صفحه نخست >>  عمومی >> تیتر اول
تاریخ انتشار : ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۰۹:۲۳  ، 
کد خبر : ۳۴۶۵۵۲

مهاجرت دانشمندان از آمریکا به کشورهای آسیایی/ تلاش سرمایه گذاران جهت خروج سرمایه خود از آمریکا

امروز چین و کشورهای آسیایی یکی از مهمترین اولویت های سرمایه گذاری کشورهای غربی است

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بصیرت، روند افول آمریکا در طی چند سال اخیر باعث شده است که نتوان آینده روشنی بر این کشور بعنوان یک هژمون برتر تصور کرد. این وضعیت باعث شده است که ایالات متحده جذابیت های خود را عملنا از دست بدهد و دیگری مهاجرت و سرمایه گذاری در این کشور ارزوی نخبگان و سرمایه داران نیست. این موضوع به معنای آن است که بسیاری از افراد و کشورها، مزیت های که آمریکا بعنوان قدرت برتر در گذشته داشته را در دیگر کشورها نیز لمس می کنند. تفکری که جایگاه آمریکا را در نظام بین الملل را کشور تاثیر گذار ، به یک کشور عادی تبدیل کرده است. به عبارتی جهان وارد چند قطبی شده است و رویکرد آمریکا نیز در کنار دیگر کشورها تجزیه و تحلیل می شود. این رو نه تنها شاهد افزایش و تمایل شدید نخبگان عملی، سیاسی و اقتصادی جهت سفر به آمریکا نیستیم بلکه در برخی از موارد نیز شاهد مهاجرت نخبگان دیگر از کشورها از آمریکا نیز هستیم. از طرفی نحوه برخورد آمریکا با دانشمندان و اندیشمندان نیز علل دیگری است که تمبل به زیستن در آمریکا را با مشکل رو به رو ساخته است. در همین زمینه پایگاه خبری "مدرن دیپلماسی" در گزارشی به گرایش فزاینده محققان و دانشمندان چینیِ و آسیایی حاضر در آمریکا جهت عزیمت به چین و فعالیت در دانشگاه های چین پرداخته و به طور خاص به این نکته اشاره کرده است که رویکردهای سیاسی دولت آمریکا در برخورد با به ویژه دانشمندان چینی، علت اصلی این موضوع بوده است. مساله ای که البته در نوع خود موقعیت چین از حیث برخورداری از ظرفیت های علمی دانشمندان شناخته شده در حوزه های مختلف علمی را نیز تقویت کرده و البته که با تنزل جایگاه آمریکا در این رابطه همراه بوده است. 

پایگاه خبری مدرن دیپلماسی در گزارش خود می نویسد:
«سازمان موسوم به همکاری و توسعه اقتصادی(OECD) که جدای از نهادهای دولتی، میزبان 38 دولت نیز هست، به تازگی داده ها و اطلاعاتی جدیدی را منتشر کرده که نشان می دهند ایالات متحده آمریکا رقابت جهت جذب نخبگان علمی را به چین و دیگر کشورها واگذار می کند. در این رابطه، انیستیتو "کاتو" نیز گزارش می دهد که "سیاست چین جهت استخدام پژوهشگران و محققان در دانشگاه های چینی، در حالِ جواب دادن است". 
سال 2021، ایالات متحده آمریکا شاهد از دست دادن شمار قابل توجهی از دانشمندانی بود که انتشارات معتبری را به ثبت رسانده بودند این در حالی است که در همین سال، چینی ها 2408 نویسنده در حوزه های علمی را به کشورشان جذب کردند. اگر این آمار را با سال 2017 مقایسه کنیم که در آن، آمریکا 4292 دانشمند را جذب کشور خود کرد و چین تنها 116 نفر را به کشورش جذب کرد، متوجه می شویم که تا چه حد وقوع تغییرات جدید، جدی و قابل توجه هستند. 
سازمان همکاری و توسعه اقتصادی همچنین تاکید می کند که دانشمندان چینیِ بیشتری که پیشتر اقدام به ترک خاک کشورشان کرده بودند، اکنون بار دیگر به چین باز می گردند و دولت چین هم به آن ها بهای بیشتری را می‌دهد. البته که در این زمینه به طور خاص سیاست های ضدچینیِ دولت ترامپ نیز اثرگذار بوده است و سبب شده تا محققان چینی به ویژه پس از پاندمی کرونا، حضور در کشور خود را به بودن در آمریکا ترجیح دهند. 
به طور خاص در سال 2018، دولت ترامپ اقدامات تهدید آمیز زیادی را هم علیه دانشمندان چینی و هم افراد و نهادهایی که به نوعی با چینی ها ارتباط داشتند، به اجرا درآورد. رویکردی که البته در نهایت به ضرر خودِ آمریکا تمام شد و گرایش بیشتر جامعه دانشگاهی و نخبگان علمی جهت حضور در چین را به همراه داشت. 
در این راستا، "اندرو لیلیانگ" از مقام های قضایی ایالات متحده آمریکا اعتراف کرده است که ابتکارات دولت ترامپ، نوعی فضای وحشت را در میان محققان و پژوهشگران در آمریکا ایجاد کرد. بدون تردید چهره های دانشگاهی نمی خواهند به خاطر همکاریهای علمی خود بازخواست شوند. اگر بنا باشد که دانشمندان چینی از کار در آمریکا وحشت داشته باشند، این بدان معناست که آمریکا دیگر  از یافته ها و اکتشافات آن ها نفع نمی برد و این چین است که برنده اصلی این معادله خواهد بود. 
از این منظر، اگرچه وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرده که ابتکارات آن علیه جامعه علمی چینیِ حاضر در آمریکا و سوظن واشینگتن به آن ها در زمینه کمک هایشان به دولت چین جهت سرقت علمی و مالکیت فکری آمریکا کنار گذاشته شده، با این همه هنوز هم تردیدهای جدی در مورد کنار گذاشته شدن رویه های غیرعادلانه علیه دانشمندان چینی در خاک آمریکا وجود دارد. انیستیتو ملیِ بهداشت آمریکا هنوز به اخراج بیش از 100 دانشمند و محقق خود و همچنین متوقف کردن بیش از 150 پروژه تحقیقاتی که بیش از 80 درصد هر دو مورد مربوط به دانشمندان و پروژه های آسیایی بوده، به خود می بالد! 
واقعیت این است که دولت آمریکا هنوز بر خلاف مواضع اعلامی خود، دانشمندان و محققان خارجی به ویژه آسیایی‌ها و البته چینی ها را به مثابه تهدیدات علیه امنیت ملی آمریکا در نظر می گیرد. دانشگاه ها و شرکت‌های آمریکایی فکر می کنند که تهدیداتی که از ناحیه چین با آن ها رو به رو هستند به مراتب بزرگ تر از خطر از دست دادنِ محققان برجسته چینی است که در خاک آمریکا فعالیت دارند."

نکته بعدی می توان به میزان سرمایه گذاری های که در آمریکا و سایر کشورها صورت میگیرد توجه کرد. واکاوی دقیق این موضوع نشان می دهد که در یک زمانی اولویت اصلی سرمایه گذاری کشورهای اروپایی در آمریکا انجام می شد. در حالی که امروز چین و کشورهای آسیایی یکی از مهمترین اولویت های سرمایه گذاری کشورهای غربی است. این موضوع به خودی خود نشان میدهد که دیگر آمریکا آن جذابیت های قبلی را ندارد و این کشورهای دیگر است که توانستند مزیت های نسبی را بدست بیاورند. 

به نقل از بلومبرگ، بر پایه تحلیل های متعددی که از سوی بانک های جهانی و شرکت های مدیریت دارایی صورت گرفته است، سرمایه گذاران معتقدند بازارهای آسیایی در موقعیت بهتری برای مقابله با بحران های مالی قرار دارند.

بر اساس تحلیل منتشر شده از سوی سیتی بانک، بازارهای مالی آسیا در مقایسه با ایالات متحده کمتر با بحران روبرو می شود و ارزهای این کشورها در مقایسه با دلار با فراز و فرود کمتری روبرو هستند.

به دنبال سقوط بانک «سیلیکون ولی» آمریکا در اواخر اسفند ماه سال گذشته، سهام شرکت های مالی در آسیا به استثنای ژاپن افزایشی شدند. چند ساعت پس از آنکه اعلام شد بانک «سیلیکون ولی» نتوانسته است سرمایه مورد نیازش را تامین کند، مقام‌های فدرال ایالات متحده این بانک را تعطیل کردند.

تعطیلی یک بانک به بهانه ورشکستگی از زمان بحران مالی ۲۰۰۸ در ایالات متحده بی‌سابقه است. ماه گذشته پس از سقوط موسسات بانکی بخش مالی در آمریکا، سرمایه گذاران جهانی در بهت و وحشت فرو رفته اند و نسبت به خروج سرمایه خود از آمریکا و سرمایه گذاری در آمریکا چراغ سبز نشان داده اند.

 

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات