عفو بین‌الملل در گزارشی سران ارتش میانمار را به دلیل مدیریت تهاجمی «نظام‌مند» بر ضد مسلمانان روهینگیا به ارتکاب جنایت علیه بشر متهم کرد. این گروه همچنین خواستار محاکمه مقامات ارتش میانمار در دیوان بین‌المللی کیفری شده است. در گزارش عفو بین‌الملل آمده است: «پاک‌سازی قومی جمعیت روهینگیا به وسیله کمپینی مداوم و نظام‌مند که در آن نیروهای امنیتی میانمار هزاران روهینگیا‌ـ از جمله کودکان کم سن و سال‌ـ را کشتند، به وقوع پیوست.»


نگاهی به زمینه‌ها و دلایل موفقیت حزب عدالت و توسعه در ترکیه

 رضا اشرفی/ سرانجام پس از ماه‌ها رقابت شدید و البته تنش‌ها و تقابل‌های سیاسی و اجتماعی، نتیجه انتخابات ترکیه نشان می‌دهد، رجب طیب اردوغان می‌تواند پنج سال آینده را بر کرسی ریاست‌جمهوری تکیه بزند و خواسته‌ها و تفکرات خود را در این کشور اجرا کند. البته به طور قطعی نمی‌توان گفت، وی سال‌های آینده را چگونه سپری خواهد کرد؛ به این معنا که هر لحظه ممکن است با پیشنهاد انتخابات زودهنگام یک بار دیگر مردم را به خیابان‌ها و صندوق‌های رأی بکشاند. تجربه سال‌های گذشته نشان داده است، رئیس‌جمهور ترکیه علاقه دارد تا سیاست را خیابانی کرده و بسیاری از حرف‌های خود را با این شیوه بیان کند و به مخالفان خود پاسخ دهد. 
جدای از اینکه برخی از مخالفان اعتراضاتی نسبت به نتیجه انتخابات دارند،‌ مسئله بنیادی این است که اردوغان به پیروزی خود در انتخابات‌هایی که اعلام می‌کند، اطمینان دارد و به همین دلیل بی‌پروا بار دیگر اعتماد بیش از نیمی از مردم به خود را به بوته آزمایش و نمایش می‌گذارد. وی این را بهترین روش برای پاسخگویی به مخالفان می‌داند. مخالفانی که افزون بر احزاب، ‌جریان‌ها و اشخاص داخلی،‌ کشورهای دیگر را نیز در برمی‌گیرد. برخی از این کشورها که در اردوگاه غرب قرار دارند، تا چندی پیش از متحدان بلافصل ترکیه بودند؛ اما اکنون و به واسطه اختلاف منافع با سیاست‌های کنونی ترکیه از آن فاصله گرفته‌اند. این سیاست در پیام‌های اجباری تبریک آنها نیز نمایان است؛ به ویژه آنکه تأکید کرده‌اند اردوغان بسترهای دموکراسی را تقویت کند. این به معنای آن است که با توجه به انتخابات شکل گرفته در ترکیه،‌ آنها معتقد هستند ترکیه به سمت فضای بسته در حال حرکت است.
اما ترکیه کنونی در چه وضعیتی قرار دارد که این اطمینان را به اردوغان می‌دهد تا همواره و پرتکرار خود را به آزمایش بگذارد؟ در این باره می‌توان به دو موضوع مهم اشاره کرد که در کنار مسائل گوناگون دیگر پیروزی اردوغان را رقم می‌زنند. پیروزی‌ای که از سال 2002 تا کنون در حوزه‌های گوناگون تکرار شده است. رجب طیب اردوغان طی سال‌های گذشته به همراه حزب «عدالت و توسعه» سعی کرده است دو مؤلفه را در ترکیه تقویت کند؛ ابتدا اقتصاد و سپس ملیت و هویت تاریخی. 
آمار و ارقام نشان می‌دهد، ترکیه از سال 2002 از نظر اقتصادی نسبت به گذشته پیشرفت قابل توجهی داشته است. این مسئله در زندگی شهروندان و رفاه اجتماعی تأثیر بسیاری گذاشته است. اگر چه طی چند سال اخیر به ویژه با ورود بی‌پروا و سینوسی ترکیه به تحولات و بحران‌های منطقه،‌ با مشکلاتی همراه بوده؛ اما نباید فراموش کرد که رشد اقتصادی ترکیه طی سال‌های گذشته به اندازه‌ای بوده که آن را یکی از اقتصادهای نوظهور برمی‌شمردند. البته این عنوان دیگر برای ترکیه موضوعیت ندارد؛ اما به هر حال طی سال‌های متمادی اقتصاد ترکیه رو به رشد بود و همین مسئله سبب شد تا بخش خاکستری و آنهایی که تمایل خاصی به سمت طیف و جریان سیاسی خاصی ندارند،‌ وفاداری خود را به حزب عدالت و توسعه نشان دهند و در صندوق‌های رأی از آن حمایت کنند؛ زیرا به هر روی رفاه اقتصادی آنها را بهبود داده بود. این یکی از مؤلفه‌های مهم پیروزی در هر انتخابات است. اما مسئله دوم به غرور ملی وابسته است. اگر چه از دیدگاه مخالفان و حتی برخی از موافقان دولت ترکیه، ‌اردوغان سیاست نادرستی را در منطقه و جهان دنبال می‌کند؛ اما بخش قابل توجهی از مردم ترکیه از سیاست‌های وی حمایت می‌کنند. ترکیه طی قرن‌ها مرکز حاکمیت اسلامی و محور امپراتوری عثمانی بود. این مسئله به بخشی از هویت آنها تبدیل شده و در ناخودآگاه جمعی مردم غرور ایجاد کرده است. حال اردوغان توانسته است با نفوذ و دخالت در تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی بخشی از این هویت را از ناخودآگاه شهروندان به خودآگاه آنها منتقل کرده و این حس را ایجاد کند که همچون دوران اوج قدرت عثمانی می‌تواند تصمیم‌ساز باشد. ممکن است برخی تأکید کنند وی به دنبال بازگشت به دوران عثمانی است و این مسئله را با نگاهی منفی برای اردوغان بیان کنند؛ اما همین مسئله برای بخش قابل توجهی از شهروندان ترکیه نقطه مثبت است؛ زیرا خود را در تصمیم‌سازی بین‌المللی سهیم می‌بینند. 
به هر حال نباید نادیده گرفت که اردوغان در آینده زندگی سیاسی خود با مشکلاتی مواجه است که اگر آنها را جدی نگیرد، با دردسر مواجه خواهد شد. ابتدا اینکه وی در داخل مخالفان جدی دارد، از احزاب سیاسی گرفته تا برخی از اشخاص مطرح و بانفوذ که می‌توانند برخی از جامعه را با خود همراه کنند. وی با این همه اطمینان، توانسته است کمی بیش از نیمی از شهروندان را به سمت خود بکشاند که بسیار شکننده است. از سویی، طی سال‌های اخیر شاخصه‌های اقتصادی ترکیه افول کرده است که می‌تواند در بخش خاکستری جامعه تأثیر بگذارد.
یکی از چالش‌های دیگر اردوغان نگاه مخالف دولت‌هایی است که تا پیش از این متحد سنتی ترکیه شناخته می‌شدند، از آمریکا تا اروپا. این طیف با توجه به عمق اختلافاتی که با ترکیه دارند، هر لحظه مترصد فرصت هستند و از آشوب‌سازی و تخریب چهره اردوغان هراسی ندارند؛ اما مسئله دیگر به سیاست‌های اردوغان در منطقه بازمی‌گردد. سیاست خارجی ترکیه طی سال اخیر با مشکلات و مخالفت‌هایی در منطقه مواجه بوده است و اردوغان نباید آن را نادیده بگیرد؛ از نظر تئوریک و پراگماتیک، ‌عربستان سعودی بزرگ‌ترین رقیب و مخالف سیاست‌های ترکیه است که در بسیاری از مواقع علنی نمی‌شود؛ اما با توجه به اتحاد فعلی عربستان با رژیم صهیونیستی و آمریکا،‌ می‌تواند برای ترکیه چالش‌ساز باشد. به همین منظور ترکیه باید بر روی دیگر متحدان خود به طور جدی‌تر فکر کرده و تکلیف خود را با آنها روشن کند تا سیاست یک بام و دو هوا از سوی آنکارا به بیرون از مرزها القا نشود.
با توجه به این وضعیت می‌توان گفت، دولت آینده ترکیه با زنجیره‌ای از بحران‌ها و چالش‌ها مواجه است که می‌تواند زمینه‌ساز وضعیتی نامطلوب برای این کشور شود؛ در حالی که توجه به مطالبات مردمی و عدم بازی دوگانه در قبال تحولات منطقه می‌تواند زمینه‌ساز کاهش این بحران‌ها باشد. 


  محمد رضا مرادی/ سرانجام رانندگی برای زنان عربستان به صورت رسمی آزاد و از روز سوم تیرماه این موضوع اجرایی شد. سلمان‌بن‌عبدالعزیز، شاه عربستان در تاریخ 4 مهر 1396 در حکمی، ممنوعیت رانندگی برای زنان سعودی را لغو کرده بود؛ اما به دلیل فضای بسته‌ای که حکومت سعودی بر جامعه عربستان تحمیل کرده، اجرایی شدن این حکم حدود 9 ماه طول کشید. زنان عربستان پیش از این اجازه رانندگی، سفر و تحصیل بدون اجازه ولی را نداشتند. گفتنی است، رژیم سعودی سال گذشته سند چشم‌انداز 2030 را تدوین کرد که بر اساس آن عربستان باید تا سال 2030 وابستگی خود به اقتصاد نفتی را کم کرده و ضمن فراهم کردن اسباب تفریح و آسایش شهروندان خود، آزادی‌های بیشتری به آنها اعطا کند.
 اما نکته مهم این است که بن‌سلمان اکنون خود به یکی از دشمنان اصلی سند 2030 تبدیل شده و مخالفان وی را که خواستار اصلاحات اجتماعی هستند، دستگیر و زندانی می‌کند. در این زمینه شبکه خبری «بلومبرگ» در تحلیلی درباره اعطای برخی آزادی‌های مدنی از سوی پادشاهی عربستان به اهالی این کشور، چون اعطای حق رانندگی به زنان نوشت، منتقدان و مخالفان عربستان ارعاب شده، به زندان افتاده یا مجبور به همکاری شدند. برای سال‌ها فعالانی که برای برداشتن منع رانندگی در این کشور مبارزه می‌کردند، دستگیر یا زندانی شده بودند. از سوی دیگر 30 نهاد حقوق بشر بین‌المللی، از جمله «دیده‌بان بین‌المللی حقوق بشر»، «سازمان عفو بین‌الملل» و «مرکز اروپایی برای دموکراسی و حقوق بشر» به تازگی از مقامات سعودی خواسته‌اند که هر چه سریع‌تر جوانان دختر و پسر فعال در زمینه حقوق بشر را که بازداشت شده‌اند، آزاد کنند. در بیانیه این سازمان‌ها، ضمن ابراز نگرانی از وضعیت حقوق بشر در عربستان، آمده است این بازداشت‌ها زمانی انجام شده است که عربستان در قالب طرح «چشم‌انداز ۲۰۳۰» شماری از اصلاحات را در عربستان آغاز کرده است. عربستان در هفته‌های گذشته، دست‌کم ۱۷ فعال زن و مرد در حوزه حقوق بشر را بازداشت کرده و به زندان انداخته است؛ امری که با اعتراض گروه‌های حقوق بشری و سازمان‌های بین‌المللی فعال در زمینه حقوق بشر روبه‌رو شده است.
محمد‌بن‌سلمان از یک سو اقدام به اجرای اصلاحات اقتصادی کرده؛ اما فعالان اقتصادی را همزمان دستگیر کرده است. در این باره وی در مهر ماه سال گذشته 200 شاهزاده و فعال اقتصادی را بازداشت و اموال آنها را مصادره کرد. همچنین وی در حالی مدعی حمایت از حقوق زنان و انجام اصلاحات در این حوزه شده که در هفته‌های اخیر روند دستگیری زنان بسیار تشدید شده است.
در واقع به نظر می‌رسد، بن‌سلمان در مسیر اصلاحات به ویژه در حوزه اجتماعی دچار نوعی تناقض شده است؛ چرا که انجام اصلاحات و دستگیری فعالان اجتماعی طرفدار اصلاحات دو موضوع کاملاً متناقض است. دلیل این امر نیز از یک سو می‌تواند مخالفت قشر سنتی جامعه عربستان با این اصلاحات باشد که ولی‌عهد جوان سعودی ضمن تأکید بر اصلاحات اجتماعی با هدف جلوگیری از مخالفت سنتی‌ها به صورت محدود برخی از فعالان اجتماعی را دستگیر می‌کند؛ اما دلیل دیگر این مسئله نیز به اهداف بن‌سلمان بستگی دارد. از این زاویه اساساً بن‌سلمان به اصلاحات اعتقادی نداشته و از ابزار اصلاحات به دنبال کسب حمایت قشر جوان و افزایش مشروعیت خود است. به همین دلیل این تناقض در اهداف و عملیاتی شدن اصلاحات در عربستان به چشم می‌خورد. کارشناسان معتقدند، بن‌سلمان از اصلاحات اجتماعی تنها به منزله ابزاری برای رسیدن به تخت پادشاهی استفاده می‌کند و پس از رسیدن به قدرت این روند را قطع و به شیوه پادشاهان پیش از خود دیکتاتوری مطلق را حاکم خواهد کرد. به همین دلیل برخی از رسانه‌های غربی معتقدند، وی همانند صدام حسین، دیکتاتور عراق پیش از رسیدن به قدرت از انجام اصلاحات حمایت کرده، اما پس از رسیدن به قدرت به بزرگ‌ترین دشمن اصلاحات تبدیل خواهد شد. بر اساس این، اعطای حق رانندگی به زنان نیز تنها استفاده ابزاری از خواسته نیمی از جمعیت عربستان تفسیر می‌شود.


نفوذ آل‌سعود در جهان اسلام‌ـ 19


  عبدالله عبادی/ جمهوری آفریقای جنوبی کشوری در جنوب قاره آفریقا و در سواحل دو اقیانوس اطلس و هند واقع شده است. 
این کشور سه پایتخت متفاوت دارد؛ قوه مجریه در پرتوریا، پارلمان در کیپ تاون و قوه قضائیه در بلوم‌ـ فونتین  مستقر است. پرجمعیت‌ترین شهر جمهوری آفریقای جنوبی شهر بزرگ «ژوهانسبورگ» است.
جمهوری آفریقای جنوبی با کشورهای نامیبیا، بوتسوانا، زیمبابوه، موزامبیک، سوازیلند و لسوتو (کشوری که در سرزمین آفریقای جنوبی محصور شده‌است) هم‌مرز است.
نخستین مسلمانان آفریقای جنوبی از دو منطقه ساحلی به این کشور آمدند: اولین گروه از مجمع الجزایر اندونزی و مالزی وارد دماغه امیدنیک شدند و سپس به این کشور آمدند. گروه دوم از شبه قاره هند و پاکستان وارد ناتال شدند. گفتنی است، مسلمانان این کشور فعال و طرفدار حزب کنگره ملی آفریقا هستند و علیه نژادپرستی مبارزه می‌کنند.
مسلمانان این کشور بیشتر در شهرهای کیپ‌تاون، دوربان، ژوهانسبورگ و پرتوریا سکونت دارند و شمار اندکی از آنها از تمکّن مالی و تحصیلات عالیه برخوردارند و نقش کم و بیش مهمی در صحنه سیاسی، اجتماعی و تا حدودی اقتصادی کشور ایفا می‌کنند.
پس از برگزاری انتخابات آزاد سال ۱۹۹۴م، با توجه به نقش مسلمانان در مبارزه علیه رژیم آپارتاید در کنار سیاه‌پوستان و همکاری نزدیک برخی شخصیت‌های مسلمان با کنگره ملی آفریقا(ANC) و همچنین کنگره پان آفریکن(PAC)، مسلمانان نقش فعال‌تری در صحنه سیاسی کشور بر عهده گرفتند. همزمان در فضای جدید، تعداد زیادی از سازمان‌ها و تشکیلات سیاسی و مذهبی در داخل جامعه مسلمانان این کشور شکل گرفت، به گونه‌ای که هم‌اکنون مسلمانان در سطح کشور دارای ۴۵۵ مسجد، ۴۶۳ سازمان و ۴۰۸ مرکز آموزشی، پنج رادیوی محلی و پنج ماهنامه اسلامی هستند.
وجود یک ظرفیت مناسب از مسلمانان و یک جامعه بزرگ شیعی در این کشور مهم آفریقا که تعداد آنها تا یکصد هزار نفر هم برآورد شده، سبب شده است مسئولان رژیم سعودی از سال‌ها قبل به فکر نفوذ در مسلمانان این کشور بر آیند و ضمن ایجاد یک جامعه وهابی در آن به نوعی از نفوذ شیعیان نیز جلوگیری کنند. از این رو یکی از اهداف اصلی نفوذ وهابیت در این کشور جلوگیری از رشد فزاینده شیعه و سازمان‌های شیعی در آن است. بر اساس این، سازمان «رابطه العالم اسلامی» که مهم‌ترین و بزرگ‌ترین سازمان دولتی عربستان در زمینه تبلیغ و اشاعه آیین ضاله بهائیت در سراسر جهان است، در دهه 1980 اقدام به تأسیس دو دفتر در شهر ژوهانسبورگ و کیپ تاون کرده است. این دو مرکز با داشتن بودجه فراوان اقدامات تبلیغی بسیاری در زمینه وهابیت و سلفی‌گری در آفریقایی جنوبی و حتی کشورهای اطراف، نظیر موزامبیک کرده‌اند.
مهم‌ترین اقدامات این سازمان در آفریقای جنوبی عبارتند از:
1‌ـ حمایت از سازمان‌ها و تشکل‌های اسلامی: وجود بیش از یک میلیون مسلمان در این کشور سبب شده است به ویژه، در بیست سال گذشته صدها سازمان و نهاد اسلامی مستقل یا وابسته به کشورهای گوناگون ایجاد شود که در زمینه‌های متعددی فعال هستند؛ برای نمونه در دیدار محمدبن‌ عبدالکریم، دبیر کل سازمان رابطه العالم اسلامی در سال 2016 از آفریقای جنوبی، وی با حضور در مدرسه نابینایان النور (Annur schoolfirblind) حمایت خود را از دانش‌آموزان این مدرسه اعلام کرد و گفت: «آماده است تا بخشی از هزینه‌های این مدرسه را برعهده بگیرد.» وی قول داد مشکل این مرکز در تهیه قرآن به خط بریل را برطرف کند.
در این مدرسه امکانات بسیاری برای نابینایان مسلمان به منظور آموزش و فراگیری قرآن وجود دارد‌، از جمله می‌توان به قرآن‌هایی اشاره کرد که به خط بریل نوشته شده یا نوارهای کاست که دانش‌آموزان نابینا می‌توانند ضمن خواندن خط بریل به این کاست‌ها گوش بدهند.
 از دیگر مراکز اسلامی مهم این کشور می‌توان از مرکز جماعت العلما
 (Jamatui ulama) در کیپ تاون نام برد که وظیفه آن کمک به گسترش معارف اسلامی در این شهر است. این مرکز که علمای اهل سنت آن را اداره می‌کنند، از مراکزی است که مورد حمایت سازمان رابطه العالم اسلامی است و هر ساله بخشی از نیازهای مالی آن را برطرف می‌کند.
2‌ـ ساخت و اداره مساجد: همان‌طور که گفته شد، مساجد بسیاری در سراسر آفریقای جنوبی وجود دارد؛ هرچند تعدادی از این مساجد زیر نظر مسلمانان متمول هستند، اما تعداد زیادی از مساجد در مناطق فقیرنشین یا در روستاها وجود دارد که با مشکلات مالی مواجه هستند. عربستان با استفاده از این وضعیت وارد میدان شده و با قبول هزینه‌های آنها اداره آنها را نیز در دست گرفته است.
از دیگر سازمان‌های وهابی حاضر در آفریقای جنوبی سازمان امداد اسلامی جهانی است. این سازمان مانند دیگر سازمان‌های عربستانی در زمینه‌های گوناگونی، نظیر آموزش و پرورش، امدادرسانی و عمرانی در سراسر جهان فعالیت می‌کند. در ادامه به چند مورد از اقدامات این سازمان وهابی اشاره می‌کنیم؛
1‌ـ حمایت از ایتام: تعداد کودکان یتیم در بین جامعه مسلمانان این کشور روز به روز در حال افزایش است و این موضوع سبب شده است تا بسیاری از خانواده‌هایی که سرپرست‌شان را از دست می‌دهند با مشکلات متعددی در زمینه تهیه غذا و معاش روبه‌رو شوند. در این میان سازمان وهابی امداد اسلامی جهانی با سوءاستفاده از این موقعیت اقدام به توزیع مواد غذایی در بین این خانواده‌ها می‌کند. توزیع مواد غذایی در ماه مبارک رمضان و گوشت در عید قربان از مهم‌ترین این اقدامات است.
2‌ـ حمایت از ساخت بیمارستان نلسون ماندلا: این بیمارستان که در سال 2016 به پایان رسید، مخصوص کودکان سرطانی است. حدود 40 درصد از کودکان سرطانی این کشور به علت نداشتن توانایی مالی هیچ‌گاه درمان نشده و از بین می‌روند. هدف این مرکز درمان رایگان این کودکان است؛ سازمان امداد بین‌المللی اسلامی جهانی با اعطای 10 میلیون دلار در ساخت این بیمارستان مشارکت داشت.

درخواست نفتی آمریکا از متحدانش
خبرگزاری تسنیم: یک مقام مسئول در وزارت خارجه آمریکا گفت: «متحدان ایالات متحده باید تا ماه نوامبر واردات نفت از ایران را متوقف کنند.» وی افزود:‌ «هیئتی آمریکایی طی هفته آتی به خاورمیانه خواهد رفت تا تولید‌کنندگان نفتی در منطقه خلیج [فارس] را به تأمین [میزان کافی] نفت به بازارهای جهانی [همزمان با قطع صادرات نفت ایران به بازارهای جهانی] ترغیب کند.» این مقام مسئول در وزارت خارجه آمریکا گفت: «کشورهای خریدار نفت ایران باید خود را آماده کنند از زمانی که ایالات متحده در ماه نوامبر [حدودا آبان‌ماه] بار دیگر تحریم‌هایش علیه ایران را از سر می‌گیرد، همه واردات [نفت از ایران] را متوقف کنند.»
 تخصیص بودجه برای فضاسازی علیه ایران
خبرگزاری فارس: کمیته بودجه مجلس سنای آمریکا لایحه پیشنهادی بودجه وزارت خارجه و عملیات‌های خارجی این کشور را تصویب کرد. در این لایحه که باید در صحن اصلی سنا و مجلس نمایندگان آمریکا هم به تصویب برسد، مانند سال‌های گذشته بندهایی به مقابله با ایران از طریق اعمال تحریم اختصاص یافته است. کمیته بودجه سنا همراه این لایحه، در گزارشی که به سنا ارائه شده، جزئیات و اهداف بخش‌هایی از بودجه را تشریح کرده است. یکی از بندهای این گزارش نشان می‌دهد، در این بودجه ردیف بودجه مشخصی برای مقابله با نفوذ رسانه‌ای ایران از طریق فضاسازی تبلیغاتی در نظر گرفته شده است.
آژانس و بازرسی از مراکز نظامی ایران
خبرگزاری مهر: مسئول میز ایران در وزارت خارجه آمریکا می‌گوید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در توافق هسته‌ای برجام حکم روشنی برای بازرسی از مراکز نظامی ایران ندارد. «پیک» که در گفت‌وگویی تلویزیونی با شبکه «رأی» ایتالیا حضور داشت، مدعی شد از زمان حصول توافق هسته‌ای میان ایران و گروه موسوم به 1+5، رفتار ایران «دائماً بدتر شده است.» او افزود: «از زمان نهایی شدن برجام یا توافق هسته‌ای ایران در سال 2015، رفتار ایران دائماً بدتر شده است؛ یعنی حمایت‌های موجود در برجام از نظر هسته‌ای و اقتصادی و تضمین سطحی از سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی در ایران دست آنها را باز کرد تا رفتارهای‌شان را در زمینه‌هایی، مانند اشاعه موشکی، تروریسم، جنگ‌های نیابتی در منطقه و غیره افزایش دهند.»
 حمایت آمریکا از ناآرامی‌های اخیر تهران
خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان: تام کاتن، سناتور جمهوریخواه آمریکایی که روابط نزدیکی با ترامپ و نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی دارد، با صدور بیانیه‌ای از ناآرامی‌های اخیر در تهران حمایت کرد. وی در این بیانیه با طرح ادعاهای هدفمند بی‌اساس علیه کشورمان، از کشورهای اروپایی خواسته است آنها نیز همانند آمریکا از ناآرامی‌ها در ایران حمایت کنند. تام کاتن، از جمله‌ تندروترین نمایندگان حاضر در مجلس سنای آمریکاست. وی سال گذشته در سخنرانی خود در اجلاس لابی صهیونیستی آیپک گفت: «تا زمانی که حکومت فعلی ایران بر سر کار است، متحدان ما از جمله اسرائیل[رژیم صهیونیستی] در تهدید به سر خواهند برد.»
 بحران تنها به نفع ایران است
خبرگزاری تسنیم: وزیر خارجه آمریکا در دیدار با وزیر خارجه قطر مدعی شد، بحران میان کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس تنها به نفع ایران است. ‌»هیدر نائورت» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا طی بیانیه مطبوعاتی به دیدار «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا با «شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر در واشنگتن اشاره کرد. پمپئو در این دیدار از آل‌ثانی به دلیل روابط و دوستی راهبردی با آمریکا قدردانی کرد. پمپئو تأکید کرد، ترامپ تمایل دارد که بحران در میان کشورهای حاشیه خلیج‌فارس پایان یابد؛ چون این بحران تنها به نفع ایران است.