آیت‌الله جنتی گفت: مسئله ما ولی‌فقیه است. امام(ره) باید زنده باشد و در همه عرصه‌ها حاضر باشد. رهبر معظم انقلاب جلد دوم امام(ره) است. تلخ‌ترین خاطره در شورای نگهبان فتنه بود. من خیلی غصه بیکاری و گرانی را می‌خورم. وضع خوب نیست؛ اما با افراد کارشناس و انقلابی قابل اصلاح و ترمیم است. عمل جلب اعتماد می‌کند. حرف فایده ندارد. برخی‌ها فقط خوب حرف می‌زنند.

نگاهی به حاشیه‌ها و واکنش‌های رسانه‌ای نسبت به سفر دکتر ولایتی به مسکو

  امین پناهی/  دکتر علی‌اکبر ولایتی، مشاور بین‌الملل رهبر معظم انقلاب به روسیه رفت تا با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور این کشور دیدار کند. دیداری که طی آن قرار بود دو پیام مهم از سوی رهبر معظم انقلاب و رئیس‌جمهور به پوتین ابلاغ شود. این دیدار قریب‌الوقوع پوتین و ولایتی در روسیه حائز اهمیت بود؛ چرا که ایران و روسیه طی سال‌های اخیر منافع مشترک بسیاری داشته و در بسیاری از موارد در یک جبهه و علیه آمریکا قرار داشته‌اند؛ اما در حال حاضر تحولات منطقه و جهان پیچیدگی‌های خاصی دارد که نیازمند هم‌گرایی بیشتر جمهوری اسلامی ایران با شرکای قدرتمند منطقه‌ای‌اش است. در همین راستا، در این برهه زمانی فرستاده ویژه‌ای از ایران به روسیه می‌رود تا با بالاترین مقام آن کشور دیدار و گفت‌وگو کند.

همزمانی 
با سفر نتانیاهو
اولین اتفاقی که در کنار این سفر قابل توجه است، حضور همزمان بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در روسیه است. سفری که البته واکنش ولایتی به آن این‌گونه بود: «نتانیاهو دوره‌گردی است که هر روز به یک نقطه از جهان سفر کرده و اظهارات بی‌پایه و منطقی را هم بیان می‌کند.» او همچنین در ادامه افزود: «کار این آدم کم‌کم به جایی رسیده که دیگر کسی برای حرف‌های وی اهمیتی قائل نیست، لذا بود یا نبود او در روسیه هیچ تأثیری بر مأموریت استراتژیک ما ندارد.»
در حالی که بنیامین نتانیاهو در بیانیه‌ای پیش از سفر به مسکو گفته بود: «اکنون من برای یک دیدار بسیار مهم با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه به مسکو پرواز می‌کنم. ما درباره سوریه و ایران صحبت خواهیم کرد و منافع امنیتی اسرائیل را مورد بحث قرار خواهیم داد.»
هر چند نتانیاهو در این بیانیه اعلام می‌کند برای دیدار با پوتین به روسیه رفته است و در حاشیه آن نیز به تماشای بازی نیمه نهایی جام جهانی خواهد رفت؛ اما پوتین در دیدار با او گفت: «خوشحالم که هنگام سفر خصوصی برای دیدن مسابقه جام جهانی فوتبال در مسکو، با شما دیدار می‌کنم!»

استقبال ویژه
 پوتین
یکی دیگر از اتفاقاتی که در سفر فرستاده ویژه کشورمان به مسکو خبرساز می‌شود، نوع استقبال و نشستن ولادیمیر پوتین در مقابل است. در واقع رئیس‌جمهور روسیه تشریفات دیپلماتیک را کنار گذاشته و در مقابل دیپلمات‌های ایرانی می‌نشیند. این در حالی است که این نوع نشستن اغلب در مقابل همتایان اتفاق می‌افتد.
در این دیدار به جز ولایتی و پوتین از سوی روسیه سرگئی لاوروف، وزیر خارجه و یوری اوشاکوف، مشاور رئیس‌جمهوری روسیه در مسائل سیاسی نیز حضور داشتند و از سوی ایران نیز علی‌اصغر فتحی، رئیس دفتر شورای عالی رهبر معظم انقلاب اسلامی و مهدی سنایی، سفیر ایران در مسکو بودند. دیداری که پشت درهای بسته صورت می‌گیرد و بنا به گفته دیپلمات‌های ایرانی رضایت‌بخش است.

بازتاب‌های 
دیدار
دیدار مهم فرستاده ویژه جمهوری اسلامی ایران با رئیس‌جمهور روسیه در حالی صورت گرفت که رسانه‌های غربی کوشیدند با بی‌توجهی از آن عبور کنند و به زعم خود از اهمیت آن بکاهند!
در این میان، روزنامه روسی «راسیسکایا گازیتا» در تشریح این ملاقات نوشت: «در پایان این دیدار که در پشت درهای بسته انجام گرفت، پسکوف درباره ارتباط دو پیام ارسالی از تهران برای رئیس‌جمهوری روسیه با دیدار هفته آینده ولادیمیر پوتین با دونالد ترامپ، توضیح داد که آقای ولایتی دو پیام برای رئیس‌جمهور روسیه به همراه داشت: یکی از سوی رهبر انقلاب اسلامی ایران و دیگری از سوی رئیس‌جمهور روحانی، که این پیام‌ها پیش از هر چیز مربوط به روابط دوجانبه می‌شوند که ابعاد مختلفی داشته و شامل همکاری‌های سیاسی، تجاری، اقتصادی و دیگر عرصه‌هاست. البته برخی مسائل منطقه نیز در این پیام‌ها مطرح شده 
بودند.»
خبرگزاری رسمی روسیه «ریانووستی» نیز به نقل از مشاور بین‌الملل رهبر معظم انقلاب اسلامی، این مذاکرات را بسیار سازنده، روشن و صادقانه ارزیابی کرد و یادآور شد، طی آن کلیه موضوعات علاقه دو کشور بررسی شد.
به گزارش این روزنامه به گفته آقای ولایتی، همکاری‌های دوجانبه در زمینه استفاده از انرژی اتمی صلح‌آمیز، مسائل مربوط به طرح مشترک حمل‌ونقل «کریدور شمال‌ـ جنوب» و همچنین طرح‌های نفتی بررسی شده و روسیه اعلام آمادگی کرده است که در توسعه صنعت نفت و گاز ایران تا 50 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کند. وی یادآور شد، این مسئله می‌تواند جایگزین بسیار خوبی برای شرکت‌های اروپایی باشد که پس از تهدید آمریکا، از فعالیت در ایران صرف‌نظر کرده‌اند.
روزنامه «کامرسانت» نیز در مقاله‌ای نوشته است: «به دنبال بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، ‌علی‌اکبر ولایتی مشاور رهبر انقلاب اسلامی ایران در مسائل بین‌الملل نیز به برای دیدار با ولادیمیر پوتین به مسکو سفر کرده است. واضح است که اصلی‌ترین موضوع مذاکرات پوتین و نتانیاهو اوضاع سوریه و به خصوص حضور ایران و نیروهای طرفدار این کشور در سوریه بود. طبق ادعای منابع اسرائیلی، مسکو متقاعد شده که نیروهای طرفدار ایران نباید در مرزهای سوریه و اسرائیل حضور داشته باشند و در عوض مقامات تل‌آویو نیز وعده داده‌اند که باعث بی‌ثباتی اوضاع در سوریه نشده و قصد سرنگونی دولت بشار اسد را نیز ندارند. به گفته این منابع، مقامات اسرائیلی اطمینان دارند که روسیه اهرم‌های فشار لازم برای بیرون راندن ایرانی‌ها از سوریه را دارد.»
صفحه فارسی «دویچه‌وله» نیز در واکنش به سفر همزمان مشاور بین‌الملل رهبر معظم انقلاب و نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی نوشت: «ولایتی مشاور [آیت‌الله] خامنه‌ای در امور بین‌الملل روز چهارشنبه ۲۰ تیر به مسکو سفر کرد تا پیام رهبر و رئیس‌جمهور ایران را به پوتین برساند. همزمان نتانیاهو هم به مسکو سفر کرده است. او خواستار خروج ایران از سوریه است.»
خبرگزاری «آناتولی» ترکیه نیز در گزارشی با اشاره به اهمیت سفر فرستاده ویژه رهبر معظم انقلاب و رئيس‌جمهوری به روسیه نوشت: «این سفر حائز اهمیت بسیاری است، چرا که پس از ژنرال قاسم سلیمانی، ولایتی دومین فرد مورد اعتماد رهبر ایران در امور سوریه بوده و سفرهای بسیاری در چند سال اخیر به دمشق داشته است.» در واقع، این رسانه در ادامه دلیل اصلی این سفر استراتژیک به روسیه را قطع امید ایران از جهان غرب و تمایل به شرق
 می‌داند.
«یوجن مایکل جونز» نویسنده و تحلیلگر سیاسی آمریکایی نیز با اشاره به سفر مشاور رهبر فرزانه انقلاب ایران به روسیه و دیدار با پوتین گفت:‌ «این سفر مرا به یاد دیدار [آیت‌الله] جوادی‌آملی با میخائیل گورباچف در زمان آیت‌الله [امام] خمینی می‌اندازد. [امام] خمینی گورباچف را به خواندن آثار فلاسفه‌ای، همچون افلاطون ترغیب کرد تا او بتواند از روسیه در مقابل قدرت‌های غربی به شیوه بهتری دفاع کند. هم‌اکنون نیز به نظر می‌رسد ایران اهداف ملموس‌تری در ذهن دارد.»
روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا»، چاپ مسکو هم در تحلیلی نوشت: «به نظر می‌رسد ولادیمیر پوتین نقش کلیدی و مهمی در حل و فصل مسائل مربوط به قیمت نفت، اوضاع پیرامون ایران و البته حل بحران در سوریه پیدا کرده است. مسکو تاکنون با موفقیت توانسته گفت‌گوهای سازنده‌ای را با همه طرفین، از جمله تهران، ریاض و تل‌آویو انجام داده و آمادگی خود برای مذاکره با واشنگتن را نیز اعلام کرده است.
این در شرایطی است که دونالد ترامپ سعی دارد روسیه را به اردوگاه ضد ایرانی خود بکشاند و به مواضع بی‌طرفانه این کشور پایان دهد. برای این منظور نیاز دارد از مسکو این وعده را بگیرد که پس از آغاز محاصره نفتی ایران، قیمت طلای سیاه کاهش یابد و همچنین نیروهای ایرانی از سوریه خارج شوند.»

به آمریکا 
بی‌اعتمادیم
در نشست خبری که روز جمعه(۲۲ تیر) برگزار شد علی‌اکبر ولایتی، مشاور رهبر معظم انقلاب در امور بین‌الملل بر بی‌اعتمادی جمهوری اسلامی به آمریکا تأکید کرد و گفت: «ایران هیچ تمایلی به مذاکره با دولت آمریکا ندارد.»
فرستاده ویژه جمهوری اسلامی ایران با بیان این مطلب، اظهار داشت: «آمریکا قابل اعتماد نیست، پس چرا (دوباره) با این کشور مذاکره کنیم؟»
سفر دکتر ولایتی به مسکو و دیدار با ولادیمیر پوتین با واکنش‌های داخلی و خارجی بسیاری همراه شد؛ دیداری که البته نه برای تهدید طرف روس که برای تبیین مجدد جایگاه جمهوری اسلامی ایران در منطقه و جهان صورت گرفت.
به نظر می‌رسد، جمهوری اسلامی ایران در دهه اخیر در یک رویارویی با جهان غرب و وابستگانش، روسیه را وارد معادلات منطقه‌ای خود می‌کند و روسیه از اینکه در این مقابله خود را پیروز میدان می‌بیند، خرسند است؛ از سویی دولت روسیه نمی‌خواهد جایگاهی را که در کنار ایران به دست آورده است، از دست بدهد؛ چرا که روسیه و به ویژه شخص پوتین می‌داند جایگاه فعلی‌اش را مدیون جمهوری اسلامی ایران است. نشانه‌های این باور را می‌توان در دیدارهایش با طرف‌های ایرانی و به ویژه در دیدار با فرستاده ویژه کشورمان
 دید.



شعیب بهمن
پژوهشگر مسائل اوراسیا
همزمانی سفر دکتر ولایتی(مشاور بین‌الملل رهبر معظم انقلاب) به روسیه با نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی سبب جلب توجه بسیاری از مردم و همچنین رسانه‌ها شد. در همین راستا رسانه‌ها به تحلیل سفر نماینده ویژه رهبر معظم انقلاب در امور بین‌الملل به روسیه پرداختند. نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی که به نوعی نقش رابط بین آمریکا و روسیه را بازی می‌کند، در جریان سفر خود، طبق گزارش رسانه‌ها، از پوتین رئیس‌جمهور این کشور می‌خواهد که به جمهوری اسلامی ایران در بحث سوریه فشار بیاورد تا پایگاه جمهوری اسلامی ایران در سوریه تضعیف شود و به دنبال آن نیز امنیت رژیم صهیونیستی تأمین شود. در جریان این دیدار جدای از امنیت این رژیم که با تضعیف ایران در سوریه، به زعم آنها تأمین می‌شود، سیاست مهار ایران که ترامپ بارها درباره آن صحبت کرده است نیز اجرایی خواهد شد.
 در همین حین برخی از رسانه‌های داخلی فارغ از پاسخ روس‌ها نسبت به این موضوع، چنین مطرح می‌کنند که روسیه در قضیه سوریه پشت ایران را خالی کرد. پشتوانه این ادعای برخی رسانه‌های داخلی این است که نتانیاهو در این سفر پیشنهادهایی به روسیه برای تضعیف ایران داده، از جمله لغو همه تحریم‌های روسیه از سوی آمریکا و... 
در پاسخ به این ادعا ذکر چند نکته ضروری به نظر می‌رسد؛ اول اینکه در وضعیت فعلی روس‌ها اختلافات ژئوپلیتیکی با ایالات متحده آمریکا دارند و به این دلیل آمریکا و روسیه نسبت به شبه‌جزیره کریمه حساسیت نشان داده‌اند (البته مواردی دیگر نسبت به شبه‌جزیره کریمه وجود دارد) بنابراین همکاری این دو کشور در منطقه غرب آسیا برای اینکه متحد خود ایران را تضعیف کنند و سبب تقویت محور آمریکا‌ـ عربستان شوند، زیاد مورد توجه و اقبال روس‌ها قرار نگرفت و پاسخ آنها به درخواست نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی منفی بود. دوم، روس‌ها به خوبی می‌دانند که ترامپ استقلال و ثبات کاملی ندارد و تحریم‌های وضع شده علیه روسیه از جانب کنگره آمریکا بوده است و شخص رئیس‌جمهور به تنهایی نمی‌تواند آنها را لغو کند. همچنین وضعیت داخلی آمریکا نیز در شرایط فعلی طوری است که نه دموکرات‌ها و نه جمهوریخواهان تمایلی به احیای رابطه با روسیه ندارند. 
مطرح کردن نام 12 نفر از افسران روسیه به عنوان افراد دخالت‌کننده در انتخابات 2016 آمریکا در آستانه دیدار پوتین و ترامپ دلیلی بر این مدعاست. سوم، روسیه به این موضوع آگاهی کامل دارد که حضور جمهوری اسلامی ایران در سوریه به اراده قدرت‌های بین‌المللی و حتی خود روس نبوده است؛ بلکه این حضور به دلیل دعوت دولت مشروع سوریه و نفوذ معنوی ایران بوده است. بنابراین روسیه نمی‌تواند نسبت به حضور یافتن یا حضور نیافتن ایران در سوریه با آمریکا یا کشورهای دیگری معامله یا مذاکره کند. چهارم، حضور روسیه در سوریه پس از حضور ایران در این کشور بوده است. به بیان دیگر، روسیه به دعوت دولت سوریه و جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا و به تبع آن در سوریه حضور یافته است. 
بنابراین ایران در منطقه غرب آسیا از نفوذ و قدرت بالایی برخوردار است؛ لذا مهار جمهوری اسلامی ایران در منطقه کاری بس بیهوده و مشکل است. پس روسیه به جای دنبال کردن سیاست مهار ایران، سعی خواهد کرد که در زمینه‌های دیگر نیز با ایران همکاری کند. پیشنهاد سرمایه‌گذاری 50 میلیارد دلاری در حوزه انرژی در همین زمینه است. در پایان می‌توان نتیجه گرفت که سفر نتانیاهو به روسیه، سفری بیهوده و بدون هیچ دستاورد برای آنها بوده است و برخلاف نظر آنها روسیه و جمهوری اسلامی ایران به دنبال ایجاد رابطه راهبردی هستند.


«علیرضا علوی‌تبار»، فعال اصلاح‌طلب در روزنامه‌های زنجیره‌ای در مطلبی نوشته است: «با توجه به تجربه جوامع مختلف در مبارزه مسالمت‌آمیز سیاسی برای ایجاد تغییر از چند روش و ابزار مختلف استفاده می‌شود. مهم‌ترین آنها عبارتند از: الف‌ـ صندوق رأی و تلاش برای تغییر ترکیب نهادهای انتخابی حکومت، ب‌ـ مطالبه‌گری صنفی، جنسی، قومی و... از طریق تشکل‌های صنفی و نهادهای مدنی،
 ج‌ـ اعتراض‌های خیابانی و د‌ـ اعتصاب.» او معتقد است که سیاست‌ورزی متعارف (صندوق رأی و مطالبه‌گری صنفی) دیگر جواب نمی‌دهد و راه‌های دیگر مانند اعتراض خیابانی را گره‌گشا می‌داند! اگرچه نویسنده در یادداشت خود اشاره کرده است که معتقد به نوآوری در اقدامات متعارف است، اما ‌او در یادداشت خود معترف است که مادام که نظارت‌های شورای نگهبان وجود داشته باشد و نهادهای انتصابی کشور هم تغییرات مورد انتظار(اصلاح‌طلبان) را نداشته باشند، صندوق رأی نیز حتی در صورت موفقیت، بی‌کاربرد خواهد بود. علوی‌تبار در حال اشاره به همان سمتی است که حجاریان در چند سال قبل با انگشت نشان داده بود...؛ یعنی سمت «خیابان».
پادزهر تحریم‌ها
اسدالله عسگراولادي در مصاحبه با راديو با بيان اينکه؛ در حال حاضر شرايط به گونه‌اي نيست که بخواهيم بخش خصوصي يا دولت را مقصر بدانیم، گفت: «شرايط ويژه‌اي براي کشور پيش آمده، ما مشکلات عديده‌اي را در سه ماهه نخست سال پشت سر گذاشته‌ايم و بايد از اين به بعد حواس‌مان را جمع کنيم تا مشکلات‌مان را با اشتباه بعدي تکرار نکنيم.» وي با اظهار اينکه؛ هر دو بخش دولتي و خصوصی مقصر شرايط پيش آمده هستند، عنوان کرد: «تقصير بخش دولتي اين است که بدون مشورت با کارشناسان دانشگاه‌ها تصميمات اقتصادي را مي‌گيرد و مديراني که اين تصميمات را مي‌گيرند ندانسته وارد عمل مي‌شوند، بدون اينکه آينده‌نگري داشته باشند. مديران ما نبايد اقتصادخوان باشند، بلکه بايد اقتصاددان باشند.» رئيس اتاق ايران و چين متذکر شد: «تحريم‌ها پيش روي ما است و ما بايد تحريم‌ها را پيش‌بيني کنيم و جلويش را بگيريم. بايد خودمان پادزهر سمي که به اقتصادمان تزريق مي‌شود را درست کنيم.»
سوء استفاده!
امیرآبادی، نماینده مردم قم در مجلس با انتقاد شدید از برخی سوءاستفاده‌های مالی در استان قم به دلیل موقعیت و جایگاه ویژه اجتماعی تأکید کرد: «متأسفانه برخی افراد از تسهیلات اشتغال سوءاستفاده می‌کنند، فردی صاحب نفوذ در استان قم 11 میلیارد تومان برای معوقات دانشگاه خصوصی و 5 میلیارد تومان برای مؤسسه خیریه خصوصی خود تسهیلات دریافت کرده و اکنون نیز متقاضی دریافت 15 میلیارد تومان تسهیلات برای گاوداری شخصی خود است.» وی با ابراز تأسف از برخی افراد صاحب نفوذ در استان قم ادامه داد: «نباید افراد صاحب قدرت و نفوذ از موقعیت خود سوءاستفاده کنند. این فرد نباید از منابع اقتصادی استان استفاده نابجا کند.»
ماشین انتخاباتی
اسماعیل گرامی‌مقدم، سخنگوی حزب اعتماد ملی گفت: «عبدالله نوری و محمدرضا عارف هر دو مورد احترام تمامی اصلاح‌طلبان هستند، اما اینکه کدام یک برای ریاست شورای‌عالی بهتر هستند باید از درون خرد جمعی حاصل شود. اینکه عده‌ای بنشینند تصمیم بگیرند و بقیه ملزم به قبول آن باشند، توهین به افکار عمومی و شورای سیاست‌گذاری فعلی است... فارغ از اینکه آقای روحانی نسبت به اصلاح‌طلبان رویکرد مناسبی اتخاذ نکرد و از آنها فقط به عنوان ماشین انتخاباتی استفاده کرد و به راست پیچید. این رفتار آقای روحانی، هم برای خود او مشکل ایجاد کرد و هم برای اصلاح‌طلبان.»

   احسان امیری/  «راویش کومار» سخنگوی وزارت خارجه هند: ایران برای هند شریکی مهم در زمینه انرژی و خطوط اتصالی است، ما هر اقدامی که لازم باشد انجام خواهیم داد و براساس منافع‌مان از ایران نفت خریداری خواهیم کرد. «هووا چان یینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین: تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران خلاف حقوق بین‌الملل است و پکن به هیچ وجه تحریم‌های یکجانبه‌ای را که خلاف حقوق بین‌الملل است، نمی‌پذیرد و به طور قطع از منافع و حقوق مشروع‌ خود محافظت خواهد کرد.
«ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهور روسیه: در حوزه نفت، یکی از شرکت‌های مهم نفتی روسیه قراردادی به مبلغ حدود 4 میلیارد دلار با وزارت نفت ایران امضا کرده که به زودی اجرایی می‌شود؛ همچنین دو شرکت نفتی مهم «روس نفت» و «گاز پروم نفت» مذاکرات‌شان را با وزارت نفت ایران آغاز کرده‌اند که قراردادهای این دو شرکت نیز تا 10 میلیارد دلار خواهد بود. 
«نیهات زیبکچی» وزیر اقتصاد ترکیه: تحریم‌های آمریکا علیه ایران به ما ربطی ندارد و آنکارا تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران را اجرا نخواهد کرد. ترکیه تلاش می‌کند در حق کشور دوست و برادرش (ایران) بی‌عدالتی صورت نگیرد و... .
این اظهارات کشورهای قدرتمند چون چین، روسیه و هند به همراه ترکیه به منزله بازیگران مهم در منطقه، از هم اکنون نتیجه ماجراجویی کشورهای دست‌نشانده منطقه‌ای را که همراه با آمریکا تمام تلاش خود را برای فشار علیه ایران به کار بسته‌اند، نشان می‌دهد! موضوعی که از هم اکنون اندیشکده‌های آمریکایی و کارشناسان گوناگون اقتصادی، سیاسی، روابط بین‌الملل و... در غرب و حتی بسیاری از سیاستمداران آمریکایی و اروپایی نیز نسبت به آن هشدار داده‌اند و اذعان کرده‌اند تحریم ایران موضوعی ناممکن است که به جای آنکه ایران را تحت فشار قرار دهد و منزوی کند، این آمریکا است که منزوی می‌شود و کشورهای غربی هستند که به منزله خریداران اصلی نفت با افزایش بهای نفت دچار بحران می‌شوند! و نتیجه نهایی آن تغییر موازنه قدرت خواهد بود؛ چرخش قدرت از غرب به سمت شرق.


نکته: ماشا آلالیکینا (Masha Alalykina) نام مشهوری در روسیه و کشورهای روس‌زبان است. او دو سال پیش، هنرمند و مدل جذابی بود. شهرت او به اوج رسید و گروه موسیقی اوـ فابریک‌‌ـ در صدر جدول‌ها بود.
ماشا، ستاره پیشین سینما، رقص و موسیقی، اکنون محجبه است و تدریس می‌کند. او می‌گوید از ظاهر ساختگی گذشته‌اش متنفر است و حس می‌کند که تنها اکنون است که موفق است. او در پاسخ به این پرسش که شما چگونه به همه موفقیت‌های‌تان پشت کردید و اسلام را پذیرفتید؟ می‌گوید: با لطف و عنایت خداوند گامی در مسیر او گذاشتم. این خواسته خداوند بود. هنگامی که خواننده بودم حتی از ذهنمم عبور نمی‌کرد که ممکن است حج بجا بیاورم و از بهترین آب‌ها، آب زمزم بنوشم. من دو سال پیش مسلمان شدم. ماجرا از این قرار بود؛ یک روز داشتم مطالعه می‌کردم که مطلع شدم یکی از دوستان صمیمی‌ام در شهر دیگری به کما رفته است، نمی‌دانستم چگونه می‌توانم به او کمک کنم. آن روز، برای اولین بار، نماز خواندم و دعا کردم و از خدا کمک خواستم. روز بعد همان دوستم به من زنگ زد و گفت: «وقتی بیهوش بودم تو را دیدم که خیلی به من کمک کردی.» در آن لحظه بسیار گریستم؛ چرا که اولین باری بود که از خدا خواسته‌ای داشتم.
نظر: درحالی که شاهد افزایش گرایش به اسلام در جهان هستیم و روز به روز افراد آگاه در این زمینه بیشتر می‌شود، جریان غربی به دنبال آن است که با افزایش جنگ نرم و جنگ هویتی علیه مسلمانان از طریق شبکه‌های اجتماعی و دامن زدن به برهنگی، این رویه رو به گسترش اسلام‌گرایی را متوقف کند. دردناک‌تر اینکه، بعضی از مسئولان کشورمان در پازل غربی‌ها به گونه‌ای این روند را شدت می‌بخشند که گویا آنها تنهاترین مدافع اسلام هستند. در ماه‌های گذشته جنگ روانی علیه حجاب بیشترین میزان همگرایی بین جریان‌های صهیونیستی، آمریکایی و جریان غربزده داخلی به همراهی بهائیان را به خود اختصاص داده است. ستاره‌های سینمای غرب با نداهای درونی به اسلام روی می‌آورند، اما برخی از ستاره‌های سینمای ما با تلاش‌های دشمن و عوامل نفوذی تسلیم غرب می‌شوند!

 چرا تنگه هرمز؟!
تهدید به بستن تنگه هرمز، تهدیدی مسبوق به سابقه و مختص شرایط حاد است. افزون بر دوره جنگ تحمیلی، ایران در سال 2011 و در بحبوحه تحریم‌ها نیز چنین تهدیدی کرد و جامعه جهانی این تهدید را جدی گرفت و عقب‌ نشست. اکنون نیز با توجه به جنگ تجاری عریان آمریکا با ایران برای تحریم کامل نفت ایران، ایران از این گزینه به مثابه یک اهرم فشار کمک می‌گیرد؛ چرا که دیپلماسی بدون ابزار و قدرت نظامی، بی‌اثر است. بیش از 17 میلیون بشکه نفت خام‌ـ یک سوم حمل‌ونقل نفتی جهان از راه دریا‌ـ روزانه از تنگه هرمز عبور می‌کند که تحرکات نظامی سبب بالا رفتن هزینه‌های بیمه کشتی‌ها و بالا رفتن اتوماتیک قیمت نفت خواهد شد. با توجه به روحیه کاسبکارانه دولت آمریکا، بعید است آنها این تهدید را جدی نگیرند.

بسته مأیوس‌کننده
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با یادآوری راهبرد جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه اروپايی‌ها برای ادامه حیات برجام باید خسارات خروج آمریکا را با ارائه تضمین کافی جبران کنند، گفت: «با گذشت دو ماه از خروج آمریکایی‌ها از توافق هسته‌ای، بسته پیشنهادی اروپا ارائه شده؛ اما این بسته نه تنها خسارات خروج آمریکا را جبران نمی‌کند، بلکه اجرای تعهدات خود اروپایی‌ها را نیز با تردید جدی مواجه می‌کند.» 
دولت باید عزل کند
احمد توکلی درباره وضعیت امروز اقتصادی کشور گفت: «وقتی بانک مرکزی به شرکتی ۲۶ روزه ارز تخصیص داد، خیانت در امانت کرده است، جرم و مجازات دارد و باید مجازات آن را تحمل کند.» وی با بیان اینکه ما علیه رئیس بانک مرکزی اعلام جرم کرده‌ایم، افزود: «همچنین با شرکت‌هایی که از حوزه‌های غیرمرتبط با ارز دولتی واردات انجام داده‌اند، باید برخورد شود و تا برخورد نشود درست نخواهد شد.» رئیس سازمان دیده‌بان عدالت و شفافیت گفت‌: «الآن قوه قضائیه و مجلس و همه و از جمله رسانه‌ها باید برخورد کنند. ما علیه آقای سیف اعلام جرم کردیم، دولت باید او را عزل کند. نباید گذاشت با سلام و صلوات دوره‌اش تمام شود و بعد سفیر ایران در چین بشود.» این نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی گفت: «من معتقدم آقای رئیس‌جمهور باید چند نفر را عزل کند، نه اینکه تغییر بدهد.»


هادی محمدی
تحلیلگر ارشد بین‌الملل

رفتار عصیانگر ترامپ صرفاً به خروج از برجام و تعهدات توافق شده منحصر نمی‌شود؛ بلکه وی خروج از همه رویه‌ها و قوانین و تعهدات بین‌المللی را مبنای سیاست خارجی و اقتصادی خود قرار داده است. ترامپ در قبال ایران هیچ گزینه نظامی تدارک نکرده است؛ چرا که این کار برای او و آمریکا به جز هزینه‌های محاسبه نشده، با سرافکندگی و فشار جهانی نیز روبه‌رو است و در کمترین ماجراجویی و حتی مانور نظامی باید اقتصاد جهانی را با شوک غیرعادی قیمت نفت روبه‌رو کند و سرنوشت و پایه‌های لرزان شرکای اصلی منطقه‌ای و رژیم صهیونیستی را به خطر بیندازد. لذا به موازات بهره‌مندی از سایه جنگ در عملیات رسانه‌ای، سه اولویت تجارت، نفت و نفوذ منطقه‌ای را برای فشار به ایران انتخاب کرده است که پاشنه آشیل راهبرد براندازی او در ایران نیز هست. یعنی همین سه اولویت «باتلاق راهبردی» برای آمریکا هم تلقی می‌شوند. حداقل از دو دهه گذشته تاکنون یکجانبه‌گرایی جهانی آمریکا، ‌نگرانی و واکنش قدرت‌ها و بسیاری از کشورهای جهان را موجب شده که با رویه‌های اجبارسازی ترامپ،‌ نه تنها رقبا، بلکه دوستان آمریکا هم، به صف تنفر از سیاست‌های ترامپ اضافه شده‌اند. مضافاً اینکه اقتصاد هزار و هفتصد میلیاردی ایران، هدفی آسان برای ترامپ نیست تا هدف‌ و شانس فروپاشی اقتصادی در ایران را بیازماید و برای آن هزینه‌های محاسبه نشده پرداخت نکند. از سوی دیگر تنگناهای استراتژیک آمریکا در قبال قدرت‌های بزرگ اقتصادی و نوظهور،‌ آنها را به سمت جنگ‌های نیابتی و تروریستی سوق داده که از قِبَل منفعت‌سازی برای آمریکا، فرصت‌ برتر برای دیگران را به وجود آورده است. حاصل فضای فوق برای ایران در راهبرد «نگاه به شرق» متجلی شده که کارکرد آن در بازدارندگی، موازنه‌سازی و ناکارآمد کردن سیاست‌های ترامپ خلاصه می‌شود. تنها خاصیت غربزده‌های داخلی، ‌به جز رانت، ویژه‌خواری و فساد و بی‌برنامگی برای خدمت به کشور و ملت، ‌سینه‌چاکی برای مناسبات ذلت‌وار به غرب و امتیازدهی بی‌پایان به آنها و مخالفت با هر گزینه و راهبرد جایگزین در نگاه به شرق است. تنها شانس حیات این جماعت ضد ملی، ‌استمرار همگرا کردن سیاست‌های کشور با غرب است که کارکردی همانند حزب توده برای اتحاد شوروی داشته و برای راهبردهای جدید و ملی از هرگونه کارشکنی و مانع‌تراشی دریغ نخواهند کرد. پیام رهبر معظم انقلاب و رئیس‌جمهور برای پوتین که قابل تکرار با چین و طرف‌های بزرگ اقتصادی و سیاسی دیگر در جهان نیز هست،‌ به مثلث اولویت‌های ترامپ برای براندازی در ایران پاسخ و دستاورد پیش‌بینی شده را ثبت کرده است. سرمایه‌گذاری و مناسبات دوجانبه اقتصادی‌ـ تکنولوژیک صنعتی و انرژی و همکاری‌های امنیتی منطقه‌ای و در سیاست بین‌الملل در سفر به مسکو و دیدار با پوتین حاصل شده که نیازمند دیپلماسی فعال و همه‌جانبه دولت برای به ثمر نشستن است. تکمیل این دیپلماسی در ابعاد اقتصادی، سرمایه‌گذاری،‌ تجاری و مالی در عرصه‌های گسترده‌تر با چین و دیگر فرصت‌های جهانی، نه تنها به بازکردن گره‌های اقتصادی پاسخ خواهد داد، بلکه زمینه‌های به شکست کشاندن سیاست‌های ترامپ که دکتر روحانی آن را وعده داده است، مهیا خواهد کرد. این دیپلماسی فعال در خارج با نگاه به شرق، نیازمند خانه‌تکانی فکری و تیمی در کابینه دولت نیز هست و برای اینکه اقتصاد کشور معطل معجزه در غرب نباشد، باید بپذیرند که آمریکا و ترامپ عزم جدی برای آسیب رساندن و آشوب‌سازی در داخل ایران دارد و از اروپا نیز هیچ خاصیتی برای متعهد ماندن به برجام و خسارت‌های ایران به دست نمی‌آید. تأکید و تمرکز بر سیاست‌ها و برنامه‌های اقتصاد مقاومتی به جای برنامه‌‌های تسکینی و در حال انتظار برای نتیجه‌گرفتن از اروپا، که فرصت‌سوزی اقتصادی و فشار بیشتر به مردم را نشان می‌دهد، باید زیرساخت اقتصاد ملی را تشکیل دهند. 
ویژگی غربزده‌های منتقد به «راهبرد نگاه به شرق» این است که دیروز برای حفظ اروپا در برجام توصیه علنی برای امتیازدهی افسارگسیخته به اروپا و به ویژه فرانسه داشتند و امروز برای پاسخ به سیاست‌های ظالمانه و غیر قانونی ترامپ، توصیه واگذاری اهرم‌های قدرت ملی و منطقه‌ای را دارند و برای این امتیازدهی بی‌پایان و برجام نافرجام پاسخی به مردم نمی‌دهند و برای راهبردهای جایگزین در مقابل ترامپ و حل مشکلات اقتصادی کشور کارشکنی خواهند کرد و حاضر نیستند امتیازدهی نامحدود و مناسبات التماسی با غرب را به روابط منطقی و غیر التماسی در نگاه به شرق جایگزین کنند. رویکرد جدید رئیس‌جمهور به خانه‌تکانی اساسی در دولت و دیپلماسی فعال و مطالبات مردم برای حل مشکلات اقتصادی که مورد تأکید و حمایت رهبری معظم انقلاب است باید برای به نتیجه رساندن راهبرد «نگاه به شرق» محور همت همه دستگاه‌ها قرار گیرد. تنها وظیفه غربزده‌های دلواپس برای روابط بی‌ثمر با غرب، این است که برای عملکرد و رویکرد سیاسی و اقتصادی خود و به بحران کشیدن اقتصاد ملی به مردم پاسخگو باشند.