حسن ابراهیمی/تنگه هرمز به منزله شاهرگ اصلی انرژی‌های فسیلی جهان مسیری است که عمده انرژی فسیلی جهان را از بزرگ‌ترین منابع آن که در اختیار ایران، عراق، عربستان سعودی، قطر، کویت و... است، به مصرف‌کنندگان عمده انرژی فسیلی در غرب و شرق جهان می‌رساند. از این منظر امنیت در خلیج‌فارس، تنگه هرمز و دریای عمان یک نیازمندی جهانی است. این موضوع تا جایی اهمیت دارد که قدرت‌های جهانی برای حفظ منافع خود به ویژه طی چهار دهه گذشته اقدام به حضور نظامی در خلیج‌فارس کرده‌اند که البته هزینه‌های بسیار هنگفتی صرف این حضور می‌شود. همچنین این قدرت‌ها به هیچ وجه برنمی‌تابند که در این محدوده یک قدرت بزرگ و توانمند شکل بگیرد و مانع از حضور و دخالت‌های آنها در منطقه شود. دخالت‌های استعمارگران در این منطقه طی دو قرن اخیر بر همین اساس صورت گرفته و حتی جدایی بحرین از ایران هم بر اساس این از سوی غربی‌ها به ویژه انگلستان و آمریکا پیگیری شد. ماندن جزیره بحرین ذیل حکومت ایران سبب می‌شد عملاً صادرات انرژی کشورهایی مانند عراق، عربستان و کویت منوط به عبور از آب‌های ایران باشد و این یک عامل قدرت برای ایران بود و مسیر عمده صادرات نفت جهان می‌شد. البته با جدا شدن بحرین هنوز تنگه هرمز در اختیار ایران است. در تقسیم کاری که در نیروهای مسلح انجام شد، تنگه هرمز و خلیج‌فارس به نیروی دریایی سپاه و سواحل مکران و دریای عمان به نیروی دریایی راهبردی ارتش واگذار شد. بر اساس این، سپاه وظیفه برقراری امنیت را در رگ حیاتی انرژی جهان عهده‌دار شد و افزون بر نیروی دریایی سپاه، نیروهای هوافضای سپاه هم وظیفه پشتیبانی آتش از ساحل و نیز پدافند هوایی را در جزایر و سواحل منطقه برعهده دارند. تجربه درگیری مستقیم نیروی دریایی سپاه با نیروی دریایی آمریکا در خلیج‌فارس هم موجب شد تا این نیرو با تجربه عملی بتواند خود را مهیای هرگونه مقابله با هر نوع تهدید و ناامنی در منطقه بکند. حتی در مواردی بنابر آنچه اعلام شد، چهار بار تفنگداران آمریکایی و انگلیسی در زمانی که به آب‌های سرزمینی ما تعرض داشتند، به سرعت بازداشت شدند. امروز همه کشتی‌های نظامی عبوری از تنگه هرمز باید با زبان فارسی به نیروی دریایی سپاه گزارش داده و علت حضور خود را بیان کنند. از سوی دیگر، موازنه قدرت در تنگه هرمز به طور کامل تغییر کرده و اگر در گذشته در بحث انسداد تنگه هرمز سخن از مین‌ریزی و حمله قایق‌های تندرو می‌شد، امروز موشک‌ها، پهپادها و انواع تسلیحات نوین نیروی دریایی سپاه این باور را در دشمن ایجاد کرده که عبور از تنگه هرمز بدون اجازه ایران ممکن نیست و ایران هر زمان که بخواهد در مدت زمان کوتاهی می‌تواند اقدام به انسداد کامل تنگه کرده و عملاً قدرت دریایی دشمنان، روی آب‌های آزاد یا حتی کشورهای ساحل جنوبی خلیج‌فارس ناکارآمد خواهد شد و آنها با قدرت نظامی خود قادر به انتقال انرژی از تنگه نخواهند بود. البته جمهوری اسلامی ایران متعهد است تا زمانی که صادرات نفتش به خطر نیفتد، هیچ‌گونه تهدیدی در این حوزه برای کشورهای دیگر ایجاد نکند.

فرمانده عملیات هوایی نیروی هوافضا در گفت‌و‌گو با صبح صادق

 علیرضا جلالیان / فرماندهی عملیات هوایی نیروی هوافضا عنوانی بود که اوایل مرداد ماه امسال با خبر اورهال یا بازآماد 10 فروند هواپیمای سوخوی ۲۲ بر سر زبان‌ها آمد. از جمله وظایف این واحد از نیروی هوافضا پشتیبانی هوایی از مأموریت‌های سپاه است. پیش از تأسیس هوانیروز سپاه بزرگ‌ترین واحد بالگردی سپاه را دارا بوده و با هواپیماهای باری ایلوشین و جنگنده‌های سوخو پشتیبانی هوایی را انجام داده است. این واحد در مراکز آموزشی خود به صورت کاملاً بومی به خلبان‌های سپاه و نیروهای فنی پروازی آموزش می‌دهد. تعمیر و بازآماد هواپیماها هم به کوشش شرکت‌های این مجموعه انجام می‌شود. همچنین عملیات رزمی هوایی، ترابری و نقل و انتقالات بار و مهمات، نفرات و بارریزی برای بخش‌های مختلف و نیز عملیات هوابرد با تلاش این واحد انجام می‌شود. به قول فرمانده این واحد، ترابری تاکتیکی از مأموریت‌های اصلی فرماندهی عملیات هوایی است. مردمیاری در حوادثی مثل سیل، اطفاء حریق، انتقال مصدومان، زلزله و حتی انتقال اعضای پیوندی از شهری به شهر دیگر و... از جمله دیگر فعالیت‌های این واحد است.
با سردار سرتیپ دوم خلبان شمس‌الدین فرزادی‌پور فرمانده عملیات هوایی نیروی هوافضای سپاه به بهانه بازآماد 10 فروند سوخوی 22 گفت‌وگویی اختصاصی انجام دادیم که در ادامه ماحصل آن را می‌خوانید.
***
* سردار چرا با وجودی که سپاه به خصوص پس از تغییر نیروی هوایی به نیروی هوافضا موضوع استفاده از جنگنده‌ها را کنار گذاشته بود و در این حوزه ارتش به صورت تخصصی فعالیت می‌کرد، دوباره به سمت چنین جنگنده‌هایی رفت؟  
حضور داعش در عراق و سرعتی که آنها در تصرف شهرهای عراق داشتند سبب شد دولت عراق از ایران برای مقابله با این تروریست‌ها درخواست کمک کند. در این خلال هم این نیاز در سپاه احساس شد که برای مهار تروریست‌ها از امکانات هوایی استفاده شود، محاصره بغداد و رسیدن تروریست‌ها به اماکن مذهبی شیعه که خط قرمز جمهوری اسلامی ایران بود، سبب شد سپاه بنا به ابلاغ ستاد کل نیروهای مسلح، هواپیماهای سوخوی 25 خود را به عراق واگذار کند. این در حالی بود که آمریکایی‌ها از دادن جنگنده‌های خریداری شده از سوی عراق سر باز می‌زدند؛ لذا به سرعت هزینه‌ها از طرف عراق پرداخت شد و تیر ماه 93 این اتفاق افتاد. بخشی مربوط به خود عراقی‌ها بود که سال 1991 میلادی عراقی‌ها به دلیل آسیب ندیدن در جنگ آمریکا به ایران واگذار کرده بودند و بخشی هم بعداً از روسیه خریداری
 شده بود. 
* اصولاً سازمان رزم شما چگونه شکل گرفت؟
مجموعه سازمان رزم نیروی هوایی سپاه سال 68 با هواپیماهای تکانو شکل گرفت و سال 81 سوخوی 25 وارد سازمان رزم شد. هواپیماهای عراقی بازآماد شد و تعدادی هم از روسیه خریداری شد. تقریباً مدت 13 سال از این هواپیماها در بخش‌های مختلف؛ در رزمایش‌ها و آموزش‌ها و شکل‌دهی ساختار رزمی‌مان استفاده کردیم تا اینکه سال 93 این هواپیماها به کشور عراق واگذار شد. عراق آن زمان خلبان آماده نداشت و خلبان‌های ارتش عراق هم بیش از بیست سال بود که اصلاً پرواز نداشتند؛ لذا در یک دوره آموزشی ۱۰ روزه آنها را آماده پرواز کردیم و به سرعت خود این خلبان‌ها با سوخوی 25 از ایران پرواز کردند و وارد عراق شدند. بنای ما این نبود که خلبانان خودمان در عراق عملیات کنند. دو روز پس از انتقال به عراق خلبان‌های عراقی کار عملیات هوایی را عراقی در حومه بغداد شروع کردند و عملیات رزمی به پشتوانه نیروهای زمینی و حشدالشعبی صورت گرفت. تا امروز بحث مستشاری ما برای نیروی هوایی عراق در این حوزه ادامه دارد. بعد از این واگذاری ما به دنبال گزینه‌های جایگزین سوخوی 25 رفتیم. سوخوی 25 هواپیمای پشتیبانی نزدیک است؛ لذا روی سوخوی 22 که در کشور موجود بود، متمرکز شدیم. ما طی دو مرحله این پرنده‌ها را تحویل گرفتیم. اینها برای اینکه عملیاتی بشوند به اورهال نیاز داشتند. شاید آن روزی که شروع کردیم خیلی مطمئن نبودیم با این سرعت و توانمندی اورهال پرنده‌ها انجام شود، اما دیدید که اوایل مرداد ماه 10 فروند در پایگاه شیراز آماده بهره‌برداری شد. 

* در حوزه بازآماد این ۱۰ فروند از توانایی‌های کشور تولید‌کننده هم استفاده کردید؟
خیر. با توجه به سابقه‌ای که خود ما در بازآماد یا اورهال هواپیماهای ترابری و شرقی داشتیم با احساس نیاز به هواپیمای رزمی سریع به این موضوع وارد شدیم و همه راه‌های دستیابی سریع به این منظور را پیگیری کردیم. اورهال اولین فروند از این هواپیماها را از دوستان نیروی هوایی سوریه کمک گرفتیم، اما از دومین فروند همه کارها را خودمان انجام دادیم و این توانایی بومی شد.
* بفرمایید چرا سوخوی 22 را برای این منظور انتخاب کردید؟
برای ما روش‌های مقابله با توجه به توان نامتقارن متفاوت از آن چیزی است که در جهان مرسوم است. ما از هرچه در اختیار داریم، باید بهترین بهره‌برداری را داشته باشیم؛ لذا استفاده از موجودی خودمان خیلی ممکن‌تر از این بود که به سراغ خرید خارجی یا حتی تولید داخلی که چندین سال طول می‌کشد، برویم. هواپیمای سوخوی 22 برای ما در مأموریت‌ها به لحاظ ویژگی‌های سرعت و ارتفاع، قابلیت‌های خوبی داشت. هواپیما موجود بود، نیازمندی‌های ما را تأمین می‌کرد و به صورت بومی بازآماد و اورهال می‌شد. چون تجربه اورهال سوخوی 25 را هم داشتیم. البته راهی هم جز این برای تأمین هواپیما نداشتیم.
اما مهم‌تر اینکه چیزی که توان یک هواپیما را تأمین می‌کند، تسلیحات و ابزاری است که روی این هواپیما سوار می‌شود، وگرنه خود هواپیماها تنها از نظر راحتی خلبان و برخی ویژگی‌ها تفاوت دارند. این هواپیما در حوزه عملیاتی و توانمندی با بازآماد و به‌روز رسانی سامانه‌ها به راحتی منظورهای عملیاتی ما را تأمین می‌کرد. برخی سامانه‌ها روی هواپیما تغییرات خاصی پیدا کرده، مثلاً سامانه ناوبری و تسلیحاتی که روی آن بسته خواهد شد که کارآیی هواپیما را خیلی بیشتر کرده است و بر اساس نیازمندی عملیاتی ما هم است. این ۱۰ فروند در مرحله اول بود، در مراحل بعدی مابقی آماده و وارد مرحله عملیاتی می‌شود.

* وضعیت شما در حوزه آموزش و تربیت نیرو چگونه است؟
ما در ابتدای تشکیل نیروی هوایی، یک یگان هوایی کوچک بودیم، اما امروز به حول قوه الهی از صفر تا صد تربیت متخصصان فنی و کادر پروازی و خلبانان را در داخل سپاه انجام می‌دهیم. مراکز آموزش فرماندهی عملیات هوایی هم در حوزه رزمی و هم در حوزه ترابری فعالیت دارند و امروز خلبانان جبهه مقاومت را هم آموزش می‌دهیم.

* در مأموریت مردم‌یاری چگونه حاضر می‌شوید؟
یکی از مأموریت‌های ابلاغی ما در حوزه فرماندهی، عملیات هوایی مردم‌یاری است؛ این مأموریت کلان سپاه است و ما در حوزه خود در این مأموریت شرکت می‌کنیم. متناسب با نوع مسئله چه سیل و زلزله و حوادث طبیعی باشد و چه دیگر موارد ما حضور داریم. از جمله در مسئله اطفاء حریق. فلسفه وجودی سپاه، حفاظت از مردم است، اگر سپاه در شرایط و زمان‌هایی که مردم نیاز دارند، توان کمک‌رسانی نداشته باشد، اصلاً فلسفه وجودی سپاه زیر سؤال است. ما هم همه پرنده‌های‌مان را در این راستا آماده انجام مأموریت کرده‌ایم. هواپیمای ایلوشین ترابری و کار تاکتیکی، مانند اطفاء حریق را انجام می‌دهد، آمبولانس هوایی هم هست. انتقال نیروهای نظامی و غیر نظامی را انجام می‌دهد. در زمانی که جنگ نیست، باید به کار مملکت بیاید. این خودش از مصادیق اقتصاد مقاومتی و صرفه‌جویی است. وقتی چنین امکانی وجود دارد، دیگر نیاز نیست که برای نمونه نهادهای خدمت‌رسان در سوانح و بلایا با مبالغ کلان برای کمک‌رسانی هواپیما و بالگرد اجاره کنند. هواپیما چه پرواز کند و چه در آشیانه باشد، هزینه‌بردار است؛ از این رو چه بهتر که فرسایش قطعاتش که زمان‌دار هم هستند، در مأموریت‌ها باشد. این به معنای حداکثر استفاده از امکانات است. با همین کار میلیاردها دلار در حوادثی، مانند زلزله بم و کرمانشاه صرفه‌جویی کردیم؛ چون اگر اینها استفاده نمی‌شد، باید پرنده اجاره می‌کردیم. جدای از این، روحیه جهادی نیروهای ما شایان توجه است. خلبانان هم در این حوادث خودشان دست به کار می‌شدند و افزون بر پرواز دادن پرنده، به مصدومان کمک می‌کردند. 

* در جبهه مقاومت هم حضور دارید؟
به صورت نیروی رزمی خیر، اما در حوزه پشتیبانی مانند امدادرسانی و بارریزی برای مناطق محاصره شده فعالیت‌های خوبی داشتیم؛ به ویژه برای مردم فوعه و کفریا که خود یک بحث مفصل دارد. 

* از توان دانشمندان و شرکت‌های دانش‌بنیان هم در تأمین تجهیزات و امکانات استفاده می‌کنید؟
جفاست اگر استفاده نکنیم. سپاه موظف به این امر است. ما حتی با سازمان‌های هم‌راستا هم همکاری می‌کنیم. در طراحی تسلیحات نوین و همچنین در برخی از تغییرات سیستم‌های هوایی که فناوری قدیمی داشتند از بخش‌های خصوصی و شرکت‌های دانش‌بنیان استفاده کردیم.

* سوخوی 22 نسل چندم از پرنده‌های جنگی است؟
نوع کلاسیک سوخوی ۲۲ در نسل سوم تعریف می‌شود؛ اما با تغییراتی که ما در آن داده‌ایم، تقریباً در نسل چهارم جای می‌گیرد که پرنده‌های این نسل قدرت مانور بهتری دارند. تسلیحاتی که ما روی سوخوی 22 نصب کردیم، نقطه‌زن و بادقت بالا هستند. ما در این تعریف نسل پنجم را پرنده‌های پنهان کار می‌دانیم؛ مانند اف 35 و اف 22 که در این زمینه در کشور گام‌هایی برداشته شده، اما با رونمایی از دستاوردهای جدید خود می‌توانیم تعاریف جدیدی را در این راستا جدای از نسل‌بندی‌ها ارائه دهیم.

* بخشی از مزیت شما در سپاه ترابری سنگین با هواپیماهای ایلوشین است، در این زمینه توضیح دهید.
هواپیمای ایلوشین 76 یکی از موفق‌ترین‌ها در بخش تاکتیکی است؛ یعنی این هواپیما با توانی که دارد هم برای حمل بار مناسب است و هم برای بارگیری با قابلیت تیک‌آف در باندهای کوتاه. ما حتی خارج از این تعاریفی که برای آن شده، در موارد دیگر هم از آن استفاده کردیم و موفق بودیم. یکی همان بارریزی برای مناطق محاصره شده فوعه و کفریا از ارتفاع خیلی بالا بود که اصلاً نه تجربه آن را داشتیم و نه کسی به ما فرمول محاسباتی آن را می‌داد، خودمان صاحب سبک شدیم. در اطفاء حریق هم از این هواپیما استفاده می‌کنیم. برای نمونه در هورالعظیم ما فعال هستیم یا در آتش‌سوزی‌های دیگر در کشور که در این حوزه هم از بالگرد استفاده می‌کنیم و هم از ایلوشین‌ها. 

* حوزه بالگرد شما با تشکیل هوانیروز محدود شده، درست است؟
با تدبیر فرماندهان حوزه بالگرد عمدتاً با توجه به استفاده مستقیم نیروی زمینی در هوانیروز متمرکز شد. البته ما تعدادی بالگرد برای پشتیبانی از مأموریت‌های خود داریم. امروز توان اورهال تمام این بالگردها که شرقی یا تولید داخل هستند، در سپاه وجود دارد. حتی در ورزش‌های هوایی هم در خدمت مردم هستیم و فقط با دریافت هزینه تمام شده این سرویس را به هم‌میهنان می‌دهیم. این دوره‌ها چندین مرحله برگزار شده و ما در هر مرحله از 500 تا 700 سورتی پرواز داریم.


توافقنامه‌ مشترک بین سازمان پدافند غیر عامل کشور و نیروی زمینی سپاه با هدف استفاده بهینه از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های کشوری و لشکری مبنی بر به‌کارگیری ظرفیت‌های ملی و تخصصی و پرهیز از موازی‌کاری به امضا رسید. در این راستا همکاری متقابل بین  دو سازمان  برای هم‌افزایی و مصون‌سازی کشور در برابر تهدیدات طبیعی و انسان‌ساز صورت می‌گیرد. حوادث CBRN  شامل تهدیدات شیمیایی، بیولوژیکی، هسته‌ای و پرتوزایی است. 

برادر شهید مدافع حرم اسماعیل کریمی


 زینب محمودی‌/ اسماعیل کریمی اصل از مدافعان تبریزی حرم حضرت زینب(س) است که در دفاع از بانوی مقاومت 29 آذر 1394 در منطقه خالدیه خان‌طومان سوریه به شهادت رسید؛ پیکر پاکش 7 دی ماه سال 94 به وطن آورده شد و در آرامگاه هشترود آرام گرفت.
حسین کریمی، برادر شهید می‌گوید: «ما اهل هشترود تبریز هستیم. پدرم کشاورز است و مادرم سال 91 به رحمت خدا رفت. پنج فرزند بودیم؛ دو برادر و سه خواهر که برادرم اسماعیل سال 69 به دنیا آمد. از من شش سال کوچک‌تر بود. خانواده ما مذهبی هستند و پدرم با رزق حلال ما را بزرگ کرد. به اسلام و انقلاب اسلامی خیلی پایبندیم و به اهل بیت(ع) و پیامبر(ص) اسلام ارادت ویژه‌ای داریم. من و اسماعیل از کودکی هم‌بازی بودیم. با هم به کلاس زبان و فوتبال و قرآن می‌رفتیم، شغل اسماعیل تأسیساتی بود و در حرم امام خمینی(ره) کار می‌کرد. وی در کارش خبره بود و شاید در کل کشور انگشت‌شمار کار اسماعیل را بلد بودند. 
برادرم اسماعیل غیرت زیادی به آل‌الله داشت و پیرو راه‌شان بود. از فقرا و نیازمندان دستگیری می‌کرد. شغلش طوری بود که درآمد خوبی داشت و از امکانات مادی برخوردار بود؛ اما همه را رها کرد و راهی دفاع از اسلام شد. از کودکی بسیجی فعال بود و در هیئت‌های مذهبی دائم حضور داشت و در هیئت‌ها برای حضرت زینب(س) رجزخوانی می‌کرد. اعتقاد زیادی به ائمه اطهار داشت. ما آذری‌زبان‌ها غیرتی هستیم و به حضرت عباس به خاطر غیرتش علاقه زیادی داریم. به ناموس اهل بیت(ع) هم غیرت داریم. برادرم وقتی دید داعشی‌ها قصد تعدّی و تخریب حرم اهل بیت پیامبر(ص) و حضرت زینب(س) را دارند، سر از پا نشناخت و به عنوان بسیجی داوطلب راهی دفاع از حرم آل‌الله شد. چند بار به عراق اعزام شد و برای اولین بار به سوریه رفت که به شهادت رسید.
من مداح هیئت هستم. آخرین دیدار من و برادرم سیزدهم محرم سال 94 در هیئت بود. مشغول مداحی بودم که اسماعیل آمد و گفت برادر، من راهی سوریه هستم و بار آخر است که همدیگر را می‌بینیم. روبوسی کردیم و خیلی زود خداحافظی کرد و رفت. گفته بود این بار با شهادت بر می‌گردم.
نحوه شهادت اسماعیل را این‌طور به ما گفتند که با هم‌رزمانش برای آزاد کردن سیلوهای گندم از دست داعش به منطقه خالدیه خان‌طومان سوریه رفتند. داعشی‌ها ابتدا پنج نفر از دوستانش را به شهادت رساندند و بعد تک‌تیرانداز یک تیر به پای برادرم و یک تیر به قلبش زد و به شهادت رسید. 
پس از شهادت اسماعیل مردم برایش نذر می‌کنند و از روح پاک شهید مدد می‌خواهند. مردم می‌گویند ما از اسماعیل حاجت خواستیم و برآورده شد. شهدا در زندگی روزمره ما حضور دارند و طبق فرموده قرآن شهدا زنده‌اند و نزد خدا روزی می‌خورند.
شهدای مدافع حرم همه دنیا و تعلقات آن را رها کردند و به یاری مظلومان و دفاع از حرم آل‌الله رفتند. خیلی سخت است که جوانی از خوشی‌هایش بگذرد، یا پدری کودک دو ساله‌اش را رها کند و برود، دل کندن از تعلقات دنیا سخت است؛ اما شهدا دل بسته خاندان پیامبر اسلام(ص) بودند و برای پیروزی اسلام از جان‌شان گذشتند.»


بستن شاهراه انرژی در تنگه هرمز تا چه حد می‌تواند تهدیدها و تحریم‌های آمریکا را بی‌اثر کند؟
نهمین هم‌اندیشی پیامکی تریبون را به داغ‌ترین موضوع ماه اخیر، یعنی تهدید ایران به بستن تنگه هرمز در صورت عملی و تأثیرگذار شدن تحریم‌های جدید آمریکا اختصاص دادیم که به جمع‌بندی جالبی هم رسیدیم.
اثر خیلی زیادی دارد
«حسین کوشکی» از صفاشهر، «مرتضی فرزانه» از مشهد، «سیما ساریخانی» از خرمی، «سعیده بنام» از جزیره خارگ، «محمد زارعی‌برآبادی» از خواف، «پاک» از تبریز، «فرامرز الیاسی» از سنقر، «حامد شفیعیون» از اصفهان و «سیدمحمد خدایى» از اردکان بر تأثیر زیاد این امر
 تأکید داشته‌اند.
انرژی و اطلاعات دو پایه قدرت
 در این شماره از تریبون با نظرات متفاوت و هم راستا مواجه بودیم. برای نمونه، «ابراهیمی» از تهران گفته است: «آمریکا روی دو مسئله حساس است، اول انرژی و دوم اطلاعات آن هم در قالب اینترنت. چرا که این دو را به منزله یک نظام قدرت سایبرنتیک، دو پایه اصلی قدرت خود در جهان می‌داند. این دو به همان نسبت پاشنه آشیل آنها است. لذا با بستن تنگه هرمز و عدم توان نظامی برای مقابله با ایران، آنها مهار خواهند شد. همان‌طور که در قانون کاتسا با تهدید حمله گسترده به پایگاه‌های آمریکا در منطقه
 مهار شدند.»
تهدید و عملی کردن آن برای مهار آمریکا
 «علی مجیدی» از آذرشهر معتقد است خلیج‌فارس و تنگه هرمز خانه ماست. هر زمانی که بخواهیم این تهدید را عملی می‌کنیم و آن وقت آمریکایی‌ها ضرر می‌کنند. در ادبیاتی مشابه، «مرتضی محمدنژاد» از ارومیه نیز گفته است آمریکا تنها زبان زور را می‌فهمد؛ از این رو هر زمان که اثر این تهدید را ببیند، کنار می‌کشد. «موسی سلیمانی» از مشهد معتقد است اختلال در صادرات یک چهارم نفت جهان کمر اقتصاد جهانی را می‌شکند، پس یا همه یا هیچ کس. «سیدفرشاد شکیبا» از دهدشت معتقد است تأثیر بستن تنگه هرمز بر قیمت نفت، آمریکا را مهار می‌کند. «مهدی امیری‌سردهلقی» از صحنه، «مهدی فانی» از سمنان و «محمد زارعکار» از کرج نظری مشابه دارند و «جابر بینایان» و «هراسانی» از سمنان هم معتقد است، این کار افزون بر آمریکا هم‌پیمانان آنها را هم دچار مشکل
 می‌کند.
دیگر دیدگاه‌ها
 «فؤاد جمیل‌پور» از کرج معتقد است، بستن تنگه هرمز جایگاه واقعی ایران را در نظم نوین جهانی نشان می‌دهد. «غلام رسول‌کریمی» از دلند معتقد است هر اقدام متقابلی که جلوی باج‌خواهی آمریکا را بگیرد، خالی از فایده نیست. «جواد جعفری» از اصفهان گفته است، وقتی چنین امکان پر قدرتی داریم، باید حتماً از آن برای اجبار کردن جهان به رفع تحریم‌ها استفاده کنیم. «پرتوفر» از كهگيلويه و بويراحمد هم چاره مقابله با آمریکا را تهدید و عملی کردن آن می‌داند. 
برندگان تریبون نهم
«موسی سلیمانی» از مشهد/ «غلام رسول‌کریمی» از دلند
 «پرتوفر» از كهگيلويه و بويراحمد
پرسش تریبون 10
چگونه می‌توان احساس واقعی جنگ اقتصادی را
 به آحاد جامعه منتقل کرد؟

رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس در نشست خبری

  مریم عالمی/ نشست خبری هجدهمین جایزه کتاب دفاع مقدس (16 مرداد) با حضور امیر سرتیپ دوم حمیدرضا گرامی، رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس و محمدحسین کریمی‌پور، معاون ادبیات سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس برگزار شد.
حمیدرضا گرامی، رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس با گرامیداشت روز خبرنگار اظهار داشت: «من اعتقاد دارم اصحاب رسانه افسران ارشد ما در عرصه جنگ رسانه‌ای هستند.»
وی با بیان اینکه سیاست ما در فعالیت‌های فرهنگی برون‌سپاری و تمرکززدایی و استفاده از ظرفیت همه مجموعه کشور است، افزود: «البته در استان‌ها فقط چهار حوزه شعر، خاطره، داستان و مستندهای داستانی این جشنواره ارزیابی خواهد شد و در نیمه دوم سال جاری و در بهمن ماه جایزه نهایی را در یک مراسم باشکوه خواهیم داشت.»
وی اظهار داشت: «مراسم انتخاب کتاب سال دفاع مقدس با سه سال تأخیر انجام شد؛ به همین دلیل تعداد کتاب‌های ارزیابی شده زیاد شد و ما مجبور شدیم این جایزه را دوسالانه برگزار کنیم. اکنون که برنامه هجدهمین دوره را دنبال می‌کنیم، به کتاب‌های چاپ شده سال‌های 95 و 96 می‌پردازیم و از سال‌‎های بعد این برنامه فرهنگی را سالیانه برگزار خواهیم کرد.»
گرامی تصریح کرد: «سال گذشته یک هزار و 700 اثر به جشنواره آمد، امسال و تا این لحظه نیز بالغ بر یک هزار و 800 اثر به دبیرخانه ارسال شده است که پیش‌بینی می‌کنیم به تعداد آثار افزوده شود.»
وی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در جمع خادمان راهیان نور گفت: «دغدغه رهبر معظم انقلاب درباره دفاع مقدس این بود که امروز انگیزه‌هایی برای به فراموشی سپردن آن وجود دارد. تاریخ دفاع مقدس یک ذخیره است که باید از آن برای پیشرفت کشور و رشد ملی و آمادگی میدان‌ها استفاده شود.»
 وی با بیان اینکه در سه سال گذشته به اندازه حدود 15 سال گذشته تولید کتاب داشته‌ایم، افزود: «آثار ارسالی همچنان از رمان و شعر بیشتر است. رویکرد ما امسال انتخاب کتاب تراز دفاع مقدس است.»
گرامی به تأثیرات برگزاری هفده دوره این جایزه  اشاره کرد و گفت: «در چند سال اخیر، آثار چند برابر شده که بیشترین آثار مربوط به نوقلمان بوده است. در جایزه ادبی یوسف که به داستان‌های کوتاه دفاع مقدس می‌پردازد، بیشتر آثار متعلق به نوقلمان 20 تا 25 سال بود.»
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس با اشاره به اینکه در بانک اطلاعاتی که برای برنامه ربع قرن کتاب دفاع مقدس پیش‌بینی شده، 19 هزار کتاب به ثبت رسیده است، افزود: «در هفته دفاع مقدس نمایشگاهی از آثار تولید شده این حوزه را خواهیم داشت. برای چهل سالگی دفاع مقدس نیز برنامه انتخاب بهترین کتاب سال‌های گذشته را در نظر داریم و فقط مربوط به ارزیابی سالیانه نخواهد بود.»
گرامی در ادامه گفت: «در بحث ویترین کتاب دفاع مقدس ما در مجموعه بنیاد حفظ آثار دو نشر صریر و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس را داریم و در دفاتر استانی نیز سه انتشارات داریم که مشغول فعالیت هستند؛ اما متأسفانه مشکل ویترین ما در این حوزه حل نشده، در حالی که باید ویترین‌مان بزرگ‌تر و بیشتر باشد. البته در سطح نیروهای مسلح کتاب‌فروشی‌هایی وجود دارد، اما کافی نیست. اگر ما رقمی نزدیک به 300 هزار شهید و رقم بالاتری جانباز و آزاده و رزمنده داریم، باید به تعداد این افراد کتاب داشته باشیم؛ چرا که دفاع مقدس متعلق به همه است.»


به دلیل مشکلات خانوادگی مجبور شدم از ستاد کل به ستاد سپاه استان انتقالی بگیرم. روز اول کاریم توی سپاه استان یک‌شنبه بود. ظهر بعد از نماز رفتیم غذاخوری. توی صف ایستادم با کسی هم صحبت نکردم، به خاطر اسباب‌کشی خسته بودم. یهو برگشتم دیدم فرمانده سپاه استان پشت سرم توی صف ایستاده و وقتی من رو دید به من سلام کرد و جویای وضعیت جدیدم شد. برام جالب بود که فرمانده سپاه استان میاد توی غذاخوری با مابقی بچه‌ها غذا می‌خوره، مثل اینکه روند همیشگی او بود. بعدها فهمیدم این کارش چقدر توی کیفیت غذا هم تأثیر داشته.