دکتر یدالله جوانی
مدیر مسئول 
سالیانی است که آمریکایی‌ها ملت ایران را به جنگ تهدید می‌کنند. پیش از دونالد ترامپ، باراک اوباما و دیگر اعضای کابینه‌اش یک جمله نخ‌نما داشتند؛ «تمامی گزینه‌ها روی میز است.» دولت کنونی ایالات متحده نیز به شکل‌های مختلف ایران را به اقدام نظامی تهدید کرده است. ادبیات تهدید مقامات آمریکایی علیه ملت ایران، همواره این سؤال را به ذهن هر ایرانی متبادر می‌کند که؛ آیا جنگ خواهد شد؟ در داخل کشور واکنش‌ها به این تهدید ایالات متحده متفاوت بوده است. از سال ۱۳۸۰ که این تهدیدات پررنگ شد، عده‌ای همواره نگران وقوع جنگ بودند و برای جلوگیری از پدیدآیی جنگ، نسخه‌هایی را تجویز می‌کردند، برای نمونه در دوره اصلاحات، ۱۳۵ نماینده اصلاح‌طلب مجلس ششم چنان مرعوب تهدیدات دشمن شدند که با ارسال نامه‌ای سرگشاده به رهبر معظم انقلاب، برای جلوگیری از وقوع جنگ، خواستار عقب‌نشینی در برابر آمریکا با نوشیدن جام زهر از سوی معظم‌له شدند.
استدلال نمایندگان مرعوب این بود که آمریکا آماده حمله به ایران است و در صورت حمله، ایران همانند دوران جنگ جهانی اول و دوم اشغال شده و تمامی دستاوردهای انقلاب اسلامی از بین خواهد رفت، همچنین با آغاز کار دولت یازدهم و شروع مذاکرات هسته‌ای بین ایران و آمریکا به صورت مستقیم، در فضای سیاسی و رسانه‌ای کشور این نکته مطرح شد که، هر توافقی بهتر از عدم توافق است! استدلال مطرح‌کنندگان این نگاه و گزاره، آن بود که اگر توافق نشود، جنگ می‌شود!
اکنون هم که ترامپ زیر برجام زده و از آن خارج شده، عده‌ای ترسو چنین مطرح می‌کنند که برای جلوگیری از وقوع جنگ، باید به مذاکره با آمریکا تن داد. اما در مقابل این نوع دیدگاه و واکنش نسبت به تهدیدات آمریکا، نگاه دیگری وجود داد مبنی بر اینکه، جنگی در کار نیست و آمریکایی‌ها به صورت مستقیم به ایران حمله نخواهند کرد. از سال ۱۳۸۰ تاکنون به عنوان نگارنده این سطور در یادداشت‌های مختلف، همواره بر چنین نگاهی به صورت مستدل تأکید داشته‌ام. هفته گذشته رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی در جمع هزاران نفر از اقشار مردم در این باره فرمودند:
«حالا غیر از مسئله تحریم که می‌گویند تحریم می‌کنند و فلان، دو موضوع دیگر را مطرح می‌کنند؛ یکی مسئله‌ جنگ را، یکی مسئله مذاکره را. البته جنگ را صریحاً نمی‌گویند می‌جنگیم، اما به خیال خودشان با اشاره و با کنایه و با این حرف‌ها می‌خواهند بگویند خلاصه ممکن است جنگ راه بیفتد. شبح جنگ را بزرگ می‌کنند برای اینکه ما ملت را بترسانند، یا ترسوها را بترسانند؛ چون بالاخره ما یک مشت ترسو هم داریم.»
معظم‌له در این دیدار با صراحت پس از بیان حرف‌های دشمن و اهداف آنان در این باره فرمودند: «به طور خلاصه دو کلمه به ملت ایران بگویم؛ جنگ نخواهد شد و مذاکره هم نخواهیم کرد.»
این رویکرد رهبر معظم انقلاب نسبت به تهدیدات دشمن، رویکردی کاملاً مستدل، واقع‌بینانه و عالمانه است. این نگاه حکیمانه، مبتنی بر شناخت دقیق دشمن و برآورد صحیح از وضعیت آمریکا و موقعیت جمهوری اسلامی ایران می‌باشد. در واقع معظم‌له با تصریح و تأکید بر اینکه؛ «جنگ نخواهد شد و مذاکره هم نخواهیم کرد.» نقشه دشمن را نقش بر آب کردند و سیاست و راهبرد آمریکایی‌ها مبنی بر، «فشار‌ـ مذاکره‌ـ امتیازگیری» را، بر هم زدند. این شگرد قدرت‌های شیطانی است که دیگران را با تهدید به جنگ، به عقب‌نشینی و دادن امتیاز وادار می‌کنند. اما چرا جنگ نخواهد شد؟ در پاسخ به این پرسش فرماندهی معظم کل قوا چنین استدلال می‌کنند: «جنگ نخواهد شد؛ چرا؟ برای خاطر اینکه جنگ دو طرف دارد؛ یک طرف ما هستیم، یک طرف او است؛ ما که خب جنگ را شروع نمی‌کنیم؛ ما هیچ جنگی را شروع نکرده‌ایم.  افتخار جمهوری اسلامی این است که هیچ جنگی را ما شروع نکرده‌ایم... اینکه طرف ما، طرف آمریکایی و آمریکایی‌ها هم جنگ را شروع نمی‌کنند، برای این [است] که گمان می‌کنم آمریکایی‌ها هم می‌دانند که اگر جنگی را اینجا شروع کنند، صد درصد به ضررشان تمام خواهد شد.» به هر حال هر کشوری هر چند هم قدرتمند باشد، وقتی جنگی را آغاز می‌کند که در برآوردهایش اطمینان به پیروزی داشته باشد. آمریکایی‌ها طی ۱۷ سال گذشته، در جنگ‌هایی وارد شدند با این اطمینان که پیروز میدان خواهند بود، لکن در تمامی این جنگ‌ها شکست خوردند. اما در طول همین ۱۷ سال، بسیاری از تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران آمریکایی‌ برای شروع یک جنگ علیه ملت ایران، همواره جمهوری اسلامی را یک هدف سخت ارزیابی کرده‌اند. آمریکایی‌ها خیلی علاقه‌مند بودند پس از حادثه ۱۱ سپتامبر و حمله به افغانستان، به جمهوری اسلامی حمله کنند، لکن در همان مقطع پیروزی بر ایران را در یک جنگ ناممکن ارزیابی کردند. در دوره اوباما، رئیس‌جمهور سابق آمریکا با صراحت جنگ با ایران را بدون نتیجه و به ضرر آمریکا ارزیابی کرد. اوباما با صراحت اعلام کرد، ما از جنگ افغانستان و عراق آموختیم، دیگر در هیچ جنگی که لازم باشد سرباز و نیروی زمینی نظامی وارد کنیم نباید شرکت کنیم. آمریکایی‌ها می‌دانند جنگ هوایی و موشکی بدون وارد کردن نیروی پیاده در ایران، هیچ نتیجه‌ای برای آنان نخواهد داشت. این را هم می‌دانند که وارد کردن نیروی پیاده در ایران، یعنی روانه کردن آمریکایی‌ها به گورستان. بنابراین جرئت و توان حمله نظامی به ایران را ندارند و دلیل آن قدرت پاسخگویی قاطع ملت ایران است. آمریکایی‌ها ملت ایران را در عمل آزموده و ناتوانی خود را مشاهده و فهم کرده‌اند.
رهبر فرزانه انقلاب در این باره می‌فرمایند: «آمریکایی‌ها یک بار هم اینجا حمله کردند به طبس‌ـ یادتان هست‌ـ خودشان را نجس کردند، برگشتند رفتند. درست است که خیلی چیزها را ممکن است نفهمند، اما به نظرم می‌آید این قدر هم چیز نیستند که این را نفهمند، جنگ نخواهد شد، مطمئناً.»
آری آمریکایی‌ها یک ارزیابی از نیروهای خود و به ویژه پیاده‌نظام‌های خود در مصاف با دیگران و از جمله ایرانی‌ها دارند. بر اساس همین ارزیابی، در عراق و افغانستان نظامیان خود را با پوشک بزرگسالان وارد میدان می‌کردند. آمریکایی‌ها مطلع شدند که چگونه تکاوران دریایی آنان موقع بازداشت در خلیج‌فارس به دست پاسداران نیروی دریایی سپاه، هم گریه کردند و هم از ترس لرزیدند و همگی خود را نجس کردند.
سردار فدوی فرمانده نیروی دریایی سپاه در جلسه‌ای بدون اغراق گفت، هم هنگام بازداشت تفنگداران نیروی دریایی انگلیس و هم هنگام بازداشت تکاوران دریایی آمریکا، نیروهای ما در تهیه شلوار برای آنها با مشکل مواجه شدند، زیرا آنان همگی خود را نجس کرده بودند.
اما مهم‌ این است که این آمریکایی‌ها و نظامیان آنها، سیمای رزمندگان ایرانی را، در چهره شهید محسن حججی در هنگام اسارت مشاهده کردند. تکاوران دریایی آمریکا در هنگام بازداشت، در حالی که می‌دانستند به آنان آسیبی وارد نخواهد شد، همگی خود را نجس کردند؛ لکن شهید محسن حججی که به اسارت داعش درآمد و می‌دانست لحظاتی بعد سر از تن او جدا خواهند کرد؛ چهره‌ای با صلابت و شجاعت برخاسته از ایمان و معنویت از خود به یادگار گذشت؛ تا هم معرّف رزمندگان سپاه اسلام باشد و هم نماد و سخنگوی تمام شهدای مدافع حرم شود.


معاون سیاسی نیروی هوافضای سپاه به همراه مدیران و اعضای شورای تحلیل این معاونت با حضور در مرکز مطالعات معاونت سیاسی سپاه از بخش‌های مختلف این مرکز
 بازدید کردند.
به گزارش خبرنگار صبح صادق، در جریان این دیدار نشست مشترکی بین اعضای این شورا و مسئول مرکز مطالعات، سردبیر و اعضای تحریریه صبح صادق برگزار شد.
در این جلسه ابتدا سرهنگ سلطانی‌زاده، معاون سیاسی نیروی هوافضای سپاه از تلاش‌های کارشناسان و نویسندگان مرکز مطالعات در تولید محتوای سیاسی مورد نیاز پاسداران قدردانی کرد.
در ادامه اعضای شورای تحلیل معاونت سیاسی نیروی هوافضای سپاه در فضایی صمیمانه، نظرات، دیدگاه‌ها و انتقادات خود در خصوص تولیدات این مرکز را بیان کردند.
ضرورت بازخوانی حوادث دهه ۶۰، توجه به موضوع جریان‌سازی در عرصه سیاسی، توجه بیشتر به موضوعات داخلی سپاه و پاسداران، توزیع هفته‌نامه در سطح حوزه‌ها و پایگاه‌های بسیج، استفاده از نیروهای مستعد شاغل در رده‌ها در تولیدات مرکز مطالعات، اصلاح شیوه توزیع نشریه در برخی رده‌ها و... از جمله موضوعاتی بود که در این جلسه مطرح شد.
در ادامه مسئول مرکز مطالعات سیاسی و سردبیر هفته‌نامه صبح صادق با اشاره به فعالیت‌ها و تولیدات این مرکز در خصوص کمّ و کیف تولیدات محتوایی مرکز مطالعات، توضیحاتی دادند.
در پایان اعضای شورای تحلیل معاونت سیاسی نیروی هوافضای سپاه از بخش‌های مختلف هفته‌نامه صبح صادق، پایگاه خبری‌ـ تحلیلی بصیرت، مرکز چند رسانه‌ای و... بازدید کردند.

خداحافظی با دو چهره سرشناس هنری


عزت‌الله انتظامی که به «آقای بازیگر» نیز مشهور است جمعه بیست‌وششم مرداد ماه درگذشت. وی در مجموع در دوران حیات خود در ۵۶ فیلم سینمایی و بیش از ۷۰ نمایش تلویزیونی به عنوان بازیگر یا کارگردان نقش ایفا کرد. از برجسته‌ترین آثار او می‌توان به بازی در فیلم «گاو» ساخته داریوش مهرجویی، همچنین ایفای نقش در فیلم‌های «آقای هالو»، «ستارخان»، «حاجی‌واشنگتن»، «ناصرالدین‌شاه آکتور سینما» و «روز واقعه» اشاره کرد. گفتنی است، او در سال‌های اخیر خانه‌نشین شده بود.
همچنین در این روز سیدضیاءالدین دری نیز به دلیل نارسایی کبدی در بیمارستان درگذشت، وی شروع فعالیت خود در سینما را با دستیاری کارگردان فیلم «گرداب» به کارگردانی حسین دوانی در سال ۶۱ شروع کرده بود. او  فیلم‌های «دیدار در غبار»، «باد و شقایق»، «صاعقه»، «لژیون»، «در سرزمینی دیگر»، «سینما سینماست» را در کارنامه هنری خود داشت. آخرین پروژه سیدضیاءالدین دری، «کلاه پهلوی» بود که سال ۹۱ و ۹۲ از شبکه اول پخش شد. این کارگردان همچنین ساخت سریال تاریخی «کیف انگلیسی» با بازی لیلا حاتمی و علی مصفا را در کارنامه هنری‌اش داشت، همچنین یکی از کارگردانان سریال «کمند خاطرات» در سال ۱۳۶۹ بود. «سردار سنجرخان» تازه‌ترین پروژه ضیاءالدین دری بود که خود وی به نگارش درآورده و قرار بود ساخته شود.

فرهاد مهدوی
روزنامه نگار
برنامه جدید آمریکا برای براندازی در ایران که تحت نام «گروه اقدام ایران» در وزارت خارجه آمریکا از آن رونمایی شد، هدف خود را اجرای سیاست‌های ایالات متحده آمریکا علیه اقدامات ایران در داخل و خارج معرفی کرده است.
«برایان هوک» که ریاست گروه اقدام را برعهده دارد، اعلام کرده است: «این گروه با تمام شرکای آمریکا در تماس خواهد بود و هدف آن تغییر رفتار ایران است.» او می‌گوید: «استراتژی ما تمام سطوح تهدیدهای ایران را در بر می‌گیرد.» برنامه آمریکا برای اقدام علیه ایران هرچند نکته تازه‌ای ندارد که بتواند ایران را با مشکلات و معضلات جدیدی روبه‌رو کند؛ اما این اقدام واجد رمزهایی است که می‌تواند به ایران کمک‌های بی‌شماری برای شناخت و مقابله با شبکه‌های برانداز کند.
درباره ابعاد داخلی این موضوع چند نکته وجود دارد:
۱ـ این گروه برای هماهنگی در داخل ایران و ایجاد توطئه‌ای، مانند ۲۸ مرداد و هماهنگی در خارج از کشور برای تحریم ایجاد شده است؛ اما نشانه خوبی برای ایران است؛ زیرا آمریکا همه نیروها و مزدورها را در یک خط قابل شناسایی تجهیز می‌کند.
2ـ تشکیل این گروه که در نهایت وارد حوزه‌های داخلی ایران می‌شود، برای تورهای امنیتی ایران فرصت‌هایی را ایجاد می‌کند؛ نمونه‌های متعدد این قرارگاه‌های نیمه‌کاره هر چند از ابتکار جدیدی برای مقابله با ایران در آمریکا خبر می‌دهد؛ اما از سوی دیگر فرصت‌هایی برای ایران به همراه داشته است.
3ـ پروژه دلتا در عراق یکی از این نمونه‌ها بود که برای ترور نیروها و فرماندهان ایرانی و عراقی تدارک دیده شده بود؛ اما در نهایت سبب شکست و خروج آمریکا از عراق شد. سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا در اوایل سال ۱۳۸۷ به دنبال آن بودند که صد و پنجاه نفر از نیروهای ایرانی در عراق را ترور کنند.
۴ـ پروژه کمیته خطر جاری (The committee on the present danger) که اعضای آن از برجسته‌ترین نیروهای سیاسی و نظامی آمریکا بودند، در مهر ماه 1384 برای براندازی مخملی از درون در ایران تدارک دیده شد؛ اما به سرعت سرنخ‌های آن در دست ایران قرار گرفت و با عوامل داخلی و برنامه‌های خارجی اقدام مناسب صورت گرفت.
۵ـ نمونه دیگر توطئه براندازی با استفاده از اینترنت چمدانی بود که ساشا مینراث، عضو «مؤسسه تکنولوژی باز» در «بنیاد آمریکای جدید» آن را در اغتشاشات ۸۸ مدیریت می‌کرد؛ اما همین اقدام نیز به شناسایی لیدرهای جریان برانداز منجر شد.
6ـ در ایام اغتشاشات فتنه 88 در آزمایشگاه تحقیقاتی نیروی دریایی آمریکا نرم‌افزاری به نام تور (Tor) که برای ناشناس ماندن کاربران در محیط اینترنت به کار می‌رود، طراحی کرده بود و آن را در اختیار اعضای جنبش سبز برای مخابره اخبار خود به بنگاه سخن‌پراکنی آمریکا با رمزهای خاص قرار داد که از هرگونه شناسایی در امان بمانند؛ اما بعدها رسانه‌های آمریکایی اعلام کردند این نرم‌افزار سبب کشف و شکست جریان برانداز در ایران شده است.
7ـ در سال‌های اخیر، جاسوس‌هایی از آمریکا در ایران دستگیر شده‌اند که هدف آنها براندازی و مقابله با ایران اسلامی بوده است؛ مانند جیسون رضائیان که وظیفه نفوذ در اماکن مهم دولتی، افشای برنامه‌های «ضد تحریمی ایران» از جمله هویت واسطه‌های تجاری و ماهیت شرکت‌های همکار ایران در فرایند دور زدن تحریم‌ها و جاسوسی از برنامه‌ هسته‌ای ایران را بر عهده داشت. آزادی رضائیان در قبال بازگرداندن اعتبارات بلوکه شده ایران که برای خرید تسلیحات پیش از انقلاب به آمریکا داده شده بود، با احتساب نرخ بهره، تا تاریخ آزادسازی رضائیان به ایران حدود ۶/۱ میلیارد دلار می‌رسید، محقق شد.
8ـ یکی دیگر از مهره‌های دستگیر شده آمریکا «نزار زکا» جاسوس مرتبط با سرویس‌های جاسوسی آمریکا است
 وی به همراه برخی شخصیت‌های ضد انقلاب ایرانی تلاش می‌کردند موج جدیدی از اعتراضات را در ایران برای حمایت از آزادی بیان راه‌اندازی کنند. سازمان تحت ریاست نزار زکا آی‌سی‌تی‌ عرب (Arab ICT Organization, or IJMA3) در مجموع 730 هزار دلار از دولت آمریکا برای پیش بردن «پروژه‌هایش در خاورمیانه» پول گرفته است. این سازمان کنسرسیوم فعال در 13 کشور است که در خاورمیانه حامی فناوری اطلاعات است. زکا برای برنامه‌های خود در زمینه فناوری اطلاعات وارد ایران شده بود.
9ـ سیامک نمازی، عضو تشکیلات امنیتی نایاک وابسته به وزارت خارجه آمریکا که با هدف اختلال در نظام اقتصادی کشور وارد ایران و پس از مدتی بازداشت شد. سیامک نمازی به دنبال ارائه‌ راهکار برای تنگ کردن حلقه‌ تحریم‌های دارویی در ایران بود. سیامک و باقر نمازی نیز در پی آن بودند با ایجاد شبکه‌ای منسجم و اثرگذار از سه گروه زنان، جوانان و کارآفرینان، به شکل‌دهی مهندسی رفتار اجتماعی دست بزنند که زمینه داخلی تغییر فراهم شود.
10ـ تشکیل چنین قرارگاه‌های عجولانه‌ای برای براندازی در ایران به شیوه ۲۸ مرداد ویا پیچیده‌تر از آن نشان می‌دهد، آمریکا از اهداف خصمانه خود علیه ایران دست بر نداشته و هنوز هم به شیوه ۶۵ سال پیش در کودتای 28 مرداد عمل می‌کند؛ اما ملت و کشور ایران با گذشته بسیار تفاوت کرده است و پیش از هرگونه اقدامی توانایی شناسایی و مقابله را در سطح عالی دارد.
نکته پایانی/ پرونده سیاه جریان‌های نفوذی در داخل کشور به گونه‌ای غیر قابل دفاع است که برخی حامیان داخلی آمریکا حتی از حمایت لفظی از این شبکه صرف نظر کرده‌اند. این برنامه جدید آمریکا تحت عنوان «گروه اقدام ایران» ضمن اینکه فرصت جدیدی برای شناسایی سرشاخه‌هاست، به ایران ظرفیت جدیدی را برای مقابله با براندازان و شبکه همدست آمریکا می‌دهد و از این پس آمریکا نمی‌تواند از طریق‌ دیپلماتیک، شخصیت‌های سلبریتی، خانواده بازداشت‌شدگان یا فشارهای رسانه‌ای تقاضای عفو، تخفیف یا معامله محکومان امنیتی و جاسوس‌های برانداز را داشته باشد.

صبح صادق تاکید رهبر معظم انقلاب بر مبارزه قاطع با فساد و الزامات آن را تبیین می‌کند

 مهدي سعيدي/ جنگ تمام‌عيار اقتصادي عليه جمهوري اسلامي ایران پس از نيمه مرداد ماه 1397 و پس از پايان دوره تنفس 90 روزه در تاريخ ۶ آگوست (۱۵ مرداد) وارد مرحله جديدي شده است. آمريکايي‌ها در رؤياهاي خود تابستانی داغ را پيش‌بيني کرده و مدعي بودند که پس از حوادث دی ماه 96 موج دوم آشوب‌ها در مرداد ماه شکل خواهد گرفت! اما حوادث به نحو ديگري رقم خورد و هوشمندي ملت و تدبير مسئولان، مکر قمارباز را در اين مرحله هم مهار کرد و ناکام گذاشت! اما اين همه ماجرا نيست!
روي ديگر سکه فضاي رواني ايجاد شده در ماه‌هاي اخير است که موجب شده فرصت‌طلباني که سوداي ميلياردی شدن يک شبه را در سر مي‌پروراندند، مبتني بر سناريويي طرح‌ريزي شده وارد ميدان اقتصاد شوند و آرامش را از بازار و افکار عمومي سلب کرده و با ناامن‌سازي اقتصادي، سودهاي کلاني را از دارايي ملت و دولت ربوده و به جيب بزنند! اخلالگراني که برخي از آنها مصداق مفسدين في‌الارض بوده و بايد به اشد مجازات برسند.
در اين ميان نظام جمهوري اسلامي ایران همه توان خود را به کار گرفته تا با تبديل تهديد به فرصت، قدرتمندانه به مقابله با بسترهاي داخلي‌ـ که زمينه‌ساز اثرگذاري تحريم‌ها و جنگ اقتصادي دشمن است‌ـ رفته و ريشه فساد و مافيا و رانت‌خواران را بخشکاند.
رهبر معظم انقلاب اسلامي در آخرين ديدارشان در جمع مردم يادآور شوند: «کارشناسان اقتصادي و بسياري از مسئولان بر اين مسئله متفقند که عامل اين مسئله (مشکلات معيشتي امروز) خارجي نيست، دروني است. نه اينکه تحريم‌ها اثر نداشته باشد، اما عمده تأثير، مربوط به عملکردهاست. اگر عملکردها بهتر و باتدبيرتر و بهنگام‌تر و قوي‌تر باشد، تحريم‌ها اثر زيادي نمي‌گذارد و مي‌شود ايستاد.»(22/5/1397) که در اين ميان مفسدان و اخلالگران اقتصادي نقش مؤثري در ايجاد نابساماني در بازار داشته‌اند! حقيقتي که امروز در برابر چشم مردم شکل گرفته است و برخورد با آنها به يکي از ضروري‌ترين و فوری‌ترین مطالبات مردمي از نظام اسلامي بدل شده است.

دستور براي برخورد قاطع
در اين وضعیت رئيس قوه‌ قضائيه در راستاي انجام وظايف قانوني در نامه‌اي به رهبر معظم انقلاب با اشاره به جنگ اقتصادي دشمنان عليه ملت ايران و ارتکاب برخي جرائم از سوي برخی از مفسدان اقتصادي همسو با اهداف دشمنان، درخواست کرد اجازه‌ اقدامات ويژه برای برخورد قاطع و سريع در چارچوب قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادي کشور و قانون مجازات اسلامي داده شود. در اين نامه پيشنهاد شده بود که هرگونه تعليق و تخفيف مجازات اخلالگران و مفسدان اقتصادي ممنوع باشد. رهبر حکیم انقلاب اسلامي با اين پيشنهاد موافقت و ضمن آن تأکيد کردند: «مجازات مفسدان اقتصادي سريع و عادلانه انجام گيرد و در مورد اتقان احکام دادگاه‌ها دقت لازم توصيه شود.»
اين موافقت و تأييد رهبري، همه موانع را کنار زده و راه را براي دستگاه قضايي باز گذاشته تا با همه توان وارد ميدان مبارزه با مفسدان و اخلالگران اقتصادي شود و به نفع ملت و کشور عمل کند. رهبر حکيم و فرزانه انقلاب اسلامي در آخرين ديدارشان با اقشار مردم (22/5/1397) نامه‌ اخير رئيس قوه‌ قضائيه را يک گام مهم و مثبت براي مقابله با فساد و مفسد اقتصادي دانستند و تأکيد کردند: «مفسد بايد مجازات شود. وقتي با فساد و مفسد مقابله صورت گيرد، جيغ ‌و دادهايي بلند مي‌شود. من چندين سال پيش نامه نوشتم به سران سه قوه و نوشتم که فساد يک اژدهاي هفت‌سر است که بايد به‌طور کامل با آن مقابله شود. اين را بدانيد بناست با مفسد، بدون هيچ ملاحظه‌اي برخورد قاطع صورت گيرد.»

رهبري پيشگام در مبارزه با فساد
برخي از بددلان و دشمنان ملت ايران که کينه و عداوت آنها نسبت به رهبر حکيم انقلاب اسلامي در اوج قرار دارد، اين نامه‌نگاري را فرصتي دانستند تا ضمن متهم کردن ایشان، اينگونه القا کنند که ضعف‌ها و کاستي‌هاي دستگاه قضايي در برخورد با مفسدان و اخلالگران اقتصادي به دليل محدوديت‌هايي بوده که رهبر معظم انقلاب براي دستگاه قضايي ايجاد کرده بودند که اينک با برداشتن آن موانع در حکم جديد، دست دستگاه قضايي براي تحقق حقوق مردم و مبارزه باز شده است! ادعاي دروغینی که مؤيدات تاريخي ابطال آن را به خوبي آشکار می‌کند.
بی‌شک رهبر معظم انقلاب اسلامي را بايد پيشگام در امر مبارزه با مفاسد اقتصادي طی سه دهه اخير کشور دانست. دغدغه معظم‌له در موضوع مبارزه با فساد را مي‌توان در کلام ايشان در اولين سالگرد زعامت‌شان در ديدار با مسئولان قوه قضائيه مشاهده کرد. معظم‌له در آن ديدار بر ضرورت اهم و مهم کردن در امور کشور تأکيد کردند و فرمودند: «الان مثلاً در جامعه فساد و ارتشا و جرايم ضد انقلابي و براندازي و خدعه و تزوير و جعل و امثال اينها وجود دارد. در ميان اين موارد، کدام از همه مهم‌تر است؟ من خيال مي‌کنم اگر بخواهيم دنبال اهم بگرديم، همين مسئله فسادهاي مالي و اخلاقي و ارتشا و تزوير و امثال اينها، چيزهايي است که به خصوص از مردم سلب امنيت مي‌کند و واقعاً در رتبه‌هاي بالا قرار مي‌گيرند.»(20/6/1368)
در طول دوران حاکميت دولت سازندگي نيز مبارزه با فساد بارها مورد تأکيد معظم‌له قرار گرفت و بر جلوگيري از گسترش عوارض نامطلوب چرخش چرخ‌هاي توسعه کشور در ايجاد فساد در جامعه تأکيد شد. همين توصيه‌ها و تأکيدات در دوران اصلاحات نيز ادامه داشت و معظم‌له از هر فرصتي براي يادآوري اين مهم به مسئولان کشور بهره گرفته‌اند.

مانيفست مبارزه با فساد
اوج موضع‌گيري رهبري در مقابل فساد را مي‌توان در ماجراي صدور فرمان هشت ماده‌اي ایشان (10/2/1380) دنبال کرد. معظم‌له در اين فرمان تاريخی بر ضرورت «تشکيل ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادي» و «تهيه طرح مبارزه با فساد» که دو قوه‌ مجريه و قضائيه به آن همت گماشته بودند، چنین تأکيد ورزيدند: «خشکانيدن ريشه‌ فساد مالي و اقتصادي و عمل قاطع و گره‌گشا در اين باره، مستلزم اقدام همه‌جانبه به وسيله‌ قواي سه‌گانه مخصوصاً دو قوه‌ مجريه و قضائيه است.» معظم‌له گوشزد کردند: «تسامح در مبارزه با فساد، به نوعي همدستي با فاسدان و مفسدان است. اعتماد عمومي به دستگاه‌هاي دولتي و قضایي در گرو آن است که اين دستگاه‌ها در برخورد با مجرم و متخلف قاطعيت و عدم تزلزل خود را نشان دهند.» 
در ادامه اين فرمان، هشت نکته مشتمل بر مردد نشدن مسئولان در مبارزه با فساد بر اثر مخالفت‌ها، تفهيم وابستگي امنيت فضاي اقتصادي به مبارزه با فساد، سپردن مبارزه با فساد به افراد مطمئن و امانتدار، قاطعيت در عدالت در عين دقت و ظرافت، شناسايي نقاط آسيب‌پذير در گردش مالي و اقتصادي کشور، عمل وزارت اطلاعات به وظايف قانوني خود، پرهيز از تبعيض در امر مبارزه با فساد و پرهيز از رفتار شعاري، تبليغاتي و تظاهرگونه از سوي رهبر انقلاب به عنوان سرفصل‌هاي مهم مبارزه با فساد اقتصادي مطرح شده است. متن و موارد برشمرده را مي‌توان «مانيفست مبارزه با فساد» در کشور دانست که به مثابه «سند راهنما» پيش ‌روي متوليان و مسئولان کشور در سه قوه قضائيه، مجريه و مقننه قرار دارد.

آزمون بزرگ دستگاه قضايي
با صدور مجوز رهبر معظم انقلاب براي اقدام قاطع دستگاه قضايي، ديگر حجت بر اين مجموعه تمام شده و اگر تاکنون برخي ضعف‌ها و آسيب‌ها بهانه‌اي براي تسامح و کندي رسيدگي به پرونده‌هاي قضايي مبارزه با فساد بود، اينک ديگر چنين موانعي از سر راه برداشته شده و با حمايت همه‌جانبه ایشان، اين مهم به مطالبه عمومي جامعه نيز بدل شده است.
البته، بايد يادآور شد که اين امر خطير پيش از آنکه با انجام وظيفه دستگاه قضايي آغاز شود، با وظايف دستگاه اجرايي و تقنيني کشور گره خورده است. مجلس شوراي اسلامي موظف است براي مقابله با فساد اولاً، قوانيني مناسب تدوين کند تا محدودکننده مفسدان باشد، ثانیاً، با اعمال وظايف نظارتي خود به نحوي عمل کند که فضايي براي فعاليت مفسدان وجود نداشته باشد. قوه مجريه نيز با اختيارات مبسوطي که در همه حوزه‌هاي اقتصادي‌ و اجتماعي دارد، بايد تلاش کند جلوی ايجاد فساد در کشور را بگیرد و با شناخت و اشراف اطلاعاتي نسبت به زمينه‌ها و بسترهاي فساد، مانع شکل‌گيري آن شود. اما فارغ از وظايف دستگاه اجرايي و تقنيني که بيشتر نقش پيشگيري را در شکل‌گيري فساد برعهده دارند، امروز با توجه به شکل‌گيري فساد در عرصه‌هاي مختلف ضرورت برخورد نیز وجود دارد.

ملاحظات موفقيت در مبارزه با فساد
مواجهه با اخلالگران اقتصادي در مقطع کنوني مستلزم رعايت اصولي است که بايد به آنها توجه شود تا کار با بهترين حالت و اثرگذارترين شرايط محقق شود:
1ـ قاطعيت در برخورد 
در اوضاع حساس کنوني که برخورد با مفسدان اقتصادي و اخلالگران بازار ارز و سکه و ديگر کالاهاي مصرفي که ثبات در بازار را بر هم زده و موجب گراني شديد بسياري از اقلام و کالاها شده‌اند، به مطالبه فراگير مردم از مسئولان بدل شده است، قوه قضائيه بايد با جديت و قاطعيت تمام وارد ميدان شود. اين قاطعيت بايد آنقدر در جامعه آشکار باشد که حاصل آن ايجاد آرامش و اعتماد به توده‌هاي مردم و ايجاد رعب و وحشت در دل مفسدان و محتکران و اخلالگران اقتصادي باشد! لازمه قاطعيت، برخورد با ريشه‌هاي فساد، نه فقط شاخه‌ها و پرهيز از شعارزدگي و برخوردهاي مقطعي و فصلي است؛ لذا کار را بايد با جديت و به طور مستمر دنبال کرد تا «اژد‌هاي هفت سر» فساد به کلي نابود شود. 
2ـ تسريع در برخورد
يکي از مهم‌ترين معضلات در رسيدگي به پرونده‌هاي قضايي و برخورد با مفسدان، کندي روند انجام آن است. بخشي از اين معضل گاه به دلیل وضع خاصي است که در پرونده وجود داشته و تکميل مدارک و اسناد لازمه، موجب اين کندي مي‌شود، اما گاه به دليل اخلال‌هايي است که حاصل بوروکراسي تنبل و پرپيچ و خم بي‌فايده‌اي است که خود به مانعي براي کارآمدسازي و ايجاد رضايتمندي ملت از دستگاه قضايي تبديل شده است. اين بوروكراسي ناكارآمد آنچنان مراجعه‌كننده را در پيچ و خم‌هاي خود سرگردان و معطل مي‌كند كه حتي طعم شيرين اجراي عدالت را نيز در كام افراد تلخ مي‌كند و در نهايت خاطره‌اي بد را در اذهان به يادگار مي‌گذارد. براي رفع اين مشكل عارضي كه ارتباطي با جوهر دستگاه قضا ندارد و متأسفانه در تمامي دستگاه‌هاي بوروكراسي و اداري ما وجود دارد، بايد چاره‌اي انديشيد تا خدمات همه خادمان ملت در دستگاه قضا به اين سادگي مخدوش نشود و تصميمات قضايي از قاطعيت لازم برخوردار باشد.
3ـ برخورد بدون ملاحظه با دانه‌درشت‌ها
در رسيدگي به پرونده‌هاي مفسدان، دستگاه قضايي گاه به اسامي دانه‌درشتي مي‌رسد که يا به برخي افراد و خاندان منسوب هستند، يا به فلان جريان سياسي تعلق دارند! اين افراد يا حاميان گردن‌کلفتي در عرصه اقتصادي دارند، يا اين حاميان گردن‌کلفت را از عرصه سياست براي خود گرد آورده‌اند! و همين امر تحقق عدالت را دشوار می‌کند. به حكم عقل و به فرموده رهبر حكيم انقلاب اسلامي؛ «سخت‌ترين قسمت عدل هم عبارت است از آنجایي كه طرف مقابل عدل، اقويا هستند؛ زير بار نمي‌روند، زور مي‌گويند، متوقعند.»(7/4/1388) اين موضوع يكي از موضوعات مهمي است كه انتظار ملت را از دستگاه قضايي دوچندان كرده است. تأکيد صريح رهبري در آخرين ديدارشان با اين مضمون که «اين را بدانيد بناست با مفسد بدون هيچ ملاحظه‌اي برخورد قاطع صورت گيرد.»(22/5/1397) ديگر جاي هيچ‌گونه مماشات و سستي و رعايت ملاحظات را براي دستگاه قضايي باقي نگذاشته است و در قبال هرگونه تعللي بايد پاسخگو باشند! 
اين روزها نام‌هاي مختلفي در فضاي عمومي منتشر شده که در ايجاد اخلال در بازار ارز و سکه و طلا نقش داشته يا در زمره محتکران کالا قرار دارند. برخورد با اين افراد در اين شرايط نابسامان معيشت و اقتصاد، مطالبه همه ملت است. در اين مسير تعارفات و ملاحظات بايد كنار گذاشته شود و توصيه‌ها و سفارش‌ها نيز بايد رخت بربندد تا هر كس از مسير قانون پاي كج گذاشته است، با شمشير عدالت آن را صاف کند، هرچند فرد مذكور از تبار آقازادگان و توصيه‌شدگان و وابستگان به فلان جريان سياسي و به عبارتي از «دانه‌درشت‌ها» باشد! و به فرموده رهبري؛ «با فساد بايد در هر نقطه‌اي كه هست، مبارزه كرد.»
4ـ برخورد منصفانه، عادلانه و مدقانه
البته تأکيد بر قاطعيت و تسريع در برخورد به معناي خروج از عدالت و انصاف نيست و در اين مسير بايد به آموزه‌هاي شرعي و اخلاقي پايبند بود. به واقع راه برخورد با فساد «عمل به قانون» است که خود برآمده از اصول و قوانين شرع و اخلاق و عدالت و مصلحت مي‌باشد. همچنين پرهيز از اقدامات خودسر و سپردن امور به دست مسئولان امر که آنان بايد با قاطعيت و مبتني بر حدود الهي در اين زمينه با مجرمان برخورد کنند. رهبر معظم انقلاب اسلامي در ديدار اخيرشان با مردم آنگاه که حضار شعار «مفسد اقتصادي اعدام بايد گردد» سر دادند، چنين فرمودند: «اجازه بدهيد! شما مگر دادگاهيد؟ فضاسازي نکنيد، بعضي‌ها ممکن است اعدامي باشند و بعضي ممکن است حبسي باشند. بنده نوشته‌ام مقابله بايد عادلانه و بادقت انجام شود.» (22/5/1397)
5ـ اطلاع‌رساني و رسانه‌اي کردن اقدامات دستگاه قضايي
برخورد با مفاسد اقتصادي در پشت درهاي بسته دادگاه‌ها و بدون آگاه‌سازي مردم بسيار کم‌اثر بوده و ابتر خواهد ماند. نتيجه احکام دادگاه‌ها بايد به سرعت رسانه‌اي شود و تحقق عدالت در جامعه بايد در معرض دید عموم قرار گيرد تا اولاً، فضا را بر فرصت‌طلبان و شايعه‌سازان و دروغ‌پردازان تنگ کند، ثانياً، در دل مفسدان و اخلالگران رعب و وحشت ايجاد کرده و آنها را منفعل کند و ثانياً، در دل ملت ايجاد اميد و اعتماد کند. در اين ميان رسانه‌ها و همه آنهايي که تريبون اثرگذار بر افکار عمومي دارند، نقش کليدي در اين کار خطير داشته و بايد به ياري دستگاه قضايي بيايند. روابط عمومي، سخنگوي دستگاه قضايي و ديگر مسئولان اين مجموعه نيز بايد در مجامع عمومي از مساجد تا حوزه‌ها و دانشگاه‌ها و محيط‌هاي کارگري و... حضور یابند و چهره به چهره از اقدامات صورت گرفته براي مبارزه با فساد به ملت گزارش دهند.
در پايان بايد این نکته را يادآور شد که حال که مبارزه با فساد به گفتماني فراگير و مطالبه‌اي عمومي بدل شده بايد مراقب بود که وضع موجود آنچنان توصيف نشود که گويا تمام نظام سياسي مملو از فساد شده است! متأسفانه افراط در اين زمينه منتقدان را در بازي عمليات رواني ضد انقلاب قرار داده است! دشمنان اين ملت مدت‌هاست  که در تلاشند اينگونه القا کنند که سر تا پاي نظام اسلامي را فساد فراگرفته و جمهوري اسلامي ایران به نوعي «فساد سيستماتيک» گرفتار است! اين در حالي است که اين دروغ بزرگ با حقيقت موجود در ساختار سياسي کشور فاصله دارد و رهبر معظم انقلاب اسلامي بارها نسبت به اين خط تبليغاتي و جنگ رواني دشمن تذکر داده‌اند!
معظم‌له تأکيد دارند: «ما گفتيم با فساد مبارزه مي‌کنيم‌ـ اين يک نقطه روشن در نظام است‌ـ اما عدّه‌اي مي‌خواهند اين را به نقطه تاريک تبديل کنند و بگويند فساد همه جا را گرفته است. نه آقا! فساد همه جا را نگرفته است. بايد با فسادِ کم هم‌ـ هر جا بود‌ـ مبارزه کرد... مبارزه با فساد لازم است؛ اما نااميد کردن مردم که بگوييم فساد همه جا را گرفته، يک خطاي واضح و ناشي از ناداني و فريب‌خوردگي کساني است که آدم مي‌داند خودشان آدم‌هاي مغرضي نيستند؛ مغرضان که جاي خود دارند.»
معظم‌له در آخرين کلام‌شان نيز يادآور شدند: «بنده از قديم با فساد و مفسدين مبارزه مي‌کردم و الان هم عقيده‌ام همين است. اما بعضي افراطي حرف مي‌زنند و مي‌گويند همه فاسدند و از تعبير فساد سيستمي استفاده مي‌کنند؛ اين‌جوري نيست. درست است فساد کمش هم زياد است، اما افراط و تفريط در همه‌ زمينه‌ها غلط است.»(22/5/1397)
بی‌شک تلاش قاطعانه در مسير تحقق عدالت و مبارزه با فساد موجب تقويت کارآمدي نظام اسلامي و ارتقای سطح اعتماد عمومي و مشروعيت نظام اسلامي خواهد شد و جنگ همه‌جانبه اقتصادي دشمن را نيز ناکام خواهد کرد.


بازنگاه صبح صادق به بازتاب‌های سخنان امام خامنه‌ای در رسانه‌های جهان

  امین پناهی/  هفته گذشته جمعی از اقشار مختلف مردم با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کردند؛ دیدار مهمی که علاوه بر معمول گذشته که امام خامنه‌ای در آنها توصیه‌هایی به مسئولان امر داشتند، تکلیف یک سری موضوعات مورد مناقشه در بین برخی سیاستمداران را نیز مشخص شد. ایشان با اشاره به سیاست‌های دولت ترامپ در قبال جمهوری اسلامی و ملت ایران و همچنین با انتقاد از همراهی برخی در داخل کشور با دشمن برای ترساندن ترسوها از شبح جنگ و کشاندن جمهوری اسلامی ایران پای میز مذاکره با آمریکا فرمودند: «دو کلمه به ملّت ایران بگویم؛ جنگ نخواهد شد و مذاکره نخواهیم کرد.» دو جمله‌ای که بیش از دیگر بخش‌های سخنرانی معظم‌له مورد توجه رسانه‌های مختلف خارجی قرار گرفت.
به واکنش این رسانه‌ها درباره این بخش مهم از بیانات رهبر معظم انقلاب می‌پردازیم. 

بازتاب‌های رسانه‌ای
خبرگزاری نگلیسی «ایندیپندنت» در گزارشی نوشت: «آیت‌الله خامنه‌ای که حرف آخر را در سیاست جمهوری اسلامی می‌زند، گفت خروج ترامپ از برجام گواهی است که ترامپ قابل اعتماد نیست.» این خبرگزاری در ادامه نوشت: «واشنگتن گفته بود که تنها شانس ایران برای اجتناب از تحریم‌ها، پذیرفتن پیشنهاد ترامپ برای مذاکره بر سر یک معاهده سختگیرانه هسته‌ای است. هرچند مقامات ایرانی این پیشنهاد را رد کرده‌اند، اما این نخستین بار است که آقای خامنه‌ای به طور عمومی در این باره اظهارنظر کرده است.» در این گزارش آمده است: «آقای خامنه‌ای احتمال جنگ با آمریکا را رد کرد. سپس افزود: «آنها درباره (آمریکایی‌ها) احتمال جنگ با ایران بیش از حد اغراق می‌کنند و هیچ جنگی در نخواهند گرفت.»
پایگاه خبری «سی‌ان‌ان» نیز در واکنش به این بخش از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی نوشته است: «رهبر ایران در برابر تحریم‌های تحمیلی جدید آمریکا قاطعانه ایستاده و می‌گوید که جنگ نخواهد شد، مذاکره نخواهیم کرد.» این پایگاه خبری در ادامه با اشاره به این فراز که آمریکایی‌ها در کنار تحریم، حرف از جنگ و مذاکره می‌زنند، نوشت: «آیت‌الله خامنه‌ای گفته است؛ آنها راجع به جنگ صحبت می‌کنند که ترسوها را بترسانند.» 
«یورو نیوز» نیز گزارشی در این باره منتشر کرد که در تیتر آن نوشته بود: «رهبر ایران پیشنهاد مذاکره ترامپ را رد کرد.» در این گزارش همچنین به این بخش از بیانات رهبر معظم انقلاب اشاره شده است که فرمودند: «من هرگونه مذاکره با آمریکا را ممنوع می‌کنم. آمریکا هرگز به وعده‌های خود در مذاکرات وفادار نبوده است.»
شبکه الجزیره نیز نوشت: «رهبر ایران هرگونه گفت‌وگوی مستقیم با آمریکا را ممنوع کردند.»
پایگاه خبری «نشنال» امارات هم با اشاره به بخش‌هایی از سخنرانی رهبر معظم انقلاب نوشت: «رهبر ایران مذاکره با آمریکا برای رسیدن به یک توافق هسته‌ای جدید برای لغو تحریم‌ها را رد کرد.» این رسانه اماراتی نوشت: «رهبر ایران مذاکره مستقیم با آمریکا را یک هفته بعد از آغاز تحریم‌های جدید واشنگتن علیه تهران، ممنوع کرد و گفت که آمریکا هرگز به وعده‌هایش پایبند نیست و تنها وعده‌های توخالی می‌دهد.» این رسانه با بازنشر توئیت صفحه رسمی پایگاه اطلاع‌رسانی رهبری بخش‌هایی از بیانات آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای را با حروف بزرگ منتشر کرد و نوشت: «رهبر ایران گفته جنگ نخواهد شد و با آمریکا هم مذاکره نخواهیم کرد.»

دیگر رسانه‌ها
«تایمزآو اسرائیل» هم این بخش از سخنان رهبر معظم انقلاب که فرمودند؛ «جنگی رخ نخواهد داد و با آمریکا هم مذاکره نمی‌کنیم.» را مورد توجه قرار داد. این رسانه رژیم صهیونیستی نوشت: «اخیراً تردیدها و گمانه‌زنی‌هایی درباره احتمال بازگشت ایران پای میز مذاکره به دلیل فشارهای ناشی از خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریم‌ها به گوش می‌خورد. اما ایران هرگونه مذاکره جدید با آمریکا را رد کرده و گفته این کشور قابل اعتماد نیست و به تعهداتش در توافقات پایبند نیست.»
وبگاه خبری «فری مالزی تودی» نیز در این زمینه گزارش داد: «رهبر عالی ایران تأکید کرد ایران جنگ یا مذاکره با آمریکا ندارد و با کارکرد بهتر مسئولان تحریم‌ها بی‌اثر می‌شود.» این پایگاه خبری افزود: «رهبر ایران اعلام کرد مسائل اقتصادی کشور عمدتاً ناشی از عوامل داخلی است، نه تحریم آمریکا.» همچنین در ادامه گزارش این پایگاه خبری آمده است: «رهبر عالی ایران به مردم گفت که مشکل خارجی نیست، بلکه داخلی است و البته به این معنا نیست که تحریم‌ها هیچ تأثیری در این موضوع نداشته است، اما مسئله اصلی نحوه برخورد ما با آن است.»
روزنامه ترکیه‌ای «استار» با درج جمله «با آمریکای متقلب مذاکره نمی‌کنیم»، بیانات رهبر معظم انقلاب در جمع قشرهایی از مردم را تشریح کرد و نوشت: «رهبر ایران، دولت آمریکا را متقلب نامید و تأکید کرد که با آنها بر سر میز مذاکره نمی‌نشینیم و من این کار را ممنوع می‌کنم.» این رسانه نزدیک به دولت ترکیه افزود: «آیت‌الله خامنه‌ای با صراحت کامل خطر جنگ بر سر کشور ایران را رد کرد و ادبیات آمریکایی‌ها را بی‌ادبانه و بی‌شرمانه دانست.»
روزنامه حریت از دیگر رسانه‌های ترکیه هم با درج عنوان «خط‌ونشان ایران به آمریکا» خلاصه‌ای از بیانات رهبر انقلاب را منتشر کرد و نوشت: «رهبر ایران با یادآوری خروج ترامپ از توافقنامه بین‌المللی هسته‌ای(برجام)، مذاکره دوباره با دولت آمریکا را بی‌فایده دانست و این اقدام را ممنوع اعلام کرد.»
خبرگزاری «آوای افغان» هم نوشت: «آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای، رهبر انقلاب اسلامی در شرایطی از ردّ هرگونه مذاکره با دولت فعلی آمریکا صحبت کردند که رئیس‌جمهوری ایالات متحده به اشکال مختلف تلاش دارد ایران را پای میز مذاکره بنشاند.» این پایگاه خبری در ادامه سناریوهای موجود بین جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا را بررسی کرده و نوشته است: «بدیهی است که خواسته آقای ترامپ به هیچ وجه این نیست که مشکل ایالات متحده با ایران را حل کند یا مشکلات مردم ایران را کم کند یا اینکه تحریم‌ها را از بالا سر ایرانی‌ها بردارد. وی باور دارد که بهتر از پیشینیان خود می‌تواند به ایران نارو بزند و به این دلیل است که می‌خواهد پای میز مذاکره بنشیند.»
شبکه تلویزیونی «الاباء» عراق هم در گزارشی با عنوان «سیدامام خامنه‌ای بر عدم وجود امکان اجرای مذاکره جدید با آمریکا تأکید کرد» نوشت: «امام خامنه‌ای گفتند که پیشنهاد مذاکره جدید از سوی آمریکا مسئله جدیدی نیست. اکنون وقت مناسبی برای انجام مذاکره نیست و جمهوری اسلامی هیچ مذاکره‌ای با آمریکا انجام نخواهد داد.» این شبکه به نقل از رهبر معظم انقلاب اسلامی نوشت: «آمریکا پس از توافق هسته‌ای به تعهدات خود پایبند نبود، بنا بر این به دلیل نقض تعهداتش پس از اخذ امتیاز، هر مذاکره‌ای با آنها بیهوده است. امام(ره) مذاکره با آمریکا را ممنوع کرد و من هم ممنوع می‌کنم.»
پایگاه‌های خبری دیگری، همچون هاآرتص، جروزالم پست، اسپوتنیک، میدل ایست آی، اکونومیک تایمز، خبرگزاری فرانسه، الجزیره، عیون‌الخلیج، سی‌ان‌بی‌سی و اسکای نیوز عربی جزء رسانه‌هایی بودند که بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی را منتشر کردند و به آن واکنش نشان دادند.
اینها تنها بخشی از واکنش‌های رسانه‌های بی‌شمار جهان به بیانات رهبر فرزانه انقلاب در ردّ هر گونه مذاکره یا وقوع جنگ با آمریکا بود. 

حاشیه پررنگ
اما برخلاف رسانه‌های خارجی که سعی کردند بیش از همه به این بخش از صحبت‌های رهبر معظم انقلاب توجه کنند، برخی رسانه ها در داخل با ایجاد حواشی سعی کردند نگذارند سخنان مهم رهبر فرزانه انقلاب به گوش همه مردم برسد. داستان از این قرار است که رهبر حکیم انقلاب در بین صحبت‌های‌شان در این جلسه گریزی به دیدار وزیر خارجه کشورمان با جان کری در زمان مذاکرات می‌زنند و اعلام می‌کنند مجوز دادن به چنین عملی اشتباه بوده است. متأسفانه، برخی افراد سعی کردند این موضع معظم‌له را به قضیه برجام تعمیم دهند. به این معنا که خواستند بگویند رهبری در این دیدار گفته‌اند اشتباه کرده و اجازه مذاکرات با گروه 1+5 را داده‌اند. این فضاسازی در بین مردم دو نتیجه داشت؛ اول اینکه، بیش از آنکه متن اصلی صحبت‌ها که ردّ مذاکرات جدید با آمریکا، ردّ خطر جنگ و همچنین تأکید بر ماندن دولت فعلی و کار پر قدرت بود در جامعه منتشر شود، حواشی بی‌اهمیتی رواج پیدا کرد که شنیده شدن یا نشدن آن عملاً دردی را دوا نمی‌کرد. دومین اثر این اتفاق طلبکار شدن کسانی بود که تا دیروز مدعی آن بودند چرا رهبری اجازه مذاکرات مستقیم را با آمریکا نمی‌دهند و حالا مدعی آن هستند که اشتباه در قضیه برجام به ضرر آنان بوده است.
پس از آنکه عده‌ای سعی کردند از این آب گل‌آلود ماهی مورد نظر خود را صید کنند، دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای متن اصلی سخنان ایشان در این باره را منتشر کرده و نوشت: «رهبر معظم انقلاب اسلامی در این دیدار فرمودند در قضیه برجام، بنده اشتباه کردم اجازه دادم که وزیر خارجه ما با آنها صحبت کند، ضرر کردیم.»
این در حالی است که رهبر فرزانه انقلاب از همان ابتدای شکل‌گیری برجام همواره و در سخنرانی‌های گوناگون فرموده بودند به آینده مذاکره و تعامل با آمریکا خوش‌بین نیستند و بر آن پای فشرده بودند، اما در واقع در آن زمان گوش شنوایی وجود نداشت.

در همایش هم‌افزایی هوانیروزهای ارتش و سپاه عنوان شد


 زهرا یعقوبی / همایش هم‌افزایی هوانیروزهای ارتش و سپاه به میزبانی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در ستاد فرماندهی هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی برگزار شد.
***
امیر سرتیپ «کیومرث حیدری» فرمانده نیروی زمینی ارتش، در این همایش که با هدف تقویت وحدت و هم‌افزایی بین ارتش و سپاه برگزار شد، اظهار داشت: «این دومین همایش برگزار شده در سطح نیروی زمینی ارتش در راستای ارتقای وحدت بین ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.»
وی با تأکید بر اینکه؛ «ارتشی و سپاهی؛ یک لشکر الهی» شعار نیست، بلکه شعور نهادینه شده در روح و جسم و جان نیروهای ارتش و سپاه است، افزود: «وحدت سپاه و ارتش تیری در چشم دشمنان و سدی در برابر زیاده‌خواهی‌های استکبار جهانی است.»
فرمانده نیروی زمینی ارتش گفت: «هوانیروز قدرت بالقوه‌ نیروهای مسلح ایران است. هوانیروز قبل و بعد از جنگ تحمیلی نیز همانند دوران دفاع مقدس نقش بسیار مهمی را ایفا کرده است.»
امیر حیدری با اشاره به نقش مؤثر هوانیروز در پیروزی انقلاب، گفت: «این یگان در همان ماه‌های اول انقلاب توانست ضد انقلاب را سرکوب کند و به همین دلیل، هوانیروز امید ملت ما در نفس‌گیرترین لحظات است.»
وی خاطرنشان کرد: «در روز اول زلزله کرمانشاه تا ظهر آن روز با 520 سورتی پرواز هیچ مجروحی در سرپل ذهاب باقی نماند که این موضوع باعث افتخار هوانیروز است.»
فرمانده نیروی زمینی ارتش همچنین گفت: «آخرین شهید هوانیروز که تا این لحظه در مقابله با تروریست‌ها به شهادت رسیده، شهید «ابوالفضل بیگی‌نیا» است.»
امیر حیدری در ادامه با تعریف خاطره‌ای از روزهای پس از عملیات مرصاد، گفت: «بلافاصله پس از پایان عملیات مرصاد، در دو طرف جاده چهارزبر تا نزدیکی‌های کِرند غرب، به راه افتادم و با چشم خودم اجساد منافقین منهدم ‌شده را که به طور انبوه و روی هم انباشته ‌شده بودند مشاهده کردم. بوی تعفن جنازه‌های منافقین تمام آن جاده را برداشته بود.»
وی افزود: «ده‌ها کامیون حامل منافقین همراه با خود منافقین در مرصاد به آتش کشیده شده بودند، به طوری که اسکلت‌های اینها همین‌طور در کامیون خشک شده بود.»
امیر حیدری گفت: «این تصاویر را ذهن من عکسبرداری کرد و ای کاش دوربین‌های آن زمان نیز آنها را ثبت می‌کردند.»
وی در پایان گفت: «حقاً و انصافاً هوانیروز در جریان عملیات مرصاد پس از پذیرش قطعنامه، نقش بی‌بدیل و انکارناپذیری داشت‌.»

بیشترین مأموریت‌های‌مان 
در سوانح و بلایا بوده
سردار سرتیپ دوم پاسدار «محمد رحمانی» فرمانده هوانیروز سپاه نیز در این همایش اظهار داشت: «یکی از افتخارات من و همرزمان پاسدارم حضور در دفاع مقدس در کنار ارتش و هوانیروز است. ما از سال 63 در کنار این عزیزان بوده و شاهد مجاهدت‌های آنها در مقابل دشمن بعثی بوده‌ایم.»
وی در ادامه با تشکر از امیر قربانی به دلیل برگزاری این همایش گفت: «امروز روز وحدت و هم‌افزایی است و دلاوری‌ها و مجاهدت‌های هوانیروز ارتش بر کسی پوشیده نیست.»
سردار رحمانی با اشاره به پای کار بودن هوانیروز گفت: «همه می‌دانند که هر حادثه‌ای که در کشور رخ دهد، اولین یگانی که به سرعت حضور پیدا می‌کند هوانیروز است.»
وی با اشاره به نقش‌آفرینی‌های هوانیروز در زمان صلح تأکید کرد: «مأموریت‌های هوانیروز سپاه و ارتش بعد از دوران دفاع مقدس بیش از مأموریت‌های این یگان در زمان جنگ بوده است.»
سردار رحمانی با اشاره به خدمات هوانیروز در امدادرسانی و کمک به مردم در حوادث طبیعی گفت: «در سیل و زلزله و دیگر حوادث هوانیروز نقش اصلی را در مردمیاری برعهده دارد.»
وی نشناختن توانایی‌های هوانیروز در دستگاه‌های مختلف را موجب بروز برخی مشکلات دانست و گفت: «افراد متخصص در ستاد مدیریت بحران و حوادث باید حضور داشته باشند تا بتوان بهتر از قابلیت‌های هوانیروز در زمان‌های بحرانی استفاده کرد.»
فرمانده هوانیروز سپاه در ادامه گفت: «هوانیروز سپاه از سال 60 و در عملیات خیبر کم‌کم شکل گرفت و بعد از آن در قالب نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به کار خود ادامه داد و عملاً از سال 95 با فرمان فرماندهی معظم کل قوا هوانیروز سپاه به طور رسمی تشکیل شد.»
سردار رحمانی افزود: «کمیسیون‌های مشترک و مختلفی در هوانیروز سپاه و ارتش شکل گرفته و هدف ما از تشکیل این کمیسیون‌ها ارتقای سطح هماهنگی‌ها و آمادگی‌ها بین هوانیروز ارتش و سپاه است.»
وی در ادامه به تهدیدات و تحریم‌های دشمن اشاره کرد و گفت: «با وحدت و همدلی و با استفاده از تجارب در طراحی و ساخت تجهیزات می‌توان در مقابل دشمن ایستاد.»
فرمانده هوانیروز سپاه در پایان عنوان کرد: «امروز بحمدالله توانمندی‌های بسیاری در هوانیروز سپاه و ارتش وجود دارد که می‌توان با هم‌افزایی بهره بیشتری از آن ببریم. البته ما امروز نیز در عملیات‌های مختلف هماهنگ و همزمان عمل می‌کنیم.»

پشتیبانی بالگردهای ارتش
 از یگان‌های زمینی سپاه
امیر سرتیپ دوم «یوسف قربانی» فرمانده هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران هم در این همایش با اشاره به فعالیت‌های یگان بالگردی نزاجا، اظهار داشت: «تاکنون تجهیز بالگردهای 214 به راکت‌انداز، تجهیز 20 بالگرد به سامانه دید در شب، تغییر کاربری موشک‌های برد بلند و پوشش عملیاتی 17 استان کشور در حوزه اورژانس هوایی را به انجام رسانده‌ایم.»
وی افزود: «هوانیروز ضمن انجام مأموریت‌های محوله از قرارگاه‌های نجف اشرف و حمزه سیدالشهداء(ع) از نیروی زمینی سپاه نیز پشتیبانی می‌کند.»
امیر قربانی خاطرنشان کرد: «از روزی که مسئولیت هوانیروز به من سپرده شد، اجرای طرح‌های 28گانه با عنوان لبیک را در دستور کار قرار دادیم.»
وی با بیان اینکه در حوزه قطعه‌سازی با حمایت امیر حیدری در صنایع «یاعلی» توانستیم بسیاری از قطعات را طراحی و تولید کنیم، گفت: «امروز در این حوزه به درجه‌ای از توانمندی رسیده‌ایم که قطعات ساخته‌ شده را به صنایع پنها ارائه می‌دهیم.»
فرمانده هوانیروز ارتش به نقش‌آفرینی این یگان در دوران دفاع مقدس نیز اشاره کرد و بیان داشت: «هوانیروز در آن دوران نقش مهمی در پشتیبانی از یگان‌های رزمی و نبرد با دشمن بعثی داشت. پس از دفاع مقدس نیز در حوادثی مانند زلزله و سیل، اولین نیرویی بوده که در صحنه حاضر شده است.»
امیر قربانی به دلایل برگزاری همایش هم‌افزایی هوانیروز سپاه و ارتش پرداخت و گفت: «این همایش در راستای تعامل و هم‌افزایی و افزایش توان دفاعی و مأموریتی هوانیروز در راستای تحقق فرموده‌های رهبر معظم انقلاب برگزار شده است.»
وی ادامه داد: «در طرح‌های 28گانه لبیک اقدامات بسیار مثبتی انجام و این طرح‌ها در راستای ارتقای تجهیزات و سطح آمادگی نیروها و البته تکریم کارکنان و پیشکسوتان هوانیروز به خوبی اجرا شد. ارتقای آموزش کارکنان و تعمیر و تجهیز بالگردها نیز انجام شده است.»




  حمیدرضا حیدری/ پنجمین نشست سران پنج کشور ساحلی خزر  هفته گذشته در آکتائو قزاقستان برگزار شد. در این اجلاس کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر بدون مباحث تحدید حدود بستر و زیربستر و خطوط مرزی به امضا رسید و علاوه بر آن شش موافقتنامه و پروتکل نیز با حضور سران از سوی نمایندگان‌شان امضا شد. دیداری که هدفش حل مشکلات و اختلافات این پنج کشور را در زمینه تعیین مرزهای آبی حل کند. بزرگ‌ترین دریاچه جهان که به دلیل وسعت منحصربه‌فرد آن معمولاً دریا نامیده می‌شود، منبع غنی از نفت و گاز و منابع زیست محیطی دیگر است. این دیدار دوستانه در بالاترین سطح مقامات کشورهای ایران، آذربایجان، قزاقستان، روسیه و ترکمنستان صورت گرفت.
اما در این میان یک موضوع حاشیه‌ای با تیتر «سهم50 درصدی ایران» مطرح شد و اینکه چرا جمهوری اسلامی این سهم را نادیده گرفته است؟ مثل همیشه جریانات و عده‌ای به این موضوع پر و بال دادند و تلاش کردند جمهوری اسلامی را به مسامحه در مقابل همسایگان شمالی به خصوص روسیه متهم کنند. گروه اول سیاسیون و فراری‌هایی بودند که اغلب به دلیل خیانت به کشور و منافع ملت ایران مجبور به خروج از کشور شدند. آنها حالا ژست میهن‌پرستی گرفته و سیاست‌های جمهوری اسلامی را مورد انتقاد قرار می‌دادند! در این میان افرادی چون مریم رجوی که گروهک متبوعش بیش از 17 هزار نفر ایرانی را در روز روشن در خیابان‌ها و شهرها به گلوله بسته است، به چشم می‌خورد. ابوالحسن بنی‌صدر رئیس‌جمهور مخلوع ایران نیز جزو کسانی بود که به این اتفاق واکنش نشان داد. او در صفحه توئیترش نوشت: «رژیم در باج دادن از کیسه مردم ایران دست و دل باز است، می‌خواهد آن آب شور را به پوتین پیشکش کند.» همین توئیت نوشت بنی‌صدر هم مورد واکنش کاربران قرار گرفت. یکی از کاربران نوشت: «وطن‌فروشی که با منافقین همدست شد که نه به خاک، نه به آب و نه به مردم کشور وفادار نبود و برای پشیزی مزدور صدام شد، حالا شده دلسوز ما!»
اما همچون همیشه سلبریتی‌ها هم از این قافله جا نماندند و واکنش‌های متفاوت و البته همسو با غرابگرایان نشان دادند. این دسته سعی کردند هشتگ «دریای خزر فروشی نیست» را ترند کنند و تلاش کردند طوری القا کنند که انگار تا به حال ایران از سهم 50 درصدی نسبت به دریای خزر برخوردار بوده و حالا دارد از آن چشم‌پوشی می‌کند!
در مقابل نیز عده دیگری از کاربران بیشتر سعی کردند سناریوهای محتمل برای برخورداری حداکثری جمهوری اسلامی ایران از دریای خزر را معرفی و تشریح کنند. اما در این میان برخی هم تلاش کردند پاسخ برخی از منتقدان را بدهند. یکی از بهترین واکنش‌ها به توئیت محمود صادقی نماینده مردم تهران بود که نوشته بود: «آیا راست است که سهم 50 درصدی ایران به 11 درصد سقوط کرده؟ آیا ترکمانچای دیگری در راه است؟» یکی از کاربران یکی دیگر از توئيت‌های این نماینده مجلس درباره جزایر ایرانی در خلیج‌فارس را که نوشته بود: «ما می‌توانیم با تغییر کاربری یکی از جزایر سه‌گانه‌مان در خلیج‌فارس و واگذاری آن به کشور برادر امارات درآمدمان را گازانبری چند برابر کنیم.» باز توئیت کرد و در توضیح نوشت: «نماینده لیست امید که تا دیروز دم از واگذاری جزایر سه‌گانه خلیج‌فارس می‌زد، پشت پرده چه اتفاقی برایش افتاده که امروز نگران سهم ایران از دریای خزر است؟» و فضاسازی‌هایی از این دست که نقطه شروع آن با مصاحبه فردی به نام صفراُف بود که تحت عنوان عضو هیئت مذاکره‌کننده روسیه در مذاکرات قزاقستان در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی مدعی شده بود ایران باید از سهم 50 درصدی خود دفاع می‌کرد. اما بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان اعلام کرد که این شخص هیچ‌گاه فردی مذاکره‌کننده از در مذاکرات خزر نبوده است.
به نظر می‌رسد، چنین ادعاهایی اساساً اعتبار نداشته و در این برهه با اهداف مشخص و هدایت شده از سوی افراد و مراکز خاص انجام شده بود.

همگرایی رسانه‌ها در واکنش به دروغ‌پردازی بیگانگان درباره دریای خزر

 سید فخرالدین موسوی/ بیش از تحریم‌ها علیه ایران، بیش از تهدیدهای نظامی و امنیتی، بیش از پادشاهان دست‌نشانده منطقه‌ای و دلارهای نفتی‌شان و بیش از گروه‌های تروریستی در غرب آسیا از داعش تا منافقین، دشمنان ایران اسلامی به پروژه «مهندسی افکار عمومی» برای تضعیف جمهوری اسلامی ایران دل بسته‌اند! پروژه‌ای مبتنی بر دروغ‌های بزرگ!
مبالغه‌آمیز نیست اگر بگوییم آنها با استفاده از این نقشه به دنبال تسلط مجدد بر ایران و رسیدن به هدف غایی خود، یعنی تجزیه کشورمان هستند. حربه‌ای که نمونه‌های متعددی از به‌کارگیری آن را در ماه‌های اخیر شاهد بودیم و در آینده نیز بر تعداد و شدت آنها افزوده خواهد شد، این بار بر امضای توافق‌نامه میان کشورهای ساحلی دریای خزر متمرکز بود! همزمان با اینکه رؤسای ‌جمهور پنج کشور ساحلی خزر در قزاقستان درباره  چگونگی تعامل و همکاری در موضوع مناقشه‌برانگیز بهره‌برداری از این دریاچه در حال رایزنی بودند، شبکه تلویزیونی بی‌بی‌سی فارسی، متعلق به دولت انگلستان گفت‌وگویی با «رجب صفراُف» رئیس ‌مرکز مطالعات ایران معاصر که «عضو هیئت کارشناسی روسیه در مذاکرات قزاقستان» معرفی شد، انجام داد صفراُف در این گفت‌وگو مدعی حضورش در مذاکرات خزر در سال 1996 میلادی شد و گفت: «وقتی بحث برگزاری رژیم حقوقی دریای خزر در سال 1996 شروع شد، ما و کارشناسان در روسیه برای اولین جلسه جمع شدیم که در کدام چارچوب این موضوع حل‌وفصل شود؛ همه انتظار داشتیم ایران طبق قرارداد 1921 و 1940 میلادی 50 درصد حق خود را درخواست کند؛ ولی در جلسه اول یکی از طرف ایران گفت دریای خزر باید برابر تقسیم شود و هر یک از پنج کشور کمتر از 20 درصد داشته باشند که برای ما عجیب و غریب بود که چگونه ایران از سهم خود گذشت می‌کند.»
این سر خط سبب آغاز جنگ روانی علیه دولت جمهوری اسلامی شد! به فاصله کوتاهی دیگر رسانه‌ها نیز وارد بازی شدند و برخی چهره‌های مشهور به سلبریتی نیز (در خوش‌بیانه‌ترین حالت) در دام این فضاسازی افتادند و در مجموع  فضا به سمتی رفت تا در جامعه تلقی چوب حراج زدن بر منافع ملی و تمامیت ارضی ایران شکل بگیرد!
در نمونه‌ای مضحک و خنده‌دار، شبکه «من و تو»، متعلق به خاندان پهلوی که بحرین را بذل و بخشش و درباره خزر خیانت کرد؛ چنانچه روزنامه «کیهان» به نقل از عبدالله شهبازی می‌نویسد: «در زمان استالین این امکان هم برای رضاشاه و هم برای حکومتی که محمدرضا شاه جوان در رأس آن بود، پس از شهریور ۱۳۲۰ (در زمان احیای ماجرای جنجالی نفت شمال پس از پایان جنگ جهانی دوم) وجود داشت که طی قراردادی سهم ایران را در دریای خزر به طور کاملاًً مشخص تعیین کنند، ولی نکردند. اگر آن زمان، به خصوص زمان رضاشاه، سهم ایران در دریای خزر تعیین می‌شد، اگر ۵۰ درصد سهم ایران نمی‌شد، بالاخره می‌توانست ۳۰ درصد باشد.» خود را نگران تمامیت ارضی ایران نشان می‌دهد! اما نکته مثبت در این میان واکنش رسانه‌ها و روزنامه‌ها در برابر این دروغ بزرگ بود. روزنامه «سازندگی» با درج نقشه دریای خزر و چگونگی قرارگیری کشورها در ساحل این دریاچه و میزان خطوط مرزی هر یک تیتر «لطفاً به نقشه نگاه کنید، افسانه 50٪» را بر صفحه اول خود قرار داد و به قلم «داوود هیرمیداس باوند» نوشت: «عهدنامه ۱۹۲۱ میان ایران و شوروی در رابطه با مسائل دریانوردی بوده است که حقوق مشترکی را برای هر دو کشور در نظر گرفته بود و در بحث ماهیگیری نیز قراردادی ۲۵ ساله با شوروی منعقد شده بود که از دوران مصدق به بعد دیگر تمدید نشد و ایران به فعالیت خود بر اساس صلاحدید ادامه داد. نکته قابل توجه آن است که در این قرارداد صحبتی از بحث مالکیت ایران و شوروی بر دریای خزر نشده بود.» روزنامه «اعتماد» از زاویه دیگر به ماجرا نگاه کرد و زیر تیتر «عوام‌زدگي خزر» با انتقاد از انتشار شایعات و سرعت انتشار موضوعات بی‌اساس در جامعه نوشت: «واقعيتي است انكارناپذير که مردم ما به شكلي عجيب و غريب به قضاوت‌هاي عوامانه در مورد اخبار و رخدادها و تفسير آنها عادت كرده و در مورد هر موضوعي دست به تفسير مي‌زنند و داوري مي‌كنند. به عبارت ديگر، فقدان اعتماد به رسانه‌ها و منابع موثق دركنار عدم اعتماد به مديران ارشد در كنار اين خصلت تاريخي! باعث شده تا مردم بدون اينكه از اصل قضيه اطلاع داشته باشند، دست به تفسيرهاي عجيب و غريب و بعضاً غير كارشناسانه‌اي در مورد درياي خزر بزنند.» این روزنامه همچنین در سرمقاله خود با عنوان «آنچه هست، آنچه نيست!» توافق‌نامه اخیر را موفقیتی بزرگ دانست که جریان رسانه قصد دارند این موفقیت را با طرح موضوعات دروغ به حاشیه ببرند. «کیهان» نیز با تشریح چرایی دروغ بودن این ادعا، از «انفعال وزارت خارجه در اقناع افکار عمومی» انتقاد کرد و نوشت: «هم اکنون این پرسش مطرح می‌شود که چرا بخش مربوط به دیپلماسی رسانه‌ای وزارت امور خارجه تلاشی برای اقناع افکار عمومی پیش از امضای کنوانسیون مربوط به رژیم حقوقی دریای خزر به خرج نداد؟» یادداشت‌ها و نوشتارهایی که در روزنامه‌های شرق، وطن امروز، جوان و... نیز تکرار شد تا شاهد یک هم‌افزایی رسانه‌ای در مقابله با دروغ‌پردازی خارجی باشیم، هم‌افزایی که می‌تواند آغاز شکل‌گیری «جریانی نو» در فضای رسانه‌ای کشور حول محور منافع ملی در برابر پروژه «مهندسی افکار عمومی» باشد.



 اکبر معصومی/ پیچیدگی پهنه آبی دریای خزر به گونه‌ای است که در طول 22 سال گذشته، 51 نشست گروه کاری و چهار نشست در سطح سران برای تدوین و امضای کنوانسیون حقوقی آن بین کشورهای حاشیه این دریا برگزار شده است. حال پس از تصویب کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر در شهر آکتائوی قزاقستان، رسانه‌ها این موضوع را بر اساس دیدگاه‌های متفاوت تحلیل و بررسی کردند. در این بین برخی رسانه‌ها نشست قزاقستان را نشستی در راستای واگذاری حق ایران در مورد دریای خزر دانستند و مدعی شدند سهم 50 درصدی ایران در خزر به باد رفته است. واقعیت امر این بود که ایران و روسیه بر تداوم رژیم حقوقی دریای خزر پیش از فروپاشی شوروی تأکید داشته‌اند که دریای بسته تلقی شود و کشورهای آذربایجان و قزاقستان و تا حدودی ترکمنستان، بر تدوین رژیم حقوقی این دریا برمبنای حقوق بین‌الملل دریاها و به عنوان دریای آزاد معتقد بودند که در این صورت کشورهای دیگر نیز می‌توانستند طبق حقوق بین‌الملل دریاها آزادانه کشتیرانی کنند. در کنوانسیونی که به تازگی مورد توافق همه کشورهای حاشیه دریای خزر قرار گرفت، چنین توافق شد که خزر، دریای بسته یا به اصطلاح دریاچه خزر نامیده شود که در این صورت این پهنه آبی محصور در خشکی مختص پنج کشور ساحلی آن تلقی خواهد شد. به عبارت دیگر، مهم‌ترین دستاورد این کنوانسیون برای جمهوری اسلامی ایران و دیگر کشورهای ساحلی آن، تضمین امنیت منطقه بود. با این نشست کشورهایی چون آمریکا که برنامه‌ریزی‌های گسترده‌ای برای حضور در این منطقه کرده بودند با شکست سنگینی روبه‌رو شدند؛ موضوعی که روزنامه‌های ترکیه نیز به آن اشاره کردند. نکته قابل توجه دیگری که در کنوانسیون حقوقی شهر آکتائوی مورد تصویب دو طرف قرار گرفت، این بود که هیچ‌گونه سهم‌بندی برای کشورها تعیین نشد. لازم به ذکر است که در طول سه قرن گذشته هیچ‌گونه تقسیم‌بندی بین ایران و شوروی نیز صورت نگرفته است و دریای خزر همواره به صورت مشاع بین دو بوده است. بنابراین ذکر سهم 50 درصدی ایران از این دریاچه شایعه‌ای بیش نیست. البته، ذکر این نکته نیز ضروری به نظر می‌رسد که در برخی از قراردادهای گذشته روس‌ها امتیازات ویژه‌ای همچون حق کشتیرانی جنگی را برای خود قائل بودند که ایران را از این امتیاز محروم کرده بودند و الان دیگر چنین موضوعی وجود ندارد. اکنون اشاره به چند نکته ضروری به نظر می‌رسد: 1‌ـ تصویب کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر نشان داد که کشورهای حاشیه آن اراده‌ای ویژه برای حل اختلافات به وجود آمده دارند که نشان از تأثیرگذاری کمتر آمریکا در این منطقه حساس دارد.  
2‌ـ حساسیت مردم و گروه‌های مختلف با گرایش‌های خاص به سهم جمهوری اسلامی ایران در دریای خزر، نشان‌دهنده اهمیت و علاقه مردم به کشورشان است. جمهوری اسلامی ایران نیز نشان داده است که نسبت به حاکمیت سرزمینی خود هیچ انعطافی ندارد. بنابراین پخش شایعه فروختن دریای خزر یا از دست رفتن حق ایران در این دریا فقط در راستای بدبین کردن مردم نسبت به جمهوری اسلامی ایران قابل تحلیل و ارزیابی است. 
3ـ در کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر، هنوز محدوده بستر و زیربستر تعیین نشده است و این امر متعاقباً طی توافق میان طرف‌های ذی‌ربط انجام خواهد شد.
4ـ این کنوانسیون تصریح دارد که روش تعیین و ترسیم خطوط مبدأ مستقیم باید در یک موافقت‌نامه جداگانه میان همه طرف‌های ذی‌ربط کنوانسیون تعیین شود. ازاین‌رو مذاکرات برای تفاهم نهایی به‌ویژه در زمینه «تحدید حدود» و «تعیین شیوه‌های ترسیم و تعیین خطوط مبدأ» باید ادامه داشته باشد.