جمعی‌ در سال 2003، حمله نظامی گسترده‌ای را به عراق صورت دادند که پیامد آن رسوایی‌هایی، چون آشکار شدن این دروغ بزرگ،‌ خسارت‌های سنگین مالی و نظامی برای مهاجمان و سپس شکل‌گیری نفرت از آمریکا و متحدان در منطقه غرب آسیا و همچنین گسترش تروریسم وحشتناکی بود که امروز تهدیدی برای کل جهان به حساب می‌آید. به عبارتی، حاصل آن دروغ و حماقت دوران بوش کوچک، بی‌اعتباری تاریخی برای آمریکا بوده که پیامدهای آن هنوز دامن‌گیر آمریکا و مالیات‌دهندگان آمریکایی و خانواده‌های نظامیان کشته شده است. 
طرح چنین ادعایی آن هم در شرایطی که اعتراضات برآمده از اعلام قدس به پایتختی رژیم اشغالگر فلسطین از سوی دونالد ترامپ سطحی جهانی یافته و نفرت از آمریکا را به همه جهان اسلام و حتی بشریت گریزان از جنگ و ستیز گسترش داده، ‌می‌تواند نشان‌دهنده وجود اهداف چندگانه باشد که موارد ذیل مهم‌ترین آنها به شمار می‌آید:
1ـ جابه‌جا کردن تهدیدات در منطقه غرب آسیا و حتی عرصه جهانی با القای این ادعای کذب و نجات رژیم صهیونیستی و آل‌سعود که همواره در ایجاد جنگ و تروریسم نقش محوری داشته‌اند‌،پنهان سازی اشتباه ترامپ در معرفی قدس به پایتختی رژیم اشغالگر قدس و همچنین حمایت‌های آشکار از متجاوزان سعودی علیه مردم مظلوم یمن و حمایت‌های آل‌سعود از تروریسم وحشی و خشن داعشی موجب افتضاح و رسوایی کاخ سفید در افکار عمومی جهانیان شده است. 
2ـ تشدید رقابت‌های نظامی در منطقه با طرح ادعاهای جنجالی و دوشیدن رژیم‌های وابسته که در نگاه کاخ سفید گاوهای شیری و فربهی تصور می‌شوند که مستعد عقد قراردادهای میلیاردی برای رونق کارتل‌ها و شرکت‌های بزرگ تسلیحاتی آمریکا و اروپا تا از این شرایط سودهای کلان بدست آورند. 
3ـ فرسایش قدرت جمهوری اسلامی ایران و گرفتن توان بازدارندگی این کشور برای خنثی‌سازی نقش منطقه‌ای آن از یک‌سو و امکان تحمیل هرگونه فشار و خواسته‌های نامشروع یا تبدیل آن به کشوری مطیع و دنباله‌رو که همچون برخی کشورهای وابسته  منطقه در صف متحدان  آمریکا و غرب قرار گیرد. 
4ـ تأثیرگذاری بر موازنه  در منطقه پس از شلیک موشک‌های یمنی به عربستان و امارات و آشکار شدن علایم شکست آمریکا و متحدان آن در یمن که پیش از این در سوریه و عراق تجربه کرده بودند. 
حال آنکه جمهوری اسلامی ایران با داشتن تجربه سرنوشت عراق و لیبی که خلع سلاح مقدمه تجاوز به این کشورها شد و همچنین نتیجه سیلی موشکی به تروریست‌های تکفیری که موجب توقف تهاجم آنان و یأس حامیان منطقه‌ای‌شان شد، هیچ‌گاه اجازه مداخله بیگانگان در قدرت دفاعی موشکی خود را نخواهد داد و این شوی آمریکایی موجب نجات آل‌سعود از باتلاق یمن نخواهد شد. 
اگر ادعای خانم هیلی صحت هم ‌داشت، ‌هیچ‌گاه نمی‌توانست همراهی و شراکت مستقیم آمریکا با آل‌سعود، رژیم صهیونیستی و داعش را در جنایت علیه بشریت توجیه کند. تجاوزات جنایتکارانه صهیونیست‌ها و آل‌سعود با هواپیماهای آمریکا و تسلیحات اهدایی کاخ سفید به این جانیان صورت می‌گیرد و شکل‌گیری تروریسم وحشی داعشی در سایه سیاست‌های اشتباه کاخ سفید و استفاده ابزاری آمریکا از تروریست‌ها برای جنگ نیابتی در منطقه غرب آسیا بوده است. 
آخر اینکه جمهوری اسلامی با تجربه‌ای که از برجام کسب کرده است، ‌هیچ‌گاه به چاه برجام‌های بعدی نخواهد افتاد و از این رو تقسیم‌ کار  اتحادیه اروپا با ترامپ در اتخاذ سیاست‌های فشار برای کشاندن توان موشکی کشورمان به عرصه معاملات سیاسی بر جمهوری اسلامی مؤثر نخواهد بود و از قبل بیهوده و شکست‌خورده تلقی می‌شود. مسلماً اصرار به تداوم چنین سیاستی تنها نفرت ملت بزرگ ایران اسلامی از آنان را  افزایش خواهد کرد و به بی‌اعتمادی بیشتر دامن خواهد زد.

نماینده ولی‌فقیه در سپاه

اگر انرژی صرف شده در برجام را روی مسائل داخلی می‌گذاشتیم، امروز بسیاری از مشکلات وجود نداشت.
نماینده ولی‌فقیه در سپاه با بیان اینکه با طرح موضوع تغییر پایتخت رژیم صهیونیستی موجی از اتحاد در برابر آمریکا ایجاد شد، گفت: «اقدام آمریکا با مصوبات شورای امنیت سازمان ملل مغایرت دارد.»
حجت‌الاسلام‌ والمسلمین علی سعیدی در آیین خطبه‌های عبادی ـ سیاسی نماز جمعه شاهرود، اظهار داشت: «به رسمیت شناختن قدس به‌ پایتختی رژیم صهیونیستی از سوی رئیس‌جمهور آمریکا و دستور انتقال سفارتخانه این رژیم به آن شهر مقدس، اثبات هزارباره بدعهدی آمریکا است و با مصوبات شورای امنیت سازمان ملل مغایرت دارد.»
وی با بیان اینکه تغییر پایتخت رژیم صهیونیستی پایان خط سازش با محور بیت‌المقدس بود، تصریح کرد: «این فرمان رئیس‌جمهور آمریکا توانست موجی از اتحاد را در برابر آمریکا ایجاد کند و فلسطین را در رأس مسائل جهان اسلام قرار دهد.»
نماینده ولی‌فقیه در سپاه افزود: «آمریکا می‌خواهد با این کار جایگاه معنوی بیت‌المقدس را هدف قرار داده و یهودی‌سازی را در منطقه راه بیندازد که دولت‌ها مخالفت شدید خود را با این اقدام وی نشان دادند. ما معتقد هستیم جهان اسلام باید با اتحاد خود این قرارداد را ریشه‌کن کنند.»
وی با بیان اینکه تغییر پایتخت رژیم صهیونیستی مصوبه آمریکا در سال 1995 بود، خاطرنشان کرد: «آن چیزی که باعث فراهم شدن زمینه حضور ترامپ در عرصه جهانی شد، عملی کردن خواسته‌های رژیم صهیونیستی بود که توانست 60 میلیون افراطی را در این موج با خود همراه کند تا سدها را شکسته و مصوبه را در این برهه از زمان به مرحله اجرایی برساند.» وی با بیان اینکه مشکلات ترامپ به برآورده کردن خواسته‌های رژیم صهیونیستی ختم نمی‌شود، گفت: «شکست در عراق و سوریه، بحران اقتصادی و بدهی 20 هزار میلیارد دلاری دولت آمریکا نشان داد، استکبار هرگز نمی‌تواند در برابر جبهه مقاومت، حزب‌الله و عظمت جمهوری اسلامی ایستادگی کند.»

در نامه رئیس ستاد کل نیروهای مسلح صورت گرفت

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در نامه‌ای خطاب به فرمانده کل سپاه از اقدامات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در توسعه فضای سبز در سطح پادگان‌ها و مراکز سپاه تقدیر کرد.
به گزارش صبح صادق، سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح پس از مطالعه گزارش عملکرد برنامه پنج ساله سپاه در حوزه ایجاد و توسعه فضای سبز و نتایج حاصل شده طی نامه‌ای خطاب به فرمانده کل سپاه سرلشکر پاسدار محمدعلی جعفری مرقوم کرد: «با توجه به مجموعه فعالیت‌ها و اقدامات مثبت انجام شده توسط سپاه در این حوزه خواهشمند است دستور فرمایید از مسئولین فعال در این طرح به دلیل اقدامات شایسته و جهادی در ایجاد و توسعه فضای سبز به نحو شایسته تقدیر به عمل آید.» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در این نامه بر موضوع بسیج همه ظرفیت‌ها و امکانات و منابع انسانی و اعتباری برای دست یافتن به این امر اشاره کرده و آن را شایسته تقدیر دانسته است.

   مهدي سعيدي/ با گذشت چند ماه از آغاز به کار دولت دوازدهم که آن را بايد تداوم‌بخش سياست‌هاي دولت يازدهم دانست، از ميزان محبوبيت اين دولت نزد اذهان عمومي به شدت کاسته شده است، تا آنجا که ضعف در عملکرد و ناتواني در رفع و حل مشکلات مردم موجي از اعتراضات اجتماعي را به همراه داشته است. وعده‌هاي انتخاباتي آقاي روحاني تحقق نيافته و اين وضعيت موجب شده تا حتي هوادارانش که همين چند ماه پيش براي آنکه وي بر رقيب انتخاباتي پيروز شود به ميدان تبليغ آمده بودند نيز در جايگاه منتقد و معترض وي قرار گيرند و حتي در برخي تعابير اظهار پشيماني کنند! اوج اين پشيماني را مي‌توان در ميان چهره‌هاي شناخته شده هنري و ورزشي مشاهده کرد که در روزهاي گذشته متن‌هايي از آنها در فضاي مجازي انتشار يافته و با استقبال هواداران اين چهره‌ها همراه بوده است!
در برابر اين رخداد که مي‌توان آن را نشانه‌اي از وجود ضعف‌ها و نقص‌هايي جدي در عملکرد دولت دانست، تيم و مشاوران رسانه‌اي آقاي روحاني راه ديگري را در پيش گرفته‌اند و تلاش دارند تا با سياسي کردن فضا، چنين رخدادي را حاصل سناريوهاي طرح‌ريزي شده و ساماندهي رسانه‌اي جريان رقيب معرفي کرده و مانع از فهم حقيقت هم براي هواداران و هم متأسفانه مسئولان عالي‌رتبه دولت دوازدهم شوند!
در همين راستا «حسام‌الدين آشنا» مشاور رئیس‌جمهور، در اظهار نظري عجيب در کانال تلگرامي خود، موج ابراز پشيماني هنرمندان و ورزشکاران از رأی خود به روحاني را پويشي «فرمايشي» دانست و دولت سابق را پشتيباني‌کننده اين حرکت معرفي کرد! حسام‌الدين آشنا در کانال تلگرامي خود نوشته است: «پويش فرمايشي پشيماني با پشتيباني کساني شکل گرفت که بايد درباره کارهاي کرده و نکرده خود به تک‌تک مردم ما پاسخگو باشند. آنها ثروت و سعادت ملت را به تاراج دادند. چه سدهايي ساختند که پشتش آبي نيست، چه فرودگاه‌هايي که ساختند و پروازي به آنجا نيست، به دست هر نماينده يک مجوز پالايشگاه و پتروشيمي دادند، به اسم خصوصي‌سازي پتروشيمي را به وزارت رفاه، پالايشگاه را به وزارت دفاع، روغن‌کشي را به بنياد شهيد، نيروگاه‌سازي را به آستان قدس رضوي، مخابرات را به سپاه و ستاد، پيمانکاري را به قرارگاه خاتم‌الانبيا، بندر را به قرارگاه خاتم‌الاوصيا و...»
شيوه‌هاي جنگ رواني مانند تحقير و تمسخر و متهم‌سازي، متأسفانه به رويه اصلي تيم رسانه‌اي دولت بدل شده و اين در حالي است که از منطق پاسخگويي فرسنگ‌ها فاصله دارد. اين دولت همه منتقدان را در جايگاه دشمن مي‌نشاند؛ بنابراین گوش شنوايي نيز براي شنيدن اعتراضات وجود ندارد! در حالي که قوام و دوام و تقويت پايگاه اجتماعي و ارتقای سطح مقبوليت دولت بستگي به تعامل صميمانه و صادقانه با مردم، ديدن معضلات و شنيدن مشکلات، پاسخگويي به ابهامات و عذرخواهي از قصورات دارد.
وضعيت کنوني را نه حاصل سناريوي تخريبي عليه دولت، بلکه بايد محصول عملکرد ضعيفي دانست که سياستمداران دولت دوازدهم در پيش گرفته‌اند! اخبار منتشره درباره کاستن از يارانه‌ها، افزايش قيمت بنزين، افزايش سه برابري عوارض خروج از کشور، نمونه‌اي از تصميماتي است که فشار را بر زندگي مردم روزافزون مي‌کند و اين در حالي است که راهبرد اصلي دولت اعتدال مبني بر حل مشکلات کشور از طريق حل مشکلات ديپلماسي نيز به شکست انجاميده است و گشايش قابل ملاحظه‌اي در عرصه اقتصاد حاصل نيامده است؛ بنابراین نمي‌توان انتظار داشت که پس از سپري شدن زمان بسيار، حمايت‌ها همچنان ادامه يابد.
يکي از کانال‌هاي تلگرامي اپوزيسيون (که اتفاقاً در انتخابات گذشته از رنگ بنفش حمايت مي‌کرد) در وصف حال و روز امروز دولت دوازدهم چنين نوشته است: «هنوزم بزرگ‌ترين دستاورد دولت روحاني اينه که رئیسی، رئیس‌جمهور نشد!» اين تعبير طنزگونه حکايت از حقيقتي دارد و آن تصويري است که افراد رسانه‌اي اين دولت از عملکردش ارائه کرده‌اند! و متأسفانه به جاي آنکه از خدمات مؤثر و دستاوردهايي که محصول تلاش نيروهاي خدوم دولت است، ارائه گزارش دهند يا آنکه در برابر ضعف‌ها و کاستي‌ها متواضعانه عذرخواه ملت باشند، همچنان در فضاي احساسي و دوقطبي انتخاباتي بسر مي‌برند و در حالی بخش عمده‌اي از توان خود را صرف تخريب رقيب و متهم‌سازي دولت گذشته می‌کنند که اين بازي تکراري ديگر اثربخشي خود را از دست داده است!

گزارش خبرنگار اعزامی صبح صادق از کمّ و کیف امداد، بازسازی و اسکان زلزله‌زدگان کرمانشاه
مصطفی نظری/  با گذشت بیش از یک ماه از وقوع زمين‌لرزه 3/7 ریشتری شامگاه یک‌شنبه (21 آبان‌ ماه سال جاری) در استان كرمانشاه كه در طي آن متأسفانه عده‌ای از هموطنان‌مان كشته و زخمي شدند، هفته‌نامه «صبح صادق» برای دومین بار بنا بر رسالت رسانه­‌ای خود و همچنین برای بررسی آخرین وضعیت مناطق زلزله‌زده و روند بازسازی و امدادرسانی در این مناطق، تیم خبری و رسانه‌­ای خود را به منطقه اعزام کرده است. 
تیم خبری «صبح صادق» ضمن همراهی با اردوی جهادی و رسانه ­ای سپاه سیدالشهداء(ع) استان تهران که به همت روابط عمومی این سپاه و دعوت از اهالی رسانه برگزار شده بود در منطقه حومه سرپل ذهاب که عمدتاً روستانشین هستند، مستقر شد. در ادامه آخرین وضعیت مناطق زلزله‌زده روستایی حومه سرپل ذهاب از نگاه تیزبین خبرنگاران هفته‌نامه «صبح صادق» را تشریح خواهیم کرد. 

دوگانه یاس و امید
با ورود به منطقه اولین موضوعی که در نگاه اول ذهن انسان را به تحیر وامی‌داشت، حجم تخریب و آسیب بسیار بالای روستاهای منطقه حومه سرپل ذهاب بود که به طور کل مردم را به زندگی در چادرهای امدادی و کانکس‌­های موقت مجبور کرده بود. اما آنچه موجب قوت قلب و دلگرمی مردم مصیبت‌زده بود و امید آنان را به زندگی دو چندان می­­‌کرد، حضور قرارگاه‌های جهادی و عمرانی سپاه­‌های استانی و در کنار آنها قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) در این مناطق بود که با تلاش شبانه‌روزی خود روند امدادرسانی و بازسازی منازل مسکونی و احداث اماکن بهداشتی و خدماتی را با کمک‌های مردمی و گروه­‌های جهادی بسیجی به پیش می­‌بردند. 

از حضور فرمانده تا اسکان زلزله‌زدگان
با توجه به تدابیر فرمانده کل سپاه که در ساعات ابتدایی وقوع زلزله در مناطق زلزله‌زده استان کرمانشاه حضور یافت، در قالب طرحی عملیاتی، روند بازسازی و رسیدگی به مناطق و نواحی زلزله‌زده روستایی استان میان قرارگاه‌های جهادی 31 سپاه استانی تقسیم شد و به هر یک از آنها مأموریت داده شد تا با توجه به ظرفیت‌های موجود، بازسازی و اسکان مناطق شهری و روستاهای زلزله‌زده را بر عهده بگیرند. در واقع، سپاه پاسداران با بهره از تجربیات موفق و کارساز خود در روند امدادرسانی مناطق زلزله‌­زده «بم» و همچنین زلزله «ورزقان»، دستورالعملی کاربردی را برای نحوه واکنش سریع و صحیح به زلزله استان کرمانشاه تدوین کرد و با یک چشم‌انداز روشن وارد فرایند امدادرسانی و بازسازی مناطق زلزله‌زده این استان شد. به گفته سردار شریف، مسئول روابط عمومی کل سپاه پاسداران، بر اساس این دستورالعمل، سه مرحله اصلی به منظور امدادرسانی و بازسازی سریع مناطق زلزله‌زده غرب کشور در دستور کار سپاه قرار گرفت. در مرحله اول و ساعات ابتدایی وقوع زلزله، یگان­‌های عملیاتی و امداد و نجات نیروی زمینی سپاه و نیروهای محلی بسیج در کنار نیروهای ارتش به کمک زلزله‌زدگان شتافتند و با کمک نیروی هوا فضای سپاه انتقال مجروحان و امدادگران انجام شد. در مرحله دوم، بیمارستان‌های ثابت و صحرایی سپاه که در ایام مختلف سال و در مناطق محروم کشور به مردم خدمت‌رسانی می‌کنند، در مناطق زلزله‌زده برپا شد. در سومین مرحله عملیات گسترده امدادرسانی سپاه، پس از تلاش برای بازگشایی راه­‌های مواصلاتی و جاده‌­ها، فرایند بازسازی و اسکان موقت در مناطق و روستاهای  زلزله‌زده استان در دستور کار قرار گرفت. 

گله‌ مردم از نهادهای دولتی
اما موضوعی که جای سؤال داشت و خواسته اولیه و اساسی مردم روستاهای منطقه حومه سرپل ذهاب بود، بی‌توجهی و عمل نکردن برخی سازمان‌های دولتی در زمینه بازسازی و نوسازی منازل مردم روستایی بود که بنا به گفته اهالی مصیبت‌زده این روستا فقط در حد یک حرف بی‌­عمل و نصب تعدادی بنر تبلیغاتی باقی‌مانده است. البته مردم زلزله‌زده مناطق روستایی حومه سرپل ذهاب، از تعهدات دولت درخصوص اعطای وام­‌های حمایتی و بلاعوض به مردم زلزله‌زده گله‌مند بودند. این در حالی است که سخنگوی دولت در سومین روز از حادثه زلزله استان کرمانشاه از تصویب ۲۸۱ میلیارد تومان کمک بلاعوض به زلزله‌زدگان این استان خبر داده بود و آقای روحانی در سفر یک روزه خود به شهر سر پل ذهاب قول اعطای وام بلاعوض پنج میلیون تومانی به روستاییان و وام شش میلیون تومانی به شهرنشینان را به مردم مصیبت‌زده استان کرمانشاه داده بود. مردم زلزله‌زده روستاهای حومه سرپل ذهاب که بیشترین خسارت و تلفات جانی را در این حادثه دلخراش متحمل شده بودند، از اجرایی نشدن هیچ یک از تعهدات دولت در زمینه اعطای وام‌های حمایتی و بلاعوض خبر می‌دادند و از این بابت ابراز ناراحتی می­‌کردند. در این باره یکی از اهالی زلزله‌زده روستای «کلاشی عبدالقادر» از توابع سرپل ذهاب در گفت‌وگو با خبرنگار هفته‌نامه صبح صادق اذعان داشت که دولت تاکنون هیچ اقدامی در زمینه دادن وام‌های بلاعوضی که قولش را داده بود، نکرده است. جالب اینکه این هموطن مصیبت‌زده، از ناچیز بودن مبلغ وام بلاعوض برای خرید لوازم خانگی و مرمت خانه‌های کمتر آسیب‌دیده گله داشت و می‌گفت این مبلغ برای خرید وسایل ضروری از جمله یخچال، تلویزیون، گاز اصلاً کافی نیست؛ در کنار اینکه حتی همین مبلغ وام هم تاکنون به دست مردم نرسیده است.  البته به اذعان و تأیید خبرنگاران و اهالی رسانه که در اردوی جهادی و رسانه‌‌ای قرارگاه جهادی سپاه سیدالشهداء استان تهران حضور داشتند، گله اصلی اهالی روستاهای حومه سرپل ذهاب، در حضور کم‌رنگ نهادهای امدادی دولت و ندادن وام­‌های حمایتی و بلاعوض که رئیس‌جمهور محترم قول آن را در سفر خود به شهر سرپل ذهاب به مردم زلزله‌زده داده بود، خلاصه می­‌شد.  

رضایتمندی از کمک‌های مردمی
اهالی روستاهای زلزله‌زده حومه سر پل ذهاب با وجود کم‌کاری­‌های دولتی، اما از کمک‌های مردمی و حس همنوع‌دوستی مردم ایران که از هیچ کمکی در حق هموطنان کرد مسلمان خود دریغ نکرده بودند، بسیار سپاسگزار بودند؛ به طوری که تمامی اهالی روستای «آئینه وند» از توابع دشت سر پل ذهاب ضمن ابراز رضایت­، از اهدای کمک­‌های مردمی به این روستا تشکر کردند و به طور مکرر از حضور برادران سپاه در امداد‌رسانی و توزیع عادلانه کمک‌­های مردمی میان اهالی روستا راضی و خوشحال بودند.در اینجا مهم است که از اقدامات قرارگاه‌های جهادی و عمرانی سپاه­‌های استانی که در کنار قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء که کار بازسازی و اسکان موقت مناطق زلزله‌زده به ویژه روستاهای تخریب شده حومه سرپل ذهاب را عهده‌دار شده بودند گفته شده و به بررسی خدمات امدادی قرارگاه‌های 31 گانه جهادی سپاه‌­های استانی پرداخته شود. 

خدمات امدادی سپاه‌های 31گانه
با تشکیل قرارگاه ­های جهادی و عمرانی در روستاها و مناطق زلزله‌زده و طی طرح تقسیم عملیاتی فرماندهی کل سپاه، تعدادی روستا و بخش در کنترل حمایتی و امدادی هر یک از سپاه­‌های 31گانه استانی قرار گرفته است، که به امر امدادرسانی و بازسازی بخش­‌ها و روستاهای تخریب شده و آسیب‌دیده همت گماشته ­اند. فعالیت این قرارگاه­ های جهادی در دو محور اصلی خلاصه می­ شود؛ در محور اول، امر امدادرسانی و ارائه خدمات غذایی، بهداشتی و عمرانی در دستور کار این قرارگاه‌های جهادی قرار گرفته که از توزیع مواد غذایی گرم و جیره­های غذایی خشک تا احداث مراکز صحرایی درمانی و کمک به مشکلات عمرانی مردم را در بر می­‌گرفت. محور دوم، کار پر مشغله بازسازی و اسکان موقت بود که این قرارگاه­‌ها با تشکیل تیم­‌های مختلف جهادی به امر نصب و استقرار کانکس­های تولیدی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) و اهدایی مردمی عزم جزم کرده بودند. در این راستا، تیم‌­های اجرایی و عملیاتی قرارگاه بر اساس اولویت منازل تخریب شده و بر اساس ارزیابی‌­های انجام شده و به طور منظم و دقیق ابتدا با بتون‌بندی سکوی اصلی نصب را با کمک عوامل عمرانی خود استقرار می‌دادند و سپس فریم که همان ستون اصلی کانکس بود بر روی فونداسیون سیمانی نصب می‌شد و در آخر پلات‌های کانکس سوار می‌شد. جالب اینکه عوامل اجرایی قرارگاه‌­های استانی سپاه در کنار نصب کانکس­‌های اسکان موقت، نصب و راه‌اندازی پلات‌های(کانکس) سرویس‌­های بهداشتی و حمام را هم در دستور کار داشتند که آن هم بر اساس توزیع و پراکندگی خانوارهای زلزله‌زده به صورت جمعی ساخته و نصب می‌­شد.  

فعالیت‌های فرهنگی و حفاظتی
البته در کنار فعالیت­‌های امدادی و بازسازی قرارگاه­های 31گانه سپاه‌های استانی، باید فعالیت­های فرهنگی این قرارگاه‌­های جهادی را هم در نظر داشت. مسئولان این قرارگاه‌ها با ایجاد تیم‌­های تخصصی فرهنگی، کلاس­­‌های فرهنگی برای کودکان و خردسالان را دایر کرده و همچنین برای نوجوانان و حتی جوانان منطقه     برنامه‌­های تفریحی و ورزشی برگزار می‌کردند که خود قوت قلب و بارقه‌ای از امید برای فرزندان خانواده‌های مصیبت‌زده روستاهای زلزله­‌زده حومه دشت سر پل ذهاب بود. حالا، کم‌لطفی است که به اقدامات حفاظتی و مراقبتی قرارگاه­‌های جهادی از جان و اموال مناطق زلزله‌زده حومه سر پل ذهاب پرداخته نشود. یکی از اقدامات مهم و تأثیرگذار قرارگاه‌های جهادی سپاه­‌های استانی در روستاهای تخریب شده دشت ذهاب، تشکیل و استقرار تیم­‌های مسلح حفاظتی بود که شبانه‌روز در داخل و اطراف روستاهای زلزله‌زده در حال تردد و گشت­زنی بودند.

سفری که مرهم ‌جان‌های خسته شد
مهم­ترین و قابل توجه­‌ترین مسئله­‌ای که در بازدید از مناطق زلزله روستایی دشت ذهاب به چشم می­‌خورد، ارادت و بی­قراری اهالی منطقه در دیدار با، امام خامنه­‌ای بود. اهالی مصیبت‌زده منطقه چشم امیدشان فقط به رهبر فرزانه انقلاب بود و از اینکه می­­‌دیدند مولا و مقتدای‌شان فرسنگ­‌ها از پایتخت و برای همدردی با آنها به دورافتاده‌ترین روستاهای مرزی غرب کشور که حالا دچار مصیبت زلزله شد، آمده همه دردهای خود را فراموش کرده و حضور ایشان را مرهمی بر زخم­‌های خود می‌­دیدند. یکی از جوانان اهالی روستای «سرآب ذهاب»، همان روستایی که امام خامنه‌­ای از آنجا بازدید داشتند، با چشمی اشکبار به خبرنگار صبح صادق می­‌گفت: «امیدمان فقط به رهبر است. اوست که فقط غم دل مصیبت‌زده ما را می‌خورد.»

تداوم امدادرسانی‌به رغم دروغ‌پردازی‌ها
در پایان باید نکته مهمی را یادآور شویم و آن اینکه، با وجودی که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و قرارگاه‌های سازندگی و جهادی آن با تمامی قوا و با بی­‌ادعایی تمام، بیشترین خدمات را در مناطق زلزله‌زده حومه دشت سر پل ذهاب انجام می‌دهند، اما به طور بی­‌امان مورد هجمه ضد انقلاب و رسانه­‌های دروغ‌پرداز وابسته به آنها قرار گرفته­‌اند.رسانه­ های ضد انقلاب یا شاید بهتر این است بگوییم رسانه­‌های ضد ایران با نفوذی که بر فضای مجازی دارند، شروع به دروغ‌پردازی علیه سپاه کردند؛ دروغ ­های مضحکی که خودشان هم مجبور شدند به آن اعتراف کنند، اما از دروغ‌پراکنی‌­ها دست‌بردار نبودند. 
هر چند که متأسفانه در کنار این شایعات معاندان انقلاب و مردم ایران، برخی از شخصیت‌های شناخته شده و رسانه­‌ها و برخی از سیاسیون به جای همدردی و کمک به مردم کرمانشاه شروع به فرافکنی و انتقام سیاسی کردند و نوک پیکان را به سمت مسکن مهر گرفتند و به جای ایجاد جوی آرام برای امدادرسانی بهتر به دنبال اهداف حزبی و سیاسی بودند. اما در این میان، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رسالت اصلی خود را که همان پاسداری و دفاع از مردم و کیان اسلامی ایران است فراموش نکرده و با تمام قوا روند امدادرسانی و بازسازی مناطق محروم و زلزله‌زده استان کرمانشاه و به ویژه مناطق سر پل ذهاب و قصر شیرین را ادامه می‌دهند تا آرامش و زندگی به خانه‌های هموطنان مصیبت‌زده کرد مسلمان غرب کشور باز گردد و امید به زندگی در این مناطق جاری شود. هر چند که مردم کرمانشاه از نزدیک شاهد حضور و فعالیت خادمان سبزپوش خود هستند و دروغ‌پردازی‌های رسانه‌­های ضد ایران و  ضد انقلاب را باور نمی‌­کنند.

  محمدرضا مرادی/ از زمانی که نیروهای روسیه در مهر ماه سال ۱۳۹۴ وارد سوریه شدند، روند شکست تروریست‌ها شدت بیشتری گرفت. مثلث ایران، روسیه و سوریه در کنار نیروهای حزب‌الله لبنان سبب شد تا گروه‌های تروریستی تمامی مناطق راهبردی را از دست دهند. سرانجام در آبان ماه سال ۱۳۹۶ پایان داعش از سوی ایران اعلام شد و به این ترتیب خلافت خودخوانده داعش به پایان کار رسید. در وضعیت فعلی تنها استان «ادلب» در سیطره گروه‌های تروریستی است که ارتش سوریه عملیات‌هایی را نیز با هدف آزادی این استان آغاز کرده است. پراکندگی تروریست‌ها در دیگر نقاط سوریه را نمی‌توان تهدیدی جدی علیه دولت سوریه دانست. در این وضعیت ولادیمیر پوتین، در سفری غیرمنتظره وارد سوریه شد و گفت که کشورش خروج نیروهای اصلی خود را از سوریه آغاز خواهد کرد. وی اعلام کرد؛ مسئولیتی که به نیروهای مسلح و وزارت دفاع سپرده شده بود، به طور کلی به اهداف مورد نظر دست یافته و بنابراین من به وزارت دفاع ‌دستور می‌دهم که فرایند خروج بخش اصلی نیروهای ما در جمهوری عربی سوریه را آغاز کند. در همین ارتباط، دفتر مطبوعاتی وزارت دفاع روسیه اعلام کرد؛ بمب‌افکن‌های دوربرد توپولوف روسیه پس از اتمام مأموریت خود در مبارزات ضد تروریستی در سوریه از پایگاهی هوایی در اوستیای شمالی به سمت پایگاه‌های اصلی خود در روسیه به پرواز درآمدند. وزارت دفاع روسیه در بخش دیگری از بیانیه خود اعلام کرده که یک گردان از پلیس‌های نظامی روسیه که در سوریه مستقر بوده‌اند نیز به وسیله دو هواپیما به مرکز داغستان منتقل شده‌اند. سؤالی که در این زمینه مطرح می‌شود مربوط به چرایی این اقدام روسیه است.
شاید بتوان اولین هدف روسیه از اعلام خروج نیروهای خود از سوریه را به دلیل تلاش برای خروج نظامیان آمریکا از سوریه دانست.  نظامیان آمریکایی در وضعیت کنونی به بهانه مبارزه با داعش در حال زمینه‌سازی برای حضور طولانی‌مدت در شمال و شرق سوریه هستند. آزادسازی شهر الرقه به دست کردهای سوریه با حمایت‌های آمریکا انجام گرفت و مقامات آمریکایی اعلام کرده‌اند که به دنبال شرکت در فرایند بازسازی مناطق اشغال شده در شمال سوریه هستند. این مسئله به معنای این است که آمریکا سعی دارد این بار با بهانه جدید، مقدمات حضور دائمی خود در سوریه را فراهم کند. اعلام خروج نظامیان روسیه از سوریه را می‌توان اقدامی با هدف مجاب کردن آمریکا برای خروج نظامیان خود از سوریه دانست.
علاوه بر این، گروه‌های معارض سوری همواره یکی از پیش شرط‌های خود برای شروع مذاکرات سور‌ی‌ـ سوری را خروج نظامیان خارجی از سوریه اعلام کرده‌اند. این اقدام روسیه می‌تواند زمینه‌های شروع مذاکرات را فراهم کند. در همین زمینه رئيس‌‌جمهور روسیه ابراز امیدواری کرد که تصمیم وی برای خروج نیروهای روسی از سوریه تمامی جناح‌ها را تشویق کند که به سمت حل بحران در این کشور با استفاده از راهکارهای مسالمت‌آمیز حرکت کنند. در همین ارتباط «مهند دلیقان» عضو هیئت معارض سوری در مذاکرات ژنو تأکید کرد، آغاز ِروند خروج نیروهای روسی از خاک سوریه نشان می‌دهد که زمان حل‌وفصل سیاسی بحران سوریه فرا رسیده است.
در کل، اقدام روسیه در خروج نظامیان خود از سوریه را باید تلاشی برای زمینه‌سازی خروج نظامیان آمریکایی و شروع مذاکرات سوری‌ـ سوری تعبیر کرد، البته این به معنای خروج کامل نظامیان روسیه از سوریه نیست. در همین ارتباط پوتین اعلام کرد که تنها بخشی از نظامیان روسیه خاک سوریه را ترک خواهند کرد. رئیس‌‌جمهوری روسیه تأکید کرد که بخشی از نیروهای این کشور در پایگاه هوایی لاذقیه باقی خواهند ماند، پایگاه‌های عملیاتی ما از جمله پایگاه طرطوس و حمیمیم به طور عادی به عملیات خود ادامه خواهند داد، آنها باید از خاک و حریم دریایی و هوایی ما حفاظت کنند.
علاوه بر موارد فوق باید تأکید کرد که در وضعیت فعلی خروج نظامیان روسیه از سوریه ضربه به روحیه بقایای تروریست‌ها نیز محسوب می‌شود، چرا که روسیه با این اقدام، پیام پایان تهدید امنیتی علیه دمشق را مخابره کرده است.

 محمدابراهيم ميانجي/ در هفته‌های اخیر، سازمان برنامه و بودجه تلاش دارد مقرراتی را به تصویب هیئت دولت برساند که به موجب آن، دستگاه‌های اجرایی اجازه خواهند یافت برای تأمین کالاها و خدمات مورد نیاز خود با شرکت‌های تعاونی کارکنان و صندوق‌های بازنشستگی خود وارد معامله شوند. در صورتي كه این پیشنهاد به تصویب برسد، نه تنها زمینه برای فساد فراگیر در وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی پیش خواهد آمد؛ بلکه شرکت‌های خصوصی و محروم از ارتباط (خارج از ضابطه) با دولت، عملاً از امکان عقد قرارداد با سازمان‌های دولتی محدود و محروم خواهند شد و قراردادهاي سازمان‌ها و نهاد‌هاي دولتي با زيرمجموعه خود بسته‌ خواهد شد.
سهم معاملات عمومي در اقتصاد
معاملات بخش عمومي سهم درخور‌‌ توجهي در اقتصاد هر كشور دارد. معاملات يا تداركات بخش عمومي در جهان، سالیانه بالغ بر ٢٠ درصد توليد ناخالص جهاني را شامل مي‌شود. سهم بالغ بر ٥٠‌ درصدي مخارج مربوط به خريدهاي دولتي از بودجه عمومي دولت در كشورهاي در حال توسعه نشان‌دهنده اهميت بالاي اين معاملات است. اين رقم عظيم بسیاری از اشخاص را در سراسر جهان وسوسه مي‌كند؛ به‌ همين ‌دليل براي كنترل نظارت و بهبود اين مبلغ عظيم مطالعات و ملاحظات گسترده‌اي در جهان و همچنين در ايران در جريان است.
معاملات بخش عمومي در ايران دربرگيرنده انواع خريد كالا و خدمت در «قواي سه‌گانه اعم از وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و مؤسسات و شركت‌هاي دولتي، مؤسسات انتفاعي وابسته به دولت، بانك‌ها و مؤسسات اعتباري دولتي، شركت‌هاي بيمه دولتي، مؤسسات و نهادهاي عمومي غير دولتي، مؤسسات عمومي، بنيادها و نهادهاي انقلاب اسلامي، شوراي نگهبان و همچنين ‌دستگاه‌ها و واحدهايي كه شمول قانون بر آنها مستلزم ذكر يا تصريح نام است، اعم از اینکه قانون خاص خود را داشته يا از قوانين و مقررات عام تبعيت کنند، نظير سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران، سازمان بنادر و كشتيراني، سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران، سازمان صداوسيما و شركت‌هاي تابعه آنها متجاوز از صدها هزار ميليارد تومان در سال است. 
قوانين مربوط به معاملات عمومي
با توجه به اهميت اين معاملات و گردش مالي قابل توجه آن و براي جلوگيری از گسترش فساد و انحراف در اين معاملات، قوانين و مقررات متعددي وضع شده‌ است. مهم‌ترين قانون در زمينه جلوگیری از اين انحرافات «قانون برگزاري مناقصات» است كه در آغاز دهه ٨٠ در مجلس طراحي و تصويب شد. در بند (ت) ماده ۳ آیین‌نامه اجرایی بند (الف) ماده ۲۶ قانون برگزاری مناقصات موضوع مصوبه شماره ۸۴۲۱۷/ت۳۳۷۷۲ مورخ ۱۶/۷/۸۵  تبصره‌های ماده ۳ آیین‌نامه اجرایی بند الف ماده ۲۶ قانون برگزاری مناقصات که در جلسه مورخ ۵/۷/۱۳۸۵ هیئت وزیران بنا به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه به تصویب رسیده است، آمده است:
تبصره۱ـ مناقصاتی که با حضور شرکت‌های وابسته، تعاونی‌های کارکنان، صندوق‌های بازنشستگی و نظایر آن انجام می‌شود، باید به صورت عمومی برگزار شود. تبصره۲ـ تعاونی‌های کارکنان و صندوق‌های بازنشستگی نمی‌توانند با دستگاه‌های ذی‌ربط خود قرارداد منعقد کنند.
در بهمن ماه سال ۱۳۹۵ سازمان برنامه‌ و بودجه تلاش کرد، تبصره 2 ماده 26 حذف شود؛ ولی در مهر امسال با تصمیم دولت از دستور كار هیئت دولت خارج شد. متأسفانه، سازمان برنامه و بودجه پیشنهاد حذف آن تبصره را دوباره به هیئت دولت تقدیم کرد تا دستگاه‌های دولتی بتوانند قراردادهای مناقصه خود را با شرکت تعاونی کارکنان یا صندوق‌های بازنشستگی مربوط به خودشان منعقد کنند.
اعتراض تشکل‌های بخش خصوصی
در پي اقدام سازمان مديريت و برنامه‌ريزي و با وجود مخالفت بسیار شدید و یک‌صدای تشکل‌های بخش خصوصی اعم از تولیدی، مهندسی، پیمانکاری با این پیشنهاد، معاون رئیس‌جمهور بر تصویب این پیشنهاد و زمینه‌سازی برای فساد در دستگاه‌های اجرایی به طور عجیبی پافشاری می‌کند و گویا گوش شنوایی برای این درخواست‌های بحق و منطقی در دولت وجود ندارد.
هشدار جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی به دولت 
کمیته اقتصادی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی، ضمن هشدار به دولت به ‌منظور خارج کردن این پیشنهاد از دستور، از رئیس‌جمهور خواست به طور جدی و بدون ملاحظات سیاسی و عاطفی، دستور دهد درباره انگیزه‌های رئیس محترم سازمان برنامه و بودجه برای اصرار بر فسادزایی تحقیق شود و عوامل پشت پرده چنین انحرافاتی با صراحت به ملت معرفی شوند.
نامه دیده‌بان شفافیت و عدالت به رئیس‌جمهور
احمد توکلی، رئیس دیده‌بان شفافیت و عدالت هم در نامه‌ای به رئیس‌جمهور تأکید کرده است، مناقصات نباید با حضور تعاونی کارکنان و صندوق‌های بازنشستگی دستگاه‌ها برگزار شود و این تبصره باید حذف شود. وي در پايان نامه متذكر شده است، دیده‌بان شفافیت و عدالت به جد از جناب‌عالی می‌خواهد که اولاً این پیشنهاد را مانند بار نخست از دستور کار دولت خارج بفرمایید و ثانیاً به وزارت اطلاعات مأموریت دهید عوامل آشکار و پنهان اصرار بر این فسادانگیزی را شناسایی کنند و اقدام قانونی درباره آنان معمول شود.
برخي مغايرت‌هاي اين پيشنهاد با راهبردهای ضد فساد
۱ـ در اين پیشنهاد سازمان برنامه می‌خواهد با تصويب حذف تبصره 2 ماده 26 قانون منع مداخله کارکنان دولت در معاملات دولتی به این عامل فسادگستر لباس قانون بپوشاند؛ یعنی اگر در تعارض منافع «امکان» ترجیح منافع شخصی بر مصالح و منافع عمومی هست، با تصویب دولت این امکان به جواز یا تکلیف قانونی مبدل شود.
۲ـ شرکت در مناقصه پوششي براي توجيه تصويب اين پيشنهاد است؛ زیرا کسانی که پاکت‌های پیشنهاد قیمت را باز می‌کنند، از اعضای همان دستگاه بوده و در برنده شدن تعاونی و صندوق ذی‌نفع هستند. مناقصات چگونه رقابتي بوده و عدالت در آنها برقرار می‌شود؟
۳ـ در طول اجرای قرارداد ده‌ها بار الحاقیه مطرح می‌شود که شکل قرارداد و مبلغ آن را تغییر می‌دهد. پیشنهاددهنده تغییر و تصمیم‌گیرندگان نفع مشترک دارند. این موجب بروز فساد نمی‌شود؟
۴ـ فرض کنید برنده مناقصه تعاونی یا صندوق بازنشستگی ذی‌ربط باشد. ناظر بر اجرای قرارداد هم کارمندان همان دستگاه هستند. چه نظارتی می‌شود؟!
۵ـ حجم اعتبارات مربوط به تدارکات در بخش عمومی در سال ۱۳۹۶ حدود ۴۷۰ هزار میلیارد تومان بوده است. عقل سلیم می‌پذیرد که این مبلغ عظیم را که هم‌اکنون حیف‌ و میل می‌شود، یکجا در معرض فساد قانونی شده قرار دهیم؟
پيشنهاد مغاير با شعار حمايت از بخش خصوصي
در حالی که بیشتر کشورها از اروپا تا شرق آسيا و حتی کشورهای همسایه، در حال شفافیت و بستن رخنه‌های تعارض منافع و رانت و فساد هستند، جای تأسف است که دولت ما در زمینه‌سازی برای فساد این همه همت به خرج می‌دهد! جالب اینجاست که دولت تدبير و اميد که از ابتدا با شعار حمایت از بخش خصوصی و بهبود محیط کسب‌وکار به ميدان آمده، این‌طور علنی و فاحش، درحال تنگ کردن محیط کسب‌وکار است و شرکت‌های واقعاً خصوصی، ولی مستقل و بدون ارتباط با دولت را از کار سالم و شفاف محروم‌ می‌کند.

رضا اشرفي / پيروزي دونالد ترامپ در انتخابات رياست‌جمهوري سال 2016 بسياري را شگفت‌زده كرد. تيم هيلاري كلينتون به همراه هواداران،‌ خود را آماده كرده بودند تا در پايان رأي‌گيري و اعلام نتيجه انتخابات جشن شادي برپا كنند؛ اما اين اتفاق نيفتاد و آنچه اعلام شد، اين بود كه جهان بايد چند سالي را با دونالد ترامپ سر كند. رئيس‌جمهوري كه هنوز بسياري معتقدند با مشكلات جدي شخصيتي مواجه است و بسياري از تصميماتش غيرمتعارف و حتي دور از شأن فضاي سياسي‌ـ اجتماعي آمريكا و حتي جهان است. 
اين در حالي است كه دونالد ترامپ از سوي مردم آمريكا انتخاب شده و نماينده آمريكا به شمار می‌اید و هر آنچه كه انجام مي‌دهد نماد و نشاني از تفكر و متن اجتماعي مردم آمريكا است. با توجه به اينكه وي يكي از ثروتمندان آمريكا است و پيش از اين نشان داده كه راه و رسم اقتصاد را مي‌داند،‌ برخي چشم انتظار اين بوده‌اند كه وي بتواند به لحاظ اقتصادي آمريكا را تغيير دهد. به ویژه كه آمريكا و به طور كل نظام سرمايه‌داري از سال 2008 با بحران مالي و مشكلات جدي اقتصادي مواجه بوده است. 
دونالد ترامپ براي اين كار بهترين راه را در اختلاف‌افكني بين‌المللي ديده است تا از طريق برافروختن جنگ‌ها يا دست‌كم ايجاد دشمني‌ها و بحران‌سازي منطقه‌اي در حوزه‌هاي مختلف، دست به فروش اسلحه بزند. آمارها هم نشان مي‌دهد كه ميزان فروش اسلحه آمريكا در طول يك‌سال گذشته با افزايش همراه بوده است و طيفي كه در اين كشور مشغول ساخت اسلحه هستند از بزرگ‌ترين طرفداران فعلي وي به حساب مي‌آيند. ترامپ «از 20 ژانويه تا نوامبر سال 2017 اقدام به فروش حدوداً 50 میلیارد دلار تسلیحات نظامی به ديگر کشورهای جهان کرده كه ميزان آن در سال 2016 حدود 33 میلیارد دلار بود.»
البته برخي از آمارهاي ديگر نشان مي‌دهد كه اقتصاد آمريكا با رشد نسبي همراه بوده است؛ اما مسئله اساسي اين است كه تصميمات و رويكردهاي سياسي ترامپ در حوزه بين‌الملل با مشكلات جدي همراه بوده و به ميزان شدت افول هژموني اين كشور افزوده است، به گونه‌اي كه بسياري از كشورهاي جهان، حتي در مواردي در اروپا، سعي دارند خود را از آمريكا جدا كرده و اعلام كنند كه در سياست‌هاي جهاني با آن همراه نيستند. 
البته اين بي‌اعتباري سياسي از ابتدا در داخل شكل گرفت، به طوری كه بسياري از سياستمداران به دليل شخصيت ترامپ از پذيرش پست‌هاي سياسي امتناع كردند و برخي نيز كه پذيرفته بودند به مرور استعفا دادند، به گونه‌اي كه هنوز برخي از پست‌هاي سياسي اين كشور خالي است! مسائل مختلفي به اين موضوع دامن زده است كه يكي از مهم‌ترين آنها اتهامات جنسي و آزار زنان است كه به وي نسبت داده مي‌شود.
از سوي ديگر رويكردهاي خرد و كلان ترامپ در عرصه بين‌المللي  به ميزان بي‌اعتباري آمريكا افزوده است، در حالي كه دولت ترامپ سعي دارد به شيوه‌هاي مختلف از افزايش قدرت چين بكاهد،‌ از ابتدا به بحران‌سازي در حوزه آسيا‌ـ پاسيفيك پرداخته است. در اين زمينه، حتي گمانه رويارويي هسته‌اي با كره شمالي شكل گرفت كه البته امري محال است. با اين وجود دولت آمريكا سعي دارد با زنده نگه داشتن اين بحران بهره‌هاي لازم را هم از متحدان آمريكا و هم مخالفان آن در حوزه شرق آسيا ببرد. اين بحران وقتي به سياست‌هاي روسيه گره مي‌خورد از پيچيدگي بيشتري برخوردار مي‌شود. اگر چه برخي معتقد بودند كه ترامپ آمريكا را به روسيه نزديك مي‌كند؛ اما به دلايل مختلف از جمله دشمني ذاتي اين دو، چنين پيش‌بيني به وقوع نپيوسته است و حتي ترامپ به تحريم عليه مسكو اقدام كرده است. سياستي كه نمي‌تواند خارج از رويكردهاي آمريكا در شرق اروپا، غرب آسيا و جنوب آمريكا باشد. 
در حالي كه حوزه غرب آسيا و شمال آفريقا به همراه برخي ديگر از مناطق جهان به بحث اسلام و اسلام‌هراسي گره خورده است. اين موضوع بيش از هر منطقه در حوزه غرب آسيا، به ویژه در بحران‌هاي چند سال اخير از جمله سوريه گره خورده است. برخي از تحليلگران بر اين عقيده هستند كه آمريكا براي منطقه خاورميانه برنامه‌ای مشخص ندارد؛ اما نگاهي به عملكرد ترامپ در خاورميانه نشان مي‌دهد كه در سال 2017 ميزان دخالت واشنگتن در اين منطقه افزايش پيدا كرده است و اين دولت در آینده براي كردهاي منطقه، برنامه بحران‌ساز دارد.
البته مهم‌ترين تغييري كه نسبت به دولت اوباما در اين حوزه ديده مي‌شود به رژيم صهيونيستي مربوط است. ترامپ آمريكا را به شدت به سياست‌هاي این رژیم متصل كرده و با اتحاد پيدا و پنهان اين رژيم با عربستان سعودي در حال پياد‌ه‌سازي سياست‌هاي ضد اسلامي‌ـ مقاومتي است. در همين راستا سياست دو دهه‌اي انتقال سفارت به بيت‌المقدس را تأييد كرده است تا اسلام را بيش از گذشته تحت فشار قرار دهد. تهديدي كه با اتحاد مسلمانان، تظاهرات، مخالفت‌ها و انتفاضه عليه اين تصميم مي‌تواند به فرصتي براي دنياي اسلام تبديل شود.  در این میان برخی بر این عقیده‌اند که ترامپ شکست خورده در داخل و خارج برای آنکه در کارنامه خود برگ برنده‌ای داشته‌ باشد، اقدام به اعلام پایتختی قدس کرده، هر چند که نوع واکنش‌های جهانی به این تصمیم، عملاً تحقق این هدف را در ابهام قرار داده است.

  محمدحسین مصطفوی/  
 مؤسسه‌های اعتباردهی
 سلطنتی انگلستان
یکی از قدیمی‌ترین و منحصرترین مؤسسه‌های اعتباردهی ملی در نظام سلطنتی انگستان مؤسسه UKAS است که زیر نظرIAF  اداره می‌شود. دولت انگلستان این مؤسسه را به عنوان ارزیاب، استانداردهای توافق شده بین‌المللی، سازمان‌های صدور اعتبارنامه، تست و بازرسی و همچنین سرویس‌های کالیبراسیون می‌شناسد. مجوز رسمی و اعتباربخشی از سوی UKAS به شرکت‌های ارزیاب مختلف نشان‌دهنده صلاحیت و شایستگی، بی‌طرفی و قابلیت عملکرد آنها است. به طور خلاصه UKAS ‘checks the checkers’ ممیزی‌کننده‌ها را ممیزی می‌کند. UKAS براساس مقررات مصوب سال 2009 در حوزه اعتباربخشی و همچنین مقررات مصوب اتحادیه اروپا در سال 2008 به سازمان اعتباربخشی ملی منصوب شده است. مؤسسه اعتباردهی UKAS با تبلیغات و رانت اتحادیه اروپا توانسته است مراکز مهم دیگر ثبت و صدور گواهینامه‌ها را به خود وابسته کند.

صدور گواهینامه
D.A.S یک مرکز مستقل ثبت سیستم و صدور گواهینامه است که سازمان اعتباردهی سلطنتی انگلیس (UKAS) آن را تأیید صلاحیت کرده است. مرکز این شرکت در انگلستان بوده و علاوه بر آن دفاتر مختلف این شرکت در نقاط مختلف جهان (اروپا، آمریکای شمالی، آسیا و خاورمیانه) در حال فعالیت و ارائه خدمات ممیزی و صدور گواهینامه به مشتریان هستند.
گواهینامه‌های صادره از D.A.S مورد تأیید مرکز اعتباردهی UKAS می‌باشد که یکی از بزرگ‌ترین مراکز تأیید صلاحیت بین‌المللی (IAF) بوده و در جایگاه اولین و قوی‌ترین مرکز تأیید صلاحیت در سطح جهان از اعتباری خاص برخوردار است.
گواهینامه ایزو
ایزو، در سال 1946 هنگامی که ‌‌نمایندگان 25 کشور در ‌مؤسسه مهندسان عمران در ‌لندن ملاقات کردند و تصمیم گرفتند یک سازمان جدید بین‌المللی برای تسهیل هماهنگی بین‌المللی و اتحاد استانداردهای صنعتی ایجاد کنند، متولد شد. سازمان جدید، ISO، 23 فوریه 1947، به طور رسمی شروع به‌ کار کرد. در حال حاضر ایزو 162 کشور و 789 سازمان فنی برای نظارت بر توسعه استانداردها دارد، به طوری که بیش ‌از 135 نفر به طور روزانه برای دبیرخانه مرکزی ایزو در ژنو سوئیس کار می‌کنند.
ایزو «سازمان بین‌المللی استانداردسازی» (International Organization for Standardization) مخفف‌های متفاوتی در زبان‌های مختلف (IOS به زبان انگلیسی، OIN در فرانسوی) دارد، بنیانگذاران ایزو نام ISO را برای این سازمان در نظر گرفتند. ISO از واژه یونانی isos به معنای برابر مشتق شده است.
روابط دو جانبه یکی از اقداماتی است که ایزو برای حمایت از مشارکت کشورهای عضو در حال توسعه انجام داده است. یک رابطه دوجانبه به این معناست که اعضا می‌توانند با هم کار کنند تا ظرفیت یک کشور در حال توسعه را ایجاد کنند. بیش از سه‌چهارم از 162 عضو ایزو را کشورهای در حال توسعه تشکیل می‌دهد.

سیستم مدیریت یکپارچه IMS
IMS به سیستم مدیریت یکپارچه را می‌گویند. همواره مدیران، صاحبان صنایع، کارشناسان HSE، کارفرمایان به‌ جست‌وجو در زمینه گواهینامه IMS می‌پردازند. IMS مخفف Integrated Management System می‌باشد. زمانی که ‌مجموعه‌ای سه سیستم مدیریتی کیفیت، محیط زیست، ایمنی و بهداشت را به ‌طور همزمان و یکپارچه اجرایی کند، می‌گوییم سیستم مدیریت یکپارچه را در سازمان خود استقرار داده‌ است. به ‌بیان دیگر، سیستم مدیریت یکپارچه (IMS) تلفیق سه سیستم مدیریت کیفیت ISO9001، سیستم مدیریت زیست‌محیطی ISO14001 و استاندارد ایمنی و بهداشت شغلی (حرفه‌ای) OHSAS 18001 می‌باشد.
در واقع، گواهینامه IMS یک اصطلاح ‌است و حقیقتاً گواهینامه‌ای تحت عنوان گواهینامه IMS وجود ندارد؛ بلکه‌ اصطلاحاً برای‌ بیان داشتن سه سیستمISO 9001 ،ISO14001 ، OHSAS 18001 عنوان می‌شود.
وجود سیستم مدیریت یکپارچه (IMS) برای ‌مدیران مجموعه بسیار مشهود ‍‌است؛ چرا که امکانی فراهم می‌کنند که ‌سه سیستم فوق را همزمان و به‌ موازات هم پیاده‌سازی کنند. سیستم‌های مدیریت کیفیت، مدیریت زیست‌محیطی، ایمنی و بهداشت حرفه‌ای تشابهات فراوانی در بخش‌های مختلف دارند و همپوشانی‌شان در بخش‌های مختلف امکان تلفیق‌شان را برای ما فراهم می‌کند.

تهدیدات
اگر چه ممکن است لیسانس این مؤسسات نوعی از اعتبار برای افراد و شرکت‌ها ایجاد ‌کند تا به راحتی به بازاریابی و فروش کالاهای خود در سطوح داخلی و خارجی بپردازند، یا یکی از راه‌های افزایش کیفیت کالاها ارتباط با نمایندگی‌های این مؤسسات باشد، اما نباید تهدیدات ذیل را فراموش کرد:
1‌ـ مؤسسات اعتباردهی برای ارائه گواهینامه اعتباردهی خود به شرکت‌هایی که خواستار دریافت گواهینامه از آن هستند‌، اقدام به بازرسی‌های اولیه و مشاهده اسناد شرکت و مصاحبه با مدیرکل و برخی از کارمندان شرکت مربوطه می‌کند و پس از گذراندن تمام مراحل، گواهینامه برای شرکت مربوطه‌ صادر می‌شود.
2‌ـ با توجه به ارتباط تنگاتنگ‌ مؤسسات اعتباردهی با نهادهای حکومتی و نظامی و نیز با توجه به دسترسی مؤسسه مذکور به اطلاعات و اسناد شرکت‌های مهم ایرانی و مصاحبه با عوامل این شرکت‌ها به بهانه دادن گواهینامه استاندارد به آنها، انجام جاسوسی اقتصادی از سوی مؤسسه اعتباردهی نماینده آن در ایران متصور است.
3‌ـ از اعضای مهم مؤسسه  UKAS در انگلیس وزارت صنعت و تجارت انگلیس، وزیر دفاع انگلیس، آژانس تدارکات و پشتیبانی دفاعی، وزیر محیط زیست غذا و امور روستایی است که بالتبع همکاری این مؤسسات صرفاً جنبه اقتصادی ندارد؛ بلکه اهداف پشت پرده دیگری وجود دارد که سال‌ها کشف رمز آنها زمان می‌برد.

یکی از نمونه‌های جاسوسی اقتصادی از ایران 
یکی از جاسوسان انگلیس که به تازگی در ایران دستگیر شده است، اطلاعات مهم اقتصادی را در اختیار دولت‌های متخاصم با ایران قرار می‌داده است؛ این جاسوس انگلیس با بررسی وضعیت اقتصادی کشور، حتی پیشنهادهایی درباره وضع تحریم‌های جدید علیه ایران به سرویس اطلاعات خارجی انگلیس داده بود که از آن جمله پیشنهاد لغو بیمه کشتی‌های نفتکش ایرانی بوده است. این جاسوس انگلیسی از کسانی بوده که با یکی از نهادهای اقتصادی کرمان ارتباط داشته و با استفاده از اطلاعاتی که از این نهاد کسب می‌کرد، درباره تحریم‌ها به دشمن اطلاعات داده است. این جاسوس اطلاعات اقتصادی کشور را به انگلیس منتقل کرده و حتی بر مبنای پیشنهادهای او، بیمه کشتی‌های نفتکش ایران نیز تحت تحریم اتحادیه اروپا قرار گرفته است. این جاسوس به افسران اطلاعاتی انگلیسی گفته بود که ایران از پرچم کشورهای دیگر برای انتقال مواد نفتی خود استفاده می‌کند. این جاسوس MI6 این اطلاعات را در اختیار دشمنان نظام اسلامی، یعنی بریتانیا و آمریکا قرار می‌داده و آنها نیز از اطلاعات وی در تعیین و تصویب تحریم‌ها استفاده می‌کردند.


نمایی از آنچه در عرصه هنر هفتم می‌گذرد

 مهدی امیدی/ سینمای ایران در پاییز سال 1396 وضعیت بغرنجی را می‌گذراند، در حالی که طبق روال، هر ماه حداکثر دو فیلم جدید باید روی پرده بیاید؛ اما این روزها وضعیت به گونه‌ای شده که هر دو هفته یک بار حداقل چهار فیلم به اکران می‌رسد. شاید این وضعیت برای فیلم‌های کارگردان‌های مطرح و همچنین آثار کمدی چندان سخت نباشد؛ ولی به دلیل حجم فراوان آثار و همچنین سالن‌های محدود، برخی از فیلم‌ها در دو یا سه سینما و آن هم به صورت تک سانس اکران شده‌اند! طبق معمول نیز قربانی اصلی این وضعیت، فیلم‌های ارزشی هستند. فیلم‌هایی چون «اشنوگل»، «انزوا»، «فهرست مقدس» و... ازجمله آثاری هستند که با وجود برتری کیفی و هنری نسبت به بیشتر فیلم‌هایی که روی پرده رفته‌اند؛ اما به خاطر سیاست‌گذاری خاص اکران، مغفول و مهجور واقع شده‌اند.
کارگردان فیلم «اشنوگل» به وجود مافیا در پخش و اکران فیلم‌ها باور دارد و معتقد است؛ این مافیاست که تعیین می‌کند کدام فیلم پرفروش شود و کدام فیلم زمین بخورد.
هادی حاجتمند در گفت‌وگو با «صبح صادق» گفت: «اوضاع به گونه‌ای است که پخش‌کنندگان سینما بدون اینکه فیلم را ببینند و از ساختار و کیفیت آن خبردار بشوند، به صرف اینکه می‌شنوند یک فیلم دفاع مقدسی است و سوپراستار ندارد، حکم صادر می‌کنند که فیلم، فروش نخواهد کرد و آن را اکران نمی‌کنند.»
این کارگردان درباره توهم توطئه دانستن مافیا و اینکه فیلمسازها استقبال نکردن مردم از آثارشان را به گردن مافیا می‌اندازند، گفت: «مافیای اکران، یک باند عجیب و غریب نیست؛ بلکه به این معناست که یک نفر تصمیم می‌گیرد فیلمی که نه فیلمنامه دارد و نه ساختار و نه بازی خوبی، چند میلیارد تومان بفروشد و یک فیلم دیگر، زمین بخورد. اینکه یک فیلم دفاع مقدسی در حداقل فضای ممکن و بدون هیچ تبلیغاتی اکران می‌شود و بعد از دو هفته نیز از پرده پایین می‌آید، کجایش توهم توطئه است؟»
کارگردان «اشنوگل» درباره ریشه این مشکل هم توضیح داد: «نبود راهبردی در حوزه سینما سبب شده که پخش‌کنندگان تعیین می‌کنند چه فیلمی دیده شود و کدام فیلم نه! پخش‌کننده‌ها فقط از فیلم‌های طنزآمیز و دارای سوپراستار حمایت می‌کنند. این جریان هم کارگردان‌ها را به سمت ساخت چنین فیلم‌هایی تشویق می‌کند.
انیمیشن سینمایی «فهرست مقدس» هم با اینکه یکی از افتخارات فرهنگی کشورمان محسوب می‌شود که به همت جوانان خوش‌قریحه و بااستعداد این سرزمین ساخته شده است، در کل کشور فقط چهار سالن دارد! این در حالی است که به فیلمی چون «خالتور» با اینکه فاقد هرگونه ارزش هنری و محتوایی و یک فیلم کاملاً مبتذل است، بیش از 100 سالن در کشور اختصاص یافته است!»
فیلم «انزوا» نیز یکی دیگر از آثاری است که کارگردان آن معتقد است که این فیلم قربانی «مافیا» شده است.
مرتضی علی‌عباس میرزایی در گفت‌وگو با «صبح صادق» گفت: «وضعیت اکران این فیلم اصلاً راضی‌کننده نیست. دو هفته است که فروش این فیلم افزایش یافته؛ اما این فیلم فقط به طور تک‌سانس اکران می‌شود. به نظرم این بی‌رحمی تمام است. خیلی ناجوانمردانه با این فیلم رفتار کردند.»
وی افزود: «15 آبان به ما اعلام شد که 17 آبان باید فیلم اکران شود! بعد از آن هم اربعین و تعطیلات و زلزله پیش آمد. به همین دلیل هم قرار شد که آغاز اکران فیلم ما از اول آذر حساب شود؛ اما به این وعده اصلاً عمل نشد!»
عباس میرزایی درباره وجود مافیا در اکران هم اظهار کرد: «همه می‌دانند که در سینمای ما مافیا وجود دارد، حتی مسئولان سازمان سینمایی هم این را می‌دانند. فعالیت مافیا تنها به این دولت هم محدود نیست، بلکه در دولت‌های قبلی هم وجود داشت؛ اما جای تعجب است که چرا هیچ کاری برای جلوگیری از مافیا و باندبازی در اکران فیلم‌ها انجام نمی‌شود.»
کارگردان «انزوا» در پاسخ به این پرسش که برای حل معضلات اکران، چه باید کرد؟ گفت: «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید پاسخگوی این مشکلات باشد. این وزارتخانه باید بر کار شورای صنفی نمایش و اکران سینما نظارت بیشتری داشته باشد. چه می‌شود که بسیاری از فیلم‌ها با گذشت زمانی طولانی از تولید، هنوز هم رنگ اکران را ندیده‌اند و وقتی هم که به آنها فرصت نمایش عمومی داده می‌شود، در چند سالن محدود اکران می‌شوند و در سوی دیگر، یک فیلم تنها چهار ماه پس از تولید به طور گسترده اکران می‌شود؟ اینها سؤالاتی است که مسئولان سازمان سینمایی باید پاسخ دهند.»

  امین پناهی/ انقلاب اسلامی ایران در شرایطی در جهان سر بلند کرد که شاید بتوان گفت تا پیش از آن هیچ تجربه‌ای، مانند آن و حتی نزدیک به آن در تاریخ وجود نداشته است؛ نوع جدیدی از ساختار حاکمیتی که برای اولین بار و با بهره‌گیری از معارف اسلام ناب محمدی ایجاد شد و جان گرفت و بارور شد. از همین رو چنین انقلابی به علوم جدید و مخصوص به خودش هم نیاز داشت تا بتواند به شیوه خودش حرکت کند و به مقصد برسد.
در واقع، باید بگوییم در یک سو حوزه علمیه با مختصات خودش حضور داشت و در سوی دیگر دانشگاه با ویژگی‌هایش. اگر این دو نهاد هر یک راه خویش را می‌پیمود، ممکن بود در بعضی از جاها دچار موازی‌کاری شده و در بعضی دیگر یکدیگر را نقض کنند. البته در این میان نقش استکبار را هم نباید نادیده گرفت که همواره سعی کرده و می‌کند به اختلافات دامن بزند و زمینه شکاف هر چه بیشتر این دو نهاد را فراهم آورد.
در چنین شرایطی و برای جلوگیری از به وقوع پیوستن چنین اتفاقاتی بهترین راه همانی بود که شهید دکتر مفتح ابداع کرد؛ یعنی اینکه در چنین مسیری این دو نهاد در کنار هم و کمک‌ حال یکدیگر باشند. دو مجموعه تولید علم از دو خاستگاه متفاوت، اما با هدفی مشترک باید پیش می‌رفتند تا به مثابه دو بال جامعه را در رسیدن به اهداف انقلاب اسلامی یاری می‌کردند. در واقع، این دو نهاد را می‌توان دو شعبه از مؤسسه‌ای با مختصات علم و دین دانست که کار هر یک مکمل کار دیگری است و این دو وجه، یعنی علم و دین را که می‌توانند مایه سعادت بشر شوند، این دو نهاد نمایندگی می‌کنند.
اما علل و عواملی وجود دارد که حالا پس از نزدیک به چهار دهه هنوز این امر محقق نشده است. اولین و مهم‌ترین چیزی که می‌توان برشمرد، آن است که هنوز هیچ یک از طرفین آن طور که باید مفهوم دقیقی از وحدت بین خود و طرف مقابل پیدا نکرده‌اند؛ یعنی هنوز هم نمی‌داند وحدت در چه مواردی باید اتفاق بیفتد. اصلاً وحدت آیا می‌تواند در عین استقلال طرفین به وجود آید؟ نکته اول این است که بدانیم با ایجاد وحدت قرار نیست حوزه به دانشگاه و دانشگاه به حوزه تبدیل شود. کما اینکه در چنین حالتی این دو نهاد اصالت خود را از دست خواهند داد و در این صورت نه دانشگاهی خواهیم داشت و نه حوزه‌ای، اما بهترین راه در گام اول این است که این دو نهاد ابتدا ساختار خود و ساختار طرف مقابل را به خوبی بشناسند و ایرادات خود را با کمک طرف مقابل برطرف کنند.
نکته دوم آن است که هنوز هم افرادی در هر دو نهاد وجود دارند که به دنبال محقق نشدن چنین هدفی در سطح کلان آن هستند؛ زیرا برخی در دانشگاه هستند که به نقش علوم دینی در اداره جامعه و در مسیر پیشرفت کشور اعتقادی ندارند. در طرف مقابل هم عده‌ای در حوزه علمیه وجود دارند که نقش دانشگاه را نادیده می‌گیرند.
نکته سوم آن است که برخی وحدت را در افعال و عملکردها می‌دانند؛ حال آنکه به کرات چنین اتحادی بین طلاب و دانشجویان شکل گرفته؛ اما به فراخور موضوع و اتفاق بوده و بعد از بین رفته است. در واقع، باید این مفهوم دانسته شود که منظور از وحدت، وحدت ساختاری است و نه وحدت در عملکرد که اگر چنین بود، به جای آنکه گفته شود وحدت حوزه و دانشگاه، گفته می‌شد وحدت دانشجو و طلبه. این در حالی است که اگر وحدت بین حوزه و دانشگاه شکل بگیرد، در مرحله بعد و به صورت خود به خود وحدت بین دانشجو و طلبه و به معنای عام آن وحدت در عملکرد نیز شکل خواهد گرفت.
حرف آخر اینکه جامعه امروز به این اتحاد بیش از پیش نیازمند است و مسیر شتابان تحولات ایجاب می‌کند دلسوزان و دغدغه‌مندان این دو حوزه در کنار هم و با همکاری هم برای تحقق اهداف انقلاب اسلامی و مقابله با آسیب‌های پیش رو تلاش کنند.

 مصطفی قربانی/ افزایش شفافیت و شیشه‌ای شدن، اقدامی اساسی برای مبارزه با فساد است. شفافيت را مي‌توان به منزله اطلاعاتي دانست كه نهادها منتشر می‌کنند و ارزيابي اين نهادها را آسان‌تر و روشن‌تر مي‌سازند. در این صورت، فساد کمتر و بهره‌وری فزون‌تر می‌شود. شفافیت در کنار مسئولیت‌پذیری و رعایت، سه جز اصلی پاسخگویی هستند و پاسخگویی نیز خود شرط رقابت و تقویت بهره‌وری و کارآمدی است. «شفافیت» به اشتراک گذاشتن فرایند و اطلاعات با ذی‌نفعان است. «مسئولیت‌پذیری» به مسئول دانستن خود نسبت به اعمال، غفلت‌ها و فرایندها اشاره دارد و بهبود مستمر در دستگاه‌ها و فرایندها را موجب می‌شود. «رعایت» هم بر موظف بودن درباره رعایت استانداردهای پذیرفته شده در مورد رویه‌ها و خط‌مشی‌ها و نیز الزامات قانونی دلالت می‌کند.
 شیشه‌ای شدن نیز با شفافیت ارتباط وثیقی دارد و دلالت دارد که درجه‌ شفافیت اقدامات به حدی باشد که‌ هزینه‌ها و درآمدها، تحت نظارت مردم و افکار عمومی باشد. در واقع، همان‌گونه که شیشه شفاف بوده و با نگاه کردن به آن می‌توان آنچه را که در فراسوی شیشه قرار دارد به راحتی دید، دولت شیشه‌ای نیز استعاره‌ای است که بر شفافیت اقدامات هزینه‌ای و درآمدی دولت تأکید دارد و بیان‌کننده آن است که هیچ اقدامی از دولت نباید پوشیده بماند. 
به عبارتی، شیشه‌ای شدن دولت و افزایش شفافیت آن، اقدامی اساسی در مبارزه با فساد است که براساس آن، مردم حق دارند بدانند در امور اقتصادی، دولت و همه‌ نهادهایی که از بودجه عمومی تغذیه می‌کنند، چه می‌گذرد؟ امور مالی در معرض دید همگان قرار بگیرد، جامعه به شیوه‌های مختلف بر نهادهای مختلف نظارت داشته و مطبوعات بتوانند در جریان درآمدها و هزینه‌ها قرار بگیرند تا کوچک‌ترین سوءاستفاده‌ مالی در رسانه‌ها منعکس شده و نهادهای قضایی موظف به برخورد با موارد ریز و درشت فساد اقتصادی در ارکان‌های مختلف شوند.
به عنوان یک تجربه‌ موفق در زمینه‌ شیشه‌ای شدن دولت‌ها، بیشتر از کشورهای حوزه‌ اسکاندیناوی نام برده می‌شود. دانمارک یکی از کشورهای این منطقه است که از نظر شاخصه‌‌های شفافیت و شیشه‌ای بودن، رتبه‌ اول جهان را دارد. در دانمارک، قانون دسترسی به فایل‌های دولتی عمومی به هر شخص در این کشور اجازه می‌دهد، اسنادی را که در یک فایل دولتی قرار گرفته است، درخواست کنند و از مقامات بخواهند که در یک دوره زمانی مشخص به درخواست آنها پاسخ دهند. اگر این احتمال باشد که یک درخواست بیش از ۱۰ روز زمان ببرد، مقامات باید برای تأخیر پیش آمده، دلیل بیاورند و زمان مورد انتظار برای پاسخ دادن را برآورد کنند.
با این همه، شیشه‌ای شدن دولت در دو سطح بررسی می‌شود؛ در سطح داخلی، گویای شفاف بودن اقدامات هزینه‌ای‌ـ درآمدی دولت و ضرورت پاسخگویی آن در مقابل افکار عمومی در قبال اقدامات مالی خود است که از این جهت، اقدامی بسیار پذیرفته شده و لازمه‌ مبارزه جدی با فساد و پیشرفت است. از نظر بین‌المللی نیز شفافیت و شیشه‌ای شدن، اقدامی مؤثر است که سازمان‌هایی مانند «کارگروه ویژه اقدام مالی» یا همان (FATF) در این زمینه دارای اقتدار و مسئولیت هستند؛ اما نکته‌ اساسی درباره‌ شیشه‌ای شدن در بعد بین‌المللی این است که با نظارت‌هایی که این سازمان و سازمان‌های مشابه بر تراکنش‌ها و اقدامات مختلف مالی دولت‌ها اعمال می‌کنند، ریز و درشت فعالیت‌های اقتصادی یک کشور در اختیار بیگانگان قرار می‌گیرد. از این طریق، تمام نقاط قوت و ضعف اقتصاد یک کشور که خود را در معرض نظارت این نهادها قرار دهد، در اختیار دیگران قرار می‌گیرد و با آگاهی از این قوت و ضعف‌ها، دیگران به راحتی می‌توانند به آن ضربه بزنند. علاوه بر این، تعریف و معیارهایی که این سازمان‌ها برای مبارزه با پولشویی و شفافیت ارائه می‌کنند، در مواردی با تعریف و معیارهای کشورها متفاوت است و به این دلیل، پذیرش دستورکارهای بین‌المللی برای شفافیت، تهدیدی برای برخی اقدامات دولت‌های غیرهمسو محسوب می‌شود. در واقع، نکته‌ اساسی درباره‌ شفافیت و شیشه‌ای شدن، ضرورت پاسخگویی در مقابل افکار عمومی، مشخص شدن نحوه‌ هزینه‌‌کردها و درآمدها است تا از این طریق، نقطه‌ غیرشفاف و پنهانی وجود نداشته باشد تا رانت یا فسادی در آن انباشته شود. 

 علیرضا جلالیان/  28 سال از تأسیس قرارگاهی با هدف استفاده از ظرفیت‌های مهندسی سپاه برای بازسازی کشور بعد از دفاع مقدس می‌گذرد و در طول این سال‌ها کارایی و بهره‌وری خوب این مجموعه سبب شده پا را از بازسازی فراتر نهاده و شروع به سازندگی کند. در این مدت همواره جبهه‌های جدید سازندگی در مقابل قرارگاه ایجاد شده، سد و نیروگاه، بندر و کشتی‌سازی، نفت و انرژی، صنعت و معدن و... همه و همه عرصه‌هایی بوده که این مجموعه با موفقیت به آن وارد شده و توانسته جایگزین بومی و باصرفه‌ای برای غول‌ها و شرکت‌های بزرگ بین‌المللی در پروژه‌های عمرانی کشور باشد که برخلاف قراردادهای خود قصد زمین زدن صنایع ایران را داشتند. تحریم‌ها موجب شد تا این مجموعه در عملی جهادی و انقلابی وارد عرصه شده و امروز نه مانند یک مجموعه دولتی، بلکه مانند یک مجموعه بزرگ از ظرفیت‌های مردمی نیروهای مسلح بتواند همه پیمانکاران و نیروهای متخصص را تا جایی که ظرفیت وجود دارد، به عرصه سازندگی کشور وارد و پروژه‌های بزرگ کشور را اجرا کند. امروز قرارگاه خاتم‌الانبیاء(ص) معماری و مهندسی چینش پیمانکاران خرد در ابرپروژه‌ها را برعهده گرفته است. با وجود حجم انبوهی از بدهی دولت به این قرارگاه، هیچ پروژه‌ای در قرارگاه راکد نیست و از سویی یکی از بهترین مودیان مالیاتی محسوب می‌شود. 
اما در این میان نگاهی به شرکت‌های بزرگ بین‌المللی، نشان می‌دهد این مجموعه‌ها هم مانند قرارگاه خاتم‌الانبیاء(ص) اقدام به اجرای پروژه‌هایی در حوزه‌های مشابه این قرارگاه می‌کنند و بعضاً اقدامات‌شان گستره بیشتری از اقدامات قرارگاه دارد. غول‌های نفتی مانند توتال، شرکت‌های بزرگ، مانند هیوندای و بسیاری از شرکت‌های بین‌المللی بزرگ با وجود آنکه در عرصه‌های تخصصی خود صاحب حرف در جهان هستند؛ اما هیچ‌یک گستره حوزه کاری مانند قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) ندارند. از سویی تأمین ابنیه‌های حیاتی کشور برای نیروهای مسلح و سازمان‌هایی که در آنها پدافند غیرعامل حرف اول را می‌زند تا ابنیه شهرهای موشکی زیرزمینی، تأسیسات دفاعی زیرزمینی، تأسیسات هسته‌ای مقاوم در برابر زلزله، بمب و... همه وظایف مهم قرارگاه است که از آن سخن به میان نمی‌آید؛ اما قرارگاه با استفاده از ظرفیت‌های خوب ایجاد شده در آن توانسته در حوزه‌های مهمی همچون نفت، راه و ترابری، معدن و دیگر نیازهای زیربنایی اقتصاد کشور وارد شود و عملکرد خوبی را به نمایش بگذارد؛ اما به نظر می‌رسد قرارگاه راه‌های ناپیموده بسیاری دارد که از جمله آنها توجه به استفاده از توان داخلی در تأمین نیازهایی همچون تجهیزات ترابری و راه‌سازی سنگین، خودرو، دستگاه‌های حفاری و ورود به عرصه دانش و فناوری و همکاری‌های وسیع با دانشگاه‌های کشور است. 
با تمام این اوصاف قرارگاه به منزله بخشی از دستگاه نظامی کشور باید حامی دیگر پیمانکاران و تولیدکنندگان باشد و زمانی که وضعیت حاکم تغییر کرد و ظرفیت‌های مختلف قرارگاه به مثابه رقیب شرکت‌های داخلی تلقی شد، باید تمام این ظرفیت‌ها به شکل تعاونی‌های بزرگ عمرانی با همین ساختار به مردم واگذار شود و قرارگاه عرصه‌های دیگری را پیگیری کند.

صبح صادق فرازهای مهم دخل و خرج یک ساله کشور را بررسی می‌کند

 علی قاسمی/ رئيس‌جمهور روز یکشنبه 19 آذر 1396 لایحه بودجه 97 را تقدیم مجلس کرد. بلافاصله اظهارنظرهای فراوان کارشناسی و غیر کارشناسی درباره این لایحه آغاز شد. برخی ارقام در لایحه بودجه 97 موجب شگفتی کارشناسان، کاربران فضای مجازی و... شده است و پیام‌های مربوط به این لایحه و جداول آن دست به دست در فضای مجازی می‌چرخد. حال در این نوشتار سعی می‌کنیم فرازهای مهم و ابداعی بودجه را در یک نگاه کلی مورد بررسی قرار دهیم. آمارهای قانون بودجه سال 96 نشان می‌دهد که رقم کلی بودجه (سقف بودجه) معادل 1085 هزار میلیارد تومان بوده است که این رقم با رشدی ۷/۳ درصدی در لایحه بودجه سال 97 به 1195 هزار میلیارد تومان رسیده است. از آنجا که در چگونگی فرایند رسیدگی به بودجه در مجلس سؤالات و ابهاماتی وجود دارد، در ابتدا فرایند قانونی رسیدگی به اجمال بیان می‌شود، سپس چند فراز مهم مورد بررسی قرار می‌گیرد.

فرایند تصويب
 لايحه بودجه 
بر اساس ماده 186 آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی دولت موظف است لایحه بودجه سالیانه کل کشور را حداکثر تا 15 آذر ماه هر سال به مجلس تسلیم کند. رئیس‌جمهور لایحه بودجه سال آینده را 19 آذر ماه  تقدیم مجلس کرد. نمايندگان مجلس از زمان چاپ و توزيع لايحه بودجه سالیانه کل کشور و پيوست‌ها و سوابق آن تا مدت ده روز مي‌توانند پيشنهادهاي خود را به کميسيون‌هاي تخصصي مجلس ارائه دهند. کميسيون‌هاي تخصصي نیز موظفند حداکثر تا پانزده روز پس از چاپ و توزيع لايحه، گزارش خود را به کميسيون تلفيق تقديم کنند. همچنین کميسيون تلفيق موظف است حداکثر ظرف پانزده روز پس از پايان مهلت گزارش کمیسیون تخصصي، ضمن رسيدگي به گزارش کميسيون‌هاي تخصصي، گزارش نهايي خود را تنظيم و به مجلس شوراي اسلامي تقديم کند. این مهلت حداکثر تا پانزده روز با موافقت هیئت‌رئيسه قابل تمديد است. در جلسه علني،‌ پس از رسيدگي به کليات بودجه و تصويب آن،‌ به پيشنهادهاي مربوط به درآمدها و ساير منابع تأمين اعتبار بودجه عمومي دولت رسيدگي شده و سقف آن به تصويب خواهد رسيد. پس از آن به پيشنهادهاي مربوط به تبصره‌ها و رديف‌ها رسيدگي مي‌شود. پيشنهادهايي که منبع درآمد مشخصي نداشته باشد قابل طرح نخواهد بود. در صورت عدم تصویب کليات لايحه بودجه، فقط براي يک‌بار موضوع به کميسيون تلفيق ارجاع مي‌شود تا حداکثر ظرف ۷۲ ساعت گزارش اصلاحي خود را به مجلس ارائه کند. جلسات مجلس براي رسيدگي به بودجه سالیانه بايد بلاانقطاع در کليه ايام حداقل روزي چهار ساعت منعقد شود و تا هنگامی که شور و مذاکره پايان نیابد و رأي مجلس اخذ نشود، از دستور خارج نمي‌شود. چنانچه لايحه بودجه سالیانه کشور تا تاريخ تعيين شده به مجلس تسليم نشود، دولت موظف است لايحه چند دوازدهم بودجه را نيز به مجلس تسليم کند. از آنجا که بررسی کل متن لایحه بودجه تصویبی مجلس به زمان زیادی نیاز دارد؛ بنابراین اعضای شورای نگهبان به صورت روزانه مصوبات مجلس در خصوص بودجه را بررسی کرده و در جریان کار قرار ‌مي‌دهند و به محض تقدیم لایحه تصویبی بودجه به شورای نگهبان این شورا بلافاصله نظر نهایی خود را اعلام می‌کند و در صورت تأیید نهایی به عنوان قانون لازم‌الاجرا، از سوی رئیس مجلس به رئیس‌جمهور ابلاغ مي‌شود.
روند تزایدی
 بودجه عمومی کشور
بخش جنجالی بودجه که نگاه انتقادی به آن نسبت به دیگر بخش‌ها بیشتر است، مربوط به بودجه عمومی دولت است که در لایحه بودجه 97 مجموع بودجه عمومی دولت حدود 425 هزار میلیارد تومان است که در مقایسه با رقم 371 هزار میلیارد تومانی لایحه بودجه امسال (96) حدود 60 هزار میلیارد تومان افزایش دارد. کارشناسان می‌گویند افزایش حدود 60 هزار میلیارد تومانی بودجه عمومی می‌تواند پیامدهای نگران‌کننده‌ای برای اقتصاد ایران داشته باشد. اگر چه بخش عمده افزایش بودجه عمومی دولت مربوط به دستمزدهاست که هر سال سیر تزایدی دارد، ولی ناگفته نماند بخش دیگری از افزایش بودجه عمومی به دلیل ریخت‌وپاش‌ها در دستگاه‌های دولتی، برگزاری سمینارهای بی‌فایده، چاپ کتب و مجلات بی‌اثر، سفرهای خارجی، نمایندگی‌های ناکارآمد دستگاه‌های فرهنگی و غیرفرهنگی در خارج از کشور است که بهترین جا برای نظارت بر اینها در بودجه سالیانه است.

تغییرات یارانه‌ها مهم‌ترین موضوع  بودجه
مهم‌ترین موضوع لایحه بودجه 97 حذف 30 میلیون ایرانی از دریافت یارانه نقدی است. حذف یارانه نقدی در دولت یازدهم نیز به دولت تکلیف شده بود، اما دولت هیچ‌گاه زیر بار نرفت و دلیل آن، این بود که بانک‌های اطلاعاتی کامل نیستند. مجلس سال آخر دولت یازدهم برای حذف 25 میلیون نفر فشار آورد که آقای نوبخت گفت بیشتر از 6 میلیون نفر امکان‌پذیر نیست، اگرچه در آن مقطع ملاحظات انتخاباتی هم تأثیرگذار بود، اما به نظر می‌رسد دولت دوازدهم به دلیل کسری بودجه لاجرم تن به این کار داده است. با اینکه حذف دهک‌های بالای جامعه به ویژه دهک‌های 9 و 10 در همان دولت یازدهم هم امکان‌پذیر بود، ولی اراده‌ای در دولت برای این اقدام وجود نداشت.
پس از ارسال لایحه بودجه از سوی دولت، نمایندگان مجلس هم وارد بحث‌های جدی شدند که یکی از این افراد مهرداد بائوج لاهوتی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس بود که در تشریح وضعیت یارانه‌ها در بودجه سال ۹۷، اظهار داشت: «براساس این پیشنهاد قرار است مجلس و دولت درباره هدفمندی یارانه‌ها به یک فهم مشترکی برسند تا بتوانیم دهک‌های بالای جامعه را مدیریت کنیم و تعداد افرادی را که یارانه دریافت می‌کنند، کاهش دهیم، به‌ گونه‌ای که ۱۵ هزار میلیارد تومان از ۴۸ هزار میلیارد تومان پرداخت یارانه نقدی کم شود.» وی درباره راهکار حذف معتقد است: «پیش از این فرمولی درباره حذف دهک‌های بالای جامعه از دریافت یارانه‌های نقدی از سوی قوه مقننه به قوه مجریه ارائه شده است، در این فرمول تأکید شده بود که قضات، پزشکان، اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها و افرادی که بیش از سه میلیون و پانصد هزار تومان درآمد دارند نباید یارانه نقدی دریافت کنند.»
بر اساس تبصره 14 لایحه بودجه سال 97، دولت قصد دارد مبلغ 37 هزار میلیارد تومان بر اساس قانون هدفمندی یارانه‌ها مصوب سال 88 با انواع روش‌های نقدی و غیر نقدی بین خانوارهای هدف توزیع کند. این رقم نسبت به رقم 48 هزار میلیارد تومانی سال قبل کاهش قابل توجهی داشته است. از رقم 37 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی یارانه‌های سال 97 قرار است 23 هزار میلیارد تومان به ‌صورت یارانه نقدی و غیر نقدی، 7 هزار میلیارد تومان در قالب سیاست کاهش فقر مطلق از طریق بهزیستی و کمیته امداد، 3700 میلیارد تومان به ‌عنوان یارانه بخش سلامت و 3300 میلیارد تومان به ‌عنوان یارانه نان توزیع شود. مضافاً در سال 1397 سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها ضمن تغییر نام به صندوق رفاه اجتماعی و اصلاح اساسنامه آن به‌ منظور انجام مأموریت جدید تحت نظر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار خواهد گرفت و اموال و دارایی‌های سازمان مزبور به صندوق رفاه اجتماعی تعلق خواهد داشت. 

کاهش وابستگی بودجه به نفت
پیش‌بینی دولت در موضوع درآمدهای نفتی مجموع واگذاری‌ دارایی‌های سرمایه‌ای در لایحه بودجه سال آینده حدود ۱۰۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان پیش‌بینی شده است، در حالی که این رقم برای سال جاری ۱۱۸ هزار میلیارد تومان مصوب شده بود. همچنین برای منابع حاصل از فروش نفت و فرآورده‌های نفتی برای سال آینده ۱۰۱ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده و با رقم مصوب ۱۱۳ هزار میلیاردی در قانون بودجه سال جاری ۱۲ هزار میلیارد تومان کاهش دارد. یکی از علل کاهش، عدم تحقق است که عملکرد قانون بودجه سال نشان می‌دهد در شش ماهه امسال حدود ۴۴ هزار میلیارد تومان از درآمدهای پیش‌بینی شده محقق شده است. در لایحه بودجه سال آینده پیش‌بینی بر قیمت ۵۵ دلاری هر بشکه نفت است که مجموع درآمد با دلار ۳۵۰۰ تومانی به ریال تبدیل شده است. با توجه به اينکه امسال سال اول اجراي برنامه ششم توسعه‌ است و در قانون بودجه سهم صندوق توسعه ملي از درآمدهاي نفتي براي نخستين بار 32 درصد تعيين شد، اين يعني يک‌سوم درآمدهاي نفتي به صندوق توسعه ملي مي‌رود که موجب توسعه فعاليت‌هاي اقتصادي مي‌شود و مي‌تواند طرح‌هاي بخش خصوصي را تأمين مالي کند.

ملاحظات جدی
 در بودجه دفاعی
یکی مهم‌ترین بخش‌های لایحه بودجه سالیانه کل کشور، بودجه نیروهای مسلح است. بودجه نیروهای مسلح ذیل بودجه وزارت دفاع تعریف می‌شود. در ذیل به تفکیک بودجه پیشنهادی دولت برای سال 97 را مشاهده کنید:
1ـ- وزارت دفاع: 1770 میلیارد تومان؛
2ـ ستاد کل نیروهای مسلح: 1697 میلیارد تومان؛
3ـ سپاه پاسداران: 26736 میلیارد تومان (در بخش بودجه سپاه باید به این نکته اشاره داشت که از این مبلغ 10 هزار میلیارد آن بودجه قرارگاه خاتم‌الانبیاء است که به همان میزان درآمد داشته و هزینه‌کرد آن هم به همان میزان است)؛
4ـ ارتش: 9708 میلیارد تومان؛
5ـ بسیج: 1180 میلیارد تومان.
کل بودجه دفاعی کشور بدون بخش قرارگاه سازندگی حدود 31000 هزار میلیارد تومان می‌شود که اگر به دلار 3500 تومانی تبدیل کنیم کمتر از 9 میلیارد دلار می‌باشد که نسبت به مبالغ بودجه دفاعی رقبای منطقه‌ای ما بسیار پایین است. در مجموع باید گفت وضعیت بودجه دفاعی و امنیتی کشور در بودجه سال آینده با توجه به مجموع تحولات منطقه، مطلوب نیست. انتظار از دولت این بود که در لایحه بودجه 97 نگاه پررنگ‌تری به بخش دفاع و بودجه نیروهای مسلح داشته باشد؛ چرا که کشور ما با تهدیدات مکرر آمریکا، حامیان منطقه‌ای و رژیم صهیونیستی مواجه است، از سوی دیگر امنیت ضرورتی جدی و اجتناب‌ناپذیر برای توسعه کشور بوده و لازمه آن، این است که بودجه کافی برای آن تأمین شود. البته لازم است کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، کمیسیون تلفیق و همچنین نمایندگان مجلس تغییرات لازم را برای تقویت بنیه دفاعی و نیروهای مسلح در بودجه ۹۷ به وجود بیاورند. در ضمن سهم پنج درصدی بودجه دفاعی کشور از هزینه‌های جاری که در برنامه ششم توسعه به دولت تکلیف شده است باید در لایحه بودجه سال 97 لحاظ می‌شد که اگر این اتفاق نیفتاده باشد، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی باید این موضوع را به جد پیگیری کند.

عدالت‌محوری
 در خروج از کشور
یکی از موضوعاتی که سر و صدای زیادی به ویژه در شبکه‌های اجتماعی داشت، موضوع عوارض خروج از کشور بود. عوارض خروج از کشور در قانون بودجه سال 96، برای هر نفر 75 هزار تومان در نظر گرفته شده بود که این مبلغ در لایحه بودجه سال 97 با رشدی سه برابری به 220 هزار تومان افزایش یافته است. این در حالی است که اگر فردی بخواهد برای بار دوم از کشور خارج شود باید 330 هزار تومان عوارض پرداخت کند و برای بار سوم نیز این عوارض با رشد 100 درصدی نسبت به بار اول به 440 هزار تومان افزایش خواهد یافت. البته دولت سفرهای زیارتی عتبات عالیات و حج تمتع و عمره را استثنا کرده و رقم آنها را 110 هزار تومان تعیین کرده است. با توجه به اینکه معمولاً بیشتر ورود و خروج‌های چند باره از کشور را اقشار مرفه جامعه صورت می‌دهند؛ بنابراین این موضوع نیز در لایحه بودجه سال 97 به نوعی، اقشار پردرآمد را هدف قرار داده است. بر اساس آماری که از سوی معاونت گردشگری کشور اعلام شده، در سال گذشته ۹ میلیون و ۱۹۶ هزار و ۱۴۰ ایرانی به دیگر کشورها سفر کرده‌اند، در حالی که بر اساس تراز گردشگری ورودی و خروجی کشور در سال گذشته به میزان ۴ میلیون و ۲۹۵ هزار و ۵۷ نفر منفی است. همچنین در زمینه عوارض خروج از کشور باید گفت طبق آمار سازمان میراث فرهنگی بخش معاونت گردشگری، در پنج ماهه نخست سال 96 حدود سه میلیون و 474 هزار و 692 نفر از کشور خارج شده‌اند که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹/۲۰ درصد رشد داشته است. مقصد اول گردشگران خارج شده از کشور طبق آمار ترکیه بوده است و پس از آن عراق و امارات در رتبه‌های دوم و سوم قرار داشته‌اند. این مسافرت‌ها معمولاً برای اقشار مرفه جامعه است که سبب می‌شوند ارز بسیاری از کشور خارج شود. دولت با افزایش عوارض خروج اولاً، سعی کرده تعداد خروج‌های اضافی از کشور را کاهش دهد تا از این طریق جلوی خروج ارز از کشور را بگیرد، ثانیاً، درصدد بوده تا از این طریق اقشار پردرآمد را هدف قرار دهد تا جامعه به عدالت نزدیک‌تر شود. اقدام بانک مرکزی در حذف ارز مسافرتی هم در همین راستا تحلیل می‌شود که امسال عملیاتی شد.

رشد ۵/۹ درصدی بودجه بانک‌ها در سال ۹۷
جمع درآمد هشت بانک دولتی به علاوه بانک مرکزی در لایحه بودجه سال ۹۷ بالغ بر نزدیک به ۸۵ هزار میلیارد تومان است که در این میان بانک ملی ایران با بیش از ۳۱ هزار میلیارد تومان بیشترین منابع درآمدی را به خود اختصاص داده است. مقایسه بودجه سال ۹۷ با سال ۹۶ حاکی از رشد بیش از ۵/۹ درصدی درآمد بانک‌ها در سال آینده است. بر این اساس درآمد بانک سپه ۱۴ هزار و ۶۱ میلیارد تومان، بانک کشاورزی ۱۲ هزار و 940 میلیارد تومان، بانک مسکن ۱۲ هزار و 3۹۰ میلیارد تومان، بانک صنعت و معدن ۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان، بانک توسعه تعاون 1840میلیارد تومان، پست بانک1370 میلیارد تومان و بانک توسعه صادرات 1180 میلیارد تومان در بودجه سال ۹۷ پیش‌بینی شده است. درآمد بانک‌ها در بودجه سال ۹۷ در حالی نزدیک به 85 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده که این رقم در سال ۹۶ برابر ۷۷ هزار میلیارد تومان  بوده و حاکی از رشد بیش از ۵/۹ درصدی است.
کاهش بودجه برخی از سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها
در لایحه بودجه سال 97، بودجه برخی از وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها افزایش که نداشته هیچ، حتی کمتر نیز شده است. در این لایحه بودجه پیشنهادی وزارت نیرو حدود ۱۴ درصد کاهش بودجه داشته است، البته سهم آب نسبت به قبل خیلی بهتر شده است. وزارت نیرو به همراه سازمان‌های زیرمجموعه خود حدود 6 هزار و ۴۷۸ میلیارد تومان بودجه خواهند گرفت. این در حالی است که دولت در لایحه بودجه سال گذشته برای این وزارتخانه درخواست بودجه 7 هزار و ۵۰۰ تومانی کرده بود.
همچنین بودجه وزارت صنعت نیز در لایحه امسال۲۱ درصد کمتر شده است. بر این اساس بودجه وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال آینده، ۱۴۱۹ میلیارد و ۶۲۵ میلیون تومان پیش‌بینی شده که نسبت به بودجه ۱۸۰۲ میلیارد و ۳۹۷ میلیون تومانی مصوب آن در سال گذشته، حدود ۲۱ درصد کاهش یافته است.
بودجه وزارت نفت نیز در لایحه بودجه 97 بیش از 8 میلیارد تومان نسبت به سال ۱۳۹۶ کاهش دارد. بر اساس رقم پیشنهادی دولت اعتبار دولتی وزارت نفت ۱۵۵ میلیارد و۵۹۲ میلیون تومان در نظر گرفته شده، در حالی که بودجه این وزارتخانه در سال گذشته ۱۶۴ میلیارد و ۳۶۲ میلیون تومان بود. رقم پایین بودجه وزارتخانه عریض و طویل نفت به این دلیل است که 5/14 درصدی از درآمد حاصل از فروش نفت سهم این وزارتخانه است. 

درآمد خودرویی دولت در بودجه ۹۷
دولت در لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ درآمد ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی از محل مالیات واردات خودرو به کشور را در نظر گرفته است. کاهش ۶/۳۱ درصدی مالیات خودرو در حالی اتفاق افتاد که در بودجه مصوب سال ۱۳۹۶ درآمد مالیاتی ۳ هزار و ۲۲۰ میلیارد تومان بود. به‌ رغم آنکه درآمد دولت از این محل افزایشی نداشته، بررسی آمار بانک مرکزی در شش ماه سال‌ جاری نشان می‌دهد که دولت نتوانسته درآمدهای خود از این محل را محقق کند. چون طبق مصوبه قرار بود در شش ماه سال‌جاری یک هزار و ۶۴۰ میلیارد تومان باشد. با اینکه واردات خودرو به کشور با افزایش ۴۴ درصدی مواجه شده، اما دولت در این مدت تنها توانست ۱۳۰ میلیارد تومان درآمد مالیاتی از محل واردات خودرو کسب کند. 

ردیف اعتباری مستقل برای گیاهان دارویی
پس از ۳۵ سال برای نخستین بار طرح ملی گیاهان دارویی کشور با حمایت وزیر جهاد کشاورزی، مجلس شورای اسلامی و توافق سازمان برنامه و بودجه در بودجه سال 97 دارای ردیف اعتباری مستقل به میزان 84 میلیارد تومان شد. درباره اهمیت گردش مالی گیاهان دارویی در جهان باید گفت: گردش مالی گیاهان دارویی 120 میلیارد دلار در سال است و در کشور آلمان بدون داشتن تنوع و اقلیم 40 میلیارد دلار است که این میزان بیشتر از درآمد نفتی ایران است. اما سهم ایران از این حجم گردش مالی تنها 367 میلیون دلار است. با اینکه متوسط نرخ رشد اقتصادی کشورهای پیشرفته مانند آلمان و فرانسه ۵/۲ تا ۵/۳ درصد است و در حالی که متوسط نرخ رشد گیاهان دارویی در جهان ۱/۹ درصد است؛ بنابراین می‌توان گفت که گیاهان دارویی بیش از هر صنعت دیگری سودآوری دارد و در این بخش در کشور 89 هزار نفر به طور مستقیم و 280 هزار نفر به طور غیر مستقیم اشتغال ایجاد کرده است، پس در نظر گرفتن بودجه مستقل یکی از محاسن بودجه است که این‌گونه می‌توانیم در اهدافی که ایران برای صادرات گیاهان دارویی به ارزش ۵/۲ میلیارد دلار طی پنج سال آینده هدفگذاری کرده دست یابیم.

حرف آخر
افزایش کمک به صندوق‌های بازنشستگی از 40 به 56 هزار میلیارد تومان، تعیین 3500 تومان برای نرخ دلار و عدم اجرای تک نرخی کردن آن، کاهش بودجه عمرانی از 78 هزار میلیارد به 60 هزار میلیارد تومان، سهم 32 درصدی صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت، میعانات گازی و خالص صادرات گاز، تخصیص 17هزار میلیارد تومان برای بودجه اشتغال فارغ‌التحصیلان دانشگاهی، مالیات 1486 میلیارد تومان بر مصرف سیگار، توجه به تأمین آب شرب بهداشتی برای کل آحاد جامعه اعم از آب شهری، روستایی و آب‌های مرزی‌، توجه به آبیاری نوین  و... فرازهای مهم دیگر بودجه است که می‌توان به طور مجزا به آنها پرداخت.



سردار عبداللهی در نشست خبری به مناسبت 28 سالگی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص)

فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) گفت: «این قرارگاه چهار دوره ورود به بازسازی کشور، اجرای پروژه‌های بزرگ سازندگی، انحصارشکنی از خارجی‌ها در ابرپروژه‌ها و ورود به پروژه‌های پیچیده را گذرانده و به یک مجموعه الگوآفرین تبدیل شده است.»
سردار سرتیپ عبادالله عبداللهی در نشست خبری به مناسبت بیست‌وهشتمین سالگرد تأسیس قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) با بیان اینکه مجموعه ظرفیت‌های موجود در قرارگاه در دوران دفاع مقدس نقش مهمی را در مهندسی رزمی در جبهه‌ها ایفا کرد، اظهار داشت: «پس از دوران دفاع مقدس با تدبیر رهبر معظم انقلاب(مدظله‌العالی) و بر اساس اصل 147 قانون اساسی، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) در راستای کمک به دولت‌ها و عمران و آبادانی کشور تأسیس شد.»
وی اهم حوزه‌های کاری قرارگاه را نفت، گاز و پتروشیمی، آب، نیروگاه، بنادر و سازه‌های ساحلی و فراساحلی، حمل‌ونقل، معدن و صنایع معدنی، ابنیه خاص، ارتباطات و فناوری اطلاعات، خدمات مشاوره، مطالعات و مهندسی، کشاورزی و محرومیت‌زدایی ذکر کرد و افزود: «این قرارگاه در طول سه دهه، با وجود تحریم‌های ظالمانه مستکبران، رکوردهای بزرگی را در عرصه آبادانی، استقلال، خودکفایی و سرافرازی میهن اسلامی به دست آورده است.»
سردار عبداللهی دوران حیات قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء را به چهار دوره مختلف تقسیم و خاطرنشان کرد: «مرحله اول حیات این قرارگاه ورود به بحث بازسازی کشور پس از جنگ تحمیلی بود، در مرحله دوم قرارگاه  با توسعه مسئولیت‌پذیری و تجربه‌اندوزی به پروژه‌های بزرگ سازندگی در کشور ورود پیدا کرد و در مرحله سوم با انحصارشکنی توانست ابرپروژه‌هایی را که تا پیش از آن خارجی‌ها در کشور انجام می‌دادند، به دست گیرد؛ در مرحله چهارم نیز با ورود به پروژه‌های پیچیده‌ای، مانند ساخت پالایشگاه به یک مجموعه الگوآفرین تبدیل شد.»
وی حضور در عرصه نفت و گاز به منظور جلوگیری از خام‌فروشی و نیز ساخت پالایشگاه‌های گازی، مانند پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس، بزرگ‌ترین پالایشگاه گازی جهان را از اقدامات برجسته قرارگاه برشمرد و اظهار داشت: «با افتتاح فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس، این پالایشگاه ظرفیت تولید روزانه 21 میلیون لیتر فرآورده را دارد که از این میزان 12 میلیون لیتر آن بنزین است و از زمان افتتاح تاکنون این پالایشگاه سه‌ونیم میلیارد لیتر فرآورده تولید کرده که یک‌و‌نیم میلیارد لیتر آن بنزین بوده است.»
فرمانده قرارگاه سازندگی پروژه احداث خط آهن چابهار به زاهدان را یکی از مهم‌ترین پروژه‌های در دست اقدام قرارگاه خاتم‌الانبیاء توصیف و تصریح کرد: «این پروژه به طول 700 کیلومتر زنجیره تکمیلی بندر شهید بهشتی به چابهار است؛ همچنین در حوزه ریلی یکی دیگر از پروژه‌های مهم این قرارگاه احداث خط آهن سریع‌السیر اصفهان‌ـ قم ‌ـ تهران است که در این مسیر قطار با سرعت 300 کیلومتر در ساعت توان تردد دارد.»
وی در ادامه اظهار داشت: «در حوزه خطوط انتقال نفت، گاز و آب بیش از ده هزار و ششصد کیلومتر از این خطوط را قرارگاه انجام داده و ما امروز 825 کیلومتر تونل در دست احداث داریم که بخشی از آنها مربوط به راه‌های کشور، مترو و تونل انتقال آب است که کار ساخت بعضی از آنها به اتمام رسیده و برخی دیگر نیز در دست اقدام است.»
سردار عبداللهی اقدامات قرارگاه در حوزه ساخت مترو را به این شرح اعلام کرد: «در این حوزه کار ساخت 125 کیلومتر تونل مترو را برعهده داشتیم که بخش عمده آن اواخر سال گذشته و در سال جاری به انجام رسید.»
وی افزود: «در حوزه ساخت ابنیه خاص نیز پروژه ساخت صحن حضرت زهرا(س) در نجف اشرف و توسعه حرم حضرت امام حسین(ع) در کربلای معلی و ساخت 19 هزار تخت بیمارستانی در داخل کشور از جمله پروژه‌های در دست اقدام قرارگاه خاتم‌الانبیاء است.»
سردار عبداللهی با بیان اینکه امروزه یکی از موارد مورد تأکید رهبر معظم انقلاب روی آوردن و استفاده از صنایع معدنی است، تأکید کرد: «در این زمینه نیز قرارگاه خاتم‌الانبیاء اقدامات مؤثری انجام داده که از آن جمله ساخت دو کارخانه آهن اسفنجی با ظرفیت یک میلیون و 600 هزار تن در سال است که کارخانه آهن اسنفجی میانه امسال به بهره‌برداری رسید و کارخانه دوم هم حدود 90 درصد پیشرفت پروژه داشته است. همچنین پروژه تولید مس کنسانتره در تبریز توانست ظرف مدت یک سال پولی را که برای این پروژه سرمایه‌گذاری شده بود، مستهلک کند.»
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء سپاه در ادامه با بیان اینکه قرارگاه 90 کیلومتر اسکله و بندر احداث کرده است، عنوان کرد: « قرارگاه تاکنون 10 نیروگاه برق ساخته است؛ در حوزه فناوری اطلاعات و پوشش سیگنال‌های تلویزیونی و رادیویی نیز 23 هزار کیلومتر خط فیبر نوری و احداث 320 ایستگاه به همت قرارگاه صورت گرفته است.»
وی در ادامه سرمایه اصلی هر سازمان و کشور را نیروی انسانی آن برشمرد و خاطرنشان کرد: «امروز بیش از 200 هزار نفر به صورت مستقیم و بیش از یک میلیون نفر به صورت غیرمستقیم در مجموعه قرارگاه خاتم‌الانبیاء مشغول به کار هستند که بسیاری از آنها مهندسان باتجربه و کارآزموده‌اند.»
سردار عبداللهی با اشاره به اقدامات صورت گرفته از سوی قرارگاه در حادثه زلزله کرمانشاه، تصریح کرد: «با توجه به اجرای پروژه‌ ساماندهی آب‌های غرب کشور و حضور بیش از 10 هزار نفر نیرو و پنج هزار دستگاه ماشین‌آلات مهندسی قرارگاه خاتم‌الانبیاء در نزدیکی مناطق زلزله‌زده، از همان دقایق اول وقوع زلزله در کنار مردم این مناطق حضور داشتیم و به واحدهای اجرایی‌مان در آن مناطق آماده‌باش دادیم. با توجه به اینکه روستاهای این منطقه حدود 70 تا 100 درصد آسیب دیده بودند، برای اسکان موقت مردم باید فکری می‌شد؛ از این رو در توافقی که با بنیاد مسکن داشتیم، این امر را برعهده گرفتیم و در طول 18 روز پس از امضای این توافق، 6400 فنداسیون را آماده کرده و 5900 سازه فلزی را در این مناطق نصب و 2700 کانکس نیز در این مناطق مستقر کردیم.»
وی ادامه داد: «ما برای ساخت کانکس‌های مورد نیاز در این مناطق کارگاه‌های بزرگی را در مناطق زلزله‌زده احداث کردیم که اگر آنها نبودند، فقط شش ماه طول می‌کشید تا این کانکس‌ها را به این مناطق انتقال دهیم. ما گفته‌ایم که ظرف مدت 45 روز اگر مانعی پیش نیاید، می‌توانیم کار اسکان موقت را به سرانجام برسانیم.»
سردار عبداللهی درباره مبلغ بودجه قرارگاه در سال 97 گفت: «مبلغ تعیین شده در لایحه بودجه به معنای سقف گردش مالی ما در خزانه است و این به معنای اختصاص بودجه‌ای به این میزان به قرارگاه خاتم‌الانبیاء نیست، ضمن آنکه در بحث معافیت مالیاتی قرارگاه اکنون ما چنین چیزی را نشنیده‌ایم و باید بگوییم قرارگاه یکی از بهترین مودیان مالیاتی در دو سال گذشته بوده است.»
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) درباره آمادگی این قرارگاه برای شرکت در بازسازی کشور سوریه گفت: «چنانچه تدبیر دولت بر این امر قرار بگیرد،‌ قرارگاه به منزله یک مجموعه پیشگام برای بازسازی در سوریه آمادگی دارد.»
وی با بیان اینکه ما در بحث کشاورزی قصد کمک به دولت و مردم را داریم و هدف ما درآمدزایی نیست، تصریح کرد: «ما بر اساس بخشی از وظیفه‌مان در مناطق محروم پروژه‌هایی را در حمایت از کشاورزان انجام می‌دهیم.»
سردار عبداللهی با بیان اینکه امروز بزرگ‌ترین و پیشرفته‌ترین دکل‌های حفاری دریایی در اختیار قرارگاه خاتم‌الانبیاء است، عنوان کرد: «امروز این دکل‌ها قادرند تا 25 کیلومتر زیر آب حفاری انجام دهند؛ همچنین ما  18 دستگاه تی.بی.ام برای حفر تونل در اختیار داریم که متناسب با پروژه‌ها از آنها استفاده می‌کنیم. استفاده از تجهیزات در قرارگاه خاتم به صورت ترکیبی از تجهیزات داخلی و خارجی است که اگر توجه بیشتری به ساخت تجهیزات داخلی شود، می‌توانیم بسیاری از این تجهیزات را در داخل فراهم کنیم.»
فرمانده قرارگاه سازندگی با بیان اینکه در بحث توسعه پروژه‌های نفت و گاز مسائل حفاری را خودمان می‌توانیم انجام دهیم، اظهار داشت: «در بحث تقویت فشار هم با وجود آنکه دانش پیشرفته‌ای است؛ ولی معتقدیم این کار را هم خودمان می‌توانیم انجام دهیم. همان‌طور که کل چاه‌های پروژه پارس جنوبی را خودمان در دست اجرا داشتیم.»
وی در ادامه با اشاره به فعالیت‌های شرکت صدرا نیز گفت: «امروز شرکت صدرا یکی از بهترین شرکت‌ها در این زمینه است و در بوشهر این آمادگی را دارد که کشتی‌هایی با ظرفیت 100 هزار تن را بسازد و توان ساخت کشتی‌های هفت الی هشت هزار تن را نیز در دریای خزر دارد. امروز 10 سکوی عظیم دریایی از سوی شرکت صدرا در حال ساخت است که اولین آنها به زودی به منطقه جنوب انتقال داده می‌شود.»
سردار عبداللهی ادامه داد: «بندر چابهار یکی از بندرهای مهم و راهبردی برای کشور است که رئیس‌جمهور فاز نخست آن را چندی پیش افتتاح کرد. ظرفیت این بندر در فاز نخست 5/8 میلیون تن است که در صورت تکمیل تمام فازها قابل توسعه به 80 میلیون تن خواهد بود. امروز این بندر ظرفیت پذیرش کشتی‌هایی با آبخور 16 متر را دارد و ما دستگاه‌هایی در اختیار داریم که می‌توانند با ایجاد کانال‌هایی ظرفیت پذیرش کشتی‌هایی با آبخور بالاتر را نیز به این بندر بدهند.»
فرمانده قرارگاه سازندگی خاطر نشان کرد: «در ادامه این زنجیره با تکمیل خط آهن چابهار به زاهدان می‌توانیم خط ترانزیتی جنوب شرق کشور را تکمیل کنیم.»
وی درباره مطالبات قرارگاه از دولت نیز گفت: «حدود 30 هزارمیلیارد تومان از دولت طلب داریم که اگر این عدد را به ارز تبدیل کنیم، حدود 10 میلیارد دلار می‌شود. وقتی بحث سرمایه‌گذاری در کشور مطرح می‌شود، ما می‌گوییم در مجموعه‌ای، مانند قرارگاه خاتم 10 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در کشور صورت گرفته که البته این سرمایه‌گذاری بدون سود بوده است و امیدواریم ظرفیت‌های درون کشور بیشتر مورد توجه قرار گیرند.»
سردار عبداللهی ادامه داد: «خارجی‌ها قصد دارند با تحریم و در تنگنا قرار دادن کشور راهی برای غلبه بر ما پیدا کنند؛ اما ملت ما 38 سال است که مقاومت کرده و آنچه می‌تواند در مقابل تحریم‌ها مقابله کند، توجه به ظرفیت‌های داخل کشور است.»
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) افزود: «متخصصان داخلی پالایشگاه‌هایی را که خارجی‌ها آنها را نیمه‌کاره رها کردند، ساخته‌اند. برای نمونه، در پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس که سه فاز دارد، ظرفیتی معادل 160 هزار بشکه تولید فرآورده دارد که فاز اول آن تکمیل شده است. مسئولان کشور به این نکته توجه کنند که کل کار باقیمانده در این پالایشگاه 6 درصد است که اگر تاکنون بودجه آن تأمین شده بود، 360 میلیون لیتر فرآورده تولید می‌شد و ما با قدرت ایستاده‌ایم که این پروژه تکمیل شود و معتقدیم ظرفیت یک سال آینده این کار به اتمام می‌رسد.»
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه تاکنون 13 هزار پروژه محرومیت‌زدایی در کشور انجام داده‌ایم، گفت: «در حال حاضر، با حدود پنج هزار پیمانکار ارتباط داریم؛ ضمن آنکه با دانشگاه‌ها و دانشجویان نخبه نیز ارتباط تنگاتنگی برقرار کرده‌ایم.»
سردار عبداللهی با اشاره به کارهای مهم قرارگاه در زمینه پروژه ساماندهی آب‌های غرب کشور نیز گفت: «این پروژه یکی از حیاتی‌ترین پروژه‌ها برای کشور است که با اجرای کامل آن به طول 1460 کیلومتر، از هدررفت 10 میلیارد متر مکعب آب جلوگیری می‌شود.»