انقلاب كبیر اسلامی به كلی جهت را عوض كرد و ورق را برگرداند. همت امام‌(ره)‌ـ كه رهبر این انقلاب و زمامدار این انقلاب و پیشوای این انقلاب بود‌ـ بر این گماشته شد كه روح عزت ملی را در این مردم احیا كند؛ عزت آنها را به آنها برگرداند. امام(ره) بزرگوار فرهنگ «ما می‌توانیم» را به دهان مردم انداخت و در دل آنها جایگزین كرد؛ این همان فرهنگ قرآنی است كه فرمود: «و لا تهنوا و لا تحزنوا و انتم الاعلون ان كنتم مؤمنین». خود امام(ره) جلو افتاد، رهبری كرد، آن وقت انگیزه‌ها در مردم بیدار شد، همت‌ها در مردم بیدار شد، استعدادها جوشیدن گرفت و عمل مردم، حضور مردم در صحنه، زمینه‌ جلب رحمت الهی شد. این، نكته‌ بسیار عظیمی است.(امام خامنه‌ای، 14/3/1391)

 علی حیدری/ مانند سال‌های قبل می‌خواستیم ویژه‌نامه‌ای برای دهه فجر و سالروز پیروزی انقلاب اسلامی تدارک ببینیم. روال این است که چند هفته مانده به مناسبتی که باید برایش ویژه‌نامه منتشر کنیم، در جلسه تحریریه با دبیران محترم گروه‌ها و اعضای جلسه درباره رویکرد ویژه‌نامه، موضوعات و نحوه پرداختن به آنها بحث و گفت‌وگو می‌کنیم. شاید اگر بگویم سخت‌ترین و حساس‌ترین مرحله کار انتشار یک ویژه‌نامه همین مرحله است، سخن گزافی نباشد. چرا که بارها پیش آمده که بیش از دو یا سه جلسه تحریریه به تعیین تکلیف محور کلی و محورهای یک ویژه‌نامه اختصاص یافته است. این حساسیت از آنجا ناشی می‌شود که دغدغه دوستان ما همواره این بوده که در گذر سال‌ها و تکرار مناسبت‌ها دچار تکرار در مطالب نشویم و در حد توان از دریچه و زاویه‌ای متفاوت به موضوع نگاه کنیم.
هر سال ایام سالروز پیروزی انقلاب اسلامی بهانه و فرصت خوبی است برای یادآوری و بیان دستاوردهایی که در مسیر پر پیچ و خم انقلاب و در کوران حوادث کسب کرده‌ایم البته با همان دغدغه‌ای که گفتیم! اما امسال چند عامل دست به دست هم داد تا حساسیت بیشتری روی محوریابی ویژه‌نامه داشته باشیم؛ اولاً در آستانه چهل سالگی انقلاب اسلامی و ورود به دهه پنجم عمر پربرکت آن قرار گرفته بودیم که به عبارتی سن بلوغ یک انقلاب است، ثانیاً شرایط پیچیده و حساس کنونی و سیر شتابان تحولات منطقه‌ای و جهانی و ثالثاً تحرکات اخیر دشمنان ملت ایران برای ایجاد ناامنی در ایران با سوء‌استفاده از برخی اعتراض‌های مردمی به مسائل اقتصادی و دامن زدن به اغتشاش و آشوب سبب شد تا تلاش کنیم با نگاه دقیق‌تری به موضوع انقلاب اسلامی بپردازیم. ماحصل بحث‌ها و هم‌اندیشی‌های ما این شد که در یک عنوان کلی خوانشی داشته باشیم بر دستاوردهای انقلاب و نظام جمهوری اسلامی در عرصه‌های مختلف و همچنین نگاهی آسیب‌شناسانه به چالش‌های پیش روی آن بیفکنیم.
موضوعات با این نگاه در حوزه‌های مختلف داخلی و خارجی احصا شد و نویسندگان کوشیدند هر یک از دریچه نگاه تحلیلی خود به این مهم بپردازند. روح کلی حاکم بر این مجموعه یادآوری رهاوردهای کلان نظام اسلامی در حوزه‌های مختلف و نقد ظریف نقاطی است که به دلایل مختلف نتوانسته‌ایم در آنها به موفقیت‌های مورد انتظار و در شان جمهوری اسلامی دست یابیم و البته ارائه راهکارهایی برای تقویت آنها که البته مسیر هر یک روشن و مشخص است و تنها عزم، اراده، همت جهادی در کنار توکل به ذات لایزال الهی لازم دارد تا ما را به هدف غایی آن نائل کند. به شرطی که دولت و ملت در کنار یکدیگر آنچه را که در سال‌های آغازین انقلاب تجربه کرده‌اند، دوباره بیازمایند و با تکیه بر مزیت‌های فراوانی که در داخل کشور وجود دارد، مسیر استقلال کشور را که یکی از شعارهای اصلی انقلاب اسلامی نیز هست را در مرحله عمل به طور کامل محقق کنند. ان‌شاء‌الله.  
سردبیر

صبح‌صادق شاخصه‌های دولت‌ انقلابی را واکاوی می‌کند

 دکتر یدالله جوانی/ دولت انقلابی از چه شاخصه‌ها و ویژگی‌هایی برخوردار است؟ با گذشت نزدیک به چهار دهه از عمر انقلاب اسلامی، چه ضرورتی دارد که دولت، انقلابی باشد؟ تفاوت دولت انقلابی با دولت غیر انقلابی در چیست؟ پاسخ به این پرسش‌ها بسیار مهم و تعیین‌کننده است. اهمیت پاسخ‌ دادن به این نوع پرسش‌ها، از آن نظر است که دیدگاه‌های متفاوتی در کشور نسبت به اصل انقلاب و تداوم انقلابی‌گری در میان مسئولان، نخبگان و جریان‌های فکری سیاسی وجود دارد. دیدگاهی انقلاب را تمام شده تلقی کرده و آن را، محدود به شرایط خاص زمانی می‌داند. دیدگاه دیگری بر استمرار حرکت انقلاب و ضرورت تداوم داشتن تفکر و روحیه انقلابی در کشور تأکید دارد. در این دیدگاه تأکید بر آن است که باید تمامی قوای سه‌گانه، دستگاه‌ها، نهادها و سازمان‌ها، همگی انقلابی باشند. در این دیدگاه، انقلابی‌گری تنها راه‌حل مشکلات کشور، عبور از موانع و تحقق بخشیدن به آرمان‌ها و اهداف انقلاب اسلامی به شمار‌ می‌آید. بر همین اساس در این دیدگاه تأکید بر آن است که دولت باید انقلابی باشد. رهبر معظم انقلاب، پرچمدار این دیدگاه است و همواره بر تداوم تفکر و روحیه انقلابی‌گری در کشور تأکید دارند. در این نوشتار شاخصه‌های دولت انقلابی از منظر رهبر حکیم انقلاب بررسی می‌شود.

تعریف انقلاب از دیدگاه رهبر معظم انقلاب
در حالی که عد‌ه‌ای انقلاب را به همان تحول بهمن ماه سال ۱۳۵۷ خلاصه کرده و آن را تمام شده تلقی می‌کنند؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی و عمده صاحب‌نظران در حوزه انقلاب اسلامی، از انقلاب به یک حرکت مستمر یاد می‌کنند. معظم‌له در تاریخ ۲۴/۶/۱۳۸۱ در دیدار با فرماندهان سپاه، در تعریف انقلاب می‌فرمایند: «انقلاب یک حرف و یک حرکت دفعی نیست؛ یک حرکت مستمر است و اقتضائاتش در زمان‌های مختلف، متفاوت است. کسانی که با انقلاب دشمنی می‌کنند، با آنچه در بهمن ماه ۱۳۵۷ اتفاق افتاد دشمن نیستند، آن که گذشت و رفت، آنها با یک موجود زنده حی و حاضر، دشمن و مخالفند، پس انقلاب تداوم و حضور دارد، انقلاب زنده و پویاست.»
ایشان در تعریف دیگری از انقلاب، خصوصیت در حرکت بودن انقلاب را این‌گونه توصیف می‌کنند: «انقلاب پیش‌رونده و پیش‌برنده است، حفظ انقلاب یعنی حفظ همین حالت پیش‌روندگی و پیش‌برندگی.»

رابطه انقلاب با جمهوری اسلامی 
عده‌ای معتقدند با پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن سال ۱۳۵۷ و استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران و در سال ۱۳۵۸، انقلاب به نظام تبدیل شد. در این دیدگاه جمهوری اسلامی جایگزین انقلاب شده و دوران انقلابی‌گری پایان یافته است، اما دیدگاهی که از انقلاب به یک حرکت مستمر یاد می‌کند، بین انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی تفاوت قائل است و بین این دو، رابطه‌ای خاص برقرار می‌کند. رهبر معظم انقلاب درباره رابطه انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی چنین فرموده‌اند: «اگر فرض ما این است که جمهوری اسلامی را توأم و آمیخته با انقلاب اسلامی فهمیدیم و قبول کردیم، پس بایستی فرض ما بر این باشد که دشمن و تهدید برای این انقلاب که مثل روح در کالبد این جمهوری وجود خواهد داشت، همواره متصور خواهد بود و نیرویی که از انقلاب باید دفاع کند، همیشه لازم است.»
از دیدگاه ایشان رابطه انقلاب با جمهوری اسلامی، رابطه روح با کالبد است. بر اساس چنین نگاهی معظم‌له، بر حفظ هویت انقلابی جمهوری اسلامی تأکید دارند. به اعتقاد ایشان دشمنان به دنبال تهی کردن جمهوری اسلامی از همین هویت و روح انقلابی هستند. به عبارتی، دشمن با جمهوری اسلامی انقلابی (جهت‌‌گیری‌ها، سیاست‌ها، اهداف و...) مخالف است.

دولت انقلابی کدام دولت است؟
دولت انقلابی، دولتی است که تمامی افرادش؛ انقلابی باشند، انقلابی فکر کنند و انقلابی عمل کنند. دولت انقلابی دولتی است که، به آرمان‌ها و اهداف انقلاب اسلامی از بن دندان اعتقاد داشته باشد و برای تحقق آنها، سیاست‌گذاری کند و هر نوع اقدام لازم را در چارچوب موازین به عمل آورد.
با این نگاه، برای دولت به معنای قوه مجریه در این یادداشت سه حالت متصور است؛ ۱ـ دولت انقلابی، ۲ـ دولت غیر انقلابی، ۳ـ دولت با رویکردهای ضد انقلابی.
دولت اگر انقلابی نباشد، الزاماً ضد انقلاب نیست؛ بلکه می‌تواند رویکردهای غیر انقلابی داشته باشد، البته یک دولت از جهت رویکردها و خط‌مشی‌ها، ممکن است در حوزه‌هایی انقلابی، در حوزه‌هایی غیر انقلابی و در مواردی هم رفتارها و مواضع ضد انقلابی داشته باشد. بر همین اساس تعیین شاخصه‌های دولت انقلابی یک ضرورت است. با این شاخصه‌ها می‌توان، جهت‌گیری‌ها و رویکردهای یک دولت و دولتمردان آن را از حیث انقلابی بودن یا انقلابی نبودن، مورد ارزیابی و سنجش قرار داد.

شاخصه‌های دولت انقلابی
برای دولت انقلابی دو شاخصه را می‌توان مورد توجه و تبیین قرار داد. الف‌ـ شاخصه‌های کلان، ب‌ـ شاخصه‌های خرد.
الف‌ـ شاخصه‌های کلان
شاخصه‌های کلان در واقع همان شاخصه‌های اصلی و کلی انقلابی‌گری است.
رهبر حکیم انقلاب در مراسم سالگرد رحلت حضرت امام خمینی(ره) در تاریخ ۱۴/۳/۱۳۹۵، به پنج شاخصه‌ انقلابی‌گری، انقلابی بودن، انقلابی ماندن و انقلابی عمل کردن اشاره و آنها را تشریح کردند. این شاخصه‌ها، شاخصه‌های یک دولت انقلابی است. دولت با این شاخصه‌ها می‌تواند نقش مهمی در ساختن دولت اسلامی داشته باشد. ساختن دولت اسلامی، شرط لازم برای ساختن جامعه اسلامی و رسیدن به تمدن اسلامی یا حیات طیبه به مثابه آرمان اصلی انقلاب اسلامی محسوب می‌شود.
این پنج شاخصه‌ اصلی انقلابی‌گری عبارتند از:
۱ـ پایبندی به مبانی و ارزش‌های اساسی اسلام و انقلاب؛
۲ـ هدف‌گیری آرمان‌های انقلاب و همت بلند برای رسیدن به آنها؛
۳ـ پایبندی به استقلال کشور؛
۴ـ حساسیت در برابر دشمن و نقشه دشمن و تبعیت نکردن از آن؛
۵ـ تقوای دینی و سیاسی.
هرگاه دولت اعم از رئيس‌جمهور و تک‌تک اعضای کابینه، به همراه تمامی کارگزاران و مدیران دارای مسئولیت در قوه مجریه مانند رؤسای سازمان‌ها، استانداران، فرمانداران، بخشداران، سفرا، رؤسای دانشگاه‌ها و دیگر مؤسسات و شرکت‌های دولتی، از ویژگی‌های پنج‌گانه فوق برخوردار بودند، می‌توان گفت، چنین دولتی انقلابی است.
ب‌ـ شاخصه‌های خرد
شاخصه‌های خرد در واقع از همان پنج شاخصه‌ اصلی انقلابی‌گری نشئت می‌گیرد. این شاخصه‌ها با توجه به جایگاه قوه مجریه و رئيس‌ آن در اداره کشور و همچنین امکانات در اختیار، می‌تواند در حوزه‌های گوناگون فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، علم و فناوری و... تعیین و تبیین شود. اما در این نوشتار بر اساس اصل اختصار، مهم‌ترین این شاخصه‌ها عبارت است از؛
۱ـ پرچمداری از گفتمان انقلاب اسلامی
در جامعه گفتمان‌های متعددی از سوی جریان‌های فکری‌ـ سیاسی دنبال می‌شود؛ لکن دولت جمهوری اسلامی، باید پرچمدار گفتمان انقلاب اسلامی باشد. این گفتمان باید در شعارها، مواضع و عملکردهای دولت جلوه‌گر باشد. رهبر حکیم انقلاب در همین زمینه در دیدار با رئيس‌جمهور و اعضای دولت در تاریخ ۵/۶/۱۳۹۴ می‌فرمایند: «به نظر من کاری که علی‌العجاله باید کرد این است که در اتخاذ مواضع انقلابی، باید صراحت داشت، یعنی رودربایستی نکنیم. مواضع انقلابی را، مبانی امام بزرگوار را صریح بیان کنیم، خجالت نکشیم، رودربایستی نکنیم، ترس نداشته باشیم.»
۲ـ کارآمدی
کارآمدی به معنای توانایی در انجام وظایف تعریف شده، یکی از مهم‌ترین شاخصه‌های دولت انقلابی است. دولت باید بتواند در راستای وظایف، مشکلات کشور و مردم را حل کند و به نیازهای اساسی و معقول جامعه پاسخ دهد. دولت باید سازوکارهای لازم برای پیاده‌سازی سیاست‌های کلی نظام در حوزه سیاست خارجی، سیاست داخلی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی را فراهم سازد. هم‌اینک بخش عمده‌ای از نارضایتی‌ مردم، به این دلیل است که احساس می‌کنند، مسئولان توانایی حل مشکلات کشور را ندارند. دولت انقلابی، یک دولت کارآمد برای پیشبرد کشور و حل مشکلات است. حل مشکلات اقتصادی و ایجاد اشتغال با حمایت از تولید داخلی، یکی از عرصه‌های آزمون کارآمدی دولت است.
۳ـ عدالت‌گرایی
عدالت از شعارهای اصلی انقلاب اسلامی است. دولت انقلابی، دولتی است که در تمامی حوزه‌های عمل رویکردی عدالت‌محور داشته باشد. دولت انقلابی، دولتی است که تمامی مسئولان و کارگزاران و مدیرانش، با تبعیض، رانت، خاصه‌خواری، رشوه‌گیری و هر نوع فساد دیگری که بر ضد عدالت باشد، مبارزه کنند.
۴ـ قانون‌گرایی
دولت انقلابی، دولت قانون‌گرا است. بسیاری از مشکلات در کشور، ریشه در قانون‌گریزی‌ها و دور زدن قانون دارد. قانون باید ملاک و معیار عمل دولت باشد. دولت در وضع آیین‌نامه‌ها، مقررات و دستور‌العمل‌ها و اتخاذ سیاست‌های اجرایی در حوزه‌های مختلف، باید تابع سیاست‌های کلی نظام باشد.
اکنون بسیاری از مشکلات کشور، ریشه در بی‌اعتنایی‌ به سیاست‌های کلی نظام دارد. برای نمونه در بحث اقتصاد مقاومتی یا مسائل فرهنگی، دولت سیاست‌های کلی نظام را به صورت جدی مورد توجه قرار نمی‌دهد. سیاست‌های کلی قانون و ستاره راهنما برای عمل دولتمردان است. دولت انقلابی، دولتی است که تمام همتش را برای پیاده‌سازی سیاست‌های کلی نظام به کار بندد.
۵ـ مردمی بودن
دولت انقلابی، دولت مردم‌دار، مردم‌یار و مردم‌باور است. مردم را باید باور کرد و خدمتگزار آنها بود. حضرت امام(ره) و رهبر معظم انقلاب، خود را خدمتگزار مردم دانسته و می‌دانند. هر کارگزار و مسئول در یک دولت انقلابی، باید از چنین روحیه خدمتگزاری برخوردار باشد.
۶ـ شایسته‌سالاری
دولت انقلابی، دولت خاندان‌سالار، قوم‌سالار، جناح‌سالار و قبیله‌‌سالار نیست، در یک دولت انقلابی، انتخاب افراد برای واگذاری مسئولیت‌ها، بر اساس شایستگی‌‌ها، تجارب و توانمندی‌ها است.
۷ـ ولایتمدار و متدین
دولت انقلابی، دولتی است که تابع ولایت باشد و تک‌تک‌ اعضای آن افراد مؤمن و پایبند به احکام اسلامی باشند. مسئول ولایتمدار تمام تلاش خود را در مسیر نصرت ولایت متمرکز می‌کند. بدیهی است که اگر مسئولان در کشور این‌گونه باشند، بسیاری از مشکلات کشور به سرعت حل می‌شود. امروز تمام همت رهبر عزیز انقلاب بر حل مشکلات مردم و کشور در حوزه‌های گوناگون است. ولایتمداری به معنای واقعی کلمه، کمک به ایشان برای پیشبرد کشور و حل مشکلات مردم است.
۸ـ استکبارستیزی و مظلوم‌پناهی
از شاخصه‌های مهم دولت انقلابی، داشتن رویکرد جدی در راستای مبارزه با استکبار جهانی و حمایت از مظلومان و مستضعفان است. اکنون آمریکا مصداق اصلی استکبار است. دولت انقلابی باید تمام‌قد، هوشمندانه و مقتدرانه در مقابل آمریکا بایستد و از منافع ملی در برابر زیاده‌خواهی‌های آمریکا دفاع کند. دولت انقلابی باید با تمام وجود در کنار مستضعفان و از جمله ملت مظلوم فلسطین بایستد.
۹ـ ساده‌زیستی
دولت انقلابی دارای رویکرد اشرافی، تجمل‌گرایی و عافیت‌طلبی نیست. دولت انقلابی دولتی است که تمامی اعضایش دارای زندگی ساده و در سطح اقشار جامعه باشند. این ویژگی‌، مردمی بودن دولت را به نمایش گذاشته و اعتماد مردم را به دولت روزافزون می‌کند.
۱۰ـ تفکر و روحیه جهادی
سبک مدیریتی دولت انقلابی، جهادی است. بدون مدیریت جهادی نمی‌توان کشور را به پیش برد و مشکلات مردم را با توجه به محدودیت منابع و امکانات از یک‌طرف و توطئه‌ها و فشارها و تحریم‌های دشمنان از طرف دیگر، حل کرد.
بنا بر آنچه گفته شد، اگر دولتی ۱۰ شاخصه مذکور را داشته باشد، به یقین یک دولت انقلابی خواهد بود. چنین دولتی دارای رویکردهای معطوف به ارزش‌ها و خدمتگزاری‌ به مردم است. در چنین رویکردهایی، مصالح اسلامی و منافع ملی، بر منافع فردی، حزبی و باندی مرجّح است. در چنین رویکردهایی، حرکت‌ها بر مبنای اصول و در راستای تأمین منافع ملی و تحقق آرمان‌های انقلاب اسلامی طرح‌ریزی و انجام می‌شود.  


 رسول سنائی‌راد/ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با حضور مجموعه‌ای از نیروهای مردمی، پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۵۷ شکل گرفت. این نهاد که با دغدغه نگهبانی از انقلاب و جلوگیری از هرگونه کودتا یا اقدام براندازانه دیگر از سوی ایادی رژیم منحط پهلوی یا سایر نیروهای ضد انقلاب و بیگانه، اسلحه به دست گرفت و ابتدا در قالب کمیته‌های مردمی در مساجد یا مراکز دیگر به صورت خودجوش فعال شد و با فرمان حضرت امام خمینی(ره) به شورای انقلاب اسلامی و با سازماندهی مجموعه‌های مردمی که دغدغه نگهبانی از انقلاب اسلامی را داشتند در دوم اردیبهشت ماه سال ۱۳۵۸ به عنوان بازوی نظامی انقلاب و نظام اسلامی رسمیت یافت. در واقع، سپاه نیرویی برآمده از متن انقلاب اسلامی و برای نگهبانی از انقلاب اسلامی است که بنیانگذار انقلاب با برخورداری از نگاهی دقیق و راهبردی به آن رسمیت داد و جالب اینکه همواره نیروهای معارض و برانداز انقلاب و نظام اسلامی منفی‌ترین مواضع را نسبت به آن داشته و برعکس همواره از حمایت حامیان و معتقدان به انقلاب و نظام اسلامی و در رأس آن رهبری نظام برخوردار بوده است.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دوره‌های گوناگون تاریخی انقلاب اسلامی همواره در راستای نگهبانی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن متناسب با نیازها و تهدیدات نقش ایفا کرده و به مثابه یک نهاد انقلابی ضمن داشتن انعطاف لازم برای ورود به عرصه‌های مختلف دفاعی، به تغییر و تحول در سازمان، تجهیزات و توانمندی‌های خود پرداخته است، به گونه‌ای که در دهه اول انقلاب و با توجه به وجود تهدید سخت، تحرکات ضد انقلاب و حمله گسترده حزب بعث عراق و حامیان جهانی و منطقه‌ای آن، پررنگ‌ترین نقش را در عرصه مقابله با آشوب‌های ضد انقلابی دفاع مقدس ایفا کرد و در دهه‌های دوم، سوم و چهارم که انقلاب و نظام اسلامی شاهد شکل‌گیری تهدیدات نیمه‌سخت و نرم بود نیز با حضور در عرصه سازندگی کشور و سپس با توسعه قرارگاه سازندگی و قرارگاه فرهنگی، در عرصه مقابله با تحریم‌های ظالمانه و جنگ نرم دشمن نقش ایفا کرده و برای نظام جمهوری اسلامی و دولت‌ها، بازویی کاربردی در این عرصه‌ها محسوب شده است. حال که نظام جمهوری اسلامی ایران، با وجود تمامی دشمنی‌ها و توطئه‌ها به ۴۰ سالگی رسیده، نقش سپاه نیز متناسب با نیازها و تهدیدات در این مقطع از عمر پربرکت نظام خواهد بود که با توجه به تهدیداتی چون؛ نفوذ مهندسی ادراک و ذائقه‌ها، تقابل بین نسلی و اشغال مجازی کشور و مصادره انقلاب از درون و تشدید فشارهای تحریمی و اقتصادی و فرسایش قدرت موشکی و منطقه‌ای نظام از بیرون، به واداشتن نظام به اطاعت یا تبدیل نظام به یک متحد یا همراه منطقه‌ای از سوی دشمنان انقلاب، سپاه نیز بر اساس رسالت خود، چاره‌ای جز حرکت به سمت تولید قدرت ترکیبی برای نگهبانی از انقلاب اسلامی و جهاد کبیر ندارد و لذا در دهه پنجم انقلاب، سپاه با ادامه فعالیت‌های سازندگی به ویژه در عرصه محرومیت‌زدایی و خدمت‌رسانی به مردم، با حفظ و تقویت توان نظامی راهبردی بازدارنده و نفوذ منطقه‌ای خود، نباید از عمق‌بخشی فرهنگی به ویژه تربیت انقلابی نسل‌های جوان و تقویت جبهه فرهنگی در داخل با بهره‌گیری از ظرفیت مردمی بسیج، غفلت کند.
سپاه اگر در دهه‌های پیش با صیانت از سرمایه نخبگی نظام، از مسئولان در برابر تروریسم وحشی ضد انقلاب به خوبی حفاظت کرد، حالا نوبت به حفاظت از مردم در جایگاه اصلی‌ترین پشتیبان انقلاب و نظام رسیده و باید پرچمدار مطالبات بحق مردم باشد و اجازه فرصت‌طلبی را از دشمنان و ضد انقلاب سلب کند. نشانگان کافی از تلاش دشمن برای به‌کارگیری راهبرد شکاف حاکمیت ـ مردم علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، جدایی امت ـ امام و تبدیل نارضایتی‌های معمول در نظام‌های مردم‌سالار به آتش‌افروزی و بلوا، این پیام را به سپاه می‌دهد که باید به تقویت فرهنگ مقاومت و ایجاد و ارتقای امید و رضایتمندی مردم در داخل رو آورد و با سد نفوذ در برابر عناصر خائن یا خسته و بی‌کفایت و کمک به نیروهای خادم و وفادار به انقلاب در همه قوا روند کارآمدی را تقویت کرده و رشد و بالندگی در عرصه دفاع و استحکام‌بخشی به محیط امنیتی در منطقه‌ را نیز ادامه دهد. به عبارتی، در برابر تهدیدات ترکیبی دشمن باید آمادگی‌های همه‌جانبه و قدرت ترکیبی و هوشمند را پیش برد و با جذب نخبگان جوان یکی از ضرورت‌های این بالندگی، یعنی دانش پایه بدون تصمیمات و اقدامات را نیز فراهم آورد. در رأس این ضرورت‌ها، حفظ معنویت، انقلابی‌گری در کنار عقلانیت، پاکی، اخلاص و ساده‌زیستی و مردمی بودن است که مولد سرمایه اجتماعی یا به عبارت واقعی تأمین عمق‌بخشی داخلی و محبوبیت سپاه به شمار می‌آید.