مهدي سعيدي/ اصلاح‌طلبان در سال‌هاي اخير با سردرگمي‌هاي بسیاری روبه‌رو بوده‌اند. هرچند با روي کارآمدن دولت اعتدال کمک چشمگیری به ساماندهي اين اردوگاه داشتند، اما همچنان اين جريان با مسائل و دغدغه‌هاي متعددي روبه‌رو است که دستيابي به موفقيت و ترسيم افقي روشن براي آينده آن منوط به تدبير و حل‌وفصل آنها است.
1‌ـ به گفته صادق زيباکلام اين پرسش كه «با روحاني چه بايد كرد؟»  يکي از مهم‌ترين مباحثي است که اين روزها حتي در ميان رهبران اصلاح‌طلبان نيز مطرح می‌شود. آينده سياسي اين جريان با پاسخ به اين پرسش گره خورده است و بدون توجه به اين مسئله نمي‌توان درباره اين موضوع نظر داد. پاسخي که شفاف شدن آن نيازمند توجه به مسائل متعددي است و اين امر موجب شده تا شاهد اختلاف‌نظرات جدي در اين اردوگاه باشيم. عده‌اي معتقدند که اصلاح‌طلبي ستون فقرات دولت روحاني است و عده‌اي برعکس روحاني را ستون فقرات اصلاحات مي‌دانند و معتقدند، اگر روحاني نباشد اصلاح‌طلبان نمي‌توانند دوباره از جا بلند شوند. عده‌اي معتقدندكه ما بايد فقط شريك پيروزي‌هاي روحاني باشيم و جاهايي كه شكست مي‌خورد فاصله انتقادي‌مان را پررنگ‌تر كنيم و مرزبندي‌هاي‌مان را جدي‌تر كنيم. عده‌اي مي‌گويند اگر شريك پيروزي هستيم، بايد همراه باخت آقاي روحاني نيز باشيم. شكست روحاني مي‌تواند شكست اصلاحات باشد.
2ـ اينکه اصلاح‌طلبي چيست؟ اصلاح‌طلب کيست؟ و اصلاح‌طلبان چگونه مي‌انديشند؟ پرسش‌هایی است که در سال‌هاي اخير به ویژه پس از فتنه 88 هنوز سران اصلاح‌طلب تعريف مشخصي براي آن ارائه نکرده‌اند. از زمان ارائه تعاريف ناظر به دوران حاکميت دولت اصلاحات نيز نزدیک به 20 سال مي‌گذرد و بخش زیادی از هواداران و بدنه اجتماعي، آن دوران را درک نکرده‌اند. ضمن آنکه شرايط سياسي‌ـ اجتماعي نيز دستخوش تحولات اساسي شده است که آن تعاريف ديگر پاسخگوي ضرورت‌هاي امروز نیست!
البته، بازتعريف اصلاح‌طلبي نيز با مقدماتي طولاني قرين است و موانع مهم ساختاري در اردوگاه اصلاح‌طلبي و مدعيان زيادي که خود را اصلاح‌طلب اصيل مي‌دانند و اختلافات عديده ديگري که هم‌اینک در اين اردوگاه موجود است و فقدان فهمي مشترک از اوضاع کنوني موجب شده تا اين مهم محقق نشود و تداوم اين وضعيت نوعي سردرگمي را در تعريف اينکه چه کسي با چه رفتار و مواضعي يک اصلاح‌طلب است، ايجاد کند! محمدرضا تاجيک معتقد است: «جريان اصلاح‌طلبي در تاريخ اكنون خود سخت نيازمند تدوين و تقرير اين گفتمان است.»
3ـ نداشتن تعریفی از هويت اصلاح‌طلبي و معيارهايي براي سنجش ادعاي اصلاح‌طلبي موجب شده تا اين جريان با دغدغه و چالش ديگري مواجه شود و آن افرادي هستند که خود را با پرچم و عنوان اصلاح‌طلب معرفی می‌کنند، اما در بزنگاه‌ها، تعلقات تشکیلاتی و همسويي‌هاي جریانی ندارند. این افراد که از آنان می‌توان به اصلاح‌طلبان «كاذب» و «بدلي» یاد کرد، همان كساني هستند كه از آنان به «پاشنه آشيل» اين اردوگاه ياد شده است.
4ـ يکي ديگر از نگراني‌هاي اصلاح‌طلبان افتادن در سراشيبي افول و از دست دادن پايگاه‌هاي اجتماعي‌شان است. دو سال ديگر انتخابات مجلس شوراي اسلامي در راه است (سال ۱۳۹۸) و تا انتخابات رياست‌جمهوري بعدي هم کمتر از چهار سال باقي مانده است. نگراني اصلاح‌طلبان اين است که نتوانند پيروزي‌هاي خود را در انتخابات‌هاي گذشته، تکرار کنند و دوباره در بيرون از عرصه قدرت قرار گيرند. همان‌طور که گفته شد يکي از دلايل ناکامي احتمالي در آينده را اين نکته مي‌دانند که ضعف عملکرد حسن روحاني تماماً پاي آنها نوشته شود و به عنوان نماينده تداوم وضع موجود معرفي شوند و رقيب سياسي‌شان بتواند با اتخاذ موضع انتقادي، خود را نماينده تغيير و عبور از وضع موجود معرفي کند.
5ـ يکي از دغدغه‌هاي موجود در اردوگاه اصلاح‌طلبي، تضعيف هسته مرکزي و جايگاه سران و بزرگان اين جريان و افول اثرگذاري ساختارها و مجموعه‌هايي است که روزگاري حرف آخر را در اين اردوگاه مي‌زدند. «شوراي‌عالي سياست‌گذاري اصلاح‌طلبان» هرچند در انتخابات گذشته مؤثر بود، اما مدت‌هاست که اعتبار آن را بخشي از گروه‌هاي اصلاح‌طلب زير سؤال برده و از ديگر سو وجود برخي مجموعه‌هاي موازي همچون «شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات» و...، نيز از اثرگذاري آن کاسته‌اند.  فوت آقاي هاشمي رفسنجاني نيز که معمولاً بر بخشي از بدنه اين اردوگاه اثرگذار بود و طيف کارگزاران را رهبري مي‌کرد و در تقويت ائتلاف اصلاح‌طلبان و اعتداليون نيز نقش کليدي داشت، به عاملي براي تضعيف اين هسته مرکزي بدل شده است. آخرين اقدام در راستای تضعيف شوراي‌عالي سياست‌گذاري اصلاح‌طلبان طرح تشکيل «پارلمان اصلاحات» است که «مصطفي کواکبيان» به تازگی اين طرح را در قالب «پيش‌نويس اساسنامه» به رئيس دولت اصلاحات ارائه داده است؛ طرحی که حکايت از اعتراض به عملکرد آن شورا دارد.


 امپراتوری
 جاسوس‌ها
نشریه «فارین پالیسی» نوشت: «امارات متحده عربی با استخدام افسران سابق سازمان «سیا»، در حال ساختن یک امپراتوری جاسوسی در خلیج‌فارس است.» این نشریه آمریکایی افزود: «غربی‌ها در ویلایی مدرن واقع در بندر «زاید» در شهر ابوظبی، در حال آموزش ابزارهای پیشرفته جاسوسی به اماراتی‌ها هستند.»
افزایش 450 درصدی واردات فرش
در حالی که کشورمان در سال‌های نه چندان دور صادرکننده فرش بوده است؛ طبق آمارها شاید بتوان گفت که واردات فرش و صنایع دستی به ایران در یک‌سال گذشته رشدی شدیدتر از تمام بخش‌ها داشته و بیش از 450 درصد افزایش یافته است. همچنین واردات کالاهای مصرفی با افزایش حجم مواجه بوده و در شش ماهه اول سال جاری کالاهای این بخش از نظر وزنی ۲/۵۲ درصد و از نظر ارزش ۶/۳۲ درصد افزایش داشته‌ است.
بایکوت
 اخبار سیدعلی خمینی
با وجود اینکه حجت‌الاسلام سیدعلی خمینی یکی از نوه‌های امام خمینی(ره) است؛ اما اخبار مرتبط با وی در پایگاه خبری جماران که مربوط به مؤسسه نشر آثار امام(ره) است ـ و معمولاً اخبار خانواده امام(ره) را پوشش می‌دهد ـ بایکوت شده و به جز چند خبر کوتاه از وی، اخبار مرتبط با او در این پایگاه رسانه‌ای نمی‌شود. 
از حرف
 تا عمل!
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور با ابلاغ بخشنامه‌ای از همه دستگاه‌های دولتی خواست که از لایحه بودجه 97 دفاع کنند و هرگونه اظهارنظری علیه این لایحه را ممنوع اعلام کرد. این در حالی است که رئیس‌جمهور یک روز پیش از ارسال این بخشنامه، از همه مردم خواسته بود که لایحه بودجه را رها نکنند!
اوضاع وخیم
 کردستان عراق
یک نماینده کرد عراقی اعلام کرد؛ اوضاع اجتماعی اقلیم شمال (کردستان) عراق به سمت انفجار می‌رود. «ریزان شیخ دلیر» گفت: «نابسامانی شدید اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به وجود آمده در استان کردستان عراق ناشی از اقدامات و بی‌کفایتی‌های دولت محلی آن به ریاست بارزانی‌ها موجب شده وضعیت به شدت وخیم شود.» وی تأکید کرد: «مقامات کردستان عراق تاکنون به وظایف خود در مقابل شهروندان عمل نکرده‌اند.» شیخ دلیر هشدار داد: «اوضاع به سرعت در حال خارج شدن از دست مقامات کرد عراقی است.» گفتنی است، به دنبال تظاهرات شدید مردم منطقه در اعتراض به فساد مقامات و پرداخت نشدن یک‌ساله حقوق کارمندان و انحصارطلبی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی حزب بارزانی، صدها نفر کشته و زخمی شده‌اند. شبه‌نظامیان بارزانی با تیراندازی مستقیم به مردم آنها را به خاک و خون کشیدند.
عربستان هم
 یارانه می‌دهد
عربستان سعودی در ازای افزایش قیمت حامل‌های انرژی، از دهم ماه میلادی آینده به صورت ماهیانه به شهروندانش یارانه پرداخت خواهد کرد.  عربستان قرار است از ابتدای سال آینده میلادی بهای برق و گازوئیل را تا ۸۰ درصد افزایش داده و قیمت بنزین را نیز به سطح بازارهای جهانی برساند.
با مخالفان طور دیگری برخورد می‌کنیم!
همزمان با تصویب طرح محکومیت اقدام ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در اعلام قدس به پایتختی رژیم جعلی صهیونیستی در سازمان ملل، «نیکی هیلی» کشورهای حامی قدس را تهدید به برخورد شدید کرد. وی با حضور در صحن مجمع عمومی سازمان ملل به انتقاد از این رأی پرداخت و گفت: «این رأی سبب خواهد شد تا آمریکایی‌ها از این پس به طور متفاوتی به سازمان ملل بنگرند و اینکه ما چطور به کشورهایی که در این سازمان ملل ما را بی‌حرمت شمردند، بنگریم و این رأی به خاطر سپرده خواهد شد.»

   امیرحسین جوان/ در جامعه دینی با نظام ولایی، فتنه خسارت‌بارترین پدیده است؛ چرا که به تعبیر رهبر حکیم انقلاب، فتنه آن فضای غبارآلودی است که در آن تشخیص حق از باطل مشکل می‌شود. سؤال این است که آیا می‌توان فتنه‌های در حال شکل‌گیری را از قبل پیش‌بینی کرد؟ اساساً فتنه قابل پیش‌بینی است، یا خیر؟ اگر فتنه قابل پیش‌بینی است، نشانه‌های آن چیست؟ چه کسانی و چگونه فتنه‌ها را پدید می‌آورند؟ و در کنار این قبیل سؤالات، این سؤال مطرح است که آیا می‌توان جلوی وقوع فتنه‌ها را گرفت؟ اگر پاسخ مثبت باشد، چگونه می‌توان فتنه‌های در حال شکل‌گیری را 
خنثی کرد؟
نگارنده معتقد است که، فتنه یک پدیده اجتماعی است. پدیده‌های اجتماعی قابل پیش‌بینی هستند و فتنه را هم می‌توان همانند دیگر پدیده‌های اجتماعی پیش‌بینی کرد. پدیده‌های اجتماعی برای شکل‌گیری و پدیدآیی، به علل، عوامل، زمینه‌ها و بسترها نیاز دارند. بنابراین با شناخت درست این علل و زمینه‌ها، می‌توان با اقدامات درست و بهنگام و ایجاد تغییر در روندها، از پدیدآیی یک حادثه یا واقعه اجتماعی جلوگیری به عمل آورد، یا در شکل‌گیری آن تسریع کرد.
برای شناخت علل کلی و زمینه‌های شکل‌گیری فتنه‌ها، می‌توان فتنه‌های بزرگ تاریخ اسلام و انقلاب اسلامی را بررسی کرد. اهمیت این موضوع بسیار زیاد است. در تاریخ اسلام و انقلاب اسلامی، فتنه‌ها بیشترین ضربه‌ها را وارد ساختند و خسارات‌ سنگینی بر جای گذاشتند. فتنه جنگ جمل، فتنه خوارج و فتنه ۸۸، سه فتنه بزرگی بودند که با ریشه‌یابی آنها و دستیابی به علل و زمینه‌های شکل‌گیری‌شان، می‌توان به فرمول شکل‌گیری فتنه دست یافت. خداوند متعال جامعه دینی را، یک جامعه متحد و منسجم می‌خواهد و جعل ولایت، برای وحدت‌بخشی به چنین جامعه‌ای است.
بر همین مبنا طبق آموزه‌های دینی، نظام امت و امامت، نظام سیاسی مطلوب و پذیرفته شده در اسلام است. کارویژه فتنه در یک جامعه دینی با محوریت ولایت، جلوگیری از شکل‌گیری امت در اطراف امام، یا برهم زدن وحدت امت از طریق ایجاد اختلاف و چنددستگی است. بنابراین اختلاف‌آفرینی در جامعه‌ای که در رأس آن پیامبر، یا امام معصوم یا ولی‌فقیه قرار دارد، از نشانه‌های شکل‌‌گیری فتنه است. اختلاف‌آفرینان، همان کسانی هستند که فتنه‌ها را پدید می‌آورند. در جامعه اسلامی، حاکم اسلامی دارای شرایط که از مشروعیت الهی برای حاکمیت برخوردار است، پرچمدار هدایت، پیشبرد جامعه و حل مشکلات است. حال اگر کسانی در برابر حاکم اسلامی، با ادعای حق‌طلبی و دفاع از حقوق مردم دست به تحریکات بزنند، این تحرکات و تحریکات، از نشانه‌های اولیه شکل‌گیری فتنه است. فتنه‌گران دارای رویکرد‌های قدرت‌طلبانه و دنیاگرایانه هستند؛ لکن این هدف را پشت شعارهای جذاب و مردم‌پسندی چون؛ دفاع از حق، دفاع از مظلوم، دفاع از عدالت، مبارزه با ظلم، فساد، تبعیض و بی‌عدالتی پنهان می‌کنند. با توجه به این توصیف، کسانی می‌توانند فتنه‌انگیزی کنند که در جامعه و در میان مردم، یک سابقه موجه و خوب داشته باشند.
مردم از هر کسی شعارهای حق‌طلبی و عدالت‌طلبی را به راحتی نمی‌پذیرند. آنگاه که افرادی با سابقه موجه و از خواص جبهه‌ حق، در گذر زمان استحاله شده و دچار انحراف شوند، از استعداد ایجاد فتنه در جامعه برخوردار می‌شوند. در جنگ جمل عوامل اصلی فتنه، دارای ویژگی‌هایی بودند. زبیر در زمان پیامبر(ص) به گونه‌ای درخشید که لقب «سیف‌الاسلام» را از رسول خدا(ص) گرفت. طلحه دیگر عامل محوری در جمل، کسی بود که به دلیل درخشش و خدمت به اسلام و مسلمین، پیامبر اکرم(ص) از او با عنوان «طلحه خیر» یاد کردند. در فتنه ۸۸ نیز داستان همین‌گونه است. کسانی فتنه ۸۸ را به راه انداختند که در انقلاب اسلامی دارای سابقه مثبت بودند و مردم آنان را افرادی انقلابی، مسلمان و وفادار به امام(ره) می‌دانستند. بنابراین افراد فتنه‌گر، معمولاً کسانی هستند که در حافظه مردم به دلیل سوابق عملکردی، مثبت ارزیابی می‌شوند. اما چون تغییرات در آدم‌ها، بعضاً برای همگان به هنگام فهم نمی‌شود، این افراد در صورت تغییر، قدرت فتنه‌انگیزی پیدا می‌کنند. فتنه‌گر  در جامعه با ادعای دفاع از مردم و حقوق آنان، در نهایت در مقابل ولایت می‌ایستد.
در سال ۸۸، آقایان موسوی و کروبی با آن سابقه موجه، با شعار دفاع از حقوق و رأی مردم در مقابل نظام، قانون و ولایت ایستادند. اکنون افراد دیگری با سابقه موجه، به دلیل انحرافات در مسیر فتنه‌گری به حرکت درآمده‌اند؛ کسانی که خود را صاحب تشخیص درست در همه موضوعات دانسته، با شعار دفاع از حقوق مردم حتی در اموری بر ولایت پیشی می‌گیرند. این افراد در نهایت به مقابله با رهبری خواهند پرداخت. در چنین شرایطی راه جلوگیری از فتنه، بصیرت‌افزایی و بالا بردن سطح آگاهی مردم نسبت به اهداف فتنه‌گران است. برای خنثی‌سازی فتنه یا کاهش خسارت فتنه، باید استراتژی فتنه‌گران را که مبتنی بر دروغ و نیرنگ شکل گرفته، با بصیرت‌افزایی از صحنه خارج کرد.

 آخرین توصیه‌های آیت‌الله حائری شیرازی
یک روز پیش از درگذشت آیت‌الله حائری شیرازی، دکتر احمد توکلی، نماینده پیشین مجلس و آیت‌الله میرباقری، نماینده خبرگان رهبری برای عیادت بر بالین وی حاضر می‌شوند. آیت‌الله حائری شیرازی با صدای لرزان و نحیف رو به ایشان می‌گوید: «علوم انسانی غربی که مبتنی بر انسان‌شناسی غربی است شرک است و ما باید به جدیت به سوی تولید علوم انسانی اسلامی برویم.» وی همچنین می‌افزاید: «باید از اقتصاد ربوی عبور کنیم و اقتصاد اسلامی را که مبتنی بر پول اسلامی است، حاکم کنیم.»
ترامپ: ۷ تریلیون دلار احمقانه در خاورمیانه صرف شد‎
«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا، در پیامی توئیتری نوشت: «پس از آنکه احمقانه هفت تریلیون دلار در خاورمیانه صرف کردیم، اکنون زمان بازسازی کشورمان فرا رسیده است.» رئیس‌جمهوری آمریکا پیش از رأی‌گیری قطعنامه‌ای درباره قدس در مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز تهدید کرده بود کمک‌های مالی به کشورهایی که به این قطعنامه رأی مثبت دهند، قطع خواهد شد. ترامپ قبلاً  گفته بود: «آنها صدها میلیون دلار و چه‌بسا میلیاردها دلار از ما می‌گیرند سپس علیه ما رأی می‌دهند!... دیگر وضعیت مانند گذشته نیست به کسی اجازه نمی‌دهیم از این به بعد ما را استثمار کند.»
پس از بالفور و ترامپ «اعلامیه دیوار براق»
روزنامه «یدیعوت آحارونوت» نوشت: «بازدید «مایک پنس» از دیوار براق، نه یک دیدار شخصی، بلکه دیداری رسمی در سمت معاون رئیس‌جمهور آمریکا برای نخستین‌بار صورت می‌گیرد.» این روزنامه نوشت: «اعلامیه دیوار براق» تحول جدید مرتبط با اسرائیل و قدس است.»این روزنامه در گزارش خود با اشاره به اعلامیه بالفور در ارتباط با تشکیل کشور یهودی و اعلامیه ترامپ در زمینه شناسایی قدس به پایتختی اسرائیل، اعلامیه دیوار براق را به معنای اسرائیلی اعلام شدن این مکان دانسته است.
نگرانی‌های انتخاباتی
 در عراق
سرلشکر رحیم صفوی به هم خوردن احتمالی ترکیب فعلی مجلس و دولت عراق در انتخابات 2018 را موجب ایجاد مشکلاتی برای ایران در آینده ‌دانست. عربستان سعودی در حال ورود جدی به عراق به ویژه در میان شیعیان است و قرار است تا اموال سعودی‌ها در کارزار انتخاباتی عراق نقش مهمی ایفا کند. اینکه خبر تأسیس فهرست جدید صدر موسوم به «الاستقامه» برای نخستین‌بار از سوی الشرق‌الاوسط عربستان منتشر می‌شود (هر چند غیرقطعی) بی‌ارتباط با تمایل جدی ریاض برای اثرگذاری بر ساحت انتخاباتی و سیاسی عراق نیست.
کاهش سؤال‌برانگیز بودجه مرزبانی!
بودجه سال 97 نشان می‌دهد، افزایش بودجه نیروی انتظامی در حالی از سوی دولت در نظر گرفته شده که بودجه فرماندهی مرزبانی ناجا به شدت افت داشته است و بودجه مصوب حدود 160 میلیارد تومانی سال جاری، به 6/10 میلیارد تومان رسیده است که بیش از 93 درصد کاهش را نشان می‌دهد. وضعیتی که می‌تواند به تشدید مشکلات مرزبانان کشورمان منجر شود و به دنبال آن، بر خساراتی که این بخش به دلیل کمبودهای فراوانش می‌بیند، بیفزاید.
حذف «اشهد ان علیا ولی‌الله» از یک کتاب‌ درسی
علی قربانی، مدیر روابط عمومی آموزش ‌و پرورش لرستان با اشاره به حذف عبارت «اشهد ان علیا ولی‌الله» از کتاب احکام دوم متوسطه پسران اظهار داشت: «این کتاب از سوی معاونت پرورشی آموزش و پرورش استان تهیه و چاپ شده و متأسفانه این ذکر در آن به اشتباه حذف شده است.» وی از مردم و دانش‌آموزان عذرخواهی کرده و گفت: «مدیرکل آموزش و پرورش استان دستور دادند که با مسببان این اتفاق برخورد شود و کتاب‌ها نیز از سطح مدارس جمع‌آوری و اصلاح شوند.»

   محمدرضا فرهادی/ حدود سه ‌ماه پس از همه‌پرسي جنجالي اقليم کردستان عراق، اين منطقه روزهاي ناآرامي را پشت‌ سر مي‌گذارد. نااميدي ناشي از ناکامي استقلال در کنار وضعيت نابسامان اقتصادي اين منطقه هزاران معترض را به خيابان‌هاي شهرهاي بزرگ اين منطقه کشانده است؛ اعتراضاتي که تاکنون به کشته‌شدن دست‌کم پنج نفر و زخمي‌شدن حدود ٢٠٠ نفر منجر شده است. تظاهرکنندگان به دفاتر جنبش تغيير، گروه اسلامي و جنبش اسلامي کردستان در اين شهر حمله کردند. به گزارش رویترز، به ‌نقل از منابع نزدیک به جنبش گوران (تغییر)، این جنبش که یکی از مهم‌ترین احزاب مخالف در اقلیم کردستان است، وزرای خود را از حکومت اقلیم کردستان عراق خارج کرده و یوسف محمد، سخنگوی پارلمان اقلیم، از این حزب نیز از سمت خود استعفا داده است. جنبش اسلامی کردستان (کمال)، یکی دیگر از احزاب اپوزیسیون که حضور کم‌رنگ‌تری در پارلمان این منطقه دارد، نیز از دولت 
خارج شد.
ريشه‌هاي درگیری اخیر
ریشه درگیری‌های اخیر در منطقه کردستان عراق را باید در نارضایتی مردم از مقامات محلی این منطقه دانست. تنش اربیل و بغداد به دنبال همه‌پرسی ناکام ماه مهر و از همه مهم‌تر اعتراض به فساد دولتی، تأخير در پرداخت دستمزدها و شکست دولتمردان در فراهم‌ کردن خدمات ابتدايي به خيابان‌ها آمده‌اند. یکی از زمينه‌هاي اصلي فساد که خشم مردم را به‌ دنبال داشته، سيلي از حقوق‌بگيران حکومت اقليم کردستان عراق است که چيزي حدود يک‌ميليون‌ و ٢٤٩ نفر را شامل مي‌شود. بر اساس گزارش برخي رسانه‌هاي کردي از جمله روداوو، بسياري از اين افراد، کارمندان در سايه نام گرفته‌اند که بدون آنکه کاري کنند، دستمزد دريافت مي‌کنند. اين افراد به اين دليل حقوق دريافت مي‌کنند که احزاب  حاکم مي‌خواهند آنها را همچنان به‌ خود وفادار نگه دارند.
پس از همه‌پرسی غیر قانونی در منطقه کردستان، بودجه اقلیم از 30 درصد به 5/12 درصد کاهش یافته است و گذرگاه‌های اقلیم با ترکیه و سوریه و ایران در اختیار دولت مرکزی قرار دارد. در کنار این عوامل نیچروان بارزانی درصدد رابطه نزدیک با ترکیه است تا از این طریق روابط خود را با دولت مرکزی عراق بهبود بخشد. از سوی دیگر بسیاری از احزاب کرد خواهان برکناری خانواده‌های بارزانی از قدرت در کردستان هستند.
 همچنین در جریان درگیری‌های اخیر در کردستان عراق، مسئول دفتر حزب نسل نو یکی از جریان‌های منتقد حاکمیت کردستان دستگیر شد. وی در جریان برگزاری همه‌پرسی 25 سپتامبر رهبری جبهه مخالف را برعهده داشت.

آینده کردستان عراق
 بعد از درگیری‌های اخیر
مسئولان کردستان عراق از طریق همه‌پرسی به دنبال کسب استقلال در این منطقه و غایت نهایی آنها تشکیل کشوری کرد بود تا از این طریق بر دیگر کردهای منطقه تأثیر گذاشته و درگیری جدیدی در منطقه بعد از داعش براساس طرحی صهیونیستی ایجاد شود.
با توجه به درگیری‌های اخیر در کردستان و نارضایتی مردم از مسائل به وجود آمده می‌توان دو سناریو برای آینده این منطقه در نظر گرفت:
1‌ـ تسویه حساب حزب دموکرات با دیگر احزاب مخالف همه‌پرسی: حزب دموکرات  کردستان عراق احزاب مخالف را مهم‌ترین عامل در شکست همه‌پرسی می‌داند و معتقد است این احزاب به کردستان خیانت کرده‌اند. با توجه به دستگیری برخی از رهبران مخالف همه‌پرسی و تخریب دفاتر آنها می‌توان اذعان کرد که حزب دموکرات از طریق این اعتراض‌ها به دنبال تسویه حساب با احزاب مخالف و قدرت‌نمایی دوباره خود در کردستان است.
2‌ـ گسترده شدن اعتراض‌ها و ایجاد درگیری‌های داخلی: با توجه به اعتراض‌های گسترده در این منطقه، گسترده شدن اعتراض‌ها احتمال درگیری بین طرفداران احزاب کردستان را نیز شعله‌ور می‌کند و همین مسئله بر آینده سیاسی این احزاب نیز تأثیرگذار است.
در مجموع اعتراض‌های اخیر در کردستان عراق ناشی از نارضایتی بیشتر مردم از وضع موجود و حرکت به تغییر وضع موجود است. تغییر وضعی که به دور از تنش با دولت مرکزی و ایجاد گشایش‌های اقتصادی باشد.

دومین دور مذاکرات سه‌جانبه ایران، روسیه و ترکیه در چارچوب هشتمین کنفرانس بین‌المللی سوریه، با حضور «حسین جابری‌انصاری»، «الکساندر لاورنتیف» و «سدات اونال» مذاکره‌کنندگان ارشد سه کشور ضامن روند آستانه برگزار شد. سه هیئت در این نشست ضمن توافق درباره تاریخ برگزاری کنگره گفت‌وگوی ملی سوریه، درباره مفاد سه سند مربوط به «تبادل بازداشت‌شدگان، ربوده‌شدگان و اجساد کشته‌شدگان»، «مین‌زدایی بشردوستانه در سوریه» و «بیانیه مشترک پایانی نشست آستانه 8» گفت‌وگو و تبادل‌نظر کردند. 
گفتنی است، در صورت تصویب و نهایی شدن سند تبادل در نشست آستانه 8، تلاش‌های جمهوری اسلامی ایران و شرکای آستانه در طول چند کنفرانس گذشته، به ثمر نشسته و گامی مثبت در جهت کمک به حل مشکلات انسانی پدید آمده در اثر بحران سوریه برداشته خواهد شد.


نکته: می‎خواهی بچه‎ات را که از هوش رفته، بیدار کنی، او را می‎بوسی یا نیشگون می‎گیری؟چرا برای زلزله نماز آیات می‎خوانیم؟ زیرا زلزله آیه‎ای است که برای بیدار شدن ما از جانب خدای حکیم صادر شده است. زمینی که این‎قدر رام و آرام است، اگر یک لحظه آرامش از او گرفته شود، چنین ویرانی به‎ بار می‎آورد. پس این نعمت و این سکون را فراموش نکن! زلزله مانند سیلی‎ای است که بر صورت کسی می‎زنند تا خوابش نبرد. دنیا یخبندان غفلت است، در یخبندان، اگر بخوابی، یخ می‎زنی، لابد دیده‎اید که کسانی که در برف راه گم می‎کنند به‎ صورت هم سیلی می‎زنند تا مبادا خواب‌شان ببرد، زلزله سیلی‌ای است که بر صورت جامعه نواخته می‎شود تا جامعه در یخبندان غفلت دنیا، خوابش نبرد. شما می‎گویید؛ «من غفلت می‎کنم، به بقیه سیلی می‎زنند؟» از نظر آن کسی که مربّی همه انسان‎ها است، همه‎ ما از یک پیکریم. بنی‌آدم را اعضای یک پیکر می‎داند، از این جهت، به یکجا می‎زند تا جای دیگر درد بگیرد. وقتی بچّه‎ات را تنبیه می‎کنی، یا اینکه با دستش خطا کرده به کف پایش می‎زنی، ‎با زبانش بد گفته، اما به پشت دستش می‎زنی، چون می‌دانی زبان و دست، اعضای یک پیکرند. جملات فوق بخشی از موعظه‌های مرحوم آیت‌الله حائری‌شیرازی است.
نظر: زلزله 2/5 ریشتری تهران هشداری بود به شهری که ساکنان در آن امنیت جانی ندارند، مردم فهمیدند که آنچه ساخته‌اند، می‌تواند بزرگ‌ترین تهدید جان‌شان باشد شبانه با یک کوله کوچک راهی خیابان‌ها شدند، شهر تهران که به تنهایی ۱۰ درصد از جمعیت کشور را در خود جای داده است، جزو مناطق پر خطر از لحاظ زلزله به حساب می‌آید. زلزله تهران در صورت رخ دادن آن در 6 یا 7 ریشتر یکی از کابوس‌انگیز‌ترین زلزله‌هایی است که نه تنها موجب تلفات جانی می‌شود، بلکه پس از زلزله کشته‌های بسیاری برجای خواهد گذاشت؛ این زلزله علاوه بر اینکه مردم را نسبت به ساخته‌های ناتمام خود بیدار کرد، نشانه‌هایی از خداجویی را در آنها به وجود آورد، دستاورد دیگر این زلزله بیداری مسئولان بود که وضعیت مقاوم‌سازی شهر را جدی بگیرند.

   محسن فخری/   نگاه اول: خالدبن‌احمد، وزیر خارجه بحرین در حساب توئیتری خود می‌نویسد: «مسائل جانبی و حاشیه‌ای ارزش در افتادن با آمریکا و رئیس‌جمهوری این کشور را ندارد.» وی همچنین در توئیتی به ایران حمله کرد و نوشت: «در حالی که در حال مبارزه با خطر فعلی و آشکار جمهوری اسلامی فاشیست هستیم، نباید برای مسائل جانبی با آمریکا وارد جدال شویم.» روزنامه آمریکایی «نیویورک‌تایمز» از پیشنهاد «محمدبن‌سلمان» ولی‌عهد سعودی به «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین درباره بیت‌المقدس، پرده برداشت و نوشت: «بن‌سلمان به ابومازن گفته است؛ کشور مستقل فلسطین می‌تواند تشکیل شود؛ به شرط اینکه فلسطینیان از بخش‌هایی از کرانه باختری چشم بپوشند، شهرک‌های اسرائیلی در کرانه باختری پابرجا بمانند و  فلسطینی‌ها دیگر بیت‌المقدس شرقی را پایتخت خود ندانند و آوارگان فلسطینی نیز حق بازگشت نداشته باشند»؛ «متالی کوخافی» از سرشناس‌ترین تجار صهیونیستی که در عقد قراردادهای تسلیحاتی با تجار اماراتی همکاری داشته است با کرایه هواپیما، برخی ژنرال‌های ارتش رژیم صهیونیستی را برای عقد قراردادهای تسلیحاتی به ابوظبی فرستاده است. همچنین برخی از سران کشورهای عربی منطقه، عادی‌‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را خواستار شدند و در چنین فضایی «موشه یعلون»،  وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی نیز اعلام کرده است که عربستان و امارات دوستان جدید اسرائیل هستند؛ این عبارات تنها بخشی از حرکت معنادار سران برخی از کشورهای مرتجع منطقه خلیج‌فارس و حاکمان وابسته در تلاش هستند هر روز خود را به دولت  نامشروع و غاصب صهیونیستی نزدیک و نزدیک‌تر کنند.
نگاه دوم: نه تنها سراسر منطقه و ملت‌های مسلمان بلکه تمام ملت‌های جهان با برپایی راه‌پیمایی‌ها و اعتراضات گسترده علیه اقدامات آمریکا و زیاده‌خواهی رژیم صهیونیستی و در اعتراض به حاکمان مرتجع منطقه به میدان آمدند. حاصل جمع این دو نگاه بی‌تردید یک بشارت بزرگ را برای جهان و به ویژه منطقه غرب آسیا به همراه دارد و آن خیزش ملت‌های منطقه و ایستادن در مقابل استکبار و دست‌نشانده‌های آنان در منطقه و به فضل الهی پایان رژیم غاصب صهیونیستی و پادشاهان مستبد است.

 خودتحریمی با دستور بانک مرکزی!
شنیده شده که دولت با دستور محرمانه به بانک مرکزی «تعهد سطح بالای سیاسی» به FATF را داده تا دستورالعمل‌های آن را اجرا کند و همچنین اتمام برنامه اقدام را در چند ماه باقی مانده در دستور کار فوری خود قرار دهد تا بلکه از فهرست سیاه و پرریسک FATF  خارج شود تا به زعم خود مشکلات بانکی ما که ناشی از باقی ماندن تحریم‌های ثانویه بانکی است، حل شود.
متأسفانه به تازگی به طور داوطلبانه و فراتر از دستورالعمل‌های FATF  بانک مرکزی با افتخار دستور نصب نرم‌افزار سرند تحریم‌ها در بانک‌های داخلی کشور را داده و در تعدادی از بانک‌ها نیز نصب شده است.
در حال حاضر حدود 200 فرد و نهاد ایرانی در فهرست تحریمی آمریکا قرار دارند که مشمول اعمال تحریم‌های ثانویه بانکی می‌شوند و بعد از تحریم‌های کاتسا نیز این فهرست تا هزاران فرد و نهاد ایرانی (مانند سپاه، صداوسیما و...) می‌رسد.
پایان خط 
ریاض و ابوظبی
حسین امیرعبداللهیان، مشاور ویژه رئیس مجلس در امور بین‌الملل در توئیتی نوشت: «تجاوز سه ساله نظامی ریاض و ابوظبی علیه یمن به پایان خط رسیده
 است‌. 
مردم یمن، انصارالله و متحدان‌، شجاعانه مقاومت کردند. ریاض و ابوظبی با وجود حمایت آشکار آمریکا و تل‌آویو شکست خوردند. راه‌حل یمن فقط سیاسی و مبتنی بر توافق یمنی‌ـ یمنی
 است.»
فلسطین مسئله جانبی، ایران مسئله اصلی!
«خالد‌بن‌احمد آل‌خلیفه» وزیر خارجه بحرین در واکنش به تهدید اخیر آمریکا، اعلام کرد؛ نباید حتی به خاطر فلسطین با آمریکا به اختلاف رسید. بر اساس گزارش «القدس‌العربی»، خالد در صفحه توئیتر خود فلسطین را که بسیاری از حکام عرب آن را مسئله اول جهان اسلام و عرب می‌دانند، مسئله‌ای جانبی دانست که نباید به خاطر آن با آمریکا دچار اختلاف شد. وزیر خارجه بحرین ادعاهای ضدایرانی خود را تکرار کرد و گفت: «در حالی که در حال مبارزه با خطر فعلی و آشکار جمهوری اسلامی فاشیست هستیم، نباید به‌ خاطر مسائل جانبی با آمریکا وارد جدال شویم.» بحرین همگام با برخی کشورهای عربی دیگر به عادی‌سازی روابط خود با رژیم صهیونیستی اقدام کرده است. شبکه دو تلویزیون رژیم صهیونیستی گزارش داد؛ هیئتی از جمعیت موسوم به «این بحرین است» به فلسطین اشغالی سفر کرده و هدف از آن تحقق گفته شاه بحرین در همزیستی مسالمت‌آمیز است!