پیامبر اعظم(ص) فرمودند: 
سه چیز است که در هرکس باشد منافق است؛
اگرچه روزه بگیرد و نماز بخواند 
و حج و عمره هم انجام بدهد 
و بگوید من مسلمان هستم: 
1ـ کسی که وقتی سخن می‌گوید دروغ بگوید.
۲ـ هنگامی که وعده‌ای بدهد تخلف ورزد.
۳ـ وقتی امین شمرده شود خیانت کند.
نهج‌الفصاحه، ص 268، ح 1280

برای خداوند فرقی ندارد که تو 
برایش نماز بخوانی یا نه 
برایش روزه بگیری یا نه 
فرقی ندارد 
چقدر برای عزیزانش ضجه زده باشی
اما اینها برای من و تو فرق می‌کند
و این فرق زمانی شروع شد که 
من و تو بر سر خدای‌مان جدل کردیم 
من گفتم؛ من با ایمان‌ترم 
و تو گفتی؛ من
و فراموش کردیم که 
خدای هر دوی‌مان یکی‌ است 
خداوند، عارف عاشق می‌خواهد 
نه مشتری بهشت...


روزی به فواید «نقد و نقدپذیری و نقش منتقدان در پیشرفت جامعه» می‌اندیشیدم. به ناگاه چیزی از خاطرم گذشت. در عالم خیال خود را در برابر یکی از دولتمردان عصر حاضر یافتم. او که با کرده و ناکرده خود راهی نمایان از نقد و نقادی در برابر من و ما گشوده بود و پندهایی ناب در این مقوله عرضه کرده بود؛ 
1‌ـ از ضرورت‌های موفقیت در پیشبرد اهداف خود، همانا، آرام کردن منتقدان است، با اعلام پذیرش ایشان و ترغیب‌شان به نقد از دولت، با عباراتی همچون، نقد مسئولان حق شماست و خوشحالیم که نقد دولت و به ویژه رئیس‌جمهور، راحت‌تر و کم‌هزینه‌تر است.
2‌ـ منتقدان را همواره محترم بشمارید و با عباراتی همچون؛ «هیچ تشکلی را به عنوان مخالف دولت نمی‌دانیم، البته برخی انتقاد بیشتری می‌کنند و نحوه بیان‌شان متفاوت است، اما همیشه همه آنها نیز برای ما محترم بوده و هستند»، روحیه نقادی و انتقادپذیری را در جامعه تقویت کنید.
3‌ـ عرصه را بر منتقدان باز کرده و با هدف تنویر اذهان مردم و نه هدفی دیگر، به شناسایی افرادی با ویژگی‌هایی ناپسند همچون؛ «بی‌شناسنامه»، «بی‌سواد»، «کاسب تحریم»، «مستضعف فکری» و بسیاری خصلت‌های کشف شده و نشده پرداخته و صف ایشان را از دیگر شایستگان جامعه جدا کنید.
4‌ـ به هر مناسبتی، به معرفی دارندگان خصلت‌های ناشایستی همچون؛ «متوهّم»، «دین‌نشناس»، «بیکار» و... بپردازید تا دیگر افراد شایسته و همراه و همفکر با شما در سیرت و صورت، به ایشان مانند نشده و موجبات تکدر خاطر شما را فراهم نکرده و راه جهنم را در پیش نگیرند. 
5‌ـ چنانچه با طرح شعارهای انتخاباتی ماورایی و صرفاً به منظور جلب نظر و آرای دیگران، عده‌ای منتقدنما را در فضاسازی نامناسب علیه خود یاری کرده‌اید، سریعاً به تکذیب آن شعارها و گفته‌ها بپردازید و هرگونه کلیپ و صوت و تصویر را ساخته و پرداخته ذهن ناسالم عده‌ای که «زندگی‌شان در تفرقه است»، معرفی کنید و ساده از کنار هرگونه سند و مدرک به جا مانده عبور کنید. توجه داشته باشید که این توصیه آخر در صورتی امکان اجرا دارد که شما دارای مقامی با مصونیت‌های خاص، یا دارای تکیه‌گاهی قوی باشید که با هیچ لرزه و پس‌لرزه‌ای تکان نخورد.
(ح‌ـ‌ ز) بی‌شناسنامه


مهندسی ولنگاری فرهنگی روی صحنه نمایش! مهدی امیدی/  سی‌وششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به دبیری فرهاد مهندس‌پور در حالی برگزار شد که به زعم بسیاری از کارشناسان، این جشنواره از استانداردهایش فاصله گرفته و در محتوا نیز تأثیری حداقلی در جهت بازتولید گفتمان فرهنگی کشور در عرصه هنرهای نمایشی دارد. این در حالی است که جشنواره تئاتر فجر از یک سو محملی برای عملی شدن سیاست‌های دولت در این عرصه است و از سوی دیگر، خلاصه‌ای از فعالیت‌های نمایشی کشور در یک سال گذشته را تجلی می‌بخشد. با این حساب، حساسیت و اهمیت این جشنواره بسیار بالا است؛ چرا که فراز و فرود آن تأثیری مستقیم بر وضع تئاتر کشور دارد.
اما در سی‌وششمین جشنواره تئاتر فجر چه گذشت؟ نمی‌توان منکر اجرای برخی از نمایش‌های خوب، خوش‌تکنیک و دارای مضامین انسانی و انقلابی شد. اما همه اعتراف می‌کنند که چنین آثاری در میان خیل آثار مسئله‌دار، اقلیتی کوچک هستند. نکته مهم این است که سیاستگذاری جشنواره تئاتر فجر هم به گونه‌ای است که معمولاً آثار مسئله‌دار بیشتر مورد توجه و بحث قرار می‌گیرند.
حتی امسال وضعیت به گونه‌ای رقم خورد که نمایش کنار گذاشته شده از جشنواره، بسیار برجسته شد. نمایش «روز عقیم» به کارگردانی حسین کیانی که پیشتر بیش از یک ماه روی صحنه بود، قصد حضور در جشنواره را داشت، اما به دلیل اعمال نکردن اصلاحات، کنار گذاشته شد. این نمایش براساس فیلمنامه‌ای از بهرام بیضایی به مرکز فساد و فحشای دوران طاغوت می‌پردازد. در کوران انقلاب، زنان ساکن در این مرکز با هجوم افراد انقلابی و مذهبی مواجه می‌شوند! به این ترتیب هم به موضوعی غیر اخلاقی توجه شده و هم چهره‌ای خشن از انقلاب ارائه داده است.
اما راه نیافتن این نمایش به جشنواره تئاتر فجر سبب شد تا تبلیغاتی حول آن شکل بگیرد و حتی رسانه‌های بیگانه نیز درباره آن جنجال‌آفرینی کنند. به این ترتیب، وقایع طوری مهندسی شد تا یک نمایش ضد انقلابی و دارای محتوای غیر اخلاقی در صدر اخبار تئاتر قرار بگیرد! 
 البته، برخی از نمایش‌های پذیرفته شده در این دوره از جشنواره نه تنها از نمایش مذکور وضعیت بهتری نداشتند، بلکه وقیح‌تر هم بودند. برای نمونه، در یکی از نمایش‌ها به بزرگان انقلاب کنایه‌ زده می‌شد و برخی از ارزش‌های دینی هدف طنز و مضحکه قرار گرفتند.
اما حضور نمایش «تنهایی پر هیاهو» در جشنواره نیز سؤال‌برانگیز بود. این نمایش که پیش از این نیز به دلیل پوشش نامناسب بازیگران زنش با انتقاداتی مواجه شده بود، این بار به دلیل حضور یکی از همکاران شبکه‌های ماهواره‌ای معاند، با اعتراض مواجه شد. در بیوگرافی یکی از بازیگران این نمایش آمده است: «وی در ایران رقصنده‌ای زیرزمینی بود، اما با اعزام به آلمان در سال ۱۳۸۸ به فعالی سیاسی علیه نظام تبدیل شد و از زندگی او به عنوان یک رقاص زیرزمینی، فیلمی هم ساخته می‌شود. فیلمی ضد ایرانی با مضمون ضدیت علیه جمهوری اسلامی و حتی بزرگان سیاسی و مذهبی ایران.» باید از مسئولان پرسید که چنین فردی چگونه در جشنواره‌ای منتسب به انقلاب فرصت خودنمایی یافته است؟!
نمایش دیگری در این جشنواره اجرا شد که در آن به طور آشکار به همجنس‌بازی پرداخته شد! نمایش «پسران تاریخ» که براساس نمایشنامه‌ای انگلیسی روی صحنه رفت، برخی لحظات به مسائل جنسی می‌پرداخت و این صحنه‌ها بدون هیچ ممانعتی از سوی برگزارکنندگان جشنواره تئاتر فجر اجرا شد! نمایش دیگری با عنوان «سوپ بوقلمون» هم به چنین وضعیتی دچار بود. این نمایش نیز پر از اشارات و کنایات سیاسی علیه نظام و همچنین موضوعات رکیک و غیر اخلاقی بود. نمایش دیگری که با حاشیه‌هایی همراه بود، «نفر دوم» نام داشت. نمایشی ضعیف و سردرگم و بی‌ساختار که روایتگر زندگی بدبخت و مفلوک چند زن در جامعه ایران است؛ زنانی که هیچ اتفاق مثبتی در زندگی‌شان رخ نمی‌دهد و فقط رنج می‌بینند. البته اشاره‌هایی هم به فتنه سال 88 در این نمایش می‌شود؛ اشاراتی که جنبه حمایت از فتنه را دارند.
البته، آنچه در این نمایش‌ها گذشته، خلاصه‌ای است از اتفاقاتی که در طول سال در عرصه تئاتر رخ می‌دهد. نمایش‌هایی که با بودجه و امکانات دولتی روی صحنه می‌روند، اما اغلب آنها علیه مبانی اخلاقی و منافع ملی و مصالح فرهنگی هستند. به همین دلیل هم هست که عده‌ای تئاتر را «ایالت خودمختار» فرهنگ کشورمان می‌نامند. جایی که به دلیل ایزوله بودن از متن جامعه، اجرای زنده و دشواری امر نظارت و ممیزی در آنها و همچنین مخاطب اندک، مبتلا به ولنگاری است. تئاتر هنر اندیشه و خیال است، اما در جایی که ویروس‌های فرهنگی پرورش می‌یابند هم مگر می‌توان توقع آزادی خیال و اندیشه سازنده داشت. 
نکته مهم این است که برخی از اهالی تئاتر به قدری مورد توجه مدیران قرار گرفته‌اند و از امکانات بهره برده‌اند که دیگر خود را مالک مطلق این عرصه می‌دانند و می‌پندارند که اگر کسی کوچک‌ترین اشکالی به کارشان بگیرد، حق را زیر پا گذاشته است. 

 پخش نماهنگ‌های دیده نشده از دوران انقلاب
مسئول واحد موشن‌گرافیک بسیج سازمان صداوسیما گفت: «در حال حاضر پنج قطعه شنیدنی که ویژه پیروزی انقلاب اسلامی ایران است، در قالب نماهنگ‌هایی با تصاویری که به کیفیت 4k تبدیل شده است، آماده پخش از تلویزیون است.»
«علی خواجه» در گفت‌وگو با فارس گفت: «نماهنگی به مناسبت سالروز پیروزی انقلاب اسلامی که شامل قطعه‌های «بهاران خجسته باد، 22 بهمن، الله الله، خمینی ای امام، بوی گل سوسن و یاسمن آمد» است را به همراه تصاویری با کیفیت از روزهای انقلاب اسلامی در سال 57 در مرکز بسیج سازمان صداوسیما تولید کردیم.» وی با بیان اینکه اداره کل آرشیو، این تصاویر را در اختیار ما قرار داده است، بیان داشت: «دوستان در اداره کل آرشیو سازمان صداوسیما، تصاویری از انقلاب اسلامی ایران که در گذشته از تلویزیون و با کیفیت پایین پخش می‌شد را با استفاده از دستگاه‌های مجهز به کیفیت 4k تبدیل کرده و در اختیار سازمان بسیج قرار دادند.» خواجه در ادامه یادآور شد: «این تصاویر برای اولین بار با این کیفیت از تلویزیون پخش خواهد شد. این نماهنگ در طول دهه فجر از همه شبکه‌های سراسری و استانی پخش می‌شود.» 
سینما انقلاب به استقبال «عدالت اجتماعی» رفت
هفتمین هم‌اندیشی سینما انقلاب و جایزه سینمایی ققنوس با محوریت «عدالت اجتماعی» از ۲۰ تا ۲۵ بهمن‌ برگزار می‌شود.
محمد کوچک، دبیر اجرایی هفتمین هم‌اندیشی سینما انقلاب، «عدالت اجتماعی» را گفتمان اصلی هم‌اندیشی سینما انقلاب معرفی کرد و اظهار داشت: «فیلم‌های جشنواره فجر را با این شاخصه بررسی می‌کنیم و به فیلم‌هایی جایزه خواهیم داد که مضمون عدالت اجتماعی داشته باشند.» کوچک درباره برنامه‌های این دوره از جایزه ققنوس و محفل سینما انقلاب توضیح داد: «امسال محافل هم‌اندیشی ققنوس از ۲۰ تا ۲۵ بهمن‌ در تالار سوره حوزه هنری برگزار خواهد شد و در تلاش هستیم بین ۱۵ تا ۱۸ فیلم از جشنواره فجر را اکران کنیم که روزی دو تا سه فیلم خواهد بود. پس از نمایش فیلم‌ها نیز محافل هم‌اندیشی با حضور افرادی چون حسن رحیم‌پور ازغدی، مجید شاه‌حسینی، رضا غلامی، وحید جلیلی و همچنین صاحبان اثر و فیلمنامه‌نویسان برگزار خواهد شد.» وی داوران هفتمین جایزه ققنوس را به این شرح معرفی کرد: «امسال هفت نفر شامل مجید شاه‌حسینی، نصرالله پژمان‌فر، نادر طالب‌زاده، شهریار بحرانی، جمال شورجه، سیدمحمد حسینی و سیدناصر هاشم‌زاده اعضای هیئت داوران این جشنواره هستند.» 
گنجینه هنر انقلاب به نمایش درآمد
به مناسبت گرامیداشت ایام پیروزی انقلاب اسلامی ایران، منتخب آثار گنجینه هنر انقلاب در رشته‌های نقاشی، گرافیک و مجسمه با موضوع انقلاب در گالری عالی حوزه هنری به نمایش درآمد. در این نمایشگاه آثار هنرمندانی مانند؛ کاظم چلیپا، مصطفی گودرزی، ابوالفضل عالی، حسین خسروجردی، حبیب‌الله صادقی، سیدحمید شریفی آل‌هاشم، طاهر شیخ الحکمایی، علی وزیریان، محمد خزایی، احمد آقاقلی‌زاده، صدیقه سلمان، محمدعلی ترقی‌جاه، ناصر پلنگی، مصطفی ندرلو، علی شیخی، علیرضا خالق‌دادی، ملک دادیار گروسیان، قدرت‌الله معماریان، نادر قشقایی، عبدالحمید قدیریان، علی اصغر یوزباشی، فرهاد ابراهیمی و کامیار صادقی در معرض دید قرار گرفته است. 
«ترنم فتح»
 طنین‌انداز شد
بخش رقابتی جشنواره گروه‌های موسیقی نیروهای مسلح با نام «ترنم فتح» همزمان با آغاز دهه مبارک فجر در مرکز همایش‌های بین‌المللی موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس آغاز شد. علی‌اصغر جعفری، مدیرعامل موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس گفت: «در ایام‌الله دهه فجر، گروه‌های موزیک نیروهای مسلح با اجرای زنده موزیک و سرودهای حماسی و انقلابی در میادین اصلی و نقاط پر تردد شهر تهران، یاد و خاطره روزهای پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی را زنده نگه می‌دارند.» وی افزود: «از روز شنبه 14 بهمن تا پنج‌شنبه 19 بهمن، هر روز در چهار نقطه از شهر تهران، گروه‌های موزیک نیروهای مسلح در قالب جشنواره «ترنم فتح» به اجرای زنده موزیک و سرودهای حماسی و انقلابی خواهند پرداخت.»

شانزدهمین جشنواره تئاتر مقاومت، هنرمندان را فراخواند
شانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر مقاومت در 10 بخش تئاتر صحنه‌ای، بین‌الملل، بازتولید، خیابانی، محیطی، کودک و نوجوان، نمایشنامه‌نویسی، عکس، پوستر و همایش پژوهشی برگزار می‌شود. در بخشی از این فراخوان هم از هنرمندان تئاتر دعوت شده تا درباره طلایه‌داران عصر حاضر در حوزه مقاومت مانند؛ سیدحسن نصرالله، سردار قاسم سلیمانی، آیت‌الله شیخ عیسی قاسم، شیخ ابراهیم زکزاکی، عبدالمالک الحوثی، شهید آیت‌الله نمرباقرالنمر، شهید عماد مغنیه، شهید سیدعباس موسوی، شهید آیت‌الله سیدمحمدباقر صدر، شهید آیت‌الله محمدباقرحکیم، امام موسی صدر و... آثاری را خلق کنند.این جشنواره به کوشش بنیاد فرهنگی روایت فتح از چهارم تا نهم آذر سال 1397 برگزار خواهد شد. 
راديو انقلاب
 افتتاح شد
راديو انقلاب با حضور جمعي از مديران صداوسيما به طور رسمي كار خود را آغاز كرد.
راديو انقلاب با هدف ارائه كارنامه 40 ساله انقلاب اسلامي و تبيين هويت انقلاب اسلامي به طور رسمی افتتاح شد. اين راديو تا 22 بهمن روي موج اف‌ام رديف 95 و نيم مگاهرتز قابل دريافت است.
محدوده فعاليت اين شبكه در دوره زماني دهه فجر امسال نخواهد بود و يك مأموريت يك‌ساله دارد تا دست‌اندركاران آن بتوانند در اين فرصت، با توجه به رويكرد‌هاي ظرفيت‌سازي، كيفي‌سازي و جريان‌سازي، كارنامه انقلاب اسلامي را تبيين و در جشن 40 سالگي انقلاب در دهه فجر سال 97 ارائه
 كنند.

ماه بهمن، ماه زیبای خداست
حاصل ایثار، لطف کبریاست
رهبری آراسته، بیرق به دست
چون خمینی، مرد میدان، کیمیاست
سال‌ها خون داد، مرد و زن کنون
از شه و شه‌زاده فاسد، رهاست
لحظه‌ای اندیشه کن در کارحق
مظهر طاغوت، اکنون در کجاست
شاه با دربار شد کن‌ فیکون
فصل آزادی قشنگ و دلرباست
رب‌الارباب است، ارباب همه
کشور ما کشور آل‌عباست(ع)
رهبری جانباز، با تدبیر و مرد
با خدا و عشق و ایمان، پارساست
مستقل هستیم، از بیگانگان
پیر استعمار، در هول و ولاست
صهیونیزم، از ما به دل دارد هراس
یانکی از ما، ناامید و در عزاست
تاکنون، هر طرح نو انداختند
با عنایات خدا، باد و هواست
فتنه‌ها کردند، آنها رنگ‌رنگ
عاقلان دیدند، خام و نابجاست
فتنه‌ها کردند، رنگ سبز داشت
عامل آن فتنه، در خوف و رجاست
دست پنهان خدا، خواهی ببین
شد هویدا، دشمن دون بینواست
بیست دو بهمن، همان یوم‌الله است
در تمام مملکت، شوری به پاست
دشمنان، عاجز ز درک و فهم آن
اتحاد ما، ز الطاف خداست
یاری مولای ما، صاحب زمان
چشم اگر باشد، عیان و برملاست
شکر نعمت، ای «فرائی» واجب است
بنده‌ شاکر، به تکلیف آشناست
عبدالمجید فرائی


من از بیگانگان هرگز ننالم 
که خنجر توی دستِ آشِنا هست
اگر در منجلابی غرق گشتی
کرال سینه و دست و شنا هست
غــــلامِ همتِ برجام هستم 
که هر برگش پر از درد و ستم بود
گر از سلطان طمع کردم، جفا بود
اگر کاری نکردم، پول، کم بود 
خوشش باد آن کسی که کرد تحریم!
و یک ایران به پایِ کارِ ما سوخت 
دهانِ دشمنان سرویس بادا 
که در جانِ همه، بی‌رحمی افروخت
ورای این چنین شعری که گفتم
تمامِ دوستان، تشویق دارند 
ولی در جبهه این سویِ میدان
درون شعرها، یک تیغ دارند...


سبدش را برداشت
پله‌های نردبان را به مقصد آسمان بالا آمد
بالا و بالاتر...
آمده بود تا بچیند ستاره‌های نقره‌ای آسمان خیالش را
همان ستاره‌های چشمک‌زن منوّری را که از روی زمین نشان‌شان کرده بود
به آخرین پله که رسید دستانش را جلو برد
یکی‌یکی و به دقت چیدشان
حالا سبدی داشت پر از ستاره
تصمیم گرفته بود همه این نجم‌های زیبا را به پای مولایش بریزد
و ریخت...
اما قانع نشد
این بار قصد ماه کرد
دلش می‌خواست فانوس ماه را هدیه کند به یار
و شبی از شب‌ها
ماه را نشان کرد...
بر بام آسمان که قدم می‌گذاشت
شهابی خاطرش را منوّر کرد
تبسمی بر لب نشاند
و از همان بالا به مولایش گفت:
مولا جان! ماه و ستاره که سهل است
همه قلبم پیشکش به شما...

 حسین کارگر/ سی‌وششمین جشنواره فیلم فجر از 12 بهمن امسال آغاز شد تا باز هم چشم همه اهالی سینما و علاقه‌مندان به هنر هفتم به این رویداد بزرگ جلب شود. جشنواره‌ای که هنوز هم از نبود یک راهبرد و سیاست ثابت رنج می‌برد و به همین دلیل هم هر سال دچار تغییرات گسترده‌ای می‌شود. برای نمونه، طی دو سه سال اخیر بخش‌هایی، چون «هنر و تجربه» به این جشنواره افزوده شده بود؛ اما در این دوره هیچ اثری از این بخش‌ها نیست. همچنین تعداد فیلم‌های بخش مسابقه کاهش یافته است و بخش‌هایی، چون «نگاه نو» شامل فیلم‌های اول فیلمسازان و «خارج از مسابقه» نیز به طور کامل حذف شده است.
اما شگفت‌انگیزترین اتفاق در این دوره از جشنواره فیلم فجر، دور بودن ساختار و مؤلفه‌های اجرایی آن با مؤلفه‌های یک جشنواره سینمایی استاندارد است. برای نمونه، یکی از مؤلفه‌های اصلی هر جشنواره سینمایی بخش داوری است؛ چرا که هر چه بخش داوری وزین‌تر باشد، اعتبار جشنواره نیز بالاتر می‌رود و جوایز ارزش و صلاحیت بیشتری پیدا می‌کنند. به همین دلیل در جشنواره‌های مطرح سینمایی رسم است افرادی که طی یکی دو سال اخیر جوایز یا موفقیت‌هایی را کسب کرده‌اند، در مقام داوری قرار بگیرند؛ اما در سی‌وششمین جشنواره فیلم فجر این مسئله دقیقاً برعکس اتفاق افتاده است؛ یعنی افرادی برای داوری این جشنواره انتخاب شده‌اند که نه تنها در یکی دو سال اخیر، بلکه در یک دهه گذشته نیز موفقیتی که کسب نکرده‌اند هیچ، حتی کار یا فیلم قابل قبولی هم نداشته‌اند! چطور امکان دارد فیلمسازان یا هنرمندانی که بیشتر آنها نمره قبولی نگرفته‌اند، بتوانند در مهم‌ترین رویداد سینمایی کشور قضاوت کنند.
اتفاق غیرمنطقی دیگر که در جشنواره امسال افتاده، این است که فیلم‌های سینمایی، انیمیشن، مستند و کوتاه در یک بخش رقابت می‌کنند! این موضوع نیز غیرعلمی و دور از منطق است که آثاری در قالب‌های متفاوت، در یک سبد مورد داوری و قضاوت قرار گرفته‌اند.
عادت کرده‌ایم که جشنواره فیلم فجر را عرصه تاخت‌وتاز سودجویان و کاسبان سیاسی و اقتصادی ببینیم. جشنواره‌ای که سال‌هاست به جز تعداد انگشت‌شماری فیلم کمتر نشانی از انقلاب اسلامی در آن دیده می‌شود؛ البته به نظر می‌رسد امسال تعداد آثاری که درونمایه ملی و استراتژیک دارند، افزایش چشمگیری یافته است. فیلم‌هایی چون «به وقت شام» به کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا، «تنگه ابوغُریب» ساخته بهرام توکلی، «فیلشاه» ساخته هادی محمدیان، «سرو زیر آب» اثر محمدعلی باشه‌آهنگر و... از جمله این فیلم‌ها هستند که هم مفاهیم انقلابی و ارزشی دارند و هم از نظر جنبه‌های ساختاری و هنری قابل توجه‌اند.
شاید بتوان این دوره از جشنواره فیلم فجر را نبرد بین دو جریان شبه روشنفکری دولتی با سینمای مستقل انقلابی دانست. نبردی که سال گذشته نیز با فیلم‌هایی، چون «ماجرای نیمروز» آغاز شده بود و حتی به طول سال هم کشیده شد و امسال این جنگ داغ‌تر هم شده است. باید دید که در دوئل امسال کدام جبهه بیشتر می‌درخشد؟!