سرلشکر «مصطفی ایزدی» گفت: در حوزه نظامی با پنج عرصه زمینی، هوایی، دریایی، فضایی و سایبری مواجه‌ هستیم که در این وضعیت باید خود را با ابعاد جدیدی از جنگ که به هوشمندی در فضای نظامی آینده نیاز دارد، آماده کنیم. جنگ‌های آینده ترکیبی است و از همه امکانات در آن استفاده می‌شود. ما باید به این اطمینان برسیم که شبکه کنترل و فرماندهی ما در جنگ‌های جدید پاسخگو هستند. جنگ‌های جدید قابلیت‌محور است و دشمن در این مدل جنگ تمامی مؤلفه‌های قدرت کشور مقابل را در نظر می‌گیرد.

معاون دانش و پژوهش سپاه

 حسن ابراهیمی/  سردار نواب گفت برقراری تعاملات دانشی بین سازمان‌های نیروهای مسلح از دغدغه‌های فرمانده معظم کل قوا است؛ لذا در سال 97 این تعاملات در سطوح تاکتیکی، عملیاتی و راهبردی بین رده‌های نیروهای مسلح برقرار می‌شود.
به گزارش صبح صادق، سردار محمدرضا نواب‌اصفهانی، معاون دانش و پژوهش سپاه در نشست خبری که به مناسبت هفته پژوهش برگزار شد، با بیان اینکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تحت زعامت فرمانده معظم کل قوا در میدان مجاهدت و پاسداری از انقلاب اسلامی میداندار جبهه مقاومت در برابر استکبار جهانی و صهیونیسم بین‌الملل است، اظهار داشت: «رهبر معظم انقلاب اسلامی یکی از لوازم این میدانداری را جهاد مبتکرانه مطرح کرده‌اند که در بررسی‌های ما ارکان این جهاد مبتکرانه احصا شد.»
وی افزود: «اولین رکن اخلاص، تقوای الهی و توکل و پشتکار است و رکن دوم بصیرت و شناخت دوست و دشمن و شناخت تهدیدات و اولویت‌ها است.»
سردار نواب بهره‌گیری از تجربیات حاصل از چهار دهه پاسداری از انقلاب اسلامی و تبادل دانش و انتقال دانش به سطوح مختلف و رده‌های مختلف جبهه مقاومت را از دیگر ارکان جهاد مبتکرانه دانست و افزود: «توجه به آموزه‌یابی از کاربست و به‌کارگیری دانش‌های جدید، خلاقیت‌ها و ابتکارات و نوآوری‌هایی که در میدان عمل انجام می‌شود و تعمیم آن در آیین‌نامه و دستورالعمل‌ها و متون آموزشی سپاه هم در این میان اهمیت دارد.»
وی در ادامه با بیان اینکه از 25 آذر هفته پژوهش با شعار «جهاد مبتکرانه و پرشور برخاسته از بصیرت» آغاز می‌شود،‌ درباره عناوین روزهای هفته پژوهش در سپاه گفت: «روز اول این هفته با عنوان «سرلوحه قراردادن اندیشه‌های فرمانده معظم کل قوا(مدظله‌العالی)» و روز دوم با عنوان «هوشمندی در کشف مسائل  و نیازهای دانشی و پژوهشی» نام‌گذاری شده است.
سردار نواب افزود: «ارائه راهکارهای میانبر، نو و خلاقانه با تفکر و اندیشه‌ورزی» عنوان روز سوم این هفته است و روز چهارم نیز با عنوان «ثبت و بهره‌برداری از گنجینه دانش تجربی دفاع مقدس» مشخص شده است.
وی افزود: «ارتقای یادگیری با تبادل دانش و تجربیات بین آحاد پاسداران» عنوان روز پنجم و «آموزه‌یابی و اعمال دانش بومی در رویکردها، رهنامه‌ها، متون آموزشی و...» عنوان روز ششم این هفته است.
معاون دانش و پژوهش سپاه افزود: «روز جمعه نیز به عنوان روز آخر هفته پژوهش با عنوان «ارج نهادن به مقام شامخ شهدای دانشی انقلاب اسلامی و خانواده معظم آنان» نام‌گذاری شده است.»
وی نام‌گذاری روزهای این هفته را مبتنی بر روش‌ها و نیازهای دانشی سپاه دانست و افزود: «تلاش ما بر این است که بتوانیم در تداوم کارهای گذشته ضمن بررسی کم‌وکاست‌ها و نیازها تبدیل دانش تجربی به محصول علمی را ادامه دهیم و در این راه نیاز است که تجربیات پاسداران در صحنه‌های مختلف ثبت و سپس طی فرآیندهایی به دانش تبدیل شود.»
معاون دانش و پژوهش سپاه به عملکرد سال 96 این معاونت اشاره کرد و گفت: «دریافت موافقت اولیه برای ایجاد پایگاه استنادی دانش پاسداری از انقلاب اسلامی که در مرحله طراحی و‌ تولید است، یکی از مهم‌ترین کارهای ریشه‌ای و بنیادین بود، دانش تولیدی باید در یک پایگاه استنادی معتبر ثبت و نگهداری شود و در این راستا چون در سپاه دانش به صورت خاص است، پایگاه استنادی خاصی را نداشتیم؛ لذا برای این منظور اقدام کردیم و الآن در مرحله تولید سامانه و طراحی آن هستیم.»
وی افزود: «صدور مجوز 30 عنوان نشریه علمی داخلی با طبقه‌بندی دسترسی محدود که می‌تواند تحت پایگاه استنادی تجربیات، مسائل و خروجی‌های هیئت‌های اندیشه‌ورزی را ثبت کند و انتشار ده شماره نشریه دانش نمایه که محصولات دانشی سپاه اعم از تجربیات ثبت شده در حوزه پاسداری و نتایج پژوهش‌های کاربردی و راهکارهای ارائه شده از سوی هیئت‌های اندیشه‌ورزی در آن نمایه می‌شود، از دیگر فعالیت‌های سال 96 بوده است.»
سردار نواب به تشکیل مراکز علم و فناوری متناظر به هر معاونت ستاد فرماندهی کل سپاه در دانشگاه جامع امام حسین(ع) در سال 96 اشاره کرد و افزود: «تهیه طرح تشکیل اندیشکده‌های رده‌ای متناظر با نیروها و سپاه‌های استانی و رده‌های عمده، تشکیل کمیسیون نیازسنجی دانشی پژوهشی در کلیه رده‌های سپاه با مسئولیت فرمانده آن رده و احصای بیش از 500 مورد از نیازهای دانشی رده‌های سطح عملیاتی و تاکتیکی سپاه، تشکیل هیئت‌های اندیشه‌ورزی متشکل از پاسداران جوان و پیشکسوتان و پاسخگویی به بیش از 300 مسئله در موضوع پاسداری از انقلاب اسلامی از دیگر برنامه‌های امسال است که پیشرفت بیش از 60 درصدی داشته است.»
وی در ادامه گفت: «شش سال از ایجاد معاونت دانش و‌ پژوهش می‌گذرد و بیش از هشت هزار پاسدار در شبکه علمی پژوهشی سپاه ثبت‌نام کردند که از میان آنها دو هزار و پانصد نفر به کار گرفته شده‌اند.»
معاون دانش و پژوهش سپاه در ادامه به برنامه‌های سال 97 اشاره و تصریح کرد: «برنامه داریم در سال آینده مجموعه‌های مراکز نگهداری اسناد دانشی سپاه را در رده‌های سپاه راه‌اندازی کنیم.»
وی افزود: «انجمن‌های اندیشه‌ورزی با رویکرد توجه به اهداف راهبردی در حوزه‌های مختلف برای مأموریت پاسداری از انقلاب اسلامی و اداره و توسعه سپاه در سال آینده تشکیل می‌شود و افرادی از سطح راهبردی عملیاتی و تاکتیکی در این انجمن‌ها راهبرداندیشی می‌کنند و میزهای تخصصی دانشی با موضوع پاسداری از انقلاب در دانشگاه امام حسین(ع) در حوزه‌های دانشی پاسداری از انقلاب اسلامی با رویکرد هسته دانا و شبکه توانا ایجاد خواهد شد، به گونه‌ای که افرادی از هیئت علمی، پژوهشگران مستقر در دانشگاه و پژوهشگران مقیم در بدنه سپاه و پژوهشگران بسیجی خارج از سپاه در این حلقه‌ها سازماندهی می‌شوند. 
معاون دانش و پژوهش سپاه در ادامه گفت: «برقراری تعامل دانشی بین سازمان‌های نیروهای مسلح از دیگر برنامه‌ها است؛ زیرا در حال حاضر تعامل دانشی نداریم، لذا در برنامه داریم در سال 97 در سطوح راهبردی عملیاتی و تاکتیکی این تعاملات را برقرارکنیم تا موجب هم‌افزایی دانش نیروهای مسلح شویم؛ که موضوعی از مطالبات دیرینه فرمانده معظم کل قوا بوده است و ما موظف به اجرای آن هستیم.»
وی افزود: «یکی از دغدغه‌های ما این بود که پس از اینکه دانش تولید شده از تجربیات احصا می‌شد، کاربست و آموزه‌یابی شود و این یکی از برنامه‌های ما در سال 97 است.»
سردار نواب ادامه داد: «یکی از دستاوردهای ما در چند سال گذشته ثبت تجربیات رخدادی سپاه بوده است؛ اما ثبت تجربیات دوره‌ای نخبگان و خبرگان سپاه را نداشته‌ایم که ان‌شاء‌الله در سال آینده به این موضوع می‌پردازیم؛ چرا که این امر به توسعه تجربه‌نگاری و تبدیل دانش تجربی و ضمنی به دانش صریح کمک شایانی می‌کند؛ لذا نظام ثبت دوره‌ای تجربیات پاسداران مجرب و مراحل تصویب و گردش کار آن انجام شده است.

 علیرضا جلالیان/  28 سال از تأسیس قرارگاهی با هدف استفاده از ظرفیت‌های مهندسی سپاه برای بازسازی کشور بعد از دفاع مقدس می‌گذرد و در طول این سال‌ها کارایی و بهره‌وری خوب این مجموعه سبب شده پا را از بازسازی فراتر نهاده و شروع به سازندگی کند. در این مدت همواره جبهه‌های جدید سازندگی در مقابل قرارگاه ایجاد شده، سد و نیروگاه، بندر و کشتی‌سازی، نفت و انرژی، صنعت و معدن و... همه و همه عرصه‌هایی بوده که این مجموعه با موفقیت به آن وارد شده و توانسته جایگزین بومی و باصرفه‌ای برای غول‌ها و شرکت‌های بزرگ بین‌المللی در پروژه‌های عمرانی کشور باشد که برخلاف قراردادهای خود قصد زمین زدن صنایع ایران را داشتند. تحریم‌ها موجب شد تا این مجموعه در عملی جهادی و انقلابی وارد عرصه شده و امروز نه مانند یک مجموعه دولتی، بلکه مانند یک مجموعه بزرگ از ظرفیت‌های مردمی نیروهای مسلح بتواند همه پیمانکاران و نیروهای متخصص را تا جایی که ظرفیت وجود دارد، به عرصه سازندگی کشور وارد و پروژه‌های بزرگ کشور را اجرا کند. امروز قرارگاه خاتم‌الانبیاء(ص) معماری و مهندسی چینش پیمانکاران خرد در ابرپروژه‌ها را برعهده گرفته است. با وجود حجم انبوهی از بدهی دولت به این قرارگاه، هیچ پروژه‌ای در قرارگاه راکد نیست و از سویی یکی از بهترین مودیان مالیاتی محسوب می‌شود. 
اما در این میان نگاهی به شرکت‌های بزرگ بین‌المللی، نشان می‌دهد این مجموعه‌ها هم مانند قرارگاه خاتم‌الانبیاء(ص) اقدام به اجرای پروژه‌هایی در حوزه‌های مشابه این قرارگاه می‌کنند و بعضاً اقدامات‌شان گستره بیشتری از اقدامات قرارگاه دارد. غول‌های نفتی مانند توتال، شرکت‌های بزرگ، مانند هیوندای و بسیاری از شرکت‌های بین‌المللی بزرگ با وجود آنکه در عرصه‌های تخصصی خود صاحب حرف در جهان هستند؛ اما هیچ‌یک گستره حوزه کاری مانند قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) ندارند. از سویی تأمین ابنیه‌های حیاتی کشور برای نیروهای مسلح و سازمان‌هایی که در آنها پدافند غیرعامل حرف اول را می‌زند تا ابنیه شهرهای موشکی زیرزمینی، تأسیسات دفاعی زیرزمینی، تأسیسات هسته‌ای مقاوم در برابر زلزله، بمب و... همه وظایف مهم قرارگاه است که از آن سخن به میان نمی‌آید؛ اما قرارگاه با استفاده از ظرفیت‌های خوب ایجاد شده در آن توانسته در حوزه‌های مهمی همچون نفت، راه و ترابری، معدن و دیگر نیازهای زیربنایی اقتصاد کشور وارد شود و عملکرد خوبی را به نمایش بگذارد؛ اما به نظر می‌رسد قرارگاه راه‌های ناپیموده بسیاری دارد که از جمله آنها توجه به استفاده از توان داخلی در تأمین نیازهایی همچون تجهیزات ترابری و راه‌سازی سنگین، خودرو، دستگاه‌های حفاری و ورود به عرصه دانش و فناوری و همکاری‌های وسیع با دانشگاه‌های کشور است. 
با تمام این اوصاف قرارگاه به منزله بخشی از دستگاه نظامی کشور باید حامی دیگر پیمانکاران و تولیدکنندگان باشد و زمانی که وضعیت حاکم تغییر کرد و ظرفیت‌های مختلف قرارگاه به مثابه رقیب شرکت‌های داخلی تلقی شد، باید تمام این ظرفیت‌ها به شکل تعاونی‌های بزرگ عمرانی با همین ساختار به مردم واگذار شود و قرارگاه عرصه‌های دیگری را پیگیری کند.

مادر شهيد مدافع حرم لشكر زينبيون مرتضي حيدري

 احسان امیری/ شهيد مرتضي حيدري از دلاوران لشكر زينبيون است که در راه دفاع از حرم عقیله بنی‌هاشم پس از عملیات آزادسازی شهرک‌های نبل و الزهرا سال 1394 در سوریه به شهادت رسید و در بهشت معصومه(س) قم به خاک سپرده شد.
مادر شهید می‌گوید: «من از 10 سالگي در ايران زندگي مي‌كردم؛ اما كمي بعد به پاكستان رفتم و مدتي بعد زماني كه 18 سال داشتم دوباره به ايران برگشتم و در همين جا ازدواج كردم. همسرم طلبه بود و در حال حاضر هم تدريس مي‌كند. حاصل ازدواج‌مان هم پنج پسر و يك دختر است. مرتضي فرزند دوم من و متولد 8 آبان سال 1370 بود. ايشان تا كلاس دهم بيشتر ادامه تحصيل نداد و كمي بعد از يادگيري معرق‌كاري در مسجد امام حسن عسكري(ع) از همين راه كسب درآمد كرد. مرتضي عضو هيئت اباعبدالله الحسين(ع) بود. هر هيئتي كه مي‌رفت با افتخار سقائي عزاداران اباعبدالله(ع) را برعهده مي‌گرفت. اين كار را به خاطر علاقه و ارادتش به ابوالفضل‌العباس(ع) انجام مي‌داد. دوستانش مي‌گفتند وقتي در منطقه، بچه‌ها به آب نياز داشتند اولين داوطلب رساندن آب به بچه‌ها، مرتضي بود؛ اما خودش در آخرين لحظات تشنه شهيد شد. مرتضي مسائل منطقه را از طريق اخبار پيگيري مي‌كرد و در مراسم تشييع شهداي مدافع حرم شركت مي‌كرد. همين حضور در مراسم شهدا بود كه او را هم واله و شيداي دفاع از حرم كرد. مرتضي عاشق شهادت بود، مي‌گفت؛ من هم دوست دارم بروم. يك‌سال تمام به دنبال جلب رضايت من براي رفتن بود. ابتدا راضي نمي‌شدم؛ اما بعد از يك‌سال وقتي ديدم آن‌قدر به جهاد و دفاع از اسلام علاقه دارد، رضايت دادم. مي‌دانستم يا شهيد مي‌شود يا ان‌شاءالله پيروز بازمي‌گردد. موقعي كه مي‌رفت من خانه ماندم، خواهرم براي بدرقه‌اش رفت. ابتدا نبودنش در خانه براي خانواده سخت بود؛ اما عادت كرديم. بعد از اينكه اعزام شد تنها يك‌بار با من تماس گرفت. چيزي از منطقه نگفت فقط از حال و احوال خودش صحبت كرد. دوستانش مي‌گفتند؛ مرتضي به ما گفت با منزل تماس نمي‌گيرم كه مادرم دلتنگي نكند. گويي مي‌خواست راحت‌تر دل بكند. ماه صفر سال 1394 بود كه اعزام شد و 44روز بعد از اعزام، يعني بعد از آزادي نبل و الزهرا به شهادت رسيد. ششم اسفند بود. خبر شهادت را هم خودش از قبل با پسر عمه‌اش هماهنگ كرده بود كه وقتي شهيد شدم خودت خبر شهادت را از طريق عمه به مادرم بده كه اذيت نشود. با شنيدن خبر شهادت مرتضي بي‌تاب شدم. وقتي همسرم گريه‌هاي من را ديد، گفت؛ وقتي به رفتن و جهادش رضايت دادي بايد به اين روز هم فكر مي‌كردي. خودت راهي‌اش كردي پس بي‌تابي نكن. من هم آرام شدم. گفتم؛ راضي شدم به رضاي خدا، پس اين همه بي‌تابي براي چيست. امروز بعد از گذشت دو سال از شهادت مرتضي صبور‌تر شده‌ام. وقتي دلتنگش مي‌شوم فاتحه و صلواتي برايش مي‌فرستم و با حضور بر سر مزارش در بهشت معصومه(س)‌ آرام مي‌شوم. بازگشت پيكرش 40 روز طول كشيد. انتظار خيلي سختي بود، مانند اینکه 40 سال گذشته باشد و من در انتظار آمدن تكه‌اي از وجودم مانده باشم. خيلي دعا كردم تا در نهايت پيكرش همراه با چهار شهيد پاكستاني و يك شهيد از شهداي فاطميون بازگشت. بعد از شهادت مرتضي قسمت‌مان شد به زيارت حضرت زينب(س)‌ برويم، سفري كه آرزو كردم شهادت هم نصيبم شود.

 «خداحافظ آقای رئیس» نوشته سهیلا عبد‌الحسینی به خاطرات دوران اسارت «علی علیدوستی» ملقب به علی قزوینی است که اوایل جنگ در حالی که ۱۹ سال بیشتر نداشت و طلبه بود به اسارت درآمد. علی علیدوستی که در میان هم‌بندانش به «قزوینی» مشهور بود، کودکی را در غم از دست دادن مادر، خواهر و برادرش به دلیل زلزله بوئین‌زهرا سپری کرد. وی ضمن تحصیلات حوزوی، با نظام شاهنشاهی مبارزه کرد و با شروع جنگ تحمیلی به جبهه رفت و به اسارت نیرو‌های عراقی درآمد. این طلبه در مدت اسارت به فعالیت‌های فرهنگی پرداخت و انواع شکنجه را تحمل کرد؛ اما دست از مقاومت برنداشت و 26 مرداد سال 1369 به میهن بازگشت.
این کتاب نثر روان و ساده‌ای دارد و نویسنده بی‌آنکه سراغ تعبیر‌ها و توصیف‌های ادبی برود، مخاطب را با حقیقت اسارت آشنا می‌کند. کتاب از دو فصل کلی شامل زمان جنگ این رزمنده و در ادامه لحظه به اسارت درآمدن او تشکیل شده است. زمانی که درهای اردوگاه به روی او باز می‌شود، سلاح او رفتار و گفتار می‌شود و با خواندن این خاطرات، خواننده خود را جای راوی تصور می‌کند.
وی به‌ دلیل حضور در بیشتر اتفاقات مهم اسارت مانند شورش در زندان موصل و همراهی و هم‌بند بودن با پدر معنوی آزادگان مرحوم علی‌اکبر ابوترابی، خاطرات نابی دارد. سختی‌ها، مشقت‌ها، شکنجه‌ها، لحظات طنز و دست انداختن‌های متناوب نیروهای عراقی، خاطرات تلخ و گاه شیرین این کتاب را خواندنی کرده است. کتاب «خداحافظ آقای رئیس» در چهار فصل با عنوان‌های «کودکی»، «نوجوانی»، «جنگ و اسارت» و «آزادی» تدوین شده و در انتها نیز تصاویر راوی کتاب آمده است. در خلال خاطرات او، خاطراتی از زنده‌یاد حجت‌الاسلام والمسلمین سید علی‌اکبر ابوترابی نیز درج شده است. انتشارات پیام آزادگان کتاب «خداحافظ آقای رئیس» را با شمارگان یک ‌هزار نسخه، 352 صفحه، مصور و به بهای 18 ‌هزار و 900 تومان روانه بازار نشر کرده است.

به حضرت زهرا(س) خیلی ارادت داشت. در مدت دو سالی که به جبهه رفت همیشه می‌گفت؛ می‌روم تا انتقام سیلی زهرا(س) بگیرم. موقع شهادتش هم تیر به پهلویش خورده بود. وقتی نامه برای‌مان می‌نوشت روی تمام این نامه‌ها نام حضرت زهرا(س) را حتماً می‌نوشت. در شهادتش هم با پهلوی ترکش خورده، نشانی از حضرت زهرا(س) داشت.
آخرین باری که می‌خواست به جبهه برود، کوله‌اش را روی دوشش انداخت و به بالای پشت‌بام پیش پدرش رفت تا اجازه بگیرد و گفت که بابا بروم؟ پدرش گفت؛ تو که می‌خواهی بروی، برو. چنان پله‌ها را به سرعت پایین آمد و از کوچه خارج شد که وقتی تا سر کوچه دنبالش رفتم به گرد پایش نرسیدم و رفته بود، دیگر پای رفتن نداشت از خوشحالی بال
 درآورده بود.
به نقل از فریده خیاطی مادر شهید علی‌نقی نوروزیان
شهید «علی‌نقی نوروزیان» متولد 14 آذر ماه سال 1346 در تهران بود. او اولین فرزند از خانواده هفت نفره نوروزیان بود. همواره آرام و متین بود. در دوران انقلاب به همراه پدر در راه‌پیمایی‌ها و مبارزات شرکت می‌کرد. در دوران دبیرستان، فعالیت‌های او شروع شد و با عضویت در بسیج و کار در مسجد به واسطه خط خوبی که داشت، خطاطی و دیوارنویسی می‌کرد. با تلاش فروان در سال 1363 بعد از کسب رضایت پدر و مادر توانست راهی جبهه شود. دوره‌های آبی و خاکی دید و سپس به کردستان اعزام شد. در مدت دو سالی که در جبهه حضور داشت، یکبار مجروح شد؛ اما نگذاشت تا او را برگردانند. در نهایت در شب شهادت امام علی‌النقی(ع) در عملیات کربلای 5 در کربلای شلمچه و در سرزمین فاطمیون با اصابت تیر ترکش به پهلویش به شهادت رسید.

 جمع‌بندی تریبون 17
در فضای سیاسی امروز و مابین روز دانشجو در 15 آذر و روز شهدای دانشجو در 16 دی ماه پرسش تریبونی هفدهم را به رسالت دانشجویان اختصاص دادیم که در ادامه به جمع‌بندی نظرات شما همراهان محترم می‌پردازیم.
جهاد علمی/ عده‌ای از همراهان گرامی جهاد علمی و حرکت در جهت پیشرفت علمی را مهم‌ترین وظیفه دانشجویان دانسته‌اند که «پولادوند» از قم، «محمد کريم‌زاده»، «محمدرضا زاهد» از بيرجند، «مجيد فياضي‌پور» از دهدشت، «محسن کوشکي» از صفاشهر، «ايمان آباد» از برازجان، «آبدوني» از بوشهر، «شکوفه سليمي» از بادوله، «فرامرز الياسي» از ثلاث‌ باباجاني، «عليرضا فيروزي» از خرمدره، «هاشم حيدري‌نيا» از بهمئي، «حامد جعفري» از اهرم، «غلامرسول کريمي» از دلند، «سميرا فيروزي» از خرمدره و «زهرا كريم‌زاده» بر این نظر تأکید داشتند.
روشنگری/ اما روشنگری درباره مسائل کشور برای مردم را هم «احسان خسروي» از خراسان شمالي و «موسي‌الرضا حيدري» از مشهد مقدس بیان کرده‌اند.
بصیرت‌افزایی/ اهمیت بصیرت‌افزایی از سوی دانشجویان هم در پیام‌های «ابوالفضل رضايي» از خمين‌ «علي، شعبان و رضا گودرزي» از بروجرد، «جعفري» از خواف، «مرتضي اميري‌نژاد» از بوئين‌زهرا، «مجيد مقدم» از زنجان، «جعفر ملکي» از اروميه، «مهدي شاكري» از قوچان، «محمد زارعي‌برآبادي» از خواف و «عباسي» از چاراويماق بود.
استکبارستیزی/ «مصطفي صالحي» از کهنوج، «محمد تقي‌زاده» از اروميه و «محمدرضا شعباني» از هنديجان، استکبارستیزی را مهم‌ترین وظیفه دانشجویان می‌دانند.
انقلابی‌گری/ «رضا خوش‌کلام» از بستان‌آباد، «محمدصادق شيردل» و «رضا محمودي» از رودبار کرمان هم به موضوع انقلابی‌گری در این مسئله تأکید دارند.
عدالت‌خواهی/ «حميدرضا سلماني» از سمنان هم به تنهایی عدالت‌خواهی را مهم‌ترین وظیفه دانشجویان بیان کرده است.
ولایتمداری/ «حسين حسنوند» از کرمانشاه و «قاسمي» از گناباد هم ولایتمداری را در این موضوع دارای اهمیت دانسته‌اند.
دشمن‌شناسی/ «محمد صابري‌فر» از کردکوي، «سيدمحمد خدايي» از اردکان و «محسن کريمي» از کردستان به اهمیت موضوع شناخت دشمن برای دانشجویان اشاره کرده‌اند.
مطالبه‌گری/ اما «سيدهادي موسوي» از سمنان و «يعقوبي» از خوزستان هم مطالبه‌گری از مسئولان در حوزه‌های مختلف را رسالت دانشجو می‌دانند.
دیگر نظرات/ «مريم وفايي» از زرين‌شهر گفته است؛ دانشجو مؤذن جامعه است، اگر خواب بماند نماز امت قضا مي‌شود.
«عبدالله کیا» از چالوس بر مقابله با مبانی غربی علوم انسانی و مطالبه علوم انسانی بومی تأکید داشته است. 
وظيفه‌شناسي را «امين شمس‌الدين» مطرح کرده و «مهدي ميرزازاده» از آذرشهر هم حضور آگاهانه و تأثيرگذار در صحنه‌های سياسي کشور را مهم تلقی کرده است. «خدادوست» از فريمان هم معتقد است که شناخت انقلاب و حرکت به سوي اهداف آن مهم‌ترین رسالت دانشجویان است.
*‌ برندگان محترم تریبون لطفاً شماره کارت بانکی خود (ترجیحاً انصار) را به سامانه پیامکی صبح صادق همراه با نام و شماره‌ای که برنده شده‌اند، ارسال کنند.  
برندگان تریبون 17
«حمیدرضا سلمانی» از سمنان/ «محمدصادق شیردل»
 «شکوفه سلیمی» از بادوله
پرسش تریبون 18
هدف ترامپ از معرفی بیت‌المقدس به پایتختی رژیم صهیونیستی چه بود؟

سرلشکر جعفری:
سردار سرلشکر محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران در همایش «دانشگاه در تراز انقلاب اسلامی» که در دانشگاه علوم پزشکی بقیة‌الله برگزار شد، گفت: «وجه مشترک همه دانشگاه‌های سپاه، پاسداری از انقلاب اسلامی است و تربیت یک پاسدار در تراز انقلاب اسلامی که در دانشگاه‌های سپاه انجام می‌شود، موضوع اصلی است.»
وی ادامه داد: «انقلاب اسلامی دو وجه اساسی خارجی و داخلی دارد؛ بعد خارجی آن در مقاومت اسلامی که در منطقه و جهان در حال گسترش است، نمایان است و پیروزی‌های این جبهه به طور شگفت‌انگیز و پی‌درپی در حال وقوع است. امروز باید به دنبال تثبیت این پیروزی‌ها باشیم.»
فرمانده کل سپاه اظهار داشت: «در طول ٢٠ سال اخیر شاهد پیروزی‌های صد درصدی و پی‌درپی جبهه مقاومت و شکست دشمنان انقلاب اسلامی در تمام کشورهای منطقه خاورمیانه هستیم و ان‌شاءالله در آینده نزدیک شاهد پیروزی یمن خواهیم بود.»
سرلشکر جعفری با بیان اینکه تمام این توطئه‌ها که از سوی آمریکایی‌ها، صهیونیست‌ها، سعودی‌ها و برخی کشورهای منطقه بوده، امروز شکست خورده است، گفت: «استکبارستیزی مهم‌ترین اصل انقلاب اسلامی است و چون این اصل به صورت کامل اجرا شده است، شاهد شکست استکبار هستیم و پرچمدار این حرکت رهبر معظم انقلاب است که البته فقط منحصر به ملت ایران نیست و ملت‌های منطقه هم به دنبال اجرای این اصل هستند.»
وی با بیان اینکه امروز اگر می‌خواهیم دانشگاه را به تراز انقلاب اسلامی برسانیم باید با نگاه به تکمیل ابعاد داخلی انقلاب اسلامی این راه را ادامه دهیم، اظهار داشت: «انقلاب اسلامی با تمام مشکلاتی که در داخل کشور دارد امروز در وضع خوبی به سر می‌برد.»
سرلشکر جعفری ادامه داد: «البته باید توجه کرد که در حوزه دفاع و امنیت پیشرفت‌های خوبی در داخل کشور داشته‌ایم؛ اما در دیگر ابعاد مانند اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نیاز به تلاش بیشتری است.»
فرمانده کل سپاه گفت: «پاسداری از انقلاب اسلامی فعلی، پاسداری محافظه‌کارانه است؛ ولی پاسداری از انقلاب اسلامی پیشرفت‌کننده، پاسداری از انقلاب اسلامی غیر محافظه‌کارانه است.»
سرلشکر جعفری ادامه داد: «رشد علمی شرط لازم است؛ اما آنچه که یک دانشگاه را در تراز انقلاب اسلامی می‌سازد توجه به ابعاد معنوی و تربیتی است که باید بر بستر این رشد علمی سوار باشد.»
فرمانده کل سپاه با تأکید بر این مطلب که از جمله ضرورت‌های پاسداری غیر محافظه‌کارانه از انقلاب اسلامی شامل خودسازی معنوی و بصیرتی است و حتی بصیرت سیاسی هم از ایمان ناشی می‌شود، گفت: «در مرحله بعد تقویت روحیه ایثار و از خودگذشتگی است و این شاخصه ضرورت حرکت جهادی است.»
سرلشکر جعفری با بیان اینکه تقویت روحیه ایثار کار بسیار سختی است و حتماً نیاز به کار عملی دارد که در این راستا ایجاد گروه‌های جهادی بسیار مؤثر است، اظهار داشت: «ما امروز نیازمند یک تحول جدی در سبک‌های مدیریت هستیم، همچنین تقویت روحیه مدیریت جهادی یکی دیگر از ضرورت‌های پاسداری غیر محافظه‌کارانه است.»
فرمانده کل سپاه ادامه داد: «مشکل اصلی ما در کشور این است که مدیران به رضایتمندی دیگران توجه می‌کنند، به ویژه زمانی که نیاز به رأی دارند و رضایت دیگران، حتی اگر مخالف رضایت خدا باشد را مقدم می‌دانند؛ اما مدیریت قاطعانه و برای رضای خدا که نتیجه‌اش رشد، رفاه و عدالت در جامعه می‌شود، مدیریت جهادی است.»

چند روز پیش که درد گردنش هم به دیگر دردهایش اضافه شد، با خواهرم راه مطب را پیش گرفت. درد امانش را بریده بود. برخلاف سال‌های جوانی این بار دیگر کم آورده بود. دکتر، 9 ترکش ناحیه گردن به همراه ترکش نزدیک نخاعش را عامل درد اعلام کرد و گفت: کاری نمی‌شود کرد. بهتر است با درد مدارا کنی و با آن کنار بیایی. عکس پیشرفته هم نمی‌توان گرفت، شاید ترکش توی نخاع حرکت کند و قطع نخاع شوی. تا دکتر این را گفت، رو به او کرد و گفت: خدا کند حرکت کند؛ بهتر از دردهای هر روزه است. دیگر خسته شده‌ام. قطع نخاع که بشوی، دیگر درد نداری؛ فقط یک گوشه دراز می‌کشی. تازه کارآفرینی هم می‌شود. سلامتی همه جانبازان صلوات.