گاهی برای اجابت خواسته‌هایت، 
هر کاری می‌کنی؛ اما نمی‌شود که نمی‌شود!
دست به دامن خود خدا می‌شوی، 
دست به دامان ائمه(ع) می‌شوی، 
دست به دامن نذر می‌شوی، 
دعا می‌کنی،  زیارت می‌روی؛
اما باز هم «صبر» می‌خواهد!
پا در هر راهی می‌گذاری؛
انتهایش این است که 
باید صبر کنی! 
درست همان چیزی که یا نداریم یا کم داریم.
توکل واقعی به خدا در کنار صبر؛
یعنی اعتماد واقعی به خدا داشتن؛ 
یعنی همان آرامش واقعی در پناه امن الهی.


از امیرمؤمنان علی(ع) پرسیدند، مؤمن واقعی کیست؟ فرمودند: «مؤمن کسی است که کسبش حلال است، اخلاقش مهربان و رئوف است، قلبش سالم از کینه و کدورت است، زیادی مالش را انفاق کند، زیادی سخنش را نگه می‌دارد، مردم از شرّش در امان هستند و به خیرش‌ امیدوارند و با انصاف با ديگران برخورد می‌كند.»
نصایح، 281


در دنیا دو تیپ افراد نه چندان نایاب هستند که وجودشان به موجودی به نام «آشنا» وابسته است: یک دسته آشناجو هستند و دسته دیگر آشناطلب.
افراد آشناجو برای گذران زندگی در همه موقعیت‌ها مدام به دنبال آشنا هستند. به همین دلیل، اغلب از مشکل ساییدگی مهره‌های گردن و انحراف قرنیه چشم رنج می‌برند. به عبارتی تنها جایی که دنبال آشنا نمی‌گردند تا کارشان راه بیفتد، دستشویی است!
اگر بر حسب تصادف یا تشابه از قبیله آدمخوارها سر در بیاورند با تله پاتی و سحر و جادو آنجا هم آشنا جور می‌کنند. بعد هم با چشمانی خیس و حلقی خشک شده می‌گویند: تو همونی نیستی که به جد من نظر داشتی؟! خب پس با هم آشنا در اومدیم. بی زحمت من رو نخور(!) و جان سالم به در می‌برند.
علت بسیاری از ناکامی و سرخوردگی‌های‌شان حتی در مواردی، مانند سفیدی هندوانه شب یلدا و سوختن کله نان سنگک را نبود آشنا در محل می‌دانند.
در ادبیات این تیپ افراد «آشنا سراغ نداری؟! » پرتکرارترین جمله‌شان بعد از «سلام» است. اگر پاسخ‌تان به این سؤال منفی باشد، مثل این می‌ماند که تا آخر عمر خود را بیمه حوادث کرده باشید.
گفتنی است، «بیا بیشتر با هم آشنا بشیم» هیچ ربطی به این تیپ افراد ندارد و البته به ما هم ربطی ندارد (خوشبخت باشند).
دسته دیگری که آشنا‌طلب بودند، افرادی هستند که کار کسی را راه نمی‌اندازند مگر اینکه آنها آشنا داشته باشند. بیشترین طلبی هم که از مردم دارند، همین آشناییت است.
این تیپ افراد اگر کارمند اداری باشند، عمدتاً به جای عبارت «وقت اداری تمام شده»، می‌گویند «آشنا داری!؟» اگر پاسخ به این پرسش مثبت باشد، خود به خود تمام قوانین و موانع موجود حذف خواهد شد.
البته از این نکته نباید غافل شد که نوع آشنای شما در میزان تغییر لحن، بیان، زمان رسیدگی به پرونده و... مؤثر است. برای همین بهتر است قبل از ورود به یک اداره ابتدا رزومه کاملی از آشنایان به همراه داشته باشید و به پرونده پیوست کنید.
اگر قصد مراجعه به بانک را دارید و رئیس بانک در تیپ افراد آشناطلب است، به خاطر داشته باشید که پیش از مراجعه از هر طریق ممکن در کوتاه‌ترین زمان یک آشنا برای خودتان جور کنید. سریع‌ترین و مطمئن‌ترین راه ازدواج است. حتی اگر امکان پرداخت هزینه ازدواج با دختر وزیر، وکیل و... را ندارید، فراموش نکنید که این هزینه نیست؛ بلکه یک سرمایه‌گذاری بلندمدت است. برای درک بهتر شرایط فرض کنید (یعنی اطمینان کنید) شما برای یک وام ۱۵ میلیونی ازدواج مراجعه می‌کنید؛ اما با وام ۱۵ میلیاردی بدون بازپرداخت به خانه (کشورهای دوست و همسایه) برمی‌گردید.
پس از بررسی‌های صورت گرفته مشخص شد در اشعار حافظ هم به آشنا به طور دقیق پرداخته شده است که در ادامه به آن می‌پردازیم: «با یار آشنا سخن آشنا بگو»
اینجا می‌توان حدس زد منظور از آشنا، شخص حقیقی است. اشارات ظریف شاعر به این است که در زمینه امور دولتی کافی است با همین یک آشنا سخن (نه نقد!) بگویی و بس!
در نهایت برای ارتباط بهتر با این تیپ افراد کافی است بدانید در دنیای افراد آشناطلب و آشناجو «آشنا بودن» بدون هیچ مهارتی خود یک شغل ثابت با درآمد و مزایای بالا به حساب می‌آید. همان‌طور که سعدی در تکمیل این حرف می‌گوید: «دگری نمی‌شناسم تو ببر که آشنایی!» و مبرهن است این «تو ببر» در شعر می‌تواند به مال، کار، سود، حال و... یا همه اینها اشاره داشته باشد.                              فاطمه‌سادات رضوی‌علوی

 محمد قمی/ با وقوع انقلاب اسلامی عرصه‌ای نو برای هنرمندان و به ویژه سینماگران گشوده شد؛ عرصه‌ای که به تولید و خلق آثاری ماندگار و ارزشمند و سینماگران پر توان و بزرگ انجامید که انکارناپذیر است.
با درنظر گرفتن این واقعیت به این حقیقت سترگ می‌رسیم که امام خميني، رهبر فقيد انقلاب اسلامي به راستي نقش بزرگي در هنر و به ويژه سينماي ايران داشته‌اند. شايد يكي از يادمان‌ها و تجليات مهم و مؤثر و از جمله جذاب‌ترين اين نشانه‌ها تعبيری باشد كه ايشان در يكي از مهم‌ترين فرازهاي انقلاب درباره سينما ابراز داشتند. همان جمله معروفي که پیش از این به آن اشاره کردیم و از معروف‌ترین، مؤثرترین و ارزشمندترین جملات امام(ره) است كه پس از بازگشت به وطن در روز 12 بهمن سال 57 در اثناي سخنراني به يادماني‌شان در بهشت زهرا(س) درباره سينما بیان کردند و با آن عبارت راه‌گشا و روشن تدبيري عالي و وافي از موضع يك رهبر انقلابي در يكي از خطيرترين برهه‌هاي تاريخ ايران نسبت به سينما و اصحابش بر زبان راندند و فرمودند: «ما با سينما مخالف نيستيم ما با فحشا مخالفيم.» امام(ره) در آن بيان تاريخي با هوشمندي و ظرافت، راه هنر والا و ارزشمند سينما را از بيراهه ابتذال، نادرستي‌ها، پوچي‌ها و پلشتي‌ها جدا كردند و قوت قلبي شدند براي اهالي حرفه‌اي و صديق سينما.
اين جملات امام(ره) نیز که آن را در گفت‌وگو با روزنامه «گاردين» به تاريخ 10/5/1357 اعلام كردند «‌مخالفت با برنامه‌هاي فاسدکننده اخلاق جوان و مخرب فرهنگ اسلامي نبايد مخالفت با سينما به حساب آيد. ما با برنامه‌هایی‌ كه تربيت‌كننده و به نفع رشد سالم اخلاقي و علمي جامعه باشد، موافق هستيم.» مؤیدی دیگر بر این حقیقت است. امام(ره) در گفت‌و‌گوي ديگري با اشپيگل همين مضمون را به بيان ديگري بازگو مي‌كنند: «شما يك سينماي اخلاقي و علمي بياوريد، ببينيد كسي با آن مخالفت مي‌كند!» همه اين بيانات با اين وضوح و روشني و با‌ آن قاطعيت و جديت وقتي از جانب شخصيتي همچون امام خميني(ره) بيان مي‌شود، مي‌تواند نقش مؤثري در پيشبرد و ارتقای سينماي يك جامعه ايفا كند و كمك شاياني براي اصحاب سينما به منظور تلاش و تكاپوي زنده و پويا باشد.
اما به راستي در طول 40 سال گذشته، سينماگران ما تا چه حد توانسته‌اند و اساساً خواسته‌اند نسبت به انديشه‌ها و آرمان‌هاي امام(ره) از خود كوششي نشان دهند؟
حقيقت تلخ آن است كه امروز با نگاهي به گذشته به اين نتيجه مي‌رسيم كه فقدان تأثيرات جدي و خلأ تجليات مؤثر از منويات و آرمان‌هاي امام بيش و پيش از هر چيز و هر زمان ديگري در سينماي ايران احساس مي‌شود.
حقيقت آن است كه انديشه‌ها و آرمان‌هاي امام(ره) در هياهوي كركننده ابتذال، غرب‌زدگی و سفارشی‌سازی مدعیان تجارت‌پيشه سينماي ايران گمشده است و امام و انديشه‌هاي ایشان در سينماي ايران تنها در عكس‌هاي روي ديوار و ظواهر كوچك ديگري خلاصه شده كه حالا ديگر به چشم هم نمي‌آيند. در حالي كه قرار بر اين بود كه امام(ره) و انديشه‌هاي ژرف و شگرف ایشان نه فقط در ظواهر، بلكه در مضامين و مفاهيم و كاركردهاي سينماورزانه نيز حضور جدي و معتبر و مؤثر داشته باشد.
آرمان‌هاي امام(ره) همچون عدالت، مبارزه با سرمايه‌داري زالوصفتانه، كمك به مظلومان عالم و توجه به محرومان و پابرهنه‌ها چه نماد و نمودي در سينماي امروز ما دارد؛ سينمایی كه پس از سه دهه وقتي از مردم، انقلاب و آرمان‌هاي والاي امام دور شد يا به دام ابتذال و فيلم فارسي افتاد يا به دره جشنواره‌زدگي روشنفكرمآبي سقوط كرد.

نگاهی به سریال «سایه‌بان»

 مهدی امیدی/ سریال «سایه‌بان» نمایشی درباره رکود اقتصادی و وضعیت اجتماعی نامتوازن طبقات مختلف جامعه است. این سریال به کارگردانی برادران محمودی هر چند در برخی لحظات اغراق‌آمیز و گاهی کشدار و کند است؛ اما در مجموع تصویری آشنا و نزدیک به واقع از زندگی مردم در جنوب شهر تهران را ترسیم کرده است. 
مهم‌ترین ویژگی این سریال برخورداری از قهرمانی مردمی است. «سهراب» کاراکتری خاکستری است که نقاط ضعف و قوت را با هم دارد؛ اما آنچه او را به قهرمان این سریال بدل کرده، مواجهه فعال و تأثیرگذارش در برابر شکست‌ها و مشکلات است. همین عامل هم سبب شده که دردهای طبقات مستضعف جامعه در این سریال بدون افتادن به ورطه سیاه‌نمایی و یأس‌آفرینی، بیان شود.
نمایش طبقه کارگر در سینما و تلویزیون همیشه توام با سوءاستفاده از رنج‌های این قشر زحمتکش بوده است. بسیاری از فیلمسازان که خود زندگی مرفه و بی‌دردی دارند با بهره از مشکلاتی که در این بخش از جامعه وجود دارد، پُز روشنفکری می‌دادند و از این طریق به جشنواره‌های خارجی راه پیدا می‌کردند. معمولاً هم در فیلم‌های کارگرمحور، نه ردی از ریشه معضلات به چشم می‌خورد و نه راهی برای نجات از بحران و نه حتی امیدی! القای یأس و بن‌بست، ویژگی مشترک فیلم‌هایی است که به «سیاه‌نمایی» متهم شدند.
اما «سایه‌بان» نشان داد که می‌توان درون خانه و خانواده و با یاران درد دل کرد، نه اغیار! این سریال با دستمایه قرار دادن زندگی یک کارگر، توانست هم بخشی از زمینه‌ها و عوامل به وجود آمدن مشکلات اقتصادی را نمایش دهد و هم روح امید و سازندگی را در بین اقشار ضعیف تقویت کند و هم اینکه راهکارهایی برای حل گره‌های زندگی این اقشار نشان داد. نکته مهم این است که «سایه‌بان» به جای تخریب روحیه و امید مردم، راهی را نشان داد که مطابق با شعار سال هم هست؛ کارگاه مبل‌سازی که «سهراب» در آن کار می‌کند اگرچه ورشکسته و رو به تعطیلی بود؛ اما با تکیه بر تولید داخلی و شکوفایی خلاقیت نیروها، توانست احیا شود. بزرگ‌ترین نقطه قوت محتوایی این سریال، معنا کردن مفهوم اقتصاد مقاومتی، بدون هیچ‌گونه شعار و سطحی‌زدگی است.
سریال «سایه‌بان» همه مفاهیم اقتصادی و اجتماعی خود را جذاب و دراماتیک نمایش داده است. این سریال ادعای آنهایی که معتقدند نمایش ندادن فضاهای لوکس و زندگی مرفه موجب کاهش جذابیت فیلم می‌شود را رد می‌کند. چون جذابیت آن متکی به ورود به زندگی مردم عادی و نمایش مسائل خاص زندگی آنها است. فضای حاکم بر این سریال، کاملاً بومی است، یعنی هم سبک زندگی شخصیت‌های سریال، ایرانی است و هم روحیات و رفتارهای آنها خاص مردم این سرزمین است، حتی برخلاف بسیاری دیگر از آثار، دکور و شکل و شمایل خانه و مسکن آدم‌ها در این مجموعه نیز ملی است. برای نمونه، می‌توان به کارکرد حیاط اشاره کرد؛ کاراکترهای سریال هم موقع درد دل با یکدیگر و هم خلوت و تفکر، به حیاط می‌روند که نقش مهم این بخش از خانه در سبک زندگی سنتی را نشان می‌دهد. ایرانیان تنها مردم جهان هستند که حاضرند خون خود را به طور رایگان به دوستان و نزدیکان خود اهدا کنند. ما تنها مردم جهان هستیم که در وقت گرفتاری و بدون گرفتن هیچ سند و بهای دیگری، حاضر می‌شویم همه سرمایه زندگی خود را برای رفع گرفتاری دوستان‌مان هزینه کنیم. «سایه‌بان» سریال تلخی است؛ اما زشت و سیاه نیست؛ زیرا همین زیبایی و روشنایی ذهن و قلب مردم را حتی در اوج گرفتاری نشان می‌دهد.
کند بودن ریتم سریال با محتوای آن، یعنی تأثیر رکود اقتصادی بر زندگی مردم مطابقت دارد؛ یعنی فرم تصویری سریال هم استعاره از وضعیت اجتماعی کنونی ما است. رکودی که حتی دامن آدم‌های مرفه در این داستان را هم گرفته است. آرمان و خانواده‌اش اگرچه در شمال تهران زندگی می‌کنند و به ظاهر ثروتمند هستند؛ اما این خانواده نیز گرفتاری‌های خود را دارند. با این حال برخی لحظات، ضرباهنگ سریال بیش از حد کاهش می‌یافت. به ویژه بخش‌هایی از سریال که در گرجستان می‌گذشت، خیلی سرد، کسل‌کننده و بی‌روح بود. مانند زندگی بسیاری از مهاجران و غربت‌نشینان. همچنین صحنه‌هایی که در قالب اسلوموشن (حرکت آهسته) و در مواقع ملتهب سریال به نمایش درمی‌آمد، هیچ کارکردی نداشتند و به ارتقای حس و زیبایی‌شناسی کار کمکی نکردند. دو سه قسمت انتهایی نیز چنگی به دل نمی‌زدند. انتخاب پایان باز برای سریالی با مضمونی تلخ، یک اشتباه راهبردی از سوی سازندگان «سایه‌بان» بود. بهتر است پایان‌بندی چنین آثاری به گونه‌ای تنظیم شود که موجب تخلیه روانی و آسودگی مخاطب شود، نه اینکه نتیجه داستان، سرگردانی و باقی ماندن مخاطب در تعلیق و اضطراب باشد.


 حسرت رمان خوب درباره خرمشهر
آیین اختتامیه هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس در باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد و برگزیدگان معرفی و تقدیر شدند. به گزارش فارس، در این مراسم سردار سرلشکر پاسدار سیدیحیی صفوی، دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا ابراز داشت: «امروز فرهنگ دفاع مقدس در عراق و سوریه وارد شده و نیروهای مردمی این کشور را در کنار ارتش بسیج کرده تا به مقابله با نیروهای تکفیری‌ـ تروریستی بپردازند.» در این مراسم محمدحسن مقیسه از نویسندگان انقلابی نیز خاطرنشان کرد: «هیچ مادر و مام میهنی بدون نگریستن به آینده خویش، نمی‌تواند زندگی کند. در تاریخ جنگ‌های دنیا دو شهر داریم که لشکر دشمن وارد آنها شده که با همدیگر قابل مقایسه‌اند. خرمشهر و مسکو دو شهری هستند که با هم قابل قیاس هستند؛ اما مردم جهان شهر مسکو را که با فضاحت در برابر ارتش ناپلئون تخلیه شد، بیشتر می‌شناسند تا خرمشهری که مردم آنجا مقاومت‌شان در برابر ارتش کامل عراق مثال‌زدنی است؛ زیرا نویسنده‌ای چون «تولستوی» با رمان مشهور جنگ و صلح این شهر را به جهانیان معرفی کرده؛ اما ما هنوز رمانی با استانداردهای جهانی به منظور معرفی خرمشهر خلق نکرده‌ایم.» 
استقبال از حرکت اعتراضی بالیوود
سه بازیگر سرشناس بالیوودی در اقدامی تحسین‌برانگیز جنبشی جدید به راه انداخته‌اند. به گزارش «تسنیم»، عامرخان، شاهرخ‌خان و سلمان‌خان جنبش «بایکوت، قطع ارتباط و تحریم» را ایجاد کردند. آنها ملاقات با نتانیاهو را نپذیرفتند. این در حالی است که در سفر اخیر نتانیاهو و همسرش به هندوستان طی میهمانی بزرگی بسیاری از ستاره‌های سرشناس بالیوود به دیدار نخست‌وزیر رژیم‌ اشغالگر قدس رفتند. این اقدام خان‌های سینمای هندوستان به دنبال کشتار و شکنجه اخیر فلسطینی‌ها به دست رژیم صهیونیستی صورت گرفته است. پیش از این عده‌آی از علاقه‌مندان فلسطینی بالیوود در صفحات مجازی خواستار عدم حمایت سینمای هندوستان از صهیونیست‌ها شده بودند که شاهرخ‌خان، عامرخان و سلمان‌خان این خواسته را اجرایی کردند. با وجود اینکه رسانه‌های هندی چندان واکنشی به تحریم خان‌های بالیوود نداشته‌اند؛ اما رسانه‌های ترکیه به پوشش خوشحالی مردم از اقدام شاهرخ‌خان، عامرخان و سلمان‌خان پرداخته‌اند. رئیس ‌جنبش «بایکوت، قطع ارتباط و تحریم» علیه رژیم صهیونیستی ادعا می‌کند که سفر نتانیاهو و دیدار با بالیوودی‌ها برای جلب رضایت و همکاری سینماگران هندی برای ساخت پروپاگانداهای اسرائیلی بوده است تا تصویر این رژیم کودک‌کش در جهان تغییر کند. 
منشور مستند انقلاب اسلامی رونمایی شد
مراسم رونمایی از منشور مستند انقلاب اسلامی در تالار سوره حوزه هنری برگزار شد. در این مراسم، نادر طالب‌زاده منشور مستند انقلاب اسلامی را که توصیه‌های رهبر معظم انقلاب به مستندسازان جوان است، قرائت کرد. در این مراسم چهره‌هایی چون محسن مؤمنی‌شریف رئیس‌‌حوزه هنری، سلیم غفوری مدیر شبکه مستند، طباطبایی‌نژاد مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، شهریار بحرانی، هوشنگ توکلی، محمدرضا شرف‌الدین، انسیه شاه‌حسینی، جهانبخش سلطانی، غلامرضا فرجی، مهدی نقویان، محمدعلی شعبانی، کوروش زارعی، محمدرضا شفاه، علی صدری‌نیا، مستندسازان برخی از استان‌ها، مدیران بخش‌های مختلف حوزه هنری، اصحاب رسانه و... حضور داشتند. 
ناگفته‌های روزگار رضاخانی
 به نمایش درمی‌آید
مراحل ساخت مستند سریالی «روزگار رضاخانی» به پایان رسید. این مجموعه در قالب 16 قسمتِ 30 دقیقه‌ای به زودی از شبکه‌های سیما پخش می‌شود. حوادثی چون ایجاد شبکه راه‌آهن، تأسیس دانشگاه تهران که به رضا پهلوی نسبت داده می‌شود و ماجرای قانون کشف حجاب، قیام گوهرشاد و همچنین مسائل شخصی و خصوصی دربار پهلوی ازجمله موضوعاتی است که مستند «روزگار رضاخانی» به موشکافی درباره آنها می‌پردازد و واقعیت‌های ناگفته‌ای را درباره آنها بیان می‌کند. این مستند به کارگردانی مهدی فارسی و تهیه‌کنندگی محسن یزدی و به سفارش مرکز مستند سوره حوزه هنری و بسیج صداوسیما ساخته شده است.«روزگار رضاخانی» به مناسبت دهه فجر و سالروز پیروزی انقلاب اسلامی روی آنتن می‌رود. 
پشت پرده اغتشاشات اخیر
 افشا می‌شود
مستند «خارج از دید ۲» که در حال تولید است به اغتشاشات اخیر در کشور می‌پردازد. سیدمجتبی موسوی، مدیر گروه مستند بسیج رسانه ملی درباره تولید مستند «خارج از دید ۲» به «مهر» گفت: «این مستند به کارگردانی مهدی نقویان و همان تیم تولیدکننده‌ مستند «خارج از دید» در حال تولید است و در آن به اغتشاشات دی ماه ۹۶ و دست‌های پشت پرده در این مسئله پرداخته می‌شود. ما تلاش می‌کنیم که این مستند پیش از نوروز ۹۷ برای پخش از رسانه ملی آماده شود.» وی تصریح کرد: «پژوهش «خارج از دید ۲» به طور کامل تمام شده و کار در مرحله سناریونویسی است و از آنجایی که این مستند به صورت ضرب‌الاجلی تولید می‌شود، تیم تولید به طور شبانه‌روزی در حال کار روی آن هستند.» 
«‌خزاعي» دبير جشنواره
 فيلم مقاومت شد
سردار غيب‌پرور، رئيس سازمان بسيج مستضعفين محمد خزاعي را طی حکمی به ‌سمت دبير پانزدهمين دوره جشنواره بين‌المللي فيلم «مقاومت» برگزيد. در بخشی از این حکم آمده است: « با همياري هنرمندان متعهد و با بهره‌گيري از تجارب مفيد و ارزشمند پيشكسوتان اين عرصه و دستاوردهاي گذشته و با بهره‌مندي از ظرفيت نيروهاي خلاق، جوان و توانمند در سراسر كشور شاهد برگزاري جشنواره‌اي مؤثر و فراگير با هدف ترويج گفتمان جهاني انقلاب اسلامي، تكريم رشادت‌ها و حماسه‌هاي ماندگار دفاع مقدس و ترسيم ابعاد مختلف روح پايداري و مقاومت در داخل و خارج از كشور باشيم.» پانزدهمين جشنواره بين‌المللي فيلم «مقاومت» در سال ۹۷، همزمان با چهلمين سال پيروزي انقلاب اسلامي برگزار خواهد شد.

مگر آسان است دل بریدن
عشقت سکونت کرده در بند‌بند این وجود
تو یک پاره از این تن شده‌ای
نه... هرگز نمی‌شود!
این راه رفته را نمی‌توان بازگشت
رسیدن به تو در استقامت است
در پافشاری است...
یک کلام!
باید مصر شوم در خواستنت مولا جان!
درست است که مشق معرفت آدم بامعرفت می‌طلبد
اما، تمرین معرفت که می‌شود کرد آقا
باید از نو بنویسم
باید گلِ واژه‌ها را به پای‌تان بریزم
باید واژه‌واژه عشق نذر قدوم‌تان کنم
آقا جان! نگاه کن
دستان نحیفی دارم
و دل‌ نازکی
و قلبی که از سردی روزگار
کندتر از پیش می‌تپد
می‌خواهم به سلامت عبور کنم از این روزهای یخی
دستان گرم‌تان را به من مي‌دهید؟

صبح صادق در آستانه چهل سالگی انقلاب اسلامی، دستاوردها، آسیب‌ها و چشم‌انداز روشن آن را تبیین می‌کند

 عزیز غضنفری/ در آستانه آغاز چهل سالگی انقلاب اسلامی قرار گرفته‌ایم و مناسب است به این بهانه از راه‌های پرفرازونشیبی که در این سال‌ها رفته‌ایم و از آنچه به آرزوی دست یافتنش نشسته‌ایم سخن بگوییم. انقلاب اسلامی هر چند خود بزرگ‌ترین حادثه زمانه بود؛ اما با این وجود نقطه شروع تحولات خیره‌کننده‌ای در محیط سیاسی ایران، منطقه و نظام بین‌الملل شد که تا هم اینک نیز از انقلاب اسلامی و آثار و پیامدهای آن سخن گفته می‌شود. انقلاب اسلامی ایران در این چهل سال عملکردها و دستاوردهایی نیز به همراه داشته است.
انقلاب مردم ایران از روزی که حادث شد تا امروز، در بستری از چالش‌ها و موانع به پیش رفته است، اما در عین حال کارنامه‌ای نیز برای ارائه و ارزیابی در اختیار می‌گذارد. انقلاب اسلامی راه‌های فراوانی را طی کرده و عملکردهایی نیز داشته، اما هنوز راه‌های طی نشده فراوانی نیز پیش رو دارد. در نوشتار پیش رو ابتدا از دستاوردها و کارکردهای انقلاب به اختصار نام می‌بریم و در ادامه به مسیر و قله‌ای که در پیش داریم و به الزاماتی که برای حرکت و رسیدن به مقصد نیازمندیم، نگاهی هر چند مجمل خواهیم انداخت تا در پرتو آن به راه‌های نرفته نیز بیندیشیم. 

الف‌ـ راه‌های رفته
1‌ـ‌ ایجاد نظم معنوی و اخلاقی در جهان
شاید یکی از مهم‌ترین پیامدهای انقلاب اسلامی پی‌ریزی سازوکارهای دینی و هویتی جدید در ساخت نظام بین‌الملل بود. به نظر می‌رسد انقلاب اسلامی حاصل یک تغییر پارادایم از مدرنیته به نظم مبتنی بر اخلاق و عقلانیت بود. مؤلفه‌هایی نظیر اسلام، معنویت، تشیع، روحانیت، مبارزه با فساد، استبداد و استکبار و... توانسته است مجموعه‌ای از اخلاقیات را در محیط سیاسی ایران و در سطحی دیگر در منطقه و نظام بین‌الملل به وجود آورد. انقلاب اسلامی درست زمانی رخ داد که بشر از بازگشت معنویت به پیکره سیاست و اجتماعیات ناامید شده بود.
شاید نگاهی کوتاه به برخی نظریات در این زمینه برای درک بهتر موضوع راه‌گشا باشد. میشل فوکو، فیلسوف مشهور فرانسوی و نظریه‌پرداز پسامدرنیسم که در جریان انقلاب اسلامی ایران به تهران و قم سفر کرد و از نزدیک تحولات مربوط به انقلاب اسلامی را دید، معتقد بود؛ زبان، شکل و محتوای انقلاب اسلامی ایران امری عارضی، اتفاقی و تصادفی نیست؛ بلکه در حقیقت این رهبری مذهبی بود که با تکیه بر موضع مقاومت و «انتقاد از استبداد» که خاستگاهی اساسی در تفکر شیعه دارد، توانست در دل ایرانیان نفوذ کند. به بیان وی، ملت ایران قصد تجربه معنویت‌گرایانه در سیاست داشتند؛ همان موضوعی که فوکو از آن به ‌«روح انقلاب ایران» یاد می‌کند.  
مبتنی بر این قبیل تحلیل‌ها گزاف نیست اگر گفته شود، اساسی‌ترین نمود و نماد انقلاب اسلامی در گستراندن روح اخلاق و معنویت بود، آن هم در شرایط و زمانی که اساساً جایگاه دین و معنویت در سپهر سیاست به کلی انکار می‌شد.
2‌ـ نظام‌سازی معطوف به مردم‌سالاری دینی 
 دادن حق انتخاب به مردم برای تعیین سرنوشت خود و جامعه از امتیازات و نقاط قوت انقلاب اسلامی محسوب می‌شود؛ چرا که در طول تاریخ ایران که همواره قدرت‌های استبدادی مستقر بوده‌اند، اساساً رأی و نظر مردم کمترین جایگاه واقعی را نداشت، اما اینک بر اساس ترتیبات قانونی پیش‌بینی شده در نظام جمهوری اسلامی همه مسئولان کشور با نقش مستقیم و غیر مستقیم مردم تعیین می‌شوند و رهبری نظام که خود با همین سازوکار دموکراتیک به این جایگاه رفیع دست‌یافته، اذعان دارد که من صادقانه مردم‌سالاری دینی را پذیرفته‌ام. جمهوری اسلامی با همه سختی‌ها و هزینه‌هایی که قواعد و لوازم مردم‌سالاری برایش داشته، اما در عین حال ذره‌ای و لحظه‌ای از این «اساس مطلوب» خود را بی‌نیاز ندانسته است. اما نکته مهم این است که از یک سو باید مؤلفه‌های مردم‌سالاری روز به روز تقویت شوند و از دیگر سو با اتخاذ روش‌ها و سازوکارهای مناسب نهادی و ساختاری نقایص این موضوع برطرف شده و اصلاحات لازم در آن اعمال شود. 
3‌ـ استقلال و عزت ملی
استقلال سیاسی یکی از مهم‌ترین موضوعات مربوط به حاکمیت و سیاست خارجی هر کشوری است. در استقلال سیاسی آنچه مهم است، وابسته نبودن به قدرت‌های بیرونی و تصمیمگیری مبتنی بر مصالح و منافع مردم است. بر این اساس، استقلال سیاسی به معنای مستقل بودن هیئت حاکمه‌ یک کشور از نفوذ بیگانگان و اتخاذ تصمیمات سیاسی بر اساس منافع ملی کشور است. پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، کشور ایران در طول تاریخ خود، کمتر طعم استقلال سیاسی را چشیده بود و عمدتاً به قدرت‌های استکباری خارجی به ویژه انگلیس و بعد هم آمریکا وابسته بود. بررسی و رصد شاخصه استقلال در روندهای تاریخی کشور ایران در دوره‌های مختلف سلسله شاهان گذشته قصه پر غصه و اسفباری است که تمایل به مرور تاریخ ایران بزرگ در برخی مقاطع خاص را به تنفر تبدیل میکند. در ذیل تنها به گوشه‌ای از پایمال شدن استقلال و عزت ملت ایران در آن دوران اشاره می‌شود:
‌ـ انعقاد معاهده گلستان و ترکمنچای پس از جنگ ایران و روسیه و جدا شدن بخشی از ایران؛
ـ انعقاد معاهده پاریس و جدایی افغانستان از ایران؛
ـ امضای قرارداد ۱۹۰۷ و ۱۹۱۵ و تقسیم ایران به دو حوزه نفوذ روسیه و انگلیس بدون اجازه دولت مرکزی ایران؛
ـ امضای قرارداد رژی؛ انحصار خرید توتون و تنباکو برای انگلیسی‌ها؛
ـ امضای قرارداد رویترز و واگذاری منابع روزمینی و زیرزمینی به مدت ۲۵ سال به انگلیسی‌ها؛ 
نداشتن استقلال سیاسی و وابستگی به قدرت‌های غربی صرفاً پیامدهای هویتی و ایدئولوژیک برای ملت ایران در بر نداشت؛ بلکه بی‌کفایتی و خودباختگی حکام مقهور قدرت غرب، پیامدهای ناخوشایند امنیتی و اقتصادی را برای کشور به بار آورد. از دوره احمدشاه قاجار و آغاز جنگ اول جهانی که به ایران تهاجم نظامی شد و به روایت مستندات قطعی تاریخی بیش از 9 میلیون نفر از جمعیت ایران جان خود را از دست دادند تا دوره محمدرضاشاه پهلوی، ایران همواره عرصه تاخت‌وتاز قدرت‌های خارجی بوده است و این در حالی بود که سران رژیم‌های شاهنشاهی انگیزه، اجازه و توان مقابله با ظالمانی که علیه ملت ایران ظلم می‌کردند را نداشتند. 
اما اینکه امروز جمهوری اسلامی ایران از حیث استقلال سیاسی و امنیت در چه جایگاهی قرار دارد، به توضیح و تحلیل نیاز ندارد. مردم به چشم خود مشاهده می‌کنند که همه تصمیمات کشور در داخل کشور گرفته می‌شود. این را نیز باید اضافه کرد که استقلال آنگونه که امروزه عده‌ای مطرح می‌کنند، به معنای قطع روابط با جهان و عدم نقش‌آفرینی در مناسبات سیاسی و اقتصادی جهان نیست؛ بلکه مقصود اصلی در استقلال؛ یعنی اینکه فرآیند تصمیم‌سازی‌ها، تصمیم‌گیری‌ها و اعمال اقدامات بر اساس شرایط و اقتضائات داخلی صورت گیرد و نه اجبار و تحمیل و خواست قدرت‌های خارجی. موارد و نشانگانی نظیر؛ استقلال در تعیین سرنوشت سیاسی مردم، استقلال در حفظ تمامیت ارضی کشور، ترسیم خطوط کلی نظام از سوی رهبر معظم انقلاب پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، توانمندی منطقه‌ای و ارتقای ایران در جایگاه یک قدرت معتبر جهانی، رویکرد توامان در وابسته نبودن به بیگانه و ارتباط با دول جهان با حفظ سه اصل عزت، حکمت و مصلحت و توانمندی در رشد علمی و استقلال در بومی‌سازی فناوری‌های نوین مورد نیاز انقلاب برخی از مظاهر و تجلیات استقلال واقعی ملت ایران پس از انقلاب اسلامی است.
4ـ امنیت پایدار در منطقه‌ای پرتنش
حوزه امنیت که با توانمندی دفاعی و اقتدار نظامی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران گره خورده است، موضوع مطلوب دیگری در ساختار نظام اسلامی است که در رویکردی مقایسه‌ای با رژیم طاغوت اساساً قابل قیاس نیست و باید آن را با کشورهای توسعه‌یافته و در رقابت نزدیک با مدعیان امنیت و اطلاعات در جهان مقایسه کرد. 
پیشرفت‌های نظامی در کشور به ‌ویژه در صنایع دفاعی، به گونه‌ای است که علاوه بر تأمین تمامی نیازمندی‌های نیروهای مسلح در حوزه‌های گوناگون، ایران به یکی از صادرگنندگان تجهیزات نظامی تبدیل شده است. اقتدار منطقه‌ای انقلاب اسلامی همه تهدیدات نظامی علیه ایران را از اعتبار ساقط کرده و همگان می‌دانند که انقلاب اسلامی دیگر آن ایرانی نیست که هر وقت اراده کردند اشغالش کنند و یا علیه دولت قانونی‌اش کودتا ترتیب دهند؛ در هر حال امنیت جمهوری اسلامی ایران در منطقه پرآشوب و پر تنش غرب آسیا در سایه رویکرد انقلابی تأمین شده است و برای استمرار امنیت راهی جز اتخاذ رویکردهای انقلابی‌گری باقی نمانده است.
5‌ـ دستاوردهای خیره‌کننده علمی در سال‌های سخت تهدید و تحریم
عقب‌ماندگی ایران در بخش علمی و فناوری در دوران پیش از انقلاب، برای ایرانیانی که از سابقه فرهنگی و تمدنی دیرینه خود مطلع بودند، بسیار آزاردهنده بود؛ اما انقلاب اسلامی توانست، از دام نمی‌توانیم و نداشتن اعتمادبه‌نفس برهد. غلبه بر این عقب‌ماندگی، عبور از مرزهای دانش و دستیابی به پیشرفته‌ترین فناوری‌ها با هدف ایجاد تمدن نوین اسلامی، از افتخارات انقلاب اسلامی است. در سال‌های اخیر رهبر معظم انقلاب با تمرکز بر تولید علم در ایران و مطرح کردن موضوعاتی چون جنبش نرم‌افزاری و جهاد علمی و حمایت همه‌جانبه از این موضوع مهم زمینه‌های خوبی را برای پیشرفت در عرصه علوم و فنون نوین نظیر سلول‌های بنیادین، نانو، هسته‌ای، هوافضا، موشکی و... در سطح کشور مهیا کردند و زمینه‌های کسب رتبه‌های برتر جهان و متوسط سرعت رشد علمی یازده برابر جهان را فراهم آوردند. یکی از علل تشدید فشارهای غربی‌ها بر ایران در توافقاتی مانند برجام همین رشد تحیربرانگیز علمی و مهار پیشرفت‌های انقلاب اسلامی است. 
6‌ـ تفسیر مترقیانه از آزادی
یکی از مزیت‌های مهم در جمهوری اسلامی ایران، در زمینه آزادی، توجه به ابعاد متعالی‌تر این موضوع است که همانا آزادگی انسان به معنای کلی و توجه دادن فرد به رهایی از قیود مادّی است. این خوانش از آزادی هنر و کارویژه انقلاب اسلامی بود. این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار است و اندیشمندان غربی منتقد مدرنیته، در سالهای پس از جنگهای جهانی، فقدان این بُعد از آزادی را در وقوع بحرانهای دوره مدرن مؤثر دانستند. آنان با تشکیل مکاتب فکری انتقادی سعی کردند از ارزشهای انسانی در مقابل سیطره تکنیک دفاع کنند و البته هنوز نتوانستهاند پاسخ مناسبی به فراموش شدن ابعاد روحی و معنوی انسان در سایه سیطره فناوری ارائه دهند و شکلگیری انواع عرفانهای غیرالهی، ماسونی و شیطانپرستی در غرب، نتیجه همین خلأ است. در حالی که جمهوری اسلامی ایران، زمینه توجه به ابعاد متعالی آزادی و رهایی انسان از سیطره تکنیک و عقل مادی را فراهم کرد. 

ب‌ـ امیدهای آینده
1ـ پیشرفت در اقتصاد
اوضاع اقتصادی جامعه و بررسی شاخص‌ها نشان می‌دهد که در عرصه‌های گوناگون نظیر صنعت و معدن،‌ نفت و گاز، سدسازی، راه و حمل‌ونقل و برخی از امور زیربنایی و زیرساختی اقدامات اساسی صورت گرفته است؛ اما با این حال تا رسیدن به وضعیت مطلوب و پایدار در اقتصاد، راه‌های طی نشده فراوانی وجود دارد. باید اذعان کرد که کاستی‌ها و نارضایتی‌های کنونی در بخش اقتصادی و معیشتی این خطر را به همراه دارد که عملکرد و کارکرد ناموفق و نارضایت بخش نظام در حوزه اقتصادی، به پشتوانه تئوریک و دینی نظام خدشه وارد کند و در حقانیت ارزش‌های بنیادین شبهه و تردید به وجود آورد.    
اهمیت مسائل اقتصادی از این نظر است که اولاً، با نیازهای اولیه افراد جامعه برای زنده ماندن و زندگی کردن ارتباط دارد. ثانیاً، فراگیرترین نیازها و مطالبات اجتماعی است. ثالثاً، اکنون کانون نارضایتی جامعه است؛ (وقایع اخیر کشور خاستگاه اقتصادی داشت و این یک زنگ خطر است)؛ رابعاً، این ناکارآمدی اقتصادی اثر فرساینده روی دیگر هنجارها و ارزش‌های مطلوب جمهوری اسلامی ایران در حوزه فکری و فرهنگی و سبک زندگی دارد. خامساً، تمرکز فشارها و تهدیدهای دشمن در مقابله با جمهوری اسلامی ایران نیز در اقتصاد متمرکز شده است؛ لذا محوریت اقتصاد و حل مسائل معیشتی مردم باید در اولویت همه سطوح جامعه قرار بگیرد.
2ـ فرهنگ اسلامی‌ـ ایرانی مبنای هویت ملی
از خدمات انقلاب اسلامی در گسترش اخلاق و فضیلت‌های معنوی در داخل ایران و حتی در سطح منطقه نباید بی‌تفاوت گذشت؛ اما در عین حال هنوز با جامعه و نظام فرهنگی ایده‌آل فاصله داریم و اینجا یکی از جاهایی است که امید داریم در آن سامان پیدا کند. از آنجا که فرهنگ و هویت اسلامی‌ـ ایرانی روح جامعه انقلابی است و در حقیقت نقش موتور محرکه را در جامعه ما بر عهده دارد، لازم است در حفظ و تقویت آن در جامعه کوشید و از دیگر سو اجازه نداد افکار و اندیشه‌هایی که روح انقلاب را از انقلاب جدا می‌کنند، بر مقدرات فرهنگی کشور تسلط یابند. واقعیت آن است که مؤلفه‌های ملی و دینی هویت ایرانی، در طول تاریخ این مرز و بوم، به میزان چشمگیری در یک راستا نقش‌آفرین بوده‌اند؛ اما امروز بر اثر برخی اقدامات نادرست داخلی و تبلیغات سهمگین بخش خارجی تصور مغایرت بین اسلامیت و ایرانیت در رفتار برخی از نسل‌های جدید جامعه به وجود آمده است؛ بنابراین از آفاتي كه به شدت جامعه را تهديد مي‌كند، تهاجم فرهنگي است؛ چرا كه تا زماني كه فرهنگ ملي در جامعه حاكم است، نظام سلطه جهاني در پيشبرد اهداف خود در عرصه استحاله فرهنگي توفيقي به دست نمي‌آورد. اشاعه اسلام غیر سیاسی، اسلام التقاطی و اسلام لیبرالیستی، از جمله آفاتی است که در کمین انقلاب اسلامی است و باید با هوشیاری و تدبیر با این فکر به مقابله برخاست. پیشنهاد می‌شود به طور مشخص و با قید فوریت، نظام در بخش فرهنگی نحوه مواجهه با اقتضائات جهانی شدن و روش‌های نوین اطلاع‌رسانی را در دستور کار قرار دهد.
3ـ ترویج روحیه جهادی در مدیریت کشور 
درباره اقتصاد مسائل گوناگونی را می‌توان بیان کرد؛ اما یک نقطه کانونی در اقتصاد، مسئله مدیریت عالی و ارشد اقتصاد است. در حوزه اقتصاد همواره از وجود ظرفیت‌های مثبت روزمینی و زیرزمینی صحبت شده است، اما این ظرفیت‌ها کمتر فعلیت یافته‌اند. بر اساس تجارب جمهوری اسلامی ایران طی این 40 سال این سؤال مطرح است که چه کسی یا کسانی تاب تحمل بار سنگین حل مسائل اقتصادی و به حرکت درآوردن لوکوموتیو اقتصاد کشور را دارند؟چه جریان یا کسانی می‌توانند همه ظرفیت‌ها و استعدادها را برای شکوفایی اقتصاد فعال کنند؟ 
بی‌تردید و مبتنی بر تجارب متعدد و متنوع در چهار دهه از عمر نظام اسلامی، ایجاد تغییر و تحول در حوزه اقتصاد به مثابه پاشنه آشیل نظام و دولت‌های جمهوری اسلامی به بیان رهبر معظم انقلاب نیازمند شناخت و احصای دردها و آسیب‌ها در این ساحت و مهم‌تر از آن نسخه‌پیچی درست و متعهدانه و مجربانه برای درمان است؛ یعنی از نظر مدیریتی و نیز از نظر سیاسی باید ظرفیتی شانه زیر بار این مسئولیت بدهد تا بتواند همه ظرفیت‌ها را بسیج کند و حداکثر اعتماد نظام را جلب کند. باید کسانی بیایند برای تغییر در اقتصاد که قادر باشند نیروهای توانمند را به کار گیرند و ضمن بهره‌گیری از تجارب غربی‌ها و دیگر ملت‌ها، شخصاً روحیه توسعهگرایی نداشته باشند. 

تجربه‌ها و الزامات
‌1ـ راهی که در مسیر انقلاب پشت سر گذاشته‌ایم و برتری‌هایی که به آن دست یافته‌ایم باید برای مردم و کارگزاران تولید اعتمادبه‌نفس کند تا اینگونه به امیدهای آینده انقلاب و راه‌های طی نشده‌ای که پیش روی کشور است، دست یابیم. انقلاب اسلامی در استقرار نظم مبتنی بر اخلاق و معنویت، استقلال سیاسی، امنیت و مردم‌سالاری، آزادی مترقیانه که زیر بنای سطوح دیگر توسعه و کارکردهای دیگر نظام سیاسی است، به مراحل قابل قبول و کارنامه‌ای قابل دفاع رسیده است. باید مبتنی بر همین تجارب موفق، در دیگر حوزه‌ها که با عدم یا ضعف موفقیت روبه‌رو بوده‌ایم، ورود علمی و متعهدانه داشته باشیم و پنجه در پنجه مشکلات بیندازیم. 
2‌ـ باید مراقبت کرد نظام اسلامی در دام توسعه ناموزون یا عدم هماهنگی انواع توسعه گرفتار نشود. اگر به این مهم توجه نشود، جامعه به سمت عدم تعادل سوق پیدا خواهد کرد. در این بخش تأکید بر آن است که همه ابعاد پیشرفت باید در حد و اندازه‌ای که دارند مورد توجه قرار گیرند.
3‌ـ دمیدن بر اختلافات درونی برای کشور چالش‌های مضاعفی به وجود می‌آورد و امکانات و فرصت‌های کشور را هدر می‌دهد. این موضوع باید کنترل شود و تنها در جلسات کارشناسی برای رسیدن به بهترین راه‌حل انجام شود و به عرصه عمومی جامعه کشیده نشود. اساساً کارکرد احزاب و گروه‌های سیاسی در جهان سیاست، مدیریت حل‌وفصل اختلافات و کاستن از سطوح منازعه است و نه دامن زدن به آنها. مردم باید حاکمیت را گوش شنوای خود و احزاب را مدافعان راستین حقوق خود بپندارند.
4‌ـ از ديگر چالش‌هاي انقلاب در اوضاع فعلی، ايجاد خوش‌بيني افراطي نسبت به دشمنان درجه يك انقلاب با زدن اتهاماتی مانند توهم توطئه به نیروهای ارزشی است؛ خسارت‌های نظام اسلامی از چنین خوش‌بینی‌ها و اعتماد کردن‌ها به دشمن، بسیار خسارت‌آمیز بوده است. در موضوع برجام اگر طرف مقابل به تعهدات خود پایبند نیست و مدام نقض ‌پیمان می‌کند، بخشی از علل ماجرا به ایجاد روحیه خوش‌بینی و اعتماد به دشمن متخاصم برمی‌‌گردد.
5‌‌ـ از ديگر آفاتي كه انقلاب را تهديد مي‌كند، نفي كامل دستاوردهایی است كه تاکنون داشته‌ایم و در عين حال سياه جلوه دادن وضعيت موجود و آینده و بزرگنمايي مشكلات جامعه بوده است. امروز متأسفانه ایجاد روحیه سیاه‌نمایی و القای روحیه ناامیدی به یکی از مشکلات کنونی کشور تبدیل شده است. دهه فجر انقلاب فرصت مغتنمی است تا مصادیق امیدواری که به فرموده رهبر معظم انقلاب کم هم نیستند، یادآوری شوند.