روز خوب كه در نمی‌زنه بياد داخل
روز خوب كه از جعبه شانس در نمياد
روز خوب كه يكي از روزهاي هفته نيست 
روز خوب را بايد ساخت
بايد نوازشش كرد
بايد آراست و پيراست
بايد به گيسوهایش گل‌هاي وحشي صحرايي زد
بايد عطر دلخواهش را خريد
گل دلخواهش رو روي ميز گذاشت
شعر دلخواهش رو سرود
بايد نازش را كشيد
به رويش خنديد
روز خوب را بايد خلق كرد...

حضرت امام محمدباقر(ع) فرمود: 
«امر به معروف و نهى از منكر راه و روش پيامبران و شيوه صالحان است و فريضه بزرگى است كه ديگر فرايض به واسطه آن بر پا مى‏‌شود، راه‌‏ها امن مى‏‌گردد و درآمدها حلال مى‌‌شود و حقوق پايمال شده به صاحبانش برمى‏‌گردد، زمين آباد مى‌شود و (بدون ظلم) حق از دشمنان گرفته مى‏‌شود و كارها سامان مى‌‌پذيرد.»
كافى (ط‌ـ الاسلامیه) ج 5، ص56، ح 1

اگر می‌خواهید کارمند خوبی باشید و خیلی سختی نکشید، به نکات زیر توجه کنید: 
۱ـ صبح‌‌ها حتی‌الامکان تا قبل از ساعت ده خود را به اداره برسانید؛ دیگر دیرتر از این صلاح نیست بروید. ۲ـ ترجیحاً صبحانه را هم با خودتان ببرید و همانجا بخورید. اینطوری ارباب رجوع می‌فهمد که شما به خاطر او صبحانه نخورده به اداره آمدید. ۳ـ یک پیژامه هم زیر شلوارتان بپوشید تا در صورت نبودن مراجعه‌کننده با لباس راحتی، یک چرت قیلوله بزنید که ثوابی بس عظیم دارد. ۴ـ کار هر مراجعه‌کننده را سریع انجام ندهید. به او بگویید چون از او خوش‌تان آمده، برود و فردا بیاید یا بگویید دل‌تان برایش تنگ می‌شود؛ برای همین تا یک هفته هی بیاید و برود. ۵ـ میان‌وعده را فراموش نکنید. اگر اداره خوبی دارید که خودش به شما چیزی می‌دهد که خیلی خوب است اگر هم که نه، از خانه برای خودتان خوراکی ببرید و بخورید تا سوء‌تغذیه نگیرید. ۶ـ قبل از ساعت دو از اداره خارج شوید تا به ترافیک برخورد نکنید و به موقع به منزل برسید. اگر هنوز ارباب رجوع در اداره بود، به او بگویید برای شما کیفیت کار مهم است؛ برای همین نمی‌توان کار عجله‌ای انجام داد. برود و فردا بیاید.
بعدازظهرها هم خوب استراحت کنید تا فردا با انرژی باشید.
موفقیت شما آرزوی ماست.

به مناسبت 26 دی سالگرد فرار محمدرضاشاه

 آرش فهیم/ 26 دی امسال، درحالی با سی‌ونهمین سالگرد فرار آخرین شاه ایران همزمان است که یکی از جریان‌های آشکار و قابل ردیابی در عرصه فرهنگی و رسانه‌ای امروز، جریان تطهیر رژیم پهلوی، هم در داخل و هم خارج از کشور است. خط مشترک همه شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی‌زبان معاند، تحریف تاریخ به سود آخرین دیکتاتورهای وابسته است. در داخل هم شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی به کمک ماهواره‌ها آمده‌اند. ضمن اینکه در عرصه نشر هم کتاب‌هایی با چنین مضامینی هم در قالب تاریخی و هم به صورت رمان منتشر می‌شود. در سینما نیز تا به حال چند فیلم، ازجمله «صد سال به این سال‌ها» ـ که البته توقیف شده ـ با محتوای نمایش تصویری مثبت از دوران شاهنشاهی ساخته شده است. در مقابل این حجم انبوه از تولیدات و فعالیت‌ها برای سانسور فجایع و وابستگی خاندان پهلوی، کار برای نمایش واقعیات پهلوی‌ها نزدیک به صفر است. به جز چند مستند، از جمله مجموعه «در برابر طوفان» نمی‌توان آثار چشمگیری از افشای حقایق دردناک آن دوران را به ویژه در سینما دید. در عرصه سریال‌سازی نیز هر سال، مجموعه‌هایی درباره انقلاب ساخته می‌شود و حتی در دو سال گذشته «معمای شاه» به درون دربار و زندگی شخصی خاندان پهلوی هم وارد شد؛ اما هیچ‌یک از این آثار، اقناع‌کننده نیستند.
این در حالی است که اتفاقات مرتبط با انقلاب اسلامي منابعي بي‌پايان و لبريز از ثروت پيش روي هنرمندان و دست‌اندركاران دستگاه‌هاي فرهنگي و رسانه‌اي ما هستند و هر چقدر درباره اين موضوعات فيلم و سريال ساخته شود، باز هم كم است. اي كاش بيش از توليدات خنثي و بي‌ثمر، شاهد آثاري با الهام از اين حماسه‌ها باشيم.
عموم فيلم‌ها و سريال‌هايي كه درباره انقلاب اسلامي ساخته شده و به نمايش درآمده‌اند، روايت‌هایي توصيفي بوده‌اند. برای نمونه در اين آثار به درستي گفته مي‌شود كه رژيم سلطنتي حاكم بر ايران ظالم، وطن‌فروش، وابسته، مستبد، جاني و... بود؛ اما نگاه تحليلي و معرفت‌بخش درباره اين مفاهيم در آثار نمايشي بسيار كم‌رنگ است، یعنی به چرایی و چگونگی انقلاب پاسخی نمی‌دهند. سريال‌ها و فيلم‌هايي كه با موضوع انقلاب ساخته و به نمايش درمي‌آيند بيش از هر چيز بايد پاسخگوي پرسش‌ها، شبهات و ترديدهاي بخشي از مردم و به ویژه جوانان نسبت به انقلاب اسلامي باشند. مي‌توان كار ساخت هريك از اين سريال‌ها را با يك چرا آغاز كرد. برای نمونه، چرایی پذیرش قانون «کاپیتولاسیون» از سوی محمدرضا پهلوی می‌تواند آغازگر ساخت یک نمایش، فیلم یا مجموعه تلویزیونی باشد. همچنین چرایی جدا شدن بخش‌هایی از خاک ایران به بیگانگان با تصمیم رضاشاه نیز موضوع جذابی برای آثار دراماتیک و تاریخی خواهد بود. چون رضاشاه پهلوی نیز همچون اسلاف قجری خود، قسمت‌هایی از سرزمین ما از جمله کوه‌های آرارات، سرچشمه رود هیرمند و سواحل غربی اروند رود را به بیگانگان واگذار کرد. همچنان که فرزند او بحرین را از ایران جدا ساخت. پول‌های هنگفت غارت شده توسط خاندان پهلوی و انتقال این مبالغ به بانک‌های خارج از کشور هم مضمون جذاب دیگری است که می‌تواند سوژه آثار نمایشی باشد. این مسائل و پرسش‌ها، از عوامل اصلی و زمینه‌ساز بروز انقلاب اسلامی در ایران هستند که افشاگری و بازگویی آنها می‌تواند ذهن بسیاری از مردم را درباره عصری که به «زمان شاه» معروف است، روشن‌تر از گذشته کند.
يكي از موضوعاتي كه در بسترسازي و ايجاد فرايند انقلاب اسلامي نقش مهم و غيرقابل انكاری داشت، بي‌عدالتي و فقر حاكم بر بیشتر مردم ايران در دوران ستمشاهي بود. بیشتر مردم ايران پیش از انقلاب از ساده‌ترين امكانات زندگي محروم بودند و در مقابل، اشراف و سرمايه‌داران و نوكيسه‌هاي وابسته به رژيم، مواهب مادي گسترده‌اي را در اختيار داشتند. بدون شك، بي‌عدالتي، پس از دين‌ستيزي و فسادگستري و همچنین وابستگی به قدرت‌های خارجی، عاملی مهم در شكل‌گيري انقلاب عليه طاغوت بود. از اين رو در جاي جاي گفتارها و نوشتارهاي بزرگان اين انقلاب، به ويژه رهبران آن تأكيد بر عدالت‌خواهي و مبارزه با فقر و محروميت ديده مي‌شود؛ اما متأسفانه در بیشتر فیلم‌های سینمایی یا سریال‌هایی كه با موضوع انقلاب اسلامي در سيما ساخته و به نمايش درآمده‌اند، اين مهم كم‌رنگ جلوه يافته است. 
نکته مهم این است که آگاهی نسل جوان از وقایع و حقایق طاغوت و انقلاب اسلامی، این نسل را در مقابل بسیاری از تهدیدهای فرهنگی و اخلاقی بیمه می‌کند. یک پژوهش ساده نشان می‌دهد، بیشتر جوانانی که به سیاه‌چال‌های اخلاقی و روانی گرفتار می‌شوند، افرادی بی‌هویت و بریده از ریشه‌های خود هستند. پس فعالیت فرهنگی انقلابی، تنها یک حرکت سیاسی نیست؛ بلکه با سلامت و امنیت جامعه نسبت مستقیم دارد.

 مهدی امیدی/ طی سال‌های اخیر شاهد رشد قارچ‌گونه جشنواره‌ها و سیل جوایز ادبی بوده‌ایم. متولی برگزاری بخشی از این رویدادهای ادبی دولت و بخشی دیگر محافل خصوصی بوده است. اما نتیجه همه این همایش‌ها اهدای جایزه به عده‌ای نویسنده است و بس، بی‌آنکه جریانی خاص در ادبیات و فرهنگ کشور ایجاد شود. حتی این اواخر، برخی از جشنواره‌های ادبی تغییر کاربری داده و به بازارهای اقتصادی تبدیل شده‌اند. برای نمونه، یک جشنواره شعر که بخش خصوصی آن را برگزار می‌کند و در فراخوان خود چاپ اشعار برگزیده در یک کتاب را به برندگان وعده داده بود، در نهایت به جای حمایت مالی، از برگزیده‌ها مبالغی را دریافت کرد، به این بهانه که کتاب اشعار برگزیدگان را پیش‌خرید می‌کند! 
اما چرا جشنواره‌های ادبی به چنین وضعی گرفتار شده‌اند؟ چه باید کرد تا این جریان به مسیر اصلی خود بازگردد؟
یکی از دلایل انحطاط جشنواره‌های ادبی در ایران، کپی و تقلید ناشیانه از روی جشنواره‌های خارجی است؛ یعنی برخلاف جوایز ادبی معتبر جهانی، بسیاری از رویدادهای مشابه داخلی بدون مرامنامه و حتی اساسنامه‌ای مدون و مشخص هستند. این مسئله درباره جشنواره‌های دولتی بیشتر دیده می‌شود، مانند جشنواره ادبی جلال آل‌احمد که یک رویداد دولتی است و مطابق با عنوانش باید حامی ادبیات متعهد یا حداقل مستقل باشد، اما در میان برگزیدگانش به آثار منحرف هم توجه می‌کند.
درباره جوایز خصوصی هم باندبازی و سیاست‌زدگی مشکل عام است؛ یعنی این جشنواره‌ها به جای ملاک قرار دادن شاخصه‌های فرهنگی و مؤلفه‌های ادبی، برای انتخاب برگزیدگان تنها به این نگاه می‌کنند که یک کتاب یا نویسنده در چه جبهه‌ای قرار دارد. بسیاری از جوایز ادبی مدعی روشنفکری، به قبیله‌گرایی محض دچار هستند. چندی پیش کامران پارسی‌نژاد، نویسنده و منتقد داستان در یک نشست گفته بود؛ در جلسه داوری یکی از جوایز ادبی، رمان منتشر شده از سوی یکی از نویسندگان جوان و مستعد فقط به این دلیل که به وسیله حوزه هنری منتشر شده از داوری نهایی کنار گذاشته شد و حتی یکی از داوران این جایزه در جلسه داوری، این کتاب را با دستمال کاغذی برداشت و به سطل زباله انداخت!(نقل به مضمون)
یکی دیگر از مشکلات این جشنواره‌ها فقدان پشتوانه نظری است؛ یعنی برگزارکنندگان این رویدادها تعریف جامع و عمیقی از موضوع یا جریانی که هدف گرفته‌اند، ندارند.
جشنواره‌های دولتی نیز تنها زمانی می‌توانند به اثرگذاری برسند که ملاک‌های متقنی را محور قرار دهند. در این‌گونه جشنواره‌ها باید تلاش شود تا بن‌مایه‌های ادبی و نظری تقویت شود؛ یعنی عده‌ای برای داوری آثار انتخاب شوند که توان علمی و شجاعت آن را داشته باشند که پس از گزینش آثار از آرای خود دفاع کنند و بگویند بر چه اساسی یک کتاب را اثر برتر معرفی کرده‌اند. در غیر این صورت، شکاف بین جشنواره‌های دولتی و جامعه ادبی و مخاطبان ادبیات، روز به روز افزایش می‌یابد.


در ابتدا عقاید پر پر اضافه کن
مُشتی شعار بی‌در و پیکر اضافه کن
از این وفور نعمت اجناس خارجی
دستان پشت پرده از آن ور اضافه کن
آهنگ نظم جامعه آهنگ بیخودی‌ست
یک ریتم فالش سکسکه‌آور اضافه کن
در راه آرمانی آشوب فرت و فرت
کمپین سد کوچه و معبر اضافه کن
یک دسته سبزی غلط‌انداز و بی‌اثر
چیزی شبیه برگ چغندر اضافه کن
آتش برای پختن این آش لازم است
سطل زباله، تایر پنچر اضافه کن
وقتی که بوی گند فسادش بلند شد
فوراً کمی عصاره بوبر اضافه کن
رونق بده به قُل قُلِ این کسب و کار شر
بی‌حد، بدون قاعده شرخر اضافه کن
بعد از زمان پخته شدن، آش فتنه را
در کاسه سیاست لب پَر اضافه کن
تا وا شود زبان دراز منافقین
یک شانه تخم تازه کفتر اضافه کن
البته قبل خوردن این آش دیر هضم
داروی ضد نفخ در آخر اضافه کن.
مینا گودرزی
 حضور هشت فیلم با موضوع مقاومت و دفاع مقدس در جشنواره فجر
امسال ۲۵ فیلم در سی‌وششمین جشنواره ملی فیلم فجر با یکدیگر رقابت می‌کنند که از این میان هشت اثر با موضوع دفاع مقدس، داعش و تکفیری‌ها ساخته شده است. به گزارش مهر، «سرو زیر آب» به کارگردانی محمدعلی باشه‌آهنگر درباره شهدای گمنام و اتفاقاتی است که در معراج شهدا و نورد لوله اهواز افتاده است. «تنگه ابوغُریب» به کارگردانی بهرام توکلی نیز درباره تنگه ابوغُریب و مقاومت گردان عمار برای حفظ این منطقه در جنگ تحمیلی است. «ماهورا» به کارگردانی حمید زرگرنژاد با موضوع دفاع مقدس است. «به وقت شام» به کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا با موضوع داعش و نیروهای تکفیری جلوی دوربین رفته است. «کامیون» به کارگردانی کامبوزیا پرتوی با موضوع تروریست‌ها و داعش ساخته شده است. «امپراطور جهنم» به کارگردانی پرویز شیخ طادی نیز داستانی درباره تروریست‌ها را به تصویر کشیده است. «بمب» به کارگردانی پیمان معادی است و شنیده شده قصه این فیلم با حال و هوای موشک‌باران تهران در سال ۱۳۶۶ ارتباط دارد. «زنانی با گوشواره‌های باروتی» به کارگردانی رضا فرهمند نیز مستندی است که درباره داعش و زنانی که تحت آزار و اذیت این گروه تروریستی قرار گرفته‌اند، ساخته شده است. 
توصیه‌های فرمانده نیروی زمینی سپاه به یک برنامه تلویزیونی
مراسم اختتامیه و ضبط آخرین قسمت از مستند «مسابقه ضد گلوله» با حضور سردار محمد پاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه در لوکیشن ضبط این مسابقه در تیپ مکانیزه 20 رمضان برگزار شد. سردار محمد پاکپور به همراه سردار علی‌اکبر پورجمشیدیان، معاون هماهنگ‌کننده نیروی زمینی سپاه پاسداران و دیگر فرماندهان یگان‌های عملیاتی نیروی زمینی در مراسم اختتامیه این مستند حاضر شدند تا از برگزیدگان و نفرات برتر تقدیر کنند. پاکپور در این مراسم با ‌اشاره به اهمیت ایجاد جذابیت در برنامه‌سازی تلویزیون برای نسل جوان و ضمن تقدیر از این برنامه نکاتی را درباره این مستند و خطاب به شرکت‌کنندگان مسابقه بیان کرد و اظهار داشت: «باید در این‌گونه مسابقات، جوانب و سلایق مختلف افراد را در نظر بگیریم و متناسب با آنان برنامه‌سازی کنیم. همچنین شرکت‌کنندگان در این‌گونه مسابقات باید مشورت و نقش فرمانده در کارگروهی را تقویت کنند تا بتوانند به پیروزی برسند. آمادگی جسمانی نیز یکی از مهم‌ترین مواردی است که باید به آن توجه شود تا بتوان مراحل مختلف مسابقات و همچنین عملیات محوله را به درستی انجام داد.» قرار است آخرین قسمت و معرفی برگزیدگان این سری مستند «مسابقه ضد گلوله» در اواخر سال ‌جاری از تلویزیون پخش شود.

استعفای خبرنگار «بی‌بی‌سی» در اعتراض به تبعیض‌ جنسیتی
یکی از خبرنگاران زن رسانه دولتی انگلیس، (بی‌بی‌سی) در اعتراض به تبعیض در دستمزد مردان و زنان از سمتش استعفا کرده است. «کری‌گریسی» دبیر بخش چینی «بی‌بی‌سی» با انتشار نامه‌ای از «بی‌بی‌سی» به دلیل آنچه به نوشته او «نقض قوانین برابری و مقاومت در برابر فشارها برای رعایت انصاف و نظام شفاف پرداخت دستمزد» است، انتقاد کرده است.  سال گذشته نیز برخی از مجریان زن «بی‌بی‌سی» در نامه‌ای سرگشاده به «تونی هال»، رئیس‌ رسانه دولتی انگلیس از او خواستند به تبعیض در دستمزد مردان و زنان رسیدگی کند. «گریسی» در نامه‌ای که روی وبگاهش منتشر شده، نوشته است: «با تأسف فراوان، من سمتم به عنوان دبیر بخش چینی را ترک کردم تا علناً درباره بحران اعتماد در بی‌بی‌سی صحبت کنم.»

گفتند نشانه‌های غیر اخلاقی بگذار تا به جشنواره کن راه ‌یابی
یک کارگردان دیگر نیز از سفارش‌های خاص جشنواره‌های غربی پرده برداشت.
قاسم جعفری، کارگردان سریال‌هایی چون «مسافری از هند» و «خط قرمز» گفت: «گرگ و میش» را ساخته بودم. یک شب منزل یکی از دوستان که جزء آدم‌های تأثیرگذار آن فیلم بود، نمایش خصوصی داشتیم. مرحوم کیارستمی و یک خانم که ازپخش‌کننده های بین‌المللی فعال آن دوران بود و چند نفر دیگر هم آنجا بودند. به من گفتند امسال این فیلم را بفرستیم برای جشنواره کن. فقط دو پلان به آن اضافه کن تا دیده شود و جایزه بگیرد. گفتند در یک اتاق چند پلان با حضور دو شخصیت زن اصلی فیلم در فضای تاریک و روشن می‌گیریم که انگار دو شخصیت اصلی فیلم در انتها به همجنس‌بازی می‌رسند.»

«یوسف پیامبر(ع)»
 همچنان پربیننده است
پخش سریال «یوسف پیامبر» به کارگردانی مرحوم فرج‌الله سلحشور باز هم با استقبال مردم مواجه شد.
با اینکه حدود 10 سال از اولین پخش مجموعه تلویزیونی یوسف پیامبر می‌گذرد و این سریال بارها در شبکه‌های مختلف پخش شده، اما نمایش چندباره آن هم توجه مردم را جلب کرده است.
آن طور که نظرسنجی صداوسیما نشان می‌دهد، «یوسف پیامبر» که از شبکه تماشا پخش شد، در بین سریال‌های تکراری در جایگاه اول و در میان کل سریال‌ها در رتبه دوم استقبال مخاطبان قرار دارد. 
براساس این نظرسنجی، بینندگان «یوسف پیامبر» نسبت به این سریال 95 درصد ابراز رضایت کرده‌اند.

فیلم «محمد رسول‌الله(ص)» منتشر شد
فیلم «محمد رسول‌الله(ص)» وارد شبکه نمایش خانگی شد.
این فیلم که از آن به پرهزینه‌ترین فیلم تاریخ سینمای ایران یاد می‌شود، به کارگردانی مجید مجیدی از چهارشنبه، ۲۰ دی در سراسر کشور توزیع شد. این فیلم همچنین برای مدتی رکورد پرفروش‌ترین فیلم تاریخ سینمای ایران را به نام خود ثبت کرد. با وجود اینکه فیلم «محمد رسول‌الله(ص)» با زبان بین‌المللی ساخته شده است، اما با کارشکنی صهیونیست‌ها و وهابی‌ها، به ویژه عربستان سعودی نتوانست به طور گسترده در سطح جهان اکران
 شود.
فیلم «محمد رسول‌الله(ص)» زندگی پیامبر اعظم را در دوران کودکی و نوجوانی نمایش می‌دهد.



مولا جان!
زمين در انتظار توست
زمان به سويت قدم برمي‌دارد
سکوت آسمان نشان از نياز است؛ نياز به ياري
اينجا هر صدايي از هر کجا 
و هر چيز برخيزد، 
تو را مي‌خواند
صداي دل سنگ را هم 
مي‌توان شنيد که در انتظار تو 
دست نيايش به سوي آسمان بلند کرده 
و اشک مي‌ريزد
وقتي دل سنگ مي‌شکند، 
قلب مشتاقان را چگونه بايد توصيف کرد؟!
ما همه در انتظار تو همچو مرغاني پر شکسته 
که در اميد مددکاري که زخم بال‌شان را ببندد 
و دست نوازش بر سرشان بکشد، 
بر خاک ايستاده‌ايم
تو تمام عشقي
بي‌تو زندگي مجهول خواهد ماند.

کوچه‌های غیرت
حال و روز سفره‌ها هر چند قدری خوب نیست
نانی اما در تنور داغ این آشوب نیست
دل به دست کدخدا بستن سراب درد بود 
خوشه‌ها جز در کف مردان خرمن‌کوب نیست 
غم به نرخ روز خوردی، نان به نرخ خون دل 
غیر صبر اما حریفی در خور ایوب نیست
هیمه‌ای هیزم فراهم کرد اگر طوفان چه باک  
خانه‌های سربلند قریه‌مان از چوب نیست
بوی زخم آورده این سو گله کفتار را 
آی چوپان، نی بزن این قریه بیدار را
دایه‌ها با ادعای مادری‌شان آمدند 
خاطر ما جمع دیدند و پریشان آمدند 
آمدند از شاخه‌های ما تبرسازی کنند 
در زمین مردمان سادگی بازی کنند 
مردمانی که اگر چه درد دارد سینه‌شان
غیر گرد بی‌غباری نیست بر آیینه‌شان  
مردمان سفره‌های خالی از نان ربا
مردمان آبرو با ناله‌های  بی‌صدا 
هی رصد کردند خود را در نجوم فیش‌ها 
زندگی کردند چندی با غم تشویش‌ها
مردمان روزهای آخر پنجاه‌وهفت 
مردمان خاطرات دلنشین «شاه رفت»
مردمی که هشت سال از موج آتش رد شدند
از ستیغ سرخ هیزم چون سیاوش رد شدند
مردمانی که همیشه انقلابی مانده‌اند 
صد زمستان آمد اما آفتابی مانده‌اند
مردمی که دست‌های فتنه را رو می‌کنند 
گرد و خاک تازه را از خانه جارو می‌کنند 
آی چوپان نی بزن این قریه بیدار را
بوی زخم آورده این سو گله کفتار را 
ما همه خرمافروش کوچه‌های غیرتیم
عهد دیگر نیست اینجا میثم تمار را 
بس که عهد محکمی دارند باغ و باغبان
آخر آتش زد حسادت بوته‌های خار را 

      عالیه مهرابی