حجت‌الاسلام پناهیان پیش از خطبه‌های نماز جمعه با  اشاره به ارزش امید و نیاز آن در جامعه گفت: بدون امید مشکلات مضاعف دیده می‌شود و راه عبور از مشکلات دیده نمی‌شود. ابلیس یکی از کارهایی که انجام می‌دهد، وارد کردن یأس به افراد است. تمام اخبار این رسانه‌های حاوی یأس و تفرقه است. بی‌بی‌سی چند سال پیش در ایام تاسوعا در تحلیلی گفته بود، تاسوعا روز عزا برای برادر ناتنی امام حسین (ع) است، اینها اگر دست‌شان بیاید میان حضرت عباس(ع) و حسین(ع) هم نفاق ایجاد می‌کنند.


   محمدهادی صحرایی/ «این محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است.» این جمله راهبردی و کلیدی امام خمینی(ره) که در ایام محرم و صفر بسیار شنیده و دیده می‌شود، نکات پرمغزی دارد که می‌تواند کمک‌کار حسینیان و عاشوراییان در اقامه مجلس عزای سرور و سالار شهیدان باشد.
اگر زنده ماندن اسلام به محرم و صفر است و رسالت اسلام برای به سعادت رساندن بشر است و تمام فعالیت امامان معصوم(ع) برای حاکم کردن اسلام و اقامه آن در جهان است، پس باید گفت که رسالت محرم و صفر نیز به سعادت رساندن بشر است، با مشی و مرامی متفاوت از معمول و شیوه‌ای که مختص حسین(ع) است.
اما آنها که در عزاداری عاشورا پس از ۱۳۷۹ سال، تشکیک می‌کنند و گیج مانده‌اند، عمدتاً کسانی هستند که شهادت ایشان را همچون تراژدی‌های معمول جهان می‌بینند که بیش از تأسف نمی‌توان برایش هزینه کرد. آنها غافلند و نمی‌دانند که هیچ تراژدی‌ای نمی‌تواند ۱۳۷۹ سال انسان‌ها را با هر مرام و عقیده‌ای چنان مجذوب کند که بخواهند جان خود را برای اهدافش قربانی کنند. آنها نمی‌توانند بفهمند که چرا این به ظاهر تراژدی توانسته است انقلابات خونین و عجیبی را در سراسر تاریخ رقم بزند؟ اگر از نمونه‌های تاریخی گذشته و قیام‌های خونین مختار، توابین، زید و... بگذریم، در عصر معاصر خودمان کسانی بوده‌اند که ولو به شعار، خود را رهرو حسین(ع) معرفی می‌کرده‌اند. داستان گاندی را خیلی‌ها شنیده‌اند، ولی یکی دو دهه پیش، وقتی که رژیم صهیون، مقر یاسر عرفات را محاصره کرد، او گفت من عثمان نیستم که در خانه بمانم و کشته شوم، من چون حسین(ع) به معرکه می‌آیم و مردانه می‌میرم. بعدها هم مشخص شد، رژیم صهیونیستی او را ترور کرده است. کج‌اندیشان و روشنفکران غربزده، همیشه از درک لایه‌های امور پیچیده و به ویژه معنوی و ماورائی ناتوان بوده‌اند. 
محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است، نه نظریات رنگارنگ روشنفکران و تقلای جدایی‌طلبان دین از سیاست. اصلاً زندگی بدون حسین(ع) سیاه و سفید است و با رنگ حسین(ع)، زندگی زیباست. زندگی حسینی زندگی هدفمند است. آنها که با حسینند به فکر رفع فقر و ظلمند و به دنبال گرفتن حق مظلوم از ظالم. پیام حسین(ع) که به دل هر جوانمرد و حلال‌زاده‌ای می‌نشیند، «هیهات منا الذله» است.
بنابراین باید گفت برپایی مجالس عزای حسین(ع) مقدس، مبارک و محترم است. هم به دلیل حرمت صاحبِ مراسم و هم به دلیل عظمتِ کارِ ایشان. مجالسش آدابی دارد که باید رعایت شود. باید ثنای ایشان بر مبنای، اصلِ حقیقت باشد؛ نمی‌توان با دروغ، کسی را به حسین(ع) رساند. باید پاک باشد؛ که حسین(ع) بدهکاران و مدیونان به مردم را از کربلا راند. آنها که خرج مجالس‌شان با انگلیس است، اجرت‌شان هم با ملکه خبیث است و با حسین(ع) غریبه‌اند. باید بدون توهین و تحقیر مقدسات دیگران باشد؛ چون در کربلا و در کنارِ حسین(ع) بزرگان و عزیزانی از نصارا و اهل سنت به شهادت رسیدند که ما به حال و روزشان غبطه می‌خوریم. مجلس حسین مجلس سیاست است؛ مرگ بر یزید شاه و زنده باد حسین(ع). سیاسی‌تر از این شعار شنیده‌اید؟ یا در زیارت عاشورا که فرمود دوستم با هر که دوست توست و دشمنم با هر که دشمن توست؛ یعنی هر که با حسین است، عزیز ما و هرکه با او نیست دشمن ماست، به شرط آنکه پیام حسین را به او رسانده باشیم که پیامش، مبارزه پلیدی‌ها و نرفتن زیر بار حرف زور و ظلمِ ظالم است.


  حسین عبداللهی‌فر/ یکی از اعضای سازمان مجاهدین انقلاب در مصاحبه با روزنامه «آرمان» با معرفی «نقد دولت» به منزله راهبرد اصلی اصلاح‌طلبان در مقابل دولت کنونی، در پاسخ به پرسشی درباره ریشه مشکلات کنونی کشور به ویژه مسائل اقتصادی به سه عامل صرفاً سیاسی اشاره کرده و می‌گوید: 
۱ـ بسیاری از نیروهای کارآمد اگر برای انتخابات مجلس حذف شده یا به عرصه نیامدند، در عرصه و نظام مدیریتی هم صلاحیت آنها تأیید نشد و در نهایت به دلایل گوناگون نیروهای زیادی کنار گذاشته شدند که این موضوع سبب شد ترکیب نیروهای ما تضعیف بشود. 
۲ـ ساختارهای کشور در دوره هشت ساله احمدی‌نژاد اساساً به‌ هم ریخت. ساختار دولت فربه و گسترده شد، بسیاری از نیروهای کارآمد و مفید از دولت کنار گذاشته شدند و نیروهای ناکارآمد و بی‌تجربه به مدیریت کشور افزوده شدند. در سیاست‌گذاری‌ها ملاحظات لازم صورت نگرفت و سیاست‌هایی به کار گرفته شد که همچنان برای کشور محدودیت‌ساز شده است. 
۳ـ در حالی که می‌توانستیم در پرتو برجام روابط بین‌المللی خود را بهبود داده و ارتقا بخشیم و در کنار آن مشکلات کشور را کم کنیم، عملاً برجام نادیده گرفته شد و به سمتی پیش رفتیم که دوباره مشکلات روزافزون شد. 
این در حالی است که معرفی مسائل سیاسی به منزله ریشه مشکلات اقتصادی کشور یکی از عوامل اصلی بی‌توجهی اصلاحات به حل مشکلات اقتصادی کشور است. اصلاح‌طلبان در دوره هشت ساله حضور خود در قدرت با ادعای «تقدم توسعه سیاسی بر توسعه اقتصادی» به توده‌ها و اقشار ضعیف جامعه توجه نکردند و از همین رو با اقبال عمومی مواجه نشدند.
مقصر جلوه دادن نظام و سیاست کلی کشور یکی از اقدامات جریان‌های سیاسی برای فرار از پاسخگویی است؛ در حالی که ردّ صلاحیت کنش نظام اسلامی در برابر نیروهای سیاسی نبوده؛ بلکه به مثابه واکنش به اقدامات هنجارشکنانه کسانی صورت می‌گیرد که حاضر نیستند قوانین جاری کشور را بپذیرند و در مسیر خلاف آرمان‌های ملت و منافع ملی قدم برمی‌دارند. در نظام جمهوری اسلامی اصل بر برائت بوده و همه نیروهای سیاسی برای فعالیت و خدمت وارد قدرت شده‌اند؛ اما رفتارهایی از خود بروز داده‌اند که ادامه حضور آنها به نفع دشمنان مردم تشخیص داده شده است. اصلاح‌طلبان مدعی و همین شخصی که عوامل سیاسی را مطرح می‌کند، خود در این نظام معاون وزیر بوده است؛ اما رفتار اپوزیسیونی در موقعیت پوزیسیونی سبب شده است مورد اعتماد نظام قرار نگیرند. بنابراین، اگر محرومیت نیروهای سیاسی یکی از عوامل وضع موجود باشد، سبب آن جریان‌های سیاسی هستند که با اعمال خلاف قانون خود به مردم، کشور، نظام و انقلاب خیانت کرده‌اند. 
حال این پرسش مطرح می‌شود که آیا اصلاح‌طلبان نسبت به مسئولیت‌هایی که داشته‌اند و اقداماتی که به زیان کشور و مردم انجام داده‌اند، پاسخگو هستند؟ آیا این جریان نسبت به پست‌هایی که در مجالس گذشته، دولت‌های گذشته، شوراهای شهر و روستا در اختیار داشته‌اند، پاسخگو هستند؟ شواهد بسیاری نشان می‌دهد، متأسفانه نیروهای منتسب به این جریان به جای اقدام در چارچوب قانون و خدمت به مردم، از توان نظام برای حل مشکلات کشور کاسته‌اند.  در حال حاضر نیز همین جریان در مجلس فعلی فراکسیون بزرگی به نام امید دارند، در دولت یازدهم و دوازدهم برخی وزارتخانه‌های مهمی را در اختیار دارند و مدیریت شورای اسلامی بیشتر شهرهای مهم، از جمله تهران را عهده‌دار هستند؛ اما به جای ارائه راه حل برای عبور کشور از مشکلات کنونی، تلاش می‌کنند خود را تبرئه کرده و از دولت فاصله بگیرند. به نظر می‌رسد اگر اصلاح‌طلبان بخواهند جایگاه خود را نزد افکار عمومی بازیابند، بهتر است به جای فرافکنی و انداختن مشکلات به گردن نظام، شورای نگهبان، احمدی‌نژاد و ترامپ، واقع‌بینانه و شجاعانه اشتباهات خود را پذیرفته، از مردم و نظام عذرخواهی کرده و صف خود را از بدخواهان اسلام و انقلاب جدا کنند.


   حسن خدادی/ یکی از سرمایه‌هاي اصلی هر جامعه و حکومتی، سرمایۀ اجتماعی و پشتوانۀ مردمی آن است. مهم است که
حکومت به چه میزان در افکار عمومی مردمانش از مشروعیت و مقبولیت عمومی برخوردار بوده و به چه میزان، مردم حاضر به همراهی و حمایت از اصل حکومت و طرح‌ها و برنامه‌هاي آن هستند. به طور قطعی دشمنان انقلاب اسلامی نیز به قدرت نهفته در افکار عمومی جامعه، این گنج پنهان واقفند و همواره درصدد بهره‌گیري از این سرمایۀ اجتماعی عظیم بوده‌اند و در این راه به هر وسیله‌اي چنگ می‌زنند تا افکار عمومی را به نفع خود به میدان آورده و بهرة سیاسی، اجتماعی، اقتصادي و حتی نظامی خود را کسب کنند. در همین راستا، امام خامنه‌ای(دامت‌ظله) در دیدار اخیر خود با اعضای محترم مجلس خبرگان رهبری در این باره فرمودند: «البتّه از دشمن توقّعی نیست؛ یعنی جز رذالت از دشمن توقّعی نیست؛ دشمن، دشمن است دیگر. آنچه مهم است این است که ما به این جَو کمک نکنیم؛... ما در آلوده کردن فضای عمومی ذهن مردم تأثیر نگذاریم؛ یعنی ما باید در جهت عکس عمل کنیم... مبالغه (در نقد) می‌کنیم. این مبالغه مضر است؛ این مبالغه در آلوده کردن و هر چه بیشتر مضطرب کردنِ افکار عمومی به کار خواهد
 رفت.»(15/6/1397)
بنابراین، با توجه به این بیانات گوهربار ضروری است سه بستر بسیار مهم براي سامان دادن به افکار عمومی را تبیین و بررسی کنیم که عبارتند از:
1ـ بصیرت
 یکی از ویژگی‌هاي منحصر به فرد دین اسلام آن است که همواره از مردم می‌خواهد با آگاهی و علم و تفکر، به خود و جهان پیرامون خود و آفرینش آن بنگرند و اعتقادات خود را با تأمل و دقت و نه از سر اجبار یا تقلید انتخاب کنند. بصیرت به معناي روشن‌بینی و روشن‌دلی است. بصر چشم ظاهري است و بصیرت چشم دل، از این رو اجتماع بصیر آن اجتماعی است که می‌تواند حق و باطل را تشخیص ‌دهد؛ چرا که چشم دلش نیز بینا است. بنابراین گره‌هاي کور مشکلات خود را گشوده و دوست و دشمن را از هم تمیز می‌دهد.
2ـ رهبرشناسی و اطاعت از رهبري
بستر مهم دیگر، بحث رهبري و لزوم شناخت صحیح او و سپس اطاعت محض از ایشان است. امام علی(ع) در خطبۀ 146 چنین تبیین می‌فرمایند که امام و رهبر جامعه عامل اصلی وحدت اجتماعی بوده و وحدت رمز پیروزي است.
حال اگر در جامعه کسی باشد که چنین ویژگی‌ها و چنین شخصیت والا و متعالی‌اي داشته باشد، لاجرم باید واجب‌الاطاعه باشد و هیچ کس و تحت هیچ شرایطی از فرمان او روي نتابد و در صحت و مصلحت اوامر او تردید نکند که البته درك این حقیقت نیز فقط از اهل بصیرت ساخته است. بنابراین، رهبر محور تشکیل و تتمیم افکار عمومی است. رهبر است که بنا به مصلحت عمومی جامعه افکار عمومی را راهنمایی و هدایت می‌کند؛ از این رو اطاعت از او نیز بنا به فرمان دین واجب است.
3ـ دشمن‌شناسی
«دشمن‌شناسی» یکی از مؤلفه‌هایی است که در بیانات معظم‌له همواره بر آن تأکید شده و می‌شود. برای مقابله با توطئه‌های دشمن درباره انحراف افکار عمومی باید ابتدا او را شناخت، به اهدافش پی برد و روش‌های او را در ضربه زدن و رسیدن به اهدافش بازشناخت. رهبر معظم انقلاب در این باره تأکید دارند، ملت ایران به همان نسبت که دشمن، روش‌های خود را در توطئه علیه ایران اسلامی پیچیده‌تر می‌کند، باید بر هوشیاری و آگاهی خود بیفزاید و با آمادگی معنوی، فکری، سیاسی و حفظ وحدت و اتصال و ارتباط با یکدیگر، چهره دشمن را در هر لباسی که هست، شناسایی کند.


چرا از جاسوس حمایت می‌کنند؟!
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گفت: «پرونده نفوذ جاسوسی و دو تابعیتی‌ها در دولت یازدهم و دوازدهم به پرونده قطور و سنگینی تبدیل شده است. باید پرونده افرادی چون خانم ابتکار و خانم مولاوردی که از جاسوسانی چون نزار زاکا، کاوه مدنی و سیدامامی حمایت ‌می‌کنند، بررسی شود.» 
کریمی‌قدوسی افزود:‌ «مردم می‌خواهند بدانند این افراد چه ارتباطی با این جریان‌ها دارند که تا این حد از این افراد حمایت می‌کنند. نزار زاکا یکی از افسران اطلاعاتی و امنیتی آمریکاست که در خاورمیانه فعالیت‌های فوق‌العاده زیادی داشته است و نگاهی به سابقه، فعالیت‌ها و افرادی که زاکا با آنها در تماس بوده، نشان می‌دهد وی ارتباطات جدی نظامی و امنیتی با آمریکا به ویژه پنتاگون و سازمان سیا داشته است که از جمله آن می‌توان به دیدار وی با کالین پاول اشاره کرد.
 زاکا، مدیر منطقه‌ای «آژانس توسعه فراملی آمریکا» در حوزه غرب آسیا و شمال آفریقا نیز بوده است و همکاری وی با وزارت خارجه آمریکا از ابتدای سال 2005 به صورت رسمی آغاز شد؛ دقیقاً زمانی که USAID تصمیم گرفت طرح «شبکه‌سازی اقتصادی‌ـ اجتماعی» را به عنوان «کلید تغییرات سیاسی» در خاورمیانه
 اجرایی کند.
 نزار زاکا جاسوسی که با یک واسطه به اوباما وصل بود، پس از دستگیری اعتراف کرد که مأموریت ویژه او پیگیری انحراف هدفمند در حوزه زنان و خانواده بوده است. او اعتراف کرد، هشت میلیون یورو برای جذب ۱۵ ان‌جی‌او هزینه کرده و در اختیار داشته است، حال مشخص می‌شود که خانم مولاوردی چرا برای زاکا نگران
 است.»

 دو ماه از درخواست امام خامنه‌ای گذشت
حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای در دیدار اعضای هیئت دولت با ایشان که 24 تیر ماه برگزار شد، بر مهار نقدینگی از سوی دولت تأکید کردند و فرمودند: «به مشکل نظام بانکی به ‌طور جدّی باید رسیدگی بشود؛ این حرفی است که همه می‌زنند... در نظام بانکی و مشکل نقدینگی‌ای که الآن در کشور وجود دارد، اگر چنانچه ما می‌توانستیم با هنرِ هدایت این نقدینگی به کارهای سازنده و مفید، کشور را پیش می‌بردیم، این نقدینگی نعمت بزرگی بود؛ الان یک بلای بزرگی است؛ واقعاً یک چیز خیلی خطرناکی است... این رقم نقدینگی خیلی رقم فوق‌العاده‌ای است؛ هم رقمش خیلی بالا است، هم رشدش زیاد است؛ ۱۵۰۰ هزار میلیارد یک چیز افسانه‌ای است... به نظر من مسئله بانک‌ها و به خصوص تکیه روی مسئله‌ نقدینگی احتیاج دارد به یک کارگروه دانا، حسّاس، پُرکار، خطرپذیر و شجاع؛ دولت یک کارگروهی تشکیل بدهد... 
یک کارگروه قویّ فعّالِ شب‌وروزکار، معیّن بشوند فقط برای اینکه فکر کنند ببینند با مسئله‌ بانک‌ها و با مسئله‌ نقدینگی چه‌جوری بایستی برخورد کنند؛ بخش‌های جذّابی را برای جذب نقدینگی در نظر بگیرند که البتّه یک فهرستی به من داده شده... نگذاریم که این نقدینگی سرازیر بشود به طرف ارز و به طرف طلا و به طرف مسکن و به طرف کالاها، که خب طبعاً به هر جا که این نقدینگی رو کند و هجوم بیاورد، پدر آن منطقه
 درمی‌آید.
 باید یک کارگروه دائمِ شبانه‌روزی از آدم‌های فعّال تشکیل بشود، بنشینند واقعاً کار کنند، فکر کنند، سرِ یک ماه، دو ماه، سه ماه یک برنامه‌ کاری روشنی مشخّص کنند و بیاورند بدهند به آقای رئیس‌جمهور، دستور اقدام داده بشود و بلافاصله مشغول عمل بشوند؛... یعنی یک‌چنین چیزی لازم است... .»


کریمی قدوسی: گروهی در بروز فاجعه کربلا نقش اول را داشتند، آنها با محوریت عبیدالله‌بن‌زیاد، مردم کوفه را با تهدید کردن به وقوع جنگ و بحران اقتصادی و فقیر نمودشان ترساند و علیه امام زمان خود به شورش کشاند. کوفیان را به طمع پاداش سه درهم، برای کشتن امام به مسلخ کربلا روانه کرد و امروز لازمه نبودن در این گروه، آن است که با مردم صادقانه سخن بگویید، دولت خود را بسیج عمومی بدهید و اقتصاد و بازار را به نفع مردم هدایت کنید و نگذارید ملت با ترس از جنگ و فقر صحنه را خالی کنند.
حجت‌الاسلام شهاب مرادی: درگذشت حجت‌الاسلام تولایی که خبر مضروب شدنش را در اینستاگرام خوانده بودم، متعجب، متأثر و غمگینم کرد. امیدوارم ضارب هر چه سریع‌تر شناسایی شود. از دادستان محترم کل کشور و وزیر محترم بهداشت درخواست می‌کنم دستور ویژه‌ای برای بررسی لحظه به لحظه این حادثه و به ویژه مراحل و روند درمان این عزیز صادر فرمایند. عزیزان! گویی هر حادثه‌ای با صدای بلند به همه ما می‌گوید: «جامعه ما بیش از هر چیزی به کاهش خشم و ترویج مهربانی نیاز دارد.»
سعدالله زارعی: انقلاب اسلامی که در ایران روی دوش مردم متدین و با رهبری مرجعیت دینی به پیروزی رسید و ماندگار شد، اساسش به ‌هم ریختن «ذهنیت وابسته» بود؛ اما باید سوگمندانه بگوییم انقلاب ما از همان آغاز در اداره امور کشور گرفتار کسانی شد که معتقد بودند بدون کسب همراهی غرب نمی‌توان کاری کرد.
 اسحاق جهانگیری: آمريكایي‌ها دروغ می‌گويند كه نمی‌خواهند به مردم ايران فشار بياورند؛ آنها بيشترين سخت‌گيری‌ها را برای واردات دارو كه از نيازهای اساسی مردم ايران است، انجام می‌دهند. همه برنامه‌های تحريمی آمريكایي‌ها براي آسيب زدن به ملت ايران است.