مدیر مؤسسه مطالعاتی‌ـ پژوهشی 27 بعثت در گفت‌وگو با صبح صادق

حسن ابراهیمی/ گنج تمام نشدنی دفاع مقدس اگر مکتوب و مستند نشود نمی‌تواند برای نسل‌های بعد ماندگار باشد و این یک رسالت زینبی است. خطابه‌های روشنگرانه حضرت زینب(س) بود که حماسه حسینی را زنده نگه داشت. بر همین اساس مطالبه امام انقلاب همواره مکتوب و مستند کردن وقایع و مسائل دفاع مقدس و پژوهش‌های این حوزه است. مؤسسه مطالعاتی و پژوهشی 27 بعثت با تلاش عده‌ای از فرماندهان، رزمندگان و نسل جوان مجموعه سپاه محمد رسول‌الله(ص) چند سالی است که به همین منظور شکل گرفته تا یاد و خاطره دفاع مقدس و شهدای لشکر همیشه پیروز 27 محمد رسول‌الله(ص) را در تاریخ جاودان کند. مازیار حاتمی مدیر این مؤسسه بانی این اتفاق را امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی) می‌داند که با خطاب‌هایی که به سردار شهید حاج‌حسین همدانی داشتند موجب شدند این مؤسسه با هماهنگی‌ها و تلاش‌های حاج‌حسین شکل بگیرد. در ادامه در خصوص کمّ و کیف فعالیت‌های مؤسسه مصاحبه ما با آقای حاتمی را می‌خوانید.   
*‌ لطفاً بفرمایید این مجموعه چگونه شکل گرفت؟
بنده چند سال پیش روز 14 خرداد در مراسم ارتحال امام(ره) شهید حاج‌حسین همدانی را دیدم، چون دغدغه داشتم گفتم حاج‌حسین این‌طوری نمی‌شود! باید کاری کرد. ایشان گفت صبر کن خبرهای خوبی در راه است. چند مدت بعد شهید همدانی با من تماس گرفت و گفت فردا اول صبح بیا فلان جا. (محل فعلی همین مؤسسه) من صبح رفتم دیدم سایر دوستان هم آنجا حضور دارند. شهید همدانی گفت این بحث نوشتن در خصوص تاریخ لشکر و حضور لشکر در دفاع مقدس و شهدای لشکر از مطالبات رهبر معظم انقلاب بوده که به ایشان فرموده‌اند و به من گفتند شما دیگر سر کار قبلی نرو و بیا اینجا مشغول شو. در واقع، بنای کار را شخص شهید همدانی گذاشتند. البته بنده یک سالی می‌شود که مدیر این مجموعه هستم، پیش از این در بخش‌های دیگر مجموعه فعالیت داشتم.
*‌ در این مؤسسه چه فعالیت‌هایی دارید؟
مؤسسه سال 91 با هدف نشر و تألیف آثار دفاع مقدس و به صورت تخصصی آثار لشکر 27 حضرت محمد رسول‌الله(ص) به راه افتاد. در همین زمینه یک‌سری سرگذشت‌نامه‌ها برای فرماندهان شهید خودمان داریم. لشکر نزدیک 200 فرمانده شهید دارد، از فرمانده لشکر تا فرمانده و معاون گردان که شناسایی شدند و باید روی آنها کار شود. تاکنون نزدیک به 30 کتاب نوشته شده است و بخشی را جناب آقای بابایی به عنوان مجموعه 27 در 27 کار کردند که جانشین‌ها و و فرماندهان محورهای لشکر هستند و بخشی را هم با عنوان بیست‌وهفتی‌ها که فرمانده گردان‌ها و واحدها هستند، داریم که مجموعه ادبیات مؤسسه با نویسندگان دیگر بر روی آن کار می‌کنند. زندگی‌نامه شهیدان همت، چراغی و اخیراً شهید مهتدی و نیز زندگی‌نامه حاج‌احمد متوسلیان را داریم.
در کنار این سرگذشت‌نامه‌ها یک‌سری تاریخ شفاهی را هم داریم. همچنین کارنامه عملیاتی را داریم که به دنبال کتاب «ضربت متقابل» و «هم‌پای صاعقه» به کوشش انتشارات سوره مهر منتشر شد و آقای بابایی کتاب «شراره‌های خورشید» را کار کردند که با توجه به سیر تاریخی، کتاب شماره شش کارنامه عملیاتی لشکر است و کتاب‌های سوم، چهارم و پنجم هنوز کار نشده است. عملیات‌های والفجر مقدماتی و 1، مسلم، والفجر 4 وقایع مابین اینها است و بعد از عملیات خیبر که با عنوان «شراره‌های آتش» چاپ شده شماره بعد عملیات بدر است. جدای از کارنامه‌های عملیاتی، شهدای مدافع حرم هم هستند که خود شهید همدانی در رأس آنها قرار دارند و سایر شهدا که برنامه‌ریزی در خصوص کتاب‌های اینها انجام و بعضاً اجرایی شده است. در مجموع تا الآن 74 اثر منتشر شده است. آثاری هم در حوزه راهبردی جنگ داریم؛ مثل «رؤیای آمریکایی».
* لطفاً درباره حمایت‌هایی که از شما می‌شود و وابستگی‌های مجموعه و نحوه درآمد و هزینه‌ها بفرمایید.
همان‌طور که می‌دانید مجموعه‌ای پویا و موفق است که بتواند روی پای خودش بایستد. نشر 27 به سمت خودکفایی پیش می‌رود. ما به جایی وابسته نیستیم. نشر ما مستقل است و پرونده مستقل دارد. اما قطعاً به سپاه تهران نیازمندیم چون اصلاً نوع عملکرد ما برای سپاه تهران است و محتواهایی که می‌خواهیم همگی در اختیار سپاه تهران است. البته حرکت در مسیر خودکفایی به کیفیت کار ما کمک می‌کند.
*‌ به چه نحو به این مقصود می‌رسید؟
در این راستا ما امسال 9 فروشگاه و کتابکده 27 را که در سطح تهران داریم، برنامه‌ریزی کردیم که ارائه مکتوبات نشر 27 و دیگر ناشران حوزه دفاع مقدس را داشته باشند،  بخشی از درآمد از طریق این فروشگاه‌ها تأمین می‌شود. کار بعدی حضور پر قدرت در نمایشگاه‌های تهران و تمامی نمایشگاه‌های استانی است. اقدام بعدی حضور نشر 27 در اکثر مجامع مذهبی برای عرضه محصولات فرهنگی و کتب دفاع مقدس است.
*‌ کارهای غیر مکتوب هم دارید؟
بله در حوزه دیداری و شنیداری فقط در سال 95 دو هزار دقیقه تولید داشتیم. مستند عملیات خیبر، عملیات مسلم، عملیات والفجر 4 و کربلای 1 مستندهای تولیدی مجموعه هستند که از صداوسیما هم پخش شد‌ه‌اند. 
*‌ در حوزه ترجمه کتاب‌های خود به دیگر زبان‌ها هم اقدامی کرده‌اید؟ 
14 عنوان از کتاب‌های‌مان را به دو زبان عربی و انگلیسی ترجمه کرده‌ایم؛ کتاب زندگی‌نامه حاج‌احمد متوسلیان، شهید همت، کتاب شهید قجه‌ای و کتاب گردان نهم، کتاب شهید حاج‌عباس کریمی و... ما بخشی از کتاب‌ها را که ترجمه کردیم در اوج دوره مقاومت در سوریه و لبنان ارسال کردیم که به ویژه از مجموعه حاج‌احمد که شناخته شده‌تر بود استقبال شد. 
با این کتاب‌ها در نمایشگاه مسکو و فرانکفورت شرکت کردیم. انتظار نداشتیم از کتاب‌ها استقبال شود، ولی استقبال خوب بود. 
* از نمایشگاه کتاب امسال بگویید.
امسال 74 عنوان کتاب داشتیم که هشت تای آن جدید بود. استقبال مردم از کتاب‌های مؤسسه  خوب بود. مثلاً خداحافظ سالار که پارسال اواخر نمایشگاه رسیده بود، امسال خیلی با قدرت در نمایشگاه بود که شش هزار جلد آن امسال به دست مردم رسید. «آب هرگز نمی‌میرد»، «تمنای بی‌خزان»، «رؤیای آمریکایی» کتاب‌های پر فروش ما شدند. خداحافظ سالار در روز هشتم نمایشگاه تمام شد و باید به چاپ جدید اقدام کنیم. الآن عمده کتاب‌های ما نوبت چاپ دهم به بالا هستند و خداحافظ سالار در آستانه چاپ چهلم است. 
*‌ نویسنده‌های شما چه کسانی هستند؟ 
در ابتدا نویسنده‌هایی که افتخار دادند آقای بابایی، بهزاد و شکری و بعد جناب آقای حسام که با مجموعه همکاری می‌کنند. سرگذشت‌نامه‌های شهدا را الآن یک‌سری از نویسندگان جوان انجام می‌دهند که هم قلم خوبی دارند و هم رتبه آورده‌اند. علاوه بر مفاخری که عرض کردم، حدود 20 نویسنده با ما همکاری می‌کنند. 

گزارشی کوتاه از افتتاح مرکز تخصصی شیمی‌درمانی حضرت فاطمه‌زهرا(س) در خرمشهر

عمار قلعه‌نوعی
روز سوم خرداد کوچه پس کوچه‌های آرام شهر خرمشهر که هر یک غم سنگینی رو تو دل خودشون پنهان کردن، رودخانه کارون با آرامش همیشگی خودش در حال پیمودن راه درازی است که از مبدأ تا مقصد باید طی کنه و مردم صبور، رنج‌کشیده و سختکوش خرمشهری هم زیر آفتاب سوزان خرداد ماه با زبان روزه در حال انجام کارهای روزمره خودشون هستن. قراره تا غروب آفتاب اتفاقاتی در این شهر رخ بده که مهم‌ترینش دیدار دوستان و یاران قدیمی در همایش «فاتحان خرمشهر» است؛ چهره‌های سوخته و خسته، اما شاداب و بشاشی که از هر کجای شهر و استان و کشور خودشون رو به قرار ساعت پنج‌ونیم عصر رسوندن تا تجدید خاطره‌ای کنند از روزهای سخت جنگ، حماسه و افتخار... .
اما قصه این روز قشنگ به اینجا ختم نمی‌شه، در لابه‌لای حرف‌های در گوشی جمعیت، صحبت از فتح و افتخاری دیگر هست که قراره به همت افتخارآفرینان دیروز و حماسه‌سازان امروز رقم بخوره تا مرهمی باشه بر دردهای مردم رنج‌کشیده شهر... قرارشون ساعت نه‌ونیم شبه و محل قرار بیمارستان حضرت ولی‌عصر(عج) خرمشهر.
سر ساعت یکی یکی بچه‌های قدیمی دارن دور هم جمع می‌شن، مادران و همسران، برادران و خواهران شهدا، همرزم‌های قدیمی بعد از افطار و نماز دوباره اومدن تا حماسه‌ای دیگر رو رقم بزنن، اومدن تا ثابت کنن جنگ هنوز تمام نشده و با همه سختی‌هایی که مردم این شهر قهرمان‌دارن، باز هم همت همون بچه‌ها هستن که دارن توی کوچه پس کوچه‌های شهر سر و صدا راه می‌اندازن.
این جنگ، جنگ مبارزه با «سرطان» است و مردمی که چشم امیدشون به دستان با غیرت همشهری‌هاشون دوخته شده... قراره افتتاحی صورت بگیره از جنس همت و غیرت. 
مردان و زنان خرمشهری؛ آنهایی که زیر پرچم حضرت زهرا(س) در مجموعه مؤسسه خیریه امدادگران عاشورا جمع شدند تا عاشورایی عمل کنن و ثابت کنن امدادگری هنر عاشورائیان است... .
البته تو این افتخار بزرگ نباید زحمات و خدمات دانشگاه علوم پزشکی آبادان و مدیریت منطقه آزاد اروند رو نادیده گرفت که با همدلی و یکصدایی و انجام یک کار تیمی هماهنگ به این مهم دست پیدا کردن.
این مرکز تخصصی شیمی‌درمانی در مساحتی به وسعت 340 متر مربع با 16 تختخواب و با مبلغی به ارزش 750 میلیون تومان نقد و چندصد میلیون کمک‌های غیر نقدی از جمله سیمان و مصالح و تخت و... به بهره‌برداری رسید که قراره ان‌شاءالله در چند مرحله و با استقرار پزشک از هفته‌ای دو روز تا به صورت تمام‌وقت به بیماران نیازمند خرمشهری و منطقه جنوب خوزستان و جزیره آبادان خدمات ارائه بده.