صندوق کودکان سازمان ملل متحد، آماري را منتشر کرد که از کشته يا زخمي شدن بيش از پنج هزار کودک يمني و مبتلا شدن يک ميليون و 800 هزار نفر به سوء تغذيه حکايت دارد. يونيسف اعلام کرد، حدود دو ميليون کودک پس از تشديد مناقشه در مارس 2015 و مداخله نظامي عربستان سعودي و متحدانش از تحصيل محروم شدند. همچنین، بيش از سه ميليون کودک از اين تاريخ به بعد متولد شدند که «يک نسل کامل» با پيامدهاي خشونت هستند. 

قاسم غفوری/ عراق یکی از کانون‌های اصلی تحولات غرب آسیا شناخته می‌شود؛ به ویژه اینکه این کشور در صفوف اول مبارزه با تروریسم بوده و نقشی مهم در حذف داعش داشته است. نکته قابل توجه آنکه این روزها عراق با شدت انفجارها و روزهای خونین همراه شده است؛ چنانکه زنجیره‌ای از انفجارها این تصور را در اذهان ایجاد کرده که عراق دوباره در حال بازگشت به دوران ناامنی است.
 با توجه به اینکه با آزاد‌سازی موصل و الانبار پایان حیات داعش در عراق عنوان شد، این سؤال مطرح می‌شود که ریشه این انفجارها چیست و چه اهدافی در ورای آن دنبال می‌شود؟ 
بخشی از این انفجارها در ادامه حیات تروریسم در عراق ریشه دارد که از شکست‌های سنگین این گروه‌ها نشئت گرفته است. تجربه نشان می‌دهد، گروه‌های تروریستی زمانی که با شکست‌های سنگین مواجه می‌شوند، برای پنهان‌سازی شکست و البته دادن روحیه به بازماندگان این گروه‌ها اقدام به کشتار مردم بی‌دفاع می‌کنند. آنها با انفجارهای خونین برآنند تا ضمن ایجاد فضای رعب و وحشت، نارضایتی مردمی از ساختار حاکمیت و نیروهای مسلح را رقم زده؛ در حالی که همزمان برآنند با قدرت‌نمایی پوسته‌ای نیرو جذب کنند. 
نکته دیگر آنکه آمریکا در مرزهای سوریه به دنبال اجرای سناریویی جدید به نام تجزیه این کشور با ادعای ایجاد ارتش کردی است. رفتاری که به طور حتم منطقه را با بحران مواجه خواهد کرد. این سناریو مطرح است که آمریکا با حمایت از مهره‌هایش در داخل عراق به دنبال بحران‌سازی حاشیه‌ای برای انحراف افکار عمومی از آن چیزی است که در سوریه می‌گذرد.
نکته دیگر درباره انفجارهای عراق اوضاع سیاسی و اجتماعی حاکم بر این کشور است. عراق اکنون در آستانه دو تحول مهم است؛ اولاً، ورود به عرصه بازسازی ویرانه‌های برجای مانده از جنایات تروریست‌ها. ثانیاً، زمینه‌سازی برای برگزاری انتخابات پارلمانی که در اردیبهشت ۹۷ برگزار می‌شود. 
همزمان با اعلام زمان شروع نام‌نویسی جریان‌های سیاسی، ائتلاف‌های بسیاری برای حضور در انتخابات شکل گرفته است؛ در حالی که از یک‌سو همگان بر لزوم برگزاری انتخابات در زمان مقرر تأکید دارند و از سوی دیگر مردم به دنبال انتخاب جریان‌هایی هستند که خواهان استقلال و پیشرفت کشور باشند. آنها نمی‌خواهند اشتباهاتی را که در دوره گذشته روی داده و برخی جریان‌های وابسته به بعثی‌ها و آنانی که از سوی دشمنان عراق و حامیان تروریسم حمایت می‌شوند، در فضای سیاسی عراق دوباره تکرار کنند. 
بر اساس این به صراحت می‌توان گفت، آنانی که بازسازی عراق و وجود کشوری مقتدر در حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی و همچنین استمرار روند مردم‌سالاری در عراق را مغایر با اهداف و منافع خود در آن کشور و منطقه می‌بینند، به دنبال به تأخیر انداختن انتخابات یا کارشکنی در روند انتخابات هستند. هدف آنها این است که با ایجاد فضای رعب و وحشت و البته همزمان حمایت از برخی جریان‌های وابسته به خود، زمینه‌ساز هراس مردم از ادامه روند مردم‌سالاری در کشورشان شده و آنها را به سمت انتخاب جریان‌هایی، همچون وابستگان به بعثی‌ها سوق دهند. طراحان این تئوری آنانی هستند که در اجرای توطئه برگزاری همه‌پرسی تجزیه‌طلبانه در اقلیم کردستان عراق دچار شکست شده‌اند و اکنون برآنند انتقام این شکست را از انتخابات آتی عراق بگیرند؛ ترکیبی از جریان‌های داخلی با حمایت‌های سعودی و آمریکا که چند پاره‌سازی و عدم برقراری ثبات و امنیت در عراق را راهکار تحقق اهداف خود در عراق و منطقه می‌دانند. 
باید در نظر داشت که رژیمی مانند سعودی که هیچ انتخابات آزادی در آن برگزار نشده، مردم‌سالاری عراق را الگویی منفی برای جامعه خود می‌بیند؛ از این رو با بحران‌سازی سعی دارد ضمن پنهان‌سازی اهمیت مشارکت مردم عراق در انتخابات، این انتخابات را به مؤلفه‌ای برای شکست خوردن دموکراسی در کشورهای عربی مبدل کند.
آنها قصد دارند چنان القا کنند که از یک‌سو مسیر دموکراسی در نهایت به شکست ختم می‌شود و ملت‌های عربی نباید به سمت مردم‌سالاری و خواسته‌های دموکراتیک حرکت کنند و از سوی دیگر نیز چنان وانمود می‌کنند که دموکراسی یعنی آنچه کشورهای غربی مطرح می‌کنند و هیچ کشوری بدون خواست آنها نمی‌تواند به چنین مؤلفه‌هایی دست یابد. در مقابل اینها مردم و جریان‌های عراقی قرار دارند که در کنار اصل بازسازی کشور، تأکید دارند که با برگزاری انتخابات می‌توانند ضمن حرکت در تحقق مردم‌سالاری با تشکیل دولتی قوی و مردمی بر چالش‌های داخلی و خارجی پیروز شوند. از سوی دیگر، این انتخابات می‌تواند جایگاهی مهم برای عراق در میان کشورهای عربی ایجاد کند. که بسیاری از آنها به دلیل حاکمیت پادشاهی، انتخابات برگزار نمی‌کنند. 
 بر اساس این، آنچه این روزها عراق به آن نیاز دارد، ادامه اتحاد و همگرایی است که با تکیه بر اصول وحدت‌ساز و فتوا و راهنمایی مراجع دینی همواره حلال مشکلات این کشور بوده و حتی توانسته است به حیات داعش که سال‌ها بزرگ‌ترین قدرت‌ با پیشرفته‌ترین سلاح‌ها از آن حمایت می‌کرد، پایان دهد؛ از این رو انفجارهای خونین عراق در ماه‌های مانده تا انتخابات به طور حتم ادامه خواهد یافت؛ چرا که دشمنان عراق برآنند تا از یک‌سو مانع مشارکت گسترده مردم در انتخابات شوند و از سوی دیگر افکار عمومی را از رخدادی بزرگ به نام تحقق مردم‌سالاری بدون الگوی آمریکایی منحرف کنند. چنانکه در انتخابات دور گذشته نیز این سیاست را اجرا کردند و پس از ناکامی در آن به ایجاد شکاف‌های سیاسی در قالب سهم‌خواهی‌ها روی آوردند. عملکردی که اکنون نیز مراحلی از آن شروع شده است و نپذیرفتن برخی گروه‌های سیاسی برای حضور در انتخابات یا اقدام حزب دموکرات عراق با محوریت بارزانی که از تحریم انتخابات گفته، نمودی از آن است. 



  رضا اشرفي/ با تحريك برخي از كشورهاي منطقه و همچنين قدرت‌هاي بين‌المللي، مخالفت‌هاي اوليه با سوريه گام به گام به سمت بحران پيش رفت، تا ‌اينكه به جنگي تمام‌عيار تبديل شد. با تشکیل داعش در‌ اين كشور و همچنين عراق، بحران عمق بيشتري یافت، اما با توجه به‌ اينكه مخالفان، چشم‌اندازي از نقشه‌هاي تحريك‌كنندگان نداشتند، سوريه را تا لب پرتگاه پيش بردند و در ‌اين ميان آمريكا از همان ابتدا به دنبال پياده کردن طرح پنهان خود بود؛ طرحي كه با وجود تمامي ‌هشدارها برخي از مخالفانی كه ديگر موجوديت چنداني ندارند و به شكل انفرادي عمل مي‌كنند، در حال اذعان به آن هستند. 
اگر چه آمريكا از ابتدا و در دوران باراك اوباما خواهان حمله مستقيم به سوريه نبود، يا‌ اينكه به دليل مقاومت منطقه‌اي، نتوانست دست به چنين كاري بزند، ولی با تشكيل ائتلافي كه آن را ضد داعش و ضد تروريسم ناميد، در پي شكست داعش برآمد. اما شواهد حكايت از آن دارد كه در اين كار به قدري تعلل كرد تا داعش قدرت بيشتري بگيرد و حتي حاكميت عراق را نيز تهديد کرد؛ زيرا طرح منطقه‌اي آمريكا خاص سوريه نبود، بلكه عراق و حتي ديگر كشورهاي منطقه را نيز در برمی‌گرفت؛ بنابراين از ديدگاه واشنگتن لازم بود كه داعش در ديگر كشورهاي منطقه نيز نفوذ كند.
اکنون كه داعش و تروريسم سازمان‌يافته با ائتلاف مقاومت در منطقه و ورود روسيه به ‌اين ائتلاف شكست خورده است، ‌آمريكا كه متحدان داخل سوريه را از دست داده به شكلي علني به دنبال طرح خود كه همان «تجزيه» سوريه است، گام برمي‌دارد و براي جداسازي سرزميني كردها و همچنين تزريق پول و اسلحه به آنها اقدام مي‌كند. در نتيجه‌ اين عمل «فاتح حسون»، یکی از فرماندهان ارتش آزاد سوریه اعلام کرد كه «استقرار نیروهای جدید آمریکا در شمال سوریه نه تنها به تحکیم وحدت در سوریه و حفظ مرزهایش کمک نمی‌کند؛ بلکه اقدامی است که ممکن است به تقسیم کشور منجر شده و جنگی درازمدت در مرزهای سوریه با ترکیه ایجاد کند.» ‌اين در حالي است كه ارتش آزاد ديگر قدرتي ندارد تا بتواند عليه آمريكا اقدام كند و از ‌اين طرح جلوگيري كند؛ بلكه باز هم نوبت ائتلاف مقاومت مي‌رسد تا جلوی ‌اين اقدام را بگیرد. تحفه‌اي كه افراد بي‌تجربه و مذاكره‌ناپذيري همچون ارتش آزاد و... براي سوريه به ارمغان آورده‌اند. اگر چه ‌اين طيف از مخالفان اكنون فهمیده‌اند همه دوستي‌ها و دلارهاي سعودي، طرح‌هاي صهيونيستي و حمايت‌هاي مختلف آمريكايي براي چه بوده است،‌ اما ديگر تواني براي جلوگيري از آن ندارند. 
به گفته فاتح حسون؛ «‌اين اقدام آمريكا در امنیت ملی ترکیه تأثیر خواهد گذاشت و از سوی دیگر جنگ بلندمدتی با گروه‌های مختلف سوریه را در پی خواهد داشت.» به همين منظور دولتمردان تركيه هشدار داده‌اند و حتي خود را براي حمله به كردهاي سوريه آماده كرده‌اند؛ اقدامي‌ كه برخي گمان مي‌كنند در راستاي اهداف آمريكا است و اتفاقاً واشنگتن نيز به دنبال جنگ‌سازي ديگري در ‌اين منطقه است و به همين منظور به شيوه‌هاي مختلف تركيه را تهديد مي‌كند. 
در همين حال «خلوصی آکار»، فرمانده ارتش ترکیه تصریح کرد: «تركيه اجازه هیچ‌گونه حمایتی از یگان‌های حفاظت خلق کرد در سوریه را نخواهد داد... ناتو نباید بین گروه‌های تروریستی مختلف تفاوتی قائل شود.» كاملاً آشکار است كه در پي اعلام تشکیل نیروهای مرزبانی از سوی آمریکا در مرزهای سوریه، ‌اين كشور خواهان اقدام مستقيم ناتو در منطقه است. ‌اين طرح نيز از سوي سعودي‌ها و صهیونیست‌ها حمايت مي‌شود؛ چرا که آنها آن را در راستاي اهداف خود مي‌دانند. ناتو به شكل زيرپوستي و بدون ‌اينكه چندان در خبرها منعكس شود در حوزه‌هاي مختلف نظام بين‌الملل در حال گسترش نفوذ است و به همين دليل است كه دونالد ترامپ تأكيد دارد كشورهاي عضو بايد بيش از گذشته بودجه ناتو را تأمين كنند؛ زيرا از هزينه‌هاي طرح ‌آينده خود باخبر هستند.  از ‌اين منظر فتنه‌اي جديد در منطقه در حال پياده‌سازي است كه پیامدهای منطقه‌اي بلندمدت دارد و آتش جنگ را همواره روشن نگه مي‌دارد، به خصوص كه چند كشور را به طور مستقيم تحت تأثير قرار مي‌دهد.

 نزدیک‌ شدن دیدگاه برجامی کاخ سفید و کنگره
خبرگزاری مهر: سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می‌گوید که کنگره و کاخ سفید به پیشرفت‌های خوبی در زمینه اصلاح برجام رسیده‌اند. هیثر نوئرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «ترامپ تعلیق تحریم‌های ایران را به مدت 120 روز دیگر تمدید کرد. این تمدید به این دلیل بود که زمان کافی برای همکاری بیشتر دولت با اعضای کنگره برای تدوین قانون جدید درباره توافق هسته‌ای وجود داشته باشد تا به این مسئله کمک کند که بتواند ایران را به صورت بهتری با توافق سازگار کند و همچنین سختگیری علیه ایران بیشتر شود. این چیزی است که کاخ سفید تصمیم گرفته است.» نوئرت اضافه کرد: «درباره بحث‌هایی که بین دولت و کنگره صورت گرفته است، آن طور که به من گفته شده، آنها به پیشرفت‌های خوبی درباره قانون(اصلاح) برجام رسیده‌اند و همچنان زبان مورد نظر آنها به هم نزدیک شده است.»
برخی تعهدات ایران در برجام دائمی است
خبرگزاری ایسنا: وزیر انرژی سابق آمریکا که از اعضای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای این کشور بود، گفت: «برخی تعهدات ایران در توافق هسته‌ای برجام، دائمی است و با گذشت زمان منقضی نمی‌شود.» «ارنست مونیز» در واکنش به انتقادات برخی مخالفان برجام در ایالات متحده آمریکا که معتقدند؛ تعهدات ایران در این توافق نباید تاریخ انقضا داشته باشد، تصریح کرد: «مخالفان توافق [هسته‌ای] ایران، اهمیت تعهدات زوال‌ناپذیر ایران را کم جلوه داده و می‌دهند یا نادیده می‌گیرند.» «مونیز» منع دائمی برنامه تسلیحات اتمی، پایبندی دائمی به تدابیر راستی‌آزمایی اضافی در پروتکل الحاقی و الزام برای خارج کردن تمام سوخت مصرف‌ شده رآکتور اراک را سه تعهد ایران برشمرد که با پایان [مدت] برجام منقضی نمی‌شود و همچنین باقی
 می‌ماند. 
منطقی نیست ایران از برنامه موشکی خود دست بکشد
خبرگزاری مهر: «پل پیلار» رئیس سابق بخش تحلیل عملیات سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) معتقد است؛ ایران حاضر نمی‌شود از برنامه موشکی خود دست بکشد؛ چرا که دیگر دولت‌های منطقه موشک‌های بالستیک دارند. از بین خواسته‌های ترامپ، این خواسته که برنامه موشکی ایران جزء لاینفک برنامه هسته‌ای باشد، می‌تواند پایه و اساسی برای خروج دولت او از برجام قلمداد شود. به یقین ایران حاضر نمی‌شود از برنامه موشکی خود دست بکشد در حالی که دیگر دولت‌های منطقه موشک‌های بالستیک داشته و برخی از آنها دارای نیروی هوایی قوی‌تر از نیروی هوایی ایران هستند.
اولویت پنتاگون مقابله با نفوذ ایران در سوریه
خبرگزاری تسنیم: یک مقام آمریکایی گفته؛ وزارت دفاع این کشور اولویتش را مقابله با نفوذ ایران در سوریه قرار داده است. یک مقام ارشد آمریکایی به پالیتیکو گفت؛ «جیمز متیس»، وزیر دفاع آمریکا کماکان نگران دسترسی زمینی ایران به سوریه است؛ هر چند وی به طور علنی این نظر خود را اظهار نکرده است.  اما «او به سنت‌کام (ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده) دستور داده تا اطمینان حاصل شود که ما در موضع مناسبی برای مقابله با نفوذ ایران هستیم.»
تحرکات ضد ایرانی ترامپ
خبرگزاری فارس: رئیس‌جمهوری آمریکا در ادامه تلاش برای مقابله با نقش‌آفرینی‌های کشورمان، در تماس با امیر قطر از ضرورت مقابله با ایران در منطقه سخن گفت. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در گفت‌وگو با امیر قطر بر حمایت از شورای همکاری خلیج(فارس) و مقابله با هرگونه تهدید منطقه‌ای،‌ به ویژه مقابله با «مداخله‌گری ایران» در منطقه و مبارزه با تروریسم
 تأکید کرد.


نفوذ آل‌سعود در جهان اسلام(1)


  عبدالله عبادی/ قاره آفریقا با جمعیتی بیش از 500 میلیون نفر مسلمان از جمله مناطقی است که از سال 1960 مورد توجه عربستان و رهبران وهابی قرار داشته و در راستای تبلیغ فرقه ضاله وهابیت، توجه خاصی به کشورهای آن به ویژه در شرق، غرب و شمال آن مبذول داشته است.
این سیاست در سال 1970 با شدت بیشتری پیگیری شد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و اعلام صدور انقلاب اسلامی به اقصی نقاط جهان از سوی رهبران انقلاب و شخص حضرت امام خمینی(ره) مبلّغان وهابی به فعالیت‌های تبلیغی خود در آفریقا شدت بیشتری بخشیدند، راهبرد عربستان در آن زمان بیشتر حول اعطای بورسیه‌های تحصیلی به جوانان آفریقایی بود تا با جذب و پرورش آنها نسل جدیدی از روحانیون وابسته به خود را در رأس جماعات اسلامی این قاره قرار داده و موقعیت خود را در آفریقا بیش از پیش تحکیم بخشید. در این میان نقش سازمان رابطه العالم اسلامی بیش از هر سازمان و نهاد دیگری در نفوذ وهابیت در سراسر جهان و به ویژه آفریقا است.
سازمان رابطه العالم اسلامی بزرگ‌ترین مرکز تبلیغات وهابی‌ـ اسلامی در جهان است که با بیش از 50 سال فعالیت نقش اساسی در ترویج سلفیه در جهان داشته و دارد، این سازمان عظیم که دفتر مرکزی آن در مکه است بر تمامی فعالیت‌های مذهبی عربستان در خارج از مرزهای جغرافیایی آن احاطه
 دارد.
اهمیت این سازمان به حدی است که عضو ناظر در سازمان ملل متحد برای شرکت در سازمان‌های اقتصادی و اجتماعی بوده و به عنوان عضو مراقب در سازمان‌های کنفرانس اسلامی، یونسکو و یونیسف حضور دارد، اگرچه در اساس‌نامه آن ذکر شده است که این سازمان اسلامی برای ترویج پیام اسلام و تعلیم اصول و مبانی آن و مبارزه با توطئه‌های ضد اسلامی تأسیس شده و به هیچ کشوری تعلق ندارد؛ اما به دلیل آنکه 90 درصد بودجه آن را رژیم سعودی تقبل کرده است، در راستای راهبرد عربستان در جهان عمل می‌کند.
رابطه العالم اسلامی برای تربیت مبلّغان در پیشبرد اهداف خاص خود به صدها دانشجو از سراسر جهان نیاز داشت؛ از این رو از بین دانشگاه‌های عربستان، سه دانشگاه برای این منظور انتخاب شدند که عبارتند از؛ الجامعه اسلامیه در مدینه منوره، جامعه‌الامام محمدبن سعود در ریاض و جامعه ام‌القری در مکه.
دانشگاه الامام محمدبن‌سعودالاسلامیه: تا به حال انشعاب‌هایی از این دانشگاه، به صورت دانشکده‌های فقه و مطالعات اسلامی، در کشورهای آمریکا، ژاپن، اندونزی، امارات، کنیا، موریتانی و جیبوتی تأسیس شده است. حدود 90 هزار دانشجو در این مراکز تحصیل کرده‌اند که تا سال 1419ق بیش از 21 هزار نفر از این افراد از دانشکده‌های خارج از عربستان در رشته‌های علوم اسلامی و زبان عربی فارغ‌التحصیل شده‌اند. همچنین مسئولان دانشگاه به دنبال توافق با بسیاری از دانشگاه‌های کشورهای اسلامی و غربی، استادان این دانشگاه را به صورت میهمان برای تدریس مباحث اسلام‌شناسی با گرایش سلفی‌گری اعزام می‌کنند که تاکنون 200 حلقۀ علمی برگزار شده است.
الجامعه‌الاسلامیه: این دانشگاه به دستور ملک سعود در سال 1381 ق در شهر مدینه تأسیس شد. او دریافته بود که به منظور نشر وهابیت، باید مراکز بزرگ و مجهز برای تحصیل تا سطح عالی تأسیس کند تا پس از جذب دانشجو از سراسر جهان، به ویژه آسیا و آفریقا و آموزش آنان، به کشور خود بازگردانده شوند و در آنجا، با حمایت‌‌های مادی و معنویِ عربستان، وهابیت را گسترش دهند. به همین منظور، یکی از دانشگاه‌های مهم دینی در مدینه منوره در سال 1381 ق با نام «الجامعه الاسلامیه» تأسیس شد. این مرکز با بودجۀ سنگین و خصوصی سه میلیون ریال سعودی کارش را آغاز کرد.
در این دانشگاه‌ها، فراگیری اسلام بر اساس کتاب‌هاي سلفیه مورد تأکید است و هرگونه تفکر خارج از آن تخطئه مي‌شود. برخی شیوه این دانشگاه را در نقد آراي دیگران بدون حضور صاحبنظر، از ضعف‌هایِ دانشگاه برشمرده‌اند. 85 درصد دانشجویان این دانشگاه از خارج از عربستان بورسیه می‌شوند و 15 درصد نیز سهمیه تحصیل مردم عربستان است.
برخی از مهم‌ترین اقدامات این سازمان در آفریقا عبارت است از:
1‌ـ ساخت مدارس قرآنی و مدارس اسلامی در شهرها و روستاهای گوناگون و اعطای کمک‌های مالی گسترده به مدارس قرآنی موجود: سازمان رابطه العالم اسلامی در چند دهه گذشته صدها مدارس قرآنی در شهرها و روستاهای مناطق مختلف آفریقا اعم از شمال، شرق و غرب آن ایجاد کرده و علاوه بر آن با کمک به مدارس قرآنی موجود در روستاهای این قاره سعی در جذب قلوب مسلمانان آفریقا داشته است.
2ـ اعطای بورسیه تحصیلی دانشگاه‌های آفریقا: مسئولان سفارت عربستان با هماهنگی رابطه العالم اسلامی و انجمن جهانی جوانان مسلمان هر ساله عده‌ای از دانش‌آموزان مسلمان کشورهای مختلف آفریقایی اعم از تانزانیا، کنیا، نیجریه، سنگال و... را با معرفی شیخ‌ها و علمای وابسته به خود در دانشگاه‌های خود آن کشور ثبت‌نام کرده و از این طریق سعی می‌کنند طبقه‌ای از تحصیلکردگان بومی وابسته به خود را در این کشورها پدید آورند. هزینه تحصیلی این دانش‌آموزان تا مقطع کارشناسی برعهده سازمان رابطه العالم اسلامی بوده و سپس برای ادامه تحصیل به دانشگاه‌های عربستان اعزام می‌شوند.
3ـ توزیع بلیت رایگان حج: در دو دهه گذشته سفارت عربستان و دفاتر سازمان رابطه العالم اسلامی هر ساله با فرا رسیدن موسم حج، اقدام به توزیع تعدادی بلیت رایگان حج بین شیوخ و علمای وابسته به خود کرده و از این طریق سعی در جذب گروه‌ها و سازمان‌های اسلامی به سوی آیین ضاله وهابیت دارند.
در ادامه به نفوذ عربستان و فرقه ضاله وهابیت در کشورهای مختلف جهان از جمله آفریقا خواهیم پرداخت.

یونان: محدود شدن فعالیت دادگاه‌های اسلامی
در اقدامی که برخی ناظران حقوق بشر آن را کاهش حدود آزادی‌های مسلمانان می‌دانند، به دنبال موافقت نمایندگان پارلمان یونان، فعالیت دادگاه‌های مسلمانان محدود می‌شود. یونان تنها کشور اروپایی است که دادگاه‌هایی برای اقلیت مسلمان دارد. پارلمان این کشور، قانونی قدیمی در یونان را در این زمینه تغییر می‌دهد. به این ترتیب مسلمانان می‌توانند در زمینه مسائلی مانند طلاق، نگهداری از کودک و ارث به دادگاه‌های سکولار مراجعه کنند. این قانون شامل اقلیت 120 هزار نفری مسلمانان در یونان خواهد بود. برخی با اشاره به محدود شدن آزادی‌های فردی و اسلام‌هراسی جاری در اروپا بر این عقیده‌اند که این اقدام هر چند که اجازه ورود مسلمانان در دیگر دادگاه‌ها را می‌دهد؛ اما در نهایت اقدامی محدودیت‌ساز برای مسلمانان خواهد بود که آنها را از دسترسی به دادگاه‌هایی که بر اساس موازین شرعی تشکیل شده‌اند، محروم خواهد کرد.
میانمار: وضعيت اسفبار کودکان روهينگيايي
سازمان خيريه بين‌المللي اعلام کرد؛ امسال 48 هزار نوزاد روهینگیایی در اردوگاه‌هاي بنگلادش به‌دنيا مي‌آيند. اِوان شورمن، مدير رسانه‌اي منطقه‌اي سازمان خيريه «نجات کودکان» گفت: «از آنجايي که داروها و وسايل جلوگيري از بارداري در اردوگاه‌هاي آوارگان روهينگيايي وجود ندارد و مشاوره خانوادگي اندکي به آوارگان داده مي‌شود، تخمين‌زده مي‌شود که نزديک به 50 هزار کودک در سال 2018 که اکنون در اوايل آن قرار داريم در اين اردوگاه‌ها به دنيا بيايند.» وي گفت: «با توجه به شلوغي بيش از حد اردوگاه‌هاي روهينگيا در بنگلاش و سطح بسيار پايين معيارهاي بهداشتي و نظافتي در اين اردوگاه‌ها، يکي از نگراني‌هاي اصليِ ما شيوع بيماري‌هاي خطرناک ميان مردم روهينگيا در اين مراکز است. خطر احتمال شيوع بيماري‌ها به علت کمبود مواد غذاييِ مغذي، داروها و همچنين تجهيزات پزشکي دو چندان شده است.» 
دانمارک: اقدام علیه مناطق مهاجرنشین
حزب راست‌گرای «مردم دانمارک» از یک طرح هفت‌بندی رادیکال برای مقابله با مشکلات اجتماعی در مناطق و محله‌های مهاجرنشین پرده برداشت. نخست‌وزیر دانمارک پیش از این تهدید کرده بود که گتوهای مهاجرنشین را تخریب خواهد کرد. از دیگر پیشنهادها، توقف ساخت مساجد با مناره است. به گفته او، مسلمانان باید به جای مساجد در مکان‌هایی که نماد خاصی ندارند، مانند دفاتر و انبارها، عبادت کنند. اگرچه دانمارک در سال ۲۰۱۷ تنها 3 هزار و 500 درخواست پناهندگی دریافت کرد که کمترین میزان از سال ۲۰۰۸ بود؛ اما حزب مردم دانمارک معتقد است که شرایط جذب پناه‌جویان باید محدودتر هم شود. آنها همچنین تأکید دارند؛ نباید به پناه‌جویان موقت حق شهروندی داده شود؛ بلکه باید هر چه سریع‌تر آنها را به کشورهای‌شا‌ن بازگرداند. براساس آمارهای سال گذشته، حدود ۱۳ درصد از جمعیت 7/5 میلیونی دانمارک مهاجر هستند و حدود دو سوم آنها از خارج از اروپا آمده‌اند.
آلمان: یک میلیون کودک در فقر
مرکز آمار اتحادیه اروپا اعلام کرد؛ یک میلیون کودک آلمانی در کشوری که یکی از اقتصادهای برتر این قاره است، در فقر زندگی می‌کنند؛ در حالی که بخش عمده‌ای از این کودکان در خانواده‌های پناه‌جویان یا مهاجرین هستند که دولت وظیفه رسیدگی به وضعیت آنان را دارد. عده کودکان زیر 16 سالی که در سال 2006 در فقر زندگی می‌کردند 5/1 میلیون نفر بود. این رقم در سال 2015 به 1/7 میلیون و در سال 2016 به 1/8 میلیون کودک افزایش یافت. بر طبق این داده‌ها، بیشترین عده کودکان اروپایی که در فقر زندگی می‌کنند، آلمانی هستند و آلمان در این زمینه با رکورد دو میلیون کودک در سال 2010 در صدر قرار دارد. تعداد کودکانی که در معرض فقر قرار دارند از 12 درصد در سال 2006 به 2/17 درصد در سال 2010 رسید. این میزان در سال 2017، 9/14 درصد اعلام شد. با این حال، میانگین درصد کودکانی که در کشورهای عضو اتحادیه اروپا در فقر زندگی می‌کنند، 5/20 درصد است.