مهدی فرهادی/ 8ـ یکی از روش‌هایی که فیس‌بوک در انتخابات آمریکا دنبال کرده، این بوده است که با شناسایی کاربران و ارتباط آنها با احزاب گوناگون و کاندیدای آنها برای هر یک از طیف‌ها یک پروتکل انتخاباتی را تهیه می‌کرد. روش فیس‌بوک در مبارزات انتخاباتی ایالات‌متحده، «قطع روابط رأی‌دهندگان» و متقاعد کردن رأی‌دهندگان حزب دموکرات به «ماندن در خانه» بود. با این روش، مانع از حضور آنها در پای صندوق‌های رأی می‌شد تا اینکه رقیب دموکرات‌ها به پیروزی برسد؛ پیش از این، یک راهبرد مشابه قطع روابط رأی‌دهنده در هند نیز اجرا شده بود. شاید تاکتیک منتخب کنگره در سال 2019 نیز این موضوع باشد یا اندکی پیچیده‌تر.
9ـ مخاطبان و کاربران استفاده از فیس‌بوک هنوز هم نمی‌دانند چگونه تحت تأثیر این پیام‌رسان در انتخابات قرار گرفته‌اند یا اینکه چگونه نظرات آنها را تغییر داده است؛ اما با توجه به اطلاعات افشا شده می‌توان فهمید که کمبریج آنالیتیکا برای اینکه به صورت نامحسوس روان مخاطبان را متأثر کند، تیمی از روان‌شناسان، طراحان گرافیک، عکاسان، فیلمسازان، روزنامه‌نگاران و نویسندگان داشت که پس از شناسایی مخاطب هدف، انبوهی از محتوا را تولید می‌کردند که می‌توانست این مخاطب را در جهت مورد نظر تحت تأثیر قرار دهد و این محتوا را بدون آنکه در ظاهر ارتباطی با تبلیغات ترامپ داشته باشد، منتشر می‌کردند. به این ترتیب هم آنها را هدف قرار می‌داد و هم می‌توانست از مخاطبان به منزله افرادی که واسطه تبلیغات می‌شوند، در انتخابات استفاده کند. مخاطبان بیچاره فکر می‌کردند با اراده خود نظرشان نسبت به ترامپ تغییر کرده است؛ اما در واقع آنها یک طعمه رسانه‌ای برای فعالیت سیاسی در آمریکا بوده‌اند.
10ـ عملیات روان‌شناختی علیه مردم آمریکا با حجم انبوهی از اطلاعات که در شبکه‌های اجتماعی گوناگون هدایت می‌شد، صورت می‌گیرد. با این روش از طریق تغییر ذهن مردم با تحریک و از طریق «سلطه اطلاعاتی»، مجموعه تکنیک‌هایی برای شایعه‌سازی، اطلاعات غلط و اخبار جعلی فراهم می‌شد و در اختیار کاربران این شبکه‌ها قرار می‌گرفت. سلطه اطلاعاتی یکی از مهم‌ترین روش‌های پذیرش پیام است؛ زیرا کارشناسان ارتباطات عقیده دارند هر اندازه سلطه اطلاعاتی بیشتر باشد، میزان نفوذ و اثرگذاری نیز بیشتر می‌شود. با این حال می‌خواهیم چشم شما را با یک واقعیت باز کنیم که همه می‌ترسیم از آن سخن بگوییم و آن، این است که یک گزارش گسترده در علوم نشان داد، اخبار جعلی شش برابر اخبار واقعی رقابت می‌کنند؛ اما ما اخبار جعلی را راحت‌تر از اخبار واقعی می‌پذیریم.
11ـ این اتفاق اطلاعاتی در زمانی رخ داده است که رسانه‌ها و شفافیت اطلاعاتی در اوج خود قرار دارد و به عبارتی جهان در یک ساختمان شیشه‌ای قابل مشاهده است؛ اما در این جهان شیشه‌ای که ادعا می‌شود در هیچ زمانی از تاریخ در چنین وضعیتی نبوده است، دستبردهای بزرگی اتفاق می‌افتد؛ دستبرد به بانک‌ها و حساب‌های مردم، افزایش شایعه و دروغ و از همه مهم‌تر جعل اطلاعات و کج راهه ارتباطات نوعی زندگی تصنعی ایجاد می‌کند که می‌تواند زیرساخت‌های فکری و شناختی انسان را با معضل‌های جدیدی مواجه کند که رهایی از آنها دشوار باشد.
12ـ اکنون فقط مردم آمریکا در مقابل یک افشاگری بزرگ در زمینه اثرگذاری ارتباطات قرار نگرفته‌اند، بلکه جهان با مسئله جدیدی به نام راهزنی ارتباطی در فرآیندهای انتخابات مواجه است؛ زمانی که ربات‌ها می‌توانند انسان‌ها را به مسیرهایی در انتخاب برسانند که کسی یارای مقابله با آن را نداشته باشد.
13ـ در انتخابات آمریکا موضوعات دیگری در زمینه تأثیرگذاری شبکه‌های اجتماعی بر سیاست وجود دارد که در شماره‌های بعد بیشتر به آنها اشاره خواهد شد.





نگاه مقایسه‌ای صبح صادق به اپلیکیشن‌های پیام‌رسان ایرانی

  مصطفی محمدحسینی/  یکی از کاربران تلگرام نوشته بود، وقتی میگی خارجی‌ها اطلاعات‌تون رو می‌برن، میگن ما که اطلاعات مهمی نداریم. وقتی می‌گیم از داخلی استفاده کنین، میگن اطلاعات‌مون رو می‌برن! ولی ما این را نمی‌گوییم، ما معتقدیم چه در استفاده از پیام‌رسان‌های داخلی یا خارجی آنچه باید مورد توجه قرار بگیرد، حریم خصوصی و رضایتمندی کاربران است. در ماه‌های اخیر تلگرام در هفت کشور مختلف به دلیل اختلالات امنیتی، فرهنگی و اقتصادی با مشکلاتی روبه‌رو شده است و در همین روزها در کشور ما تب تلگرام در میان نهادها، سازمان‌ها، شرکت‌ها و محافل خصوصی برای ساماندهی به پیام‌رسان‌ها بالا گرفته است. در این زمینه برای جایگزینی تلگرام، پیام‌رسان‌های مختلفی در کشور راه‌اندازی شده است که در ادامه به آنها پرداخته می‌شود.

اهمیت امنیت 
در پیام‌رسان‌های داخلی
امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی) در زمینه حفظ حریم خصوصی و امنیت مردم در پیام‌رسان‌ها فرموده‌اند: «مسئولان باید امنیت و حریم داخلی مردم و کشور را حفظ کنند. تعرض به امنیت و حریم داخلی مردم «حرام شرعی» است و نباید انجام شود.»
محرمانگی داده‌ها، جامعیت داده‌ها و قابلیت دسترسی داده‌ها سه اصل در ارتباطات شبکه‌ای است؛ به عبارتی، در بحث پیام‌رسان‌ها، ما هنگامی می‌توانیم به یک پیام‌رسان لقب ایمن بدهیم و آن را پیام‌رسان مطمئن بدانیم که این پیام‌رسان، اول؛ محرمانگی و خصوصی بودن پیام‌های ما را حفظ کند. دوم؛ پیام‌های ارسالی ما را گیرنده به همان صورتی که فرستنده ارسال می‌کند، دریافت کند. به عبارت دیگر پیام در حین انتقال دچار تغییر یا خرابی نشود. سوم؛ این اطمینان وجود داشته باشد که کاربران پیام‌رسان، به درستی به تمامی سرویس‌هایی که برای آنها فراهم شده است دسترسی داشته باشند.
به منظور آشنایی مخاطبان در ادامه بین برخی پیام‌رسان‌های داخلی مقایسه‌هایی صورت گرفته است.

بله
اپلیکیشن «بله» یک پیام‌رسان ایرانی با خدماتی متفاوت است. اصلی‌ترین ویژگی این پیام‌رسان ارائه خدمات مالی است که در بستر خود به کاربران ارائه می‌دهد. این پیام‌رسان یکی از زیرمجموعه‌های بانک ملی ایران به حساب می‌آید که افزون بر قابلیت گفت‌وگو، می‌تواند پرداخت‌های آنلاین شما را انجام دهد. انتقال پول، خرید آنلاین، درخواست پول، خرید شارژ، پرداخت قبوض و غیره از جمله اموری است که از طریق پیام‌رسان بله قابل انجام و پیگیری است. اغلب به واسطه بات‌های نوشته شده ویژگی‌های خاصی برای بله مقدور می‌شوند تا بله مطابق خاستگاهش، در تبادلات مالی خوب ارزیابی شود و همچنین، شباهت خاصی به تلگرام و بات‌‌های فعال بر بستر آن پیدا کند.

امنیت
اپلیکیشن بله را می‌توان امن‌ترین پیام‌رسان ایرانی معرفی کرد. این برنامه چند کاره، در هنگام ارسال بسته‌های داده‌ای، کل Packet ارسالی را با استفاده از پروتکل‌های رمزنگاری معروف رمزنگاری کرده و از این نظر بدون داشتن کلید ارتباط، به هیچ وجه نمی‌توان به متن پیام دسترسی داشت.

آی‌گپ
پیام‌رسان «آی‌گپ» یکی از اپلیکیشن‌هایی است که به خوبی می‌تواند جای خالی تلگرام را پر کند. این برنامه قابلیت ارسال فایل را نیز دارد و برای استفاده از کاربرانش خود هیچ هزینه‌ای دریافت نمی‌کند. پیام‌رسان آی‌گپ به جز اندروید و آی‌او‌اس روی سیستم‌عامل‌های ویندوز و لینوکس نیز نصب می‏شود تا ارتباطی بدون حد و مرز را به شما ارائه دهد.
این برنامه از قابلیت‌های مختلفی پشتیبانی می‌کند و بسیار شبیه به تلگرام طراحی شده است. بنابراین برنامه آی‌گپ می‌تواند یکی از بهترین برنامه‌های جایگزین تلگرام باشد. ضمناً این برنامه با سیستم عامل‌های اندروید، آی‌اواس و ویندوز سازگاری دارد.

امنیت
طبق توضیحاتی که برای این اپلیکیشن ارائه شده، ظاهراً آی‌گپ از سیستم رمزگذاری AES256 برای افزایش امنیت پیام‌های ارسالی مخاطبان خود استفاده می‌کند. این پیام‌رسان نیز در بررسی‌های صورت گرفته تمام پیام ارسالی را رمزنگاری می‌کند و از این رو هکر به محتوای پیام بدون دسترسی به کلید رمزنگاری دسترسی نخواهد داشت. طبق بررسی‌ها امنیت پیام‌ها در پیام‌رسان آی‌گپ با پروتکل رمزنگاری AES256 تأمین می‌شود که همان پروتکل رمزنگاری متقارن به کار رفته در تلگرام است.

سروش
پیام‌رسان «سروش» هم یک اپلیکیشن ایرانی است، که علاوه بر امکان چت فردی و گروهی، امکانات دیگری همچون تماس صوتی، ایجاد کانال‌های تعاملی، پرداخت قبض، خرید شارژ آسان و پرداخت پول را به کاربران خود می‌دهد. برای سروش می‌توان تم‌های مختلفی ساخت و از تم‌های ساخت شده موجود نیز استفاده کرد. اپلیکیشن سروش افزون بر اندروید، روی سیستم عامل‌های آی‌اواس، ویندوز، لینوکس و MacOS نیز قابل نصب است و هر کسی با هر سیستم عاملی می‌تواند از آن استفاده کند.
اپلیکیشن سروش شبیه‌ترین برنامه به تلگرام است که در آن به شما اجازه ساخت گروه، کانال و مواردی از این دست داده می‌شود. سروش امکانات بسیاری دارد و از نظر تعداد کاربران ایرانی نیز در صدر محصولات ارتباطی قرار می‌گیرد.
اپلیکیشن سروش با رتبه ممتازش در فهرست الکسا، محبوب‌ترین و پرکاربردترین نر‌م‌افزار وطنی لقب  گرفته است؛ پیام‌رسانی که با قابلیت‌هایی مانند پرداخت درون برنامه‌ای، پرداخت قبض، خرید شارژ، کانال‌های تعاملی و دسته‌بندی شده (که می‌توان مطالب‌شان را لایک کرد یا روی‌شان کامنت گذاشت) تا حد زیادی منحصربه‌فرد شده است. 

امنیت
سروش در زمینه رمزنگاری پیام‌ها از پروتکل‌های نسبتاً مطرحی استفاده کرده که تاکنون شکسته نشده و در وضعیت خوبی به سر می‌برند. این پیام‌رسان کل محتوای پیام ارسالی را رمز کرده و فقط گیرنده و فرستنده پیام می‌توانند به محتوای آن دسترسی داشته باشند.

بیسفون
«بیسفون» زیبایی و سادگی را در کنار هم دارد و با ظاهری مدرن ممکن است نتوانید تشخیص دهید که از یک آپ ایرانی استفاده می‌کنید. امکان برقراری تماس صوتی در بیسفون وجود دارد. جالب‌تر‌ین بخش بیسفون قسمت عمومی آن است که می‌توانید چند صفحه برگزیده و مهم را انتخاب کنید و پست‌های آنها را مشاهده کنید، ولی نمی‌توانید پست گذاشته یا پستی را لایک کنید. امکان ساختن گروه هم در بیسفون وجود دارد و با استفاده از این امکان می‌توانید به راحتی به صورت گروهی با دوستان خود چت کنید. در کل، بیسفون در کلاس جهانی تولید شده و توانسته ترکیب مناسبی از زیبایی و کارایی را در اختیار شما بگذارد و امکاناتی نظیر استیکرهای متنوع و زیبای فارسی در کنار محیطی جذاب، می‌تواند شما را در جایگزینی آپ‌هایی چون وایبر و واتس‌آپ همراهی کند.
به این دلیل که بیسفون زیرمجموعه‌ یکی از اپراتورهای تلفن همراه در کشورمان است، همواره کم بودن هزینه‌هایش برای کاربرانش را در شعارهایش تکرار کرده است. یکی از ویژگی‌هایی که مدیران این نرم‌افزار بر آن تأکید دارند، بهره‌مندی بیسفون پلاس از پروتکل اختصاصی این اپلیکیشن وطنی است.

امنیت
این پیام‌رسان نیز در بخش امنیت می‌تواند تا حدودی نیازهای کاربران را رفع کند. البته در بررسی‌های انجام شده از سوی برخی منابع، چنین به نظر می‌رسد که این پیام‌رسان دارای یک سری ضعف‌های امنیتی باشد که به سرعت قابل حل است.

ایتا
پیام‌رسانی ایرانی که در سال ۹۶ معرفی شد. این پیام‌رسان شباهت بسیاری به پیام‌رسان تلگرام دارد. دیگر ویژگی این اپلیکیشن، امکان ایجاد و راه‌اندازی ربات‌های هوشمند است که همانند اپلیکیشن محبوب ایرانی‌ها، یعنی تلگرام، کاربران می‌توانند نسبت به راه‌اندازی ربات اقدام کرده و با این قابلیت بسیاری از نیازهای تجاری یا غیر تجاری خود را مرتفع کنند.

امنیت
به یقین امنیت ایتا به معنای فنی آن چیزی نیست که به این سادگی‌ها به خطر بیفتد؛ چرا که شرکت‌های قدرتمند و بزرگی پشت آن هستند. به طور حتم برنامه ایتا و همه پیام‌رسان‌های داخلی برای ۹۵ درصد کاربران بدون مشکل خواهد بود.
البته درباره این اپلیکیشن‌ها شایعاتی وجود دارد، ولی قطعاً نرم‌افزارهای خارجی نیز مشکلاتی دارند که نمی‌توان آن را انکار کرد. 


 محمد قلی‌یان/ 27ـ «رودی جولیانی» شهردار سابق نیویورک و مشاور کاخ سفید بر حمایت کامل خود از اغتشاشات در ایران تأکید کرد. وی طی سخنانی در نشست گروهک منافقین در واشنگتن گفت که او از اغتشاشگران در ایران حمایت می‌کند. جولیانی گفت که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا می‌خواهد به هر نحوی شده از توافق هسته‌ای با ایران خارج شود، اما علناً این موضوع را اعلام نمی‌کند؛ بلکه اروپایی‌ها را به سوی ناامید شدن از این توافق سوق خواهد داد. شهردار سابق نیویورک به گروهک منافقین وعده داد که آمریکا تمام امکانات لازم برای ایجاد اغتشاش در ایران، از جمله دسترسی سریع به اینترنت و رساندن صدای آنها به گوش تمام جهان را فراهم خواهد کرد. وی با بیان اینکه، «دولت آمریکا و ترامپ «حمایت نامحدودی» از اغتشاش‌ها در ایران دارند»، ابراز امیدواری کرد که اغتشاش‌های ایران ادامه یابد. جولیانی گفت که تغییرات مهمی در مواضع اروپا در قبال ایران رخ داده است و این امر، سنگ بنای اصلی مهمی برای تعاملات جدید با ایران خواهد بود.
28ـ شهردار سابق نیویورک در حاشیه برگزاری نشست گروهک منافقین به روزنامه سعودی الریاض درباره حمایت‌های آمریکا از اغتشاشگران در ایران گفت: «هیچ کسی به استفاده از گزینه نظامی تمایل ندارد، اما ما می‌توانیم با در پیش گرفتن شیوه‌های زیادی از نظام ایران خلاص شویم. ما در گذشته تجربه موفقی در از بین بردن نفوذ مغایر با استفاده از روش‌های استراتژیک مسالمت‌آمیز داشتیم و جنگ سرد بهترین مثال در این زمینه است، به گونه‌ای که ما توانستیم ظرف چهار سال، دیوار برلین را برچینیم و کمونیسم را نابود کنیم و این همان راهبردی است که ترامپ در برخورد با ایران به دنبال اتخاذ آن است.» جولیانی افزود: «عربستان می‌تواند سردمدار منطقه‌ای در جنگ با ایران باشد؛ زیرا بهترین امکانات و بهترین روابط و ائتلاف‌ها را در اختیار دارد و محمد‌بن‌سلمان ولی‌عهد سعودی تلاش‌های تحسین‌برانگیزی در زمینه مبارزه با تروریسم انجام داده است.»
29ـ یک دیپلمات پاکستانی اعلام کرد که مقامات پاکستانی درخواست آمریکایی‌ها مبنی بر تسهیل ورود برخی افراد به خاک ایران به دنبال اغتشاشات دی‌ماه 96 را رد کرده‌اند. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پاکستان تریبون، یک دیپلمات پاکستانی اعلام کرد که آمریکایی‌ها در پی اغتشاشات دی‌ماه گذشته در ایران برای دامن زدن و بهره‌برداری از اوضاع، از مقامات پاکستانی درخواست کرد تا ورود بعضی افراد را به خاک ایران تسهیل کند و از آنها حمایت‌های لازم را به عمل آورد، که این درخواست با پاسخ قاطع مقامات پاکستانی مواجه شد. این دیپلمات پاکستانی با اشاره به سیاست‌های تنش‌زای آمریکا در منطقه افزود: «روابط اسلام‌آباد و تهران برای ما امری مهم و راهبردی است و حاضر به تضعیف این رابطه، آن هم به دست خودمان نیستیم و اسلام‌آباد در امور داخلی کشورهای همسایه به هیچ وجه دخالت نمی‌کند.»
30ـ دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا، «هربرت ریموند مک‌مستر» را از سمتش در جایگاه مشاور امنیت ملی کاخ سفید برکنار و جان بولتون، سفیر اسبق آمریکا در سازمان ملل را به جانشینی او منصوب کرد. بولتون سومین مشاور امنیت ملی ترامپ خواهد بود. ترامپ، پس از استعفای مایکل فلین، مک‌مستر را به جای او انتخاب کرده بود. بولتون یکی از ضدایرانی‌های نومحافظه‌کار در آمریکا است که از صریح‌ترین مخالفان توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 به شمار می‌رود. واشنگتن‌پست با تأکید بر ارتباط نزدیک جان بولتون با گروه تروریستی منافقین، نوشت که او با تلاش‌هایش در سال 2012 توانست نام این گروه را از فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا خارج کند. او بارها در مصاحبه‌ها و نوشته‌های مختلف از اینکه راهبرد ترامپ درباره برجام تحت تأثیر مواضع تیلرسون و مک‌مستر قرار گرفته گله کرده بود. روزنامه واشنگتن‌پست در یادداشتی به بررسی دیدگاه‌ها و ارتباطات «جان بولتون» مشاور امنیت ملی جدید آمریکا پرداخت و نوشت، او خواستار تغییر نظام ایران است. یک مقام سابق وزارت خارجه آمریکا گفت که مشاور امنیت ملی جدید این کشور از گروهک منافقین برای تلاش در زمینه تغییر نظام ایران، پول دریافت کرده است.







 سید فخرالدین موسوی/ «اهمیت تلگرام چقدر است؟» شاید پاسخ به این پرسش بتواند پس پرده همه آنچه این روزها درباره موضوع فیلترشدن تلگرام مطرح می‌شود، از تیترهای پر تعدادی که بر صفحه اول روزنامه‌ها و رسانه‌های متفاوت می‌نشیند تا اصرارها برای فیلتر شدن این پیام‌رسان یا مقاومت‌ها در برابر از دسترس خارج شدن تلگرام و تلاش برای حفظ آن در کشور را تا حدود زیادی روشن کند.
پرسشی که اگرچه در ظاهر بسیار ساده و کوتاه است، اما یافتن پاسخ آن پیچیدگی‌های فراوانی خواهد داشت و برای دادن پاسخی درست به آن ابتدا باید گروه‌ها و افراد پرسش شونده را به بخش‌های متفاوت تقسیم کرد؛ اما نمی‌توان انکار کرد که بزرگ‌ترین گروه و بالطبع جامعه هدف این پرسش عامه مردم هستند، حدود 40 میلیون کاربر ایرانی در تلگرام عضو هستند و برای کارهای روزمره از این پیام‌رسان بهره می‌برند. اگر از فضاسازی‌های رسانه‌ای و دغدغه‌سازی‌های جریان‌های خاص از زبان مردم عبور کنیم، واقعیت ماجرا این است که قریب به اتفاق کاربران ایرانی پیام‌رسان تلگرام به علت خدمات متعدد، طراحی آسان و امنیت نسبی این پیام‌رسان فارغ از آنکه این پیام‌رسان متعلق به چه کسی است یا چه کسانی از آن حمایت می‌کنند، به استفاده از تلگرام مجاب شدند و ارتباطات ما بین خود، اعم از ارتباطات دوستانه تا فضای کسب‌وکار خود را به پیام‌رسان منتقل کردند و برخلاف جریان‌های سیاسی و... به خود پیام‌رسان تلگرام و رمزگذاری‌های ویژه این پیام‌رسان  تعلق خاطر ندارند و اگر همین سطح از امکانات ارتباطی در پیام‌رسان دیگری خواه ایرانی و خواه خارجی عرضه شود، برای کوچ به آنها اکراهی نخواهند داشت کما اینکه پیش از تلگرام پیام‌رسان وایبر مورد توجه قرار داشت و اکنون در کنار تلگرام میلیون‌ها نفر از مردم در پیام‌رسان‌های ایرانی نیز عضو هستند.
با توجه به آنچه گفته شد، این پرسش مطرح می‌شود که چرا با آنکه عموم مردم نگرانی جدی و اساسی درباره بودن یا نبودن تلگرام ندارند و اصل برای عموم جامعه دسترسی به خدماتی است که اکنون پیام‌رسان تلگرام در اختیار آنان قرار داده است، تلاش می‌شود با جنجال‌آفرینی نوعی ترس و نگرانی درباره مسدود شدن تلگرام به مردم القا شود؟
رسانه‌های جریان اصلاح‌طلب در روزهای اخیر تیترها و مطالب خود را به این موضوع و نحوه مدیریت نظام و وعده‌ها و عملکرد بخش‌های مختلف دولت در این زمینه اختصاص داده‌‌اند. آنها تلاش می‌کنند با بازخوانی وعده‌های انتخاباتی رئیس‌جمهور موضوع فیلترینگ تلگرام را زیر سؤال ببرند.
یا در آن سوی مرزها بی‌بی‌سی فارسی از لندن، پایتخت کشوری که نخست‌وزیر آن مدام به تلگرام می‌تازد و خانم ترزا می به طور رسمی اعلام کرده است اگر این پیام‌رسان با دولت انگلیس همکاری نکند، در انگلستان مسدود خواهد شد، بدون اشاره به این موضوع در قامت یک حامی آزادی مردم ایران! این‌گونه می‌نویسد: «تلگرام در ایران تنها یک پلتفرم ارتباطی نیست. تنها معبر آزاد و سانسور نشده خبری موجود است که با حدود چهل میلیون کاربر جزئی از عادات روزانه شهروندان شده است. صد روز پس از اعتراضات بی‌سابقه خیابانی که تمام روال‌های موجود را به چالش کشید، تنها تغییری که گویا قرار است در اوضاع کشور ایجاد شود، فیلترینگ تلگرام است. صداوسیما و رسانه‌های حکومتی با تمام توان مشغول زمینه‌سازی هستند. حسن روحانی که به مردم قول داده بود دست وزیر ارتباطات روی دکمه فیلترینگ نخواهد رفت، حالا از «ضرورت شکستن انحصار تلگرام» سخن می‌گوید. ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی مجازی که زیر نظر رئیس‌جمهور است، از جلسه غیر علنی مجلس در آخرین روز کاری سال ۹۶ تا صداوسیما مشغول «تلگرام‌هراسی» و توضیح خطرات آن است. روایت‌ها عمدتاً غیر رسمی، غیر شفاف و حتی متناقضند. با این حال، تردیدی وجود ندارد که حتی اگر در ماه‌های پیش رو فیلتر هم نشود، دوران تازه‌ای برای تلگرام در ایران آغاز شده است.» 
با وجود این، نمی‌توان مخالفت با فیلترشدن تلگرام را در یک صف قرار داد. مخالفان داخلی و جریان‌های سیاسی مخالف در کشور بیش از آنکه با اصل ماجرا مخالف باشند، نگران آنند که هزینه‌های احتمالی فیلتر تلگرام و نارضایتی مردم از مسدود شدن این پیام‌رسان بدون جایگزین مناسب داخلی که به اخلال در زندگی روزمره آنها منجر خواهد شد، به نام آنها ثبت شود؛ اما دلیل مخالفت و فضاسازی آمدنیوزها و بی‌بی‌سی‌ها در فیلتر تلگرام را باید در نقش این پیام‌رسان در اغتشاشات دی ماه سال گذشته، انتشار اخبار دروغ و خلاف واقع، قابل رهگیری نبودن مجرمان و متخلفان در این پیام‌رسان، فراهم آمدن امکان فتنه‌انگیزی و وارونه‌انگاری‌ها و... جست‌وجو کرد. 




 علی بیگدلی/ فناوری‌های نوین ارتباطی سراسر جهان را فراگرفته و این گستردگی موجب پدیدار شدن انواع و اقسام لوازم با برنامه‌های الکترونیکی و رایانه‌ای شده است. در این میان، فضای مجازی دنیای وسیع و پیچیده‌ای است که گروه‌ها و افراد با گرایش‌ها و اعتقادات گوناگون در آن زندگی می‌کنند. فضایی که بی‌مکان و بی‌زمان است و افراد دنیای واقعی خود را در آن وارد می‌کنند.
با نگاهی گذرا به رهنمودهای حکیمانه رهبر معظم انقلاب می‌توان به اهمیت این فضا پی برد؛ آنجا که فرمودند: «اهمیت فضای مجازی به اندازه اهمیت انقلاب اسلامی است... و اگر مشغله کاری نبود و مسائل حاضر نبود، خودم مسئول فضای مجازی می‌شدم.»
بنابراین، با توجه به گستردگی فضای مجازی باید بر اساس یک هدف از پیش تعیین شده در مسیر درست قدم گذاشت و با شناخت فرصت‌ها و تهدیدهای آن، در راستای ارتقای سطح آگاهی و پیشبرد اهداف نظام اسلامی نهایت بهره را برد. 
با توجه به تصویری که از روند فضای سایبر در جهان مشاهده می‌کنیم، می‌بینیم که در چند سال آینده همه جهان تحت سیطره این فضا قرار خواهد گرفت و بدون این فضا زندگی و فعالیت‌های روزمره امکان‌پذیر نخواهد شد و به تعبیری، شبکه‌های اجتماعی در آینده همانند هوا خواهند بود. اینجاست که می‌طلبد از فرصت‌های آن استفاده کرده و اگر تهدیدی هم داشته باشد که دارد، به فرصت تبدیل شود.
با عنایت به سیاست‌های ابلاغی رهبر معظم انقلاب در افق 1404 باید به قدرت جهانی در عرصه فناوری نرم و حرکت به سمت قدرت گرفتن در حوزه فناوری‌های سخت تبدیل شویم و در راستای خدمت به انقلاب و گسترش جریان انقلاب در داخل و خارج بهره ببریم؛ از این رو راه‌اندازی فضای مجازی پاک متناسب با مقتضیات فرهنگی و اجتماعی کشور امری لازم و ضروری است که در این زمینه توجه به چند نکته حائز اهمیت است:
1ـ به حداقل رساندن اتکای کشور به خارج در استفاده از فضای مجازی، یعنی بومی کردن زیرساخت‌ها؛
2ـ تولید محتوای جذاب، زیبا و هنرمندانه با سرمایه‌گذاری در این راستا؛
3ـ مواجهه فعال و مبتکرانه با فضای مجازی در سطح ملی و جهانی و توسعه آن به میزان آمادگی قطعی نظام برای استفاده از فرصت‌ها و مقابله با تهدیدات؛
4ـ آموزش عمومی و فرهنگ‌سازی برای ارتقای سواد رسانه‌ای و فضای مجازی؛
5ـ شبکه‌سازی در سراسر کشور با توجه به وجود جوان‌های با استعداد و نخبه؛
6ـ استفاده حداکثری از نیروها و تشکل‌های حزب‌اللهی در فضای رقابتی به منظور مقابله با تهدیدات؛
7ـ فراهم آوردن شرایط لازم به بالاترین سطح امنیت برای آحاد مردم
مردم جهان با سونامی اطلاعات مواجه هستند و به گفته کارشناسان، دانش بشر در طول 50 سال از سال 1900 تا 1950 دو برابر شده و از سال 1980به بعد هر پنج سال دو برابر شده است و امروزه با نگاه به آینده تا سال 2020 هر 73 روز دانش بشر به‌روز می‌شود. با این اوصاف می‌توان گفت، همه ابعاد حیات بشر را به طور کامل تحت تأثیر قرار داده است که نمونه بارز آن را در بخش بسیار کوچکی از شبکه‌های اجتماعی تلگرام شاهد بودیم که اگر مسئولان امر، هوشیاری لازم را نمی‌داشتند، چه بسا خسارت‌های جبران‌ناپذیری به کشور در بعد سیاسی، امنیتی و اقتصادی وارد می‌شد. همان‌گونه که شاهد هستیم، جمهوری اسلامی ایران نیز همانند بسیاری از کشورهای دیگر مثل روسیه، اندونزی و چین درصدد برآمد تا با ساخت نر‌م‌افزارهای بومی و خروج از تلگرام، از ایجاد خسارت‌های جبران‌ناپذیر جلوگیری کند و همه مسئولان امر نیز با حفظ اتحاد و همدلی در راستای عبور از این شبکه اجتماعی با 40 میلیون مخاطب ایرانی حرکت بسیار زیبایی را نشان دادند. این امر ثابت می‌کند که جوانان این مرز و بوم با اتکا به ظرفیت‌های داخلی، توانایی رقابت با بسیاری از شرکت‌ها و مؤسسات خارجی را دارند و در راستای اعتلای ایران اسلامی و حفظ امنیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آن قدم‌های مؤثری برمی‌دارند.