محمدرضا مودودی، معاون سازمان توسعه تجارت گفت: اگر قرار باشد تحریم‌های آمریکا به همراه تحریم‌های بین‌المللی ایران اجرایی و تشدید شوند، نیاز است واردات و حتی در مواردی صادرات به گونه‌ای کنترل و مدیریت شود که مانع از هدر رفت ارز شود و برای تأمین موارد غیرضروری ارز مصرف نشود. در این راستا وزارت صنعت فهرستی از اقلام غیرضروری وارداتی آماده کرده که نیازی به واردات آنها وجود ندارد .
بررسی نقش مردم و مسئولان در تحقق شعار سال‌ـ 9

  محمدابراهیم میانجی/ در شماره‌ گذشته به بخشی از نقش مسئولان در تحقق شعار سال پرداخته شد. توجه ویژه به صادرات کالاهای غیر نفتی، اعطای یارانه فروش در نمایشگاه‌های خارجی، اختصاص اعتبار صادراتی و تمرکز بر بازار کشورهای منطقه به مثابه بخشی از حمایت‌های دولت در عرصه صادرات کالای ایرانی نیز مورد بررسی قرار گرفت. در این شماره موضوع تحقق دیپلماسی اقتصادی که مصداق دیگری از حمایت کاربردی و عملیاتی دولت از کالای ایرانی است،‌ بررسی می‌شود. 

فعال شدن 
دیپلماسی اقتصادی دولت
گسترش بازارهای جهانی و ارتباط روزافزون میان کشورها سبب شده است محیط تجاری بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی با تغییر و تحولات فراوانی روبه‌رو شود. در چنین وضعیتی، مفاهیم دیپلماسی اقتصادی از اهمیت بسزایی در بسترسازی برای تعامل با اقتصاد کشورهای مختلف جهان برخوردار است.
بی‌شک با توجه به کارکرد وزارت امور خارجه در راستای برقراری ارتباط و تعامل مناسب بر اساس مبانی و اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، با دیگر کشورها در عرصه روابط بین‌الملل، این وزارتخانه می‌تواند نقش مهمی در زمینه ارتقا و بهبود اوضاع اقتصاد کشور و فعال شدن در عرصه دیپلماسی اقتصادی ایفا کند. 

وزارت امور خارجه بازوی ظرفیت‌ساز برای اقتصاد
امروزه اقتصاد کشور برای دستیابی به رشد و توسعه مدنظر خود نمی‌تواند بی‌توجه به اوضاع اقتصاد جهانی و به صورت مستقل عمل کند، به ویژه در وضع حساس اقتصادی حال حاضر، این نقش و جایگاه دستگاه سیاست خارجی به نحوی پررنگ‌تر و جدی‌تر از هر زمان دیگری احساس می‌شود؛ چرا که در این وضعیت که کشور با یک جنگ تمام‌عیار اقتصادی روبه‌رو است، هم به واردات کالاهای واسطه‌ای و سرمایه‌ای و هم به صادرات کالای تولید داخل نیاز است. در این راستا وزارت امور خارجه با تبیین، تشریح و شفاف کردن توان و ظرفیت‌های اقتصادی موجود در کشور می‌تواند بسترهای جذب سرمایه خارجی و به موازات آن زمینه صادرات کالاهای ساخت داخل به دیگر کشورها را فراهم کند.

اولویت‌های وزارت خارجه 
در عرصه دیپلماسی اقتصادی
با آغاز فعالیت دولت دوازدهم وزارت امور خارجه در راستای فعال شدن در عرصه دیپلماسی اقتصادی با تغییر ساختار خود و افزودن معاونت اقتصادی، فعال شدن در عرصه اقتصادِ سیاسی را در دستور کار خود قرار داد و در جهت توجه به تحقق شعار سال نیز محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه شش اولویت را برای دستگاه سیاست خارجی کشور با هدف حمایت از کالای ایرانی مطرح کرد.
اولویت‌های وزارت خارجه در دو بخش واردات و صادرات تعریف می‌شود. در بخش اول  اولویت‌ها به ترتیب مربوط به واردات فناوری، جذب سرمایه‌گذاری و گردشگری و در بخش دوم اولویت‌ها مربوط به صادرات کالاهای غیر نفتی، خدمات فنی و مهندسی و نیروی کار متخصص می‌شود که در قالب شش اولویت راهبردی برای حوزه دیپلماسی اقتصادی کشور در نظر گرفته شده است.
در این رویکرد جدید، وزارت خارجه بر دیپلماسی اقتصادی تأکید دارد؛ چراکه نقش دستگاه دیپلماسی در پیشرفت اقتصادی و بهبود روابط اقتصادی با دیگر کشورها، به ویژه کشورهای همسایه در حوزه اقتصادِ سیاسی حائز اهمیت فراوانی است.

راهکارهای تسهیل دیپلماسی اقتصادی
با نامگذاری سال 97 به سال «حمایت از کالای ایرانی» و مطالبه ورود مسئولان در این زمینه از سوی رهبر معظم انقلاب، در کنار اولویت‌های مطرح شده از سوی مسئولان امرِ سیاست خارجی کشور، اقدامات زیر به منظور دستیابی به دیپلماسی اقتصادی می‌تواند مفید و مطلوب باشد:
1ـ با توجه به وجود تحریم‌های ظالمانه علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و با توجه به اینکه امر صادرات و توسعه آن در سطح بین‌الملل از مهم‌ترین ابزارهای ارزآوری و ارتقای سطح تولیدات کیفی کشور تلقی می‌شود، شایسته است موضوع فوق که در برگیرنده دیپلماسی فعال اقتصادی در عرصه سیاست خارجی است، به‌ مثابه راهبرد اصلی دولت مد نظر وزارت امور خارجه قرار گیرد.
2ـ ورود با قوت دستگاه دیپلماسی برای تحقق بند‌ 12 سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی شامل؛ افزایش قدرت مقاومت و کاهش آسیب‌پذیری اقتصاد کشور از طریق: توسعه پیوندهای راهبردی و گسترش همکاری و مشارکت با کشورهای منطقه و جهان به ویژه همسایگان، استفاده از دیپلماسی برای حمایت از هدف‌های اقتصادی، بهره‌گیری از ظرفیت‌های سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای و بند 13 شامل؛ مقابله با ضربه‌پذیری درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز از طریق: انتخاب مشتریان راهبردی و ایجاد تنوع در روش‌های فروش برای افزایش صادرات گاز، برق، پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی.
3ـ در کنار اولویت‌های پیش‌گفته یکی از اهداف اولویت‌دار و رویکردهای اساسی وزارت خارجه، باید مبتنی بر بسترسازی، هموارسازی، تسهیل‌کنندگی و روان‌سازی روابط اقتصادی‌ـ تجاری از کانال روابط سیاسی و دیپلماتیک با کشورهای هدف باشد. این رویکرد نیازمند تدوین سندی است که به منزله یک منشور، نصب‌العین تمامی زیرمجموعه‌های وزارت امور خارجه در سطح جهان قرار گیرد؛ چرا که در رابطه با موضوع صادرات و توسعه پایدار آن، کشور نیازمند تدوین سند دیپلماسی اقتصادی است تا فارغ از دولت‌ها و تغییرات ناشی از انتخابات در مناسب اجرایی، مجموعه حاکم بر سیاست خارجی کشور، ملزم به رعایت مفاد سند دیپلماسی اقتصادی کشور باشد و در هر زمان و در هر مکان رویکرد اقتصادی و حفظ منافع اقتصادی کشور را به مثابه سیاست راهبردی نظام جمهوری اسلامی بپذیرد و به آن عمل کند.
4ـ سفارتخانه‌ها در کشورهای گوناگون می‌توانند بهترین کمک را به تولیدکنندگان ایرانی با هدف شناخت بیشتر بازارهای موجود در کشورهای هدف و همین‌‌طور تعیین بهترین دریافت‌کنندگان صادرات کالاهای غیرنفتی ایران داشته باشند. تسهیل صادرات کالاهای ایرانی و تولید مشترک در این کشورها از دیگر خدماتی است که وزارت خارجه از طریق سفارتخانه‌های خود می‌تواند به بخش تولید داخلی کشور دهد. هماهنگی در راستای اعزام هیئت‌های تجاری و اقتصادی مرکب از کارآفرینان بخش خصوصی و فعالان اقتصادی به کشورهای خارجی از دیگر روش‌های مناسب برای تسهیل عرضه کالاهای داخلی به بازارهای جهانی از طریق دیپلماسی اقتصادی است که وزارت خارجه محور آن می‌باشد.
5ـ وزارت امور خارجه در راستای زمینه‌سازی برای تحقق دیپلماسی اقتصادی مطلوب نظام اسلامی باید زمینه‌ها، موانع و چالش­های جایگاه دیپلماسی اقتصادی در سیاست خارجی ایران را مطابق با اصول و ارزش‌های حاکم بر نظام اسلامی احصا کرده و برای تحقق اثربخش آنها اقدام کند.
6ـ وزارت امور خارجه از طریق تعامل با دیگر نهاد‌ها و سازمان‌های متولی در امر اقتصاد، چالش‌های فراروی دیپلماسی اقتصادی، یعنی تقابل سیاست و اقتصاد، تقابل دولت و بازیگران غیر دولتی و تقابل عرصه داخلی و بین­المللی را برشمرده و برای برون‌رفت از آن راهکارهای عملی مطلوب ارائه کند و از تأثیرات منفی آنها بر کارکرد مناسب دیپلماسی اقتصادی بکاهد. 

  محمد نوری/ جنگ تجاری میان آمریکا و چین که از زمان روی کار آمدن ترامپ در آمریکا آغاز شده است، روز‌به‌روز ابعاد گسترده‌تری به خود می‌گیرد و این امر بر نگرانی بازارهای سرمایه از بازگشت به وضعیت سخت و زیان‌ده سال‌های نه چندان دور افزوده است. سرمایه‌گذاران نگرانند که مجادلات خشن بین آمریکا و چین موجب تشدید جنگ تجاری در روزها و ماه‌ها آینده شود و این امر اقتصاد جهانی را به ورطه سقوط بکشاند.
ترامپ تنها سه روز پس از آغاز دوره ریاست‌جمهوری خود در آمریکا، دستور خروج از ‌پیمان «ترانس پاسیفیک»، معاهده‌ای که در طول کمپین انتخاباتی خود بارها آن ‌را «فاجعه‌آمیز» نامیده بود، صادر کرد و جنگ تجاری با چین را کلید زد. چرا که فکر می‌کرد، برخورداری از پشتیبانی کشورهای عضو این پیمان، اهرم فشار آمریکا بر چین خواهد بود و در صورتی که چین تعرفه‌ واردات محصولات آمریکایی را بیش از این بالا ببرد، آمریکا به بازارهای دیگر کشورهای عضو با تعرفه‌های گمرکی پایین‌تر دسترسی خواهد داشت.
این جنگ تجاری زمانی شدت گرفت که وزارت بازرگانی چین چهارم آوریل 2018 (15 فروردین) اعلام کرد که در پاسخ به تعرفه‌های گمرکی دولت آمریکا بر روی واردات کالاهای چینی، بر 50 میلیارد دلار از کالاهای آمریکایی، از جمله سویا، هواپیما و خودرو تعرفه 25 درصدی اعمال خواهد کرد. در واکنش به این اقدام تلافی‌جویانه چین، ترامپ خبر از افزایش سطح تعرفه‌گذاری بر کالاهای چینی به میزان 100 میلیارد دیگر داد.
آنچه از این مجادله برمی‌آید اینکه، دولت آمریکا و شخص ترامپ در تلاشند که از تهدید افزایش تعرفه‌ها علیه چین، برای وادار کردن این کشور به نشستن بر سر میز مذاکره استفاده کنند.
با وجودی که مذاکرات بین دو کشور برای دستیابی به توافق دو طرف آغاز شد و در فرایند این مذاکرات، توافقاتی بین دو کشور برای اجتناب از تنش تجاری و تأمین منافع آنها در مبادلات تجاری صورت گرفت، ولی آمریکا پایبندی به این توافقات را در کمتر از دو ما زیر پا گذاشت و اعلام کرد که هنوز از تهدید برای وضع تعرفه روی ۵۰ میلیارد دلار واردات کالاهای چینی دست برنداشته و از آن تا زمانی که پکن به موضوع سرقت مالکیت معنوی آمریکایی رسیدگی کند، استفاده خواهد کرد. طبق بیانیه کاخ سفید، آمریکا همچنین محدودیت‌ها، بر روی سرمایه‌گذاری از سوی شرکت‌های چینی در این کشور و همچنین کنترل صادرات کالاهایی که به چین ارسال می‌شوند را حفظ خواهد کرد.
در واکنش به این اقدام آمریکا، سخنگوی وزارت خارجه چین تأکید کرد که ما نمی‌خواهیم با آمریکا وارد یک نبرد تجاری تمام‌عیار شویم، اما از این بابت هراسی هم به خود راه نمی‌دهیم و برای این امر آماده‌ایم.
دو کشور در اوایل ماه جاری میلادی در واشنگتن برای سومین بار مذاکرات تجاری انجام دادند و پس از آن اعلام شد که برای متوقف کردن نبردهای تجاری و تعرفه‌های سنگین به توافق رسیده‌اند. اما حالا آمریکا می‌گوید که تا پایان ماه آینده میلادی 25 درصد تعرفه روی کالاهای وارداتی چین به ارزش 50 میلیارد دلار در نظر خواهد گرفت و اجازه نخواهد داد شرکت‌های چینی به طور نامحدود در این کشور سرمایه‌گذاری کنند.
با توجه به چنین رفتارِ ذاتی که در دولتمردان آمریکایی وجود دارد که حتی به توافق با هم‌پیمانان خود نیز پایبند نیستند، رهبر معظم انقلاب درباره اعتماد نکردن به آمریکا به مسئولان چنین تذکر می‌دهند: «در هیچ مسئله‌ای نمی‌توان به حرف‌های آمریکایی‌ها اعتماد کرد.» و این مشت نمونه خروار است که باید مورد توجه مسئولان و دست‌اندرکاران دولتی قرار گیرد که آمریکا به هیچ تعهدی پایبند نخواهد بود، مگر اینکه منافع یکجانبه خود را تأمین کند.

یکی از قوانین جالب در ادبیات اقتصادی که می‌توان مفهوم آن را به بسیاری از پدیده‌های اقتصادی و اجتماعی در زندگی تعمیم داد، قانون «گِرشام» (bad money drives out good) است. این جمله معروف به‌ طور خلاصه قانون گِرشام را توضیح می‌دهد؛ «پول بد پول خوب را از رواج می‌اندازد.»
در تبیین این قانون گفته شده است؛ هرگاه بنا به دلایلی از جمله کمبود اطلاعات یا اجبار دولت، ارزش اسمی یا همان ارزشی که به‌ صورت دستوری برای کالا یا خدمات تعیین می‌شود، با ارزش واقعی یا ارزش مبادله‌ای آن در بازار متفاوت باشد؛ این امر موجب خروج آن منبع از چرخه اقتصادی یا هرز رفتن آن در سیستم اقتصادی می‌شود.
«توماس گِرشام» در سال ۱۵۵۸ میلادی یا اواسط قرن شانزدهم میلادی مشاور مالی ملکه الیزابت در انگلستان بود. این تاجر انگلیسی درباره نحوه ضرب سکه‌ها به ملکه انگلستان هشداری داد که بعدها ادعای او رنگ واقعیت به خود گرفت و به قانونی در اقتصاد مبدل شد. در آن زمان در انگلستان برای انجام معاملات دو نوع سکه ضرب می‌شد که عیار متفاوتی (از نظر آلیاژ به‌کار رفته در آنها) داشتند. اما هر دو با ارزش یکسان در بازار برای معامله مورد استفاده قرار می‌گرفتند. گِرشام معتقد بود که پول بد، یعنی همان پولی که ناخالصی داشت، به مرور زمان موجب می‌شود پول خوب یا همان سکه‌های خالص از گردونه بازار خارج شوند. نتیجه نهایی آن، خالی شدن اقتصاد انگلستان از سکه‌های خالص و انباشت سکه‌های ناخالص در چرخه اقتصادی آنها بود.
اگرچه تشخیص سکه خالص از ناخالص برای مردم عادی کاری دشوار بود، اما افراد خبره به ‌راحتی می‌توانستند این دو را از هم تمییز دهند. مردم با پول بد، پول خوب را به‌ دست می‌آوردند و از کشور خارج می‌کردند و پس از ذوب کردن آن، کمی سود از مابه‌التفاوت این دو کسب می‌کردند. پرواضح است ادامه این روند موجب خروج پول خوب یا سکه با عیار بالا از چرخه اقتصادی و هجوم پول بد در بازارها برای داد و ستد می‌شود؛ فرآیندی که به قانون «گِرشام» معروف شد.
قانون گِرشام یک هشدار بزرگ به سیستم اقتصادی است. هر کجا که قیمت‌گذاری بین دو کالا، خدمات، گروهی از افراد و... بدون در نظر گرفتن ارزش واقعی آنها باشد؛ به بیان دیگر، هر کجا که قیمت نتواند تفاوت واقعی این اقلام را از یکدیگر توضیح دهد، باید منتظر خروج منابع برجسته در هر زمینه و جایگزین شدن گزینه‌های بد به جای آنها شد، خواه پول بد به جای پول خوب، خواه افراد بد به جای افراد خوب.
قانون گِرشام در خصوص مدیران اجرایی نیز کاربرد دارد. دیده می‌شود در شرکتی که فساد و عدم شفافیت زیاد است، مدیران بد مدیران خوب را از میدان به در می‌کنند؛ چرا که در سازمانی که شفافیت و شایسته‌سالاری حاکم نباشد، بهایی که سازمانی برای مدیران لایق، قائل می‌شود (ارزش اسمی مدیران لایق و اندیشمند و متعهد)، در بهترین حالت همانند مدیران نالایق و غیرمتعهد است؛ لذا صندلی‌های مدیریت از مدیران لایق خالی شده و برای مدیران نالایق کنار گذاشته می‌شود. از سوی دیگر، دسیسه‌ها و تلاش‌های مدیران غیر متعهد برای کسب این کرسی‌ها، خروج مدیران پرتلاش و لایق و متعهد را تسریع می‌کند.
در باب تقاضای بیمه هم گفته می‌شود چنانچه برای ریسک مشخصی، قیمت یکسان برای همه گروه‌های ریسکی در نظر گرفته شود، مشتریان بد (پرریسک)، مشتریان خوب (کم ریسک) را از گردونه متقاضیان بیمه خارج می‌کنند.
زودتر رد کردن پول‌های کهنه و پاره و چسب‌زده برای خرید و پرداخت کرایه، به جای پول‌های نو و تا نخورده، از دیگر مثال‌های قانون گِرشام است.

ثروتمندترین خانواده جهان
به گفته ساندی تایمز، خانواده والتون که بنیانگذار فروشگاه‌های زنجیره‌ای و المارت هستند، ثروتی بیشتر از جف بزوس، بیل گیتس و وارن بافت دارند. این خانواده آمریکایی ثروتی به ارزش 9/128 میلیارد پوند (۱۷۵ میلیارد دلار) در اختیار دارند؛ این در حالی است که برادران کخ با ۱۲۰ میلیارد دلار ثروت در رده دوم ثروتمندترین خانواده‌های جهان قرار دارند.
توسعه صنعتی در فعالیت‌های مزیت‌دار کشاورزی
محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به نیاز بخش کشاورزی به صنایع بالادستی و پایین‌دستی، اظهار داشت: «بخش عمده‌ای از صنایع اشتغال‌زا که ارزش‌افزوده بالایی دارند و با ظرفیت نسبی بالاتری در مقایسه با دیگر حوزه‌ها فعالیت می‌کنند، صنایع غذایی و محصولات کشاورزی هستند که موجب پایداری صنایع غذایی شده است.» وی افزود: «هرگونه توسعه صنعتی که امکان آن وجود دارد و ما در آن مزیت داریم باید انجام شود.»
توافق ایران و هند برای دور زدن تحریم‌ها
بر اساس گزارش‌های به دست آمده، مقامات رسمی بخش صنعت در مصاحبه‌ با خبرگزاری «اسپوتنیک» روسیه گفتند، هند پرداخت پول نفت ایران را به روپیه انجام خواهد داد و این اقدام دو کشور به منظور خارج شدن از فشارهای اقتصادی تحمیل شده از سوی ایالات متحده علیه تهران است. بر اساس توافق انجام گرفته میان ایران و هند، پرداخت‌های نفتی از طریق بانک دولتی «یوسی‌او» هند انجام خواهد گرفت. همچنین دو کشور در حال مذاکره بر روی یک سیستم شبیه به مبادله پایاپای برای دور زدن تحریم‌های آمریکا هستند.
نامه بیژن زنگنه به سهیل المزروعی
وزیر نفت ایران در نامه‌ای به سهیل المزروعی، وزیر نفت امارات متحده عربی که در حال حاضر رئیس اوپک برای سال ۲۰۱۸ است، نوشت: «من براساس ماده ۲ اساسنامه اوپک از این سازمان می‌خواهم از ایران در برابر تحریم‌های آمریکا حمایت کند. در ماده ۲ اساسنامه اوپک به حفظ منافع اعضا به صورت فردی و جمعی تأکید شده است.» زنگنه همچنین گفته است اگر آخرین تهدید‌های تحریمی آمریکا علیه ایران حل و فصل شود، ایران حق برگشت به سهم بازار نفتی خود را در حداقل زمان ممکن خواهد داشت و تولید معمولی خود را در سطح قبلی ادامه خواهد داد و هیچ نوع محدودیتی را در زمینه این مسئله نخواهد پذیرفت.
انتقاد یک اصلاح‌طلب از عملکرد اقتصادی دولت
فرشاد مؤمنی، اقتصاددان اصلاح‌طلب درباره عملکرد دولت روحانی گفته است: «بزرگ‌ترین خطای راهبردی دولت روحانی در اقتصاد این بود که هیچ مانعی برای واردات لجام‌گسیخته کالای مصرفی و عمدتاً قابل تولید در داخل کشور ایجاد نکرد و بلکه آن را استمرار نیز بخشید. در سال ۹۳ در حالی که در برخی از ایام قیمت نفت حدود ۷۰ دلار کاهش پیدا کرده بود، واردات خودروهای لوکس در مقایسه با سال ۹۲ در حدود ۶۰ درصد افزایش داشته است.»
 پیشنهاد اصلاحات در سازمان تجارت جهانی
امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه خواهان اصلاحات در سازمان تجارت جهانی شد. مکرون در نشست کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در پاریس گفت: «من مذاکراتی را پیشنهاد می‌کنم که آمریکا، اتحادیه اروپا، چین و ژاپن در آن حضور داشته باشند. این مذاکرات باید در زمینه ایجاد اصلاحات در سازمان تجارت جهانی به سرعت و به طور ویژه در گروه بیست و گروه کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی مطرح شود.»


پرورش دهندگان اسب در دزفول شش برابر  شدند  اکبر کریمی/ صنعت اسب در برخی کشورهای جهان مانند آمریکا، انگلستان، استرالیا و امارات، همیشه یکی از صنایع پول‌ساز با گردش مالی بالا بوده است. این صنعت شامل دو حوزه به هم مرتبط می‌شود؛ حوزه نگهداری و پرورش اسب که ظرفیت بالای اشتغال‌زایی مستقیم و غیر مستقیم دارد. حوزه دیگر مربوط به انواع مسابقات سرعت، استقامت و زیبایی و ورزش‌های حرفه‌ای مربوط به آن است که این حوزه نیز در کشورهای نامبرده، یکی از بسترهای جذب توریست ورزشی محسوب شده و گردش مالی بالایی دارد.
اما درباره وضعیت کشور ما در حوزه پرورش اسب یا مسابقات اسب‌دوانی باید گفت با وجود نژادهای برتر اسب در کشورمان مانند نژاد عرب، ترکمن و کردی که در نوع خود بی‌نظیرند و قابلیت ارزآوری بالایی دارند و مضافاً با وجود سابقه تاریخی ایران در حوزه پرورش اسب که موجب شده ایران به زادگاه اسب مشهور شود، وضعیت فعلی کشور در این حوزه چندان قابل قبول نیست و می‌توان گفت اسب در زادگاه حقیقی خود، یعنی ایران مهجور مانده است.
هر چند برخی علاقه‌مندان به حرفه پرورش اسب طی چند دهه گذشته سعی کرده‌اند به این حوزه رونق بدهند، ولی تا رسیدن به حد مطلوب راه درازی در پیش است. اهمیت اسب به دلیل تعدد حرفه‌ها و زمینه‌های فعالیتی متعدد و ارزآوری و اشتغال‌زایی بالای آن و همین‌طور ظرفیت‌های بالای کشور در این زمینه، برنامه‌ریزی مدون و کارشناسی در کشور برای آن را ضروری کرده است. 
استان خوزستان یکی از مناطق دارای ظرفیت برای پرورش و توسعه صنعت اسب است. نژاد برتر اسب این منطقه اسب اصیل عرب است. در این گزارش یکی از فعالان پرورش‌دهنده این حیوان نجیب معرفی می‌شود.

افزایش تعداد مالکین اسب 
«علیرضا پنبه‌زن» پاسدار بازنشسته‌ای است که با اتمام خدمتش در سال 1385، به شکل حرفه‌ای به صنعت پرورش اسب اصیل عرب روی آورده و اکنون با گذشت 12 سال از فعالیتش در این حرفه، از شغل خود بسیار راضی است.
او در خصوص نحوه آشنایی‌اش با این حرفه می‌گوید: «در دزفول خانواده‌های زیادی به فرمایش پیامبر ‌اکرم(ص) عمل می‌کنند و فرزندان‌شان را از کودکی به سوارکاری و یادگیری آن تشویق می‌کنند. من نیز 15 ساله بودم که پدرم اسبی خرید تا سوارکاری را یاد بگیرم. از آن موقع به بعد همیشه اسب داشته‌ام و سوارکاری می‌کردم. البته در کنار سوارکاری با نحوه نگهداری و پرورش اسب نیز آشنا شدم. علت ورود حرفه‌ای بنده به حرفه پرورش اسب نیز همین سابقه بود.»
پنبه‌زن برای راه‌اندازی مزرعه پرورش اسب، 10 میلیون تومان هزینه کرد و پرورش اسب را با یک مادیان نژاد عرب آغاز کرد. او پس از چند سال فعالیت، به دلیل افزایش شمار اسب‌ها، مزرعه بزرگ‌تری با عنوان «مرکز اصلاح نژاد اسب اصیل عرب دماوند»، به مساحت 3000 متر مربع در دزفول راه‌اندازی کرد. این فعال اقتصادی اکنون 25 اسب، مادیان و کرّه اسب دارد که ارزش آنها حدود یک میلیارد تومان تخمین زده می‌شود.
هیئت سوارکاری شهرستان که پنبه‌زن ریاست آن را نیز بر عهده دارد،200 عضو دارد. او درباره اعضا می‌گوید: «از زمانی که به صورت حرفه‌ای به این فعالیت روی آوردم، به جز من حدود 35 فعال دیگر دزفولی در این حرفه مشغول فعالیت بودند، اما طی این سال‌ها و با کمک و مساعدتی که به علاقه‌مندان ورود به این حرفه داشته‌ایم، توانسته‌ایم تعداد 165 نفر دیگر را به این حرفه وارد کنیم. هر کدام از این افراد در حال حاضر مزرعه جداگانه‌ای دارند و مالک اسب‌هایی از یک تا 20 رأس هستند.» از وی درباره نحوه نگهداری اسب پرسیدم که در مقایسه با پرورش گاو، نگهداری اسب را به مراتب آسان‌تر می‌دانست.

جایگاه اسب عرب در جهان
اسب اصیل عرب سرمایه با ارزش ژنتیکی کشور است که یکی از 10 نژاد محبوب در بسیاری از مناطق جهان شامل آمریکا، کانادا، انگلستان، استرالیا، اروپا و...  است.
در سال 85 تعداد کل اسب‌های نژاد عرب که در دزفول نگهداری می‌شدند، حدود 40 رأس بود که اکنون با کمک و راهنمایی‌های آقای پنبه‌زن و دوستانش در هیئت سوارکاری، تعداد اسب‌های دزفول به حدود 600 رأس رسیده است.
علاقه‌مندان به این صنعت می‌توانند با مراجعه به امور صنفی سازمان جهاد کشاورزی، موافقیت‌های اصولی و بهداشتی را گرفته و پروانه کسب دریافت کنند و اقدام به راه‌اندازی این حرفه سودآور و مفرح کنند.

درباره اسب‌ها
در صنعت پرورش اسب، اصطلاح «اسب» به اسب‌های نر بالغ گفته می‌شود. به اسب ماده «مادیان» می‌گویند و اسب‌های نابالغ و کوچک «کرّه» نامیده می‌شوند.
از اسب‌های بالغ معمولاً برای مسابقات حرفه‌ای سوارکاری استفاده می‌شود، ولی مادیان را یا برای مسابقات سوارکاری غیر حرفه‌ای، طبیعت‌گردی، ورزش‌های آزاد و مسابقات زیبایی، یا برای زاد و ولد نگهداری می‌کنند. عمر پزشکی مادیان نژاد عرب برای باروری 20 سال است، ولی این حیوان تا 30 سالگی قدرت باردار شدن دارد و هر سال می‌تواند یک کره بیاورد. اسب‌های نژاد عرب حدود 45 سال عمر طبیعی دارند.

مشکلات و موانع موجود 
برای توسعه این حرفه
قرار گرفتن صنعت پرورش اسب ذیل فعالیت‌های فدراسیون سوارکاری، بزرگ‌ترین مانع بر سر رشد آن است. پنبه‌زن می‌گوید: «پرورش و نگهداری بسیاری از حیوانات مانند گاو، گوسفند، انواع طیور و حتی سگ و گربه جزو مأموریت‌های وزارت جهاد کشاورزی تعریف شده‌اند و برای واکسیناسیون و معاینه آنها بودجه‌های سالیانه تخصیص پیدا می‌کند، ولی ما پرورش‌دهندگان اسب از امتیازهای آن بهره‌ای نداریم.»
او دومین مشکل این صنعت را واردات بی‌رویه نژادهای خارجی می‌داند که هم موجب خروج حجم بالای ارز از کشور شده و هم به صنعت داخلی آسیب می‌رساند.
برای تهیه گزارش از فعالیت‌های اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981  تماس بگیرید.